Author |
Topic |
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 20/02/2022 : 17:03:59
|
quote: Originally posted by frano
Macon, kolko sam ja skužio, manihejci moraju imati črno i belo da sve ima smisla i da sve šljaka. I tak i treba.
Ali, pravi španeri manihejizma govore nelogičnosti, paradoksalno ili oksimoronsko, ali da isto ima smisla :)
Hijooooj!
Frano, ti vrlo dobro shvačaš šta je poetično i ritmično i da ne treba sve obrazložiti. :) |
www.maconcomics.com |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 20/02/2022 : 18:41:41
|
quote: Originally posted by Macon Po mome se ne bavi sa dušom i junakom kao takvim.
Nisam ja to ni rekao. Moramo se sad tu zadržati, jer ono što sam rekao tamo je dosta gusto, pa si u jednom krivom smjeru razumio. Znači, nije on naivan u smislu da sad piše pravolinijske priče u kojima klasičnog junaka zamjenjuje urođenik, nego (a tako meni izgleda ako sad hoću analizirati njegove priče) je 'naivan' nesvjesno, jer mu ostaje skrivena vladavina jednog sustava, jedno kontrakulturaško koketiranje sa egzotičnim, primitivnim, tobože izvornim. A to je opet uobličeno na Zapadu, protiv kojega ide njegov refleks. Srećom, kod Toppija nema ljevičarenja, koje se gotovo redovno prišlepa, pa onda imamo bastardno kontrakulturaško društvenohigijeničarsko moraliziranje a la Berardi (Ken Parker). Toppi se olakšao od tog grozomornog moraliziranja, ali je na neki način ostao jednostran, jer samo pokazuje nedostatnost Zapada, ali onda preko negacije završava u bizarnom, egzotičnom, primitivnom, kao da bi to bila zadnja riječ. A nije, nego treba oboje držati, to ti je pravi dualizam, ako već frano hoće maniheizam.
Veličina Toppija je što je razumio da čitav zapadnjački sustav, čvrsto izgrađen u civilizaciju, ne može spoznati Obuhvatno, Cjelinu, i da je naročito glup u svojoj znanosti, pa i filozofijama i teologijama i umjetnosti kada pretendiraju da totalitarno zahvate sve. Rješenje pak nisu margine i autsajderi, ono ludo, bizarno, nesvakidašnje, a kamo njega, zbog negacije, misao često odvede. Ako postoje rješenja, onda su ona prije na Zapadu, ali ne u Supermašini, nego u pojedinim ljudima, koji su se kroz Supermašinu probili da u smislenim misaonim sklopovima osvjetljavaju Obuhvatno. Znači, samo približavanja, nikako ne totalno ovladavanje, to je nonsens. Ovo njemu manjka, jer mi izgleda da nije proučio velike religijske umove, pa filozofske i tome slično, a što je sve Zapad iznjedrio.
S druge strane, kod njega ima onog fundamenta, zato naposljetku njegovi stripovi i jesu stripovski - a ne proljev. Tu dimenziju ti nisi sagledao, jer imaš taj feler, hendikep na bonelijevsko. Ali i kod Toppija toga ima, i to je dobro!! Ne u bavljenju junacima i takvim stvarima, to dobro kažeš, nego opet on zadnji smisao stavlja na razrješenja, uvijek na kraju dolazi do poravnanja, zli nastradaju, pobjeđuje poetska pravda. U tom smislu, ni Toppi nije daleko od crno-bijelog --> što je dobro!! Samo što kod njega pobjeđuju tradicijski, plemenski, ljudi mita i tako. Supermašina gubi, zapadnjački sustav zakazuje, Englezi nastradaju od irskih mitova, građanska obitelj u šumi, australski pljačkaši od aboridžinske magije i gotovo uvijek tako. On stavlja da su ovi daleki, bizarni, čudni, mistični dobri, a civilizirani loši, ima taj preokret. To su mu i najbolje priče, koje slijede tu shemu.
Ili priča Blues, u kojoj se suprotstavlja glazba, blues, gubljenje sebe u čistom doživljavanju i s druge strane staro željezo, korozivno, truljenje, auto-otpad kao izraz promašenosti sustava, civilizacije. Blues je tu nadomjestak za ono daleko, egzotično, mistično ---- i ovo je odlično, jer ide u pravcu da ne mora samo južna mora i daleki krajevi, ni povijesno daleki, može se i unutar Zapada transcendirati. Blues je jedna od najboljih Toppijevih priča. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 20/02/2022 : 19:35:13
|
:)
Poštovani Stinky i Macon, bilo mi je zadovoljstvo. Nisam stigao narisati tablu, dve za antologiju, no bilježim se za sljedeći vikend.
Pišemo se.
|
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Posted - 21/02/2022 : 17:50:14
|
Ja se divim tim grafikama. Nisam se još odvažio procitati.
U zadnje vrijeme idem na neki instikt birati naslove.
Recimo, "Dok svira fado" mi je bio odličan. To je novija Fibra, ne znam ima li je u knjižnicama.
A od filmova, strašno me dotakao kraj Ghostbusters Afterlife. Ti dečki su još prije 40 g. točno ukazivali gdje su nam se zavukli duhovi. I uspjeli su završit (i nastavit) svoju priču.
Probaj. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Posted - 21/02/2022 : 20:31:17
|
quote: Originally posted by stinky
Frano, ti ne čitaš Toppija?
Macon, što kažeš na priču KRALJ I GAVRAN?
Pročitao sam je još jednom.
"Čitati znači posjedovati." Ontološka priča, kratka i efikasna. Poslednji tekst je suvišan.
A šta kažeš na Kas-Cej? Ta bi bila baš za ruski film. |
www.maconcomics.com |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:02:25
|
Frano, pogledao sam Ghostbusterse jučer. Pa, okej filmić, onako, ljepuškasti. Samo, meni nije taj doživljaj kao tebi, čak mi je malo neobično da ti se taj film urezao, makar vidim da tebe pogađaju te obiteljske stvari. Ali ovo nema dubinu - samo je dražesno, lijepo. Obiteljska stvar je tu fino preparirana, to je formula, zna se da bi tako trebalo biti, pa je onda lijepo i stavljeno. I to je okej, lijepo za pogledati. Ali nema tu "svojeg", a s druge strane, ti često naglašavaš "biti svoj". Tu su te tvorničari snova lijepo nanišanili i tako te fino provozali da si se rastopio ko mančmelou;) Taj "tata" je još previše superjunak, uopće tu nema straha i drhtanja, da bi bilo pravog razrješenja. On si uzme oboje: i spasi svijet i rehabilitira se obiteljski, to ti je prava američka koruza, gdje može 2u1. To je ta generacija superjunaka, koji stražare za opći spas, a još pritom stignu biti obiteljski ljudi i kod doktora Oza dožive panameričku rehabilitaciju: superjunaci s ljudskim licem. Slično ko dupli: nadmoćne psihofizičke osobine, snalaženje u situaciji i organizacija grupe, a taj superjunački karakter biva u dvostrukom kodu, ne spušten zbog straha, nego pojačan na najjakše (ljudski se bojati, to je točka na i).
Imam i ja za tebe par obiteljskih, ovo bi ti moglo biti okej: White Lightnin' https://www.imdb.com/title/tt1034419/ Walking Out https://www.imdb.com/title/tt5420886/ Lost in the Sun https://www.imdb.com/title/tt3593046/ Los viajes del viento https://www.imdb.com/title/tt1426374/ |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:22:25
|
Sve to stoji. Ali, ali, ali ... Jednostavno je. Dodirnuli su me u djetinjstvu.
(dodirnula me i Leptirica, Egzorcist, itd, nisam mogao zaspat bez upaljena svjetla mjesecima, majku im milu :)
Istjerivači duhova su bili moj Zagor. Ne boj se duhova. Pogledaj ih u oči i razbucaj na razlomke. Naravno da nije lako.
Rekoh već, prije 40 g. su govorili gdje su se duhovi stacionirali. U frižideru, u prežderavanju, na vrhovima bogatih zgradurina, u požudi, u šećeru itd. Ne mere jasnije za neku mladu osobu.
I ovaj zadnji nastavak ima tu dosadnjikavu sredinu, te klince, koji su zapravo čak i podnošljivi ... ali kraj, kraj me strgo. Unutar te pop kulture.
Uvijek je divno, baš divno, poslat duhove doma :)
Nazalost, tude, u našim krajevima trenutno kolo vode i sve izvrću. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:39:59
|
Izvrću kanon posvuda, pa tako i u tripovima. Škripe vratima, podriguju i prde ispod kreveta, žmarke dijele :)
To sam ti zapravo štel pričati. Strip Tulipan je probudil podosta duhova. Da viš kak su se ritali :)
Hijoj :)
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:42:25
|
quote: Originally posted by Macon Pročitao sam je još jednom.
"Čitati znači posjedovati." Ontološka priča, kratka i efikasna. Poslednji tekst je suvišan.
A šta kažeš na Kas-Cej? Ta bi bila baš za ruski film.
Kas-Cej je formulaična. Dobra je, i ima ruska bespuća i daleke fizionomije, i taj neizostavni topijevski sudar Sustava i Nesavladivog. Ali je Kralj i gavran čvršća priča, jača, jače uznemiruje, jače pogađa.
Ne da mi se sad raspisati. Ti si spomenuo "historijsko", a baš u ovoj priči Kralj i gavran ima tog "historijskog", dalo bi se pokazati na ovom primjeru kako to "historijsko" tumači Heidegger. Mislim, Toppi to sigurno ne poznaje, i nije to ni bitno, nego je ova mala pričica istaknuti primjer čitave njegove preokupacije i dalo bi se tu pričati zašto on donosi priče o sibirskim fizionomijama, japanskim, o Transvaalu, o Aztecima, Dajacima itd. itd. Možda ti jednom ispričam o tome.
Druga jedna stvar, koja me kod Kralja pogađa, je da je to epika; ali bez deseterca, ne junačka epika, nego slomljena epika. Lirsko ju je slomilo i sad imamo neku lirsku epiku. Bitna je ova uznemirenost, ona je egzistencijal i glavna stvar u priči; a ne kralj. Smiren je jedino gavran; to je gotovo uvijek tako kod Toppija: život je primiren u životinjama (u priči Blues je isto tako), ne ni u kamenu, planinama, anorganska priroda je uznemirena također (tvoji demonski krajolici). Nekakav smiraj je jedino biljni i životinjski svijet i dolazi do toga da Toppi pretpostavlja taj način bitka svemu drugome (Heidegger razlikuje načine bivstvovanja, recimo čovjekov način je egzistencija, a biljke i životinje - Leben (življenje)). Znači, ispada da je Toppijev ideal Leben, i to on jako lijepo ugrađuje u priče, potpuno nenametljivo (jer se te životinje samo pojavljuju kroz priče, i to izvan fokusa: glavna stvar je uznemirenost, ljudi su sluđeni, zakazuju, promašuju, a izvan te vreve životinje imaju mirni Leben, i šuma Brocelan ima smireni Leben, čak se u Kralju hrast pojavljuje kao smireni Leben koji se daje kralju, kojega ni kamena monumetalnost nije mogla smiriti u uzbuđenoj egzistenciji.
Taj "Leben" je ipak napredak, u odnosu na veličanje anorganskog i tomu slično. No, na kraju se ipak mora doći do toga kako postići smirenu egzistenciju (znači, način bivstvovanja čovjeka, ako uzmemo tu Heideggerovu terminologiju). Toppi to nema, on je dogurao do Leben. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 09:52:06
|
Rekoh već, prije 40 g. su govorili gdje su se duhovi stacionirali. U frižideru, u prežderavanju, na vrhovima bogatih zgradurina, u požudi, u šećeru itd.
Ovo si jako dobro rekao. Ne sjećam se starih Ghostbustersa, ali baš velim malome (skupa smo gledali) da budemo i to pogledali. U svakom slučaju, ovaj novi Ghostbuster mi je dobar, bez obzira što je koruza, vrijedi za jedan novi film (od novoga jako jako izabirem, ne pratim to uopće, jer su sve obične gluposti, snimaju ili nekakve marvelove debilane ili bulšitska 'psihološka' produbljenja likova, umjesto prave akciće ko u osamdesetima, s tipiziranim karakterima (što je ohoho superiornije psihološkom profiliranju drknajterskog tipa). |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Posted - 22/02/2022 : 10:01:05
|
Da, da ... pogledajte. I bude malom jasnije. Previše je referenci u zadnjem filmu na ta prva dva nastavka.
I tak... Mi smo barem imali izbor u tim 80tim. Istjerivač ili duh. Pun duha ili pun duhova :)
S ovim novim filmova, klinci nemaju nikakav izbor.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 10:07:44
|
stavil sam ti gore par filmova ne znam sad, jel ti gledaš nešto ovako unezvjereno, poludjelo i divlje? znači, ovo nije da gledaš s klincima, nego samo ti: White Lightnin' https://www.imdb.com/title/tt1034419/ nije čak ni neki dobar film haha, ali ima jednu sirovost i divljinu, kakvu si pokazao na Tulipanu haha ne znam sad koliko bi ti to mogao gledati??!?? |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 10:11:57
|
inače, ja ti pratim takve stvari, jer su to varijacije vesterna. ovo je divlji neovestern iz srca trumpovske Amerike, odnosno, prave, narodne, thompsonovske Amerike. to je to, frano, daleko od fejka tvojih "kolega" i počešljanih zabrinutih aktivista koji vole sve ljude (samo ako im titraju po jajcima). |
Edited by - stinky on 22/02/2022 10:12:17 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 14:12:25
|
frano, sad te bum vužgal: dok čekamo Žeželja, uzeo sam tvog dobrog pajdaša, Kordeja. palo mi je na pamet da već dugo nisam pogledao našeg igija, i tako ti ja uzmem Deja vu. da proštudiram. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Posted - 22/02/2022 : 14:23:40
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Macon Pročitao sam je još jednom.
A šta kažeš na Kas-Cej? Ta bi bila baš za ruski film.
Kas-Cej je formulaična. Dobra je, i ima ruska bespuća i daleke fizionomije, i taj neizostavni topijevski sudar Sustava i Nesavladivog. Ali je Kralj i gavran čvršća priča, jača, jače uznemiruje, jače pogađa.
Ne da mi se sad raspisati. Ti si spomenuo "historijsko", a baš u ovoj priči Kralj i gavran ima tog "historijskog", dalo bi se pokazati na ovom primjeru kako to "historijsko" tumači Heidegger. Mislim, Toppi to sigurno ne poznaje, i nije to ni bitno, nego je ova mala pričica istaknuti primjer čitave njegove preokupacije i dalo bi se tu pričati zašto on donosi priče o sibirskim fizionomijama, japanskim, o Transvaalu, o Aztecima, Dajacima itd. itd. Možda ti jednom ispričam o tome.
Druga jedna stvar, koja me kod Kralja pogađa, je da je to epika; ali bez deseterca, ne junačka epika, nego slomljena epika. Lirsko ju je slomilo i sad imamo neku lirsku epiku. Bitna je ova uznemirenost, ona je egzistencijal i glavna stvar u priči; a ne kralj. Smiren je jedino gavran; to je gotovo uvijek tako kod Toppija: život je primiren u životinjama (u priči Blues je isto tako), ne ni u kamenu, planinama, anorganska priroda je uznemirena također (tvoji demonski krajolici). Nekakav smiraj je jedino biljni i životinjski svijet i dolazi do toga da Toppi pretpostavlja taj način bitka svemu drugome (Heidegger razlikuje načine bivstvovanja, recimo čovjekov način je egzistencija, a biljke i životinje - Leben (življenje)). Znači, ispada da je Toppijev ideal Leben, i to on jako lijepo ugrađuje u priče, potpuno nenametljivo (jer se te životinje samo pojavljuju kroz priče, i to izvan fokusa: glavna stvar je uznemirenost, ljudi su sluđeni, zakazuju, promašuju, a izvan te vreve životinje imaju mirni Leben, i šuma Brocelan ima smireni Leben, čak se u Kralju hrast pojavljuje kao smireni Leben koji se daje kralju, kojega ni kamena monumetalnost nije mogla smiriti u uzbuđenoj egzistenciji.
Taj "Leben" je ipak napredak, u odnosu na veličanje anorganskog i tomu slično. No, na kraju se ipak mora doći do toga kako postići smirenu egzistenciju (znači, način bivstvovanja čovjeka, ako uzmemo tu Heideggerovu terminologiju). Toppi to nema, on je dogurao do Leben.
Kralj i Gavran nije dosta stripovska, više je ilustratorska. A meni stripovski jezik i pripovjedanje puno znači, još više jer se danas u strip guraju nizovi ilustracija.
Inaće si vrlo dobro napisao, nemam filozofski sistem kao ti (nisam čitao mnogo filozofije, najviše Kierkegaarda i Nietzscheja, nešto Descartesa i Foucaulta i još ponešto), da bih mogao to tako formulirati. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 22/02/2022 14:24:16 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 14:47:13
|
Pa da, to si mi već više puta rekao. Ti gledaš taj stripovski jezik, dok ja nemam odnos prema tome, nego čisto prema značenju, apstrahirano od tehnike izvedbe. Ja mogu čitati Kita Tellera, jednako kao i Toppija: meni je to svejedno, dok god mogu postaviti taj sadržaj u značajnost. Vrhunske stvari mogu biti postignute u bilo kakvoj tehnici, zapravo, svega treba biti, i ono što postižu boneli-klasične-pravolinijske priče, ne mogu dati hipernabrijani autori. S tim se treba pomiriti, a ne raditi pobunu i onda od te pobune praviti nekakvo kvadratno zlatno tele. Mislim, ti si okej, jer nisam vidio da seruckaš okolo. Ali bilo je često raznih pametnjakovića, a realno nemaju nikakvu podlogu. Tko se oslobodi takve napuhanosti, već je puno učinio. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Posted - 22/02/2022 : 17:02:18
|
Snaga ideje prirodno "uvjetuje" snagu izvedbe. Ili ti, snaga izvedbe može tek pratiti snagu ideje. Takav je zakon. U recept ulazi i "sastojak proživljenosti", ko žlica vegete.
Nerijetko biva da snaga izvedbe hoće prevladati, da uzima na sebe akcent, a to je nemoguće, vrlo često besmisleno i bedasto.
Recimo Igi je lijep primjer. On je izniman u stripovskoj šljaki. Vol. Rutiner. S mudima. Daj mu dobar scenarij, rasturit će ga vizualno. Daj mu loš, tek njega će rasturit :) Koliko god to besmisleno bilo.
Ima takvih djela ... Blacksad ... možda čak i Princ Valijant ...
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 22/02/2022 : 18:16:57
|
Snaga ideje prirodno "uvjetuje" snagu izvedbe. Ili ti, snaga izvedbe može tek pratiti snagu ideje. Takav je zakon. U recept ulazi i "sastojak proživljenosti", ko žlica vegete.
Nerijetko biva da snaga izvedbe hoće prevladati, da uzima na sebe akcent, a to je nemoguće, vrlo često besmisleno i bedasto.
To si odlično rekao!
Ali ima tu jedna stvar koja se previđa: stripovi su prvenstveno određeni 'banalnim' stvarima kao što su produkcija, šablone, industrija, doći do mas-publike... Ne idejom, ideje ne rastu ko pljeva ---- a to pod-svaku-cijenu-želim-biti-autor zaboravljaju. Nabacaju se i razbacuju "idejama", dok stvar stoji realno tako, da malo tko može ponudi Ideju. Do ideje se ne dolazi tako kako bi "autori" htjeli, pa imamo poplavu umotvorina.
One gore "banalnosti" su zapravo kvalitativna dimenzija, to znači: određuju strip, a "privatne umotvorine" aka ideje nezajeznih anđela autora su više kvantitativna dimenzija, odnosna takva bez koje se može. Ovaj kopernikanski obrat je redovito skriven "autorima" i konstantno misinterpretiran.
Ideja je rijetka biljka, i to bi trebao biti neki prejasni stripaš, koji bi mogao izvesti ideju bez obzira na industrijske kvalitete stripa. Zato se najčešće ideja ugrađuje u zadano, šablonsko, tipično, i to je najbolje. Toppi to radi, Pratt, i ti si uspio Frano.
Nolitta je za mene veći autor od kojekakvih izvikanih larcenetovaca, i njegovi stripovi imaju neprolaznu vrijednost. To su diskretni autori, koji ono proživljeno zamaskiraju u najgrđe šablone, kao što je to Mister No ili Zagor u njegovim najboljim izvedbama. Ukratko, danas mi je Prljavi Harry deset tisuća stopa iznad bilo kojeg Fellinija ili Antonionija. |
|
|
Topic |
|
|
|