forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 10 filmova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/09/2012 : 13:18:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
WESTERN:
Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Pat Garrett & Billy the Kid (1973)
The Wild Bunch (1969)
Dead Man (1995)

KOMEDIJA:
The Party (1968)
Sleeper (1973)
Mystery Men (1999)
Monty Python and the Holy Grail (1975)
Take the Money and Run (1969)
Down by Law (1986)
Grosse Pointe Blank (1997)

SF:
Pitch Black (2000)
The Chronicles of Riddick (2004)
12 Monkeys (1995)
Event Horizon (1997)
Blade Runner (1982)
Flight of the Navigator (1986)
Alien (1979)

...zasad

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 07/09/2012 : 13:48:12  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
Naime, nijedan krimić, ma koliko netko rastezao taj pojam, ne može trajati nekoliko godina, jer u tom slučaju priča o zločinu i(li) njegovom rješavanju gubi smisao.

THE RISE AND FALL OF JACK LEGS DIAMOND je krimić i to fenomenalan baš kao i stari i novi SCARFACE bsaš kao i DILLINGER Johna MIlliusa -baš kao i Kumovi Coppole - a svi traju kroz niz godina - tako da je ovaj postulat zapravo totalno pogrešan - GRISSOMOVA BANDA isto ide kroz duži period - BLOODY MAMA, MASSACRE ON ST VALENTINE'S DAY - zapravo je idiotski isključiti ih samo zato što u sebi imaju i druge odrednice....tom logikkom osim podžanra heist filmova i ne bi imali krimića - a recimo i italian job traje kroz duži period
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 07/09/2012 : 17:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
Western - Poštanska Kočija

Krimi - ne znam

Komedija - Dumb and Dumber

Horor - Psycho

Triler - Vertigo

SF - Alien

Avanturistički - Goonies

Akcioni - Kill Bill Vol. 1

Drama - Funny Games (2007)

Istorijski - Posljednji Mohikanac

Dugometražni crtani - Wall-e

Fantasy - ne zanima me ovaj žanr, izbjegavam

Azijski - Ichi The Killer

Ex YU - Otac na službenom putu
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/09/2012 : 23:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ rommel

Svi filmovi koje navodiš imaju elemente krimića, samo je stvar u tome jesu li dotični manje ili više izraženi. Kod Kumova i Scarfacea su izraženi manje, pa su oni po žanrovskom određenju epske gangsterske drame a ne krimići. Krimići su filmovi Jeana-Pierrea Melvillea, dok već Claudea Chabrola nisu jer u njima zločin proizlazi iz drame ili je pak okidač za istu, pa bi ti filmovi bili psihološke krimi-drame a ne krimići. Razlike mogu biti u nijansama, ali su jako bitne.

Po toj iskrivljenoj logici bi se i Hamleta moglo proglasiti krimićem jer mladi kraljević otkriva da mu je stric ubio oca da bi zauzeo njegovo mjesto, pa poduzima sve da ga raskrinka. A nitko pametan Hamleta ipak ne proglašava krimićem.

Kao što su pisali Mandić i Pavličić, i prozni i filmski krimići su djela koja odlikuje jedinstvo mjesta i vremena zbivanja, priča o počinjenom zločinu ili onom koji se priprema, istražitelj koji se bavi zločinom i opis same procedure istrage. To bi bilo slično onom što Francuzi nazivaju film policier, a Ameri triler. A Kumovi i Scarfacei to nisu. Odnosno možeš ih gurati među krimiće, ali tamo im je pretijesno i nezgrapno jer su puno širi i ambiciozniji, pa im se takvim svrstavanjem čini medvjeđa usluga jer ih se ograničava.

E to je meni idiotski.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 09/09/2012 08:28:38
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 08/09/2012 : 23:48:16  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
ja iman puno filmova koji su mi dobri ali jedan mi je uvjerljivo na prvom mistu..a to je Seven Samurai u reziji Akira Kurosawe..remek dijelo..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 09/09/2012 : 14:38:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brni

ja iman puno filmova koji su mi dobri ali jedan mi je uvjerljivo na prvom mistu..a to je Seven Samurai u reziji Akira Kurosawe..remek dijelo..

i "Sedmorica veličanstvenih" koji su iz toga proizašli.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 09/09/2012 : 15:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by brni

i "Sedmorica veličanstvenih" koji su iz toga proizašli.

to sta si sad napisa je svetogrde..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 09/09/2012 : 15:44:40  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

@ rommel

Svi filmovi koje navodiš imaju elemente krimića, samo je stvar u tome jesu li dotični manje ili više izraženi. Kod Kumova i Scarfacea su izraženi manje, pa su oni po žanrovskom određenju epske gangsterske drame a ne krimići. Krimići su filmovi Jeana-Pierrea Melvillea, dok već Claudea Chabrola nisu jer u njima zločin proizlazi iz drame ili je pak okidač za istu, pa bi ti filmovi bili psihološke krimi-drame a ne krimići. Razlike mogu biti u nijansama, ali su jako bitne.

Po toj iskrivljenoj logici bi se i Hamleta moglo proglasiti krimićem jer mladi kraljević otkriva da mu je stric ubio oca da bi zauzeo njegovo mjesto, pa poduzima sve da ga raskrinka. A nitko pametan Hamleta ipak ne proglašava krimićem.

Kao što su pisali Mandić i Pavličić, i prozni i filmski krimići su djela koja odlikuje jedinstvo mjesta i vremena zbivanja, priča o počinjenom zločinu ili onom koji se priprema, istražitelj koji se bavi zločinom i opis same procedure istrage. To bi bilo slično onom što Francuzi nazivaju film policier, a Ameri triler. A Kumovi i Scarfacei to nisu. Odnosno možeš ih gurati među krimiće, ali tamo im je pretijesno i nezgrapno jer su puno širi i ambiciozniji, pa im se takvim svrstavanjem čini medvjeđa usluga jer ih se ograničava.

E to je meni idiotski.

zapravo nitko nije rekao da oni nisu širi i ambiciozniji - ali kriminalističkom filmu je zapravo presudna odrednica milje kojim se bavi - to što je kum kriminalistička drama - prvenstvena mu je odrednica kriminalistička a tek onda drama - pa i da su au pari - kriminalistički ga presudno obilježava jer bi mogao proči i kao ljubavna drama, propali brak(ovi) mlađih naraštaja korleonea:)....s druge strane thriller si jako suzio - ono što ameri zovu thriller nije jedino kriminalistički film - z svakako nije kriminalistički film, šakalov dan nije (nije isključivo) kriminalistički film, opsadno stanje, priznanje, atentat, sve su ti thrilleri a tek pokoji marginalno i kriminalistički mada su radnje u njima svakako kriminalne - milje je drugačiji...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/09/2012 : 15:57:44  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel
zapravo nitko nije rekao da oni nisu širi i ambiciozniji - ali kriminalističkom filmu je zapravo presudna odrednica milje kojim se bavi - to što je kum kriminalistička drama - prvenstvena mu je odrednica kriminalistička a tek onda drama - pa i da su au pari - kriminalistički ga presudno obilježava jer bi mogao proči i kao ljubavna drama, propali brak(ovi) mlađih naraštaja korleonea:)....s druge strane thriller si jako suzio - ono što ameri zovu thriller nije jedino kriminalistički film - z svakako nije kriminalistički film, šakalov dan nije (nije isključivo) kriminalistički film, opsadno stanje, priznanje, atentat, sve su ti thrilleri a tek pokoji marginalno i kriminalistički mada su radnje u njima svakako kriminalne - milje je drugačiji...

podržavam ovakav stav, a pogotov da kad se nekaj sužava onda nek se drže isti kriteriji...u svakom slučaju odličan kaplarov odgovor!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/09/2012 : 16:02:09  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
i da, kumovi su prije svega gangstestrski/kriminalistički film...i povijesni ep, ljubavna drama i još puno toga!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/09/2012 : 20:39:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kumovi su zapravo prije svega dramaturški identično koncipirane varijacije grčke tragedije s bratoubojstvima i žrtvovanjem djece, sve se radi za obitelji i zbog obitelji da bi se na kraju sve pokazalo uzaludnim jer se obitelji rasipaju i nestaju, a don Vito i Michael umiru u praktički istim scenama.
No dok se kraj don Vita igra dječak kao simbol budućnosti koja postoji bez obzira na to kakva će biti, oko Michaela samo trčkara pas jer on na kraju i umire sam kao pas budući više za obitelj Corleone nema baš nikakve budućnosti.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000