Author |
Topic |
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 18/06/2014 : 16:19:44
|
quote: Originally posted by Dudley Smith
quote: Originally posted by Poli
Cuo si vec za prezimena poput Sarapova i slicna koja se ne dekliniraju? A verujem da se i ova koja zavrsavaju samoglasnikom (a, e, i, o, u) ne dekliniraju. Barem kod nas.
Zašto se Šarapova ne bi dekliniralo?
Nema Šarapove. Prilazim Šarapovoj. Vidim Šarapovu.
Ne vidim u čemu je problem.
Postoje neka ženska prezimena koja su jednaka u svim padežima, na primjer Lewinsky. Netko stručniji od mene će to već objasniti.
Neka ženska imena se ne dekliniraju (Ines, Karmen), a i ženska prezimena se uglavnom ne dekliniraju (mislim da sva osim onih koja završavaju na -a).
Nema Ines Kesić. Prilazim Ines Kesić. Vidim Ines Kesić. Recimo ovdje se ne mijenja ni ime ni prezime |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
Edited by - dr strangelove on 18/06/2014 16:21:39 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 18/06/2014 : 16:36:28
|
quote: Originally posted by dr strangelove
Ma meni je ta deklinacija bezveze jer, kao što sam već napisao, onda ne znam koje je pravo ime osobe o kojoj govorim. Još je lako za ova europska imena, ali kada naletim na neko azijsko onda to stvarno nema smisla.
Prvo, ispričavam se na tri posta za redom
Pa u čemu je problem? Samo oduzmeš nastavak za padež i dobio si ime u nominativu. Osim kod imena koja završavaju na a. Ali kod tih nije teško prepoznati.
Meni više smeta kad vidim neko ime napisano na srpskome po Vuku. Pretpostaviti kako se čovjek zapravo zove kako bih ga malo "proguglao" je gotovo nemoguća misija (kad smo već kod Toma ), pogotovo zato što prevoditelji rijetko uopće znaju kako se neko ime zapravo izgovara, pa ga napišu kako im dođe. Tako je pisac Michael Chabon u srpskim prijevodima postajao "Čabon" i "Šabon", a zapravo se čita "Šejbon". Pa ti otkrij o kome je uopće riječ.
Dobre sam volje, oprošteno ti je
Pa i nije baš. Evo, imali smo sad za primjer Millazzoa (morao sam ). I ako napišeš "roman Millazza" on može biti Millazzo, Millazza, Millazz ili nešto sasvim peto.
A ovo za Vuka se u potpunosti slažem. To mi je skroz neprirodno kako god da okrenem iako bi zapravo kao trebalo biti najlakše i najrazumljivije |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
Edited by - dr strangelove on 18/06/2014 16:38:43 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Posted - 18/06/2014 : 16:50:03
|
Oni su bar doslijedni. Mi imena ljudi recimo pišemo kako se pišu (John Wayne, Jean-Pierre Pecau, Ivo Milazzo), isto ej s imenima gradova. Ali recimo države maksimalno prilagođavamo jeziku i pišemo ih kako se čita, pa zato imamo Meksiko (umjesto Mexico, ili bar Mehiko), Kanada (umjesto Canada), Etiopija (umjesto Ethiopia), Novi Zeland (umjesto New Zealand) itd.
Tamo se sve piše po Vuku i bok. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Dudley Smith
stripovi.com suradnik
Croatia
1014 Posts
Member since 05/04/2014 |
Posted - 18/06/2014 : 16:54:20
|
quote: Originally posted by tinton
Oni su bar doslijedni. Mi imena ljudi recimo pišemo kako se pišu (John Wayne, Jean-Pierre Pecau, Ivo Milazzo), isto ej s imenima gradova. Ali recimo države maksimalno prilagođavamo jeziku i pišemo ih kako se čita, pa zato imamo Meksiko (umjesto Mexico, ili bar Mehiko), Kanada (umjesto Canada), Etiopija (umjesto Ethiopia), Novi Zeland (umjesto New Zealand) itd.
Tamo se sve piše po Vuku i bok.
Kako se sve piše po Vuku? Nisam znao da Srbi kažu "Nju Ziland" ili "Ingland", mislio sam da i oni kažu "Novi Zeland" i "Engleska".
Države ne pišemo kako se čitaju, nego imamo svoje nazive za njih |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Posted - 18/06/2014 : 17:02:35
|
Kako se sve piše po Vuku? Nisam znao da Srbi kažu "Nju Ziland" ili "Ingland", mislio sam da i oni kažu "Novi Zeland" i "Engleska".
Države ne pišemo kako se čitaju, nego imamo svoje nazive za njih
Da, ali sve pišemo izvorno osim država. Dok Srbi ništa ne pišu izvorno. Znači po tebi pisanje Kanada (od Canada) nije po Vuku? |
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38072 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 18/06/2014 : 17:12:37
|
quote: Originally posted by Poli
Cuo si vec za prezimena poput Sarapova i slicna koja se ne dekliniraju? A verujem da se i ova koja zavrsavaju samoglasnikom (a, e, i, o, u) ne dekliniraju. Barem kod nas.
Zašto se Šarapova ne bi dekliniralo?
Nema Šarapove. Prilazim Šarapovoj. Vidim Šarapovu.
Ne vidim u čemu je problem.
Postoje neka ženska prezimena koja su jednaka u svim padežima, na primjer Lewinsky. Netko stručniji od mene će to već objasniti.
ovo moje gore zanemariti, ne znam ni sta ni zasto sam napisao, izgleda da je nesto uskocilo dok sam to pisao na poslu
dr, jos nisam cuo da postoji neka Millazza, ili neki Millazz
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Dudley Smith
stripovi.com suradnik
Croatia
1014 Posts
Member since 05/04/2014 |
Posted - 18/06/2014 : 17:21:03
|
Države ne pišemo kako se čitaju, nego imamo svoje nazive za njih
Da, ali sve pišemo izvorno osim država. Dok Srbi ništa ne pišu izvorno. Znači po tebi pisanje Kanada (od Canada) nije po Vuku?
Pa nije, po Vuku bi valjda bilo Kenada, jer se tako čita na engleskom. Kao što je englesko ime "Michael" po Vuku Majkl, a ne Mihael. Nije svako nepisanje imena u izvornom obliku "po Vuku" (odnosno transkripcija). Imaš na primjer i gradove koji se na hrvatskome kažu drugačije nego u izvornome jeziku. To nije transkripcija.
Recimo talijanski gradovi, koji i na engleskome imaju drugačija imena nego u talijanskome:
Roma - Rim - Rome Napoli - Napulj - Naples itd.
|
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/06/2014 : 20:30:50
|
zato šta je Mexico arhaični oblik koji se zadrža u pisanju. x se čitalo h u španjolskom. nakon reforme funkciju x-a je preuzelo j. pravilno bi bilo mejico (kad bi bili dosljedni akademiji) međutim pošto je mexico več bilo ustaljeno ostalo je ka iznimka.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38072 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 19/06/2014 : 12:15:02
|
To je taman tamo prije baby booma i svatko od njih je imao 5 sinova ili kćeri... Ima tih Millazza koliko hoćeš |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 20/06/2014 : 16:14:59
|
quote: Originally posted by Curunir
I DeeCay, pa majku mu zar svatko posve nepismen može uređivati crtice? ima li ikakav jezični kriterij na ovom sajtu, makar i minimalan??? Mislim, vidim kod mnogih brojne greške, no ne da mi se raspravljati.
ehm, crtice stavlja gazda, ne ja, vjerojatno u žurbi... Mada, vidim sad da se i mene povezuje sa svakim tekstom koji se stavlja na sajt. Mislim to je ok, s obzirom da sam urednik. Evo, ispravio što mi je na prvi pogled upalo u oko. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 20/06/2014 : 16:49:19
|
Curunir mislim da pretjeruješ i da omalovažavaš rad ljudi koji doprinose sajtu. Ti jesi stručnjak ali zaboravljaš da ostali nisu i da ovo rade iz ljubavi prema stripu te im ne treba gledati svaku grešku na način da ih se maltene stigmatizira kao nepismene. Ako netko i pogriješi red je da mu, kao stručnjak, pomogneš dobronamjernom kritikom, a ne da ga napadaš na krajnje nepravedan način.
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 20/06/2014 : 16:49:50
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Curunir
I DeeCay, pa majku mu zar svatko posve nepismen može uređivati crtice? ima li ikakav jezični kriterij na ovom sajtu, makar i minimalan??? Mislim, vidim kod mnogih brojne greške, no ne da mi se raspravljati.
ehm, crtice stavlja gazda, ne ja, vjerojatno u žurbi... Mada, vidim sad da se i mene povezuje sa svakim tekstom koji se stavlja na sajt. Mislim to je ok, s obzirom da sam urednik. Evo, ispravio što mi je na prvi pogled upalo u oko.
1) neće markos svaki tekst pregledavat za pravopisne greške, tko ima toliko vremena? ukoliko je greška, a jest, onda je isključivo moja
2) prenapuhujete cijelu stvar, da sam pisao imena malim slovom, da sam miješao ije i je, č i ć ili slične gluposti bilo bi mi jasno ovdje je u pitanju dekliniranje stranog imena, i to samo ukoliko je u kombinaciji sa prezimenom, a većina to dekliniranje ionako ne radi, jer je prirodnije ostaviti ime ne deklinirano
3) eto deecay, kažeš da si ispravio tekst, a svejedno ti je ostalo hrpa indentičnih grešaka koju meni pripisuješ, odnosno prepisujete: "film sa Tom Cruiseom u glavnoj ulozi" a trebalo bi "film sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi" "Intervjui sa Mark Waidom (Doctor Spektor), Mark Powersom (Dresden Files: War Cry), Jason Latourom (Wolverine and the X-Men), Steve Grantom (Jennifer Blood), Katie Skelly (Operation Margarine), Kieron Gillenom (The God is Dead) i Peterom Milliganom (Terminal Hero) o navedenim radovima." a trebalo bi "Intervjui sa Markom Waidom (Doctor Spektor), Markom Powersom (Dresden Files: War Cry), Jasonom Latourom (Wolverine and the X-Men), Steveom Grantom (Jennifer Blood), Katie Skelly (Operation Margarine), Kieronom Gillenom (The God is Dead) i Peterom Milliganom (Terminal Hero) o navedenim radovima." nije mi cilj da ispadne kao da te napadam za nepismenost, to su, kao što rekoh, gluposti oko koje se inače ne vode polemike
4) prenapuhujete cijelu stvar |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/06/2014 : 16:52:11
|
Mislim, zvati ljude nepismenima samo zato što su naoravili nekoliko grešaka (a nisu lektori i profesionalci) u poslu koji rade iz ljubavi, smatram određenim oblikom intelektualnog snobizma, odnosno bezrazložnog "gledanja s visoka" na ljude koji to nisu zaslužili. |
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Posted - 20/06/2014 : 16:52:33
|
Supermark, zašto si pobriso komentar? Dobio si priejteći mail od Curunira?
Mislim da bi bilo u redu da se vrši gramatička lektura na siteu, bar osnovna ili ne nužno lektura, nego da se tekstopisca uputi da ispravi neke greške.
|
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 20/06/2014 : 16:58:59
|
Supermark, zašto si pobriso komentar? Dobio si priejteći mail od Curunira?
Mislim da bi bilo u redu da se vrši gramatička lektura na siteu, bar osnovna ili ne nužno lektura, nego da se tekstopisca uputi da ispravi neke greške.
krivo si napisao prijeteći, eto boldao sam ti da znaš ma eto mi gore post, dvaput mi je pobjegao isti pa sam jedan obrisao
a lektura se i provodi, uvijek netko iza tekstopisca baci pogled na tekst, a ukoliko nesto i promakne uvijek se moze naknadno izmijeniti, kao sad dee
@mladjo zahvaljujem na razumijevanju
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/06/2014 : 17:04:06
|
Anytime
Mislim, zato lektori i postoje, jer kada bi svi sve znali, onda nam ni ne bi trebali lektori. I što sad, pisac napiše knjigu i šalje je lektoru - da li to znači i da je taj pisac nepismen? Zašto mu treba lektor? Oni su tu da kao stručnjaci ispravljaju greške, a ne da sve koji nisu stručni kao oni nazivaju nepismenima.
|
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/06/2014 : 17:37:00
|
quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by DeeCay Evo, ispravio što mi je na prvi pogled upalo u oko.
3)eto deecay, kažeš da si ispravio tekst, a svejedno ti je ostalo hrpa indentičnih grešaka koju meni pripisuješ, odnosno prepisujete:
Ehm, napisao sam što mi je na prvi pogled upalo u oko; ne da sam izvršio cjelokupnu lekturu. Nisam tekst ni pisao ni stavljao, pa se ne osjećam odgovornim i neću čačkati po tekstu. Uostalom, ti supermark možeš sam poslati Markosu ispravni tekst.
Curunir piše stilom kao i dosad (ko da čovjeka ne poznate), možda malo prenapadački, no zna stvari i od njega se može naučiti. Predlažem da se smire strasti, a supermark će druge crtice napisati još bolje i pravopisno ispravnije. Zašto ne koristiti savjet koji ti netko da? Puno ljudi uopće na mari za pravopis, ali brzo se stvari nauče. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 20/06/2014 : 22:18:37
|
Toliko sam miran da me mozes zvati Mirna i dati mi da snimim reklamu za prozac Ali ozbiljno, naravno da sam mislio koristiti curunirove "savjete", to nije upitno Pa na pocetku rasprave sam i prizivao curunira da rijesi dilemu, da znam za sljedece crtice i da naucim ako sam u krivu |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 20/06/2014 : 22:32:34
|
quote: Originally posted by mladjo
Mislim, zvati ljude nepismenima samo zato što su naoravili nekoliko grešaka (a nisu lektori i profesionalci) u poslu koji rade iz ljubavi, smatram određenim oblikom intelektualnog snobizma, odnosno bezrazložnog "gledanja s visoka" na ljude koji to nisu zaslužili.
Dodao bih još, neopravdanog. Šta je on ikada doprinio ovom sajtu osim nadute i nadmene kritike svega što bilo ko ikada radi, i ja-ja-ja komentara?
Supermark, pogledaj šta je Curunir napisao nakon mojih prvih par crtica i sve će ti biti jasno. Čovjek očekuje da nešto što je, u suštini, spisak linkova spašenih za kasnije čitanje izgleda kao roman kroz koji su prošli najmanje 2 lektora i urednik. |
|
|
Topic |
|
|
|