forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 previse?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 30/11/2012 : 08:53:14  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Moja supruga jako voli čitati knjige. Čak bi rekao opsesivno. Koliko ima knjiga kod kuće? Jako malo. Zašto? Kaže da joj ne pada na pamet kupovati knjige pored izvrsno opremljenih knjižnica. Ono što je zanima posudi, pročita i vrati. A tko je opsesivni sakupljač sam si je kriv. Je li poanta u samom sakupljanju ili čitanju? Oni koji me poznaju sa foruma znaju da kod kuće nemam bogzna kakvu kolekciju stripova. Što ne znači da nisam večinu stripova pročitao. Jednostavno se prošetam do knjižnice i posudim što me zanima. A ono za što smatram da bi bilo vrijedno imati u kućnoj kolekciji to kupim. Uglavnom na sniženjima. I da se referiram na pitanje topica. Hočete li kupiti svaku knjigu koja se objavi na tržištiu iz bilo kojeg područja (poezija, SF,...) ili samo ono što vas zanima? Pa nije moguće da ste ljubitelj ama baš svake škole stripa i da morate imati baš sve. I vjerujte mi, nije sramota kupiti strip sa mekanim koricama. Sadržaj je u potpunosti isti kao u onom sa tvrdim. Koricama.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17900 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/11/2012 : 09:16:08  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by zeljko

prostor za reklamu... između ovih postova... mali banerčići koji će se rotirati i neće biti dosadni i veliki... i tako mjesecima najavljivati nešto...

fuj. ni mrtav to ne bi napravio.

pa ja dolazim na sajt 10 godina
i za libelus sam saznao 4 godine nakon osnivanja... isto i za fibru i to tek kad sam slučajno na aukcijama vidio neke gigante nathana pa se baš zarovio

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17900 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/11/2012 : 09:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by xander

quote:
Još malo lekcija, vidim. Pa ajmo malo sa katedre u stvarni život: (mladi) Inkal postoji u Srbiji u mekokoričenim albumima po, ako se ne varam, 500-600 dinara komad, ne znam točno, ali valjda tu negdje. I nije se rasprodao bar već 7-8 godina. Ako tvrdiš da je cijena problem, da li je 500 dinara za album isto skupo? Koji bi ti model prodaje primjenio u tom slučaju?

Nije se još prodao ni Sistemov Inkal, a kamoli Mladost. Ne znam, možda se preoptimistično išlo sa tiražom od 1000 komada? Ja mogu da ti kažem samo da tada nisam pratio strip scenu, ne verujem ni da sam znao šta je to Inkal i ko je taj Hodorovski i naravno da nisam ni čuo za izdanje. Koliko vidim Sistem je izdao Mladost pre nego što je izdao Inkala. To mi je nekako naopak redosled. Svejedno, Inkal nikako nije nešto što će privući nove, mlade čitaoce. Još kad uzmemo da je stanje u izdavaštvu bilo jjoš lošije tada...

ja sam čitao skenirano izdanje inkala na engleskom davno prije i toliko sam uvijek zbunjen kad na sajmu gledam inkale...
drugačiji crtež kolor... nema nikakvih objašnjenja na poleđini
niš mi nije jasno... a ko čitao sam prije
kako prvući nekog ko nema pojma o tome a ima pare i oće stripove čitati?

eto tema za seminarski na ekonomiji...

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 30/11/2012 : 11:35:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fikus

Moja supruga jako voli čitati knjige. Čak bi rekao opsesivno. Koliko ima knjiga kod kuće? Jako malo. Zašto? Kaže da joj ne pada na pamet kupovati knjige pored izvrsno opremljenih knjižnica. Ono što je zanima posudi, pročita i vrati. A tko je opsesivni sakupljač sam si je kriv. Je li poanta u samom sakupljanju ili čitanju? Oni koji me poznaju sa foruma znaju da kod kuće nemam bogzna kakvu kolekciju stripova. Što ne znači da nisam večinu stripova pročitao. Jednostavno se prošetam do knjižnice i posudim što me zanima. A ono za što smatram da bi bilo vrijedno imati u kućnoj kolekciji to kupim. Uglavnom na sniženjima. I da se referiram na pitanje topica. Hočete li kupiti svaku knjigu koja se objavi na tržištiu iz bilo kojeg područja (poezija, SF,...) ili samo ono što vas zanima? Pa nije moguće da ste ljubitelj ama baš svake škole stripa i da morate imati baš sve. I vjerujte mi, nije sramota kupiti strip sa mekanim koricama. Sadržaj je u potpunosti isti kao u onom sa tvrdim. Koricama.

+1

Sto se moje bolje polovine tice, rekao bih cak +100 - i ona ne voli skupljati, ja se jos borim sa tom bolescu.

Ali, barem kod nas, problem je u tome sto i nema nekog izbora stripova po knjiznicama. Ono malo na hr/sr je jos iz ex-Yu, a i od toga nema svega, a pogotovo nista od Fibre, Libellusa, Darkwooda, BG, SA, LU, Mentora,... zato ostaje kupovanje. A posto su vecinom u pitanju HC . Ima nesto na engleskom pa ovi stari, i nasi na slovenskom. A posuđivanje dandanas i nije nesto poznato; sa razlikom od nekada ZS/LMS koji su isli tamo vamo.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7926 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 30/11/2012 : 12:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by mpavin

quote:
Originally posted by elfak nish

Ne treba generalizovati stvar,ko ima love-citace ko nema cekace.
U ovom slucaju ,cekace pristupacnije SC izdanje.

SC izdanje kojeg nikad neće biti.
Uglavnom, prva rečenica govori sve. Stripovi su postali luksuz za one bogate, određeni krug ljudi, zato i je tu tiraž od 300-500...

Koliko mjesečno potrošiš na cigarete? Na izlaske? Što npr. možeš popiti u malo boljem disko klubu (ili gdje vec mladi danas izlaze) za npr. 100 kuna? Tri piva?

Krivoga si naša za takva pitanja.
Go to Top of Page

C Celtic
Average Member

Serbia
897 Posts

Member since 20/05/2009

Posted - 30/11/2012 : 12:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send C Celtic a Private Message  Reply with Quote
quote:

U svemu si u pravu osim jednog : Malo pivo ne može biti bolje od velikog . Nikada

What a long strange trip it's been
Go to Top of Page

Shiva314
Junior Member

Croatia
336 Posts

Member since 16/07/2004

Posted - 30/11/2012 : 12:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Shiva314 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

Ali, barem kod nas, problem je u tome sto i nema nekog izbora stripova po knjiznicama. Ono malo na hr/sr je jos iz ex-Yu, a i od toga nema svega, a pogotovo nista od Fibre, Libellusa, Darkwooda, BG, SA, LU, Mentora,... zato ostaje kupovanje. A posto su vecinom u pitanju HC . Ima nesto na engleskom pa ovi stari, i nasi na slovenskom. A posuđivanje dandanas i nije nesto poznato; sa razlikom od nekada ZS/LMS koji su isli tamo vamo.

Po mom mišljenju ima nepotrebnih izdanja koja se dupliraju, ali je očito da ta izdanja imaju svoje kupce. Sumnjam da bi se izdavači bacali u takve avanture da nisu isplative.

Osobno se nalazim u povlaštenoj poziciji jer živim u ZG, pa sam učlanjenjem u gradsku knjižnicu smanjio trošak kupovine. Kupujem od HC izdanja samo što mi se svidi nakon čitanja (uz dužnih par iznimki na Interliberu kad su mi se neke stvari svidjele na prvu loptu na štandovima).

Razumijem kako može frustrirati nedostupnost HR izdanja u SR ili HR/SR izdanja u BiH i SLO, ali situacija je takva kakva je.

Cijene stripova mi se ne da komentirati. To je više puta prožvakana tema. I sam sam relativno kasno saznao za pokretanje nekih izdavačkih kuća i našao se u situaciji da lovim rasprodana izdanja

I am the Lord of all Evil...but you can call me Cookie
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 30/11/2012 : 13:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Još mi je jedna stvar na pameti, ali ne ona na koju ste pomislili (mada mi se sviđa način razmišljanja).
Gdje je nestalo staro dobro posuđivanje među stripofilima. Svi nešto kupuju i čuvaju za sebe. I po mogučnosti čitaju u bijelim rukavicama da ne bi nedajbože ostao kakav trag na koricama (HC naravno). Često posuđujem svoje stripove i do sada nisam imao negativnih iskustava. Isto tako posudim si koji strip od frendova i uredno vratim. Ne znam, čitava moja generacija je čitala stripove na taj način.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

Shiva314
Junior Member

Croatia
336 Posts

Member since 16/07/2004

Posted - 30/11/2012 : 14:04:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Shiva314 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Gdje je nestalo staro dobro posuđivanje među stripofilima. Svi nešto kupuju i čuvaju za sebe. I po mogučnosti čitaju u bijelim rukavicama da ne bi nedajbože ostao kakav trag na koricama (HC naravno). Često posuđujem svoje stripove i do sada nisam imao negativnih iskustava. Isto tako posudim si koji strip od frendova i uredno vratim. Ne znam, čitava moja generacija je čitala stripove na taj način.

Pa, nije nestalo
Posuđivao sam i posuđujem od par ljudi iz Zagreba koji imaju veliku kolekciju (većinom HC izdanja kojih i nakon par godina od izlaska nema u gradskoh knjižnici).
Isto tako posuđujem i svoje stripove.
Naravno, ne očekujem da ih čitaju u rukavicama, ali neizgovoreni sporazum je da ih čuvamo bolje od vlastitih
Ovim putem im se zahvaljujem.

I am the Lord of all Evil...but you can call me Cookie
Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
409 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 30/11/2012 : 15:44:11  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
quote:
Domaći rad: ako je u cijeni problem, ako ljudi ne kupuju stripove jer su skupi, zašto onda ta jeftina izdanja nisu rasprodana? Ako izdavači trebaju eksperimentirati s modelima prodaje, KOJE modele bi ti tu onda upotrijebio u ovom slučaju? 1000 primjeraka je preoptimistično? Dakle, tiskajmo manje tiraže? Ali pritom još spustimo cijene bar za pola, pretpostavljam?

Sa aktuelnom tržišnom situacijom i na konkretnom primeru Inkala očigledno da je tiraž od 1000 primeraka bio preveliki. Opet ponavljam da Inkal nije strip sa kojim se ide u proboj na novo tržište. A smanjivanje cena za pola nigde nisam pominjao. Jasno mi je da manji tiraž za sobom može povući i veću cenu.
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 30/11/2012 : 15:45:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Pa ako Inkal nije strip sa kojim se ide u proboj, koji jeste?
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 30/11/2012 : 15:46:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Koliko mjesečno potrošiš na cigarete? Na izlaske? Što npr. možeš popiti u malo boljem disko klubu (ili gdje vec mladi danas izlaze) za npr. 100 kuna? Tri piva?

A u boze pa ko ide tamo gde su tolko skupa piva?
Taj sigurno ne cita Inkala.

Edited by - Grujah. on 30/11/2012 15:47:05
Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
409 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 30/11/2012 : 15:51:55  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

Pa ako Inkal nije strip sa kojim se ide u proboj, koji jeste?

Nema to veze sa kvalitetom stripa. Samo, ciljna grupa Inkala i takvih sličnih su oni koji se već razumeju u stripove i čitaju ih neko vreme. A koji jeste, pa to je na izdavačima da dokuče. Niko ne kaže da bi to bio lak posao.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 30/11/2012 : 15:56:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nema to veze sa kvalitetom stripa. Samo, ciljna grupa Inkala i takvih sličnih su oni koji se već razumeju u stripove i čitaju ih neko vreme. A koji jeste, pa to je na izdavačima da dokuče. Niko ne kaže da bi to bio lak posao.

I to nas vraća na Zagora, za kojeg si rekao da je prevaziđen :)

A ako si već siguran da je Zagor prevaziđen, koja je po tebi alternativa? To pitam jer smatram da je Zagor i dalje najveći mamac za najmlađe...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1925 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 30/11/2012 : 15:58:58  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
Kako besmislena prica
A ja jos procitao sve
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 30/11/2012 : 16:01:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Beli Put je (u srecna vremena) prijavljivao da su se Tamo gde pogled ne dopire ili Put u Tulum prodali u vise od 1000 primeraka, uprkos ceni. A to definitivno nisu stripovi sa kojima se pocinje.
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1925 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 30/11/2012 : 16:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
Colte kako ti se da covjece?
Vidis da ne ide u glavu.
Ali ti si jos i dobar, Markos je gori on se nervira
Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
409 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 30/11/2012 : 16:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
I to nas vraća na Zagora, za kojeg si rekao da je prevaziđen :)

A ako si već siguran da je Zagor prevaziđen, koja je po tebi alternativa? To pitam jer smatram da je Zagor i dalje najveći mamac za najmlađe...

To je već na izdavačima da procene. Ako već tražiš od mene neki odgovor ja bih rekao mange. Čini mi se čitalaštvo mangi u, na primer, Americi i Francuskoj čine dobrim delom mlađi čitaoci. A i nevezano za starost publike, veliki deo čitalaca je opredeljen za neku vrstu ili školu stripa. Tako imaš ljudi koji kupuju samo Boneli i malo šta drugo ih zanima. Ista stvar je sa mangama u inostranstvu. Čitaoce mangi dobrim delom ne zanimaju drugi stripovi. Na izdavačima je da se pobrinu da mange zauzmu sličan položaj i na ovom tržištu.

quote:
Originally posted by Colt
Beli Put je (u srecna vremena) prijavljivao da su se Tamo gde pogled ne dopire ili Put u Tulum prodali u vise od 1000 primeraka, uprkos ceni. A to definitivno nisu stripovi sa kojima se pocinje.

Čini mi se da je Beli put mahom imao bolju prodaju od Sistema. Bili su bolje pozicionirani za tržištu.

Edited by - xander on 30/11/2012 16:36:02
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 30/11/2012 : 16:47:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

To je već na izdavačima da procene. Ako već tražiš od mene neki odgovor ja bih rekao mange. Čini mi se čitalaštvo mangi u, na primer, Americi i Francuskoj čine dobrim delom mlađi čitaoci. A i nevezano za starost publike, veliki deo čitalaca je opredeljen za neku vrstu ili školu stripa. Tako imaš ljudi koji kupuju samo Boneli i malo šta drugo ih zanima. Ista stvar je sa mangama u inostranstvu. Čitaoce mangi dobrim delom ne zanimaju drugi stripovi. Na izdavačima je da se pobrinu da mange zauzmu sličan položaj i na ovom tržištu.

OK, ali mange su toliko širok pojam da je opet problem izabrati što će ići dobro... Ako netko zna podatke o prodaji Marketprintovog Akire bilo bi dobro da napiše, mislim da bi bilo i korisno za diskusiju...

Imaš ti Bonellijevaca koji se kunu u Bonelli, ali ustvari čitaju samo vesterne, pa kod takvih Julija ili Greystorm nemaju šanse... A ljudi čitaju samo Bonelli...

Pogoditi ukus publike je jako teško, a dosadašnja praksa kod nas pokazuje da su mainstream Zagor i Alan Ford, te donekle Dylan Dog, Blek i Mark... Sve ostalo je relativno veliki rizik za izdavače...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21719 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/11/2012 : 16:51:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by maddox031

znaci jel ja trebam krivit ferrari sto ga ja nemogu kupit ? ili je to moj problem sto nemam para ?

100 puta je prožvakana tema o skupoći stripova, ne vataj se na tu udicu.
Stripovi nisu skupi, skupi su kruv, mliko i struja.
Uostalon ovo nije tema o skupoći nego količini izdanja.
Meni je besmisleno izdavanje Zagora u 100 varijanti u 3 države, isto ka šta mi je besmisleno duplanje Skrivenog lica, From Hella, Kenye, Long John Silvera, i još popriličnog broja najavljenih izdanja.
S te strane je izdanja definitivno previše.
Ove koje zazivaju više mange, BD-a, amerikanaca na kioscima možda triba podsjetit da smo sve to imali na kioscima i da je sve neslavno propalo.

Gde si to video da ih želim videti na kioscima ?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 30/11/2012 : 16:59:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Kod nas ce u narednom periodu biti dosta Francuza, prevashodno posredstvom Darkwooda i Makonda, tu su i VC, System i Marketprint, tako da cemo videti koliko je domace trziste zaista zainteresovano za ovakve stvari.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21719 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/11/2012 : 17:02:49  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

NAJBOLJI POST U CELOM TOPIKU!
FIKUSE LEGENDO!
edit:samo što ja više volim stripove u tvrdim koricama (osim Bonelija)

Edited by - anto on 30/11/2012 17:05:04
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 30/11/2012 : 18:12:13  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by maddox031

znaci jel ja trebam krivit ferrari sto ga ja nemogu kupit ? ili je to moj problem sto nemam para ?

100 puta je prožvakana tema o skupoći stripova, ne vataj se na tu udicu.
Stripovi nisu skupi, skupi su kruv, mliko i struja.
Uostalon ovo nije tema o skupoći nego količini izdanja.
Meni je besmisleno izdavanje Zagora u 100 varijanti u 3 države, isto ka šta mi je besmisleno duplanje Skrivenog lica, From Hella, Kenye, Long John Silvera, i još popriličnog broja najavljenih izdanja.
S te strane je izdanja definitivno previše.
Ove koje zazivaju više mange, BD-a, amerikanaca na kioscima možda triba podsjetit da smo sve to imali na kioscima i da je sve neslavno propalo.

Gde si to video da ih želim videti na kioscima ?

Nigdi.
Neznan iz čega si zaključija da mislin na tebe???

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 30/11/2012 18:15:00
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 30/11/2012 : 18:27:21  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

samo što ja više volim stripove u tvrdim koricama (osim Bonelija)

Kod mene ista stvar, samo kad je razlika u cijeni velika ka kod Modesty ili Taličnog, ipak biran SC.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21719 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/11/2012 : 18:27:37  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
pa ja sam prvi pomenuo da želim više bd klasika,mangi i američkog novinskog stripa.

Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000