forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zlatna serija i Lunov Magnus Strip
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

---dp---
Advanced Member

17178 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 21/01/2018 :  15:30:53  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dzoni

evo jos jednog starog posta bane kerca gde se govori o dnevnikovim stripovima


Bonelijevcima za sablazan, Stripoteka je isla u 80 000, a Tex u 50 000.
Blek je bio najuspesniji, u proseku 80 000, dva tri broja otisla malo preko 100 000.
Zagor se zajedno s Markom kilavio na 60-70 000.
Ostali Mikiji i Rendzeri su se vrzmali izmedju 50 i 60 hiljada.
Najgori su bili Ken, Marti i Dilan Dog koji su skakali od srece kada im pojedine epizode dostignu 40 000.

Yu Strip je u proseku bio oko 30 000.
Giganti i Superi i Eks su dobro isli ali ne znam tacne cifre (navodno preko 50 000, ali to je suvise nezvanicno).
Za Cak i Strip Art nemam pojma.
Cak je bio kratkog veka, pa je velika verovatnoca da nije presao 30 000. S obzirom na njegovu cenu (dosta skuplji od slicnih izdanja), cudilo bi me i 20 iljada.

Kurioziteta radi, Marketprint je ukinuo ediciju Marvel kada je pala na 40 000 primeraka. Licno mislim da je to urbana legenda, al, ajde, dobro zvuci.

I, ne zaboravite, ondasnje edicije su imale trziste od 20 miliona stanovnika, losu televiziju i nikakav internet, a elektronske igre su bile SF.Nedjoh taj post :)
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17178 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 21/01/2018 :  15:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mogorovic

Što se tiče ovih ---dp---jevih navoda, mogu mu potvrditi da je, što se tiče pretiskivanja cijena, na dobrom tragu. O tome je bilo riječ, o racionalnoj potrošnji papira, odnosno, kombiniranju sličnih tiraža na istom tabaku. Stoga su neke Texove kasnije naslovnice bile s pretiskanom cijenom od 6 na 8 dinara, nakon Zagorovih izravno tiskanih s novom cijenom, što je slučaj i kasnije, s pretiskivanjem cijene sa 8 na 10 dinara (usporedite naslovnice).
Također mogu potvrditi, neovisno o ljetnim razdobljima, koja su obilovala remitendom na kioscima, da je u vrijeme izlaska starijih brojeva ZS i LMS, na kiosku bio redovito i prethodni broj, a često i više prethodnih brojeva, dakle, nisu se povlačili izlaskom novoga broja. Kakvo je stanje bilo sredinom osamdesetih i poslije, ne mogu tvrditi, jer u tom razdoblju nisam više pratio ta izdanja.

Hvala mogorovic na ovom postu vezano za prestampane cene, ovo mi je godinama bila misterija, a ovo sto si ti napisao je, jednostavno, najlogicnije - previse logicno da ne bi bilo istinito.

Sto se tice vremena boravka svakog broja na kiosku, to nikako nisam ni uz najbolju volju uspevao da se setim, jer ono sto sam redovno kupovao, kupovao sam to odmah cim izadje, a sto nisam kupovao, to sam nabavljao menjanjem sa bezbrojnim klincima koji su to skupljali i citali kao i ja... Jednom recju, rasvetlio si mi neke stvari za koje godinama nisam uspevao da nadjem odgovor :)

Edited by - ---dp--- on 21/01/2018 15:50:00
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17178 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 21/01/2018 :  15:47:59  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SPQRoma

Pročitah i ja topic od početka, pa da dam svoje mišljenje.

I ja sam relativno iz mlađe garde kolekcionara. Stripove sam počeo čitati tokom rata, čitati, ali ne skupljati, jer se tada radilo samo o razmjenama, nije bilo kioska na kojim bi se kupovali. I da je bilo u prodaji, nije bilo para za to. Trebalo je preživjeti.

Naravno, tokom rata najviše sam čitao ZS, poneki LMS. Tako da se može reći da nisam nostalgičar i u svojoj kolekciji nemam niti jedan taj stari strip. Jednostavno me ne privlači. Loš prevod, oskrnavljeni stripovi bez velikog broja stranica, loš papir... O cijeni da i ne govorim.

Imam komplet ZS i LMS u elektronskoj formi. Znam, mnogi će reći "nije to to", ali opet mislim da je to dobra stvar za "nenostalgičare".

Više bih volio nabaviti neke originalne italijanske brojeve i to mi je u planu u bližoj budućnosti.

Ali, svakako mi je drago da se još priča o tome. To je jednostavno bio početak na našim prostorima i izuzetno mi je zanimljivo čitati činjenice o svome. Ima dosta stvari koje nisam znao. Uglavnom, svaka čast za temu.Potpuno shvatljivo, mi nostalgicari (bar ja sam medju takvima), trazimo u tim stripovima trenutke koje smo proziveli dok smo kao klinci citali te stripove, neko je ovde napisao da kad ga uzme u ruke, tacno vidi trenutak i mesto, kiosk, na kojem ga je kupio. Isto je to tako i kod mene.

Dakle, za nenostalgicare, elektronska forma je perfektna stvar. Jasno je da nije to to, kao sto nije to to ni kad nove stripove imate u elektronskoj formi, ali da nije bilo elektronske forme, mnoge stripove ne bih znao kakvi su a uspeo sam zahvaljujuci tome da procitam mnoge perfektne stripove i ja ih imam preko terabajta u elektronskoj formi, dakle, jos jednom, potpuno te razumem :)

Edited by - ---dp--- on 21/01/2018 15:51:03
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member5239 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 21/01/2018 :  18:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

quote:
Originally posted by legaz

Otisak smeće, prevod isto, naslovnice nakaradno sređivane. Jednom rečju živi užas. A opet ne mogu bez nje. Tu mi je detinjstvo.Baš toDođe se u neki životni period, kad vreme stane a godine lete... skupljaš svašta i težiš mnogim edicjama i junacima, kompletima, a ni pola od toga ne stgneš da pogladaš a kamoli pročitaš... i sve to odjebeš i vratiš se sebi, ono što reče legaz, detinjstvu... zato ZS i LMS nemaju konkurenciju...
Go to Top of Page

dejan borca
Average MemberSerbia
513 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 21/01/2018 :  18:10:49  Show Profile Show Extended Profile  Send dejan borca a Private Message  Reply with Quote
uh,kako me ova tema odjednom pokrenula i naterala da pocnem da se prisecam tih najlepsih vremena stripa
poceo sam da trazim po ormaru i kutijama stripove koje cuvam bas zbog tih vremena i napravio sam par slika

Go to Top of Page

mogorovic
Senior Member

1638 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 21/01/2018 :  22:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Po pitanju dana izlaska LMS i ZS na kioske, pravila nije bilo. Dapače, ovisilo je to o distribuciji izdavačkih kuća, jednako kao i internoj distribuciji kuća koje su imale svoje kioske za prodaju tiskovina. Primjerice, u mojem gradu su, uglavnom, bili kiosci Vjesnika, Borbe i Slobodne Dalmacije. Bio je samo jedan kiosk sarajevskog Oslobođenja. I u taj kiosk, redovito su sva izdanja LMS i ZS stizala dan ili čak po nekoliko dana ranije. Ništa neobično, jer stripova je u to vrijeme bilo mnogo. Kako izdanja, tako i u velikim nakladama. Distribucijski pravci i veze su bili skromniji, ceste sporije, auto-ceste (osim one jedne) u snovima. Središnjice svih distribucijskih kuća s kioscima (u pravilu su to bila i izdavačka poduzeća), svojim su režimom, u obilju drugih tiskovina (kojih je u vremenu bez interneta i slobodne televizije te ostalih elektronskih medija, bilo u, za današnje generacije, neshvatljivim količinama i nakladama), distribuirale stripove, dobivene od izdavača, prema svojim planovima distribucije i mogućnostima svojega auto-parka. Prvenstvo su imale tiskovine sa naznačenim danom u tjednu, kada su izlazile, dok su stripovi (u pravilu bez nadnevka i datuma izlaženja), bili na repu događanja, a stizali su kada su stizali.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member5567 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/01/2018 :  00:57:21  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Treba kazati i to da su ZS i LMS isli dva do cetiri puta mesecno, kako kad, i da su mnogi koji ne razlikuju junake poistovetili ukupne mesecne tiraze sa pojedinacnim tirazima.
Postojao je i lep obicaj da se cifre nakarikaju kad su u blizini predstavnici konkurencije.
Dalje, remitenda je ponovo slata u kioske preko leta u obliku paketa i slicno. Koliko je tu cega otislo, nemoguce je utvrditi.
I na kraju, cesto se zvanican tiraz razlikovao od kolicine koja izadje iz rotacije.... A razliku se jele kojekakve Lovacke novine, Hlas Ludu i ostala ''izdanja pod mus''.
Sretenova izjava je data onomad u intervjuu za Vojvodjanski strip.
U kasnijim razgovorima s njim, slozili smo se da proslost nije toliko spektakularna koliko dobro zvuci. Ken Parker i MM su bili dosta cesto predmet rasprave da li da se ukinu ili ne...
Kena su spasle Pat O'Sejn i Lovceva Lili jer su uvukle Kena u vagon sa delima koja se gaje bez obzira na isplativost. Ada je to potvrdila i Ken je stabilizovao tiraz pa se moglo kalkulisati.
Ostali su imali svoje verne citaoce i nisu previse varirali u brojevima....
Naslovne kakve god bile i kretenski naslovi nisu imali uticaja na prodaju. Losu stampu niko ziv nije konstatovao. Jednostavno, prihvatano je zdravo za gotovo.
Sve analize na temu zasto je ta i ta epizoda prosla bolje od neke druge su slavno propale posle desetak piva na desetom spratu.
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
15770 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/01/2018 :  01:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče Zagreba te Siska i Petrinje redosljed izlaženja je bio isključiv i ja se ne sjećam niti jedne iznimke:Zlatna serija utorkom, a Lunov magnus strip petkom. Kod bake u Petrinji sam kupovao LMS kad sam došao za vikend ali u 95% slučajeva već u petak, a ZS se naravno kupila ranije:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero


Edited by - mladjo on 22/01/2018 01:03:22
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
15770 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/02/2018 :  00:56:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote


Ove dvije sličice na zadnjoj strani prvog LMS-a su zapravo prvo pojavljivanje Zagora na našim prostorima Tko zna da li je neki klinac koji ih je tada vidio pomislio:"Uh ovaj se čini zanimljiv, baš me zanima kakav je to strip".

P.S. Prvo pojavljivanje i Marka, također :D

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

maelstrom
Junior Member

391 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 14/02/2018 :  01:10:08  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
I zanimljivo je da te 2 Zagorove priče (odnosno jedna i po ) sa sličica sa poleđine nikada nisu na kraju ni objavili, a eto očito je da su to planirali.
Reč je naravno o epizodi Lovci na ljude i nastavku Nasilja u Darkvudu čiji drugi deo priče Dnevnik nikada nije objavio.

Iz toga se da videti da u ovom slučju nije bilo reči o cenzuri već o ili početnom lutanju ili nemarnosti tadašnjih zaposlenih u Dnevniku.

Go to Top of Page

mogorovic
Senior Member

1638 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 14/02/2018 :  13:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
A, zanimljivo je da mlado uredništvo još nije saživjelo sa pridjevom sa naslovnice "magnus", nego najavljuje što je u pripremi za "Lunov strip"!
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
15770 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/02/2018 :  18:20:41  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maelstrom

I zanimljivo je da te 2 Zagorove priče (odnosno jedna i po ) sa sličica sa poleđine nikada nisu na kraju ni objavili, a eto očito je da su to planirali.
Reč je naravno o epizodi Lovci na ljude i nastavku Nasilja u Darkvudu čiji drugi deo priče Dnevnik nikada nije objavio.

Iz toga se da videti da u ovom slučju nije bilo reči o cenzuri već o ili početnom lutanju ili nemarnosti tadašnjih zaposlenih u Dnevniku.

Da, jedino je donja naslovnica poslije objavljena za epizodu sa Alkemičarem.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
15770 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/02/2018 :  18:21:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mogorovic

A, zanimljivo je da mlado uredništvo još nije saživjelo sa pridjevom sa naslovnice "magnus", nego najavljuje što je u pripremi za "Lunov strip"!Vidiš fakat!
Ali dobro, možda je i greška, možda su jednostavno slučajno to izostavili

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member1463 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 14/02/2018 :  20:21:46  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

quote:
Originally posted by mogorovic

A, zanimljivo je da mlado uredništvo još nije saživjelo sa pridjevom sa naslovnice "magnus", nego najavljuje što je u pripremi za "Lunov strip"!Vidiš fakat!
Ali dobro, možda je i greška, možda su jednostavno slučajno to izostaviliU početku to i jeste bio Lunov strip, ono MAGNUS je dodato kada se rešilo da se ide u velikom formatu. Ubrzo se, posle nekoliko brojeva prešlo na standardni format ali je ono MAGNUS ostalo u naslovu edicije...
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17178 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 14/02/2018 :  23:46:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maelstrom

I zanimljivo je da te 2 Zagorove priče (odnosno jedna i po ) sa sličica sa poleđine nikada nisu na kraju ni objavili, a eto očito je da su to planirali.
Reč je naravno o epizodi Lovci na ljude i nastavku Nasilja u Darkvudu čiji drugi deo priče Dnevnik nikada nije objavio.

Iz toga se da videti da u ovom slučju nije bilo reči o cenzuri već o ili početnom lutanju ili nemarnosti tadašnjih zaposlenih u Dnevniku.

da, ja sam to odavno primetio, naime, kad sam kao klinac prvi put video ovu zadnju koricu prvog LMS, trazio sam te naslovnice sve dok nisam sakupio sve Zagorove stripove i tek tad shvatio da bas te dve nikada nisu ni objabvljene, iako sam ostavljao mogucnost da su price objavljene a naslovnice ne. Tek kad je izasao taj sa alhemicarem video sam da su nedostatak naslovnice popunili tom koju su preskocili, a kasnije tek sa pojavom interneta kao i kad sam dosao do Zagorovih stripova od "Slobodne dalmacije" sam video da je i ova druga ("Potera zlih") ustvari iz price "Ljudska lovina" ("La Preda Umana") to jest drugog nastavka ove price (sad sam zaboravio kako se zove)
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000