forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibrarijum - samo dobri stripovi (tm)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 114

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 30/08/2017 : 14:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote

Majmun iz Hartlepoola
8/10

Radnja ovoga stripa se događa 1814. godine kada je jedan Francuski brod zbog nevremena potonuo u blizini engleske obale. Spasili su se samo jedan mali dječak i majmun, kapetanov mezimac, obučen u francusku uniformu. Mladić je srećom znao engleski i dobro je prošao, ali na žalost majmuna, englezi su ga zamijenili za francuza?! Dalje slijedi prava tragikomedija u režiji priprostih seljaka malog mjesta na engleskoj obali, a kako je siroti majmun završio, pročitajte! Strip nabijen nacionalizmom, koje stoljećima traje između Francuske i Engleske. Naravno i autor Wilfrid Lupano je Francuz, a da sve ovo ne bude nekakav jednosmjeran nacionalizam pobrinuo se je odmah na početku kada je i svoje francuze predstavio u nimalo lijepom svijetlu. Dobar je Lupano, odlično je ovo napisao, vrlo dinamičan i zabavan strip. Sviđa mi se i crtež...
Zanimljiva je i jedna pojedinost, a to je da je sin doktora u prolazu, jedinog normalnog čovjeka tog trenutka u selu, Charles Darwin.
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 01/09/2017 : 13:05:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote

Neću umrijeti kao lovina
8/10

Odličan strip koji se čita u jednom dahu! Za mrvicu lošiji od Zašto sam ubio Pierrea kojeg je također crtao Alfred, ali samo crtao. U Neću umrijeti kao lovina je i pisao scenarij. Inače, Alfredu je pravo ime Lionel Papagalli, a strip je nastao po romanu Je mourrai pas gibier od pisca Guillaumea Guérauda, iz 2005.
Nakon desetak stranica uvoda koji otkriva malo ili jako puno, kako za koga, počinje priča. Iz uvoda je jasno da se je dogodilo nešto strašno, ali što. Radnja se događa u jednom malenom selu, gdje postoje dva velika privatnika i uglavnom je jedino kod njih moguće dobiti posao. Mnogi imaju oružje jer je lov popularan, imaju lovačka okupljanja, a čak postoji i uzrečica: Rođen sam kao lovac! neću umrijeti kao lovina. Tako je selo podjeljeno na dva klana, one koji rade u vinariji i one koji rade u pilani. Glavni akter ove priče, jedan mladić kojem ne znam niti ime odlučio je nešto treće, zanima ga glazbalarski obrt, pa mehanika... To da mu ne znam ime ili mi je promaklo ili je odluka autora, zanimljivo. Uglavnom, mladić se sve više i više mijenja. Sve je krenulo nezadovoljstvom njegove obitelji i okoline pri odabiru budućeg zanimanja, a kap koja je prelila čašu je učestalo maltretiranje jednog sirotog bolesnog vršnjaka nakon kojega se glavnom akteru naglo mijenja raspoloženje, iz dana u dan mu sve više pada mrak na oči i sve to na kraju vodi do velike tragedije... Vrlo zanimljivo napravljena priča. Odlično su opisane njegove emocije i promjene koje doživljava. Tu je oočigledno Alfred majstor, kao što je to majstorski napravio i u odličnom Zašto sam ubio Pierrea. Iako mi njegov crtež i nije nešto posebno. Nakon dvije trećine stripa dogodilo mi se je da sam nakratko prekinuo sa čitanjem i ponovno pročitao uvod. Ova tragedija se vjerojatno ne bi dogodila u nekom manje ograničenom selu i među manje ograničenim ljudima. Slično je bilo i kod Majmuna iz Hartlepoola, kojeg sam čitao neki dan.
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 13/09/2017 : 11:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote

Arapin budućnosti 1 & 2
8/10

Još jedna odlična autobiografija, ovoga puta ju je napisao i nacrtao Riad Sattouf, autor više stripova, režira i filmove... Biti će i još nastavaka Arapina budućnosti, što jedva čekam jer je vrlo zabavno. Prva knjiga prikazuje događaje od Riadovog rođenja 1978, pa do 1984, a druga samo razdoblje od jedne godine, 1984-1985. Što je razumljivo, jer je ipak bio malo stariji i uspio ja zapamtiti više detalja. Tada je krenuo i u školu... Osim malog Riada, glavna figura ove priče je njegov otac Abdel-Razak, Sirijac koji je oženio Francuskinju Clementine. Zabavan tip, profesor, volio je brbljati o međunarodnoj politici i bio je glavni u obitelji u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima i dobro se je brinuo za svoju obitelj. Živjeli su oko dvije godine u Libiji jer je tamo dobio posao, a zatim slijedi preseljenje u Siriju u njegovo rodno selo i tamo ostaju sve do kraja druge knjige, uz povremene odlaske baki u Francusku. Mali Riad je simpatičan mališan, duge plave kose, pa si možete zamisliti kakve je sve probleme mogao imati u jednoj zatvorenoj i konzervativnoj sredini kao što je malo selo u bespućima Sirije. Ima mnogo zabavnih momenata i zanimljivih detalja o Libijskoj i Sirijskoj kulturi iz tog vremena. Knjiga je prepuna dijaloga i opisivanja događaja što znači ogromno puno teksta, ali za razliku od nekih drugih stripova niti jedne sekunde ova priča nije dosadna! Odličan je Riad Sattouf u pripovjedanju priča, ovo svakome preporučam, ubacio bih u srednje škole kao lektiru. Prije dvadesetak godina bi ispravna rečenica glasila: ubacio bih u srednje škole kao lektiru samo da nema nekoliko tragičnih momenata. Ali danas nema svrhe o tome razmišljati, jer uz svu prisutnu medijsku tehnologiju prosječni teenager je vidio i puno gore stvari...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10445 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 13/09/2017 : 15:55:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Toliko si nahvalio Arapina, a ocjena 8?

Edited by - Peyo on 13/09/2017 15:55:24
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 13/09/2017 : 16:05:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
U pravu si! Ali, uzmimo to kao neku privremenu ocjenu, dok ne pročitam preostale knjige za koju godinu.
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 22/09/2017 : 11:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote

Punisher
8/10

Eto nam i Punishera u izdanju Fibre. Ove dvije knjige pokrivaju pet priča. Prva je "Rođen" koja se događa u Vijetnamu gdje je služio Frank Castle, zatim slijedi "U početku" gdje nastaje Punisher nakon strašne tragedije koju je proživio. Treća priča zove se Irska kuhinja, gdje se obračunava sa Irskom mafijom nakon što je preživio eksploziju bombe u jednom restoranu. U četvrtoj pod nazivom "Majka Rusija" odlazi u dalek Sibir u potragu za nositeljem retrovirusa gdje umalo izaziva nuklearni rat, a zadnjoj petoj neobičnog imena "Gore je dolje, crno je bijelo" bori se protiv tipa koji je iskopao kosture njegove obitelji i popišao se na njih!? Svašta sam vidio u životu, ali ovo?!

Brutalan strip, ali doslovno. Tolika količina nasilja, letećih organa, komadića mozgova, crijeva i osakačenih udova na jednom mjestu. Nevjerojatno! Usprkos svemu tome odličan strip. Što je sve prošao Frank Castle... bio je i više od vojnika i već ono što je prošao u Vijetnamu je strašno. I kada je izgledalo da će se smiriti nakon povratka kući, proživljava onakvu obiteljsku tragediju. S obzirom na njegove Vijetnamske "kapacitete" nije niti čudno da je postao osvetnik, Punisher. Nije želio da se završi rat u Vijetnamu, a ne želi niti da se završi bilo kada, a sudbina mu očito ide na ruku... Čitajući ove priče nikako mi nije bio simpatičan lik, barem u početku, pa čak niti nakon one komedije sa generalom u Vijetnamu. Tvrd tip, kamenog srca, bez emocija... prava vojničina! Postao mi je simpatičan tijekom obračuna sa mafijašima i njegovim komentarima u tom trenutku. Najbolji mi je bio u avanturi u Rusiji gdje pokazuje da i On ima srce. I nije tu samo Punisher. Odlična mi je bila O'Brienice sa svojim komentarima i ponašanjem; u biti ta žena bi mogla biti ženski Punisher i imati svoj serijal. Toliko mi je bila dobra! Tu je i pukovnik Fury koji je bio odličan u epizodi Majka Rusija kao i ruski general Zakarov, koji je svoju ulogu odigrao fenomenalno! Općenito odlično izrežiran strip, zanimljivi dijalozi, pojedini trenuci su dosadni, a pojedini fenomenalno napravljeni! Moram i pohvaliti odličan prijevod! Pročitao sam obje knjige prije nekoliko dana, a pišući ovo dobivam želju da pročitam ponovno ili prolistam, toliko je dobar strip...

Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5472 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 22/09/2017 : 15:36:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Punisher
8/10

Eto nam i Punishera u izdanju Fibre. Ove dvije knjige pokrivaju pet priča. Prva je "Rođen" koja se događa u Vijetnamu gdje je služio Frank Castle, zatim slijedi "U početku" gdje nastaje Punisher nakon strašne tragedije koju je proživio. Treća priča zove se Irska kuhinja, gdje se obračunava sa Irskom mafijom nakon što je preživio eksploziju bombe u jednom restoranu. U četvrtoj pod nazivom "Majka Rusija" odlazi u dalek Sibir u potragu za nositeljem retrovirusa gdje umalo izaziva nuklearni rat, a zadnjoj petoj neobičnog imena "Gore je dolje, crno je bijelo" bori se protiv tipa koji je iskopao kosture njegove obitelji i popišao se na njih!? Svašta sam vidio u životu, ali ovo?!

Brutalan strip, ali doslovno. Tolika količina nasilja, letećih organa, komadića mozgova, crijeva i osakačenih udova na jednom mjestu. Nevjerojatno! Usprkos svemu tome odličan strip. Što je sve prošao Frank Castle... bio je i više od vojnika i već ono što je prošao u Vijetnamu je strašno. I kada je izgledalo da će se smiriti nakon povratka kući, proživljava onakvu obiteljsku tragediju. S obzirom na njegove Vijetnamske "kapacitete" nije niti čudno da je postao osvetnik, Punisher. Nije želio da se završi rat u Vijetnamu, a ne želi niti da se završi bilo kada, a sudbina mu očito ide na ruku... Čitajući ove priče nikako mi nije bio simpatičan lik, barem u početku, pa čak niti nakon one komedije sa generalom u Vijetnamu. Tvrd tip, kamenog srca, bez emocija... prava vojničina! Postao mi je simpatičan tijekom obračuna sa mafijašima i njegovim komentarima u tom trenutku. Najbolji mi je bio u avanturi u Rusiji gdje pokazuje da i On ima srce. I nije tu samo Punisher. Odlična mi je bila O'Brienice sa svojim komentarima i ponašanjem; u biti ta žena bi mogla biti ženski Punisher i imati svoj serijal. Toliko mi je bila dobra! Tu je i pukovnik Fury koji je bio odličan u epizodi Majka Rusija kao i ruski general Zakarov, koji je svoju ulogu odigrao fenomenalno! Općenito odlično izrežiran strip, zanimljivi dijalozi, pojedini trenuci su dosadni, a pojedini fenomenalno napravljeni! Moram i pohvaliti odličan prijevod! Pročitao sam obje knjige prije nekoliko dana, a pišući ovo dobivam želju da pročitam ponovno ili prolistam, toliko je dobar strip...

A kapiram, tvoje 8 je u stvari 9
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21315 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/09/2017 : 17:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
čekaj bre dcopicu,i mene zbunjuješ sa ocenama - sve odlični,brutalno dobri stripovi,a ovamo daješ osmice.U čemu je fora?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5472 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 22/09/2017 : 18:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

čekaj bre dcopicu,i mene zbunjuješ sa ocenama - sve odlični,brutalno dobri stripovi,a ovamo daješ osmice.U čemu je fora?

Profesor, samo stroziji od tebe
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/09/2017 : 18:34:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Taman citam Skalpiranog. Nakon sto sam se mucila s Brodeckovim, prvo knjigom pa stripom da zadovoljim sve kriterije i nakon sto mi je Brodeck usao u sviđanja koliko god se trudila biti prema njemu kriticna, bilo je veliko zadovoljstvo procitati nesto ovako osvjezavajuce, nepretenciozno i dobro.
Go to Top of Page

mike
Senior Member

Slovenia
2863 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 22/09/2017 : 18:39:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

Taman citam Skalpiranog. Nakon sto sam se mucila s Brodeckovim, prvo knjigom pa stripom da zadovoljim sve kriterije i nakon sto mi je Brodeck usao u sviđanja koliko god se trudila biti prema njemu kriticna, bilo je veliko zadovoljstvo procitati nesto ovako osvjezavajuce, nepretenciozno i dobro.

Ovo se nanosi na Brodecka ili Skalpirane?

Taylor.

Edited by - mike on 22/09/2017 18:41:34
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/09/2017 : 18:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mike

quote:
Originally posted by Mrkva

Ovo se nanosi na Brodecka ili Skalpirane?

Skalpirane.
Brodeck je pretenciozan, jako, i nikako osvjezavajuc.

Edited by - Mrkva on 22/09/2017 18:44:15
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7407 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 22/09/2017 : 19:14:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
A meni baš Skalpirani bili nekako pretenciozni...

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/09/2017 : 19:26:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

A meni baš Skalpirani bili nekako pretenciozni...

Stvarno? Pa ne mogu vjerovati, ja obicno pretenziju nanjusim na kilometar...nesto me izgleda zavaralo:)
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/09/2017 : 19:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Jos jedan "dokaz" da je najbolje pristupiti stripu sa sto manje "znanja" (ocjena, recenzija, komentara itd.). :D

Sad jos da Kriminal pokomentiras ... Aha, to leti na Mrkvo.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 22/09/2017 : 20:15:44  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Pretencioznost u ljudskom ponasanju nam, naravno, smeta, ali ja ne vjerujem da itko moze napraviti neko umjetnicko djelo bez pretenzija. Ono sto nema pretenzija vec po definiciji nije umjetnicko djelo, nego sund i mene osobno ne zanima ni najmanje. E, sad, to sto netko poput Larceneta nema ni izdaleka dovoljno dubine i gravitas da napravi ozbiljno umjetnicko djelo kakvo pretendira napraviti - to je drugi problem. Ne smeta mene njegova (ili icija) pretenzija, nego to sto mu nije poslo za rukom da tu pretenziju ostvari. Pa sam si ja potrosio vrijeme na nesto od cega sam ocekivao puno vise (privucen pretenzijom koju sam nanjusio) nego sto realno daje. Ali ako u necemu sasvim ocito nema nikakve pretenzije - ja to necu ni probati citati. Utoliko smatram da "pretencioznost" nije bas najsretniji termin u ovom kontekstu.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/09/2017 : 23:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Prihvacam prigovor zbog izbora te rijeci.
Larcernet, kao i svi, ima pretenziju, sto je samo po sebi okej, ali "ne dobacuje" do nje. Nisam to uvijek mislila jer mi je pomalo dirljiv onaj njegov infantilni dio crteza s krumpirastim nosevima, ali u konacnici se sve svodi na to da ni krumpirasti nosevi ne mogu spasiti to da je kos na tri metra od njega, a on dobacuje jedva dva metra. Zato sto vise od toga ne moze ili se nije potrudio, u to ne ulazim.
Brodeck je dobar strip. Bio bi bolji da nije tako prokleto ocigledno da autor zeli preodgojiti citatelja i da nije tako evidentno (pseudo) didakticki. A to je problem i Blasta i Svagdanje.
Astronaute (EDIT: i Povratak zemlji) iz ovog izuzimam. S tim da je Povratak opet suspektan na drugim razinama.

Edited by - Mrkva on 22/09/2017 23:16:43
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1099 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 22/09/2017 : 23:17:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Pretencioznost u ljudskom ponasanju nam, naravno, smeta, ali ja ne vjerujem da itko moze napraviti neko umjetnicko djelo bez pretenzija. Ono sto nema pretenzija vec po definiciji nije umjetnicko djelo, nego sund i mene osobno ne zanima ni najmanje. E, sad, to sto netko poput Larceneta nema ni izdaleka dovoljno dubine i gravitas da napravi ozbiljno umjetnicko djelo kakvo pretendira napraviti - to je drugi problem. Ne smeta mene njegova (ili icija) pretenzija, nego to sto mu nije poslo za rukom da tu pretenziju ostvari. Pa sam si ja potrosio vrijeme na nesto od cega sam ocekivao puno vise (privucen pretenzijom koju sam nanjusio) nego sto realno daje. Ali ako u necemu sasvim ocito nema nikakve pretenzije - ja to necu ni probati citati. Utoliko smatram da "pretencioznost" nije bas najsretniji termin u ovom kontekstu.

Ja sam termin "pretenciozno" uvijek shvaćao u smislu "nešto što ima neumjereno velike ambicije, no nema pokrića, kapaciteta, umješnosti, vještine itd. da te ambicije ostvari". U tvom slučaju mi se čini bolji termin "ambicija", jer nešto što ima ambiciju da ostvari nešto veliko, a istovremeno i znanje/vještinu da tu ambiciju i ostvari rezultira nečim izrazito pozitivnim, dok u suprotnom ostaje samo pretenciozno. U svakom slučaju, rekao bih da pretenzija i pretencioznost nisu isti pojmovi Pretencioznost je nešto što ja uvijek vežim uz negativni kontekst, dok pretenzija ili želja/ambicija za nečim može biti i pozitivna
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7407 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 23/09/2017 : 06:07:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
@Mrkva&cv

Mozete li navesti neke autore/djela koji po vama uspijevaju ostvariti pretenziju?

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 23/09/2017 : 09:20:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Mrkva&cv

Mozete li navesti neke autore/djela koji po vama uspijevaju ostvariti pretenziju?

Mislim da je promaseno mene pitati o tome, buduci da sam ja prije godinu dana manijakalno iscitavala neke stripove i po pet puta, nemajuci pojma sto to sve u svijetu stripa uopce postoji. Rezultat toga je da mene skoro svaki strip i dalje odusevi doslovce do leptirica u trbuhu kad ga uzmem u ruke.
Prigovori su zato nesto sto ja moram aktivno misliti, a ne nesto sto mi dođe kad drzim strip u rukama.
Za mene su stripovi koji dosezu do svoje pretenzije: Setac, Slatke godine (a mislim opcenito Taniguchi), Jerome Bloche, Rabinov macak, Kililana itd. itd.
Samo sto nedosezanje pretenzije ne znaci da je pred tobom los strip per se. Ja cu recimo odsad pa nadalje obozavati Brodecka jer sam uzivala u njemu. No da je manje "servirao" neke recenice, mislim da bi bio bolji. Strip je medij u kojem nije potrebno stavljati u usta liku recenicu poput "ljudi su najizopaceniji od najgorih divljih zvijeri".
Ako vec biras sto ces od knjige staviti u slicicu, a sto ne, onda je jako dobro nastojati izbjeci filozofske kliseje u mediju u kojem takve stvari stvarno "odzvanjaju". Ta je recenica mocnija u stripu jer se ne moze "sakriti" među drugim recenicama kao u knjizi, a krajnji rezultat toga je to da kao autor smrdis na losu naraciju i moraliziranje. Kod mene je Larcernet od Blasta vec dobio zuti karton za takve stvari, za recitiranje recenica iz citanke koje bi stavio u oblacice svojim likovima, a pocinjali su uvijek s nekom generalizacijom o ljudima. "Ljudi su..."
To je pretenzija koja je u krajnjoj liniji s njegove strane tracenje talenta: ovako mu perfektna target audience moze biti nihilisticki dio srednjoskolaca koji se i sami pomalo bave crtanjem. A ne znam jesi li citao Brodecka, ali to sto je on napravio u tom stripu s atmosferom je cudo. Zato mi i je zao sto nije maknuo pola teksta.
Nastranu sad Skalpirani, prihvacam i tvoj i cvjev ispravak: nisam se dobro izrazila, Skalpirani definitivno nije neki vrh ostvarenja pretenzije.

I jos jedna stvar, a jako bitna: ne pokusavam ovdje mudroseriti o stripovima. Stripovi su divni, najljepsa stvar koju mogu drzati u ruci. Jednostavno u meni nekad nakon procitanog ipak prevlada kniizevna kriticarka pa se ne mege suzdrzati od toga da u prazno predlazem kako da neki strip bude jos bolji :)

EDIT: Ljudi, uvijek natipkam "LarceRnet" umjesto Larcenet, iako doslovno pred sobom imam Brodecka. Okamenjena greska, ispricavam se!

Edited by - Mrkva on 23/09/2017 09:58:23
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 23/09/2017 : 10:45:34  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Mrkva&cv

Zavisi o tome na sto se pretendira.

Ako se pretendira stvoriti nekakvo ozbiljno umjetnicko djelo, koje bi po kvaliteti i dubini moglo parirati nekom dobrom knjizevnom ostvarenju ili dobroj filmskoj drami - ne, ja nisam nikad vidio nijedan strip koji bi to ostvario, ili se iole ozbiljno tom cilju priblizio. Ovi pokusaji koje Mrkva navodi, tipa: "lijeva noga ispred desne pa desna ispred lijeve, cekaj, Snjesko, skinut cu ovoj djeci avioncic s drveta, a onda nastaviti pokusavati (bez pokusavanja) biti (bez ostataka) isto sto si i ti - pas u setnji" - to se moze nekome osobno militi, ali ozbiljnu usporedbu s dobrim djelima drugih umjetnosti ne moze izdrzati.
Meni se, pak, osobno ne mili ni najmanje i jedinu svrhu koju ja vidim da to moze imati jest da drzi nogu u vratima dok ne dodje netko talentiraniji. A do dolaska takvog nekoga bismo se mogli nacekati, iz prostog razloga sto se ti danasnji "ozbiljni" stripovi ne stvaraju na nacin na koji se stvara ozbiljno umjetnicko djelo bilo koje vrste. Ako hoces napraviti nesto ozbiljno, moras biti spreman u to uloziti godine, mozda i citavo desetljece. Ne pise se dobar roman na nacin na koji je Kerouac pisao: "Sedam sam godina bio na cesti pa je normalno da sam ga napisao za samo sedam tjedana". Ne, stari, to nije pisanje, to je tipkanje, a dobar se roman pise tako da napravis upravo suprotno - sedam mjeseci provedes na cesti, a sedam godina u pisanju. A takvo nesto u stripu danas nitko ne radi. Strip jednostavno nije medij koji privlaci tipove koji tako pristupaju stvarima. A dok takav netko ne zaluta u strip, ozbiljno umjetnicko djelo u stripu vidjeti necemo.

Ako se, medjutim, pretendira napraviti ambiciozno zamisljen projekt kojem je svrha pruziti vrhunsku zabavu, gomila stripova to ostvaruje, ali to nema smisla da nabrajam. Razgovaramo, vjerujem, o umjetnickim pretenzijama.

Wolfman je, naravno, u pravu, ali ja sam imao potrebu reagirati na to sto je iz Mrkvinih rijeci ispadalo da je svako pucanje na visoki cilj problematicno samo po sebi.
Isto tako mi smetaju i ovi prigovori o didakticnosti/preodgajanju. Svaki umjetnik ima neku svoju viziju svijeta, za koju smatra da ju je vrijedno drugima prenijeti, da bi svijet bio bolji ako bi se tu viziju prihvatilo. Je li ta vizija nesto u stilu: "Dajte, ljudi, olabavite malo, idemo se malo vise smijati" ili: "Ljudi su najizopaceniji od najgorih divljih zvijeri" - nije bitno, svaki je umjetnik ima i ona je uvijek prisutna u njegovom djelu. Ergo, svako je djelo na neki nacin didakticno i ima pretenziju preodgajati. I mi to prihvacamo svaki put kad neko djelo konzumiramo, a bunimo se samo kad nam to preodgajanje ne pruza uzitak. U biti govorimo: "Preodgajaj me koliko god hoces i koliko god ide, samo mi to radi dobro". I to je neizbjezno, samo bi bilo dobro da smo toga, bar s vremena na vrijeme, svjesni. Barem kad kasnije razgovaramo o tome, ako vec ne dok nam se to radi.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.

Edited by - culture vulture on 23/09/2017 10:47:11
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 23/09/2017 : 10:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Gle, CV, citav Brodeck govori "ljudi su najizopaceniji" i nema potrebe za tom recenicom - tekst nije pripovjedacki dorastao filozofiji koju servira. Es truism i sad se vec vrtimo u krug jer ja govorim isto sto i ti, ali me se hvata za pojedinacnu rijec/recenicu, mada nisam sigurna da nije skroz jasno sto govorim.
Zato sam i napisala (pseudo)didakticno. Stvarno mi ne smeta didakticnost, mislila sam da bi to bilo jasno.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6167 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 23/09/2017 : 11:51:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako se pretendira stvoriti nekakvo ozbiljno umjetnicko djelo, koje bi po kvaliteti i dubini moglo parirati nekom dobrom knjizevnom ostvarenju ili dobroj filmskoj drami - ne, ja nisam nikad vidio nijedan strip koji bi to ostvario, ili se iole ozbiljno tom cilju priblizio. Ovi pokusaji koje Mrkva navodi, tipa: "lijeva noga ispred desne pa desna ispred lijeve, cekaj, Snjesko, skinut cu ovoj djeci avioncic s drveta, a onda nastaviti pokusavati (bez pokusavanja) biti (bez ostataka) isto sto si i ti - pas u setnji" - to se moze nekome osobno militi, ali ozbiljnu usporedbu s dobrim djelima drugih umjetnosti ne moze izdrzati.
Meni se, pak, osobno ne mili ni najmanje i jedinu svrhu koju ja vidim da to moze imati jest da drzi nogu u vratima dok ne dodje netko talentiraniji. A do dolaska takvog nekoga bismo se mogli nacekati, iz prostog razloga sto se ti danasnji "ozbiljni" stripovi ne stvaraju na nacin na koji se stvara ozbiljno umjetnicko djelo bilo koje vrste. Ako hoces napraviti nesto ozbiljno, moras biti spreman u to uloziti godine, mozda i citavo desetljece. Ne pise se dobar roman na nacin na koji je Kerouac pisao: "Sedam sam godina bio na cesti pa je normalno da sam ga napisao za samo sedam tjedana". Ne, stari, to nije pisanje, to je tipkanje, a dobar se roman pise tako da napravis upravo suprotno - sedam mjeseci provedes na cesti, a sedam godina u pisanju. A takvo nesto u stripu danas nitko ne radi. Strip jednostavno nije medij koji privlaci tipove koji tako pristupaju stvarima. A dok takav netko ne zaluta u strip, ozbiljno umjetnicko djelo u stripu vidjeti necemo.

Craig Thompson je na Habibiju radio 6-7 godina, jesi čitao? Djelo je svakako grafički impresivno, ali mene nije oduševilo prije nekoliko godina, morat ću pročitati ponovo u skorije vrijeme.

I kakvo je tvoje mišljenje o Gaimanovom Sandmanu?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/09/2017 : 12:35:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hm, ali među autorima stripova ne manjka onih koji su godine - štoviše, desetljeća - posvetili stvaranju pojedinih radova. Dapače, ima ih poprilično.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5012 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 23/09/2017 : 13:12:21  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Rekao bih da je Bushido u pravu. Uvijek sam smatrao da su stripaši jedni od "najsporijih" autora.

@Mrkva: Ne bih bas trpao sve Larcenetove stripove u isti koš. Nevezano i za stil crtanja, oni su poprilicno međusobno razlikuju. Brodeck je adaptacija tuđeg djela, motivirana željom da se da društveno-političko-svjetonazorski stav u širem kontekstu. Svagdanja borba je nešto puno osobnije, introspektvnije, u njoj se možemo i ne moramo prepoznati, no mislim da je autorov motiv tu bio da kaže nešto o sebi, a ne da nam popuje o društvu.

Edited by - vukozec on 23/09/2017 13:14:10
Go to Top of Page
Page: of 114 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.51 seconds. Snitz Forums 2000