Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
going going
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/x43qkm.jpg)
Serbia
11913 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/05/2014 : 23:28:20
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
A vidiš, baš je zagor12 odustao od Zagija i prešao na druge serijale. Koliko je sada njemu? 16? Koliko današnjih klinaca koji su poput njega sa otprilike 12 obožavali Zagora, i u malo zrelijim godinama (15-16) ostalo pri istome, bez da se hvata Marvela, DC-ja ili kvalitetnijih SBE serijala?
Mali broj...i u tome je i poenta.
edit: po pitanju kvaliteta nekog stripa, King Warrior je jedan od onih iz gomile u čiju procenu verujem.
Ja sam se uhvatio mnogo ovih stranaca, ove Italijanske serijale gledam kao nase domace!![](icon_smile_big.gif)
Najvise me interesuju naslovi iz Vertiga(Propovednik, Sandman, Hitman...) i drugi americki stripovi Grad greha, Okruzen mrtvima, Batman i svi francusi stripovi koji se izdaju u Perlama od DW obavezno uzimam.
I bas primecujem kako u poslednjih sest meseci ako ne i vise kada odem u striparnicu uopste ne kupim Zagora, u zaostatku sam sa extra, maxi, almanah edicijom, VC knjigama, ali obavezno na kiosku kupujem redovna izdanja od Veselog i Odabrane i Specijale. Moram sada na leto da pokupujem ovo sto sam u zaostatku.
Idalje mi je Zagor strip broj Jedan, i omiljeni, i najdrazi strip, samo ga u poslednje vreme manje citam, nazalost. |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
D.J.
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](avatars/1078464506.png)
USA
7143 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
DODSFERD
Advanced Member
![](AvatarUpload/sick0019.gif)
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 19/05/2014 : 23:38:28
|
quote: Originally posted by going going Idalje mi je Zagor strip broj Jedan, i omiljeni, i najdrazi strip, samo ga u poslednje vreme manje citam, nazalost.
Zagi polako posustaje pod naletima mangi i Amera. ![](icon_smile_shock.gif) |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
Kauboj
New Member
![](icon_star_gold.gif)
100 Posts
Member since 29/12/2012 |
|
Giuda Ballerino
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/cloud.jpg)
Japan
2650 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 19/05/2014 : 23:44:40
|
Ma ja citam Zagora talijanskog i sretan dok traje, poslije toliko godina i epizoda ocekivanja su mi skroz niska i zato me svaka druga epizoda odusevi jer je jako kvalitetna. Budjenja, Maverick, Maxi 20 i 21 su me dosta razocarali ali zato mi je JA saga za 10 i sad se veselim tom Mortimeru i Hellingenu jer mi se cini da to ne moze biti lose. Burattini, Rauch, Capone i Mignacco su mi odlican staff i garancija za ubuduce, mislim da znaju sto rade. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
nagor
Advanced Member
![](AvatarUpload/zag2.jpg)
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 20/05/2014 : 00:37:41
|
Što se tiče "zaokreta"... malo tko traži posebne dimenzije X sa paralelnim zločestim Zagorom i njegovim novim sidekickom Muckman-om...
Smanjit sa "malim" pričama i okrenut se mini story-arcovima. Jednostavno - kontinuitet. Ne prolazi više fora u kojoj u jednoj u jednoj priči Zagor spašava svijet, a odmah u sljedećoj gubi fajt od tamo nekog boksača na seoskom sajmu.
Evo, Riječni vukovi mi padaju na pamet. Zgodna pričica, odlična crtež i maksimalno propušten potencijal za jednim mini darkwoodskim story-arcom.
Copy paste mog komentara: "... Cajeli se potrudio izvući maximum iz priče o drvosječama i indijancima i pritom je izbjegao dosta potencijalnih klišeja. Zbog toga je zaslužio plus. Možda mi je malo žao što nije završio priču okršajem Zagora sa onim crncem i pustio identitet glavnog masterminda u tajnosti za neki nastavak. Moglo se to razvući (sa nekom drugom temom – npr. trgovina krznom ), odnosno mogao se stvoriti neki »ekonomski« mini story arc, ali u bonelliju još uvijek ne razmišljaju na taj način..."
|
|
Elderane84
Advanced Member
![](AvatarUpload/Nebula eagle.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 20/05/2014 : 00:52:16
|
Naravno. Ne slazem se da vecina ljubitelja Zagija ne zeli promjene. Kao i uvijek, najtradicionalniji su i najglasniji, covjek stice utisak da ih je gomila, a ovamo nista... Stvarno ce biti, u najmanju ruku, lose kada zavrsi JA saga. Znaci, idemo od spasavanja svijeta na borbe sa trgovcima viskija. A najjadnije je sto i trgovci viskijem u dobroj prici mogu stvoriti vece jade nego Kandraks u trecem pojavljivanju, kad bi bilo nekoga ko ce to tako udesiti. |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 20/05/2014 : 08:05:19
|
quote: Originally posted by nagor Ne prolazi više fora u kojoj u jednoj u jednoj priči Zagor spašava svijet, a odmah u sljedećoj gubi fajt od tamo nekog boksača na seoskom sajmu.
Ma pobijedio je on toga boksača i to 2 puta. ![](icon_smile_wink.gif) |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 20/05/2014 : 08:58:14
|
quote: Originally posted by Elderane84
Naravno. Ne slazem se da vecina ljubitelja Zagija ne zeli promjene. Kao i uvijek, najtradicionalniji su i najglasniji, covjek stice utisak da ih
kod zagora je upravo obrnuto od ovoga sto ti kazes. I ja sam mislio tako, no svjedocenje samih autora me razuvjerilo. Uvijek misljenje drugih kreiramo prema sebi, tako da se onda iznenadimo kad uvidimo da ne razmisljaju svi kao mi. Mada politika je vec otprije kreirana, jer imamo jos kojih 4-5 godina dok ne dodjemo do onih epizoda koje su trenutno u italiji. A za pet godina tko ziv tko mrtav. ;) ja se ovime vise necu opterecivati. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/king warrior.jpg)
22335 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/05/2014 : 09:36:40
|
Mislim da se ovdje brkaju pojmovi tradicija i promjene. Ja sam jedan od tradicionalnih fanova, volio bih da Zagora crta Ferri iz zlatnog doba jos najmanje 300 godina, ali cinjenica jeste da realnost izgleda drugacije. Zato treba izvuci ono najbolje sto je ostalo ili se ponuditi moze. Zasto bi bio problem da jedan Piccinelli crta Zagorove naslovnice. Prije 20 godina je na Texove naslovnice dosao Villa poslije Galepa, a ne treba ni spominjati da je Tex mnogo radikalniji serijal od Zagora. Da li uposte treba naglasavati sa kojim je odusevljenjem prihvacen?!
Fanovi nemaju problema sa time da se prilagode na bolje stvari. Naravno da se Verni drzi te tradicije jer se nada da ce on jednog dana biti taj koji ce preuzeti naslovnice, zato se drzi tih prica za malu djecu oko nostalgije i slicnih stvari. Cinjenica jeste da je svaka promjena do sada digla Zagoru prodaju, od odiseja, pa sve do novih autora. Dakle, taj "strah" da se ne izgube fanovi zbog promjena je sasvim neopravdan, ali ja i dalje mislim da se radi samo o maski i izgovorima iza kojih stoje neke druge stvari.
I sada se Verni nasao da govori stvari kao Zagor ne bi ovo uradio, Zagor ne bi ono uradio...U stvari kreira Zagora po svojim zamislima, a kao paravan mu sluze tradicionalni fanovi i na taj nacin manipulise nestabilnim Burattinijem kako njemu odgovara. Poslije nekih stvari koje smo saznali u zadnje vrijeme, izmedju ostalih i ovo manipulisanje iza ledja, koliko vas misli da Verni nece nasljediti Ferrija na naslovnicama. Ocigledno, zar ne?!
Samo se bojim kada ispucaju velika imena poput Hellingena, Supermikea, Kandraxa i Rakosija, sta onda. Fanovi se onda sigurno nece zadovoljiti povracima nebitnih likova, a novih ideja nigdje.
I da li bi stvarno neko imao nesto protiv da se s vremena na vrijeme rokne neki Zagorov bliski prijatelj, ne tamo neki nebitni likovi? Da li stvarno neko od fanova ima nesto protiv ako Zagor neku od treba povali? Ja jos nikada nisam cuo da je neko protiv tih stvari, osim Vernija. |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/05/2014 : 09:58:58
|
Nekako imam osjecaj da je nama svakodnevnima koji pisemo po forumu on mjerilo svega, no ne bih rekao da je ovaj forum bas reprezentativni uzorak (osim toga da je zagor najspominjaniji junak) i da se svijet okrece oko njega. ima puno casual readera koji ne pisu unaokolo, a citaju i kupuju redovito. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4606 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 20/05/2014 : 10:02:21
|
Mislim da je Burattini u nedjelju spomenuo Tonku i Rochasa kao sudionike jubilarne 600. epizode, tako da oni sigurno preživljavaju epizode sa MOrtimerom. Bojim se za Doca. On mi je bio među prvim Zagorovim prijateljima koje sam upoznao. što se tiče nekih drugih novina, Supermajk se neće tako skoro vratiti, što je i normalno s obzirom na povratak Helingena, ali ubuduće nema prepreka za njegov povratak, jer je glavni protivnik njegovog povratka S. Bonelli, nažalost kao što znamo umro. Inače je Burattini jako simpatičan i susretljiv, Verni isto tako, ali malo ozbiljniji, dok smo zaključili da je Manđantini tipični talijan iz paninijevog albuma. |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4606 Posts
Posted - 20/05/2014 : 10:06:29
|
kao npr. onaj dečko od petka šta je postavio pitanje Burattiniu o stavljanju Zagora u stvarni povijesni i geografski kontekst. Taj mi se učinio ko pravi znalac. quote: Originally posted by DeeCay
Nekako imam osjecaj da je nama svakodnevnima koji pisemo po forumu on mjerilo svega, no ne bih rekao da je ovaj forum bas reprezentativni uzorak (osim toga da je zagor najspominjaniji junak) i da se svijet okrece oko njega. ima puno casual readera koji ne pisu unaokolo, a citaju i kupuju redovito.
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/05/2014 : 10:14:46
|
Ne, rochas i traperi budu akteri sljedeceg kolorca, doka uopce nije spominjao. bilo mu je drago takodjer najaviti i baneta kerca i njegovog Jima gitaru. Za mortimera je neizvjesno hoce li ga ubiti ili ne. Bure bi ga najradje ubio, ali opet je tu verni koji se ne slaze s tim.;)
quote: Originally posted by adriano
Mislim da je Burattini u nedjelju spomenuo Tonku i Rochasa kao sudionike jubilarne 600. epizode, tako da oni sigurno preživljavaju epizode sa MOrtimerom. Bojim se za Doca. On mi je bio među prvim Zagorovim prijateljima koje sam upoznao. što se tiče nekih drugih novina, Supermajk se neće tako skoro vratiti, što je i normalno s obzirom na povratak Helingena, ali ubuduće nema prepreka za njegov povratak, jer je glavni protivnik njegovog povratka S. Bonelli, nažalost kao što znamo umro. Inače je Burattini jako simpatičan i susretljiv, Verni isto tako, ali malo ozbiljniji, dok smo zaključili da je Manđantini tipični talijan iz paninijevog albuma.
|
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4606 Posts
Posted - 20/05/2014 : 11:11:56
|
onda moramo strahovati i za njih. Ne bi volio da je Tonka ta mortimerova žrtva. quote: Originally posted by DeeCay
Ne, rochas i traperi budu akteri sljedeceg kolorca, doka uopce nije spominjao. bilo mu je drago takodjer najaviti i baneta kerca i njegovog Jima gitaru. Za mortimera je neizvjesno hoce li ga ubiti ili ne. Bure bi ga najradje ubio, ali opet je tu verni koji se ne slaze s tim.;)
Mislim da je Burattini u nedjelju spomenuo Tonku i Rochasa kao sudionike jubilarne 600. epizode, tako da oni sigurno preživljavaju epizode sa MOrtimerom. Bojim se za Doca. On mi je bio među prvim Zagorovim prijateljima koje sam upoznao. što se tiče nekih drugih novina, Supermajk se neće tako skoro vratiti, što je i normalno s obzirom na povratak Helingena, ali ubuduće nema prepreka za njegov povratak, jer je glavni protivnik njegovog povratka S. Bonelli, nažalost kao što znamo umro. Inače je Burattini jako simpatičan i susretljiv, Verni isto tako, ali malo ozbiljniji, dok smo zaključili da je Manđantini tipični talijan iz paninijevog albuma.
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/Patschak.jpg)
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/king warrior.jpg)
22335 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/05/2014 : 12:25:05
|
onda moramo strahovati i za njih. Ne bi volio da je Tonka ta mortimerova žrtva.
Ne sekiraj se, nema sanse da bi Bure stisnuo i napravio jedan takav potez. Ja sumnjam cak da ce i Doc biti taj koji ce biti ubijen, vjerovatno ce izabrati nekog lika koji je vecini fanova nepoznat, nekog treceligasa. |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/Patschak.jpg)
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Rick
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 20/05/2014 : 14:41:35
|
Dr Dejan Ognjanović je postavio odlično pitanje Robertu: da li je Dilan popularan serijal ili postoji kult popularnosti?
Što se Zagora tiče, odnosno broja prodatih primeraka tokom svake od prethodnih 10 godina, odgovor se sam nameće. Odgovor na ovo pitanje, naravno, daje određen odgovor i na nepostavljeno pitanje o kvalitetu serijala i smeru u kojem se on kreće.
Dilan je svojevremeno promenio neke Bonelli dogme, i zaradio ljubav i poštovanje stotina hiljada fanova svih drugih serijala. A bio je nešto novo. Zar iskreni ljubitelji Zagora ne bi oprostili stilski malo drugačiji način pripovedanja, raspored kadrova ili montažu table, odabir tema, a sve u cilju podizanja kvaliteta serijala? Retoričko pitanje... I opet se vraćamo na Robovo nezahvalno i impulsivno odabrano poređenje sa Talibanima.
On sam je odredio Maxi kao mesto gde će svi oni koji vole tradicionalnog Dilana moći da pronađu svoj cop of tea.
Da li je nemoguće da se u Zagorovoj produkciji uradi obrnuto: da se odredi edicija koja bi bila posvećena Zagoru i Darkwoodu iskrojenim po nekim novim aršinima? Naravno da nije, ali to bi povuklo sa sobom i poređenja sa redovnom edicijom, a onda... ne moram da završavam misao, je l` da?
P.S. Ako ne budem video i čuo audio ili video zapis tribine na kojoj je Bure rekao da Verni utiče na Zagorove epizode bilo kako osim što precrt... crta iste, neću verovati da je to izgovoreno. Biram- I don`t want to believe. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
Edited by - Rick on 20/05/2014 14:57:40 |
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 20/05/2014 : 14:56:37
|
quote: Originally posted by King Warrior Da li stvarno neko od fanova ima nesto protiv ako Zagor neku od treba povali? Ja jos nikada nisam cuo da je neko protiv tih stvari, osim Vernija.
I onda bi se nakon nekog vremena Zagi pretvorio u Dylan Doga a to bih htio izbjeći. Meni bi bilo zanimljivije da Chico nešto povali umjesto što stalno valja pečenke u svom stomaku.![](icon_smile.gif) |
|
ike666
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
![](AvatarUpload/denser.jpg)
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
Posted - 20/05/2014 : 15:34:50
|
Puno ljudi, puno mišljenja i svako misli da je beskonačno u pravu. Ja znam da se od strane izdavača tržišno provjeravaju stavovi čitatelja i sukladno tome se postupa u budućnosti. Pa Bonelli je firma s prihodom od 20-30 mil eura godišnje, nije to biznis koji bi ovisio o stavu ili raspoloženju ili simpatijama jednog čovjeka pa bio on i glavni scenarista. Amerikanci su to istraživanje publike dotjerali do ekstrema, ali oni iza sebe imaju industriju filma i video igara, što Bonelli nema. Znači ostaju mu stariji tradicionalni čitatelji, koji ne žele promjene jer da žele one bi se već realizirale. "Reko Verni ovo, reko Verni ono" nisu argumenti, vas par se napiknulo na njega jer vam se ne sviđa kao crtač pa sada ispada da je čovjek kriv za sve što u Zagoru ne ide po vašim željama. Što mislite da je slučajnost da mu Bure daje sve potencijalne bestsellere da crta? Čitatelji Zagora (onih 99% koji nisu na forumima) žele osjećaj Ferrija i to je lako provjerljiva činjenica |
Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko... |
|
Elderane84
Advanced Member
![](AvatarUpload/Nebula eagle.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 20/05/2014 : 15:46:45
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Elderane84
Naravno. Ne slazem se da vecina ljubitelja Zagija ne zeli promjene. Kao i uvijek, najtradicionalniji su i najglasniji, covjek stice utisak da ih
kod zagora je upravo obrnuto od ovoga sto ti kazes. I ja sam mislio tako, no svjedocenje samih autora me razuvjerilo. Uvijek misljenje drugih kreiramo prema sebi, tako da se onda iznenadimo kad uvidimo da ne razmisljaju svi kao mi. Mada politika je vec otprije kreirana, jer imamo jos kojih 4-5 godina dok ne dodjemo do onih epizoda koje su trenutno u italiji. A za pet godina tko ziv tko mrtav. ;) ja se ovime vise necu opterecivati.
Nikako se necu sloziti. Zagor je institucija u sakama nesposobnjakovica. Zbog malog broja glasnih tradicionalista, gomila ljudi koja je odrasla na serijalu, sada ga ocima ne moze smisliti. A i ne cudim im se, za 90% Buretovih prica i bilo cega sto je Verni nacrtao, ne mogu sebi racionalno objasniti zasto mi stoji na policama. Njima je vrijeme da shvate da ne mogu biti novi tandem Nolita i Feri, jer je to vrijeme bilo i proslo. Mozda su oni sposobni da naprave i bolju "tradicionalnu" pricu od Zimske zmije, ali zna se sta ce fanovi vise cijeniti. Jedina nada za Zagora je potpuno novi put, ne nuzno onaj kojem naginje Boselli, ali za neki nov pristup svakako ima mjesta koliko hoces. Serijal svakako nema svijetlu buducnost, pa sto ne probati, na pocetku makar neka ide jedan maksi godisnje u novom pravcu, da vidimo kako ce ljudi reagovati. Ovi kolor Zagori i giganti su cista sprdnja, jer ne nude nista posebno novo, samo promjenu pakovanja. Zato od toga nema nista, i ne moze povecati prodaju za neki osjetno velik procenat. Ali, nek skupi muda, pa npr. eliminise mnogookog i npr Perija iz serijala, u nekoj ozbiljnoj i dobro nacrtanoj prici (evo neka bude Picineli ili Andreuci, prema njima je nekako najmanje otpora). Neka smakne Kaina, ili neka ga ubaci sa Zagorom neki niz epizoda, a ne da se covjek svaki put nudi da pomogne, a Zagor ga odjebe i krene sam s Cikom protiv pola svijeta. Ne znam, nikako mi se ne svidjaju ove vijesti sa CRS-a, iako je vec sve to bilo manje vise poznato, nego je lakse da se zmuri :) |
|
senokute
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/salko_2.jpg)
Germany
1367 Posts
Member since 08/01/2011 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
![](AvatarUpload/jin01_001ewr.jpg)
4678 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|