Author |
Topic |
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 30/06/2010 : 00:33:02
|
Zagadili smo topic o broju i formatu flmskih kolekcija sa nasim malim western radostima. Evo za pocetak, da li je The Good The Bad & The ugly samo po meni najbolji vestern svih vremena ili ima jos vas koji se slazete. Naravno, ako se ne slazete, imate pravo da to i kazete
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12522 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
psycho
New Member
212 Posts
Member since 12/08/2009 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 30/06/2010 : 01:08:30
|
Da nije "Once Upon a Time in the West" malo precenjen? Ja bas volim Leonea, ali "Once Upon a Time in the West" nikada na mene nije ostavio narociti utisak. Uvek sam taj film smatrao preambiciozno zamisljenim a ne bas srecno realizovanim. Mozda mi smeta i gomila vec tada isluzenih zvezda? |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
psycho
New Member
212 Posts
Posted - 30/06/2010 : 01:24:25
|
Two Mules for Sister Sara, Rio Bravo, The Good The Bad & The ugly, The Magnificent Seven...ima ih jos puno koji vrede, da ne nabrajam dalje."Once Upon a Time in the West" meni licno najdrazi, muzika fenomenalna, cak i vise od toga. Likovi, onakvi kakvi treba da budu u western filmovima, prica ok, ...sve u svemu meni omiljeni. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Posted - 30/06/2010 : 01:34:56
|
quote: Originally posted by cat claw
Moram priznati da su mi 4 i 5 vrlo upitni. Imas li neko obrazlozenje?
Pa RED RIVER je Americki klasik. John Wayne, Montgomery Clift i Howard Hawks (reziser), njihov najbolji film, ako mene pitate. Jest crno-bijel, ali je stvarno fantastican, prava avantura na divljem zapadu. Originalni "City Slickers", bez puno duhovitosti, ali puno vise mudrosti o kaubojskom zivotu.
THE PROPOSITION je Australijanski western, izaso 2006 godine. Nije bas tako poznat, i nije popularan, ali je fenomenalan, Guy Pearce & Ray Winstone u najboljim svojim ulogama. Ima previse nasilja u filmu, ali je tako dobro uradjeno da stvarno ide uz pricu. Kao jedna Kaubojska pjesma, napisana od slavnog pjesnika, tako nesto ;) |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 30/06/2010 : 01:44:24
|
Pitao sam zato sto je Hoks redovno gubio bitku sa Fordom. A i zbog onih netipicnih za vestern kao sto je High Noon. Mozda bismo trebali da pokusamo da napravimo pet-sest podzanrova? U smislu ''klasicni americki vestern''. ''holivudska razbibriga'', ''manje vestern a vise umetnost'' i slicno.... Mislim, tesko mi je porediti Sestru Saru koja ima samo pretenzije na zabavu i recimo Dvoboj na suncu koji je samo silom prilika vestern i koji je (budimo iskreni, ne preterano uspela) umetnost. Tako mi i Dzozi Vejels ne stoji uz Rio Bravo. A svaki u svom zanru razbija. |
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7825 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 30/06/2010 : 09:59:10
|
meni je recimo Klanac u Nevadi jedan od jacih mada je to više triler a vestern je u tolikoj meri sto se desava na zapadu |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 30/06/2010 : 10:02:45
|
Aj se dogovorimo da kad navodimo film koji je manje poznat stavimo i link za Imdb ili makar originalni naslov u zagradi... Kako da nadjem Klanac u Nevadi? Google mi oma izbaci Sicevacku klisuru |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 30/06/2010 : 10:05:39
|
Da nije "Once Upon a Time in the West" malo precenjen? Ja bas volim Leonea, ali "Once Upon a Time in the West" nikada na mene nije ostavio narociti utisak. Uvek sam taj film smatrao preambiciozno zamisljenim a ne bas srecno realizovanim. Mozda mi smeta i gomila vec tada isluzenih zvezda?
ja nisam neki reprezentativni primerak. odgledane westerne bih na prste mogao da nabrojim (mozda cak i jedne ruke samo).
ali taj osecaj kada sam gledao Once upon a time on west je.... sedeo sam na krevetu, i samo cekao da me neko upuca, kao na startnoj liniji na olimpijskim igrama sam se osecao.
priblizno, imao sam i takav osecaj dok sam gledao Dobar los ruzan, ali ni priblizno ovome |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25306 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/06/2010 : 10:27:13
|
Takođe nisam neki "znalac", ali svejedno evo i moje liste, onako po sećanju:
1.
"Problem" kod ovog filma je neklasičan pristup, pa možda to odbija ljubitelje "običnog" westerna, ali meni je jedan od boljih filmova inače, ne samo u ovom žanru.
2.
Jednostavno tako. ;)
3.
Čak ni Clint nije uspeo da me odbije da gledam ovaj film, to znači da je dobar. ;)
4.
Još uvek ne znam da li se ovo računa kao western, ali film je fenomenalan.
5.
Najtipičnija western faca u filmu. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 30/06/2010 : 10:43:25
|
Aj se dogovorimo da kad navodimo film koji je manje poznat stavimo i link za Imdb ili makar originalni naslov u zagradi... Kako da nadjem Klanac u Nevadi? Google mi oma izbaci Sicevacku klisuru
ima onaj stari dobri- zašto je ženama najbolje u državi NeVadi
a za pretragu kratko i jasno-Ch.Bronson!http://www.imdb.com/title/tt0072735/ |
Edited by - mlLandj3 on 30/06/2010 10:46:49 |
|
|
psycho
New Member
212 Posts
Posted - 30/06/2010 : 10:52:50
|
Pitao sam zato sto je Hoks redovno gubio bitku sa Fordom. A i zbog onih netipicnih za vestern kao sto je High Noon. Mozda bismo trebali da pokusamo da napravimo pet-sest podzanrova? U smislu ''klasicni americki vestern''. ''holivudska razbibriga'', ''manje vestern a vise umetnost'' i slicno.... Mislim, tesko mi je porediti Sestru Saru koja ima samo pretenzije na zabavu i recimo Dvoboj na suncu koji je samo silom prilika vestern i koji je (budimo iskreni, ne preterano uspela) umetnost. Tako mi i Dzozi Vejels ne stoji uz Rio Bravo. A svaki u svom zanru razbija.
''manje vestern a vise umetnost''...pa upravo u ovakvom, kako ti kazes, podzanru, pored velikog Clinta i "The Good The Bad & The ugly" ide i "Once Upon a Time in the West". Malo je jos takvih masterpiece dela,jer dobar deo westwrn filmova upravo i moze da ide pod neke reference, tipa, razbibriga i sl. |
|
|
1Euro
Advanced Member
12494 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 30/06/2010 : 10:56:34
|
Pa meni su dosadni westerni gdje nema indijanaca,tako da ja i nisam fan ovih spaghety westerna,pa nekakvih umjetničkih westerna kao što je "tačno u podne" i prevelikog moraliziranja u westernima,...Unforgiven mi je čak jedan od najdosadnijih westerna ili Open range,gdje se radi o nekakvim stočarima,......
Za mene su pravi westerni oni sa indijancima,tako da recimo:
-Dances with wolves -Son of the morning star -Geronimo
a svi ako želite upoznati pravi divlji zapad,onda svakako treba pogledati seriju CENTENIAL!!!!! tu je sve što treba da ima divlji zapad,ta serija je ko neki vodič kroz divlji zapad! |
|
|
Prodigy
Senior Member
Croatia
1801 Posts
Member since 01/12/2003 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 30/06/2010 : 12:01:49
|
''manje vestern a vise umetnost''
Ovo mi baš nije jasno. Za mene je svaki film umjetnost, a po tome automatski i svaki western. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/06/2010 : 12:07:49
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Za mene je svaki film umjetnost
eh, zavisi od tacke gledista. Ima filmova za koje nikad ne bih mogao reci da imaju neke veze sa umjetnosti. |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 30/06/2010 : 12:08:08
|
Kad bi me pitali da nabrojim nekoliko meni najboljih filmova, The good the bad & the ugly bi bio uvijek medju 5, a Leone medju 5 reditelja. Obožavam tog čovjeka. Što se samih vesterna tiče, kad sam bio mladji gutao sam ih kao bombone, jer su se praktično svakodnevno prikazivali na televiziji, neki i po desetak puta za nekoliko godina . Pored već pomenutog volim i The searchers, She wore a yellow ribbon, Butch Cassidy and the Sundance Kid, Rio Bravo, A fistful of dollars, Once upon a time in the west,... Moraću da obnovim gradivo.
|
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 30/06/2010 : 12:20:39
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Za mene je svaki film umjetnost
eh, zavisi od tacke gledista. Ima filmova za koje nikad ne bih mogao reci da imaju neke veze sa umjetnosti.
Meni se čini da ti brkaš pojmove "umjetnost" i "kvaliteta". Ja pod pojmom "umjetnost" ne podrazumijevam je li nešto dobro ili loše. To je po meni sasvim druga priča.
Za mene su umjetnost i Dr. Strangelove i Showgirls, to što je jedan možda subjektivno dobar, a drugi subjektivno loš je sasvim druga stvar.
Pod "umjetnost" ja podrazumijevam da je netko iskoristio umijeće filmskog medija kako bi stvorio djelo, koje je ostvarenje neke ideje, ideala ili nutarnjeg stanja samog stvaraoca. Kvaliteta dolazi poslije toga. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 30/06/2010 : 13:51:06
|
Aj se dogovorimo da kad navodimo film koji je manje poznat stavimo i link za Imdb ili makar originalni naslov u zagradi... Kako da nadjem Klanac u Nevadi? Google mi oma izbaci Sicevacku klisuru
breakheart pass imam ti ga s našim titlom |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
Topic |
|