Author |
Topic |
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Member since 04/12/2009 |
Posted - 26/04/2014 : 18:49:47
|
Pozdrav svima,
usudio sam se i ja otvoriti topic na kom cete ubuduce moci pratiti moje radove, s vremena na vreme cu izbacivati nove table. Unapred hvala na paznji, kritikama i pljuvacini.
Prvo pitanje, ima li neko neki pametan predlog kako da svaladam sjene i crne povrsine? Dok ne krenem s "krecenjem" stvari donekle stimaju ali kad krenem da sjencim tu se onda izgubim. Na primjer, prva i druga tabla mi ne leze nikako, ostale su jos nedovrsene, tj. "neuprljane".
|
www.deviantart.com/kriticni |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
trolodtroje
Advanced Member
3271 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 26/04/2014 : 19:28:51
|
jeste super. tematika mi štima, linije, perspektiva, anatomija...sve. jedino su mi preidealno elipsasti oblački što je zanemarljivo u celokupnom radu. što se tiče senčenja tu ti nisam od pomoči. |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1616 Posts
Member since 01/02/2007 |
|
melkajk
Average Member
509 Posts
Member since 07/10/2011 |
Posted - 26/04/2014 : 21:56:10
|
Odlično! A sjene će ti doći same po sebi s vremenom. |
“Yesterday is but a dream, Tomorrow is only a vision. But today well lived makes every yesterday a dream of happiness, and every tomorrow a vision of hope.” |
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 27/04/2014 : 09:30:21
|
Izvrsno ! |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2474 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 27/04/2014 : 13:19:25
|
quote: Originally posted by melkajk
Odlično! A sjene će ti doći same po sebi s vremenom.
+1 Slažem se s ovim gore, ipak si ti u ovome godinama i svakog dana u svakom pogledu sve više napreduješ... A što se sjenjčanja tiče...u svom 30-godišnjem stažu čitanja stripova, najviše me smetaju ona kompjutorska točkasta sjenjčanja...ista smatram najobičnijom prevarom kada je strip u pitanju-možda zbog toga što od svih crtača koji koriste takvu tehniku pri sjenjčanju,njih 99% uopče ne zna što radi,pa zbog toga i neki izvrsni crtači više upropaste svoj crtež umjesto da ga poboljšaju... |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3023 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 27/04/2014 : 16:06:50
|
Hvala svima na suportu.
@trolodtroje: da, dobro kazes, malo ove savrsene elipse odudaraju od epohe, mozda na kraju ipak stavim kvadrataste oblacice rukom izvucene,
@Oki: sad si me pokopao s tim tackicama, a bas sam htjeo i to da isprobam ne bi li rjesio svoj problem,
@xilrion: ja sam s bojama na "vi", ako se odlucim na kolor moracu potraziti pomoc koloriste, u ovom slucaju vrlo lako prst moze pasti bas na tebe, od svih kolorista na forumu tvoj kolor mi se licno najvise dopada |
Edited by - kriticni on 27/04/2014 16:07:28 |
|
|
IGMAN2
Senior Member
2421 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 27/04/2014 : 17:08:56
|
Lijepo si ovo izveo, Kritični :) Čisto i pitko Što se tiče sjenčanja... i ja tu nabadam. Sve je stvar malo osjećaja, malo iskustva i pokušaja-pogreške. Tebi je tu lakše jer ovo radiš na kompu, pa lako ispraviš ako ti se ne sviđa. Ako ipak mogu primjetiti... druga strana, treća slika- vatra između dvojice- moraš pazit od kuda dolazi svjetlo. Ne može ti sjena biti na strani prema vatri. Dupli se vrlo dobro snalazio u scenama mraka u šumi u svojoj 'Vojni'. Možda da malo pogledaš kako je on to izveo.
|
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
Posted - 27/04/2014 : 18:28:00
|
quote: Originally posted by kriticni
@Oki: sad si me pokopao s tim tackicama, a bas sam htjeo i to da isprobam ne bi li rjesio svoj problem
A čuj...ne moraš odmah odustajati, evo pada mi na pamet prvi gigant Nathana Nevera...oni terminatori, svemirski brodovi, zvijezde i planete...ne trebam ni uzeti taj strip u ruke da bih si znao da je strip pun tog kompjuterskog sjenjčanja,ali u tom prvom gigantu je to toliko dobro i majstorski obrađeno da čovjek može maximalno uživati u čitanju tog prvog giganta uz taj crtež za čistu 10-ku. Za razliku od prvog giganta, pada mi na pamet i 13.-ti (posljednji koji je izašao kod nas) gdje je to sjenjčanje jedna velika sprdačina... |
|
|
MarkoDj
Average Member
Croatia
597 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 27/04/2014 : 23:19:35
|
NemAš šta mjenjati, s jedne strane. Dobro ti idu te velike crne plohe u odnosu s 'flat' osjenčanim ili ne osjenčanim likovima. Na neki način je to tvoj stil već. Kada bi krenio šrafirati sjene i lickati po likovima, mogao bi nastati bučkuriš. S druge strane,ako zelis probat sjenčat kompleksnije, to je hrabro. Uvjek mozes probati pa vidjeti. U odnosu svjetla sjene je Danijel Žeželj doktorirao, a od stranaca to je Sergio Toppi - po mom sudu. K tome, svaki od njih ima svoj prisup. Pa čekiraj svakako te autore. Za vježbu je čak najbolje uzet njihove table i od oka ih skidati. |
HRVATSKI AUTORSKI STRIP: https://www.facebook.com/groups/hrvatskiautorskistrip/ Strip-PREFIKS: https://www.facebook.com/strip.prefiks web: http://markodjeska.com/
|
Edited by - MarkoDj on 27/04/2014 23:24:44 |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 28/04/2014 : 14:28:20
|
Svakako ne zaboraviti i argentinskog, nažalost pokojnog, crtača Alberta Brecciu (strip Mort Cinder!), koji je najzahvalnija tema za proučavanje kompleksnosti sjenčenja u strip-crtežu. U stvari, moraš pronaći onaj karakter sjenčenja koji najviše odgovara tvojem izrazu. Meni se, na prvi pogled, čini da bi to, u tvoje slučaju, bila kompilacija ranog Danijela Žeželja i Breccie na Mort Cinderu. Toppi je presložen strukturalno, jer je njegovo sjenčenje jedan rafinirani spoj šrafature koja nije isključivo u funkciji sjene, već je to u biti struktura, koja generira iz funkcije naglašavanja plastičnosti površine i oblika, u nenametljivo sjenčenje, koje, na jednako bezbolan način, prelazi u karakterne crne plohe, zagasite, mračne sjene. To je u Toppija karakterna osobina izraza, jer u tim šrafaturnim strukturama se ogleda njegov crtački stil, te strukture su ono najbolje što je Toppi u svojem izrazu dao. Stoga, sumnjam da bi tvoj čisti linijski crtež "otrpio" jedno takvo preoblikovanje, obzirom da voliš jasne kontraste crnog i bijelog. Stoga su Breccia i rani Žeželj tvoja dobitna kombinacija, iako tvoj strip izgleda jasno, izrazom i zanatski suvislo, i ovako nacrtan, kao na prve dvije stranice. Marko ti je odabrao dobre uzore, jer možeš kod njih proučiti i njihove osobne nadgradnje, kako su se razvijali kao crtači. Žeželj je, također, kasnije prešao na strukturirane ugođaje (ne kao pravilo!) sa mjestimičnim pointilističkim (točkastim) metodama u sjenčenju (to je jako dobro radio Žarko Beker u Zaviši, na mjestima prijelaza bijelih u crne plohe). Te elemente je imao i Breccia u nekim svojim radovima. Usput, sjene reljefa u prvom planu, na drugoj slici prve stranice tvojega stripa, sasvim su dobro izvedene. Mislim da bi na tom tragu mogao ići dalje. |
|
|
trolodtroje
Advanced Member
3271 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 28/04/2014 : 19:44:31
|
ako čemo tako, onda Frank Millera u ruke. Chiaroscuro = crno-belo bez previše linija (ili vrlo malo značajnih detajla) u perfekciji. Ako češ u bojama onda pogledaj majstore iz Rembrandtovog razdoblja. |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
Posted - 28/04/2014 : 22:43:58
|
quote: Originally posted by MarkoDj
U odnosu svjetla sjene je Danijel Žeželj doktorirao, a od stranaca to je Sergio Toppi - po mom sudu. K tome, svaki od njih ima svoj prisup. Pa čekiraj svakako te autore. Za vježbu je čak najbolje uzet njihove table i od oka ih skidati.
Slažem se za Žeželja,ali Toppi...većinu njegovih vinjeta bi čovjek mogao uokviriti i okačiti na zid jer su prava mala remek djela,ali meni je nažalost taj stil crtanja "prekrut" za strip. |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 29/04/2014 : 13:20:23
|
Hvala jos jednom svima na paznji, podrsci, kritikama...
@igman2: hvala, obraticu paznju,
@Oki: z@jebavao sam se, ne dizem ruke od nicega sto donosi dobre rezultate, pa makar i od pomenutih tackica ,
@MarkoDJ: Zezelj je stvarno alfa u toj oblasti, ali mene u stvari najvise brine kako to sjencenje da uklopim u svoj stil?! Nije pitanje, samo zakljucak na koji je vec neko dao odgovor, rad rad i rad pa ce s vremenom i sjencenje doci na svoje mjesto.
Evo jos jedne blanko table. Pretpostavljam da cu se tek na kraju ovog albuma uhvatiti u kostac sa sjencenjem
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
Posted - 01/05/2014 : 15:23:28
|
A kad su u pitanju točkice...ne iritira me ovo sjenjčanje raznih građevina i okoline već ono kada autori sjenjčaju lica likova ravnomjerno raspoređenim točkicama ili kada je pozadina u nedostatku crtačkih ideja jednostvno popunjena točkicama... |
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5295 Posts
Posted - 01/05/2014 : 15:39:28
|
A što se tiče točkica...vidi se da je riječ o novoj igrački pa pršte na sve strane.
Dobro mi izgledaju osjenčani vanjski i unutarnji zidovi dvorca, štit i leđa vojnika,ali mislim da bi trebalo izbjegavati točkice na podovima jer iako se ovdje recimo radi o nekim kamenim pločama(baš doma imam šank obložen takvim pločama;) ,mislim da se i taj kamen usljed učestalog hodanja izliže,pa bi bilo bolje da ostane čist. Za vrč ne znam... Jedino mi zavjesa izgleda loše...kao da su je nabavili iz one jedne cvječarne u New Yorku;)
|
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 02/05/2014 : 19:33:38
|
quote: Originally posted by Oki
Kad si mi već dao pravo prvog komentara: Ljepa sisa!
Sve sto si rekao stoji, dobra sisa i gvozdena vrata otvara, hvala na opaskama, vec sam ispravio bradu
A tackice su bile proba u mangi, inace skroz mi je zao popunjavati crnom ove radove, nekako ih unistim, nisam zadovoljan. Ostavicu najvjerovatnije sjencenje za kraj pa cu se onda boriti s tim.
|
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
|
Topic |
|