Author |
Topic |
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 20/02/2022 : 07:36:26
|
quote: Originally posted by stinky
A ovo s tvojim kolegama, kažem, to je dobra stvar za tebe. Riješio si se krpelja, to je uvijek dobro.
A ide to tak. I nema tu glumljenja žrtve ili pravednika. Dal sam ja njima poprilično udaraca pri rastanku. Čupal sam ih s jajca noktima.
Generacija strip crtača, tzv. izgubljena generacija, Sudžuka, Ribić, pa čak i Kordej i Parlov, sve su to iznimni crtači. Ali, iznimno praznih priča.
Ja po svojoj prorodi nisam to mogel šljakati. Trkeljati neki scenaristički proljev i onda se još s tim dičiti.
Crtam sebi u bilježnicu. Pa kakva već bude godina.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 20/02/2022 : 09:59:29
|
quote: Originally posted by frano
Ja po svojoj prorodi nisam to mogel šljakati. Trkeljati neki scenaristički proljev i onda se još s tim dičiti.
Zato si mi draži. Mi smo Božje lude, frano. To je to. Pelivani i lude, luzeri i papci. A na kraju ostajemo baš mi, kad se sav taj proljev o kojemu pričaš, zguli. Ti si još dobar, jer možeš razarati - napraviš Papka i markos se mora pokunjiti i izdati to. Svi se kiselo smješe i tapšaju, začepiš im gubicu. A ja nemam niš, mali miš. Nitko, ništica, seljober... a dođem tu i raspalim mitraljezom gatling. Otkuda to??!! Otkuda mi snaga? Priroda te snage nije humana. I tako dalje...
Đeška? Pa ne mogu se ja baviti s njim. Mogu se baviti s duplim, s tobom, čak macanom i markosom. Đeškom ne. Jednom prilikom, dok sam se smucao tu po scomu, vidio sam da je taj Đeška došao u fokus. Napravio je neki strip, Crna Željka ili tako nešto. Iz postova drugih, koji su o tome pisali, vidio sam da je sve to skupa proljev, istinski proljev od kakvoga si pobjegao. A i inače ne bi meni nekakva Željka mogla doći u obzir. Đeška se bavi nemam pojma čime, ženskim subjektima. Sve i da ima nešto reći o tome, pa tko se solidan bavi ženskim subjektima. Već iz ove okolnosti predrazumijem svu Đeškinu pogubljenost. Ne moram ni pogledati nijedan njegov rad, kad mu gledam u utrobu. Nek on ide s milim Bogom, k svojima.
A evo sad ja, da ja tebe pitam. Jesi ti kad čitao Žeželja? Kaj misliš o Žeželju? Nekada davno, davno davno, uzeo sam jednog Žeželja, Osmijeh Majakovskog. Ne sjećam se ničega, samo se sjećam sjećanja na tog Žeželja: da mi je to bilo polubezveze. Možda bih sad mogao ponovo to pogledati, jer sam ja sad jedan drukčiji, a opet isti. Ne znam kako bi se tu probio Žeželj, čini mi se da ne, ali tko zna. |
Edited by - stinky on 20/02/2022 09:59:59 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 10:49:49
|
Žeželj, daleko, daleko prije svega ima svoj rukopis. Iznimno upečatljiv i jak vizualno.
Ja sam čitao od Danijela samo strip Sophia i Ples smrti (Macan pisao). Niš drugo.
Sophia mi je super. I smiješan, i tužan, i pjesnički, i filozofski ... vidi se da Žeželj priča svoje priče.
Ples smrti je bomba. Macan je tad amerima prodavao svoje priče sa njihovim likovima. Imaš u knjižnicama.
Ima nešto, bar meni u tom njegovom grafičkom svijetu, meni osobno zrno odbojno (lica likova nisu upečatljiva) ... meni pomalo djeluje sve isto - uvijek na istoj frekfenciji vizulno. No, taj jaki grafizam, kad gledaš kao zasebni pečat - ima snagu. I to veliku.
Ne pušta svoje ni kad crta američki proljev.
|
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 20/02/2022 : 12:22:29
|
A ovo s tvojim kolegama, kažem, to je dobra stvar za tebe. Riješio si se krpelja, to je uvijek dobro.
A ide to tak. I nema tu glumljenja žrtve ili pravednika. Dal sam ja njima poprilično udaraca pri rastanku. Čupal sam ih s jajca noktima.
Generacija strip crtača, tzv. izgubljena generacija, Sudžuka, Ribić, pa čak i Kordej i Parlov, sve su to iznimni crtači. Ali, iznimno praznih priča.
Gledaš vrlo manihejsko. Iznimni su crtači i iznimno praznih priča.
Njihov žanr nije tako prazan i nikad nije bio. Da, nije to proživljeno, konstruirano je a i konstrukt može nešto dati i biti dobro napravljen.
Navikao si na jednu visoku razinu stripa kod vas Hrvata. Da bi ti znao šta rade i kakva je to razina kod nas... ne znam šta bi bile prave riječi ako su vaši majstori "iznimno praznih" priča. |
www.maconcomics.com |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 13:06:16
|
Frano, nagovorio si me na Sophiju. To ću posuditi u dogledno vrijeme. Ples smrti ne, pa to je nekakav Kapetan Amerika, vidim. S tim američkim splačinama se ne želim šopati.
Glavni nedostatak hrvatskih stripaša (uključivši i tebe) što nikada nisu čitali stripove kak Bog zapovijeda: Zagor, Mister No... Ja i dan danas, ako mi se čitaju stripovi, prvo ću čitati bonelije. Ovo drugo samo s predumišljajem, npr. ako se sad mi namjerimo na Žeželja. Znači, to je sekundarni poriv, nešto izvedeno. S druge strane, čitaju ili su čitali te američke splačine, superjunake. Barem Macan, ne znam za tebe. Dupli je čitao Dylana Doga na straži, još nije bio toliko izvještačen. Ali ovi koje ti zoveš izgubljena generacija, oni su skroz fejk u toj stvari. Mislili su pobjeći, jedna neautentična pobuna protiv terora bonelija. To se tako ne radi, nego se KROZ TO (kroz boneli) dolazi do autentičnosti. I Macon je fejk kad ga se tu nanišani; uopće čitava ta wannabe strip-kritika je fejk, dosadno impotentno nagvaždanje, nikada ništa nisu proizveli da vrijedi. Još su stripovi koji su proizašli iz tog grča mila majka, Macon je donekle u pravu. Ali teoretiziranje i "projekti" tipa 'postani larcenetovac' su debilizam samo takav. Došlo je do raskoraka, ali ne plodonosnog, nego jedna kulturtregerska impotentna utopija na jednoj, a snobovska i nesnobovoska stripofilska rulja na drugoj strani. To je ujedno stanje scoma danas. Da nema antologijskih stvari, ne bi tu ništa čovjek mogao pročitati, da mu srce ozari. |
Edited by - stinky on 20/02/2022 13:07:54 |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Posted - 20/02/2022 : 13:34:04
|
Stinky, ti ne gledaš dovoljno kompleksno jer gledaš samo kroz tekst (ali tu znaš biti dubok). Trebaš i kroz likovno. Tebi je Bonelli nešto prisno i staro (kao neka zlatna doba) a to je drugi likovni i pripovedaćki kod koji je danas dosta retro berem u ovim starijim junacima kao što su Zagor i Teks.
Otvoriti moraš oči i za likovno. Recimo Žeželja ne možeš čitati bez likovnog jer je tu njegova snaga, to daje atmosferu a ne toliko tekst. Tekst je u Žeželja sekundaran a ponekad i nebitan. Može se ga gledati kao vizualnu poeziju. |
www.maconcomics.com |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 13:45:40
|
Frano, nagovorio si me na Sophiju. To ću posuditi u dogledno vrijeme. Ples smrti ne, pa to je nekakav Kapetan Amerika, vidim. S tim američkim splačinama se ne želim šopati.
Glavni nedostatak hrvatskih stripaša (uključivši i tebe) što nikada nisu čitali stripove kak Bog zapovijeda: Zagor, Mister No... Ja i dan danas, ako mi se čitaju stripovi, prvo ću čitati bonelije. Ovo drugo samo s predumišljajem, npr. ako se sad mi namjerimo na Žeželja. Znači, to je sekundarni poriv, nešto izvedeno. S druge strane, čitaju ili su čitali te američke splačine, superjunake. Barem Macan, ne znam za tebe. Dupli je čitao Dylana Doga na straži, još nije bio toliko izvještačen. Ali ovi koje ti zoveš izgubljena generacija, oni su skroz fejk u toj stvari. Mislili su pobjeći, jedna neautentična pobuna protiv terora bonelija. To se tako ne radi, nego se KROZ TO (kroz boneli) dolazi do autentičnosti. I Macon je fejk kad ga se tu nanišani; uopće čitava ta wannabe strip-kritika je fejk, dosadno impotentno nagvaždanje, nikada ništa nisu proizveli da vrijedi. Još su stripovi koji su proizašli iz tog grča mila majka, Macon je donekle u pravu. Ali teoretiziranje i "projekti" tipa 'postani larcenetovac' su debilizam samo takav. Došlo je do raskoraka, ali ne plodonosnog, nego jedna kulturtregerska impotentna utopija na jednoj, a snobovska i nesnobovoska stripofilska rulja na drugoj strani. To je ujedno stanje scoma danas. Da nema antologijskih stvari, ne bi tu ništa čovjek mogao pročitati, da mu srce ozari.
U Plesu smrti Macan pomoću američke ikonografije priča svoje priče i univerzalne spoznaje. Koliko znam, ne voli super heroje. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 14:04:51
|
quote: Originally posted by Macon
Gledaš vrlo manihejsko. Iznimni su crtači i iznimno praznih priča.
Njihov žanr nije tako prazan i nikad nije bio. Da, nije to proživljeno, konstruirano je a i konstrukt može nešto dati i biti dobro napravljen.
Navikao si na jednu visoku razinu stripa kod vas Hrvata. Da bi ti znao šta rade i kakva je to razina kod nas... ne znam šta bi bile prave riječi ako su vaši majstori "iznimno praznih" priča.
Oho. Sad pričamo. Manihejski :)
Hrvatska "izgubljena generacija" su tehnički, zanatski vješti (iznimni) crtači. S idejne strane u scenarijima prema kojima rade prevladavaju iznimno prazne priče. Među njima svakako ima zanimljivih draškalica, zabave i koječega, ali praznina ostaje nakon svakog takvog risanog i pisanog cirkusa.
Jednostavnije, crtači nadoštukavaju i nabrijavaju tehnički, vizualni dio jerbo su scenariji idejno slabašni ili isprazni ili brzinski ...
I tu baš fali dualizam. Manihejski. Bog i sotona. Crno i bijelo. U tim stripovima nema niš, sem lijepih, crno bijelih sličica. Fali im ili Bog ili Vrag :) Pa da bar bude nekaj.
A s druge strane crno bijelog svijeta, lijep je primjer Calvin & Hobbes - crtež je tu ful jednostavan (ali, predobar) i tek prati poruku i ideju priče. Čovjek nakon čitanja bude ispunjen :)
Mahinejstvo, koliko ja kontam, ne kuži da je Bog apsolut. Sve najbolje i sve najgore. I črno i belo. A opet nije proljev :)
Za razliku od iznimnih crtača iznimno praznih priča :)
Cijela ta rvatska izgubljena generacija potekla je od Edvina Biukovića. Sudžuka, Esad, Talajić, čak i Kordej bili su dotaknuti crtežima tog dečka. Imal je i on iznimnu tehničku kvalitetu, ali imao je on i ono nešto što nema veze ni sa vještinom crtanja i pisanja.
PS Ono malo što škicnem po srpskoj sceni, bome imate i vi svoje izgubljene dječake :)
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 14:15:37
|
Nije baš tako kako kažeš, makar dobro primjećuješ da se ne osvrćem na likovno. Ono mi se gubi do beznačajnosti, ali nije to zato kako ti kažeš da "gledam samo tekst", nego su moja "gledanja" sad nešto skroz proživljeno. Otuda si ti i prisiljen da to uzimaš kao "duboko", jer to nisu razmatranja scenarija (teksta), ni likovnog, ni pripovjedačkog koda, ni ništa takvo "tehničko". Kad te pogađa moja riječ o nečemu, nekom stripu, to je sa jedne sasvim druge razine, nego su to prikazi, recenzije i sve tomu slično.
Budući da se služim riječima (napišem neki post), onda ti se i čini da se bavim tekstom. Ali je taj "tekst" više od teksta, od scenarija. Sad kad ti ovo kažem, vjerujem da i sam primjećuješ da stvar stoji tako. Ti si morao reći "dubok", i to usprkos tome što ja tu pišem kako mi se sprdne, često niti ne dotjerujem, niti izglancam te moje postove, samo ih stavim. Neki drugi koje ti eventualno čitaš, potrude se, oblikuju, napišu korektno, čak dobro - pa opet nisu "duboki". Samo pismeni.
Ja te stripove ne gledam što su oni i kako stoje u teoriji i povijesti stripa, nego jesu li ili nisu oni meni - značajni. To je sad nešto sasvim drugo od nekakve škole, bilo da se radi o zalaganju za estetsku poziciju ili savladanoj tehnici informiranja ili pak uključivanja u pogon strip-industrije. Ja ti govorim iz svoje, jedinstvene i neponovljive situacije - otuda "dubina". Pa i kad se zajebavam s pozicijama raznih filozofa i uzimam njihova učenja, opet govorim iz "ja", ali ne jednog cicibanskog japajakanja, nego iz živog, u samom životu izvršenog "ja". Toliko o tome, zasad.
Što mi možeš reći o Toppiju, Macone? Kako to da Toppi probija tvoje pripovjedačke kodove, da se on ne da stisnuti u takve školničke preparate? Po meni, fibra-publika uopće ne bi smjela čitati Toppija, to je kao neko svetogrđe. Samo kad bi razumjeli. Oni bi ga se odrekli, a ovako ga skupljaju, drže na polici. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 14:47:15
|
Frano, dobro si ti to ispričal o crnom i bijelom. Ja bum to još pojednostavil. Do takve jednostavnosti, koja se previđa, jer su baš jednostavne stvari one najteže za shvatiti.
Što su stripovi? Stripovi su jednostavno pričanje priča. Ali o čemu se pričaju priče? Moraju se bilo kako ticati čovjeka. Otuda: priče prvenstveno postavljaju smisao, a prvi smisao koji se tiče čovjeka je razlikovanje dobra i zla. Priče pričaju što je dobro, kako bi se to moglo postići, i što je zlo, kako se izbjegava. Zato s bonelijem nema greške: to su najstripovskiji stripovi (barem oni koji su bili dok sam ja bio klinac; nemam pojma kako sad stoji stvar, vjerojatno je došlo do određenog srozavanja). Sa Zagarom nemreš fulati: Zagor ima postavljen smisao, sve je jasno razgraničeno, dobro tu, zlo tamo i ta se pozicija ne može nadići. Pobuna protiv toga je glupost (glupost izgubljene generacije i generacije kvadrata i generacije fibre itd. itd.). Čovjek može ostaviti to, i zapravo mora s vremena na vrijeme, zbog repetitivnosti načina prikazivanja (a ne zbog repetitivnosti sadržaja, jer sadržaj se ne da nadići: to je aksiom). Ali pravi čovjek ne može to gaditi, ne može kenjkati, ne može uopće pripisivati sebi neku nadmoćnu poziciju i ponuditi onda kordejevske kurce palce strance (odnosno, pravi proljev, što je frano dobro detektirao).
Kad se jednom shvati nenadmašivost bonelija, onda je lakše raditi - druge stvari. Jer sad, poradi čovjekovih ograničenja i upućenosti u razne defluksije, pogotovo znatiželju i ostala propadanja u svijetu, iskušavaju se novi načini pričanja priča. Ali sidrište ostaje borba dobra i zla, recimo u dobro izvedenoj formi kao u Papku, nešto manje uspjelo u Vojni itsl. Daleke izvedenice su Toppijeve stvari. Ali za to već treba biti maher, to se ne da preko blefa, preko kurca palca stranca. ps- zato moja sumnja u Žeželja. ali ipak ću pogledati Sophiju. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Posted - 20/02/2022 : 14:53:44
|
Toppi mi je super. Ja sam fen istorije tako, da me to još više dotakne jer znam sve njegove historijske kontekste.
Imaš kod Toppija puno redukcije koja se složi u stil: recimo likovi su hladni, nepristupačni, ne bude empatije, baš su antičke grdosije i bogovi, demoni i junaci-luđaci. Ima kod njega uopšte žena? Montaža je dosta ilustratorska, tok je zamrznut što samo dodaje takvim likovima. Onaj njegov kolekcionar je antički bog jer su mu svi protivnici veći od života i svi gadno nastradaju ali to nije na nivoju djetinjaste volje do moći gdje junak odjednom prebije ili ubije desetoricu, kod Toppija sve ide na arhetipima i simbolima. U stvari se više bavi situacijom i (demonskom) krajinom nego sa likovima, po mome mu je bitan prostor koji je mitski i likovni. To su sve prazni prostori iz vremena dinozavra, u njima može kročiti samo neljudski lik. Nema razvoja likova, ima samo iznenađenje čitalaca posle nekog okreta i reakcije graničnog lika. Granica je sa ludilom.
Zato su mi superheroji bezvezni jer je u glavnom površina, neki urbani pejsaži i šljakanje kako crtati kola i cigle na zgradama. Mene interesira osobna krajina a ne da se takmičim sa fotoaparatom i zadivim one, kojima je dobar crtež sličnost sa onim što vide kroz prozor.
Frano, slovenačka scena, ne srbska. :) |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 20/02/2022 14:57:30 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 15:07:06
|
Toma je vaš div. Ne slažem se nužno sa svim što nacrta i napiše, ali to niš ne mijenja na stvari. Čekam ono njegovo viđenje Isusa da neko prevede, jerbo ne znam slovenski.
|
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 15:31:58
|
Toppi mi je super. Ja sam fen istorije tako, da me to još više dotakne jer znam sve njegove historijske kontekste.
Imaš kod Toppija puno redukcije koja se složi u stil: recimo likovi su hladni, nepristupačni, ne bude empatije, baš su antičke grdosije i bogovi, demoni i junaci-luđaci. Ima kod njega uopšte žena? Montaža je dosta ilustratorska, tok je zamrznut što samo dodaje takvim likovima. Onaj njegov kolekcionar je antički bog jer su mu svi protivnici veći od života i svi gadno nastradaju ali to nije na nivoju djetinjaste volje do moći gdje junak odjednom prebije ili ubije desetoricu, kod Toppija sve ide na arhetipima i simbolima. U stvari se više bavi situacijom i (demonskom) krajinom nego sa likovima, po mome mu je bitan prostor koji je mitski i likovni. To su sve prazni prostori iz vremena dinozavra, u njima može kročiti samo neljudski lik. Nema razvoja likova, ima samo iznenađenje čitalaca posle nekog okreta i reakcije graničnog lika. Granica je sa ludilom.
Sviđa mi se kako pričaš o Toppiju. Samo, kako ja to vidim, Toppi je nešto nedovršeno. Njemu još fali pravog, odlučnog proboja da bi postavio jedini bitni problem: što je to čovjek. To što on graniči s ludilom, i kreće se po besprizornim krajolicima, to je njegov forte. Ali to je samo početak i to je via negationis. Naime, Toppi je - i zato kažem da je on za fibra-publiku skandal, kada bi oni to mogli pratiti - probio svoj okolni svijet, svakidašnji svijet, ono uhodano, mileno, građansko. On zna da je to laž, da su to samo "daske u glavi" (Stirner).
Još ću ga proučavati. Za sad ne znam je li on špenglerovac (Spengler) i pokušava se spasiti u predavanju "historijskom" (usporednost "kultura", polimorfija, mnogostrukost života) ili ima samo taj refleks odboja od građanskog, eurocentričnog. Prije ovo drugo, jer kod njega uglavnom nastradaju zapadnjaci, odnosno Toppi uvijek postavlja stvar tako da razrađeni i učvršćeni zapadnjački sistemi dožive brodolom na primitivnim, urođeničkim oblicima života zgusnutim u magiju, priče, rituale. Znači, tu još ima kod njega jedan preostatak rusoovske naivnosti, drugim riječima, upravo je zarobljen vrstom zapadnjačke metafizike koja veliča originarnu primitivnu dušu itsl.
Ali taj njegov pokušaj izgradnje "morfologije kultura" je vizualno impresivan kroz Aboridžine, ratnike ove i one, a i egzistencijelno je to deset tisuća stopa iznad svagdanjih marca i sličnih koještarija. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 15:49:00
|
Toma je u redu ali vaši Žeželj, Kordej, Parlov, Maurović su za mene veči od njega. Vjerovatno još par vaših.
Nemam ni ja Isusa, čekam da Fibra objavi. :)
E, sad smo blizu cilju.
Zezelj, Kordej, Parlov i Maurović (koji je klasa za sebe) jesu mozda bolji od Tome likovno, ali nikako apsolutno. Kao kompletni autori.
PS ok, Žeželj je priča za sebe.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 15:57:48
|
Čekaj, ispada da ti je Žeželj naj naj. Ajd baš moram pogledati to. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 16:02:45
|
Čekaj, ispada da ti je Žeželj naj naj. Ajd baš moram pogledati to.
Ne, ne, nije mi naj. Ko mlađi sam se i bojao tog crnila, ali nakon Sophie me štrecno.
Meni je Edi priča za sebe.
I jopet. Dok se lomimo između nadmenog i dobronamjernog, svi ti "izgubljeni dječaci" u svojim stripovima naprave atmosferu i sve kaj treba... Ali, ize te kulise - mućak. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6741 Posts
Posted - 20/02/2022 : 16:11:44
|
Macon, kolko sam ja skužio, manihejci moraju imati črno i belo da sve ima smisla i da sve šljaka. I tak i treba.
Ali, pravi španeri manihejizma govore nelogičnosti, paradoksalno ili oksimoronsko, ali da isto ima smisla :)
Hijooooj! |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 20/02/2022 : 16:13:42
|
frano, ti MORAŠ čim prije dati jedan hrvatski strip, jer sve ovo kaj proživljavaš i lomiš se između ispraznosti i dobronamjernosti, gura te u pravcu da će to biti ultimativni hrvatski strip. ili jedan od. da samo nađeš izraz ovome oko čega tu lebdimo, svi ovi tvoji "kolege" bi pali na guzicu. i stiltali. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1423 Posts
Posted - 20/02/2022 : 17:00:14
|
Sviđa mi se kako pričaš o Toppiju. Samo, kako ja to vidim, Toppi je nešto nedovršeno. Njemu još fali pravog, odlučnog proboja da bi postavio jedini bitni problem: što je to čovjek. To što on graniči s ludilom, i kreće se po besprizornim krajolicima, to je njegov forte. Ali to je samo početak i to je via negationis. Naime, Toppi je - i zato kažem da je on za fibra-publiku skandal, kada bi oni to mogli pratiti - probio svoj okolni svijet, svakidašnji svijet, ono uhodano, mileno, građansko. On zna da je to laž, da su to samo "daske u glavi" (Stirner).
Još ću ga proučavati. Za sad ne znam je li on špenglerovac (Spengler) i pokušava se spasiti u predavanju "historijskom" (usporednost "kultura", polimorfija, mnogostrukost života) ili ima samo taj refleks odboja od građanskog, eurocentričnog. Prije ovo drugo, jer kod njega uglavnom nastradaju zapadnjaci, odnosno Toppi uvijek postavlja stvar tako da razrađeni i učvršćeni zapadnjački sistemi dožive brodolom na primitivnim, urođeničkim oblicima života zgusnutim u magiju, priče, rituale. Znači, tu još ima kod njega jedan preostatak rusoovske naivnosti, drugim riječima, upravo je zarobljen vrstom zapadnjačke metafizike koja veliča originarnu primitivnu dušu itsl.
Ali taj njegov pokušaj izgradnje "morfologije kultura" je vizualno impresivan kroz Aboridžine, ratnike ove i one, a i egzistencijelno je to deset tisuća stopa iznad svagdanjih marca i sličnih koještarija.
Odličan osvrt. Po mome nije naivan u smislu veličanja primitivne duše. Zapadnjaka i njegovu pohlepu jednostavno zgazi prostor, ne u smislu prirode nego više u smislu stranog. Po mome se ne bavi sa dušom i junakom kao takvim. Svi bih nešto zaintrigirali publiku za likove, budili emocije, gradili likove i tako dalje ali Toppi je obsednut sa svojim teksturama, ne sa likovima. |
www.maconcomics.com |
|
|
Topic |
|
|
|