Author |
Topic  |
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 29/11/2012 : 20:00:00
|
Čini mi se da stvari ovako stoje: U ex Yu ima oko 2000 ljubitelja stripa većinom tridesetih godina. "Novije generacije" (striparoša) ne postoje i ne dolaze, ne zanima ih strip. Na taj broj ljudi može se prodati oko 500 primjeraka primamljivog stripa. To nije dovoljno za naslov u kiosku. Ali je dovoljno za HC striparnica izdanje. Ako pogodiš šta ljudi vole, prodaš 500 i zaradiš ponešto. Ako ne pogodiš, moliš boga da se vremenom pokriješ. Tko ima strpljenja, znanja i početni kapital opstaje. Tko želi od prvog izdanja financirati drugo, uglavnom se razočara i odustane. I to je naša strip realnost. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 29/11/2012 : 20:21:58
|
Mislim da nisi u pravu glede broja ljubitelja stripa. Primera radi, Zagor i DD se u Srbiji prodaju minimum 5000 na kioscima plus prodaja preko Trafika VC, striparnica, izvoz itd. I ne kupuju svi istovremeno i Zagor i DD. Problem je u tome sto vecinu tih ljudi zaista ne zanima nista izvan toga. Moze tu Ken Parker da kosta 50 dinara, on ga nece kupiti jer ga KP ne zanima. Takvo je citalacko telo a najbolji dokaz za to su ti reprinti i reprinti gorepomenutih junaka. Covek pokupuje VC i Ludens redovnu seriju, Klasik, Superbook, Almanah, OP, Extra, Specijal, KI VC, KI Ludens, KI Libellus i jos trazi Agarthi. Ako mu ponudis Murenu ili Preachera, pogledace te sa gadjenjem i prekrstiti se. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 29/11/2012 : 20:33:41
|
quote: Originally posted by Markos Svima su puna usta priče kako strip treba biti što jeftiniji, a jeftini stripovi na kioscima jedan po jedan umiru, jer je prodaja sve lošija i lošija. Tko je tu lud onda?
A treba li knjiga da bude jeftina? Ako ne bude, umreće strip, umreće izdavači i sve će propasti.
Pa šta? |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 29/11/2012 : 20:36:18
|
quote: Originally posted by xander
quote: Originally posted by Markos Ali zato mogu platiti 500 eura za iPad na kojem čitaju "preskupe" stripove? Plus, Inkal NIJE skup, pogotovo s popustom od 20% na Interliberu. 7 albuma za 32 eura NIJE skupo.
E pa sad, ti što imaju da plate 500 evra za tablet će možda i kupiti neki strip. Stvar je u prioritetima. A slažem se da ta cifra nije skupa za ono što se dobija. Ali šta sa onima koji ne mogu da plate 32 evra za strip mimo toga koliko on strana imao i u kakvoj opremi dolazio i kojih je verovatno dosta više? Njima je potrebna jeftinija alternativa koju tržište ne nudi.
Dakle, ti bi htio Inkala jeftinije od 4,57 Eura po albumu? Koliko jeftinije bi bilo prihvatljivo? 3? Na stranu sad činjenica kako je uopće moguće postići tu cijenu, ali što ćemo onda s onima koji nemaju 3 eura po albumu? Ajd, onda 2. A što ćemo s onima koji nemaju 2 eura za album? Ajde, onda 1. A šta... znaš već;)
|
Trouble will find me |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Posted - 29/11/2012 : 20:40:08
|
quote: Originally posted by mpavin
quote: Originally posted by elfak nish
Ne treba generalizovati stvar,ko ima love-citace ko nema cekace. U ovom slucaju ,cekace pristupacnije SC izdanje.
SC izdanje kojeg nikad neće biti. Uglavnom, prva rečenica govori sve. Stripovi su postali luksuz za one bogate, određeni krug ljudi, zato i je tu tiraž od 300-500...
Koliko mjesečno potrošiš na cigarete? Na izlaske? Što npr. možeš popiti u malo boljem disko klubu (ili gdje vec mladi danas izlaze) za npr. 100 kuna? Tri piva? |
Trouble will find me |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 29/11/2012 : 20:40:54
|
quote: Originally posted by Markos
Nisi upoznat previše, ali to te ne sprečava da dijeliš lekcije što bi i kako izdavači trebali raditi. Kako tipično. Reklama kažeš? Đizs, kako se toga prije nisam sjetio!? Ima li išta jednostavnije, lakše i jeftinije na svijetu nego reklamirati se u novinama, tv-u, internetu i radiju? Ali sve je to već sto puta prožvakano, ne da mi se ponavljati iste stvari. Da ne bi nedajbože još netko nasjeo na priču.
Uopšte nigde ne vidim da momak drži tzv. lekcije. Ili ne pazim na času?
U Hrvatskoj nema časopisa kakav je Zabavnik. I tu jeste baza za fra-belg. stripove, jer se 70 godina pojavljuju u ovom nedeljniku. Pritom, cena Zabavnika je niska, a stripovi koji izlaze unutar su manje-više dobri. Tako da ima logike reklama, pre svega, u Zabavniku.
A teško će da se poturi 1000 primeraka skupog stripa. Neće ni knjige, što bi stripa? Ljudi neće da daju veliku lovu za strip (uglavnom). |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12999 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12999 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Posted - 29/11/2012 : 21:09:28
|
quote: Originally posted by Jasko
Nisi upoznat previše, ali to te ne sprečava da dijeliš lekcije što bi i kako izdavači trebali raditi. Kako tipično. Reklama kažeš? Đizs, kako se toga prije nisam sjetio!? Ima li išta jednostavnije, lakše i jeftinije na svijetu nego reklamirati se u novinama, tv-u, internetu i radiju? Ali sve je to već sto puta prožvakano, ne da mi se ponavljati iste stvari. Da ne bi nedajbože još netko nasjeo na priču.
Uopšte nigde ne vidim da momak drži tzv. lekcije. Ili ne pazim na času?
U Hrvatskoj nema časopisa kakav je Zabavnik. I tu jeste baza za fra-belg. stripove, jer se 70 godina pojavljuju u ovom nedeljniku. Pritom, cena Zabavnika je niska, a stripovi koji izlaze unutar su manje-više dobri. Tako da ima logike reklama, pre svega, u Zabavniku.
A teško će da se poturi 1000 primeraka skupog stripa. Neće ni knjige, što bi stripa? Ljudi neće da daju veliku lovu za strip (uglavnom).
Naravno da drži lekcije. "Trebate se reklamirati". Ma nemoj, Šerloče! A koliko bi takva reklama koštala i odakle izdavačima toliki novac? Koliko košta jedna stranica reklame u listu kao npr. Zabavnik, i to na par mjeseci, da bi imala nekog efekta?
Što se teško da će da se poturi 1000 primeraka skupog stripa, vidi pod "Konan". (disklejmer za pacijente koji misle da znaju lukavo čitati između redova: Ne, ne mislim da je Konan skup, naravno, ali to je i dalje 2000 dinara za "jedan strip", a za prosječnog srbina bi to, prema vašim riječima, trebalo biti skupo) |
Trouble will find me |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Posted - 29/11/2012 : 21:19:00
|
Naravno da drži lekcije. "Trebate se reklamirati". Ma nemoj, Šerloče! A koliko bi takva reklama koštala i odakle izdavačima toliki novac? Koliko košta jedna stranica reklame u listu kao npr. Zabavnik, i to na par mjeseci, da bi imala nekog efekta?
Što se teško da će da se poturi 1000 primeraka skupog stripa, vidi pod "Konan". (disklejmer za pacijente koji misle da znaju lukavo čitati između redova: Ne, ne mislim da je Konan skup, naravno, ali to je i dalje 2000 dinara za "jedan strip", a za prosječnog srbina bi to, prema vašim riječima, trebalo biti skupo)
Dovoljno je mesec dana :) Ili po nedelju na cetiri meseca :)
Ne znam koliko košta, možda i je papreno, ali je tačno primetio za VČ. Ja sam pročitao reklamu za VČ u "Zabavniku". Dobro, sad je net znatno zastupljeniji nego 2 i 8. :)
Ne znam šta bih napisao o fenomenu Konan... Je li se prodavao taj Konan dobro i "Belom Putu" i "Bukgloubu"? 8) Sve se mislim da je u onih 5000 Koltovih (pomenutih) i 'iljadu Konanovih :D
Nije baš toliko crno. Crno je kada Guzana Mančić izdaje treće izdanje svoje knjige 8) |
Edited by - Jasko on 29/11/2012 21:19:20 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 29/11/2012 : 21:28:15
|
Ma nije samo stvar u stripu, tako je sa apsolutno svim drugim što nije mainstream(pod mainstream mislim "moram imati iPod/ići van tu-i-tu i slične gluposti jer inače nisam "in") Evo, ja čitam SF. Koliko ljudi kupuje SF knjige? 500? 1000? Koliko izdavači zarade na njima? I koliko im se isplati uopće izdavati knjige? Također sam HI-FI fanatik. Koliko ljudi ima taj hobi? 500? 100? Koliko se isplati uopće otvoriti takav dućan, a da nije iz hobija/strasti? Moj prijatelj je strastveni ribič. Koliko ima ribiča u Hrvatskoj? 500?1000? i koliko se isplati otvoriti dućan sa tom opremom a da barem dijelom niste strastveni ljubitelj tog sporta? Jedan moj prijatelj radi i skuplja makete vojnih aviona. Koliko ima ljudi koji se bave modelarstvom? 500? 1000? i da li se isplati otvoriti taj dućan? Jedan moj prijatelj je astronom. Ima čovjek i teleskop i sve. Koliko ima astronoma u hrvatskoj' 500? 1000? i da li se isplati otvoriti dućan zbog te "šačice" zaljubljenika?
uglavnom, mogu ovako u nedogled. Činjenica je da je naše tržište malo i da svijest najveće većine ljudi ne odskače od mainstreama tipa mobitel, nove felge i 'ajmo van u Maraskino. Mislim tako je vjerojatno svugdje (makar mislim da ima zemalja gdje postotak ipak drastično viši) ali kad u Francuskoj 0,1% stanovništva čita strip to je 50 000 ljudi. A kod nas je taj postotak tek negdje oko 4 000. Naravno, brojke su proizvoljne i tu su čisto radi demonstracije ali suština je takva kakva je. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
Posted - 29/11/2012 : 21:37:48
|
ja sam poceo skupljat prosle god, tex i kp sam kompletirao prvih 30 odnosno 40
od toga samo mozda 7,8 od tih 70 platio iznad cijene, a jedno 30 ispod cijene, i ostalo redovno, i nisam dobio na lotu, radim i kolko izdvojim za stirpove izdvojim
sve se moze, al svi bi valjda da im netko pokuca na vrata i kaze, hej imam kp broj 15 za 50kn oces ? |
There can be only one, me! |
 |
|
xander
Junior Member

Serbia
408 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 29/11/2012 : 21:47:39
|
quote: Originally posted by Markos Dakle, ti bi htio Inkala jeftinije od 4,57 Eura po albumu? Koliko jeftinije bi bilo prihvatljivo? 3? Na stranu sad činjenica kako je uopće moguće postići tu cijenu, ali što ćemo onda s onima koji nemaju 3 eura po albumu? Ajd, onda 2. A što ćemo s onima koji nemaju 2 eura za album? Ajde, onda 1. A šta... znaš već;)
Zaboga, ja rekoh da cena nije skupa za ono što se dobija. Ali je mnogima puno da daju te pare za strip. Prosečan kupac će gledati koliko treba da plati u tom trenutku, a ne koliko ga to izađe po albumu ili stranici. Ne znam, možda bi se više prodalo da si izdao periodične mekokoričene albume i 200 primeraka tvrdokoričenog integrala za hardkor kolekcionare. Eksperimentišite sa modelima prodaje.
quote: Originally posted by Markos Naravno da drži lekcije. "Trebate se reklamirati". Ma nemoj, Šerloče! A koliko bi takva reklama koštala i odakle izdavačima toliki novac? Koliko košta jedna stranica reklame u listu kao npr. Zabavnik, i to na par mjeseci, da bi imala nekog efekta?
Što se teško da će da se poturi 1000 primeraka skupog stripa, vidi pod "Konan". (disklejmer za pacijente koji misle da znaju lukavo čitati između redova: Ne, ne mislim da je Konan skup, naravno, ali to je i dalje 2000 dinara za "jedan strip", a za prosječnog srbina bi to, prema vašim riječima, trebalo biti skupo)
Promocija je jedan od osnovnih elemenata marketiranja proizvoda. Ako je jedina reklama koju izdavači mogu sebi da priušte postavljanje najava na par stripovskih foruma onda ne mogu ni očekivati veliku prodaju. A klasična reklama nije jedina strategija promocije.
A što se tiče Konana, Darkvud je nekako uspeo da animira već postojeće tržište stripa za ovo izdanje. Možda jednostavno ima puno ljubitelja Konana na ovim prostorima? A za prosečnog srbina verovatno i jeste skupo da da 2000 dinara za strip kada uopšte nije zainteresovan za taj medij. Da se svi kupci ravnaju prema proseku niko ne bi kupio ni jedan strip.
quote: Originally posted by izivko
Ove godine kod nas svinje bile 5 km žive vage.
Ali to je mislim musthevuša...
Slažem se. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Posted - 29/11/2012 : 21:50:53
|
Rekao bih da ni SC nije garancija da ce se nesto prodavati dobro. Kada kazes Betmen i Cetvorka iz Ulice Bejker, svako ce pretpostaviti da se Betmen bolje prodavao (pogotovo sto je SC i samim tim jeftiniji) ali na kraju dana se ispostavilo da je Cetvorka skroz otisla a Betmen jedva 250 komada. Jednostavno nije bilo potraznje na trzistu i kraj price. |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 29/11/2012 : 22:12:58
|
zapravo nije bilo toliko za očekivati uspjeh batmana koji je bio dostupan i u engleskom i hr izdanju - (da isto bi rekao i da je obrnuta situacija) - jer je to jedno tržište i isti jezik (ono british/american english) - i uopće me ne čudi uspjeh četvorke |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Posted - 29/11/2012 : 22:13:58
|
quote: Originally posted by Markos Dakle, ti bi htio Inkala jeftinije od 4,57 Eura po albumu? Koliko jeftinije bi bilo prihvatljivo? 3? Na stranu sad činjenica kako je uopće moguće postići tu cijenu, ali što ćemo onda s onima koji nemaju 3 eura po albumu? Ajd, onda 2. A što ćemo s onima koji nemaju 2 eura za album? Ajde, onda 1. A šta... znaš već;)
Zaboga, ja rekoh da cena nije skupa za ono što se dobija. Ali je mnogima puno da daju te pare za strip. Prosečan kupac će gledati koliko treba da plati u tom trenutku, a ne koliko ga to izađe po albumu ili stranici. Ne znam, možda bi se više prodalo da si izdao periodične mekokoričene albume i 200 primeraka tvrdokoričenog integrala za hardkor kolekcionare. Eksperimentišite sa modelima prodaje.
Još malo lekcija, vidim. Pa ajmo malo sa katedre u stvarni život: (mladi) Inkal postoji u Srbiji u mekokoričenim albumima po, ako se ne varam, 500-600 dinara komad, ne znam točno, ali valjda tu negdje. I nije se rasprodao bar već 7-8 godina. Ako tvrdiš da je cijena problem, da li je 500 dinara za album isto skupo? Koji bi ti model prodaje primjenio u tom slučaju?
quote: Originally posted by xander Promocija je jedan od osnovnih elemenata marketiranja proizvoda. Ako je jedina reklama koju izdavači mogu sebi da priušte postavljanje najava na par stripovskih foruma onda ne mogu ni očekivati veliku prodaju. A klasična reklama nije jedina strategija promocije.
A što se tiče Konana, Darkvud je nekako uspeo da animira već postojeće tržište stripa za ovo izdanje. Možda jednostavno ima puno ljubitelja Konana na ovim prostorima? A za prosečnog srbina verovatno i jeste skupo da da 2000 dinara za strip kada uopšte nije zainteresovan za taj medij. Da se svi kupci ravnaju prema proseku niko ne bi kupio ni jedan strip.
Dakako da nije jedina strategija promocije. Npr. Beli put je imao izvrsnu promociju, marketing, distribuciju, izdanja i cijene: sve što je potrebno za uspjeh!
Itd itd. Nemam vremena ni volje za ovakva natezanja. Da je to baš tako jednostavno i izvedivo, već bi se pojavio netko tko bi uspio. Ako mislite da možete i znate bolje, samo naprijed.
|
Trouble will find me |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 29/11/2012 : 22:16:17
|
quote: Originally posted by Tutta
blago onom ko je poceo da skuplja kad je to sve krenulo. lakse je gledati u kp i reci kostali su me pet tisuca kuna,nego trebat ce mi 5000 kn.ako ne cak i vise. prve brojeve vec po zlatu prodaju. 46 brojeva tex lib.-7000kn. komad preko 20 eura! eto samo ta dva lika,kp i tw. a gdje su jos drugi. nadrljali su oni koji su tek nedavno poceli skupljati,godina,dvije,tri.
Evo ga jedan, sve redovno i sad kad ih pogledam uopste ne razmisljam o ceni, samo o tome kako je dobro sto imam tako jebeno dobar serijal kompletiran I nemam nameru da ga ikad prodam. I ne boli toliko kad se uzima redovno A evo planiram da po treci put citam ispocetka Fibrino izdanje, necu da pricam o ostalima koje sam ranije citao. Strip koji vredi, jer mogu da ga citam x puta i iznova uzivam
A da sam tek sad krenuo jebo bi cvorka u dupe iliti jeza u bocku |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17900 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 29/11/2012 : 22:18:08
|
prostor za reklamu... između ovih postova... mali banerčići koji će se rotirati i neće biti dosadni i veliki... i tako mjesecima najavljivati nešto...
|
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Posted - 29/11/2012 : 22:20:54
|
quote: Originally posted by zeljko
prostor za reklamu... između ovih postova... mali banerčići koji će se rotirati i neće biti dosadni i veliki... i tako mjesecima najavljivati nešto...
fuj. ni mrtav to ne bi napravio. |
Trouble will find me |
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
Posted - 29/11/2012 : 22:26:27
|
quote: Originally posted by zeljko
Svi koji dolaze ovdje uglavnom znaju sto ima u ponudi stripova,reklame po forumu su bespotrebne. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Posted - 29/11/2012 : 22:31:05
|
quote: Originally posted by rommel
zapravo nije bilo toliko za očekivati uspjeh batmana koji je bio dostupan i u engleskom i hr izdanju - (da isto bi rekao i da je obrnuta situacija) - jer je to jedno tržište i isti jezik (ono british/american english) - i uopće me ne čudi uspjeh četvorke
Nisam siguran koliko je relevantno americko izdanje (DKR koji je Beli Put rasprodao je primer za to) ali je ocito mnogo bitnije bilo postojanje hrvatskog izdanja koje je "odvuklo" gro kupaca. Hteo sam da kazem da je taj Betmen relativno jeftin ali niko nije hteo da ga uzima iako je SC dok se HC Zagora ili Marti Misterije prodaje iako i tu ima alternativa. Nikada ne mozes predvideti potraznju trzista. |
 |
|
rommel
stripovi.com suradnik

.jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 29/11/2012 : 22:38:36
|
quote: Originally posted by Colt
quote: Originally posted by rommel
zapravo nije bilo toliko za očekivati uspjeh batmana koji je bio dostupan i u engleskom i hr izdanju - (da isto bi rekao i da je obrnuta situacija) - jer je to jedno tržište i isti jezik (ono british/american english) - i uopće me ne čudi uspjeh četvorke
Nisam siguran koliko je relevantno americko izdanje (DKR koji je Beli Put rasprodao je primer za to) ali je ocito mnogo bitnije bilo postojanje hrvatskog izdanja koje je "odvuklo" gro kupaca. Hteo sam da kazem da je taj Betmen relativno jeftin ali niko nije hteo da ga uzima iako je SC dok se HC Zagora ili Marti Misterije prodaje iako i tu ima alternativa. Nikada ne mozes predvideti potraznju trzista.
pa zapravo sam više i pucao na hr izdanje a kupci engleskog vjerojatno su u najvećem djelu bojkotirali oba jer zapravo nema smisla imati x-plikate...s konanom je druga priča - darkhorseov wc papir ili DW enciklopedija |
 |
|
xander
Junior Member

Serbia
408 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 29/11/2012 : 23:10:09
|
quote: Originally posted by Markos Još malo lekcija, vidim. Pa ajmo malo sa katedre u stvarni život: (mladi) Inkal postoji u Srbiji u mekokoričenim albumima po, ako se ne varam, 500-600 dinara komad, ne znam točno, ali valjda tu negdje. I nije se rasprodao bar već 7-8 godina. Ako tvrdiš da je cijena problem, da li je 500 dinara za album isto skupo? Koji bi ti model prodaje primjenio u tom slučaju?
Nije se još prodao ni Sistemov Inkal, a kamoli Mladost. Ne znam, možda se preoptimistično išlo sa tiražom od 1000 komada? Ja mogu da ti kažem samo da tada nisam pratio strip scenu, ne verujem ni da sam znao šta je to Inkal i ko je taj Hodorovski i naravno da nisam ni čuo za izdanje. Koliko vidim Sistem je izdao Mladost pre nego što je izdao Inkala. To mi je nekako naopak redosled. Svejedno, Inkal nikako nije nešto što će privući nove, mlade čitaoce. Još kad uzmemo da je stanje u izdavaštvu bilo jjoš lošije tada... |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2980 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 29/11/2012 : 23:13:17
|
Cisto kao reality check, jedna sasvim solidna francuska strip revija poput L'immanquable se prosle godine prodavala u 10.100 primjeraka (9500 na kioscima i 600 pretplatnika). U to vrijeme kostala je 6,5 EUR (sad kosta 7,5 EUR) i imala 160 stranica u boji. Objavljuje stripove u dva do cetiri nastavka prije nego sto izadju u formi albuma. Objavili su recimo deveti tom Ubojice, treci tom Orlova Rima, 15 tom Jonathana i sto je vaznije dosta prvih ili drugih nastavaka novih serijala te one-shot stripova. 10.000 za cijelo frankofono trziste. |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Posted - 30/11/2012 : 00:03:04
|
quote: Originally posted by Markos Još malo lekcija, vidim. Pa ajmo malo sa katedre u stvarni život: (mladi) Inkal postoji u Srbiji u mekokoričenim albumima po, ako se ne varam, 500-600 dinara komad, ne znam točno, ali valjda tu negdje. I nije se rasprodao bar već 7-8 godina. Ako tvrdiš da je cijena problem, da li je 500 dinara za album isto skupo? Koji bi ti model prodaje primjenio u tom slučaju?
Nije se još prodao ni Sistemov Inkal, a kamoli Mladost. Ne znam, možda se preoptimistično išlo sa tiražom od 1000 komada? Ja mogu da ti kažem samo da tada nisam pratio strip scenu, ne verujem ni da sam znao šta je to Inkal i ko je taj Hodorovski i naravno da nisam ni čuo za izdanje. Koliko vidim Sistem je izdao Mladost pre nego što je izdao Inkala. To mi je nekako naopak redosled. Svejedno, Inkal nikako nije nešto što će privući nove, mlade čitaoce. Još kad uzmemo da je stanje u izdavaštvu bilo jjoš lošije tada...
Samo da te podsjetim da nisi odgovorio na pitanje.
Dakle, problem: Fibrin Inkal u integralu nije skup, ali puno ljudi ne mogu/žele dati 32 Eura za 7 albuma u jednoj knjizi i njima treba ponuditi nešto za njih.
Tvoj prijedlog: eksperimentirajte s modelima prodaje, radite mekokoričena jeftina izdanja.
Moj odgovor: postoje jeftina, mekokoričena izdanja system comicsa. Ali ona se očito ne prodaju tako dobro, jer ni nakon 7-8 godina, usprkos povoljnoj cijeni, nisu rasprodana.
Domaći rad: ako je u cijeni problem, ako ljudi ne kupuju stripove jer su skupi, zašto onda ta jeftina izdanja nisu rasprodana? Ako izdavači trebaju eksperimentirati s modelima prodaje, KOJE modele bi ti tu onda upotrijebio u ovom slučaju? 1000 primjeraka je preoptimistično? Dakle, tiskajmo manje tiraže? Ali pritom još spustimo cijene bar za pola, pretpostavljam?
Lako je mlatiti praznu slamu u teoriji, ali u praksi to baš i ne ide, znaš...
|
Trouble will find me |
 |
|
Topic  |
|
|
|