Author |
Topic  |
vešmašina
Average Member

600 Posts
Member since 12/10/2013 |
Posted - 07/02/2014 : 11:20:14
|
tekst je totalni drek.
na razni "istinitih priča" iz jutarnjeg lista koje imaju uz to što su hrpa bedastoća motiv privući što više čitatelja. zato i takav pretenciozni naslov. da se omasti brk i kaže na kraju sezone, "moj tekst je bio najčitaniji".
osim što autor sebe stavlja na pijedestal kako čita drukčije stripove, kako je deda 47 godina(koga briga za to?) ostaje intrigantno kako on, kraj svih tih ozbiljnih stripova koje prati i čita, sa svom tom ozbiljnošću, uopće uzima jednog tobože naivnog zagora te stvarajući potrebu za banaliziranjem njegovog lika i dijela te samim time i njegove publike - piše još naivni i gluplji tekst od same njegove predodžbe lika kojeg tobože analizira.
no, nije problem u autoru teksta, na kraju krajeva, to što ne shvaća neke fundamentalne stvari, otom-potom...
problem je u tom jel itko pročitao ovaj tekst prije nego se postavio na sajt? ili je jednostavno promišljeno postavljeno s namjerom da se ljudi glođu i raspizde pa samim time i sajt dobije ono kaj rade "istinite priče" iz jutarnjeg lista? |
 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 07/02/2014 : 13:56:05
|
quote: Originally posted by paro
quote: Originally posted by PijaniPatak
Subjektivno i neozbiljno do bola...
Iskreno, očekivao sam puno više, potpunu dekonstrukciju, ali na kraju mlako i bez okusa. Naravno da će tekst bit subjektivan, pa pogledaj naslov , a kad smo već kod naslova, ne znam zašto bi baš mrzio Zagora (na šta sam naslov aludira)? Da je ˝Zašto ne čitam Zagora˝, to već mogu razumijet, ali ovako...razočaranje. E sad, ako neki strip i je neozbiljan ne znači da je loš.
Zato i kazem: subjektivno do bola
Nije problem uopste u junaku koji je subjekt ovakve "analize"...Ne lozim se na to sto se nameracio ovako na junaka kojeg citam, nego je problem u nacinu pisanja, prirodi teksta koji je ne znam zasto odobren za objavljivanje. Ovakvo nesto je mrlja u bogatoj bazi tekstova s.coma, a direktni samar nama ostalima (recenzentima i tekstopiscima) koji se trudimo da postavimo sto je moguce profesionalnije i eticki lepe analize, recenzije, licne dozivljaje... Sad se setim jednog djoleta, Luce Torrelija, Malog_Mate, stinkyja, DeeCaya, Kinga Warriora, brnija (koji je dao fantastica doprinos sajtu sa clancima o Supermenu) i ostalih momaka manje ili vise vicnim pisanju koji daju boga-oca da bi sajt imao mesecno koliko-toliko tekstova.
Ovakav pristup tome, i dozvola objavljivanja istoga je sramota
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
emirem
Advanced Member

10867 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 07/02/2014 : 14:41:44
|
Covjek ima pravo na svoje misljenje kao clan foruma o stripu. Puno gore su one teme i rasprave iz svastare. Ne znam tko je ovaj clan i da li je vec pisao postove, ali svejedno ne mora se stalno vrtiti topik o hvalospjevima i uzdizanjima pojedinih epizoda,likova ili crtaca do bola duse i ceznje... Koliko nas ima na forumu sto raspravljamo o stripovima (i dobro bi bilo da ostane na tome!) imamo svoje misljenje koje takodjer varira od glorificiranja pa do ismijavanja ( ali dobronamjernog) i opet sve ide u redu. Pristupio je jedan clan sa odbojnim negativnim stavom da to vise nije to i usao je u razdoblje zivota gdje promatra svijet oko sebe drugim ocima. Nas pogled je jos uvijek usmjeren na utopiju,na dane kad smo bezbrizno i sa sjetom razmisljali o svijetu maste i pustolovine i samo hvala Bogu da smo ostali onakvi kakvi jesmo... da volimo strip kakav god da je bio, sve dok nas vodi u nove svijetove,avanture i put pravednosti. Strip junak Zagor se najvise napada jer je popularan i niti jedan drugi strip junak nije dozivio toliko napada i polemika, ali uvijek je isplivao iz ralja kritika. Dokaz je njegov dugi niz godina izlazaka na trziste i jos sveprisutne popularnosti.
Dajmo sansu i drugima da sudjeluju u raspravi...dajmo sansu jednom virtualnom Supermikeu da zauzme tron gospodara Darkwooda....rezultat znamo koji je bio nakon sedme runde i ponovnog povratka istog... Jos uvijek je tu taj "duh" i koliko je cvrsto vjerovanje u njegov status u svijetu stripa dokazuje i da svoje novce dajemo za skupa HC, tvrdoukoricena izdanja sto mnogi ne bi u ovim vremenima ucinili.
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 07/02/2014 14:47:16 |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 07/02/2014 : 14:54:51
|
Ne shvaćam zašto je loše to što je članak subjektivan? Zar bi bilo bolje da je umjesto toga netko objavio članak "Objektivni razlozi zašto Zagor ne valja"? |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4673 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 07/02/2014 : 15:21:08
|
kaže na kraju teksta da izbjegava razgovor na temu Zagora sa njegovim obožavateljima, ali onda napiše ovako glup tekst na forumu di je Zagor tema svakog drugog topika. Zagor ne stari. pa onda taj ne voli 99 % stripova. Zagor ne bari cure. Zato je po meni još veća faca, jer da oće mogao bi barit sve u vidokrugu, ali on ima važnije stvari od zadovoljavanja niskih nagona. Zagor je nepobjediv. On bi sigurno volio da je pobjediv pa da pogine u prvoj epizodi i doviđenja. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 07/02/2014 : 16:52:58
|
quote: Originally posted by adriano
kaže na kraju teksta da izbjegava razgovor na temu Zagora sa njegovim obožavateljima
Ne. Kaže da izbjegava razgovor na temu stripa uopće sa Zagorovim obožavateljima, i to je ujedno jedini problem ovog subjektivnog mišljenja. Jer, što bih ja sad, koji čitam Zagora, ali i "ozbiljnije stripove" (i jednako sam u stanju uživati pri jednom i drugom) trebao zaključiti? Da sam neki niži oblik inteligencije s kojim ne vrijedi trošiti i jednu riječ o stripu? Sorry, ali tako izgleda |
Go kneel and weep
|
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 07/02/2014 : 18:54:45
|
quote: Originally posted by wele
Lik se lagano popišao sebi po glavi.
Da, bolje bi mi bilo da sam se pridružio tebi i ostalima u omalovažavanju koliko je jadno i smiješno nečije mišljenje, pardon, tekst. Ah, što mogu kad mi je urođena ta nesposobnost da se priklonim napadačkoj većini. |
Go kneel and weep
|
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 07/02/2014 : 20:20:24
|
quote: Originally posted by Opti
Ne shvaćam zašto je loše to što je članak subjektivan? Zar bi bilo bolje da je umjesto toga netko objavio članak "Objektivni razlozi zašto Zagor ne valja"?
Nije problem subjektivnost nego glupi razlozi zašto Zagor ne valja. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
Posted - 07/02/2014 : 20:24:58
|
quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by wele
Lik se lagano popišao sebi po glavi.
Da, bolje bi mi bilo da sam se pridružio tebi i ostalima u omalovažavanju koliko je jadno i smiješno nečije mišljenje, pardon, tekst. Ah, što mogu kad mi je urođena ta nesposobnost da se priklonim napadačkoj većini.
Izvini, što pokušavaš da kažeš? Tekst je jadan i smiješan a od tebe ne tražim nikakvo priklanjanje, ne znam što te spopalo. Moj gornji post se odnosio na autora teksta a ne na tebe. |
Edited by - wele on 07/02/2014 20:28:18 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 07/02/2014 : 20:59:32
|
Rekao bih da se radi o nesporazumu, mislim da čovjek nije bio sarkastičan.  |
|
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8622 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 07/02/2014 : 21:40:54
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Nije problem uopste u junaku koji je subjekt ovakve "analize"...Ne lozim se na to sto se nameracio ovako na junaka kojeg citam, nego je problem u nacinu pisanja, prirodi teksta koji je ne znam zasto odobren za objavljivanje. Ovakvo nesto je mrlja u bogatoj bazi tekstova s.coma, a direktni samar nama ostalima (recenzentima i tekstopiscima) koji se trudimo da postavimo sto je moguce profesionalnije i eticki lepe analize, recenzije, licne dozivljaje... Sad se setim jednog djoleta, Luce Torrelija, Malog_Mate, stinkyja, DeeCaya, Kinga Warriora, brnija (koji je dao fantastica doprinos sajtu sa clancima o Supermenu) i ostalih momaka manje ili vise vicnim pisanju koji daju boga-oca da bi sajt imao mesecno koliko-toliko tekstova.
Ovakav pristup tome, i dozvola objavljivanja istoga je sramota
Pa govorim o tome da je tekst loš, zbrzan, klišeiziran i amaterski sklepan s obzirom na naslov koji se osvrće na cijeli jedan 50- ogodišnji serijal. Totalno razočaranje. Da se razumijemo, od neke epizode nekog, bilo kojeg serijala, ne očekujem neka previše duboka, ontološka promišljanja i seciranja koja se protežu unedogled, ali ako se čovjek uhvati analize (makar skroz subjektivne) očekujem puno više od ovoga. I slažem se, ovo je najlošiji tekst koji sam pročitao u zadnjih 5-6 godina na ovom sajtu (ili barem među prva 3 najlošija). Ali, istovremeno ne bi optužio njegovu objavu na sajtu. Dapače, DeeCay kao urednik odlučuje koji tekst ima zeleno svjetlo da bude objavljen i što se toga tiče uvijek je imao i imat će moju potpunu podršku.
@drogsy Nije riječ samo o napadačkoj većini. Ja odavno ne čitam Zagora i nikad ne postam ovdje, ali sam se morao osvrnut na dotični esejčić. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 08/02/2014 : 17:16:09
|
A koji bi po vama bili valjaniji razlozi zašto Zagor ne valja? |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 08/02/2014 : 18:25:07
|
Hrpa bezidejnih scenarista, losih crtaca, izdavacka politika i dosadni povrtci. |
|
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9583 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 08/02/2014 : 19:16:53
|
Robuje granicama umjesto da koristi sav potencijal koji jedan avanturistički serijal s takvim odrednicama ima. S druge strane teško je prigovorit bilo što uz tako vjernu bazu fanova koja i omogućava takvu situaciju. Zagoru treba još jedna Kriza. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 08/02/2014 : 19:44:40
|
quote: Originally posted by Deers
Robuje granicama umjesto da koristi sav potencijal koji jedan avanturistički serijal s takvim odrednicama ima.
Ovo je vjerojatno najveći problem sa serijalom.  |
 |
|
markotamara
Senior Member

.jpg)
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
|
HEJZI1
New Member

Croatia
205 Posts
Member since 01/09/2011 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 09/02/2014 : 17:58:35
|
quote: Originally posted by going going
Nismo imali odavno pa hajde
Nedeljna tema
Zagorovi tajni koreni i misteriozna proslost Part 1
ATLANTIDA
Sta vi mislite, kakva je povezanost Zagora sa Atlantidom? Da li ocekujete rasplet ove zavrzlame u JA odiseji i kakvim ga zamisljate? Da li je Zagor zaista odabrani?
Jos je Nolita davno u svojoj oprostajnoj epizodi ,,Uzas seste planete" servirao ideju o Zagoru kao odabranom, jedinim dostojnim da preuzme sveto oruzje od Rakuma da bi pobedio pretnju sa druge planete. Posle je to Sclavi to jos vise produbio u svom remek delu ,,Demon ludila" i cak ga je i upoznao sa Manituom. Bosseli se zanimljivo nadovezao na to u ,,Sedam gradova Cibole" povezujuci Zagora sa drevnom Atlantidom i svojim dvojnikom Pahanom mudrim covekom koji se oduvek zalagao za mir a ne za rat, jer rat samo vodi u samounistenje. Sto rece Albert Ajnstajn ,,Ako dozivimo 3. svetski rat, 4. ce se voditi stapovima i kamenjem". A to se upravo dogodilo Atlantidi!
Slobodno pisite malo opsirnije i iznosite svoje teorije! Hajde da zivne topik!
Uhh od silnih obaveza sam ovo morao na jedan period da gurnem u stranu. Hvala, going going!
Ovo smo davno imali kao temu, ali nema veze. Jedva nekako sam iskopao svoje vidjenje toga:
quote: "Mini serijal kod nas poznat pod "SD epizode" su dale mnoge temelje da Zagor postane veoma veoma slozen i zreliji lik. Recept za to je insistiranje na "zapisano u sudbini i DNK da bude borac na strani dobra svetskih razmera i vaznosti". To se vidi iz gomile crta koje su dodane, a sve su vezane za daleku proslost, da li sveta ili Zagora uopste. Imamo krvnu i metafizicku liniju Vudu bozanstva Damballaha s kojim je Zagor konkretno i definitivno povezan u "Carstvu Songhaya", te Pahana, mirotvorac iz doba Atlantide i Mua iz "Tajne Anasaza", Kiki Manitu ga imenuje prvakom Dobra u njegovom svetu, predodredjen dakle da se suocava sa raznim demonima iz sveta haosa tj.pakla (direktno ga ukljucuje u indijansku verziju vecite borbe izmedju dobra i zla). Zatim, tu je i Shyer koja mu predskazuje da ce odrzavati ravnotezu u tocku zivota (opet indijanska strana filozofije).
Kasnije, sve te verzije se povezuju u jednu zajednicku, iako su medjusobno tesko povezivi. Stavimo Damballaha i Pahanu u jednu stranu, onu koja je vezana za stare civilizacije i time za svet futuristicke (tj. one iz daleke proslosti) tehnologije, i tradicionalnog Zagora, cistog borca na strani raja tj Dobra cija se priroda ne veze za tehnologije i stare civilizacije vec za drevne teoloske filozofije kakva se moze naci samo u okvirima indijanskih verovanja, kakvog ga prikazuju Kiki Manitu i Shyer.
Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Ponekad se vracaju". Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.
Ima tu materijala za odlicnu pricu u najavljenoj buducnosti, samo da je Burattini shvati onoliko ozbiljno koliko to moze jedan Boselli"
Inace, procitao sam JA Sagu do Izgubljenog sveta (Boselli/Rubini) i reci cu vam samo da je ispunila sva ocekivanja, pa i vise od toga |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
 |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 09/02/2014 : 22:06:16
|
Pošto je Zagor serijal koji si dopušta pustolovno, pomalo fantastičan, karakter mislim da je zasluženo što su ovdje upetljala Atlantida. Iako je već dobio Manituov pečat onda je trebao dobiti i nešto veće jer Manitu je nažalost ograničen na samo indijansko područje. Kako je prošireno Zagorovo djelovanje onda je trebao dobiti i neki "božanski" pečat koji mu jamči kontinuitet. Zagor treba i mora biti "božanski" zato što svi stripovi koji imaju u sebi nešto nadnaravno (vanzemaljce, vampire, indijansku magiju) moraju imati i djelomično nadnaravnog junaka.
|
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4673 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 10/02/2014 : 08:05:01
|
Zagor je stekao slavu kao čovjek sa granice koji se uspio podići nakon osobne tragedije i neopravdane osvete koju je počinio nad nevinim ljudima, nakon čega je odlučio da će posvetiti život borbi za pomirenje svih rasa u darkvudu. U toj borbi je postao uzor bezbrojnim ljudima u darkvudu i šire koji u njemu vide jednoga od njih koji je sve postigao sam. pridavanje božanskih sklonosti Zagoru je smrt za njegov lik, djelo i ubrzani put prema gašenju njegovih izdanja. |
 |
|
lacijal
Starting Member
10 Posts
Member since 09/02/2014 |
Posted - 10/02/2014 : 18:17:18
|
Pozdrav svima.Zanima me koliko je ukupno izaslo razlicitih epizoda Zagora u stripovima,almanasima itd.I koliko bi okvirno kostala takva kolekcija,glancera po mogucnosti? |
 |
|
aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts
Member since 25/12/2012 |
|
Topic  |
|