Author |
Topic  |
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 14/02/2023 : 13:43:43
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
quote: Originally posted by frano
Zorobelix spominje "slobodu". "Sad mogu slobodno ovo ili ono..." i sl.
O kakvoj se to slobodi radi? Zapadnoj? Istočnoj?
Recimo, ja ne smijem u hrvatskoj slobodno pisati po faceu hrvatskog autorskog stripa...
Blokirali me likovi koji slobodu zazivaju. Slobodno su me zablokirali :)
Znači, koja je to vrsta zapadne slobode koju ste/smo dobili?
Koliko vidim ovdje pišeš štogod ti padne na pamet, dakle...
Btw u Rusiji kad god otvoriš novine, vidiš naslov tipa "Diskreditirao oružane snage - tri godine zatvora" ili "Oklevetao državu - strani agent", znači ruske novine, ne nešto što na Zapadu pišu o Rusiji
Eto, slično kao po hrvatskim novinama.
Zoro, batali sad ruse i amere. Protuhe i jedni i drugi. Globalno gledajuć.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 14/02/2023 : 13:44:02
|
Ahimso paramo dharma.
Prvo što je Frano vidio u Indiji bilo je kako jedan tip zatuče psa. Baš ga onako pošteno zatuče kolcem (i kolcem i lancem i bokserom u glavu...).
Ahimso paramo dharma.
Štok. Štok. Štok. Kolcem.
Tip zatuče psa, Frano, i djeca mu, zapanjeno gledaju. Slika je prava.
Vratimo se sad na početak. Kao i Tulipan, Skice iz Indije imaju predobru kompoziciju. Franini prolozi su vrh. Ova priča počinje posjetom zoološkom vrtu i onda peripetijama zapadne civilizacije. Suptilno je to Frano sklepao, kafkijanski procesi kroz koje sustav prišarafi čovjeka. Tiho brujanje aparata, kaže Hamvas.
Uglavnom, aparat Franu dovodi do ludila i on nema izlaza, nego bauljati po još glupljem netu i debatirati sa profesionalnim budalama s raznih foruma. Takvi su nam poznati i ovdje, ali ajde, nazovimo jednog takvog visitelja po forumuma neutralnim imenom: zoroass. Ovaj zoroass je ateist, puno trkelja o znanosti i gluplji je od dreka. I sada taj, gluplji od dreka zoroass, cendra protiv Frane, a Frano je opet pajser što s takvima uopće priča. Frano još nije skužio ovo: beznačajnicima se ne daje razina, njih samo spucaš s nogom vrit i pustiš niz kloaku.
No, kako se Frano zapetljao, ušao u debatu s kretenom, ovaj ga velevažno proglasio trolerom. I tako je Frano postao troler iz Zagreba.
Da ne bi ostao troler, Frano ni pet ni šest - nego se uputi u Indiju. Troler u Zagrebu, a profesor likovnog u Indiji.
Što se događa u Indiji, i što je to Indija, to ću ispričati uskoro. A onda dati komentar na Franino rješenje i gdje on profulava, i s Indijom i s Rusijom.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 14/02/2023 : 13:57:43
|
Zorobelix spominje "slobodu". "Sad mogu slobodno ovo ili ono..." i sl.
O kakvoj se to slobodi radi? Zapadnoj? Istočnoj?
Recimo, ja ne smijem u hrvatskoj slobodno pisati po faceu hrvatskog autorskog stripa...
Blokirali me likovi koji slobodu zazivaju. Slobodno su me zablokirali :)
Znači, koja je to vrsta zapadne slobode koju ste/smo dobili?
Koliko vidim ovdje pišeš štogod ti padne na pamet, dakle...
Btw u Rusiji kad god otvoriš novine, vidiš naslov tipa "Diskreditirao oružane snage - tri godine zatvora" ili "Oklevetao državu - strani agent", znači ruske novine, ne nešto što na Zapadu pišu o Rusiji
Eto, slično kao po hrvatskim novinama.
Zoro, batali sad ruse i amere. Protuhe i jedni i drugi. Globalno gledajuć.
Mogu ja batalit koga hoću, ali RH se već opredijelila i nije neutralna, već je članica EU i NATO, kužiš, znači da nismo neutralni |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Member since 31/08/2007 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 14:18:20
|
Indija.
Oduvijek je Indija omađijala poštenu inteligenciju sa zapada. I prave zagrebačke dečke kao Frano. I Borna Bebek.
Borne Bebeka Santhana mi je vudrila v glavu, a istovremeno mi je pružila salve smijeha. Moguće da je Santhana još za oktavu bolja od Franinih Skica, ne bih se ovoga trena odredio. Skice su mi friške. I rastu. Frano totalno raste. (a i ima dva metra, nemam pojma. al' bih ga ja, u svojim najboljim danima, razbucao na haklu. jer sam bio brži od zmije).
Uglavnom, zapadnjake je mamila Indija, to je notorno. Bit će zbog onog brujanja aparata, koje je svakom pravom čovjeku nepodnošljivo. Kažem, pravom čovjeku, ne i vakserima.
Ali prvo što je Frano vidio u Indiji, bilo je da tip s kolcem zatuče psa. Ahimso paramo dharma. (pitajte Franu da vam prevede, op. a.)
S jedne strane imamo nenormalne kretene koji trkeljaju o evoluciji i vaksu, onda te sudac šarafi u glavu dok ne stiltaš, a s druge strane: Indija. Velebna i moćna, prljava i noćna.
Frano je podlegao ovoj opsjeni; indijska kobra ga je pošteno vgrizla i on je postao profesor likovnog u Vrindavanu. Učio je djecu crtati, ofarbao im zidove plavim Krišnom i gutao vede. Bhagavat Gita, klatila se Frani pod mišicom, i on je uz pomoć ovih indijskih mudrolija nakanio razbucati ona forumska laprdala zoroassove.
Opisao je u ovom, obaveznom hrvatskom štivu, kako je mali žgoljavi Gandhi, prvo promatrao u Africi kako Zulu ratnici kefaju Engleze, a onda podigao Indiju na noge i sprašio te iste Engleze. Sve pet.
Skice iz Indije su duhovite opservacije iz života, dnevničke zabilješke iz Indije, Franina filozofija svjetske povijesti, kulturološka studija i filozofiranje sve u šesnajst. I perfektan crtež pride.
Ali, da ga jbš, znam li ja sada, nakon što sam pročitao Skice iz Indije, što je to - Indija? Ne. Frano je suprotstavio Indiju trulom sustavu koji dozvoljava tontu da slobodno daje dupe kome god želi i nahvalio ju je skroz na skroz, ali je istovremeno bio pravi pa je primijetio kako su lakomi ti Indijci, kako se čapaju za banane i donejšene, a vrhunska, vrhunarvna opaska je kako ih ima puno po Hreliću. Možda na Hreliću bolje možemo naučiti što je to Indija??!?
------------------------------------------------------
Ja ću sada morati red po red razmontirati ove Franine hvalevrijedne ideje. Jer, to je još jedan krik, pravi krik protiv tontovih guzića, zoroass trkeljanja, blebeta o evoluciji i šarafljenja po peesu.
Frano, vodit ću te u Indiju u Zagorju. Tu ćeš ti vidjeti što je to Indija i kako se razara aparat, vaks i hrvatska stripovska laž.
 |
Edited by - stinky on 14/02/2023 14:24:31 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 14:23:49
|
quote: Originally posted by Poncho
Znaimljivo za popratit, nisan upoznat sa Franinim djelom.
uuu, pa moraš to ispraviti
Tulipana i Skice iz Indije Papka Mostarske želje
usput, pozdrav Poncho!!! okuplja se prava ekipa |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 14/02/2023 : 14:37:47
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Poncho
Znaimljivo za popratit, nisan upoznat sa Franinim djelom.
uuu, pa moraš to ispraviti
Tulipana i Skice iz Indije Papka Mostarske želje
usput, pozdrav Poncho!!! okuplja se prava ekipa
Pozdrav pozdrav, s guštom se čitala u "U potrazi za staklenim gradom" još u srednjoj, Bebek i Malnar.
Uff sve me strah ovih Mostarskih želja, naslućujem kakva je radnja. Preko matere sam i hercegovačkih korijena i znam lokalnu situaciju. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 15:57:04
|
Par citata o Indiji, iz Santhane:
Da, prijatelji moji, Pandžab, to je Indija. Iz naših redova regrutiraju se vojnici, policajci. Zaštita države i reda u rukama je Sikha. Svi poslovi koji zahtijevaju napor i ustrajnost povjereni su nama Sikhima, i mi smo pozvani da budemo vodeći narod u Indiji. Hindusi su svi slabići, mlitavi i blagi, i zbog toga je naš Guru Nanak stvorio posebnu religiju za nas Sikhe, za lavove. Mi svi nosimo prezime Singh, što znači lav. ... Izvukao je neke novine. Naslovna stranica potvrđivala je njegove navode. Očito je novinar bio Sikh, pomislih, dok je Mr. Singh nastavio s predavanjem.
(kao što vidiš, frano, nema tu puno razlike od zapadnih zaslužnih. i na zapadu ima dosta ovih gospona Singha koji misle da su pozvani. recimo, tvoji kolege hrvatski strip autori, koji isto ovako klafraju, a ne znaju si obrisati rit ni napraviti ultimativni hrvatski strip. kužiš, isto je to.)
Kalkuta je općenito suludi grad, no Caligat mu je najmračniji dio. Tu su i hramovi i bordeli i sajmovi. U toku cijelog mog boravka u Indiji puno sam se vrtio oko bazara i hramova. Interesantna stvar je da su te dvije institucije ovdje toliko povezane. Teško je diferencirati fizički, ili po bilo kojem drugom kriteriju, gdje počinje jedno a drugo završava.
...
No te se stvari u Europi skrivaju. Indija baca sve na vidjelo. Oni se tako pročišćavaju. Zapad skriva deformiranog čovjeka, izolira idiota, zaključava starce u staračke domove, kriple u skupe bolnice. U Indiji starac, bogalj, idiot dio je javnog života. Unatoč subjektivnom dojmu, Indija nije zemlja bogalja i idiota. Od 10 tisuća ljudi koji jure po Trgu Chowingre turist će zapaziti samo deset iznakaženih idiota...
..........................
Frano, što kažeš na ove opaske o Indiji? Vidim da si i ti imao susret s prosjacima. Makar to možda nisu ovi uberprosjaci, koje je Bebek opisao na jednom drugom mjestu i kojih s ene možeš otarasiti, ako im daš kunu. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 14/02/2023 : 15:59:50
|
E da, Frano, tebi ništa ne znači što ti Putin prijeti da će te gađati nuklearnim raketama? I dalje drukaš protiv Zapada? |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 16:02:50
|
E da, Frano, tebi ništa ne znači što ti Putin prijeti da će te gađati nuklearnim raketama? I dalje drukaš protiv Zapada?
e, aj' odjebi više odavdje. otvori si topic pa se zabavljaj sa svojom ekipom spamera.
ovdje možeš pričati o Skicama iz Indije, autor Frano P. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 16:14:28
|
kažem: ako znaš pričati o Tulipanu, Skicama iz Indije ili ajde, Sivoj kronici, tu ti je prostor. makar bih te trebao išamarati, jer si ljudsko dno, insekt. i svaki put se sve više srozavaš.
da, jedem žive žabe i katolik sam. zato ti ovoliko praštam. umjesto da te... a sad se smiri, i dovedi u red. to je put postajanja boljim, a ne ovo jalno zanovijetanje, jado jadni. kad se otrijezniš i oslobodiš tog otrova, vidjet ćeš da sam u pravu. kao i uvijek.
ili, zbogom i putuj u miru. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 16:25:24
|
Zoroobelix, batali. Ja sam kriv jer sam spomenuo ruse, a ti jer spominješ Putina. Nismo se baš razumijeli. Ukoliko ti neki moj post nije jasan, pročitaj ga i više puta ako treba.
Slobodno ti bilo.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 16:43:58
|
quote: Originally posted by stinky
Par citata o Indiji, iz Santhane:
Da, prijatelji moji, Pandžab, to je Indija. Iz naših redova regrutiraju se vojnici, policajci. Zaštita države i reda u rukama je Sikha. Svi poslovi koji zahtijevaju napor i ustrajnost povjereni su nama Sikhima, i mi smo pozvani da budemo vodeći narod u Indiji. Hindusi su svi slabići, mlitavi i blagi, i zbog toga je naš Guru Nanak stvorio posebnu religiju za nas Sikhe, za lavove. Mi svi nosimo prezime Singh, što znači lav. ... Izvukao je neke novine. Naslovna stranica potvrđivala je njegove navode. Očito je novinar bio Sikh, pomislih, dok je Mr. Singh nastavio s predavanjem.
(kao što vidiš, frano, nema tu puno razlike od zapadnih zaslužnih. i na zapadu ima dosta ovih gospona Singha koji misle da su pozvani. recimo, tvoji kolege hrvatski strip autori, koji isto ovako klafraju, a ne znaju si obrisati rit ni napraviti ultimativni hrvatski strip. kužiš, isto je to.)
Kalkuta je općenito suludi grad, no Caligat mu je najmračniji dio. Tu su i hramovi i bordeli i sajmovi. U toku cijelog mog boravka u Indiji puno sam se vrtio oko bazara i hramova. Interesantna stvar je da su te dvije institucije ovdje toliko povezane. Teško je diferencirati fizički, ili po bilo kojem drugom kriteriju, gdje počinje jedno a drugo završava.
...
No te se stvari u Europi skrivaju. Indija baca sve na vidjelo. Oni se tako pročišćavaju. Zapad skriva deformiranog čovjeka, izolira idiota, zaključava starce u staračke domove, kriple u skupe bolnice. U Indiji starac, bogalj, idiot dio je javnog života. Unatoč subjektivnom dojmu, Indija nije zemlja bogalja i idiota. Od 10 tisuća ljudi koji jure po Trgu Chowingre turist će zapaziti samo deset iznakaženih idiota...
..........................
Frano, što kažeš na ove opaske o Indiji? Vidim da si i ti imao susret s prosjacima. Makar to možda nisu ovi uberprosjaci, koje je Bebek opisao na jednom drugom mjestu i kojih s ene možeš otarasiti, ako im daš kunu.
Sve je vjerno opisano. Danas čak i prosjaci imaju mobitel. I niš drugo. Toplo je pa mogu spavat gdje hoće. Naši pak osim mobitela imaju kredit i stan.
Obitelji su velike. Nema se vremena ići u goste. Stariji ljudi se po dvorištima igraju s djecom. Život ide svojim tokom. Zato ih i ima.
U šta će narod uobličit svoje vrijeme i energiju, na bordel ili hram, to je na svakom da odluči sam. Naravno da se u hramove uvuku perverznjaci, a u bordelima se pak može naći preobraćenika kojima je dosta pohote.
U indiji je podjela ista kao i svugdje. Na šetaće kožice i na lavove. Na globaliste i na domobrane.
:)
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 17:03:58
|
Mladi ljudi u indiji maštaju o americi i engleskoj. Gube osobnost. Baš kao što je prevladalo i tu kod nas.
Jedino im još stripove nisu podvalili. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 17:13:16
|
quote: Originally posted by frano U indiji je podjela ista kao i svugdje. Na šetaće kožice i na lavove. Na globaliste i na domobrane.
Pa da. Zato ti i hoću namignuti u tom smjeru na primjeru tvog stripa. Skice iz Indije su odlična stvar, pa i namjera na kojoj si podignuo tu svoju Indiju, to je srce na mjestu.
Ali, ja ti ovako gledam na stvar: da bi imao srce na mjestu, ne trebaš ići u Indiju. Kužiš, ne treba ti zapravo Indija, da budeš pravi domobran.
Ti si prepoznao korupciju bitka koja dolazi sa tzv. zapadnim vrijednostima. I, da bi se obranio od toga, podigao si Indiju. Skicirao Indiju kao branu toj dekadenciji.
No, stvar je kompleksnija. I sama Indija je primjer dekadencije. Tek tamo imaš uberdekadenciju. Zato je odlična tvoja prva slika o Indiji: tip zatuče psa. Nije Indija, doslovna Indija suludih ekstrema i nepojmljivih suprotnosti za nas dinarce, rješenje. Neće nas Indija obraniti. Dapače. Ovaj Bebek, koji je htio filozofirati o Indiji i studirati njihove mudrosti, na kraju je završio tako što piše ekonomske knjige. Postao je menadžer ili tako nešto. Ej, Frano, menadžer!!! Posljednji stupanj prije ništavila, lažirani bitak na kub!!
Ja to sve drukčije gledam. I živim. Ja imam unutarnju "Indiju" i to je prava brana protiv ovih tontovih slomova, protiv fibre, protiv svega nakaradnoga.
Frano, da uzmeš novele Dinka Šimunovića i da vidiš što je Indija u Zagori. Antivakseri u Šimunovićevim novelama, prije 100 godina. To je genijalno. I stameno. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 17:36:10
|
Indija čuva duhovnu znanost, slično kao što zapad njeguje materijalizam.
Kad bi učili jedni od drugih, čuda bi se dešavala.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 17:37:12
|
Haha, a baš Šestine škicam već neko vrijeme pohoditi. Pohoditi grob Oca Domovine, Starog, i onda spojiti bauljanje na Medvedgrad. To je Indija, frano. Bumo dogovorili i to:)) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 17:44:03
|
Indija čuva duhovnu znanost, slično kao što zapad njeguje materijalizam.
S druge strane, Indija je najmaterijalnija jer ima najčulnije religije, carstvo čula. To ti je dekadencija 1 kroz 1. A zapad pak ima duhovne dimenzije, i to duh koji se čak može komunicirati drugima (kroz filozofiju, religiju i umjetnost). A to Indija nema na toj razini jasnoće, ona ima zamagljenu, čarobnu, magijsku duhovnost, koja nije saopćiva.
Uostalom, o Indiji ja ne znam. To što sam čitao, vidio, kroz, i tvoje Skice i neke druge stvari, govori mi da je Indija zemlja čudesa i opsjena. Ne mislim da je duhovno superiornija mojima, mojim čelik-hrvatima. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 18:00:25
|
Duhovnost je ista, i u Zaboku i u Delhiju i u New Yorku. Gravitacija isto.
Požuda također.
Raznolikost detalja, pristupa i načina riješavanja te problematike jest ljepota. Života.
Ako dozvoljavamo amerima duhovnost, moramo ondak i rusima. Zaključili smo do sad da su i jedni i drugi protuhe. I indijci su većinom protuhe. No, ne mjerimo se prema njima.
Koja strana ima istaknutije, jače pisce? Intelektualce?
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 18:10:25
|
Ja ti velim da mi je potrgao Dinko Šimunović. Ognjište Mile Budaka. Prije mi je potrgao Schelling. A zadnjih dana mi trga izvjesni Frano Petruša:)
Znači, kao što vidiš, ja čitam zapadnjake, oni su mi očito jači. Što mi uopće znamo o Indiji? Ti možda nešto, vidio si nešto. Ja to nisam nikada vidio i nemam uopće forme s kojima bih to zahvatio. Jedino gledam indijske vesterne, Thar i tako to. Ali to je zapad importiran u Indiju i onda prežvakan na indijski. Nemam pojma, mene Indija (i općenito Azijati) općenito malo privlače. Nisam Bebek. Ni Frano;) |
 |
|
Topic  |
|
|
|