Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29433 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 23/09/2013 : 23:18:26
|
Na glasu kao pripadnica «osovine zla», Sjeverna Koreja jedna je od najtajanstvenijih i najzatvorenijih zemalja današnjeg svijeta. Niz katastrofa – što prirodnih, što onih koje je skrivio čovjek – učinio ju je i jednom od najsiromašnijih. Nakon što je ova tvrđavi slična zemlja odškrinula vrata stranim ulaganjima, strip crtač Guy Delisle zatekao se u njenoj prijestolnici Pyongyangu s radnom vizom odobrenom francuskoj kompaniji za prozivodnju crtanih filmova, što ga je učinilo jednim od rijetkih zapadnjaka koji je svjedočio sadašnjim prilikama u nadrealnom oglednom gradu. Naoružan prokrijumčarenim radijem i primjerkom Orwellove 1984., Delisle je Pyongyang i njegovu okolicu mogao istraživati samo u društvu svog tumača i vodiča. No Delisle je, mimo kipova, portreta i propagande vođa Kim Il Sunga i njegovog sina Kim Jong Ila - jedine svjetske komunističke dinastije - o kulturi i životu nekolicine Sjevernokoreanca koje je upoznao saznao mnogo više no što su njegovi gosti namjeravali. Njegova oštroumna i zajedljiva opažanja o životu pod strogim i tmurnim režimom čine okosnicu ovog značajnog stripa. Pyongyang je informativan, osoban i pristupačan pogled na enigmatičnu zemlju.
Orka Specijal 14 • Pyongyang: Putovanje Sjevernom Korejom • 176 stranica • C/B • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Guy Delisle • Crtež Guy Delisle • Prijevod Nikola Pezić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.9.2013. • Cijena 90 Kn
|
Trouble will find me |
|
leshwolsh
New Member
Serbia
273 Posts
Member since 04/06/2006 |
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2859 Posts
Member since 06/03/2012 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5467 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/09/2013 : 09:10:36
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Ovaj strip mi nije bio na list prioriteta za nabavu, ali je preview to promjenio.
+1
Isprva sam mislio uzeti samo Gipija, a na kraju "narucio" Taniguchija i Delisla. Ostalo kasnije.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5467 Posts
Posted - 26/09/2013 : 21:34:12
|
quote: Originally posted by acestroke
Odlican strip, kao i ostali radovi Guy Delisle-a (Burma, Shenzhen, Jerusalem), super obzervacije o razlicitim narodima i njihovim obicajima, i to sa dosta humora. Covjek je genije.
Mene je upravo to privuklo, bas mi deluje dokumentaristicki interesantno |
|
|
ŠAŠ
Average Member
653 Posts
Member since 13/10/2013 |
Posted - 30/10/2013 : 13:47:23
|
''U čitavom svom životu nikad nisam hodao toliko dugim hodnicima.Nasreću ,dali su nam papuče,inače bih istrošio cipele''
|
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Member since 30/03/2005 |
|
ziki
New Member
279 Posts
Member since 22/08/2010 |
Posted - 22/12/2013 : 00:31:41
|
Jučer sam pročitao i ovaj strip koji sam dugo očekivao. Šteta jer nije baš puno toga ponudio. Nadao sam se stvarno nečemu novome s obzirom na najavu stripa, ali sve se zadržalo na standarnom zapadnom prikazu Sjeverne Koreje. Strip je sam po sebi ok, ako se gleda kao autorov dojam o zemlji i diktaturi koja tamo vlada. Problem počinje kad autor krene sa etiketama i prozivanjima. Jasno je da se tamo radi o diktaturi i da su ljudi u strahu no nije li strah upravo ono čim se koriste velesile da kontroliraju nacije? Amerikanci traže protivnika oduvijek i njime zastrašuju svoje stanovništo, dugo su to bili rusi, sad je to terorizam. O ostalim oblicima straha neću, samo vučem paralelu s autorovim čuđenjem dojmu koji koreanci imaju o amerikancima jer to nije samo tako u SK nego širom svijeta. Čudi se strahu stanovnika od konstantong nadzora, hmm nije li se otkrilo kako je SAD nadzirao sve građane svijeta? Dalje, navodi sve moguće organizacije poput UN, doktora itd sa hvaljenjem, a možda bi se malo više trebao informirati o tome kakvu uslugu i pomoć te udruge i organizacije uopće nude. S ponosom nosi svoj primjerak OrweLOVE 1984. i nudi ga domaćima s ponosom, pokušavajući im otvoriti oči. Očito je da nije svjestan da je i zemlja iz koje dolazi, a bome i većina zemalja danas vjerna kopija Orwelove knjige. Ima još detalja, ali neću se osvrtati na sve. Gadi mu se diktatura i nepoimanje slobode, iako je potpuno nesvjestan da ta demokracija koju hvali uopće nije primjer slobode već opet tuđeg izbora koji se njemu nudi i da mu ta demokracija daje samo privid slobode, tj. misli da sam odlučuje (ima pravo odlučiti) o nečemu. Klasičan primjer je čuđenje što se "Times" prodao i objavio lijepe podatke o vođi. Opće je poznato da je Times režimska propaganda i kreira javno mijenje velikog dijela građana u SAD kojem servira "istinu". Za kraj, čudi se u kojoj mjeri su isprani mozgovi lokalnih stanovnika, a izgleda sam nije svjestan u kolikoj mjeri je njegov mozak ispran sličnom propagandom (koju nije u stanju ustvrditi, a ne razlikuje se baš puno od spomenute). Sve u svemu, da nije krenio moralizirat, bilo bi sasvim ok. Ovako bi bilo dobro da preispita svijet oko sebe i možda otvori oči(što naravno neće). |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12934 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 22/12/2013 : 18:00:01
|
quote: Originally posted by ziki
Očito je da nije svjestan da je i zemlja iz koje dolazi, a bome i većina zemalja danas vjerna kopija Orwelove knjige.
Ne znam, ne čini mi se da je Kanada tako grozna. A vjerojatno ima još pokoja zemlja za koju bi se to moglo reći. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
ziki
New Member
279 Posts
Posted - 22/12/2013 : 18:10:47
|
Naravno da nije jednaka kao Sjeverna Koreja, ali svi elementi Orwelove 1984 su tu, samo ih autor ne primjećuje dok sve to vidi i prezire u Koreji. Taj dio mi je jedini problematičan u cijeloj priči i tu bi se složio sa člankom gore napisanim da e vjerojatno to budućnost. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9434 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 22/12/2013 : 19:56:43
|
Mislim da griješiš. Fali mu globalne objektivnosti ali strip je ipak najprije osobni doživljaj jednog stripaša. Da ne govorimo da je on posjetio Sjevernu Koreju 2001., prije 9. rujna, kad je privid slobode u zapadnom svijetu bio kud i kamo veći. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
ŠAŠ
Average Member
653 Posts
Member since 13/10/2013 |
Posted - 22/12/2013 : 20:37:50
|
za ameriku,kanadu,zapadne europske sile,... bi rekao da su preslika huxleyevog vrlog novog svijeta, a ne 1984.orwellovu 1984 bi mogao poistovjetit sa s.korejom jer je režim skoro identičan.ipak,vjerujem da je autor samo dobronamjerno htio ukazati korejcima da postoji i drugačiji,možda bolji sistem od njihovog imajući na umu da ni ''njegov'' nije savršen, samo manje zlo.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ziki
New Member
279 Posts
Posted - 22/12/2013 : 23:23:15
|
Drago mi je da je tema živnula . Naravno, sve što sam napisao je moj osobni dojam o ovom stripu i kao takvog ga treba promatrati. Zasmetale su me te činjenice, ali ne bih rekao da je to nedostatak objektivnosti nego nedostatak razumijevanja društva u kojem se sam nalazi. Naravno da se radi o diktaturi, ali osuđivati njihov nuklearni program i propustiti osuditi i ostatak svijeta koji se bavi nuklearnom energijom je prikaz te naive. Trenutak svijetla se ukazao s onim dečkom kojem je film bio dosadan, ali je ostalo na tome, ali i to je dovoljno da se ne generalizira jedna sredina. Rekao bih da je današnji svijet kombinacija H. i Orwella jer ipak živimo u svijetu u kojem netko drugi odlučuje o našim poslovima, vodi, hrani... |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5467 Posts
Posted - 25/12/2013 : 21:48:55
|
quote: Originally posted by ziki
Drago mi je da je tema živnula . Naravno, sve što sam napisao je moj osobni dojam o ovom stripu i kao takvog ga treba promatrati. Zasmetale su me te činjenice, ali ne bih rekao da je to nedostatak objektivnosti nego nedostatak razumijevanja društva u kojem se sam nalazi. Naravno da se radi o diktaturi, ali osuđivati njihov nuklearni program i propustiti osuditi i ostatak svijeta koji se bavi nuklearnom energijom je prikaz te naive. Trenutak svijetla se ukazao s onim dečkom kojem je film bio dosadan, ali je ostalo na tome, ali i to je dovoljno da se ne generalizira jedna sredina. Rekao bih da je današnji svijet kombinacija H. i Orwella jer ipak živimo u svijetu u kojem netko drugi odlučuje o našim poslovima, vodi, hrani...
Slazem se sa tobom u razmisljanju,naravno da nije sve crno-belo...jedino mi zao sto cu sad imati predubedjenje pa ce mi malo smanjiti dozivljaj pre citanja...jbg |
|
|
ziki
New Member
279 Posts
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 18/02/2014 : 21:04:56
|
U ovaj četvrtak, u nedeljniku "Vreme", dobar osvrt na ovaj strip od Teofila Pančića |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 19/02/2014 : 07:37:29
|
Ocekivao sam vise od ovog stripa s obzirom na temu. Ovako mi je ok i nista vise. Ali to je autorov pogled. On je dozivio to kako je dozivio. Kad bi usporedio s perzepolisom npr. Satrapi mi je puno bolji autor. |
|
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 22/04/2014 : 16:01:22
|
Strip me nije baš oduševio, nije potpuno loš ali je šabloniziran skoro koliko i režim koji prikazuje. Nedavno ( prije 2-3 godine recimo ) na HRTu je bio dokumentarac o sjevernoj koreji i gotovo je identičan ovome viđenom u stripu. Nema dubljeg autorskog pečata a nisam našao ni neku emociju kod autora, kao da opisuje život mrava u mravinjaku, samo puko prepričavanje onoga što već znamo o toj nesretnoj državi. |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
Edited by - Ignus on 22/04/2014 16:04:15 |
|
|
stbojan
New Member
Serbia
280 Posts
Member since 29/10/2011 |
Posted - 22/07/2014 : 21:09:55
|
"licni utisak" autora koji me je ostavio totalno ravnodusnim... moguce jer je puki faktografski ili dokumentaristicki popis dogadjaja, desavanja, impresija... bez nekog preteranog udubljivanja ili vec... |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3514 Posts