Author |
Topic |
velka031
Advanced Member
Croatia
17039 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 29/03/2020 : 19:17:13
|
Komanča se svakako uzima, čitao sam SA integrale, a ovo je sjajna prilika da se nabavi cijeli serijal. Poželimo samo što skoriji kraj ove krize da to može do nas. |
|
|
Dukidule
Advanced Member
Chile
4039 Posts
Member since 20/05/2014 |
Posted - 29/03/2020 : 23:26:58
|
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
Očekuju dobru prođu Komanča, tiraž 1500... sa stripom sam upoznat samo površno tematikom, koliko knjiga bi trebalo izaći ako će ići po 3 epizode?
Ja imam 15 albuma, a pošto je imam kompletnu, trebalo bi dakle 5 trobroja Čk. |
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina... |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 01/04/2020 : 13:07:04
|
quote: Originally posted by corto33
Nadajmo se da ČK neće uprskati stvar kao što je to uradio Strip Agent. Mislim na 4. epizodu Komanče gdje u SA izdanju fali pet strana.
Nisam znao za ovaj zajeb, sad mi vise nije zao sto ih nisam uspio nabaviti.
Moja zelja bi bila da se iskontrolisu boje, da ne budu prejake/prezasićene/prezapečene ili kakogod se to kaže u stamparskim krugovima, to je redovna situacija na integralima Džeremaje... Mogu da ubace i naslovne jspred svake epizode
Steta sto idu 3u1, to znaci da moram uzeti br4 zbog Algernona Brauna (ovako iz glave valjda je to posljednja epizoda koju je Herman nacrtao na Komanci)
Da li se zna da li ce i onih par kratkih epizoda biti uglavljeno u ovo izdanje? |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Posted - 01/04/2020 : 13:25:11
|
quote: Originally posted by alaniusfordius
Moja zelja bi bila da se iskontrolisu boje, da ne budu prejake/prezasićene/prezapečene ili kakogod se to kaže u stamparskim krugovima, to je redovna situacija na integralima Džeremaje...
Mislim da to nije "zajeb" nego samo istovjetno izdanje francuskom integralu (možda i griješim jer ga nisam vidio pa pretpostavljam). Čini mi se da je bilo u pitanju čak 8 stranica.
Što se tiče Džeremaje (ČK) i ja sam primijetio te prejake boje, dok su mi opet kod Jeremiaha (SA) malo preblage, tako da bih rekao nema sreće u oba slučaja. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12937 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 01/04/2020 : 13:40:31
|
Nadajmo se da ČK neće uprskati stvar kao što je to uradio Strip Agent. Mislim na 4. epizodu Komanče gdje u SA izdanju fali pet strana.
Nije Strip-agent ništa uprskao. Tako je i u francuskom izdanju. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Tonto
Advanced Member
8559 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 01/04/2020 : 14:45:10
|
quote: Originally posted by Peyo
Imaš znači i ove od Rougea, pretpostavljam na njemačkom?
Da li su podnošljivi?
Meni su i više nego dobri. Nije Hermann, ali nikako nije loše. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2805 Posts
Member since 22/01/2015 |
Posted - 01/04/2020 : 15:32:53
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nije Strip-agent ništa uprskao. Tako je i u francuskom izdanju.
Stripoteka vs. Strip agent,
hajde da vidimo kako će to izgledati kod ČK (vjerujem, nažalost isto kao i kod SA)
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12937 Posts
Posted - 01/04/2020 : 15:46:34
|
quote: Originally posted by verab
Stripoteka vs. Strip agent,
hajde da vidimo kako će to izgledati kod ČK (vjerujem, nažalost isto kao i kod SA)
Serijal Comanche originalno je objavljivan u časopisu Tintin. Kada su epizode originalno objavljivane u časopisu kasnije reprintane u obliku albuma, onda su neke stranice izbačene, ili pojedini kadrovi premontirani. U integralima (kako u francuskim, tako i u hrvatskim) je reprintan prekrojeni sadržaj albuma. |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2805 Posts
|
kasper
Advanced Member
10902 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Posted - 01/04/2020 : 17:29:37
|
Dobro, onda su francuzi uprskali a Strip-agent nije ispravio. Može se porediti sa C/B albumom od Marketprinta, da se vidi razlika. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 01/04/2020 : 17:39:12
|
Moja zelja bi bila da se iskontrolisu boje, da ne budu prejake/prezasićene/prezapečene ili kakogod se to kaže u stamparskim krugovima, to je redovna situacija na integralima Džeremaje... Mogu da ubace i naslovne jspred svake epizode
Steta sto idu 3u1, to znaci da moram uzeti br4 zbog Algernona Brauna (ovako iz glave valjda je to posljednja epizoda koju je Herman nacrtao na Komanci)
Da li se zna da li ce i onih par kratkih epizoda biti uglavljeno u ovo izdanje?
Pod kratkim epizodama sam mislio na ono sto je skupljeno u Marketprintovom 11. albumu - da li je ikada igde pomenuto zasto Marketprint ovo izdanje nije radio kao Bluberija, 3u1 CB integrali?
|
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 01/04/2020 : 17:59:24
|
quote: Originally posted by Peyo
Imaš znači i ove od Rougea, pretpostavljam na njemačkom?
Da li su podnošljivi?
Čisto da se nadovežem kad sam čitao, Meni su sasvim ok. Naročito 12. i 13. epizoda. (Dolar sa tri lica i ona sa cirkusom).
Tih 5 priča su važne za serijal jer se tiču Dasta i Komanče, tj legitiman su nastavak 'sage'. A 15. epizoda je epilog kojim se zatvara serijal (zbrzano, jer je Greg umro pa je drugi autor dovršio priču).
Crtež isto zadovoljavajuć. Nema nekih odstupanja u pogledu izgleda likova. |
|
Edited by - Jocko on 01/04/2020 18:02:21 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8562 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 01/04/2020 : 18:24:16
|
da li je ikada igde pomenuto zasto Marketprint ovo izdanje nije radio kao Bluberija, 3u1 CB integrali?
Kad sam nekada, na jednom sajmu knjiga, pričao sa urednikom Stripoteke, on mi je pričao o njihovim planovima za pokretanje Bluberija 3 u 1 (tada planovi za budućnost).
U to vreme su Komanča, Bernard Prins i Kosmički putnici već izlazili kao cb sc pojedinačni albumi, a ideja integrala od 3 albuma bila je nešto novo na našem tržištu, do tada neuobičajeno. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12937 Posts
Posted - 01/04/2020 : 18:33:25
|
Dobro, onda su francuzi uprskali a Strip-agent nije ispravio. Može se porediti sa C/B albumom od Marketprinta, da se vidi razlika.
Problem je u tome što se ovdje ne radi samo o tome da su pojedine stranice izbačene. Radi se o tome da su pojedini kadrovi premontirani u odnosu na ono što je objavljeno u Tintinu. Dakle, ovo što je po tebi "uprskano" ne bi se moglo korigirati jednostavnim umetanjem stranica koje nedostaju.
Također, postavlja se i pitanje koja je verzija stripa vjerniji odraz autorove vizije. |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2805 Posts
Posted - 01/04/2020 : 18:59:32
|
Dobro, onda su francuzi uprskali a Strip-agent nije ispravio. Može se porediti sa C/B albumom od Marketprinta, da se vidi razlika.
Problem je u tome što se ovdje ne radi samo o tome da su pojedine stranice izbačene. Radi se o tome da su pojedini kadrovi premontirani u odnosu na ono što je objavljeno u Tintinu. Dakle, ovo što je po tebi "uprskano" ne bi se moglo korigirati jednostavnim umetanjem stranica koje nedostaju.
Također, postavlja se i pitanje koja je verzija stripa vjerniji odraz autorove vizije.
čija je ideja bila kasapljenje stripa, izbacivanje kadova, tabli, premontiranje... director's cut u rikverc. ako je Hermann to odobrio znači da su mu debelo platili ili da ga jednostavno nije briga. teško mi je povjerovati da je svojevoljno odbacio dio svog rada za dobrobit "vjernijeg odraza vlastite vizije". |
|
|
Tonto
Advanced Member
8559 Posts
Posted - 01/04/2020 : 19:19:14
|
Zar to nije kraćeno kako bi se ispoštovala albumska forma od 45 strana pošto u originalu to ispada više...? |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Posted - 01/04/2020 : 19:20:45
|
Također, postavlja se i pitanje koja je verzija stripa vjerniji odraz autorove vizije.
Izbacivanje je bilo zbog štampe, htjeli su objaviti album na klasičnih 48 strana. Kad se ide na integral i još sa popratnim tekstovima i drugima materijalima, može se lako opet koristiti originalno izdanje. Znači prst dole za Lombard i SA. Ja imam noviji francuski C/B integral od Niffla i tamo je kompletna epizoda na 52 strana. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12937 Posts
Posted - 01/04/2020 : 19:56:34
|
Izbacivanje je bilo zbog štampe, htjeli su objaviti album na klasičnih 48 strana. Kad se ide na integral i još sa popratnim tekstovima i drugima materijalima, može se lako opet koristiti originalno izdanje. Znači prst dole za Lombard i SA. Ja imam noviji francuski C/B integral od Niffla i tamo je kompletna epizoda na 52 strana.
Eto, onda treba vidjeti hoće li Čarobna knjiga objaviti crno-bijele integrale. |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
Posted - 01/04/2020 : 19:58:20
|
Mislim, da je ovo bio prvi objavljen strip od Komanče u Stripoteci. U ono vreme su u Stripoteci imali gadnu naviku, da su stripove sa većim kadrovima premontirali, takav je bio slučaj pre svega kod američkih superheroja. Tako su uradili i sa prvom objavljenom epizodom Komanče, a kasnije epizode su objavljene u originalnoj formi. A ova epizoda je bila kasnije objavljena u boji i originalnom formatu u Spunku.
|
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
|
|
Tonto
Advanced Member
8559 Posts
Posted - 01/04/2020 : 20:03:51
|
Najjače mi je bilo kako je originalna verzija objavljena u Super stripu. Pošto je brojem stranica očigledno prelazila predviđeni broj stranica magazina table su objavljivane na koricama magazina, skupa s naslovnicom koja je bila ustvari prva tabla. Čak nije ni loše ispalo. :) |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Posted - 01/04/2020 : 20:18:24
|
Malo sam istraživao. Ova 4. epizoda Comanche (Le ciel est rouge sur Laramie) ima ukupno 52 stranice. Oznaka stranica ide od 1 do 45 (a neke stranice imaju dodatne table: 9B, 17B, 17T(T je umjesto C?), 23B, 23T, 30B i 30T.
U SA integralu zapravo nedostaje 5 stranica koje imaju oznaku 9B, 17B, 23B, 23T i 30T.
U cijelosti je ova epizoda objavljena u Spunkovima od broja 7 do 11, a ima dodatno i ovu stranicu između stranica 1 i 2.
U Superu broj 92 je ova epizoda također objavljena, ali ima 2 nedostatka.
Na prvoj stranici zbog loga i naslovnice strip revije nedostaje dio prve stranice, a pobrkan je redoslijed 9 i 10 stranice.
Marketprintova Comanche mislim da ima sve stranice (nije mi se dalo da je potražim). |
Edited by - Peyo on 01/04/2020 20:19:06 |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Topic |
|