Author |
Topic |
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 11/08/2022 : 17:39:16
|
quote: Originally posted by pcoro
quote: Originally posted by Poncho
Pcoro gledam stari topic iz 2015-e i iste smo rasprave imali :) Kasnije si ipak dosao do tog da ti je zavrsni ciklus porastao nakon više citanja.
To je bilo prvo, digitalno čitanje. Daljnim proučavanjem materije su ostale te površne zamjerke koje i dalje stoje ali sam dubinski zadovoljan sagom. Ipak su postavljena vazna pitanja, dan je presjek cijelog drustva u povijesnom trenutku i još je na zadovoljavajući način serijal priveden kraju i sve skupa je to ipak jako, jače, najjače 🙂
Slažem se, ovdje Nollita daje sebe. Ovo je njegov zavrsni magnum opus. Za kraj pilota i samo velikog autora. Kažem vam jea ovo djelo će s godinama samo rasti. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 11/08/2022 : 18:05:47
|
quote: Originally posted by SlajeR medjutim baš zbog toga je bitno jesu li prevaranti ili ne da bi se dalo to odrešenje od grijeha posrnulom narkiću. makar moralno..
Situacija sa Stelijom nije jednodimenzionalna. Tu ima više aspekata. Ali što se tiče glavne linije te priče, ove na kojoj ti inzistiraš, oni jesu prevaranti. Jednostavno koriste naivnost/nemoćnost ljudi poput Stelija i uvlače ih u jednu spiralu ovisnosti, i to ovisnosti o njima: jadnici postaju maltene njihove lutke, i ne samo da im uzimaju pare, nego dolazi do toga da odrađuju prljave poslove za njih. Znači, to je glavna linija, i tu su ayahisti bad guys.
No, s druge strane, ni Stelio nije sasvim nevin, jer je posrnuo, propao do te mjere. Taj njegov pad je već bio naznačen u prvoj priči (sjeti se da je Stelio pokušao opljačkati MNoa). U Atlantiku je bio veličina, netko tko se bori protiv sistema, klasični satelit glavnog junaka. Koliko je sada sve to drugačije! Stelio je srozan do propaliteta; ali ga MNo iskupljuje, on ga podiže kroz prijateljstvo i daje mu drugu šansu da postane ono što je bio.
A sama ayahuasca je opet nešto treće. I tu ima više slojeva, što je i ovako, kada je ovlaš dodirnuto, vidljivo. Znači, i u našoj priči se aya raspada na tri pravca: imaš menađera, imaš batinaša, imaš šamana. Šaman čitavo vrijeme ostaje u pozadini (a istupa samo u onim atraktivnim scenama, kada gori i poziva sljedbenike). Druga dvojica su zapravo u prvom planu što se tiče Stelija; i oni predstavljaju taj prevarantski dio aye. Glavna linija je Stelio -> aya krimosi. Šamanski dio ostaje nešto mistično, i može u određenim okolnostima odigrati pozitivnu ulogu, ovisno kako se želi postaviti gledište: npr. biti inspiracija za tradicionalne ili nacionalne bitke, slično kako je Nolitta postavio vudu u Zagorovoj priči Zombiji. Ali kao što sve ono tamno, nejasno, mistično (a šamanizam je baš to) može biti i jest podložno korupciji, tim više što je nejasnije, tako i ovdje aya nastupa zajedno s krimi aspektom. Razni sumnjivi tipovi mogu i iskorištavaju naivnost, zbunjenost, nadu itd. i instrumentaliziraju ono tajnovito za vlastite ciljeve. To je također jedna Nolittina poanta oko aye. On je zapravo uvijek pisao takve priče, bilo na Zagoru ili MNou, kada vračevi ili ovi oni iskorištavaju plemenske tradicije u razne svrhe, krvave pobune, bogaćenje i slično. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 11/08/2022 : 18:10:33
|
Pcoro, ispada da ti je saga vrh, jako odrađeno, a s druge strane, nijedna priča ti nije naj naj. Čak ni to, nego kao da su ti sve mnjah. Koja ti je priča jaka, kako dolaziš do toga da ti je sve skupa dobro? |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 11/08/2022 : 19:24:44
|
quote: Originally posted by frano
Ne znam zaš, al' m se čini da su ove vaše opservacije bolije od stripa samog... takav imam filing...
Najbolje provjeri, kreni čitat nek te tukan vodi :)
Nit prijateljstva se vuče skoro kroz sve priče ciklusa, uz promjenu kao takvu temeljni motiv završnog ciklusa. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6737 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2288 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 11/08/2022 : 23:55:12
|
quote: Originally posted by stinky
Pcoro, ispada da ti je saga vrh, jako odrađeno, a s druge strane, nijedna priča ti nije naj naj. Čak ni to, nego kao da su ti sve mnjah. Koja ti je priča jaka, kako dolaziš do toga da ti je sve skupa dobro?
Ha, ne znam, svaka prica ima neke minuse, neka više, neka manje, ali opet, svaka ima i dozu emocije i donese svoj komad slagalice i kad se sve na kraju složi u konačnu sliku, završnu sagu, vidim da je dobro, dojmljivo, čak iako su neki dijelovi neispeglani.
Evo recimo, i ta priča, Empate, ok, tu je taj zbrzani Disov crtež, naivnosti u scenariju ali opet, Kruger se zaljubio, Mister No pomaže, borba je unaprijed izgubljena... jako mi je to, ipak su to likovi na kojima sam odrastao u zadnjim bitkama |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 12/08/2022 : 12:24:37
|
Jako bitna stvar oko Empatea da se usprkos svemu Kruger nije slomio kao ni naš pilot...nisu se slomili ni na sprovodu čak. |
|
|
SlajeR
New Member
Yemen
251 Posts
Member since 10/06/2003 |
Posted - 12/08/2022 : 19:28:10
|
Šuma gori/Izazov za Krugera/Empate - i evo nam divljeg zapada malo južnije u srcu Amazonije 100 godina kasnije. sve je tu cela west postavka od gradića u nedodjiji,revolveraša, vojnika, domorodaca, bezobzirnih veleposednika, pravednika.. prave žene(ljubavi)!? generalno dobra priča. Nolita je ovde lepo posložio sve kockice neravnopravne borbe i bezizlaznosti sukoba u kom su se našli naša dva prijatelja. i ovde su već odlični tukani. kritika se isplati. ;) ocena 9. |
Opusti misli i uci plivati.. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 14/08/2022 : 12:56:35
|
Priprema za sljedeću priču, misija Majari, komentar iz 2015-e.
pcoro imao si kriva očekivanja.
Uzet ću za primjer ovu priču sa indiosima. Nju sam upravo zgotovio pa mi je najfriškija.
Nollita se bavi atmosferom i reže u meso. Mislim da si očekivao akcijski spektakl al ovo je završni esej o Mister Nou. Nollita čak i u uvodniku spominje Corta i jasno nam daje do znanja koja mu je preokupacija. Kao nikad do sad daju se povući paralele između ta dva lika.
Osim toga, Nollitin stil je oduvijek bio lagano pripovijedanje, sporo može se reći. To posebno vrijedi za pilota gdje je Nollita oživljavao životni tempo amazonije i južne amerike.
Te naoko "obične" teme i "obični" negativci su tu sa svrhom. Nollita daje život a ne akcijski spektakl. Bilo je i toga al za kraj je potrebna jedna filozofska studija. Ako želiš primjer bezveznih priča s kokošarima uzmi Burine priče nakon postafričkog ciklusa. To ti je obično potucanje s lokalnim kokošarima, ovo je daleko daleko dublje.
Dolazak autoputa, duh na crvenoj stijeni se više ne javlja, Očevi i sinovi... Jaki momenti, jake teme. A opet čini se, obične teme, obični negativci. To je život, to je Nolitta
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 14/08/2022 : 13:23:05
|
haha, ovdje izgleda da si polemizirao s pcorom. čini se da je pcoro tada opstruirao završnu sagu; sada je ipak prihvatio da se radi o velikim pričama.
MISIJA MAYARI je najambicioznije zamišljena Nolittina priča u ovoj sagi, na preko 4 nastavka. Ali meni je empate bolja. Ovdje je Nolitta pokušao sastaviti sve tipične mister-no-situacije koje smo godinama pratili: od pokvarenih službenika do borbi s Indiosima. Napravio je to jako dobro, uključio u završnu misao vodilju o promjenama. Pa ipak nema onih najjačih momenata, nema onih baš životnih likova u najjačem izdanju. Izdvajam Krugerovu feštu na plaži i Kamanau traži odgovor na Crvenoj stijeni. Mayari mi je 8/10. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 14/08/2022 : 14:34:34
|
Da da bila je rasprava s pcorom, tu se još koleba :)
Uvod u misiju Majari je takva oda radosti. Kruger za inat svemu iz prethodne epizode radi feštu. Hrana, piće, glazba, plaža, zgodne garote, slavi se život. I opet je zagledan u mjesec, odlučio je otići, tako filmican uvod.
|
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 14/08/2022 : 18:34:06
|
Kiky se još nije izjasnio o Empateu?
malo sam putovao posljednjih dana. po hrvatskoj. zadovoljstvo. ljeto je. usto nerad. pa na more. i tako sam stao sa čitanjem, i to upravo nakon EMPATEA. a taj EMPATE je upravo sve što sam i očekivao od nolitte i mister noa. vrh ove sage! politika, korupcija, strasti, ljubav, san, nada, čežnja, nemir, ustrajnost, vjera... |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 14/08/2022 : 18:46:06
|
quote: Originally posted by kiky
Kiky se još nije izjasnio o Empateu?
malo sam putovao posljednjih dana. po hrvatskoj. zadovoljstvo. ljeto je. usto nerad. pa na more. i tako sam stao sa čitanjem, i to upravo nakon EMPATEA. a taj EMPATE je upravo sve što sam i očekivao od nolitte i mister noa. vrh ove sage! politika, korupcija, strasti, ljubav, san, nada, čežnja, nemir, ustrajnost, vjera...
Heh razumin te, isto mi je i samom (samo ja sam pola Hvatska pola inozemstvo). Samo ja sam se navikao na mobitelu čituckat u hladu borovine na plaži. Da Empate je zasad ponajbolja priča, čini se da imamo konsenzus.
A početak sljedeće priče je opet nolittijanski, skoro cijela prva epizoda je posvećena plaži, roštilju, zenama... život |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 15/08/2022 : 11:53:34
|
Misija Majari (ili u Potrazi za Kamunuom koji je naslov efektniji?) uz elemente koje sam još 2015-e naveo ima i važan element putovanja rijekom u srce tame. Ova epizodica sa kradljivcima dijamanata je samo usputna stvar važno je putovanje. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Posted - 15/08/2022 : 12:19:24
|
quote: Originally posted by Poncho ima i važan element putovanja rijekom u srce tame. Ova epizodica sa kradljivcima dijamanata je samo usputna stvar važno je putovanje.
To si dobro rekao. Jedino što ovo putovanje nije izvedeno najjače. Oni putuju i što nađu? Par klošara koji pod krinkom misionara rade na zgrtanju bogatstva. Ali kako je i to tek jedna usputna stvar, nije izvedeno kao nekada, u danima snage, u početnim danima kada su ovakvi pustolovi bili prikazani do jaja, kada su nam bili dati živi.
Za sam vrh, fali mi ovdje baš taj kaos srca tame; ima svih elemenata, korumpiranih službenika, misionara pustolova, bolesti urođenika, ali sve je labavo povezano, više vanjskom vezom nego unutarnjom snagom kakvu je Nolitta često postizao. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 15/08/2022 : 16:29:40
|
Kokosari su usputni kao i onaj drugi par kokošara lažnih misionara, to su tek epizodice unutar velike priče (skoro 4 i po nastavka) koja sumira cijelog Mister Noa. Sve je tu, životni uvod, tuča, zatvor, vojska, autocesta se gradi, korumpirane agencije, indiosi, prevaranti u potrazi za nekim blagom, misionari (šta pravi šta lažni) i vjerski sukobi (katolici-protestanti-animisti). Sve se briljatno sumira i provlači kroz putovanje rijekom, zadnji put. Zaista se sve mijenja i dolazi do točke kulminacije. Ti neki kokošari su usputne epizodice unutar velike priče (obračuni s njima su zabrljani jer oslobađanje i oni vatreni obračuni s 5 metara su zaista naivno izvedeni). |
Edited by - Poncho on 15/08/2022 16:31:44 |
|
|
SlajeR
New Member
Yemen
251 Posts
Member since 10/06/2003 |
Posted - 16/08/2022 : 02:20:24
|
quote: Originally posted by Poncho ima i važan element putovanja rijekom u srce tame. Ova epizodica sa kradljivcima dijamanata je samo usputna stvar važno je putovanje.
To si dobro rekao. Jedino što ovo putovanje nije izvedeno najjače. Oni putuju i što nađu? Par klošara koji pod krinkom misionara rade na zgrtanju bogatstva. Ali kako je i to tek jedna usputna stvar, nije izvedeno kao nekada, u danima snage, u početnim danima kada su ovakvi pustolovi bili prikazani do jaja, kada su nam bili dati živi.
Za sam vrh, fali mi ovdje baš taj kaos srca tame; ima svih elemenata, korumpiranih službenika, misionara pustolova, bolesti urođenika, ali sve je labavo povezano, više vanjskom vezom nego unutarnjom snagom kakvu je Nolitta često postizao.
Da Poncho je odlično primetio srž ove priče je putovanje rekom kao poslednja mega avanturu Mister Noa. Putovanje koje treba da osvedoči promenu koja je nastupila nama ali i samom Mister Nou. Koliko i da je postojalo kolebanje i neodlučnost ova potraga je zadnja potvrda da nema nazad. I kako i sam Mister No kaže na kraju "Doma? Nisam siguran da je Manaus više moj dom. Kao što nisam siguran ni da je Amazonija još uvek moje umirujuće utočište kao nekad! Sve iluzije su razbijene ovim putovanjem u tamu. Reka je tu ali okolo je samo haos, a kad vlada haos nema ni romantičnih pustolova ni mastermindova sa perfektnim planovima(nisu ni bitni ), imaš upravo ovo što je Nolita majstorski ispripovedao i malo manje majstorski nacrtao DiVito, situaciju gde svaka šuša može da deluje i proba da se okoristi istom. "Ova zemlja iz dana u dan postaje sve veći svinjac" zadnji komentar osvešćenog junaka.. |
Opusti misli i uci plivati.. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 16/08/2022 : 10:07:00
|
quote: Originally posted by SlajeR
Za sam vrh, fali mi ovdje baš taj kaos srca tame; ima svih elemenata, korumpiranih službenika, misionara pustolova, bolesti urođenika, ali sve je labavo povezano, više vanjskom vezom nego unutarnjom snagom kakvu je Nolitta često postizao.
Da Poncho je odlično primetio srž ove priče je putovanje rekom kao poslednja mega avanturu Mister Noa. Putovanje koje treba da osvedoči promenu koja je nastupila nama ali i samom Mister Nou. Koliko i da je postojalo kolebanje i neodlučnost ova potraga je zadnja potvrda da nema nazad. I kako i sam Mister No kaže na kraju "Doma? Nisam siguran da je Manaus više moj dom. Kao što nisam siguran ni da je Amazonija još uvek moje umirujuće utočište kao nekad! Sve iluzije su razbijene ovim putovanjem u tamu. Reka je tu ali okolo je samo haos, a kad vlada haos nema ni romantičnih pustolova ni mastermindova sa perfektnim planovima(nisu ni bitni ), imaš upravo ovo što je Nolita majstorski ispripovedao i malo manje majstorski nacrtao DiVito, situaciju gde svaka šuša može da deluje i proba da se okoristi istom. "Ova zemlja iz dana u dan postaje sve veći svinjac" zadnji komentar osvešćenog junaka..
Dobro sročeno, zadnja velika avantura u kojoj se sumiraju skoro svi elementi Mister No avantire. Al stvari nepovratno idu k vragu, nema više duha na crvenoj stijeni, očevi se ubijaju , kokošari su veći kokošari nego ikad. Nollita radi zavrsni račun.
Ta opreka mladog obrazovanog Indiosa i starog oca je podvođenje kraja romantičnog mitskog. Nešto se promijenilo. Duhovi se ne javljaju, kotač povijesti gazi a mladi turci (ipak bolje zvuči young turks) se okrutno obračunavaju sa starim autoritetima. Još imamo taj motiv iz starih mitova i epova, ubojstvo oca. |
|
|
Topic |
|
|
|