Author |
Topic |
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 01/04/2020 : 22:17:11
|
quote: Originally posted by ninel
Što se tiče prevoda kod Supera i Spunka, izgleda da su kod Supera bili brži vozovi...
Išli su prečicom . |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Posted - 04/04/2020 : 09:25:19
|
Moja ocena pojedinih epizoda:
Red Dast - uvodna priča, sasvim solidna, rani Hermanov stil, koji mi se baš ne svidja najviše, scenarij malkice naivan, ali ipak je to prva priča Ratnici očaja - crtački več pravi Herman, dosta lošija priča Vukovi Vajominga - sjajan crtež i priča Crveno nebo nad Laramijem - nastavak priče gde Dast ubije poslednjeg vuka je crtački, a pogotovo scenaristički lošija od prethodne Pustinja bez svetlosti - samo dve reči: remek delo! Scenaristički klasičnu priču o napadu odmetnika na grad je Greg nagradio sa kompleksnim prikazom karaktera protagonista. A crtež! Kako je to nacrtano! Pola stripa se dogadja u kiši što proizvodi ubitačnu atmosferu! Odmetnici - osrednja priča, klasičan crtež Đavolji prst - odlična priča i crtež Šest šerifa na putu za pakao - dobra priča, jako dobar crtež i fantastičan kolor Rančevi gore i Algernon Braun - poslednje dve priče su krimi vesterni, klasičan hermanovski crtež u najboljoj fazi i jako dobar kolor
|
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
Edited by - ninel on 04/04/2020 10:19:18 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8558 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 04/04/2020 : 12:07:04
|
Algernon Braun - poslednje dve priče su krimi vesterni, klasičan hermanovski crtež u najboljoj fazi
Ja ću morati da se ne složim. Hermann mi je prelaskom na rapidograf počeo bivat lagano sterilan i ova epizoda mi je kulminacija te sterilnosti. Puno mi je bolji malo siroviji i razigraniji u ranijim epizodama. Čak su mi i rane bezšrafurne epizode Bernarda Princea crtane isključivo kistom draže od ovakvog crteža. Moje mišljenje. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
Posted - 04/04/2020 : 14:17:11
|
quote: Originally posted by Tonto
Algernon Braun - poslednje dve priče su krimi vesterni, klasičan hermanovski crtež u najboljoj fazi
Ja ću morati da se ne složim. Hermann mi je prelaskom na rapidograf počeo bivat lagano sterilan i ova epizoda mi je kulminacija te sterilnosti. Puno mi je bolji malo siroviji i razigraniji u ranijim epizodama. Čak su mi i rane bezšrafurne epizode Bernarda Princea crtane isključivo kistom draže od ovakvog crteža. Moje mišljenje.
Slažem se na pola. Hermann je na rapidograf prešao, da bi dao više slobode koloristi Fraymondu, koji je baš fantastično odradio kolor. Crtež bez kolora je stvarno lošiji kao prije ali bez kolora to nije to. Negdje sam i pročitao, da je ovu epizodu Hermann na brzo odradio jer se već bio posvadjao sa Gregom i odlučio da ide solo. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
Posted - 04/04/2020 : 14:18:48
|
Pustinja bez svetlosti - samo dve reči: remek delo! Scenaristički klasičnu priču o napadu odmetnika na grad je Greg nagradio sa kompleksnim prikazom karaktera protagonista. A crtež! Kako je to nacrtano! Pola stripa se dogadja u kiši što proizvodi ubitačnu atmosferu!
I meni je ovo omiljena epizoda, u rangu sa najboljim western ostvarenjima u bilo kojem mediju. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Posted - 04/04/2020 : 14:40:10
|
quote: Originally posted by corto33
Pustinja bez svetlosti - samo dve reči: remek delo! Scenaristički klasičnu priču o napadu odmetnika na grad je Greg nagradio sa kompleksnim prikazom karaktera protagonista. A crtež! Kako je to nacrtano! Pola stripa se dogadja u kiši što proizvodi ubitačnu atmosferu!
I meni je ovo omiljena epizoda, u rangu sa najboljim western ostvarenjima u bilo kojem mediju.
+1 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8558 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 04/04/2020 : 14:46:52
|
quote: Originally posted by Tonto
Ja ću morati da se ne složim. Hermann mi je prelaskom na rapidograf počeo bivat lagano sterilan i ova epizoda mi je kulminacija te sterilnosti. Puno mi je bolji malo siroviji i razigraniji u ranijim epizodama. Čak su mi i rane bezšrafurne epizode Bernarda Princea crtane isključivo kistom draže od ovakvog crteža. Moje mišljenje.
Slažem se na pola. Hermann je na rapidograf prešao, da bi dao više slobode koloristi Fraymondu, koji je baš fantastično odradio kolor. Crtež bez kolora je stvarno lošiji kao prije ali bez kolora to nije to. Negdje sam i pročitao, da je ovu epizodu Hermann na brzo odradio jer se već bio posvadjao sa Gregom i odlučio da ide solo.
Jasno je meni da je prilagodjavao crtež koloru. Ja sam, jebiga, odrastao na crno bijelom hermannu. Dao bi sve da je strip agent izdao crno bijele integrale Bernarda i Comanche. Bez obzira koliko je Fraymond dobro svoj odradio posao kasnije čitati one rane epizode u boji je strašno. Pogotovo kod Bernard Princea. ... a Hermann je odcrtao već 7-8 epizoda Jeremiaha dok je radio Algernona. To se vidi i po stilu. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8562 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/04/2020 : 15:00:58
|
Sad sam pogledao Marketprintov album četvrte epizode.
Sve je kompletno - 52 strane - i ništa nije prekrajano. Naravno, CB. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8562 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/04/2020 : 15:14:16
|
Ne bih rekao, na prelistavanje (podsećanje) da je četvrta epizoda nešto primetno lošije nacrtana od treće, a ostalo je otprilike kao što je Ninel napisao. |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 10/04/2020 : 02:58:38
|
quote: Originally posted by ninel Ratnici očaja - crtački več pravi Herman, dosta lošija priča
Ne znam zašto je mnogima ova priča slaba, pogotovo ako si pod "lošija" mislio u odnosu na prvu, druga je meni daleko bolja od prve (ništa novo, prve epizode su u većini slučajeva među najslabijima i bitne su samo zato što su prve), naročito zato što je to jedna od retkih western priča koja se bavi problemima kauboja u pravom smislu te reči, a ne sukobima sa revolverašima.
Što se ostalih tiče, manje-više se slažem, treća, peta, sedma i osma su najbolje. Četvrta je i meni lošija od treće, previše je razvučena ta potera, mada, nisam je baš skoro čitao. |
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 10/04/2020 : 10:17:40
|
Meni su najbolje 3, 4, 5, 7, 8.. zatim 9. Prva blago naivna ali sasvim ok, druga bolja od prve, da bi me treca i cetvrta odusevile i taj niz se nastavlja. 6. sa onim balonom mi nije nesto i kvari niz, 9. mi je skoro u rangu pomenutih pet dakle jako dobra, a kod 10. mi je zasmetao crtez iz nekog razloga (kao da se crtac manje trudio u vizuelno ne"atraktivnim" scenama) a prica mi je mlaka, i uz prvu pricu mi je najslabija od prvih deset. Epizode 11-15 takodje crtacki uopste nisu lose, a u pogledu prica dosta kaskaju za pet-sest najboljih iz Hermanovog perioda, ali takodje mi nisu lose jer su em legitiman nastavak serijala (bez obzira na drugog crtaca), em se ticu Dasta i Komance, njihove proslosti (pa i buducnosti). Neke od tih pet prica (narocito epizode 12, 13) su mi bolje i od epizode 1 i epizode 10 (Algernona), a vrlo moguce i od epizoda 2 i 6.
|
|
Edited by - Jocko on 10/04/2020 10:27:13 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10412 Posts
Posted - 10/04/2020 : 10:57:32
|
Po meni prvih 5 epizoda kvalitativno raste sa svakim albumom da bi s 5-icom serijal dostigao vrh.
Prvi album mi je kao što Jocko kaže sasvim OK, iako je predvidiv i pompozan, drugi je i crtački bolji, a zatim kreću vrhunske stvari u trećem i četvrtom, da bi zatim peti album rasturio.
Od ostalih bih izdvojio prije svega Šerife, a zatim i Đavolji prst. Ostali albumi su mi manje zanimljivi, što ne znači da mislim da su loši, pogotovo crtački.
|
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 10/04/2020 : 12:47:59
|
quote: Originally posted by Peyo
Po meni prvih 5 epizoda kvalitativno raste sa svakim albumom da bi s 5-icom serijal dostigao vrh.
Prvi album mi je kao što Jocko kaže sasvim OK, iako je predvidiv i pompozan, drugi je i crtački bolji, a zatim kreću vrhunske stvari u trećem i četvrtom, da bi zatim peti album rasturio.
Od ostalih bih izdvojio prije svega Šerife, a zatim i Đavolji prst. Ostali albumi su mi manje zanimljivi, što ne znači da mislim da su loši, pogotovo crtački.
Potvrdjujem. Ovo se nekako podudara s onim kako ja pamtim te albume.
P.S. Jos uvijek trazim odlicno ocuvan drugi integral od strip agenta. |
|
|
fandango
Senior Member
1625 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 14/04/2020 : 08:19:42
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
quote: Originally posted by verab
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Nadajmo se da ČK neće uprskati stvar kao što je to uradio Strip Agent. Mislim na 4. epizodu Komanče gdje u SA izdanju fali pet strana.
Nije Strip-agent ništa uprskao. Tako je i u francuskom izdanju.
Stripoteka vs. Strip agent,
hajde da vidimo kako će to izgledati kod ČK (vjerujem, nažalost isto kao i kod SA)
Serijal Comanche originalno je objavljivan u časopisu Tintin. Kada su epizode originalno objavljivane u časopisu kasnije reprintane u obliku albuma, onda su neke stranice izbačene, ili pojedini kadrovi premontirani. U integralima (kako u francuskim, tako i u hrvatskim) je reprintan prekrojeni sadržaj albuma.
Ako mi je odgovor na naredno pitanje promakao, pardoniram. Da li se zna zasto je to prekrajano pa izbacivano? Pretpostavljam onda da je Hermann blagoslovio prekrojeno izdanje?
U svakom slucaju, veselim se integralima Komance jer mi je BG promakao. Cekaju se integrali Bernarda Princea |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2805 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
verab
Senior Member
Croatia
2805 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3304 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6147 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 08/05/2020 : 08:33:08
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Mora da sam nesto propustio... Kako to da je Komanča SEDAMNAESTI naslov edicije Stari kontinent? Metabaroni i Tehnooci broje 6 knjiga, Inkal dve plus Zavrsni tri te dve Pustinjske škorpije. To mu dođe ukupno 13. Šta još ima u ediciji?
Matteo i Murena, ako se ne varam. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27024 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
danielp
Senior Member
Serbia
1372 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 08/05/2020 : 08:48:22
|
Zasto betmen ovakva krmina? Uopste mi ne leze te prevelike stripcine. teske za citanje, nergrapne. Rikna se lomi i puca Najbolji format mi je kao DW sto radi (radio) Marvel i DC |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
2010 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 08/05/2020 : 10:02:19
|
quote: Originally posted by danielp
Zasto betmen ovakva krmina? Uopste mi ne leze te prevelike stripcine. teske za citanje, nergrapne. Rikna se lomi i puca Najbolji format mi je kao DW sto radi (radio) Marvel i DC
Imas Povratak Mracnog Viteza u tom americkom formatu ako ti vise odgovara. Moze da se nadje za male pare. Te glomazne stripove treba citati za stolom da se ne izlome. Meni se ne dopadaju fibrine cigletine kao sto su Spageti integral, Waking Dead, Alvar integral. Oni 100 metaka integrali su dogurani do granice, vise stranica od toga ne bi trebalo objavljivati nego razdvajati. Sva sreca pa izdavac nije dozvolio Markosu da radi Kriminal 3 u 1. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 08/05/2020 : 10:11:09
|
quote: Originally posted by AleksandarN
Sva sreca pa izdavac nije dozvolio Markosu da radi Kriminal 3 u 1.
Ne bih se bas slozio, mada mi ovakvi kakvi jesu (jednobrojevi) ne smetaju nimalo, ali razumijem i izdavaca jer bi integral smanjio troskove i posljedicno cijenu. Plus Kriminal ne bi bio predebeo. Cak sam i za Zive mrtvace nasao nacin - podbacim manji jastucic (kakvi su npr. na kaucu) ispod stripa, a strip citam u narucje sjedeci na kaucu, noge podlozene na tabureu i voila (moze i na krevetu). Isto moze proci i na stolici, ali je recimo udobnije na kaucu. No, 3kg je ipak 3kg...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 08/05/2020 10:38:28 |
|
|
Topic |
|