Author |
Topic  |
dessa
Advanced Member

Serbia
4356 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 22/02/2011 : 18:11:18
|
Naši omiljeni Bonelli junaci su mnogo puta odmerili snage (ili đoke) na ovom forumu kroz mnoge ankete, diskusije, izbore itd. "Merenja" su pala u raznim disciplinama - od omiljenosti, kao krajnje subjektivnog aspekta, do kvaliteta, gde bi makar hipotetički trebala da postoji tendencija ka objektivnosti - ali su rezultati nekako uvek bili isti, ili makar slični. Redovno su najpopularniji junaci i prolazili najbolje. Kada neki strip ili nekog strip junaka volimo (najviše na svetu ) to nam nije samo po sebi dovoljno. Uz tu ljubav taj junak mora da bude i najbolji i najkvalitetniji (u svakom smislu), i najzanimljiviji, i najduhovitiji, i najprodavaniji(!!!), i LEGENDA, i najveći kuronja i neznamnijaštaviše. A mi moramo sve to skoro svakodnevno iznova da dokazujemo, kao da nam nije dovoljno da uživamo u svom omiljenom stripu i pustimo druge da uživaju u svojim omiljenim stripovima. Ono svakodnevno dokazivanje "najboljosti" omiljenog nam junaka/autora se iskazuje kako u vidu vulgarnih tvrdnji kao što je: "tajitaj je car i broj 1 i uvek je bio najbolji", tako i u složenim (ne)argumentovanim diskusijama kao što je bila ova poslednja.
Ali, da pređemo na stvar. U SBE makar nije neki problem da zbog mnogih razloga (hiperprodukcija, višedecenijska prisutnost, promene i loš izbor autora...) jedan strip serijal ima gomilu mana. O tim manama smo uglavnom pričali sa pozicije "kontrafanova".
E, sad bismo mogli malo da promenimo poziciju. Da pričamo o manama sa pozicije fanova, da pričamo o manama svog omiljenog stripa, crtača, scenariste...
Ajde da vidimo koliko možemo da budemo objektivni ili koliko smo slepi od ljubavi.
(ako se neko seti još nekog pitanja slobodno nek' doda)
Šta mi se ne sviđa ili smatram da nije dobro...
... u mom omiljenom Bonelli serijalu...
... kod mog omiljenog crtača...
... kod mog omiljenog crtača naslovnica...
... kod mog omiljenog scenariste...
(bonus pitanje) ... kod mog omiljenog izdavača...
|
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 22/02/2011 : 18:15:57
|
Khm.
Moj omiljeni SBE serijal je mr. No. Tu smatram da ne valja sto je ugasen :D Omiljeni crtac mi je Della Monica. Voleo bih da ga koriste malo vise. Nemam komentar za naslovnice i scenariste, ne zalazim toliko duboko u tu problematiku.
Omiljeni izdavac na ovim prostorima mi je Fibra :D Ali za svrhu ove diskusije, omiljeni izdavac mi je VC. I naravno, smeta mi otisak, ali mi vise smeta sto nema uvodnika za npr. Odabrane Price. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4356 Posts
Posted - 22/02/2011 : 18:25:20
|
Mairosu, neozbiljan si!! 
Pogotovo kod izdavača "ali za svrhu ove diskusije, omiljeni izdavač mi je...".
Sad će svakom Zagorvcu samo za ovu svrhu Dilan da bude omiljeni junak, je li?
Mane, takođe, nisu poneka loša epizoda ili par loših crtača, ali jesu veliki procenat loših epizoda ili većina loših crtača na jednom serijalu. |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 22/02/2011 : 18:41:57
|
Dilan Dog. Ne sviđa mi se što su Montanari i Grasani crtali onoliko epizoda, očajni su, a još ih i staviše na Maxije, katastrofa. Ne sviđa mi se ni što Brindizi crta jubilarce, takođe mi nije po mjeri, ali nećemo sitničariti :) Nervira me kako Dilan lako obara ženske. 'Oću i ja tako. Nervira me što posljednjih godina najviše epizoda piše Ruju, očajan je koliko i M&G u sferi crtanja. |
Edited by - swamp thing on 22/02/2011 18:42:22 |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4356 Posts
Posted - 22/02/2011 : 19:27:17
|
quote: Originally posted by acestroke
Izvini dessa ako zvucim moderatorski, ali cini mi se da smo sredinom prosle godine imali skoro isti topic.
hmm, pa više je "skoro" nego što je "isti".
Tu je više bilo reči o pojedinačnim detaljima koji živciraju, a ovde se radi o opštim manama. Tamo se odnosilo na Bonelli generalno, a ovde na jedan omiljeni strip ili omiljenog autora, o kojima tamo nije bilo reči (čini mi se). |
 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10052 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 22/02/2011 : 19:46:31
|
U zadnje dvije godine Ludens regularaca smo imali negdje 4 priče koje su bile razvučene na 4 ili 5 epizoda. Bile bi puno bolje da se manje brblja a stavi više akcije. Ili već ako im je do brbljanja neka im spika bude manje zamorna. Inače, sviđa mi se taj "moderan" decentraliziran Zagor, samo da to brbljetanje bude u pravoj mjeri i biti će to pun pogodak. I bilo bi vrijeme da nađu novog crtača naslovnica tako da djedica napokon ode u penziju i uživa. Iscjedili su ga do krajnjih granica i sad ga treba pustiti da se zajebava po nekim strip manifestacijama i potpisuje stripove.
|
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Posted - 22/02/2011 : 19:47:59
|
Ok, onda idemo dalje. Iako volim Zagora, ove stvari mi se ne svidjaju:
Uvijek je u istoj majici, u jesen i u rano proljece hodo okolo bez rukava, a koliko ja znam Pennsylvania je vrlo hladna drzva, osim u ljeto. U nekim epizodama (Put na Sjeverozapad, Vuk Samotnjak) on je napolju na snijegu u toj istoj majci, bez jakne, a u realnosti bi trebo da umre od zime. Bio je ili ranjen (u rame) ili okrznut metkom (u slijepocnicu) toliko puta da ne bi trebo imat nikakog mesa vise na tim zaraslim ranama. Jesti li ikad vidjeli nekog ko je bio ranjen metkom jednom? To je odvratna rana koja izgleda kao neka deformacija na kozi, a ne mogu ni da zamislim kako bi covjekova koza izgledala posle 10 ili 15 metaka. On i Chico hodaju po miljama i miljama stalno, skoro svaku epizodu, a sve u onim svojim cizmama. Ne mogu ni zamislit kakve zuljeve imaju na nogama, a zive u doba divljeg zapada, kad je konja bilo svugdje. Zasto nikad ne jasu u neku utvrdu kad im Drunky Duck donese pismo u kojem Perry pita za njihovu pomoc? Mislim da bi jahanje bilo puno lakse. Neke Zagorove epizode traju mjesecima (sve pustolovine gdje on i Chico plove na Golden Baby) tako da bi par takvih epizoda ostarile Zagora makar 5 ili 10 godina. Njemu bi sad moralo biti ili 40 ili 50 godina, a ljudi u tim godinama ne mogu onako sposobno i uspjesno da skacu s drveta na drvo. Razbojnici i indijanci stalno pucaju na Zagora dok je on udaljen od njih samo par metara, a nikad ga ne pogode. Naravno, njegova sjekira je brza od metaka iz puske.
Znam da je Darkwood izmisljeno mjesto iz Nolittine maste, i znam da se Zagor mora citati znajuci da ne postoji u realnom svijetu, ali jbg, nekad ne mogu citat a da ne mislim o ovim manama odozgo.
|
http://www.acestroke.blogspot.com |
 |
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4356 Posts
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 22/02/2011 : 19:54:49
|
Uvijek je u istoj majici, u jesen i u rano proljece hodo okolo bez rukava, a koliko ja znam Pennsylvania je vrlo hladna drzva, osim u ljeto. U nekim epizodama (Put na Sjeverozapad, Vuk Samotnjak) on je napolju na snijegu u toj istoj majci, bez jakne, a u realnosti bi trebo da umre od zime. Bio je ili ranjen (u rame) ili okrznut metkom (u slijepocnicu) toliko puta da ne bi trebo imat nikakog mesa vise na tim zaraslim ranama. Jesti li ikad vidjeli nekog ko je bio ranjen metkom jednom? To je odvratna rana koja izgleda kao neka deformacija na kozi, a ne mogu ni da zamislim kako bi covjekova koza izgledala posle 10 ili 15 metaka. On i Chico hodaju po miljama i miljama stalno, skoro svaku epizodu, a sve u onim svojim cizmama. Ne mogu ni zamislit kakve zuljeve imaju na nogama, a zive u doba divljeg zapada, kad je konja bilo svugdje. Zasto nikad ne jasu u neku utvrdu kad im Drunky Duck donese pismo u kojem Perry pita za njihovu pomoc? Mislim da bi jahanje bilo puno lakse. Neke Zagorove epizode traju mjesecima (sve pustolovine gdje on i Chico plove na Golden Baby) tako da bi par takvih epizoda ostarile Zagora makar 5 ili 10 godina. Njemu bi sad moralo biti ili 40 ili 50 godina, a ljudi u tim godinama ne mogu onako sposobno i uspjesno da skacu s drveta na drvo. Razbojnici i indijanci stalno pucaju na Zagora dok je on udaljen od njih samo par metara, a nikad ga ne pogode. Naravno, njegova sjekira je brza od metaka iz puske.
Znam da je Darkwood izmisljeno mjesto iz Nolittine maste, i znam da se Zagor mora citati znajuci da ne postoji u realnom svijetu, ali jbg, nekad ne mogu citat a da ne mislim o ovim manama odozgo.
Anal-retentive post of the year winner ! :D Pogotovo mi se svidja ovo "kakve li zuljeve imaju" :D :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17076 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 22/02/2011 : 20:33:16
|
Acestroke je sve rekao, možda bi dodao još samo onu legendarnu (nakon pola sata ronjenja): Aaaah, još malo i pluća bi mi se rasprsla!! Znam da je Zagor jako sposoban i snažan lik, ali ne mora baš biti amfibija... |
 |
|
poison
New Member

144 Posts
Member since 15/08/2010 |
|
Bardho
Senior Member

1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 22/02/2011 : 21:55:49
|
Plastična kirurgija radi čuda |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Posted - 22/02/2011 : 23:06:20
|
Zapitam se nekad koliko se često Zagor opere i promijeni mudante i čarape. Trči, hoda, skače, mlati se i znoji, onda pali one vatre i vrti razno raznu divljač, spava na zemlji u čizmama. Prljav je i smrdi po dimu i pečenju i znoju. A kad skine čizme ima da pobije čitavo pleme Indijanaca na ratnoj nozi. Znam da se opere tu i tamo. U pričama s Huronima i Oklopni vagon/ Pljačkaši se oprao. A išle su jedna za drugom. Ponadala sam se da je odlučio voditi računa o redovitoj higijeni. Ali je u priči s mutantom opet preskočio pranje. Baš me zanima kad će se opet oprati. Ali badava mu i to pranje kad opet stavi na sebe istu smrdljivu robu.
|
 |
|
poison
New Member

144 Posts
Posted - 22/02/2011 : 23:36:00
|
Tada je bilo drugacije kazu da nas mogu teleportirati u neki grad pre pesto godina da bi se normalan covek ugusio od smrada |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Posted - 22/02/2011 : 23:36:29
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Zapitam se nekad koliko se često Zagor opere i promijeni mudante i čarape. Trči, hoda, skače, mlati se i znoji, onda pali one vatre i vrti razno raznu divljač, spava na zemlji u čizmama. Prljav je i smrdi po dimu i pečenju i znoju. A kad skine čizme ima da pobije čitavo pleme Indijanaca na ratnoj nozi. Znam da se opere tu i tamo. U pričama s Huronima i Oklopni vagon/ Pljačkaši se oprao. A išle su jedna za drugom. Ponadala sam se da je odlučio voditi računa o redovitoj higijeni. Ali je u priči s mutantom opet preskočio pranje. Baš me zanima kad će se opet oprati. Ali badava mu i to pranje kad opet stavi na sebe istu smrdljivu robu.
Dobro je vidit da nisam sam ovdje    |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Posted - 22/02/2011 : 23:39:28
|
quote: Originally posted by poison
To sto je acestroke napisao vecina stvari se odnosi na sve bonelli junake ne samo na zagora
Pa, ne bas... ko drugi hoda svugdje u majci bez rukava, pa i u jesen i zimu, i onda baca sjekiru na svakog ko mu prijeti, a isto tako skace sa drveta na drvo, i hoda po miljama u dubokim cizmama u svakoj epizodi? Zagor je ovjde ekskluzivan
 |
 |
|
selanne
stripovi.com suradnik

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
7665 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 22/02/2011 : 23:58:44
|
Možda nije uvijek ista roba, sto puta se dogodilo da je poderao majicu ili hlače, možda dok odmara u kolibi šije sebi uvijek istu odjeću. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik

.jpg)
Germany
1202 Posts
Posted - 23/02/2011 : 00:05:25
|
Tada je bilo drugacije kazu da nas mogu teleportirati u neki grad pre pesto godina da bi se normalan covek ugusio od smrada
Ace i ja se malo zajebavamo, na ovaj topik sam ozbiljno odgovorila u prvom svojem postu. Ali kad me već potežeš za jezik - Zagor nije živio prije 500 god, a i da jest sapun se koristi još od starih Egipćana. |
 |
|
poison
New Member

144 Posts
Posted - 23/02/2011 : 00:09:59
|
Ma bilo je sapuna samo sto se koristio maksimalno jednom mesecno :D jeste li citali onu epizodu kada Dilan Dog kaze Ken Parkeru da smrdi? Cisto sumnjam da je to neko primetio kod Kena krajem 19 veka : D |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27398 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 23/02/2011 : 00:30:47
|
U mom omiljenom stripu nema ništa šta mi se ne sviđa jer mi inače ne bi bio omiljen A oni šta poistovjećuju strip sa strip junakom |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Posted - 23/02/2011 : 00:32:14
|
Ace nesto se govorilo da su docrtavane zagoru jakne zimi u tuto izdanjima king, brus ili ultras verovatno vise o tome znaju
U nekim epizodama on ima jaknu, to znam, ali u nekim ( gore spomenutim ) nema. Pogotovo u epizodi Vuk Samotnjak, Zagor hoda bez jakne, i skace u ledenu rijeku u po zime, roni duboko da bi izvadio nekog tipa od davljenja. Pa znas sta... sta je previse, previse je... |
Edited by - acestroke on 23/02/2011 00:33:49 |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29631 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 23/02/2011 : 01:14:15
|
pa ne može svaki aspekt života glavnog junaka biti prikazan u stripu bilo bi potrebno 5000 stranica za jednu epizodu
ace je dobro zamjetio probleme, i ja se često zapitam oko njih |
 |
|
Topic  |
|