forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1210

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/09/2014 : 21:58:33  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
htio bi opet dozivjeti americku odiseju, zimsku zmiju, drugog kandraksa, tisucu lica straha, hagota, vampira, one bratice u borbi za nasljedstvo, gnjev osaga, limenu zvijezdu, jednookog djeka, mortimera.....

Ima i Bozeli epizoda koje mi se svidaju. Vec sam ih ranije naveo koje. Danas bas citam opet tajnu sumerana i noc u muzeju. To mi je cak prihvaljiva epizoda, iako vidim da se ljudima bas i ne svida. Ono sto mi se ne svida kod Bozelija nisu samo fantazije nego i sve ono sto sam vec ranije naveo. necu navodit ono od prije da se ne ponavljam, ali evo npr. scena iz tajne sumerana, koja mi je inace ok prica: Zagor usred noci 20 dana hoda od Darkvuda slucajno srece onog eng. arheologa koji mu nosi kainovo pismo iz Afrike koji je njihov zajednicki prijatelj. KOd Bozelija je svijet tako mali da Zagor svako malo srece prijatelje i prijatelje prijatelja na svakom dijelu Amerike, Afrike ili di vec. MOzes sad ti rec da je to slucaj kod svakog scenariste, ali mislim da je kod Bozelija to prisutno puno vise.

NIsu meni kod Bozelija problem odiseje, nego nacin na koji je npr. iscenirao onu africku odiseju, a to je nizanje avantura i bitaka bez nekog zapleta, raspleta, dramatike, gradacije drame.

Nat Murdo u kapetan midnajt mi je prisjeo, jer od dosade skoro nisam stigao do kraja. Nemam nista protiv cikovih gegova, iako mislim da su u ciko specijalcima bolje odradeni nego u redovnim brojevima.

quote:
Originally posted by nagor

quote:
Originally posted by adriano

koje crtace i scenariste bi vi ostavili u prepolovljenom stafu?

Adriano, kakve priče bi ti volio čitati u Zagoru?

Vidim da ti ne pašu Bosellijeve ideje i pritom ne mislim na fantaziju, koju on uopće ne forsira toliko koliko ti misliš...

Samo Darkvoodske priče sa indijancima i Čikovim gegovima? Brez odiseja i kompleksinijih neprijatelja poput Nata Murda?

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/09/2014 : 22:10:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Nije dzaba marsal Sergio premjestio Villu sa Dylana na Texa, i to u vrijeme kada je Dylan bio u SBE broj jedan. Trebalo je sprijeciti tu sramotu, Tex je morao biti najveci.

Ovo nije tačno.

U momentu kad je Stano preuzeo, tiraž je bio 185.000, što znači da je prodaja bila (optimistično) tridesetak manja, što znači da je manje-više kao danas - a to se smatra za krizu.

Dilan je postao fenomen kasnije, sa Stanom na naslovnicama.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 10/09/2014 : 22:30:09  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
htio bi opet dozivjeti americku odiseju, zimsku zmiju, drugog kandraksa, tisucu lica straha, hagota, vampira, one bratice u borbi za nasljedstvo, gnjev osaga, limenu zvijezdu, jednookog djeka, mortimera.....

Ovo gore su sve klasici i kao takve to su odlične priče. Tople, emotivne i nezaboravne... ali, da takve iste priče čitaš danas, sumnjam da bi ti se svidjele. Nema tu neke neizvjesnosti i jačine. Na desetoj stranici se već sve zna kako će to završiti.

Bratici u borbi za nasljedstvo? Odličan Ferri u kombinaciji sa tom Nollitijanskom nostalgijom. "Nasljedstvo Fitzmayerovih" ima sličnu tematiku sa malo modernijim (možemo reći i jačim) scenarijem, a nitko se te priče uopće ne sjeća niti ju spominje. Zašto? Nema tog šmeka nostalgije.

quote:
Zagor usred noci 20 dana hoda od Darkvuda slucajno srece onog eng. arheologa koji mu nosi kainovo pismo iz Afrike koji je njihov zajednicki prijatelj. KOd Bozelija je svijet tako mali da Zagor svako malo srece prijatelje i prijatelje prijatelja na svakom dijelu Amerike, Afrike ili di vec. MOzes sad ti rec da je to slucaj kod svakog scenariste, ali mislim da je kod Bozelija to prisutno puno vise.

A što tek onda reći na "klasike" u kojima Čiko razočaran zbog slabe večere odlazi ljut u lov i odmah sto hebenih metara od močvare nalijeće na vojsku, karavane, razbojnike i šta sve ne...

Boselli taj stripovski kliše barem koristi na pravilniji način - sve je to u jasnoj službi priče i koliko toliko pojasni od kud sad Cain u Africi ili Dexter u Darkwoodu. To nije minus...

quote:
Nisu meni kod Bozelija problem odiseje, nego nacin na koji je npr. iscenirao onu africku odiseju, a to je nizanje avantura i bitaka bez nekog zapleta, raspleta, dramatike, gradacije drame.

Pročitaj ponovno "Potopite Destroyer"... to je toliko bolesno razvučeno i bez akcije, dramatike i ičega, da te mozak boli. I onaj očiti izdajnik, kojeg kao "genijalni" Nollita skriva od čitatelja je scnenarističko dno. I nije mu to jedina takva priča. Zar moramo na takav način pisati današnje scenarije.

Ne ide se tu za Bosellija... ide se za tim, da dobijemo priče, koji nisu za djecu, kod kojih se sve skuži na desetoj stranici.

Doživjeti Američku odiseju i Zimsku zmiju nećeš više nikad... jer nisi više onaj desetogodišnji klinac. Čim prije to svi prihvatimo, to bolje za serijal.
quote:

Nat Murdo u kapetan midnajt mi je prisjeo, jer od dosade skoro nisam stigao do kraja. Nemam nista protiv cikovih gegova, iako mislim da su u ciko specijalcima bolje odradeni nego u redovnim brojevima.

Midnight je smjer, kojim treba ići. Realan povijesni kontekst, Zagor prvi puta na evropskom tlu, Nat Murdo odnosno kraj jednog kontinuiteta/neprijatelja. Tu nam je Boselli ponudio više prijelomnih trenutaka za serijal nego Nollita u večini ovih gore priča, koje si nabrojao.

Čikovi specijalci, osim Nollitinih, koji su stvarno dali neku pozadinu Čiku, nemaju veze sa humorom niti su vrijedni spomena. Buretovi su tu da imaš nešto za WC jer ti je žao uzet redovnu seriju na školjku.

Edited by - nagor on 10/09/2014 22:32:52
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 10/09/2014 : 23:12:00  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Tebi se ocito svidaju druge stvari nego meni, ali dozvoli da se ukusi razlikuju.
Go to Top of Page

aved
Average Member

Bosnia and Herzegovina
633 Posts

Member since 25/12/2012

Posted - 10/09/2014 : 23:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send aved a Private Message  Reply with Quote
Ne spori Nagor nikome ukus, svako voli ono sto mu odgovara, nego samo napominje da se ne smije biti u lancima nostalgije. Kad se pogleda da je Zagoru data jedna ozbiljnost, pozadina price, kontinuitet, tj. sve ono sto je falilo jednom serijalu, onda se ne smiju osporavati te cinjenice zarad nostalgije, odnosno prvih utisaka koje smo dozivljavali i koje su nam ostale u sjecanju kao zlatni period. Mnoge novije epizode su dosta bolje od starih, i da su izasle u ono vrijeme danas bi imale samo takav kultni status.

Mornie utúlië, mornie alantië
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11913 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/09/2014 : 00:49:02  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by aved

Ne spori Nagor nikome ukus, svako voli ono sto mu odgovara, nego samo napominje da se ne smije biti u lancima nostalgije. Kad se pogleda da je Zagoru data jedna ozbiljnost, pozadina price, kontinuitet, tj. sve ono sto je falilo jednom serijalu, onda se ne smiju osporavati te cinjenice zarad nostalgije, odnosno prvih utisaka koje smo dozivljavali i koje su nam ostale u sjecanju kao zlatni period. Mnoge novije epizode su dosta bolje od starih, i da su izasle u ono vrijeme danas bi imale samo takav kultni status.

Slazem se.
Kontinuitet je nesto sto je neophodno serijalu ne samo po odisejama nego i u Darkvudu.

Nat Murdo je jedan od interesantnijih likova koje je stvorio Bosseli i moram da kazem da mi se nije svidelo njegovo pojavljivanje u epizodi Kapetan Midnajt. Neuverljiv je taj njegov prelaz od negativca u prosvetljenog dobrog tipa. Vise mi se svidjao kao potpuni negativac.
A druga mana te epizode je sto je usledila odmah posle Krakena, koja je jedna od najboljih epizoda od 90ih pa na ovamo, posle takve epske epizode ocekujes nesto jos vece, a Bosseli nam je servirao dosadnjikavu, neozbiljnu pricu.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9464 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 11/09/2014 : 07:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Ali Nat Murdo nije nikad bio potpuni negativac koliko god radio sranja i koliko god izgledalo da su mu postupci motivirani samo vlastitom korišću.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."

Edited by - Deers on 11/09/2014 07:35:13
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13197 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 11/09/2014 : 09:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo gore su sve klasici i kao takve to su odlične priče. Tople, emotivne i nezaboravne... ali, da takve iste priče čitaš danas, sumnjam da bi ti se svidjele. Nema tu neke neizvjesnosti i jačine. Na desetoj stranici se već sve zna kako će to završiti.

...

Bratici u borbi za nasljedstvo? Odličan Ferri u kombinaciji sa tom Nollitijanskom nostalgijom. "Nasljedstvo Fitzmayerovih" ima sličnu tematiku sa malo modernijim (možemo reći i jačim) scenarijem, a nitko se te priče uopće ne sjeća niti ju spominje. Zašto? Nema tog šmeka nostalgije.

Nisi u pravu, tj. ovo što ti kažeš je pogrešno gledanje na stvar. Ne znam je li tebi (vama?) moguće i dan danas čitati Zagora kao "neizvjesnost", kao "fabulu", kao "napetost tko će pobijediti i što će biti na kraju".

Meni ne, niti to tražim. Nema neizvjesnosti, "Na desetoj stranici se već sve zna kako će to završiti", jer svakome je valjda jasno da će Zagor riješiti stvar. Ovo ću napisati samo jedanput i to velikim slovima: ZAGOR ĆE POBIJEDITI!

Hoću reći, nije stvar u nekoj neizvjesnosti, Zagor nije jednokratni triler ili misterija, nego serijal koji se ponavlja 50 godina.
Tko ga i dalje čita, ne čita zbog neizvjesnosti, pa čak ne ni radi priče, mislim, isključivo radi priče koja će ti ponuditi ne znam što. Takvih priča nema, jednostavno nema nakon što si se načitao knjiga, stripova, nagledao filmova itd.

Ja mogu i dan danas uzeti Zagora i čitati, sa oduševljenjem, Zagor je dosegao plafon u dimenziji pustolovnog stripa, dalje i više od toga ne ide ni ne treba. Neke priče su više uspjele neke manje, a ovo pak ovisi o umješnosti autora. Kako on zna graditi priču, što može uklopiti, koje vrijednosti, mišljenja, stavove itd. Nolitta je tu meni i dalje broj 1, iako je Boselli odličan i prati majstora. Drugačija su to dva pristupa, jedan nastao iz "duha" 'starih', filmova koji danas možda izgledaju naivno, a drugi je bliži vremenu senzacija, spektakla, tobože 'realnosti', sve je pojačano, radi se sa većim prostorima, vremenom, skupinama. Ali ni ovo "pojačano" ne može izaći iz okvira kako je utemeljeno, kako je postavio Nolitta, jer tada više ne bi ni bio Zagor.
Tu nastaje taj prijepor, između mladih i starih, između "nostalgičara" i "trendovaca". Boselli uglavnom uspijeva vješto držati granicu, što nostalgičari ne prepoznaju i misle da bi bolje bilo čisto recikliranje. Poptpuno oponašati.
A to ne može paliti, to je mrtvo.

...

Što se tiče "bratića", to je odlična priča. Nema nikakve nostalgije, nego se može pratiti Nolittin rad i razvoj. Fitzmayerovih se, eto, ne sjećam, ali valja li uopće ta usporedba?
Bratići su priprema za masterpis i valja ih promatrati u paru sa Kinezima, sa Carevim pečatom.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 11/09/2014 : 11:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Ja sam nedavno ponovno poceo citati Zagora od pocetka, pa sam procitao i sve te nolitine epizode. Nema tu nikakve nostalgije. to su jednostavno najbolje price koje se vise nece ponoviti i ne mogu. Buratini tu i tamo oponasa nolitu, ali ga i nadograduje sa novim neprijateljima kakvih u nolitino doba nije bilo. Prvih epizoda tog nata murda se bas i ne sjecam, ali ove koje sam procitao sa kap. midnajt mi se nisu svidjele. Imam dojam da je taj murdo preko noci postao zagorov frend, nakon sto je bio najgori neprijatelj. to mi nema bas smisla da se najgori kriminalac tako preokrene. Toga kod nolite nije bilo. Npr Supermajk je oduvijek u sebi imao i neku crtu casti, nije bio potpuni talog, pa mi je imalo puno vise smisla kad se u svom povratku borio skupa sa Zagorom protiv one bande na zeljeznici. NAsljedstva ficmajerovih se ja sjecam jedino po dosadi.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 11/09/2014 : 12:49:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Povratak Supermikea je radio Castelli, da je ovisilo o Nolitti vjerojatno toga povratka nebi ni bilo ili bi potpuno drugačije izgledao.
Ne bih baš rekao da se kod priče 'Dobar i loš' sve može odgonetnuti nakon početnih 10 stranica jer ona ima neočekivan obrat na kraju... možda bi danas nešto takvo bilo i predvidljivo ali u ono vrijeme sigurno puno teže.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 11/09/2014 : 14:35:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Jasno da je po današnjim shvaćanjima Boselli bolji scenarist, jer uglavnom profesionalno pristupa svom poslu i sve što je u njegovim pričama ponuđeno je uvijek u službi radnje, likova i čega sve ne. Nolitta je pisao sasvim drugačije i kod njega jedan posve nebitni sub-plot zna zauzeti maltene 80 stranica.

Ali zato su Nolittine priče puno upečatljivije. Evo spomenuo si "Spaljenu zemlju" - ja se te epizode savršeno sjećam, u detalje, a zadnji put sam je pročitao tko zna kad. Nekih se scena, kadrova i dijaloga sjećam apsolutno besprijekorno, i to mogu reći za većinu Nolittinih priča, ali ne mogu ni za jednu Bosellijevu. Čak se i "Sedam gradova Cibole", koju smatram njegovom najboljom, sjećam kroz maglu. Znam samo par ključnih scena i to je to.

Mislim da je to prvenstveno zbog toga kako oba autora vode radnju. Nolitta se oslanja na didaskalije koje koristi ubitačno puno, i na veliki build-up prije svakog važnog događaja u radnji. Isto tako je Nolittin Zagor karakteriziraniji od Bosellijevog (kod njega se Zagor guši u ogromnom broju sporednih likova).

Nolitta je više nekako neobuzdan i iziskuje veći broj stranica, a Boselli piše pravocrtno, bez previše fillera. Pogledajte samo njihove jubilarce - Dugin most je bolji od Mog prijatelja Jima Gitare jer Boselli je vješt u utrpavanju velikog broja događaja u mali broj stranica, a Nolittina priča ispada pomalo nespretno. Isto tako usporedite njihove duže priče, koje se protežu na više svezaka, i tu se Nolitta puno bolje snalazi. Jednostavno njegove priče tada dobiju nekakav "oomph"...

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 11/09/2014 : 14:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
istina, ja sam se iznenadio kad je na kraju onaj javni biljeznik ispao kriv. Evo sad sam ponovno procitao piramidu krvi od buratinia. Pa to je isto odiseja po srednjoj americi sa zan lafitom i rihterom . Ne moze se rec da takve odiseje radi iskljucivo Bozeli, kako se to ovdje tvrdi.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 11/09/2014 : 14:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Sve te epizode Zagorove "renesanse" iz '90-ih su mi jednako zaboravljive (pogotovo one ne-fantastične u stilu Teksaški rendžeri, Imanje pod opsadom, Indijanska zemlja, Krv Apaša - iz kojih se ne sjećam apsolutno ničega). Opet glede Nolitte i Bosellija... Mislim da Boselli ima više smisla za lokacije, stvaranje svjetova i sl., ali ne zna ih iskoristiti onako upečatljivo kako je to Nolitta znao.

I nije samo zbog "Ferrijevog atmosferičnog crteža" zašto su mi stare epizode pamtljivije. Sjetite se samo obračuna Zagor-Seabrook na gorećem brodu ili kasnije kad Zagor i ekipa stignu na Haiti i osjeti se ona jeziva atmosfera... Tu su i Donatelli i Bignotti bili sasvim dovoljni.

A zanimljivo je to, Nolitta mi je najdraži scenarist Zagora (osim možda Castellija ili Sclavija), ali u Mister Nou mi je jednako zaboravljiv kao i Boselli u Zagoru. Epizode Makakaraua, Pruga prokletih itd., nikako da se sjetim o čemu se u njima ono uopće radi... A Bignotti, koji je na Zagoru čudan, u MN-u je fantastičan... Eh?

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 11/09/2014 : 14:55:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Ja se isto bolje sjećam radnje knjige "Orlovi rano lete", nego bilo koje koju sam pročitao u poslednjih deset godina. Valjda je to zato što je sve jednostavnije, a i manje se tad čitalo. Ne možeš to porediti.

Ne treba Zagiju restruktuiranje, već cijeloj SBE kući. Gledam neki dan knjigu 2 Darkvudovog Srebrnog letača, gdje imamo prvo Kirbijevu priču, a zatim Bušeminu, pa Ribićevu. Nevjerovatno! Kao da su drugog junaka crtali! Bušemi je, čak, dozvoljeno da jedna strana bude jedna ilustracija. I to je to. Čista perfekcija, jedan stripovski biser, koji vrijedi da se posjeduje, ali i pokazuje dalekovidost ljudi koji su upravljali Marvelom. Ribićev crtež nema dodirne tačke sa ovom dvojicom, sve je promijenjeno i potpuno "moderno", ne znam kako drugačije da se izrazim. Mijenjaju se vremena, mijenja se i Marvel, dok Zagor iz 1971 izgleda jako slično onome iz 2014, a najveća razlika je kad ga se dohvati Chiarolla ili Laurenti, i tu leži razlog mržnje nekih "fanova" serijala, a prodaja opada li opada i ko zna hoće li se ikad oporaviti makar toliko da stagnira.
Očigledno je da ne ide ovako, pa makar sve Teksove crtačke zvijezde doveli u Zagorov staf, to neće bitno promijeniti sliku, jer su oni i dalje ukalupljeni i nije im dozvoljeno da mrdnu od nekih ustaljenih normi.
Ne može me niko ubijediti da ne bi dobro prošao neki grafički roman o ostarjelom Zagoru ili neki o potpuno drugačijoj, divljačkoj varijanti, kao što je onaj crtež koji se provlačio po forumu, ili neka, šta bi bilo kad bi bilo poslednja priča o Zagoru, kao što su je pokušali forumaši napraviti...
Jak kontinuitet u redovnoj seriji da i ne spominjem, tu bi se čuda mogla raditi. A najviše me nervira kad neko negoduje zbog povrataka neprijatelja... Džoker se pojavi milion puta u Betmenu, pišu se posebni stripovi o njemu, a nama smeta što se Helingen pojavljuje sedmi put! Sve je do priče, ako scenarista zna i ima dozvolu da produbi, mogli bi imati neki Helingenov "origin", neku zapetljanciju iz koje bi se izvlačili dugi niz brojeva, jer kod Zagora sve može, od putovanja u paralelne dimenzije, do putovanja kroz vrijeme i sve ostalo.
Ali, džaba, kad nema volje, ovako će se izdavati još 5, 10, 15, 20 ili ko zna koliko godina, a svi će samo sve više i više da kukaju i prijatno, doviđenja.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 11/09/2014 : 14:56:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote

quote:
Nisi u pravu, tj. ovo što ti kažeš je pogrešno gledanje na stvar. Ne znam je li tebi (vama?) moguće i dan danas čitati Zagora kao "neizvjesnost", kao "fabulu", kao "napetost tko će pobijediti i što će biti na kraju".

Meni ne, niti to tražim. Nema neizvjesnosti, "Na desetoj stranici se već sve zna kako će to završiti", jer svakome je valjda jasno da će Zagor riješiti stvar. Ovo ću napisati samo jedanput i to velikim slovima: ZAGOR ĆE POBIJEDITI!

Dobro. To je jasno samo po sebi. Normalno, da će Zagor pobijediti ali ne radi se o tome niti je to toliko jednostavan odgovor. Priče u svakom mediju se čitaju zbog "kako će glavni junak pobijediti"... tko je ubojica, kakav twist na kraju, više pravaca u priči, općenito jedan kontinuitet i dubina… To imam pravo tražiti od novih scenarista. Ne želim reciklaže.

quote:
Hoću reći, nije stvar u nekoj neizvjesnosti, Zagor nije jednokratni triler ili misterija, nego serijal koji se ponavlja 50 godina. Tko ga i dalje čita, ne čita zbog neizvjesnosti, pa čak ne ni radi priče, mislim, isključivo radi priče koja će ti ponuditi ne znam što. Takvih priča nema, jednostavno nema nakon što si se načitao knjiga, stripova, nagledao filmova itd.

Oke, ali to onda važi za absolutno sve. Do 30te godine života ćeš vjerojatno doživjeti sve što se u životu može doživjeti… I što je onda smisao života nakon 30e? Zar se treba u 30toj onda odmah upucati. Ne, nego furamo dalje i čekamo, da dođe nešto novo što će nas oduševiti. Doći će sigurno i kod Zagora, ali ne ako ćemo stalno zazivati Nollitu i retro štih. Bilo je odlično u svoje vrijeme, ali sada to više ne prolazi. Želim da Zagor živi i proživi te zadnje trenutke (ako su mu to već zadnji trenutci)… bolje nego da preživljava sa jadnim, sterilnim i sto puta već viđenim scenarijima…

quote:

Ja mogu i dan danas uzeti Zagora i čitati, sa oduševljenjem, Zagor je dosegao plafon u dimenziji pustolovnog stripa, dalje i više od toga ne ide ni ne treba. Neke priče su više uspjele neke manje, a ovo pak ovisi o umješnosti autora. Kako on zna graditi priču, što može uklopiti, koje vrijednosti, mišljenja, stavove itd. Nolitta je tu meni i dalje broj 1, iako je Boselli odličan i prati majstora. Drugačija su to dva pristupa, jedan nastao iz "duha" 'starih', filmova koji danas možda izgledaju naivno, a drugi je bliži vremenu senzacija, spektakla, tobože 'realnosti', sve je pojačano, radi se sa većim prostorima, vremenom, skupinama. Ali ni ovo "pojačano" ne može izaći iz okvira kako je utemeljeno, kako je postavio Nolitta, jer tada više ne bi ni bio Zagor.

Tu nastaje taj prijepor, između mladih i starih, između "nostalgičara" i "trendovaca". Boselli uglavnom uspijeva vješto držati granicu, što nostalgičari ne prepoznaju i misle da bi bolje bilo čisto recikliranje. Poptpuno oponašati.
A to ne može paliti, to je mrtvo.

Ajde, tu ćemo se složiti manje više. Nollita ga je zacrtao i samo takav može biti onaj pravi, ali problem je što će svi pljuvati po Boselliju ili bilo kojem drugom modernijem autoru ako Zagor ne razvali pukovnikova vrata ili ako se ne završi usiljenim Čikovim gegom o hrani... kao to nije pravi Zagor... ubacimo par steam punk elemenata i nostalgičari to vide kao Star Wars... nije to sci fi... to je samo kontekst u kojem se raspoloženi scenarist može malo poigrati... jer zagorov nollitijanski svijet to dopušta...

Nitko se nije žalio kad je Zagor krenuo na intergalaktičku flotu Akronjana lukom i strijelom... to je kao vrh... ali ako Zagor razvali "solarni motor" ovog "Titana" u Sedam gradova Cibole, onda je to teški Star Wars i ne paše Zagoru.. Svašta..

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 11/09/2014 : 14:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

Ja se isto bolje sjećam radnje knjige "Orlovi rano lete", nego bilo koje koju sam pročitao u poslednjih deset godina. Valjda je to zato što je sve jednostavnije, a i manje se tad čitalo. Ne možeš to porediti.

Samo što sam ja i Cibolu i Bratića Sajmona čitao u otprilike istom periodu, prije tri godine. Jedna priča je ostavila utisak, druga nije. Ćao đaci.

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 11/09/2014 : 15:00:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Prvi put si čitao prije 3 godine?
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 11/09/2014 : 15:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Ne baš tri godine. 2-3. Bit će da je prošlo par mjeseci između čitanja te dvije priče, ali nije kao da sam Sajmona čitao u vrtiću, a Cibolu jučer.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13197 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 11/09/2014 : 15:13:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
ali problem je što će svi pljuvati po Boselliju ili bilo kojem drugom modernijem autoru ako Zagor ne razvali pukovnikova vrata ili ako se ne završi usiljenim Čikovim gegom o hrani...

pa ne znam, mislim da je ovo više urbana legenda nego pravo stanje stvari
otkuda ti to da će svi pljuvati?
ta se priča vrti i ponavlja, a uopće nema uporište
recimo, nitko od onih s kojima raspravljam o Zagoru ne pljuje po Boselliju, štoviše, odličan je. svatko vidi 'novi uzlaz' pokrenut s Nestalim istraživačem, uraganski uzlaz.

tako da baš i ne stoji to neko vrtenje priče o neprihvaćanju novog Zagora. tih "beznadežno fiksiranih na prošlo" je ipak manje, rekao bih. ili ako ih ima, meni ne igraju ulogu, jer nisam u kontaktu, a s druge strane, takvi nisu 'avangarda' ili 'elita' Zagora niti sudjeluju u postavljanju pogleda na sam strip niti određuju tokove.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13197 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 11/09/2014 : 15:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

Ne može me niko ubijediti da ne bi dobro prošao neki grafički roman o ostarjelom Zagoru ili neki o potpuno drugačijoj, divljačkoj varijanti, kao što je onaj crtež koji se provlačio po forumu, ili neka, šta bi bilo kad bi bilo poslednja priča o Zagoru, kao što su je pokušali forumaši napraviti...

ma to može kao usputno, poneka priča, ali svakako ne "restrukturiranje". sigurno neću nekog kul darkera Zagora, šminka tipa Matrix samo da bi bilo fora.
može to i "dobro proći", ali me ne zanima - kod mene neće proći.

ja tu ne bih ništa bitno dirao. vrtiti non-stop vrhunski pustolovni strip, pronaći novog-bosellija koji će uraditi nadgradnju u okvirima i to je to.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/09/2014 : 15:50:59  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Ne slažem se ni sa stinkyjem (ne mogu da verujem da sam ovo izgovorio) ni sa nagorom. Neizvesnost naracije, čitalačka napetost oko ishoda, nije nikada u samom kraju priče, jer kako samo ime navodi na logiku, kraj priče se zove RASPLET. Ako bi neko da čita strip u kojem ne zna kako će glavni junak završiti nek se odmah odrekne i Zagora i većine SBE serijala. Po ZAPLETU se vešt pisac poznaje, jer zaplet treba odraditi tako da se "problem" postavi bez mogućih rešenja koje bi čitalac trebao da nasluti, podići tenziju na taj način da čitalac ne može ni da razmišlja o deset stranica posle, a isto tako odraditi zaplet na način da čitalac ne priželjkuje rasplet (dakle, ne sme biti dosadno, neprivlačno, i dinamički neisplanirano). Ako si čovek od zanata, to ne bi smelo biti uopšte teško. A u Zagor seijalu samo su četiri imena koja su u tome uspela, i to je činjenica koju smem da potpišem, pečatiram i overim u opštini:

Nolitta, Boselli, Sclavi i Capone. Burattini veoma retko.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 11/09/2014 : 15:57:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Plus Castelli. Velika urota mi je najnapetija i najbolja epizoda serijala.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 11/09/2014 : 15:59:38  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
svatko vidi uzlaz i izlaz, a niko ne spominje neke lose bozeli epizode izmedu, odradenih reda radi. Da on pise toliko ko Buratini Zagor bi vjerojatno sad bio na odiseji po suncevom sustavu.
quote:
Originally posted by stinky

quote:
ali problem je što će svi pljuvati po Boselliju ili bilo kojem drugom modernijem autoru ako Zagor ne razvali pukovnikova vrata ili ako se ne završi usiljenim Čikovim gegom o hrani...

recimo, nitko od onih s kojima raspravljam o Zagoru ne pljuje po Boselliju, štoviše, odličan je. svatko vidi 'novi uzlaz' pokrenut s Nestalim istraživačem, uraganski uzlaz.

tako da baš i ne stoji to neko vrtenje priče o neprihvaćanju novog Zagora. tih "beznadežno fiksiranih na prošlo" je ipak manje, rekao bih. ili ako ih ima, meni ne igraju ulogu, jer nisam u kontaktu, a s druge strane, takvi nisu 'avangarda' ili 'elita' Zagora niti sudjeluju u postavljanju pogleda na sam strip niti određuju tokove.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4606 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 11/09/2014 : 16:08:39  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
MOras tu i navesti buratinija. NJegove rasplete je tesko predvidjet do samog kraja. Npr. demonska knjiga, covjek s puskom, otok zmija. do zadnjih par stranica se ne zna tko je ubojica ili negativac. Kod MOrtimera je zaplet i rasplet na visini.
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Ne slažem se ni sa stinkyjem (ne mogu da verujem da sam ovo izgovorio) ni sa nagorom. Neizvesnost naracije, čitalačka napetost oko ishoda, nije nikada u samom kraju priče, jer kako samo ime navodi na logiku, kraj priče se zove RASPLET. Ako bi neko da čita strip u kojem ne zna kako će glavni junak završiti nek se odmah odrekne i Zagora i većine SBE serijala. Po ZAPLETU se vešt pisac poznaje, jer zaplet treba odraditi tako da se "problem" postavi bez mogućih rešenja koje bi čitalac trebao da nasluti, podići tenziju na taj način da čitalac ne može ni da razmišlja o deset stranica posle, a isto tako odraditi zaplet na način da čitalac ne priželjkuje rasplet (dakle, ne sme biti dosadno, neprivlačno, i dinamički neisplanirano). Ako si čovek od zanata, to ne bi smelo biti uopšte teško. A u Zagor seijalu samo su četiri imena koja su u tome uspela, i to je činjenica koju smem da potpišem, pečatiram i overim u opštini:

Nolitta, Boselli, Sclavi i Capone. Burattini veoma retko.

Go to Top of Page

Tintilinic
Senior Member

2955 Posts

Member since 15/07/2013

Posted - 11/09/2014 : 16:14:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Tintilinic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

svatko vidi uzlaz i izlaz, a niko ne spominje neke lose bozeli epizode izmedu, odradenih reda radi. Da on pise toliko ko Buratini Zagor bi vjerojatno sad bio na odiseji po suncevom sustavu.
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Ovdje neće sigurno nitko pljuvati po Boselliju.
Go to Top of Page
Page: of 1210 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.74 seconds. Snitz Forums 2000