forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Fantastic Four
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Raven84
Senior MemberCroatia
1324 Posts

Member since 29/03/2005

Posted - 24/08/2012 :  11:14:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Raven84 a Private Message  Reply with Quote
Ne mogu vjerovati da ne postoji topic za ekipu. Uglavnom, ako nekog zanimaju moje preporuke, jako je dobar Byrneov run na serijalu, procitao sam prvi omnibus i super je.
Hickman je na trenutke vrlo dobar, isplati ga se pročitati.
I Millar je bio solidan.
Ali jedan od najboljih je strip Unstable Molecules, vrlo netipicna prica o F4, nije uopce superherojska, ali jako je dobra. I bas se sad prodaje na aukcijama za sitnih 29 kuna, sto je super prilika, ne mogu da ne reklamiram. Nemam veze s prodavačem, časna riječ.

Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom.

Edited by - Raven84 on 24/08/2012 11:15:37

The Kid #9
Starting Member35 Posts

Member since 06/05/2012

Posted - 24/08/2012 :  12:17:43  Show Profile Show Extended Profile  Send The Kid #9 a Private Message  Reply with Quote
Hickman je bio sjajan. Bez filozofiranja, poznaje ekipu, zna što se očekuje i - boom.
Tek će se vidjet što je značio za ovaj naslov.
Ne znam kako su baš Fractionu sad povjerili F4, nisam njegov najveći fan, ali eto, nisu sigurno to uradili bez razloga, vidjećemo.

Edited by - The Kid #9 on 24/08/2012 12:18:50
Go to Top of Page

Billy_the_Kid
Senior Member1511 Posts

Member since 02/06/2005

Posted - 24/08/2012 :  14:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Billy_the_Kid's Homepage  Send Billy_the_Kid a Private Message  Reply with Quote
ja sam (na zalost) citao samo ultimate FF stripove i jedno vrijeme bilo je super i onda... kao i svi ultimate naslovi, postalo sve gore i gore... kontam naci neki spisak top 20 prica kao sto radim sa vecinom superherojstine i procitati

Seeing things differently can open new paths.
Go to Top of Page

Ajkula
Senior MemberSerbia
1202 Posts

Member since 09/03/2012

Posted - 24/08/2012 :  19:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Ajkula a Private Message  Reply with Quote
Ja sam od FF-a ćitao samo onaj sitiniš što je izlazio u Marvel avanturama...
U svakom slučaju ima li još nešto na srpskom/hrvatskom?

Rekli su mi da ovde mogu da ostavim potpis, pa zato i jesam.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnikFrance
8807 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 24/08/2012 :  20:45:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ne mogu da verujem Ravene da ti je Hickman samo OK? :)

mozda se ja previse lozim, al meni je Hikman neprocenjiv!!!!
Kao sto rece TK#9, kao prvo, vidi se da ga pise neko ko poznaje serijal i ko ga voli, nekako mi je emotivni momenat konstantno prisutan. Plus, da je jedino to konstantno prisutno.... :D Kvalitet je uvek na nivou, i stalno bazira svoje sjajne price na nadogradjivanju klasicnih likova/negativaca/momenata, a playground mu je kosmos u malom :)

Potpis u skladu s pravilima.
Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member2271 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 03/08/2015 :  02:10:13  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
Gledam nešto trailere ovog novog Fantastic Four filma, koji bi trebao u kina za par dana i... sine mi da sam nekoć napisao tekst o toj grupi!

Napisao i ... i kada sam ga trebao poslati na 'Stripove', vidjeh da me je za par dana pretekao sa svojim tekstom jedan drugi član.
Rekoh jebga, ništa onda, napisat ću nekog drugog junaka...
Ustvari, nije da nisam pokušao 'Stripovima' uvaliti i taj moj tekst o Fantastic Four, jer je taj postavljeni, bio prekratak, površan i netočan - autor je pomješao Fantastic Four i Ultimate Fantastic Four, koji ne samo da nisu isti stripovi, nego ne spadaju čak ni u isti Marvelov univerzum.

Skratio sam taj moj tekst izbacivši iz njega sve ono o čemu se već u postavljenom govori, misleći, kada sam već sve ovo napisao, možda bi se mogao postaviti kao nastavak tog.
Ne sjećam se sad više... ali izgleda da se je dečkima sa 'Stripova' nije dalo petljati s time. Imali su već tekst o FF i što sad još tu treba.
Tako svi smo lijepo zaboravili na sve... sve do sada :)

Krenuh kopati za tim mojim tekstom... i uspio sam pronaći samo tu skraćenu verziju... i vidjeh da je napisan još 2005. godine Prije punih 10 god.!

Pade mi na pamet kada je mogao Brni napisati i postaviti novi tekst o Supermanu, mogao bi i ja stavit taj stari. Kome milo, kome krivo :)

Prvo sam ga mislio malo osuvremeniti... u tih deset godina podosta stvari se je dogodilo s grupom.
Neke čak i kod nas, makar, naravno, minimalne.
Dakle, u tih deset godina izašlo je bar još 120 novih brojeva samo redovne serije.
Puno desetljeće novih autora, ideja i zapleta!
Autori su stvarno dali sve od sebe kako bi što više zagorčali život naše Četvorke, na sve moguće i nemoguće načine.
Toliko novih avantura, misterija, nemogućih svijetova i stvorova, i brda novih problema!
Fantastična neobuzdana mašta fantastičnih autora Fantastične četvorke! Prava beskrajna poslastica strip gurmana i ovisnika mjesečne doze nesputane avanture i 'Woow!' efekta i totalno nepredvidljivih i većih od svega, cliffhangera!

Mogao sam dopisati... ali eto, nisam.
Koga zanima avantura tipa Fantastic Four, ili već znaju o ćemu pričam... ili pred njima stoji otkriće preko pola stoljeća stripova, jer nije FF samo Marvelov najdugovječniji strip, već i, kako kažu- najbolji strip svijeta!

Dakle, ovo je ta skraćena verzija teksta napisana pred deset godina- ispravio sam samo datume i listu izašlih FF do danas.
Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member2271 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 03/08/2015 :  02:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
'' Svi imamo dane kada nam ništa ne ide kako bi trebalo, ali bio je i jedan dan kada se je činilo da baš ništa ne može poći loše. Bio je to dan kada smo, Jack Kirby i ja, stvorili Fantastičnu četvorku !'' -izjavio je Stan Lee- '' Bio je tofantastičan dan, jer toga dana promjenilo se je lice stripa zauvijek !''
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Synopses : The Fantastic Four July 1961. schedule

- Reed Richards kaže Susan i njezinom bratu Johnnyu da je njihov svemirski brod konačno dovršen. Nada se da će biti prvi čovjek na Marsu. Kako treba pilota, unajmljuje Bena Grimma. Ben je ogromni, mrzovoljni i neprijatni tip koji ne želi imati ništa sa tim projektom, sve dok nije ugledao Susan. Zaljubljuje se u nju i ona ga namami da pilotira brodom. Ben je ratni heroj, vrhunski i najbolji raspoloživi pilot. Kada je ovo četvoro krenulo na put, bili su odgovarani od stručnjaka. Rečeno im je da nitko ne zna kakav efekat kozmičke zrake mogu imati na ljudska tijela u tako dalekom svemiru, ali oni svejedno odlučuju ići. Boje se da ako ne odu, Crveni bi nas mogli preteći. ( Pažnja : ovim tempom kojim komunisti napreduju u svemiru, možda je bolje da ovaj let prikažemo prema zvijezdama, umjesto samo do Marsa, jer do vremena kada ovaj magazin izađe u prodaju, Rusi bi već mogli poletjeti na Mars ! ) Dakle, bez dozvole vlasti, u gluho doba noći, oni uzlijeću prema najbližoj zvijezdi - vrlo dramatično !
U svemiru, na putu ka zvijezdama -POOOF ! Bombardirani su kozmičkim zracima koje prodiru u brod i koje utjeću na svo četvoro članova posade. Ne mogu nastaviti put - moraju se vratiti - sretni su što su sletjeli živi. Ali oni su sada drukčiji - osjećaju to - ipak, još ne znaju koliko su se promjenili
....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ovo je, kako se može vidjeti, Stan Leeov sinopsis prvog dijela prvog broja stripa ''Fantastic Four'' iz Srpnja davne 1961. godine (dok je sam strip izašao u Studenom iste), u svoj svojoj jednostavnosti, naivnosti i sveprisutnim strahom Amerikanaca tog doba pred Sovjetskom dominacijom u svemiru. U svakom slučaju povijest. Jedan, naizgled, obični i priprosti strip, nastao tog dana, razvio se je u, kako neskromno stoji iznad svakog naslova -''Svijetski najbolji strip magazin''.Danas, nakon neprestalnog izlaženja pet i pol desetljeća i kroz preko 600 izašlih brojeva samo regularnog izdanja, uz sve mini serijale, one-shoteve, godišnjake i samostalne serijale članova grupe, i ako u ovo ubrojimo i veliku popularnost i značaj ovoga stripa, ta fraza je i potvrđena.
Ove, 2015. godine, navršava se 54-ta godišnjica od prvog pojavljivanja grupe, a samim time i rođenje izdavačke kuće Marvel i istinskog rođenja Marvel Univerzuma i novog doba stripa. Da bi razumjeli zašto i kako se je sve to desilo i što je to što je napravilo Fantastičnu četvorku drukčijom od svega drugoga do tada, moramo se vratiti u to doba. U 1961. godinu.

Lako je izgubiti pojam o vremenu u svijetu strip karaktera. Fantastična četvorka nije ostarila ni deset godina od svog pojavljivanja. Reedov i Susanin sin, Franklin, u stripu je tek napunio osmu godinu života, iako je ''rođen'' 1968. Veliki likovi stripa, većinom, izlaze vječno i nikada, na oko, ne stare. Nihovi svjetovi, bez obzira na vrstu i količinu katastrofa koje su ih pogodile, u kojem god godišnjem crossoveru, ostaju ugodno stabilna mjesta. Dakle, Fantastična četvorka je s nama više od pola stoljeća i kad pogledamo unazad na doba kada su stvoreni, ustvari, izgleda da gledamo u daleku prošlost.
Kada se je Fantastična četvorka pojavila, hladni rat između Amerike i Sovjetskog saveza bio je na vrhuncu. Američki svemirski program bio je osam godina daleko od slanja čovjeka na Mjesec, a SSSR je dominirao u svemiru. Video, fax mašine, mobiteli, osobna računala i internet ... nisu još postojali. Moda i glazba bile su potpuno različite od današnje. Za ideju rasne jednakosti u Americi još se uvijek borilo, dok je feminizam tek započinjao sa svojim utjecajem na nacionalnu svijest. Svi ti pokreti reflektirali su se i u Fantastičnoj četvorci i obilježile su njihove rane godine. Bilo je to vidni drukčije vrijeme. Čudesno je sve to vidjeti kako je tada izgledalo. TV showovi, moda, frizure, stavovi, tehnologija... i stripovi. Usporedimo li sve to sa Leeovom i Kirbyevom Fantastičnom četvorkom, vidjet ćemo da su dinamičnošću, idejama i koncepcijom decenijama prednjačili u terminima svoga žanra – superherojske
akciono-avanturističke priče. Nitko, niti prije niti za vrijeme njihova rada na Fantastičnoj četvorci ( a napravili su preko 100 brojeva ), to nije radio bolje, niti nadahnutije od njih dvojice. To je ispit istinske klasike i to je snaga imaginacije i dramatike kojom su tvorci obdarili ovaj strip, koja drži ovaj serijal, ustvari, i čitav Marvel univerzum živim i aktivnim sve do danas.

Kada je prvi broj Fantastične četvorke izašao, superherojski strip postojao je već čitave 22 godine, još od pojave Supermana i Batmana 1939. Tu prvu dvojicu slijedili su mnogi drugi super-junaci i stripovi su prodavani u milijunskim naknadama. Najbolji junaci postali su animirani likovi, filmski serijali i radio showovi... ali sve se je to završilo do 1951. godine.
Taj masovni hir je prošao i samo nekoliko serijala je opstalo, reducirani na blijedu sjenu onoga što su bili. Stripovi su se okrenuli drugim žanrovima poput horora i ljubića. Ideja super junaka je, očito, zvučala dobro Amerikancima kada je proizvodila toliko entuzijazma više od jednog desetljeća. Sa pravim tretmanom sadržaja sigurno bi mogla ponovo okupiti čitatelje, ali tokom pedesetih interes publike je bio iscrpljen, pretežno zato što se je iscrpla
kreativnost većine tvoraca takvih stripova. Heroji Timelya (Marvelovo prijašnje ime) doživjeli su istu sudbinu i potonuli sa završetkom tzv. ''zlatnog doba'' stripa.

''Radio sam za Martina Goodmana'',- prisjeća se Stan Lee, ''skoro 20 godina i bio je sjajan. Znao je posao, ali je mislio da je strip medij za djecu. Bio sam vrlo umoran od pisanja jednostavnih pričica s tekstom od dva sloga. Konačno, 1960., rekao sam mojoj ženi : >Joan, želim odustati !< Rekla mi je >Stan, uvijek govoriš da želiš pisati drukčiju vrstu priča. Pa, onda učini to ! Napiši kako ti želiš! Najgore što ti se može dogoditi je da te Martin otpusti, a kako ionako želiš otići – što gubiš?< Tada smo pokrenuli tzv. Marvel univerzum- sve na nagovor moje žene !''

Kada je Stan došao pred izdavača Goodmana sa svojim prijedlogom, on mu daje slobodne ruke u kreiranju novog super-herojskog tima koji će parirati DC-ovoj uspješnici super timu – -'Justice League of America'. Iiii Stan Lee to... nije napravio! Ne baš to. Njegova kasnija kreacija iz 1963. god. 'Avengers' je bila više odgovor na JLA. DC je, u biti, još uvijek imao priče o dobrim dečkima bez mana kako zaustavljaju zle dečke pri pljačkanju banke u
nekom izmišljenom gradu. Stan Lee i Jack Kirby željeli su nešto posve drukčije. Oni su uzeli sve super-herojske klišeje i bacili ih u smeće.

''Čak i dok sam opisivao likove Kirbyju, skoro da sam mogao vidjeti kako se vrte kotačići u njegovoj glavi. Bili smo tako povezani da sam ubjeđen da je mentalno nacrtao našu šarenu četvorku i prije nego sam završio s pričom. Obojica smo imali osjećaj da je koncept savršen.
Naši likovi biti će stvarni ljudi, iako supermoćni, sa stvarnim osjećajima, koji žive u strvarnom gradu i imaju stvarne probleme dok se bore protiv najčudnijeg protivnika od svih.''


Karakterizacija heroja bila je to što je Leeove i Kirbyjeve likove odvajala od stripova toga doba. Fantastična četvorka je bio prvi strip koji je vođen osobnošću heroja, a ne samo zapletom. Njih dvojica su, samo u 1961., uradili za strip industriju više od ikoga u tom poslu. Fantastic Four # 1 je bio, ništa manje nego strip koji je sve pokrenuo i preokrenuo - bio je onaj pokretački moment koji je lansirao početak cijelog Marvelovog univerzuma, univerzuma čija je sudbina bila da zauvijek promjeni čitalačku percepciju super-herojskih stripova – kako ''skromno'' kaže Lee. Prije Spider-mana, Tora, Hulka, Avengersa ili X-men i bilo čega što je izniklo iz takozvane ''Kuće ideja'' – bila je Fantastična četvorka, koja je rušila sva super-herojska pravila i vodila strip avanturu ( i prodaju ) do novih visina. Većina onog što čini Fantastičnu četvorku velikim dolazi iz perspektive dvojice autora koji su voljeli žanr i medij na kome su radili i koji su imali desetljeća iskustva kako da usavrše oboje i koji su postali nezadovoljni ograničenjima uobičajenih priča. To je bio put koji ih je odveo do samog srca avanturističko-super-herojske priče, i koji im je omogućio da ih povrate i osvježe za naredno desetljeće i samim time da uhvate interes novih generacija čitatelja.

Njihov tim nije imao tajne identitete, nisu izgledali poput grčkih bogova i umjesto kostima nosili su uniforme. Nisu bili super heroji samo u svoje slobodno vrijeme. Biti super heroj za Fantastičnu četvorku bila je profesija. Imali su svoje urede u Baxter Bildingu i tvrtku, čak i financiske brige. Oni nisu bili, kao do tada, savršeni, bez mana, lijepi i sretni super heroji. Ovi heroji imali su brige. Autori su se trudili da ih uklope u svakodnevnicu na realističniji način nego njihovi predhodnici. Serijal je postavljen ne samo da oni reagiraju na događaje u svijetu, već i reakciju tog stvarnog svijeta na njih.
Fantastična četvorka nije bila, jednostavno, obožavana iz daljine, kao super heroji do tada, umjesto toga postali su medijski pračeni, hvaljeni i optuživani. Već u drugom broju su optuženi za razne zločine i našli se progonjeni zakonom i vojskom. Tu su Kirby i Lee postavili jedan od osnovnih tema Marvel Comicsa – iza divljenja i strahopoštovanja običnih ljudi prema super herojima, leži strah, zavist i potencijalna mržnja. Četvorka je ubrzo dokazala svoju nevinost, ali tu ideju Lee i Kirby su dalje razradili na Spider-manu, Hulku i, dakako, X-menima.
Fantastična četvorka je tim super junaka koji su iskusili neke od najčudesnijih avantura ikad prikazanih u stripu, ali možda više od toga temelj njihove privlačnosti leži u tome da oni utjelovljuju ideju obitelji. Oni su, ne samo Marvelova prva obitelj, nego i najnefunkcionalna obitelj Marvel Univerzuma, što ih čini sjajnim za čitanje. Nijedna grupa super heroja nije se prije prepirala, bunila i tukla među sobom dok to nije Fantastična četvorka.
Ovo četvoro djelovalo je ljudskije od bilo kojeg drugog heroja do tada u ovom žanru. Iako im je karakterizacija, s godinama, postajala sve kompleksnija, troje od njih su započeli sa poznatim sterotipima – sveznajući znanstvenik, njegova prva ljubav i tvrdoglavi, pobunjeni tinejđer.
S Benom J. Grimmom, grotesknim the Thingom je bilo drukčije. Njegov monstruozni izgled osudio ga je da zauvijek ostane odvojen od ostatka ljudske vrste. On je bio nešto još neviđeno u super herojskom stripu – super heroj kao nakaza i čudovište.
Dok su ostalo troje iz grupe bili ljudskog lika i moći su prizivali po volji, za Benjamina Grimma njegova moć je njegovo prokletstvo. Njegova ogromna snaga je neodvojiva od njegovog čudovišnog izgleda, čak štoviše, izgleda da je to vanjska ekspresija njegove vlastite brutalnosti i gotovo nekontrolisanog bijesa. U početku Ben je radio sve što je mogao da prekrije svoj neljudski izgled noseći šalove, kape i maske, da ljudi užasnuti ne bježe od njega. Jednom kada je sreo i zaljubio se u slijepu kiparicu Aliciu Masters (FF # 8), postalo je jasno da ovaj lik vuće porijeklo od tragičnih i romantičnih likova kao što je ljepotičina zvijer ili Quasamodo, mostrum plemenite duše, zaljubljen u anđeosku ženu koju ne može imati. Benova moć, narav i tijelo – sve u službi da ga odvoji od šanse da upozna sreću i sve da ga učini da se mrzi. Od početka Benov lik je bio zamišljen kao ''težak'' čuvjek, ali deformirani, mrzovoljni i svađalački The Thing, postao je najomiljeniji član grupe – iskren, otvoren i direktan, donio je humor i osjećajnost u priče. Koliko je on tragičan lik, toliko je i komičan i simpatičan. Njegove emocijalne reakcije na vječne Johnnyeve podvale, kao i bijes na psine koje mu radi grupa mangupa iz Yancy ulice, ulice u kojoj je odrastao, postale su legendarne.

Fantastična obitelj, okupljena zajedno krvnim vezama i čudnim moćima, dobivenim kada su ozračeni kozmičkim zracima dok su letjeli eksperimentalnim svemirskim brodom.
Johnny Storm je Susanin mlađi brat, a Reed Richards je njezin, prvo zaručnik, a kasnije i muž. Ben je, prividno, samo prijatelj obitelji, ali, u stvari, on je samo srce i duša tima.
Njihove moći, u početku prilično ograničene, s vremenom su proširene i ustaljene.

Jonathan 'Johnny' Storm je, kao Ljudska baklja, u početku, sa svojim plamenom mogao samo letjeti i ugasio bi se nakon nekoliko minuta. Danas Johnny može gorjeti po volji, ispaljivati plamene projektile, kontrolirati temperaturu okoline i vješto letjeti preko 200 Km/h, ili svu svoju moć usmjeriti u jedan tzv. 'nova udar', kada se približi temperaturi samog Sunca.

Reed Richards, kao Mister Fantastic, svoje fleksibilno elastično tijelo može rastegnuti preko 500 metara i trenutno poprimiti bilo koji oblik i provući se kroz i najmanju pukotinu. Bez obzira na sve ove moći i dalje je ostao brilijantni i suzdržani znanstvenik, radije se baveći kod kuće svojim izumima nego ljudima i koji više koristi svoj mozak nego elastičnu šaku da bi dobio borbu.

Susan Storm Richards, Nevidljiva žena je doživjela najveće promjene, koliko u vidu svojih moći, toliko i u samom pristupu njenom liku. U početku njezin lik, kao i svi drugi ženski likovi toga doba, nisu bili shvaćeni ozbiljno i bile su, večinom, samo lijepe muške pomoćnice, koje je, obično, trebalo spašavati. Iako je bila sastavni dio tima i imala vlastite i originalne moći, a ne samo oslabljene imitacije muških, kao npr. Supergirl, Mary Marvel, ili Batgirl, trebala je proći koja godina dok i ona nije postala jak i višedimenzijalni lik.

''Biti nevidljiva''- mislio je Stan Lee- ''je zabavno, ali s time neće pridonositi dovoljno timu, stoga sam joj pridodaoi polje sile koje može upotrijebiti kao štit, ali i kao moćno oružje.'' Sa takvim moćima postala je, ne samo ravnopravnija u timu, već i najmoćnija od svo četvoro, u stvari i jedna od najmoćnijih heroja Marvel Univerzuma.


Što se tiće Bena Grimma, uvijek voljenog, plavookog, Stvari, njegov groteskni kameni lik skriva, uz nepovredivost i ogromnu snagu, još veće srce.

Fantastična četvorka nije samo strip o usamljenom heroju ili o velikom bratu – malom bratu, kao npr. Kapetan Amerika i Bucky ili Batman i Robin. To je strip o čvrstoj, povezanoj zajednici koji zajednički stoje protiv opasnosti. Svako od njih donosi vlastitu osobnost u tu vezu.
Susanina sućut, Reedova mudrost, Benova spontanost i Johnniyev mladenački polet. Zajedno oni čine cjelinu onoga što čini ljudsko biće. Kako samo ime grupe kaže, oni su uvijek, službeno, ostali na četri člana, iako su se članovi grupe često mjenjali.
Svi od to četvoro su napuštali tim na neko vrijeme, ili radi gubljenja svojih moći, rođenja djece ili nezadovoljstva, i bili bi zamjenjeni. Kroz grupu su prošli mnogi likovi poput : Crystal i Meduze –pripadnice tajanstvene rase Inhumana; neranjivi i supersnažni Luke Cage, aka. Power man; Ms. Marvel (tj. kasnije kao She-Thing ); senzacionalna zelena ljepotica She Hulk, Thundra –ratnica s paralelne Zemlje gdje su žene jaći spol, Atlantiđanin princ Namor, sićušni Čovijek- Mrav, Kristoff (usvojeni Doomov sin ),


Valeria (Reedova /ili Doomova/ kći paralelne budućnosti), misteriozna vještica Agatha Harkness, Reedov (i Doomov ?) zagonetni otac Nathanijel Richards... Naravno tu je i mali Franklin, Reedov i Susanin sin, četvrti i pol član tima i najmoćniji mutant na planeti. Dječak sposoban stvoriti čitav novi univerzum i čijih se moći plaši i sam gospodar pakla –Mefisto. Tu je i najnovija prinova u obitelji Richards – novorođena kći Valeria.
Koliko god da su se članovi tima mjenjali, osnovna četvorka ostala je nezamjenjiva i uvijek bi se, na kraju, ponovo okupili. Oni se međusobno svađaju i tuku, prave greške, rastaju i... sastaju, jer veze krvi i lojalnosti su prejake. S vremenom strip je postao gotovo više soap-opera nego akcija. Njihova međusobna povezanost i odanost, često skoro da zasjeni akcijom nabijene djelove stripa. Reed i Susan su u ovoj obitelji i simbolično postavljeni kao roditelji tima, a adoscelentni Johnny kao njihov nestašni sin, dok je Ben tu kao gunđavi, ali voljeni ujak, ili, možda, njegove emocialne reakcije i česta zlovoljnost, sugerira, u stvari, da je beba tima! U prilog ovoj tezi može biti i to da ostalo troje iz grupe nose elegantne uniforme, dok Ben imasamo, poput pelena, velike plave gaće. Savršena uravnoteženost ovog originalnog obiteljskog tima sa ozbiljnim roditeljima, svojeglavim starijim sinom i nemirnim djetetom, čini Fantastičnu četvorku unikatnom i privlačnom.

Serijal se zove Fantastična četvorka, a opet, strip ima pet zvijezda. Serijal bi bio nepotpun bez svog glavnog negativca – Doktora Victora Von Dooma. Vizualno Doom je moćan poput predođbe o smrti. Plamteće oči iza, nalik lubanji, željeznoj masci i tjelesni oklop, uz njegovu moć, pokazuje ga više mašinom nego čovjekom. Srednjovjekovni izgled njegova kostima čini ga poput noćne more koja se vratila iz dugo mrtve monarhističke prošlosti, da uništi slobodu modernog svijeta. Dr. Doom ne samo da izgleda srednjevjekovno, već je i kralj Latverije, male zemlje na Balkanu, smještene između Srbije, Rumunjske i Mađarske. Koliko je znalac u prakticiranju crne magije toliko je i znanstveni genije, u najmanju ruku ravan Reedu.

U ranim šezdesetima, s Američkim novim naglaskom na znanost, Reed je prestavljao znanost kao napredak i dobrobit ljudskog roda i idealizam svemirske utrke. Doom je prestavljao suprotnost – stranu znanosti koja je proizvela nuklearnu prijetnju i smrt. Veliku inteligenciju okrenutu prema egoizmu i želji za dominacijom nad ostatkom ljudskog roda. Nije, onda, čudno da je toliko priča Fantastične četvorke posvečeno sukobu njih dvojice.
Dr. Doom je i Benova suprotnost iako su obojica fizički nakazni. Doomovo lice je unakaženo u laboratoriskom incidentu, kada je pokušao, spojivši magiju i znanost, osloboditi dušu svoje majke iz Mefistovog pakla – i za neuspjeh okrivio Reeda. Tu gdje je Ben bio spašen ljubavlju koju je djelio sa Aliciom i svojom zamjenskom obitelji, Doom, umjesto ljubavi, bira moć.

Rođen je u Latveriji u obitelji Roma, koji umiru u njegovoj mladosti. Odrastajući sam, osjećajući se odbačenim i suvišnim, razvija jaku samodovoljnost i zaklinje se da će se osvetiti svijetu za njegovu patnju. S godinama je savladao i usavršio ciganske mistične vještine i stekao ime brilijantnog znanstvenika. Na koleđu prvi puta susreće Reeda i umalo da su djelili i sobu. Nakon opasnog i neuspješnog eksperimenta, Doom biva izbačen sa univerziteta i odlazi na Tibet, gdje ga prihvaća jedan svećenički red. Svećenici su bili ti koji su napravili njegov oklop i željeznu masku, da prekrije svoju nakaznost i usavršili njegovo znanje mistike.
Vrativši se kući, u Latveriju, silom preuzima vlast i proglašava se kraljem. Vladajući 'željeznom šakom', Doom koristi resurse Latverije za svoje sulude planove osvajanja svijeta.

Super heroji nisu ništa ako nemaju dostojne super negativce, a Dr. Doom je jedan od najboljih negativaca Marvel univerzuma, a zasigurno je i pri samom vrhu liste najboljih negativaca stripa uopće. Jedan glavni faktor izdiže Victora von Dooma iznad svih drugih negativaca – njegovo dostojanstvo. Kakav god ubojica i diktator Doom bio, uvijek je bio uzvišenosti u njemu. On skoro da je više prirodna nepogoda, nego čovjek, ili pali anđeo koji sada vlada svojim vlastitim paklom. On je kraljevski, brilijantan, nemilosrdan i... kompliciran.
Nikad potvrđena priča je da je George Lucas stvorio svog Dartha Vadera po uzoru upravo na ovog oklopljenog tiranina.


Osim izuzetnih likova koje su nam Lee i Kirby prestavili, smišljen je i fantastični univerzum u kojeg su ih smjestili. U Fantastic Four # 1, Reed i ostala trojjka sjedaju i raketu da dosegnu zvijezde prije Rusa. Taj impuls, da istražuju univerzum reflektira svemirski program šezdesetih godina, ali isto tako i Leejeve i Kirbyjeve kreativne potrebe, jer zajedno sa ovom Fantastičnom četvorkom, započinju graditi i istraživati fikcisti svemir, prepun čuda.

U prvom broju kreću od poznatog – kao kod Julesa Vernea, četvorka upoznaje podzemni svijet Čovjeka Krtice. Slijede avanture s raznim monstrumima i vanzemaljcima infiltriranim u ljudsko društvo. Broj za brojem, Fantastična četvorka vodi čitatelje na potpuno nova i čudesna putovanja. Upoznaju nas s Atlantidom, podmorskim carstvom princa Namora; davnim Egiptom faraona Rama-tuta, osvajača iz budućnosti; Attilan, Himalajom skrivenu zemlju Inhumana; tehno-džunglu u Afričkom srcu – Wakandu i njezinog kralja Crnog Pantera ( prvi puta crni super junak u stripu ); Plavu zonu na Mjesecu i vanzemaljskog prastarog grada smještenog u njoj...


Tko može opisati sve zaplete i bitke Fantastične četvorke, i sva njihova fantastična putovanja. Prokrstarili su galaksije, paralelne svemire, prošlost i budućnost, istražili noćne more tzv. Negativne zone – antimateriske dimenzije, u Mikroverzumu upoznali svjetove na površini atoma, rušili tiranine sa vlasti u Inerverzumu – međumolekukarnim svjetovima, izvukli se iz Null-time zone – beskrajne birokratske dimenzije, koja nadzire i evidentira sve događaje multiverzuma... pa sve do Mefistovog pakla. Sada su u misiji gdje još nisu bili – da bi vratili iz smrti jednog svog člana, odlaze u Nebo, pred samog Boga (koji ovdje ima lik, a koji drugi nego lik samog Jacka Kirbya )

Stripom Fantastična četvorka prošla je i čitava plejada raznih negativaca. Osim Dr. Dooma tu su i : Diablo – ekscentrični, besmrtni srednjevjekovni alkemičar; Molecular man –čovjek s moći kontrole i prekrajanja samih molekula; Mad Tinker – brilijantni i pokvareni izumitelj; Frightful Four – grupa negativaca po uzoru na Fantastičnu četvorku; Blastaar i Annihilus- smrtonosni stvorovi Negativne zone; Power Skrul i Super Skrul – supermoćni vansemaljci; Ronin the Accuster –tužitelj, sudija i krvnik Kree vanzemaljaca; Psicho man –manipulator osjećajima iz Mikroverzuma; Attuma – podmorski Džingis Kan; Inhuman željan vlasti – Maximus the Mad; Dragon man, Darkhoth, Salemska sedmorka... i mnog drugi.

Upoznali smo i poput bogova moćna bića. Od Eternalsa – besmrtna vrsta s Olimpije; Ego – živućom planetom: Watchersa – skoro božanska pacifistička rasa promatrača, Celestialsa – džinovske oklopljene rase svemirskih bogova; Beyondera – biće s moći cijelog kosmosa; Terminusa, Mefista, Kubika, Abraxasa ili samog Eternitya –entiteta koje utjelovljuje sami Kosmos. Upoznali smo i Galaktusa, žderača svjetova, i njegove glasnike – Terraxa, Airwalkera, Firelorda, Stardusta, Novu ( Johnnievu djevojku koja je poželjela zvijezde, a Galaktus joj ih je dao ), Srebrnog letača koji je učio od slijepe Alicie što znaći biti čovjek, i ta spoznaja ga je okrenula protiv gospodara. Spasio je ljudsku rasu, ali je izgubio zvijezde.


Sve ovo podiglo je Marvel Univerzum. Ovaj fantastični strip, beskrajnih mogućnosti, sa potencijalom drame na epskoj skali, gdje priče mogu biti o osobnoj tragediji običnog čovjeka, pa sve do ratova međugalaktičkih carstava.
Priča poput višestrukih okršaja s gotovo božansko- svemoćnim Galaktusom. U prvom obračunu ( FF# 48 – 50 ), Fantastična četvorka je napravila čudo – obranili su zemlju od Žderača svjetova. U zadnjem ( FF# 243 ), osim čuda, napravili su i nemoguće – u direktnom obračunu savladali su, uz pomoć Avengersa, i samog Galaktusa, na oduševljenje Zemlje i čitavog Kozmosa. Tada su, dok je oduševljenje još uvijek trajalo, uradili nešto nezamislivo – Reed, oborenog i na samrti Žderača svjetova izlijeći i oslobodi; sad na zgražanje cjelokupnog kozmosa. Ne treba ni reći da nakon ovoga slijedi još jedna u nizu legendarnih epizoda – suđenje Reedu Richardsu za izdaju svega živućeg u svemiru.

Sude mu sve vrste poznatog svemira, a kao Reedovi branitelji dolazi Nordisko vrhovno božanstvo Odin, a zatim i sam Galaktus. Kada i to ne bude dovoljno za oslobađajuću presudu, pozivaju i samog Eternitya osobno.
Zanimljivo je da je autor, John Byrne, ovdje postavio da je Watcher, kao svjedoke suđenju doveo, uz ostalo troje iz tima, i autora samog, tj. sebe :)
Na drugoj strani skale priča su borbe s ljubavnim problemima i prevarama, kao npr. kada Johnny, iza leđa Benu, osvoji i oženi Aliciu, Benovu dugogodišnju ljubav. Naravno da to nije moglo proći bez njihovog obračuna i naravno da je Ben, na kraju, bio Johnnyu kum na vjenčanju, i naravno da se tu priča ne završava, jer Alicia nije Alicia, nego Skrull špiunka i koja ja Johnnyu, kao vanzemaljka, donjela na svijet – jaje! Al nije jaje jaje, nego...
Uz ljubavne zavrzlame, tu su i oni svakodnevni ovozemaljski problemi, kao kako platiti najamninu za urede u Baxter Bildingu ili kako preživjeti bankrot Fantastične četvorke, pa sve do životnih tragedija kao što je smrt drugog Reedovog i Susaninog djeteta ili smrt dječaka koji se polio benzinom i zapalio, želeći biti poput svog idola – Johnnya, Ljudske baklje.

Od samog početka bilo je jasno da je Fantastična četvorka pravi pogodak. Strip je bio bolji nego se je Marvelov izdavač Goodman mogao ikada i nadati, i ubrzo je postao predvodnički naslov čitave nove linije, koja će, u potpunosti, promjeniti lice strip industrije.
Crtač Jack Kirby doveo je dinamičnost serijala do vrhunca koji nikada nije bio viđen u stripu i utjecao je na čitave generacije strip crtača. Zajedno Kirby i Lee izdali su 108 epizoda, od kojih su neke proglašene najspektakularnijim konceptima koji su stripovani,
Poslije ove dvojice serijal su preuzimali mnogi vrsni crtači poput Johna Busceme, Georgea Pereza, Johna Byrnea, Johna Romite, Walta Simonsona, Paula Ryana, Jima Leea, Alana Davisa, Sala LaRoca ili pisaca poput Roya Thomasa, Marva Wolfmana, Toma DeFalcoa, Chrisa Claremona...Od 1961. godine, kada je izašao prvi broj, strip izlazi redovito i osnovni serijal do sada, je izlazio podjeljen u više djelova. Prvi dio njihovih avantura trajao je 35 godina i završava s 416-im brojem u kojem se Fantastična četvorka, s drugim herojima Marvelovog univerzuma, žrtvuje da bi spasili svijet od stvora zvanog Onslaught.

Drugi dio izlazio je godinu dana i završio je sa 13-im brojem, kada se Marvelovi heroji vraćaju u regularni univerzum (iz mikrouniverzuma kojeg je stvorio Reedov sin Franklin, kako bi ih spasio ).

Treći dio je ponovo krenuo od broja jedan da bi, krajem 2003. godine, došavši do broja 71, vratio originalnom brojanju prvog serijala i postao broj 500. Takvo brojanje traje sve do Aprila 2011 i 588. broja, kada Ljudska baklja žrtvuje svoj život, kako bi spasio Zemlju od najezde Annihilusove vojske.

S tim brojem naizgled završava regularni naslov Fantastične četvorke i započinje od prvog broja strip naslova 'FF' ( Future Foundation ), sa Spider-manom kao četvrtim članom tima i s novim kostimima.
Tim FF-a, s brojem 11 i povratkom Ludske baklje iz mrtvih, ponovo kreće kao Fantastična četvorka kao broj 600. Future Foundation ne prestaje s tim 11 brojem, već nastavlja dalje, prateći avanture Franklina, Valerie i grupe najtalentiranije djece svih rasa i vrsta.

Taj novi-stari smijer grupe završava s 611-tim brojem i odlaskom vrlo nadahnutog scenariste, Jonathana Hickmana.
Fantastic Four preuzima Matt Fraction i crtač Alan Davis i ponovo se kreće od broja jedan.
Nakon Hickmanovih vrtoglavih avantura, Fraction odlučuje malo smiriti i usporiti radnju i pošalje tim u svemir i kroz vrijeme kako bi pronašli lijek za bolest koja ih navodno napada kao posljedica njihovih moći.
Nakon šesnaest brojeva i izlječenja, serijal preuzima James Robinson s crtežom Leonarda Kirka i ponovno smo na broju jedan. Robinson odlučuje da potpuno zagorča život grupe i tako Baklja izgubi svoju moć, Thing završi u zatvoru radi ubistva, Nevidljivu polako preuzima njena druga nasilna osobnost zvana Malice, a Red postaje rastresen i izgubljen. Zgrada i izumi zapljenjeni, Franklin kao i djeca iz FF oduzeti, a Valeria odlazi živjeti s Dr. Doomom... a stari protivnici nikad jaći i inventniji. Nakon 14 brojeva (+ godišnjak) urušavanja grupe slijedi završetak u četri broja (sad opet vraćenih prvobitnom brojanju)- #642-645.

Ili ukratko-

Vol 1.- # 01 - 416 (XI 1961.- IX 1996.) + 22 godišnjaka
Vol 2.- # 01 - 13 ( XI 1996. – XI 1997.) [ # 417-429]
Vol 3.- # 01 – 70 ( I 1998. – VIII 1998.) [ # 430 -499]
Vol 1.- # 500 – 588 (IX 1998. – IV 2003.)
Future Foundation - # 01 – 11 (V 2003. - ... ) [ # 589 -599] ->
Vol 1.- # 600 – 611 (+605,1) ( I 2012. – XII 2012.)
Vol 4.- # 01 – 16 ( I 2013. – III 2014.) [ # 612 -627]
Vol 5.- # 01 – 14 +godišnjak ( IV 2014. – II 2015. ) [# 628 -641]
Vol 1.- # 642 – 645 ( III 2015. – VI 2015. )
?->

Kao dodatak glavnom serijalu, tu su i godišnjaci i giganti. Johnny i Ben su imali i svoje vlastite serijale u 'Strange Tales' i 'Marvel two in one'. Gotovo svi heroji koji su prestavljeni u stripu Fantastična četvorka, dobili su i svoje serijale ( Dr. Doom, Podmorničar Namor, Poručnik Nick Fury, Inhumans, Silver Surfer, Crni panter, Warlock...). Tu je bio i serijal Fantastic Force #01-18, i „ 01-04– tim koji predvodi Franklin kao tinejđer, zatim Fantastic Four 2099 #01-08, Unlimited Fantastic Four # 01-12 i Ultimate Fantastic Four # 01-60, i #01-06, FF Unplugged # 01-06, FF Knights # 01-30. Osim ovih postoje i brojni mini serijali, kao i 12-odjelni Fantastic Four- The World's Greatest Comics Magazine.
Sve ukupno još negdje oko 300 stripova.
Ako poželite sve ovo nabaviti u originalnim izdaljima, po Wizardu,ne bi vas trebalo doći više od 80 000 dolara... osim Fantastic Four # 1 – on je procijenjen na 279 000 dolara


Da, Fantastična četvorka je zaslužila mjesto u stripovskoj besmrtnosti, ali, s obzirom na njihovu ponosnu povijest, kako bi i moglo biti drukčije. Marvel je narastao od jednog super herojskog naslova do najveće strip izdavačke kuće, a sve je počelo s jednim stripom, Leeovom i Kirbyjevom Fantastičnom četvorkom !
Na kraju krajeva, ovdje govorimo o ' Svjetski najboljem strip magazinu !'

Stvarno je šteta što na području bivše YU nikada nije izlazio ovaj strip, jer uz ovakve sjajne avanture i veličanstvene uzlete mašte, svi bi smo trebali odrastati.
Edited by - IGMAN2 on 04/08/2015 11:32:54
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
20796 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 26/05/2022 :  10:20:39  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
(W) Alex Ross (A/CA) Alex Ross
It's a rainy night in Manhattan and not a creature is stirring except for... Ben Grimm. When an intruder suddenly appears inside the Baxter Building, the Fantastic Four-Mister Fantastic (Reed Richards), the Invisible Woman (Susan Storm Richards), the Human Torch (Johnny Storm), and the Thing (Ben Grimm)-find themselves surrounded by a swarm of invading parasites. These carrion creatures composed of Negative Energy come to Earth using a human host as a delivery system. But for what purpose? And who is behind this untimely invasion? The Fantastic Four have no choice but to journey into the Negative Zone, an alien universe composed entirely of anti-matter, risking not just their own lives but the fate of the cosmos! Fantastic Four: Full Circle is the first longform work written and illustrated by acclaimed artist Alex Ross, who revisits a classic Stan Lee-Jack Kirby story from the 1960s and introduces the storyline for a new generation of readers. With bold, vivid colors and his trademark visual storytelling, Ross takes Marvel's first team of super heroes to places only he can illustrate.
In Shops: Aug 03, 2022
[url=https://postimg.cc/sBBrD647]

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
9068 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/05/2022 :  12:00:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Može može!
Ogledne table izgledaju odlično!

There's no such thing as good time for bad luck.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1152 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 26/05/2022 :  12:15:29  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
To je odavno zamišljeno i nalazilo se u nekom izdavačkom limbu. Znači, Ross je uspeo da se dogovori sa izdavačem? Lepo. Ovo je najbliže onome što bismo dobili da je Alex Raymond crtao Fantastičnu četvorku. I na to dodati psihodeličnu paletu 60-ih.

Mislim da sam negde stavio primer ili dva, ali ne mogu da se setim gde.

"To strive, to seek, to find, and not to yield"
Go to Top of Page

fler
Senior MemberCroatia
1659 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 26/05/2022 :  13:01:06  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
Pojma nemam o kontinuitetu (mainstream naslova općenito) i što je sad aktualno, tko bi sve to popratio -
ali volim s vremena na vrijeme pročitati nešto u ovom stilu, van konteksta i zasebno.


Uglavnom, taj "Marvel Arts" -
evo što kaže Marvel:

"Fantastic Four: Full Circle is the first graphic novel that Marvel has licensed to another publisher in more than 40 years.
The publication also will mark the launch of MarvelArts, an exciting new graphic novel collaboration between Marvel Comics and Abrams ComicArts."

Nemam pojma koji su ti (Abrams ComicArts),
ali valjda znači da će biti još sličnih projekata, super!

Split your lungs with Blood and Thunder
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000