Author |
Topic  |
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 14/02/2023 : 18:23:00
|
quote: Originally posted by stinky
Ja ti velim da mi je potrgao Dinko Šimunović. Ognjište Mile Budaka. Prije mi je potrgao Schelling. A zadnjih dana mi trga izvjesni Frano Petruša:)
Znači, kao što vidiš, ja čitam zapadnjake, oni su mi očito jači. Što mi uopće znamo o Indiji? Ti možda nešto, vidio si nešto. Ja to nisam nikada vidio i nemam uopće forme s kojima bih to zahvatio. Jedino gledam indijske vesterne, Thar i tako to. Ali to je zapad importiran u Indiju i onda prežvakan na indijski. Nemam pojma, mene Indija (i općenito Azijati) općenito malo privlače. Nisam Bebek. Ni Frano;)
Isti filing imaju oni o nama. Svjedočio sam u živo kako nam se smiju. Za njih smo nerazvijeni svijet. Tako nas vide, kao tehnokratske invalide.
No, mladi svijet im guta zapadnu spiku.
Šta te naviše dotaklo u Ognjištu Mile Budaka?
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 18:39:23
|
Snaga i čistoća žene je ista i u Lici i u Indiji. O njihovoj snazi ovisi društvo. Jel tak? Detalji priče će biti ispričali na svoj način. Ali u istom duhu.
|
Edited by - frano on 14/02/2023 19:06:07 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 19:38:19
|
Ono što recimo može biti zanimljivo razvijenom svijetu. A nije možda jasno iz stripa.
Kad tražiš recimo posao profesora u Indiji. Prvo, dakako testiraju tvoje znanje, ne diplome.
I onda te ostave klincima. Ako te oni prihvate, dobio si posao.
:)
|
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12921 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 14/02/2023 : 19:53:01
|
quote: Originally posted by frano
Ono što recimo može biti zanimljivo razvijenom svijetu. A nije možda jasno iz stripa.
Kad tražiš recimo posao profesora u Indiji. Prvo, dakako testiraju tvoje znanje, ne diplome.
:)
Ovo mi se sviđa. Ne fermaju diplome već znanje. |
Have mercy |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 14/02/2023 : 19:56:51
|
Snaga i čistoća žene je ista i u Lici i u Indiji.
E to ne znam. Moglo bi biti, ak' uzmemo u obzir poslovične priče o ženama istoka, koje su prave žene, podložne muškarcu. Meni su opet privlačne naše žene, dobre su one meni. Naravno, ne polovnjače i profuknjače, žene-insekti, nego naše prave žene. E takvu pravu ženu je dao Budak u Ognjištu. To je jedan pol, Anera iz Ognjišta, a drugi je lik Blažića. Ima tu i drugih strašnih likova (recimo, Krleža nema i ne može dati ovako jake likove), ali da ne duljimo. Ovaj Blažić, takvu psihologiju nije dao nijedan hrvatski pisac i to je vrh svjetske književnosti, kako ga je Budak slijedio i nišanio milimetar po milimetar. I tu je ono začudno Ognjišta: takva hrvatska epopeja, filozofija ognjišta, a najminucioznije stranice je dao na najzločestijeg lika. Lika koji ima najfiniju dijalektiku i stamenu zloću. Najgore od svega je što je ovo remek-djelo bilo prešućivano i zabranjeno od onih markosovih, od onih zlotvora i zatornika najpravijeg hrvatskog duha. Velika je to nepravda, do neba vapijuća. Tim mi je draže i maltene je dužnost čitati Ognjište.
A Anera, Anera je čelik-žena, prava ženstvena žena. Takve treba ženiti, Frano. Ona ima snagu i čistoću, makar je žena prljavija od muškarca. Jer žena postiže svoj vrhunac u rađanju, odnosno, ona je osjetilnija od muškarca. Žene koje ove kuže, to su naše prave hrvatske žene. I valjda te u Indiji, možda si ih ti gledao, ne znam. Takve žene drže, da, one skupljaju zajednicu. One su materijalna osnova (snaga), a muškarac je princip (duhovni element). Ali, neću ti sada pričati ove prave, muževne filozofije (koje podržavaju i prave žene), jer bi se tonto mogao skljokati. Odi samo vidi njegove žene u Sivoj kronici, koje su to karikature žena (nisu Anere). To su one koje ne znaju ni same što su, kao što ni ostali likovi tamo ne znaju jesu li muškarci ili žene. I njima je samo do drpanja, ili kako je to tonto formulirao: da ih država podrži da se drpaju u dajguze. A nisu ni frizerke, one tvoje guzate iz Tulipana. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 14/02/2023 : 20:01:21
|
Ovo se i meni sviđa. To je bolji princip, jer je princip osobe iznad principa općeg. To je feler zapadne organizacije, odnosno birokracije. Ona samo želi biti učinkovita, a ova se učinkovitost mjeri proizvoljnim budalaštinama koje su tzv. ekspertu pale na pamet (ili preciznije: po grahu).
Osoba se ne može izmjeriti. Kao što su tvoji stripovi neizmjerni (osim kad ih ja dekodiram:) I moje neizmjerne opservacije: bolje od svega što se može pročitati na scomu, a istovremeno sam skroz nerelevantan i luzer. Hehe. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 14/02/2023 : 20:09:12
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
E da, Frano, tebi ništa ne znači što ti Putin prijeti da će te gađati nuklearnim raketama? I dalje drukaš protiv Zapada?
Pa šta da gađa? Jasno ti je da će civilizacija kolabirat kad tad. Sad, za godinu,dvi,deset,sto.. Kad ljudi nestanu namnožit će se druge vrste,život neće nestat. Mi ćemo završit naš ciklus i povuć u ponor većinu vrsta sisavaca,gmazova i ostalih kraženjaka. Ali života nestat neće. Gledaj pozitivno. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 20:36:25
|
quote: Originally posted by lwood
[quote]Originally posted by Zoroasterixx
E da, Frano, tebi ništa ne znači što ti Putin prijeti da će te gađati nuklearnim raketama? I dalje drukaš protiv Zapada?
Za sad je jedino zapad opalio nešto slično. Prvi u svemu :)
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 14/02/2023 : 20:53:26
|
quote: Originally posted by stinky
Snaga i čistoća žene je ista i u Lici i u Indiji.
E to ne znam. Moglo bi biti, ak' uzmemo u obzir poslovične priče o ženama istoka, koje su prave žene, podložne muškarcu. Meni su opet privlačne naše žene, dobre su one meni. Naravno, ne polovnjače i profuknjače, žene-insekti, nego naše prave žene. E takvu pravu ženu je dao Budak u Ognjištu. To je jedan pol, Anera iz Ognjišta, a drugi je lik Blažića. Ima tu i drugih strašnih likova (recimo, Krleža nema i ne može dati ovako jake likove), ali da ne duljimo. Ovaj Blažić, takvu psihologiju nije dao nijedan hrvatski pisac i to je vrh svjetske književnosti, kako ga je Budak slijedio i nišanio milimetar po milimetar. I tu je ono začudno Ognjišta: takva hrvatska epopeja, filozofija ognjišta, a najminucioznije stranice je dao na najzločestijeg lika. Lika koji ima najfiniju dijalektiku i stamenu zloću. Najgore od svega je što je ovo remek-djelo bilo prešućivano i zabranjeno od onih markosovih, od onih zlotvora i zatornika najpravijeg hrvatskog duha. Velika je to nepravda, do neba vapijuća. Tim mi je draže i maltene je dužnost čitati Ognjište.
A Anera, Anera je čelik-žena, prava ženstvena žena. Takve treba ženiti, Frano. Ona ima snagu i čistoću, makar je žena prljavija od muškarca. Jer žena postiže svoj vrhunac u rađanju, odnosno, ona je osjetilnija od muškarca. Žene koje ove kuže, to su naše prave hrvatske žene. I valjda te u Indiji, možda si ih ti gledao, ne znam. Takve žene drže, da, one skupljaju zajednicu. One su materijalna osnova (snaga), a muškarac je princip (duhovni element). Ali, neću ti sada pričati ove prave, muževne filozofije (koje podržavaju i prave žene), jer bi se tonto mogao skljokati. Odi samo vidi njegove žene u Sivoj kronici, koje su to karikature žena (nisu Anere). To su one koje ne znaju ni same što su, kao što ni ostali likovi tamo ne znaju jesu li muškarci ili žene. I njima je samo do drpanja, ili kako je to tonto formulirao: da ih država podrži da se drpaju u dajguze. A nisu ni frizerke, one tvoje guzate iz Tulipana.
Guzate frizerke ... hihihi ... Pitajte očeve kak je to bilo kad su prvi put sjeli kod frizerke. Kad su tek krenule šišati muškiće. Događaj stoljeća. |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12921 Posts
Posted - 14/02/2023 : 21:23:55
|
Jesi čuo za ovu? Meni je ostala od pokojnog oca i strica.
Dolazi brđanin prvi kod frizerke i pita ona kako da ga ošiša. Mjerka je on i kaže: ko ovna.
Znaš kako se ovnovi šišaju? |
Have mercy |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12921 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
Posted - 15/02/2023 : 08:45:49
|
Naše žene su moderne. Oblače hlače, mijenjaju spol, posvajaju male crnce. Progresiraju.
Muški su isto napredovali. Tonto je jasno opisao njemu bitne zapadne standarde.
Radi se sve potrebno za uništenje. Tak djeluju tulipani. To im je uloga.
Vide šta rade, znaju da rade gluposti, ali nastavljaju.
Tarapana je neminovna. :)
Jel tak Zoro? Ili nije? Jel ti Putin kriv za sve, ili si i ti malo doprinjeo? I ja. I svi.
Bando kisela.
|
Edited by - frano on 15/02/2023 08:51:26 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 15/02/2023 : 11:46:43
|
Inače, Francek:), ja ti sad čitam Oca. Bumo i to provukli kroz jedan blagi osvrt. Imam projekt: skupiti svoja zapažanja o hrvatskom stripu. Da se vidi koliki sam mulac bio. Do dana današnjeg. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 15/02/2023 : 11:53:35
|
Apropo modernih djevojaka. Moderna djevojka stoji u kafeu. Frano, u našim patrijarhalnim krajevima, ima još pravih žena. Ijuju, kolko ih ima. Prvo pravilo za pravu ženu: nejde na net. Nejde na forume, na društvene mreže, ne preserava se s nekakvim tobožnjim argumentiranjem. Čim vidiš ženu da ide po forumima i trkelja, nadmeće se s muškima i još se kakti pravi da zna puno o stripovima, filmovima, bilo čemu, ostavi je srednjoškolcima i vojnicima na odsustvu. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 15/02/2023 : 12:00:42
|
Također, jednom ću napraviti opširnu studiju: Moj prijatelj Frano - tulipan. To će biti najbolji retci o tebi napisani, al' ne dam ih scomu. Tiskat ću ih u samizdatima, i to samo u par primjeraka, tako da će biti raritet i ovi će naši kolege forumaši puniti gaće jer neće moći do svog primjerka. Hehehe. Podijelit ću samo zaslužnima, a posebno ću paziti koje je vjerske, nacionalne i seksualne orijentacije kandidat. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7298 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts