forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1213

Deers
Advanced Member

Croatia
9568 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 09/09/2014 : 17:40:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Druze, autori Texa imaju najmanju slobodu od svih drugih iz SBE.
Zato i price jesu tako monotone.
...

Scenaristički da ali crtački je puno slobodniji. Bez problema mogu Texa crtati i Civitelli i Ortiz (da navedem samo dva potpuno suprotna stila) bez da fanovi sljedećih dvadeset godina kukaju kako to nije pravi Tex.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/09/2014 : 17:51:49  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Scenaristički da ali crtački je puno slobodniji. Bez problema mogu Texa crtati i Civitelli i Ortiz (da navedem samo dva potpuno suprotna stila) bez da fanovi sljedećih dvadeset godina kukaju kako to nije pravi Tex.

Znas kako, malo se njih buni kada Zagora crtaju Rubini ili Andreucci, a daleko su od klasicnog Zagora.
Zakljucak: kod dobrih crtaca se rijetko ko buni, kod onih losijih se trazi dlaka u jajetu, pa ako vec nisu kvalitetni crtaci, neka se onda barem drze klasicnog stila (Verni, na primjer).
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/09/2014 : 17:56:39  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zato i price jesu tako monotone...

Uhvatio si se pogrešnog lica mog komentara. Tex nije problem. Tex je institucija, Tex je Bonelli Editore, i normalno je da se u taj serijal odvlači the best of.

Ja sam govorio o problemu što su best ofovima uvek prisutne samo kombinacije Texa sa svim ostalim serijalima, osim Zagora. Hoće li mi neko reći neko drugo zašto?

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/09/2014 : 18:00:41  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Dobar tekst do dijela o sterilnosti danasnjih scenarista. To je samo djelomicno tocno. teze je danas napisati scenarije, jer nije isto pisati 60. i 600. epizodu Zagora, normalno je da se nove price ponavljaju i da su ponekad izlizane, ali ne bi trebalo zbog toga ici u drugu krajnost i stavljati Zagora u nekakve bajke, samo zato jer je to nesto novo. Buratini je odrastao na Zagoru. On je njegov istinski obozavatelj i poznavatelj. Zato se i trudi slijediti Nolitu, ali je unio i neke novine. Svida mi se sto cesto Zagora pravi detektivom, kao i to sto ga ponekad uvlaci u neke vise drustveno politicke spletke i zavjere. Nema te nolitine sposobnosti koje je pijani patak naveo, ali odrzava onog pravog izvornog Zagora na zivotu. Za Bozelija je Zagor samo posao koji odraduje.

Isto i za tebe, koliko i za Kinga. Verovatno se u silnom zanosu i studentskim mukama totalne vrteške unutar lobanje zbog učenja nisam dobro izrazio. O inovativnosti današnjih autora bih mogao napisati i naučnu disertaciju, eventualno knjigu.
Inovativnost je tu (bleda kolika bi ustvari trebala da bude), ali je prisutno i nazadovanje. Za konkretan primer navodim upravo Burattinija i njegov pokušaj da napiše priču Nolittinog šmeka.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/09/2014 : 18:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

quote:

Zato i price jesu tako monotone.
...

I evo čoveka, pored solara, koji je shvatio bit mojega baljezganja.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 09/09/2014 : 18:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
zato sam i napisao da nema nolitine sposobnosti koje je patak lijepo opisao. Ja sam kako i kazes govorio o scenariju i radnji koja nadograduje nolitine ideje, dok se Bozeli nakon dobrog starta umislio, pa je valjda pokusao biti kreativniji od nolite. Dok ne pretjeruje sa mnostvom likova i dogadaja Bozeli je dobar, ali to je rijetkost.
quote:
Originally posted by solar

@adriano
Nisu posrijedi ideje i radnja, nego sami likovi koji nemaju dušu. Burattinijev Zagor je robot u usporedbi s Nolittinim danima.

Što se tiče Bosellija, da nije njegovih ideja i ljubavi prema liku nikad Zagor ne bi bio spašen od izdavačke smrti koja mu je prijetila devedesetih. I bez obzira na sve obveze prema drugim serijalima (koje su ogromne) uvijek ima vremena da napiše barem par priča, koje redovito ispadaju bolje od prosjeka.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/09/2014 : 18:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Uhvatio si se pogrešnog lica mog komentara. Tex nije problem. Tex je institucija, Tex je Bonelli Editore, i normalno je da se u taj serijal odvlači the best of.

Pa i nije bas normalno. U drugim izdavackim kucama forsiraju vecinom najbolje autore na slabijim ili novim serijalima, na taj nacin im podizu popularnost, jer niko nece da gura samo Spider-Mana, jer ako na kraju samo on opstane, nece vise biti ni Marvela. Na taj nacin se odrzava ravnoteza izmedju serijala. Mogu oni najkvalitetnije crtace i autore sve da zguraju u jedan najpopularniji serijal, prodaja bi bila sigurno i vise nego fantasticna, ali bi onda drugi serijali ubrzo otisli u p.m.
Taj problem ima SBE, za nekoliko godina bi mogao samo Tex da prezivi, a onda nece vise biti ni njega. To je jedan sasvim realan scenario za SBE, i sve vodi u tom pravcu, ukoliko uzmemo u obzir trenutne brojke iz prodaje.

Zagorova prodaja je trenutno tik iznad 30.000, jos malo pa je na granici opstanka, posljednje sto mu sada treba da se desi je da mu oduzmu u ovo vrijeme najboljeg crtaca, a upravo to su i uradili, samo da bi se divili jos jednom maestru kod Texa, iako im Rubini trenutno nije ni potreban, pored jakog tima crtaca koji imaju. To nema veze sa mozgom.

Edited by - King Warrior on 09/09/2014 18:33:50
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 09/09/2014 : 18:41:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Potpuno se slažem, KW. Debilna politika.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/09/2014 : 19:00:06  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Normalno da im je debilna politika, i tu se i ja slažem s tobom, King. Ali tako je kako je, i na to se moramo navići. Amerikanci su biznismeni, od one sorte koji odlično znaju kako da obezbede tržište, nisu zadrti tradicionalisti poput nas i žabara.

Ono šta ja naglašavam kao problem je činjenica da noviji serijali iz nekog razloga imaju prioritete koje Zagor nema. Zašto? Odgovor je očigledan: noviji serijali nemaju problema sa gomilom tradicionalista jer tradicije nema. Tek se stvara. I to je primamljivo svima živima. Zašto bi se osuđivali na kaveze i Texa i Zagora, ako mogu dati sebi malo oduška na drugim mestima. Zašto je Ade Capone bio napustio SBE da bi mogao da inicira serijal koji je konstantno unutar sebe inovativan (tako mi je drago što se i zagor12 uključio u raspravu. Nedavno je ovo komentarisao na LL topicu)? Opet isto: autorska sloboda.

Da malo oštrije kažem ono šta nameravam da puknem kao zaključak:

Tradicija je PROBLEM.
Nolitta je nekada bio tata, ali sada je PROBLEM
Fanovi koji u nepreglednim gomilama prizivaju samo Tradiciju i Nolittu su PROBLEM NA KVADRAT
Inovacija, eksperimentisanje, veća sloboda u iskorištavanju tolikih Zagorovih kapaciteta je JEDINO REŠENJE

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 09/09/2014 : 19:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
U jbt, kakva ideja mi je sada sinula :))))

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 09/09/2014 : 19:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tradicija je PROBLEM.
Fanovi koji u nepreglednim gomilama prizivaju samo Tradiciju i Nolittu su PROBLEM NA KVADRAT
Inovacija, eksperimentisanje, veća sloboda u iskorištavanju tolikih Zagorovih kapaciteta je JEDINO REŠENJE

Tu si pogodio u sridu. Npr. što se tiče iskorištavanja kapaciteta, jedan Tex ima kapaciteta za maksimalno dvjesto brojeva na visokoj razini, i to kada bi ga netko iscijedio do krajnjih mogućnosti. Zagor može komotno gurati do tisuću brojeva. Dobro, možda sam malo prekardašio, no zna se što sam htio reći.

Ako ćemo gledati svjetske standarde Zagor je trebao dobiti stalni kontinuitet tamo negdje devedesetih - i dobro se počelo s onim epizodama iz SD perioda. Ne dobro nego odlično. Ali nakon toga slijedi stagnacija... Ono, sve manje Bosellija, sve više Bureta i njegovih generičnih darkwoodskih (nepotrebnih) priča, uz neku koja možda malo iskače od ostalih. I ja baš mislim da zbog tog sivog perioda je sada Zagor u govnima. Istina, nisam čitao ovu JA odiseju, niti jednu stranicu te sage, ali mogu zaključiti prema mišljenjima drugih da je to jedna pozitivna stvar za serijal... Ali eto, možda sam u krivu, no sada će se Zagi fino vratiti u Darkwood, malo natezanja s Mortimerom i Bure će reći, dobro, zadatak obavljen, 'ajmo sad nastaviti s random pričama. Pročitao sam da Talijani traže kontinuitet u darkwoodskim epizodama što je točno ono što Zagoru treba. Shvatili smo, u redu, ako su u Bonelliju već takve kukavice da ne mogu unijeti neke radikalne promjene, izvucite maksimum od Darkwooda, jer ako se to ne napravi, za par godina će opet krenuti neka epska saga koja će imati zadatak spasiti serijal, ali onda će biti prekasno...

Go to Top of Page

Tintilinic
Senior Member

2955 Posts

Member since 15/07/2013

Posted - 09/09/2014 : 19:35:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Tintilinic a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče glavešine u SBE...jasno da Sergijev sin sve najbolje upire na Texa kad mu donosi najviše. Kad njega boli briga...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/09/2014 : 20:09:54  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

U jbt, kakva ideja mi je sada sinula :))))

I meni isto. :D
Bacicu tekst na blog kada nadjem vremena, najvjerovatnije u nedelju.
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 09/09/2014 : 20:23:04  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
Ma može se održati tradicionalizam, ali i inovativnost. Ako su Boselli i Burattini zadržali "starog" borbenog, pustolovnog, požagora dok su istovremeno ga ubacili u razne odiseje i tako dale na njegovoj dinamici. Razmislite zašto vam je period SD drag. Koliko vam je tamo epizoda koje biste svrstali u rang 80% i više posto ocjene? Zagoru bi sada trebalo proraditi malo na psihi i njegovom psihološkom profilu. Sjetimo se Graya i njihove borbe na kraju u onoj rijeci. Kada Zagor odbacuje sva svoja uvjerenja i samo želi zaustaviti protivnika. Ili kada se u Svetom Bregu građena mračna atmosfera u kojoj likovi doživljavaju strašne emocionalne šokove i Zagor traži unutarnju snagu za borbu. Taakve nam stvari trebaju gdje se vidi zbog čega junak treba biti junak, ali zbog čega je taj čovjek ujedno i dalje čovjek. Treba se Zagora stavljati pred izbore koji zahtjevaju da jedna strana bude povređena. Možda neke političke igre koje će izazvati krah sloboda nekog indijanskog plemena. npr. Zagor treba nakon nekog poraza doći i onako hladnokrvno poslati negativca u kolica. Nenauržana čovjeka kojega štite političke veze bi Zagor trebao sjekirom tako opaliti po nogama da ovaj više nikada ne može hodati. Uz naravno dozu milosti jer eto neće ga ubiti nego mu ostaviti na razmišljanje o njegovim grijesima.
S druge strane Zagoru trebaju negativci koje ne pokreće želja za vladanjem i ne samo negativci nego i likovi koji imaju mix dobroga i lošega u sebi. Trebaju mu novi likovi koje emocije pokreću. Trebaju mu novi Nat Murdo, Cain, Mortimer...
Na taj način bi se zadržao tradicionalizam, a došlo bi i do nečeg novog. Sirova snaga i snalažljivost bi se morali spojiti s emocijama u novog Duha sa sjekirom kojega ja (mi) zaslužujem(o).

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 09/09/2014 : 20:40:34  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Tradicija je PROBLEM.

Nije tradicija problem, niti je to Nolitta. Problem su loši autori.

Nolitta i Boselli su jedini imali viziju Zagora i talenat da to i provedu u djelo. Ostali se ne snalaze jer zadatak prelazi njihove mogućnosti, prije se to događalo Toninelliju, a sada se to događa Burattiniju.

Iz tradicije treba crpiti inspiraciju i nadograđivati je, oponašanje kao i radikalan prekid s njome nikome neće donijeti ništa dobrog.
Go to Top of Page

Kojot
Advanced Member

Switzerland
4138 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 09/09/2014 : 21:20:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Kojot a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tintilinic

Što se tiče glavešine u SBE...jasno da Sergijev sin sve najbolje upire na Texa kad mu donosi najviše. Kad njega boli briga...

Baš tako!
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19554 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 09/09/2014 : 21:53:29  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:

vidi cuda...trebao bi sve stavit na crkavice tipa dampir i brendon....
Tex je u Italiji ne samo legenda vec institucija...na srecu Davide ima nos za biznis a ne za emocije...od njih se ne zivi.
Zagor ostaje najpopularniji na Balkanu, ali Bonelli je Italijanska kuca i sav prihod ostvaruje u Italiji pa ako je Tex vodeca perjanica,zar Davideu Bonelliju moramo zamerit jer forsira sve najbolje na Texu?
A nikad mi nije bilo jasno jedno..pa zivio 100 godina...u cemu je to Zagor bolji od Texa?
Zasto citati Zagora a ne i Texa?...zar jedan iskljucuje drugog?
Pa oboje je avanturisticki vestern sa dodatkom mistike,horora,terora,fantazije....
Ja volim oba,uz pilota to mi je ako zaboravim retro esse.geese junake i nostalgicnog tellera-trojka iz snova....

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 09/09/2014 21:56:07
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19554 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 09/09/2014 : 21:56:42  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:

vidi cuda...trebao bi sve stavit na crkavice tipa dampir i brendon....
Tex je u Italiji ne samo legenda vec institucija...na srecu Davide ima nos za biznis a ne za emocije...od njih se ne zivi.
Zagor ostaje najpopularniji na Balkanu, ali Bonelli je Italijanska kuca i sav prihod ostvaruje u Italiji pa ako je Tex vodeca perjanica,zar Davideu Bonelliju moramo zamerit jer forsira sve najbolje na Texu?
A nikad mi nije bilo jasno jedno..pa zivio 100 godina...u cemu je to Zagor bolji od Texa?
Zasto citati Zagora a ne i Texa?...zar jedan iskljucuje drugog?
Pa oboje je avanturisticki vestern sa dodatkom mistike,horora,terora,fantazije....
Ja volim oba,uz pilota to mi jevako zaboravim retro esse.geese junake-trojka iz snova....

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 09/09/2014 : 22:52:27  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
ja apeliram na zdrav razum, tj. da se ne usporeduje Bozelija sa Nolitom. Sto se tice teksa, on je i zanimljiv i kvalitetan i to sve bez fantaziranja i mastarija neke avangardne struje. pa nisu talijani ludi da pokapaju heroje nekakvim neprirodnim eksperimentiranjima.
Go to Top of Page

Dudley Smith
stripovi.com suradnik

Croatia
1014 Posts

Member since 05/04/2014

Posted - 09/09/2014 : 22:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Dudley Smith a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

Tu si pogodio u sridu. Npr. što se tiče iskorištavanja kapaciteta, jedan Tex ima kapaciteta za maksimalno dvjesto brojeva na visokoj razini, i to kada bi ga netko iscijedio do krajnjih mogućnosti. Zagor može komotno gurati do tisuću brojeva. Dobro, možda sam malo prekardašio, no zna se što sam htio reći.

Ovo ti je posve krivo mišljenje, vjerojatno temeljeno na nepoznavanju materije. Tex je strip veoma širokoga kapaciteta, skoro kao i Zagor - i Tex može biti kriminalistički strip (brojne Nizzijeve epizode, često smještene u gradove), može govoriti o političkim spletkama (Ljudi koji su ubili Lincolna npr.), ima prostora za magiju (Mefisto, brojne epizode s El Moriscom), za neprijatelje poput Meastra ili Crnog Tigra, čak i za lavkraftijanski horor (Strava u Silver Bellu ili kako već, prva epizoda objavljena u Ludensu). Tex je mnogo više od običnoga vesterna.

Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 09/09/2014 : 23:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dudley Smith

quote:
Originally posted by Zagor12

Ovo ti je posve krivo mišljenje, vjerojatno temeljeno na nepoznavanju materije. Tex je strip veoma širokoga kapaciteta, skoro kao i Zagor - i Tex može biti kriminalistički strip (brojne Nizzijeve epizode, često smještene u gradove), može govoriti o političkim spletkama (Ljudi koji su ubili Lincolna npr.), ima prostora za magiju (Mefisto, brojne epizode s El Moriscom), za neprijatelje poput Meastra ili Crnog Tigra, čak i za lavkraftijanski horor (Strava u Silver Bellu ili kako već, prva epizoda objavljena u Ludensu). Tex je mnogo više od običnoga vesterna.

Ne slažem se. Pogledaj malo učestalost npr. horror ili magijskih priča u Texu - ne smije ih biti češće nego inače niti može, jer Tex isprva jest zamišljen kao western strip i previše fantastičnih elemenata dovodi do prevelikog odstupanja od žanra, primijetila bi se bitna razlika. OK, može Tex nekada ubijati zombije, ali on je isključivo rendžer s dva kolta koji mlati beskrupulozne, nemoralne zločince na Divljem zapadu. Konkluzija - klasični western s ponekim odstupanjem od žanra. Pogledaj Zagora - lik s kamenom sjekirom oko pasa, riče i skače s lijane na lijanu k'o Tarzan. Konkluzija - luđak. Radi s njim što hoćeš, može u svaki žanr, jer ga je Nolitta tako napravio.

Što se tiče političkih trilera kod Texa, oni se mogu vrlo lako miksati s westernom. Zagor je, s druge strane, od samih početaka izdavanja koketirao s fantastikom, posebno uzimajući u obzir Nolittine posvete holivudskim horrorima pedesetih, i da natrpaš više takvih priča u Zagoru nikada ne bi bilo previše. U Texu bi. Također, Texove su epizode kroz povijest često slične i repetitivne, što npr. kod Zagora nije slučaj, osim ohoho epizoda o bezveznim krijumčarima alkohola koje postoje isključivo zbog nemaštovitosti i lijenosti scenarista.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/09/2014 : 23:16:41  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Najveci Zagorov problem jeste kao sto je gore vec napisano debilna politika izdavacke kuce Bonelli koju je spomenuo King. Ono sto je radio Sergio sada radi Bosseli i to me vrlo brine, jer je stvarno nerazumljivo zasto to on radi pa nije valjda i on ludo zaljubljen u Texa kao i pokojni Segio.

Evo, a najludje od svega toga je bas to sto svi hvale Nolittine epizode i svi za njih kazemo da su najbolje, najpitkije, najemocionalnije a bas je Nolitta bio najveci grobar Zagorovog serijala u poslednjih 20 godina, odvlaceci najbolje scenariste i crtace sa serijala.

Burattini je covek koji neopisivo voli Zagora i koji kada ima inspiracije moze da napise ludacki dobre price, pa pogledajte samo Tajanstveni samostan, Covek sa puskom, Mocvara robijasa, U potrazi za Zagorom(mozda njegov i najinovativniji Zagor)...
Ja ne mislim da je Burattinijev problem oponasanje Nolitte vec hiperprodukcija! Ne moze jedan covek da napise toliko prica za jedan serijal a da sve budu visokog kvaliteta.

Bosseli je odlican, mastovit scenarista ali kod njega je glavna avantura a ne Zagor. Takva promena da je avantura bitnija od lika prija posle silnih jednolicnih epizoda, ali ako bi Bosseli pisao toliko epizoda koliko trenutno pise Burattini, Zagor uopste vise ne bi bio bitan u celoj toj prici.

@Patak, Dampir iako ima vece slobode u pisanju scenarija ima istu prodaju kao i Zagor.

Edited by - going going on 09/09/2014 23:25:56
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/09/2014 : 23:23:04  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Ja resenje Zagorovog serijala vidim ovako.

-Uvesti kontinuitet u Darkvudske price.
-Dovesti nove, sveze, inspirisane scenariste i dati im malo vise slobode da bi mogli da osveze serijal i smanje Burattinijevu hiperprodukciju.
-Napraviti 2 zasebna izdanja koja nece imati veze sa glavnim kontinuitetom u redovnoj seriji:
prva edicija bi bila onaj Dark Zagor ili kako se zove, ciju sam ilustraciju video da kolorise kolega Patak ovih dana na nekom drugom forumu, znaci potpuno novi mracniji Zagor
a druga edicija bi bila What if edicija(nesto slicno DD Color festu) gde bi autori imali potpuno odresene ruke da prave price o Zagoru u starosti, sta bi bilo sa Zagorom da mu otac nije poginuo itd...
-Vratiti Andreuccija, Rubinija i Piccinelija i ne dati im da odu sa serijala
-Uvesti novog crtaca naslovnih strana po mogucstvu Piccinelija ili Nuccia a Ferriju dati da crta epizode u redovnoj seriji koliko god mu treba vremena
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 09/09/2014 : 23:43:41  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
tako je. Da Bozeli pise Zagora u buratinijevoj kolicini dogodilo bi se upravo to sto si napisao. Zagor bi se utopio u moru avantura i raznih prijatelja i neprijatelja.
quote:
Originally posted by going going

Najveci Zagorov problem jeste kao sto je gore vec napisano debilna politika izdavacke kuce Bonelli koju je spomenuo King. Ono sto je radio Sergio sada radi Bosseli i to me vrlo brine, jer je stvarno nerazumljivo zasto to on radi pa nije valjda i on ludo zaljubljen u Texa kao i pokojni Segio.

Evo, a najludje od svega toga je bas to sto svi hvale Nolittine epizode i svi za njih kazemo da su najbolje, najpitkije, najemocionalnije a bas je Nolitta bio najveci grobar Zagorovog serijala u poslednjih 20 godina, odvlaceci najbolje scenariste i crtace sa serijala.

Burattini je covek koji neopisivo voli Zagora i koji kada ima inspiracije moze da napise ludacki dobre price, pa pogledajte samo Tajanstveni samostan, Covek sa puskom, Mocvara robijasa, U potrazi za Zagorom(mozda njegov i najinovativniji Zagor)...
Ja ne mislim da je Burattinijev problem oponasanje Nolitte vec hiperprodukcija! Ne moze jedan covek da napise toliko prica za jedan serijal a da sve budu visokog kvaliteta.

Bosseli je odlican, mastovit scenarista ali kod njega je glavna avantura a ne Zagor. Takva promena da je avantura bitnija od lika prija posle silnih jednolicnih epizoda, ali ako bi Bosseli pisao toliko epizoda koliko trenutno pise Burattini, Zagor uopste vise ne bi bio bitan u celoj toj prici.

@Patak, Dampir iako ima vece slobode u pisanju scenarija ima istu prodaju kao i Zagor.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 10/09/2014 : 00:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Kako ne? Nije to toliko neuobičajeno.

Loši i osrednji scenaristi također mogu imati svoje svjetlije dane. A Burattini je upravo to, osrednji scenarist. U najboljem slučaju.

Realno gledano, promjena neće biti dok god je Burattini vodeća figura među Zagorovim izdanjima. On je fan, a fanovi uglavnom ne vole talasati kada su njihovi omiljeni likovi u pitanju. Pod Burattinijevom palicom ove će povremene odiseje biti vrhunac kreativnosti.

Čini se da je vodstvo Bonellija zadovoljno Burattinijevim radom, usprkos kontinuiranom padu prodaje. Ili im jednostavno nije stalo? Tko zna, dok god Tex i Dylan Dog svojom dobrom prodajom drže kompaniju na nogama, može biti da ih nije briga što se događa sa "neprofitnim" serijalima.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page
Page: of 1213 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.62 seconds. Snitz Forums 2000