Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
markotamara
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/1(23).jpg)
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
Posted - 19/05/2014 : 15:21:04
|
Meni je Burattini idealan za Zagora,i svaka mi prica ima nesto sto me kada uzmem u ruke prikova za strip |
GALLIENO FERRI
|
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
tinton
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
United Kingdom
19799 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 19/05/2014 : 16:25:32
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
quote: Originally posted by Deers
TAJNA JE OTKRIVENA!
Vi, prosječni čitatelji, ste krivi za sve loše Burattinijeve priče. Naime, kad god u nešto nije siguran on pita za savjet Vernija koga on smatra za tipičnog "prosječnog čitatelja Zagora". Tako da ako ovaj nadolazeći susret s Mortimerom ne bude konačen biti će isključivo njegova (vaša!) krivica. Ovaj Verni je stvarno zlo.
![](icon_smile_blackeye.gif)
Ajde!?![](icon_smile_big.gif)
U biti je rekao da se on i Verni natežu oko zadnjeg Mortimera, hoće li biti zadnji, a uopće se konzultira s njim jer kaže da ga ovaj uvijek špota kad u strip stavi nešto netipično za Zagor.
Biće da je Vernija strah da će morati naučiti crtati novog lika, a već ponestaje Ferrijevih za precrtavanje.![](icon_smile_sleepy.gif) |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/Patschak.jpg)
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 19/05/2014 : 16:30:25
|
quote: Originally posted by Deers
Ozbiljan sam, Burattini oduševljen svojim master-planom da ne razočara prosječnog čitatelja zaboravlja jednu očitu činjenicu: prosječan čitatelj baš to - prosječan.
Znam da si ozbiljan, nego mi je smešno kako si tek sada došao do toga. Mislim, ovaj prčvajz oko Vernija nam je svima nov, ali da Burattiniju fali ambicije da se makne iz nolittanskog- danas veoma fatalnog- štiha je očigledno već godinama.
Tradicionalisti, što je svima nama zagorovcima normalno, svršavaju nad nolittinim epizodama i žale za tim periodom. Burattini takođe, a bog mu je dao talenta za pisanje pa, samoprozvavši se zagorologom, misli da ljudima može da ponudi iste takve priče. Ali ono na čemu on zahteva - tehnikalije scenarija, granice koje se nikada neće preći i klasični vid kadriranja - je pogrešno. Nolittin adut je bila emocija i moralna poruka, što Moreno definitivno nikada neće ukapirati. I tako se svi batrgaju u istom blatu: Burattini pokušava da udovolji sve matorijim tradicionalistima, a matori tradicionalisti sve glasnije ište nolittanske priče. Za to vreme, Zagor tone. No, nikoga nije briga. Tradicionalisti će radije vući ga za sobom u svoj čabar nego priznati da je zbog njih stipsa stanje ovakvo kakvo jeste ili ne daj bože dozvoliti (putem foruma i facebooka) da neko pokuša nešto novo i drugačije.
Gledam to već godinama, koliko li sam već na ovom forumu, i stanje se ne menja. Priče su sve gore, naslovnice crtežom sve gore a njihov kolor i dalje kvalitetom jednak onom sedamdesetih godina. Naiđe ponekad jedan Boselli i ispali jedan Skiptar Tin-Hinan ili Izgubljeni svet, na šta svi zinu od divote ali sutra opet traže Nolittu.
Jebeni Sclavijev krug, jovo-nanovo.
Ako ništa drugo, za desetak godina ću imati zadovoljstvo da kažem trijumfalno "šta sam vam rekao?"![](icon_zagor.gif)
...
o čemu smo ono pričali?![](icon_smile_blackeye.gif) ![](icon_smile_big.gif)
edit: ironija nad ironijom, pečat na račeno: svi jedva čekaju silne povratke posle broja 600![](icon_smile_dead.gif) ![](facepalm.gif)
edit2: aha, prosečan čitalac...Recimo da Verni pripada većini. Da mi je samo upoznati Burattinija...Baš me zanima da li izgleda toliki idiot koliko se ponaša kao takav...
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 19/05/2014 16:34:43 |
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 19/05/2014 : 16:49:55
|
quote: Originally posted by PijaniPatak ovaj prčvajz oko Vernija nam je svima nov
nesto sam propustio, sta je nerecnik to uradio? |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 19/05/2014 : 17:02:51
|
ovo...
quote: Originally posted by DeeCay
Mislim da ti to nema smisla pričati jer s jedne strane pričaju kako zagor ide ukorak s vremenom, uvode se stvarne lokacije i stvarni likovi za razliku od Nolittinih početaka, stvari se kao mijenjaju - a s druge strane se pozivaju na Nolittu i postavkama zagora iz šezdesetih. Burattini čak priča da se neke stvari ne usudi napisati kad daje scenarij Verniju na crtanje jer zna će prigovarati zašto je sad zagor napravio ovo ili ono, pa čak ide do te razine da pita vernija slaže li se s kojim rješenjem. Stvar je da talijanski fanovi vole ovaj status quo i takva je daljnja politika staffa, barem dok je Bure na čelu. mene oni podsjećaju na naše/vaše rasprave na sajtu, isto su tako oni gorljivi kad je u pitanju njihov junak na kojemu su odrasli.
imaš Deejev izvštaj sa CRŠ-a dve strane iza |
|
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Member since 29/12/2012 |
Posted - 19/05/2014 : 18:17:29
|
Razumijem sve vas koji tražite hrabriji zaokret. No iz osobnog, izdavačkog iskustva ali i petnaestogodišnjeg proučavanja izdavačkih projekata mogu iznijeti nekoliko činjenica: 1. Zaokret se vrlo rijetko radi kada je neki medij (novine, strip....) na koljenima. Teorijski i iskustveno se polazi od prepostavke da tradicija i lojalnost održava proizvod na životu. Zaokretom, vrlo je velika vjerojatnost da će se tradioconalisti pobuniti i prestati kupovati proizvod. To je vrlo vjerojatno kraj života tog proizvoda. ZAGOR,bar mi se čini upravo sada prolazi tu tešku fazu.Zato Bure i ekipa pokušavaju održati tradicionalan proizvod modernizirajući ga vrlo "nježno". Nudeći tradicionalistima zadovoljtvo da i dalje čitaju "svog" Zagora aili istovremeno "igrajući" se s novim crtačima kao i manje naivnim pričama da bi zadržali one koji su tu vrstu naracije "nadrasli". (Ovo oko kvalitete priča moje je skromno mišljenje pošto stvarno ne spadam u velikog poznavatelja Zagora, iako mi je to najdraži strip :) ) 2. Zaokret se radi kada si VRLO JAK. Došao si do vrhunca i osjećaš da pomalo padaš. U slučaju Zagora to su bile dvedesete kada u "igru" ulaze BiB i kreće NOVA AMERIČKA ODISEJA. Tada možeš riskirati da izgubiš dio tradicionalista a da istovremeno ne ugroziš opstojnost projekta. Prodajne brojke i dobit ti omogućuju da riskiraš. Na tomm broju tiskanih i prodanih primjeraka vrlo je izvjesno da će se ZAOKRETOM pojaviti i novi čitaelji. Tada se VELIKI ZAOKRET nije dogodio. Napravilo se ono što je primjerenije sadašnjem trenutku. 3. Za bilo koji ZAOKRET treba ulaganje u promociju. Promocija na današnjim, malim brojkama za bilo kojeg izdavača je vrlo riskantna! Ulagati u proizvod koji je i sada na vrlo krhkoj isplativoasti za većinu vlasnika je "polje puno mina". Puno je lakše ulagati kada si na vrhuncu i pun love. 4. Na odluka o zaokretu iz gore navedenih razloga najmanje može utjecati Buratini. To je odluka koju donosi glavni urednik, direktor i vlasnik. Čak neki izdavači iz donošenje odluke isključuju aktualnog urednika serijala jer smatraju da nemože biti relevantan kada je u pitanju njegove "dijete".
Ovo je moj malo veći :) doprinos raspravi. Neću više ovoliko biti dosadan. |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/05/2014 : 18:38:17
|
Sva se ova priča vrti u krug; nešto mi je sinulo kad je Burattini pričao da se više ne osvrće niti ga diraju komentari jer ama baš svakog čitatelja ne možeš zadovoljiti. A i buni se uvijek ona glasna manjina, dok oni kojima je to dobro šute. I npr. sada se tu bune na forumu uvijek bune isti - barem trojica - pijani, king i zagor12, a Zagor se na području ex-yu proda sigurno u više o 5000 primjeraka, od koliko je ovih 4800 zadovoljno. I sada mi zbog trojice buntovnika pomišljamo da zaista svi traže neku promjenu, neki kvalitativni pomak, no stvarnost je zapravo drugačija - većina ljudi je ipak zadovoljna ovim stanjem i to Bonelli i Burattini znaju. Burattini ove svoje naziva talijanskim talibanima jer su tradicionalisti, a takva je i naša publika. Čak su i sa JA sagom, kaže, odugovlačili početi jer kao publika ne voli kad se Zagora makne iz njegovog vlažnog Darkwooda. Eto, ko bi rekao, a ja sam stvarno mislio da svi vole kad Zagor putuje okolo...
No, ipak idu kao ukorak s vremenom, ali to su uglavnom promjene forme, uvode se i ukidaju giganti, miniserije, pa nova kolor izdanja, kolor reizdanja. I to je to što se tiče promjena. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 19/05/2014 : 19:01:21
|
A vidiš, baš je zagor12 odustao od Zagija i prešao na druge serijale. Koliko je sada njemu? 16? Koliko današnjih klinaca koji su poput njega sa otprilike 12 obožavali Zagora, i u malo zrelijim godinama (15-16) ostalo pri istome, bez da se hvata Marvela, DC-ja ili kvalitetnijih SBE serijala?
Mali broj...i u tome je i poenta.
Zagor se već decenijama piše samo za iste ljude koji su ga 70-80ih godina počeli pratiti. Šta će biti kada ta, svake godine vidno manja, grupa ljudi oćoravi ili ne daj bože?
I šta fali rezervisati npr. ediciju Specijal za te nostalgičarske priče, a u redovnoj seriji pokušati hitati napred, onako kako zaista jeste "ukorak s vremenom"?
edit: po pitanju kvaliteta nekog stripa, King Warrior je jedan od onih iz gomile u čiju procenu verujem. |
|
Edited by - PijaniPatak on 19/05/2014 19:02:41 |
|
Deers
Advanced Member
![](AvatarUpload/bud spencer glava.gif)
Croatia
9464 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 19/05/2014 : 19:38:55
|
@ Kauboj
Biti će ti drago čuti da su se u Bonelliju napokon trgnuli te da će otvoriti posebni ured za marketing a trebali bi početi i s merchandisingom. U prilog ovome što govoriš ide i to što sada rade s Dylanom, koji i dalje ima zavidnu prodaju ali pada te ga pokušavaju oživiti. Ipak zbog važnosti serijala ostavljaju i izdanje sa starim postavkama. Kod Zagora, manje važnog serijala, mislim da bi promjene mogle biti puno radikalnije kad bi se samo imalo viziju. Već sam to rekao ali ću ponoviti: potencijal Zagora je ogroman i ograničavati se na Nolitta/Burattinijevog je prava šteta. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/05/2014 : 19:59:12
|
Rekaoo je verni za njihove bojazni da ce se puno citatelja skinuti sa serijala s brojem 600 koji uskoro dolazi u italiji. zato vise nece biti jubilarni jednoepizodni nego nego u 4 dijela da ljudi jednostavni krenu dalje. i zato su stavili tako jakog neprijatelja u jubillarku, hellingena jer ce mozda raspiriti nove strasti u starim fanovima.
Zagor za nove fanove sprema samo ediciju u boji, i to je to, promjena nema. Uzdaju se u ovaj novi odjel za marketing i stare odane fanove. ;) Osim sto ce Mortimer spaliti zagorovu kolibu i koknuti mu par prijatelja, vjerojatno neke minorne. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
solar
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/Porch_Of_The_Caryatids(3).jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 19/05/2014 : 21:37:14
|
quote: Biti će ti drago čuti da su se u Bonelliju napokon trgnuli te da će otvoriti posebni ured za marketing a trebali bi početi i s merchandisingom.
Zanimljivo. Je li to vijest sa CRŠ-a ili ima neki link? |
|
solar
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/Porch_Of_The_Caryatids(3).jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/05/2014 : 21:47:47
|
quote: Originally posted by solar Zanimljivo. Je li to vijest sa CRŠ-a ili ima neki link?
CRŠ ekskluziva!
Burattini priča ko parna lokomotiva... Jedva da smo ga stigli upitati dva pitanja iz publike. Ja sam rekao na početku da malo ukratko predstavi što će se dešavati u JA sagi, a on otpočeo 40-minutni monolog. ;) |
|
D.J.
stripovi.com suradnik
![](avatars/1078464506.png)
USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
D.J.
stripovi.com suradnik
![](avatars/1078464506.png)
USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/05/2014 : 22:37:51
|
Ova mala sa slike je stalno nešto zanovijetala... Pa daj skrati tribinu na 20 minuta, ionako su to glupa stripovska pitanja, itd. Gosti su došli radi fanova, ne da se one slikavaju s njima. Motale su goste oko malog prsta, posebice Burattinija.![](icon_smile_big.gif)
quote: Originally posted by solar
![](http://oi62.tinypic.com/1zr2p76.jpg)
|
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Posted - 19/05/2014 : 22:43:17
|
Patak, O izdavackom projektu Zagor neznam nista, ili tocnije jako malo. Ovo sto sam napisao je iz prakse i teorije oko 120 izdavackih projekata iz cijelog svijeta. Analize su pokazale da je psiholoski moment ( a zaokret u bilo kojem izdavackom projektu to apsolutno je) koje promjene izazivaju najkriticniji dio bilo kojeg procesa i pojavljuju se kod 98 posto ispitanih slucajeva. Sto je psiholoski moment? To je trenutak kada se ulazi u klinc s navikama, osjecajima, ocekivanjima.. citatelja (kupaca). Kupci koji imaju osjecaje prema proizvodu su LOJALNI potrosaci (citatelji). A lojalnost je dusa, srz, srce brenda. Svaki nakladnik zeli da mu oni ( LOJALNI) cine vise od 70 posto citatelja. Takvi proizvod u vise od 50 posto slucajeva, zahvaljujuci upravo toj lojalnosti, uspjeli su prezivjeti krizu tiskanih medija. Mislim da se upravo tog principa drze u Boneliju. Naravno buducnost tog medija nije sigurna, prije svega zbog biloskog sata koji kuca u svakom od nas :):). Je li rjesenje o dvostrukom pristupu: revolucionarnom koji bi za novu publiku publicirali kroz specijale i popratne edicije i tradicionalnom koji bi se nastavio provlaciti kroz redovnu seriju? Za to je kao prvo potrebno dubinsko istrazivanje trzista i navika citatelja ( a to radi marketing i promocija u svakoj izdavackoj kuci ) koji, koliko mogu shvatiti iz prethodnog posta od Deersa Boneli nikada nije radio jer nije ni imao odjel koji se tim bavi ! Kao drugo osim jasne i hrabre idje za to treba puno novca : istrazivanje, promocija..... A kada pogledam brojke koje stavlja Solar Zagorov serijal je i dalje isplativ vlasniku ali ne stvara, cinim se akumulaciju kapitala dovoljnog za veca ulagnja. No to su samo moje prepostavke na osnovu podataka koje Solar ovdje donosi. |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/05/2014 : 22:50:41
|
Naravno kaubojče, lijepa analiza... Razlika je u tipovima serijala; zaista rade više-manje revolucionarnije poteze sa novijim serijalima, tipa Dylan ili Nathan ili novi miniserijali - tu se cilja na novu publiku, to je očito. Isto kao i serijal Siročad - pravi serijal za nove klince. Zagor i Tex imaju vjernu bazu fanova starijih, i to su u bonelliju prepoznali već odavno. I bez odjela za marketing očigledno.![](icon_smile.gif) |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Posted - 19/05/2014 : 22:59:18
|
DeeCay pratim te :):) Dobar si, dobar. Javit cu se preko Markosa. Treba mi strip kriticar. Naravno, ako budes zainteresiran :). Samo brate popravo ocjene koje si dao za "Covjek koji je pobijedio smrt " :) :) |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/king warrior.jpg)
22338 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 19/05/2014 : 23:08:15
|
Kauboj, a nisam bas siguran u tvoju teoriju. Upravo su Ameri paradni primjer da su zaokreti najbolje sredstvo da se podigne prodaja serijalima koji osjetno gube na popularnosti.
Smrt junaka (privremena), smrt nekog bliskog lika od junaka, promjena kostima, fizickog izgleda ili lokacija, sasvim drugi pristup karakterizaciji glavnog junaka, drugaciji koncept naracije, sve su to promjene koje su Ameri u kriznim vremenima izvrsili na svojim serijalima, u vecini slucajeva sa uspjehom.
Kada se narod necega zasiti, onda se mora probiti monotonija na jedan od navedenih nacina ili je pad nezaustavljiv. Da nije tih promjena bilo, vjerovatno nijedan junak iz zlatnog doba americkog stripa vise ne bi bio na kioscima.
Apsolutno svaki junak iz stripa se moze na pravi nacin reorganizirati, potrebno je samo da to urade pravi ljudi. Da nije tako, jedan dosadni junak poput Supermana bi odavno bio u vjecnim lovistima.
Da ne govorim o nekada dosadnim likovima poput Punishera i Swamp Thinga, i kulta koji su od njih napravili ljudi poput Ennisa i Moorea.
Sa pravim idejama i ljudima, cak bi i Kapetan Miki mogao postati jedan od najkvalitetnijih serijala uopste, koliko god to sada nekima smijesno zvuci. |
|
Deers
Advanced Member
![](AvatarUpload/bud spencer glava.gif)
Croatia
9464 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 19/05/2014 : 23:18:03
|
Uspjeh je relativna stvar kad Ameri svake dvije godine izbace neki broj 1 čisto da napuhnu prodaju. Činjenica da Zagor u Bonelliju im najstabilniju prodaju koči bilo kakvo razmišljanje o promjenama. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Posted - 19/05/2014 : 23:27:50
|
King, Kazem cijelo vrijem da ne poznajem dovoljno strip scenu. Samo volim stripove ( a kao i ti i Zagora). Jedna napomena: americko i europsko trziste je u svim medijskim segmentima ( a strip je medij) jako razlicito. No bez obzira na to ja ne tvrdim da nije moguce, samo za ZAOKRET osim dobrih autora, ideje i hrabrosti treba love. Ako si citao pazljivo ja ni jednom ne kazem da to nije moguce, vec pokusavam naci objasnjenja zasto u Boneliju to ne rade sa Zagorom.
Da ti meni kao izdavacu dodjes sa stripovskim projektom kao stripofil bi odmah nasli zajednicki jezik. I pricali bi kako strip i dalje dobro ide u SAD-u, Belgiji, Francuskoj, kako talijani i dalje okrecu finu lovu na stripu..... Kako na nasim podrucjima i dalje ima puno stripoljubaca koji ce to kupovati.... Ali ja bi u konacnici kao nakladnik mora sjesti i napraviti biznis plan koji bi ukljicivao niz troskova, pa bi to poslao promiciji da oni kazu koliko na trzstu postoji mjesta za nivi strip, koliko bi trebalo uloziti u promociju..... I na kraju bi Uprava donijela odluku. A tu Upravu ti, ja, promocija mora uvjeriti u isplativost! Sto su ulaganje veca odluka je u eri krize tisksnih medija sve teza. Najvjerojatnije bi dobili odgovor: decki drzimo se onog sto imamo nije vrijeme za nove projekte. U vecini slucajeva nakladnici se odlucju za konzervativan pristup vjerujuci kako ce se krug zivota opet zatvoriti:):) |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|