Author |
Topic  |
tomassi
Starting Member
Croatia
49 Posts
Member since 04/10/2007 |
Posted - 30/08/2016 : 18:58:57
|
Bignoti je uistinu prava legenda zbog svega što je dao Mister Nou i ne treba ga uspoređivat s Ferrijem i Donatellijem u Zagoru, bio je korektan.. Uvijek mi prvo pada na pamet Zagorov zakon i Ratni poklič, kad se spominje Bignoti, iz doba kad sam počeo čitati i kupovati Zagora i tu mi je on napravio zaista odličnu atmosferu. |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Member since 29/04/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 19:11:30
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Jer, Piccinelli ne samo što je pogodio u srž svakom tablom u Huronima i ilustracijama što ih je postavio po mreži te možemo odahnuti i reći da će Zagor nakon prvih par nategnutih naslovnica imati hebeno moćne korice, već je i znak da je SBE ovim izrazio volju da se serijal malo digne jer je primenjen isti metod kao i kod Texa - nakon opšte prihvaćenog tradicionalističkog crteža (Galep/Ferri) u naslovnicama prešlo se na Villu/Villinog učenika. Piccinellijev stil poštuje klasicističke manire ali detaljima, kadriranjem i kvalitetom priziva nove klince. Jbt ja ne volim Texa ali sam kupio nekih pedesetak komada samo zato jer je Villa grafički kreten!
Na zadnjem brojanju sam se šokirao kad sam izbrojao da imam 90 Texova, a smatram taj strip i lik i njegov mitos i obrasce ponašanja ubitačno dosadnim. Za većinu tih da su se našli u mom posjedu je zaslužna Villina naslovnica. Jedini koji je radio još spektakularnije je Castellini. Piccinelli je od te vrste, ne toliko moćan, ali dovoljno... |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/08/2016 : 19:13:27
|
quote: Originally posted by Rahazlam
King,kad već pričaš o starim diskusijama podsjetio si me na nešto,sjećam se da sam jednom dok sam samo pratio forum pročitao od tebe da Zimska zmija ima glup kraj,tad nisam bio prijavljen na forum,to je bilo negdje 2010,2011 ako se ne varam,vrijeme kad sam počeo pratit forum! Nego,kako to da ti Zimska zmija ima glup kraj,meni je to jedan od najboljih krajeva uopće u cijelom serijalu,a geg sa Chichom mi je odličan,bas ono odličan!!
Zavrsna borba izmedju Winter Snakea i Zagora je jadno iscenirana. Mislim, gradili su cijelu epizodu WS gdje ga se trebalo uzeti za ozbiljno, i onda ga Zagor nalupeta kao neko dijete. Nisam siguran koliko je originalni scenario tu ispostovan, ne mogu da zamislim da su mogli da urade tako nesto. Jasno je da se blizi kraj epizode i da je Zagor morao da dobije taj obracun, ali ne na tako lak nacin. Zatim onaj Zagorov bijeg kroz prozor, Boze dragi, tu me najvise podsjeca na Smuka i Salasa kada bjeze nakon sto ih je gazda otkrio u podrumu gdje lageruje rum. Ukoliko je zaista sve tako stajalo u scenariju kako nam je Bignotti i prikazao, i nije se nista mijenjalo u zadnji momenat ili skracivalo zbog toga jer Ferri nije odradio taj dio, onda me nimalo ne bi iznenadilo ukoliko je Ferri bojkotovao taj jadni zavrsetak jedne zaista fenomenalne price. Zavrsnica je totalno ala "Kapetan Miki". Neoprostivo.
Kao sto je solar rekao, bilo bi dobro Nucciju dati da odradi taj dio, pa staviti to u neku vrstu specijalne edicije. Moze i Verni u paru sa Sediolijem, u zadnjem Hellingenu su pokazali da mogu odraditi dobar timski posao. Naravno, onaj kameleon Torricelli bi isto tako mogao jos jednom pokazati svoje umijece i skinuti Ferrija iz najboljih dana. Taj dio morao bi se malo i scenaristicki modificirati, pod uslovom da Burattini to ne uradi na svoj nacin, naime flesbekovima. |
 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Posted - 30/08/2016 : 19:18:06
|
quote: Originally posted by King Warrior
Meni je bio uzasan, masakrirao je kraj legendarnih epizoda "Svemirska braca" i "Zimska Zmija". Tu se najbolje vidjelo da Zagor nikad nije bio za njega.
Nisu ti to reprezentativni radovi i njegov normalan nivo. Usporedi sa samurajima ili sa Vuduom, na primjer. Ovdje je uskakao u minutu do 12, kladim se. Također, pogledaj si malo Kandraxa, još jednu priču preko 400 stranica. Tu je Ferrijev crtež na mjestima jako blijed i razliven, skoro kao skica, jer je crtao 500 na sat, što debelo smanjuje kvalitetu, kao i kod Bignottijevih uletavanja na gorespomenute... |
 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Posted - 30/08/2016 : 19:24:09
|
quote: Originally posted by mogorovic
Stare crtače treba promatrati u vremenskom kontekstu, u vremenu kada su stvarali. Već spomenuta paralela u Donatellijevu ilustracijskom opusu (naslovnice Malog rendžera) sa redovitim crtanjem Zagora, definira ga kao izvrsnog crtača i ilustratora, koji na dnevnim obavezama (Zagor) odrađuje, jednostavno, obavezu u skladu sa zadanim rokovima i razinom crtačke dostatnosti, kakvu mu je izdavač zadao. Ta razina je opet, rezime analize tržišta i zahtjeva tadašnje konzumentske mase. Da je tržište zahtijevalo koloriranog Zagora, poput Dan Dare-a, Daleke planete i sličnih stripova, Donatelli bi, zasigurno, nacrtao (pardon - naslikao) remek djelo od Zagora. Ništa manje kvalitetno od naslovnica Malog rendžera. Samo što bi tada izlazila jedna stranica stripa tjedno... A, to Bonelliju nije bio cilj, nego 96 stranica mjesečno. Barem. Tako gledajte i Bignottija. Viša kvalitativna razina, današnjeg Ville, Rubinija i sličnih, nije bila nasušna potreba publike, a tako niti izdavača 60-ih i 70-ih, a dobrim dijelom i 80-ih godina. Zbog tih razloga ne može se ishitreno nazivati te crtače lošima. Samo zato što su njihovi radovi likovno reducirani, zbog drugih razloga. Da se od njih tražilo, mogli su nacrtati čuda! Uostalom, većina komentatora promatra njihov opus samo kroz Zagora, ili neki drugi njima omiljeni strip. Gotovo svima njima su opusi veći, a Zagor je mnogima bio samo usputna stanica, na koju nisu trošili svoje znanje i talent. Jer zbog tog nisu niti bili na njemu angažirani, već zbog čistog zanatskog učinka. Takvu istinu treba prihvatiti. 
Imao sam negdje izjavu Castellija, nažalost nemrem ju sad naći, gdje veli da je u ono vrijeme crtaču bilo najbitnije da ostvari zamisao napisanu u scenariju, i čim mu se učini da je to ostvario, ajmo dalje, nema uljepšavanja niti crtanja svakog detaljčića, a to nitko nije niti tražio... |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/08/2016 : 19:26:43
|
quote: Originally posted by Džedson
Meni je bio uzasan, masakrirao je kraj legendarnih epizoda "Svemirska braca" i "Zimska Zmija". Tu se najbolje vidjelo da Zagor nikad nije bio za njega.
Nisu ti to reprezentativni radovi i njegov normalan nivo. Usporedi sa samurajima ili sa Vuduom, na primjer. Ovdje je uskakao u minutu do 12, kladim se. Također, pogledaj si malo Kandraxa, još jednu priču preko 400 stranica. Tu je Ferrijev crtež na mjestima jako blijed i razliven, skoro kao skica, jer je crtao 500 na sat, što debelo smanjuje kvalitetu, kao i kod Bignottijevih uletavanja na gorespomenute...
Bignotti je ulijetao i kod Kandraxa. Pazljivim posmatranjem moze se jasno prepoznati na pojedinim mjestima njegov stil.  |
 |
|
Džedson
Average Member

536 Posts
Posted - 30/08/2016 : 19:28:48
|
Znam, ali samo na pokoju sličicu. Stoji da je Ferriju jako opao nivo radi brzine. Isto bi mu se desilo i da je dao gas na Hellingenu i Zimskoj Zmiji... |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 20:08:43
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
@ King
Svaka čast na istrajnosti i energiji da godinama, sa novim forumašima, zastupaš sve vrednosti "religije" Zagor pa čak i tu negativnu tezu u vezi najproduktivnijeg Bonelli crtača ikada 
Hvala, prijatelju.  Jeste da imam osjecaj da se ponekad vrtimo sa temama, generacije se smjenjuju i noviji fanovi diskutuju vecinom o temama koje smo prosli na novo sa svakom novom generacijom vec x puta, ali nema veze. Kada je Zagor u pitanju nista mi nije tesko.   A tu su jos uvijek svakodnevno aktivni solar, teller, DJ...moji dinosauri i ratni drugovi iz hiljadu i jedne bitke jos iz prosle decenije, pa se jos uvijek ne osjecam na forumu usamljeno. 
Falis nam ti, doktore, i jos nekoliko tipova koji su u toku godina nestali preko noci. Nismo ni mi odisali posebno kvalitetnim diskusijama uvijek, znali smo se medjusobno i pokaciti, ali na kraju krajeva sve nas veze ljubav prema nasem omiljenom junaku.
Iskreno i meni fali svo ono vreme koje smo provodili na forumu, ali vremena se menjaju i dolaze neki novi klnici, a mi sada već skoro pa u srednjim godinama mnogo više sa obavezama, ali svakako i dalje sa puno ljubavi prema stripovima, bar kada se radi o svima onima koje znam, a naročito onim mojim sa Južne pruge
Ali eto, uvek je uživanje čitati tvoje postove i komentare, samo napred   |
Edited by - Bruce Springsteen on 30/08/2016 20:11:28 |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19493 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 20:09:13
|
Svaka cast mogorovic-u,...strucno je objasnio sto sam ja laicki... Bignotti na Mister Nou, Gamba na Malom Rendzeru i Segna na Masaj Killeru i Posljednjem vikingu dokazuju da je iz danasnje perspektive njihov rad ocijenjivat nezahvalno da ne kazem nerealno... Ponavljam...dobri crtaci. Solaru prihvati tu cinjenicu...nista te ne kosta malo umiljat se telleru. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 30/08/2016 20:10:46 |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19493 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 20:11:08
|
Svaka cast mogorovic-u,...strucno je objasnio sto sam ja laicki... Bignotti na Mister Nou, Gamba na Malom Rendzeru i Segna na Masaj Killeru i Posljednjem vikingu dokazuju da je izvdanasnje perspektive njihov rad ocijenjivat nezahvalno da ne kazemrealno... Ponavljam...dobri crtaci. Solaru prihvati tu cinjenicu...nista te ne kosta malo umiljat se telleru. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 30/08/2016 : 20:15:29
|
King,kad već pričaš o starim diskusijama podsjetio si me na nešto,sjećam se da sam jednom dok sam samo pratio forum pročitao od tebe da Zimska zmija ima glup kraj,tad nisam bio prijavljen na forum,to je bilo negdje 2010,2011 ako se ne varam,vrijeme kad sam počeo pratit forum! Nego,kako to da ti Zimska zmija ima glup kraj,meni je to jedan od najboljih krajeva uopće u cijelom serijalu,a geg sa Chichom mi je odličan,bas ono odličan!!
Zavrsna borba izmedju Winter Snakea i Zagora je jadno iscenirana. Mislim, gradili su cijelu epizodu WS gdje ga se trebalo uzeti za ozbiljno, i onda ga Zagor nalupeta kao neko dijete. Nisam siguran koliko je originalni scenario tu ispostovan, ne mogu da zamislim da su mogli da urade tako nesto. Jasno je da se blizi kraj epizode i da je Zagor morao da dobije taj obracun, ali ne na tako lak nacin. Zatim onaj Zagorov bijeg kroz prozor, Boze dragi, tu me najvise podsjeca na Smuka i Salasa kada bjeze nakon sto ih je gazda otkrio u podrumu gdje lageruje rum. Ukoliko je zaista sve tako stajalo u scenariju kako nam je Bignotti i prikazao, i nije se nista mijenjalo u zadnji momenat ili skracivalo zbog toga jer Ferri nije odradio taj dio, onda me nimalo ne bi iznenadilo ukoliko je Ferri bojkotovao taj jadni zavrsetak jedne zaista fenomenalne price. Zavrsnica je totalno ala "Kapetan Miki". Neoprostivo.
Kao sto je solar rekao, bilo bi dobro Nucciju dati da odradi taj dio, pa staviti to u neku vrstu specijalne edicije. Moze i Verni u paru sa Sediolijem, u zadnjem Hellingenu su pokazali da mogu odraditi dobar timski posao. Naravno, onaj kameleon Torricelli bi isto tako mogao jos jednom pokazati svoje umijece i skinuti Ferrija iz najboljih dana. Taj dio morao bi se malo i scenaristicki modificirati, pod uslovom da Burattini to ne uradi na svoj nacin, naime flesbekovima.
Neznam,meni takav humoristican kraj bas pase za zavrsetak jedne takve epizode,ne bi rekao da je na razini Mikija,razgovor izmedu Fride i Zagora je jako zanimljiv,Zagor objasnjava Fridi zbog cega ne moze ostat sa njom,Nolitta se posluzio onom starom:Suprotnosti se privlace!Jasno nam je svima da Frida i Zagor vode totalno ratlicite i dijametralno suprotne zivote! Geg sa Chichom je naprosto fenomenalan i mozda najbolji u serijalu,uvijek me nasmije kad god ga citam! Slazem se da je dvoboj izmedu Zagora i Winter Snakea trebao da bude duzi bar za jos 2,3 stranice ali jebiga...To je ujedino i jedina sitna mana te fenomenalne i meni najbolje Zagorove epizode! Ferri je vjerojatno bio na godisnjem odmoru ili bolestan!Da je odbio crtat,tesko! |
 |
|
kucak
Average Member

.jpg)
Niue
757 Posts
Member since 03/02/2011 |
Posted - 30/08/2016 : 20:18:04
|
By King: Naravno, onaj kameleon Torricelli bi isto tako mogao jos jednom pokazati svoje umijece i skinuti Ferrija iz najboljih dana.
BTW, je li netko čitao 609/610 Burattini/Torricelli? Kakav je kameleon? |
Ispravljeno! Dok ne smislim nešto bolje.. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 30/08/2016 : 20:38:39
|
quote: Originally posted by teller
Svaka cast mogorovic-u,...strucno je objasnio sto sam ja laicki... Bignotti na Mister Nou, Gamba na Malom Rendzeru i Segna na Masaj Killeru i Posljednjem vikingu dokazuju da je iz danasnje perspektive njihov rad ocijenjivat nezahvalno da ne kazem nerealno... Ponavljam...dobri crtaci. Solaru prihvati tu cinjenicu...nista te ne kosta malo umiljat se telleru.
 |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
markotamara
Senior Member

.jpg)
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
|
RAKOSI4
Advanced Member

.jpg)
5145 Posts
Member since 23/07/2016 |
Posted - 30/08/2016 : 20:41:43
|
Aj Rakosi fino nam priznaj jesi ti vec bio clan foruma i pod kojim nickom?
Rahazlame ti si moj čovjek od povjerenja , tebi ću reć istinu , ali nemoj nikome govorit . Ja sam ti TIMBER BIL . Timber Bilica mi je plačljiva i u tuzi što me izbaciše s foruma neshvaćajući moj umjetnički opus. Kroz forum se provlačim i bježim kao ranjena srna od zloćestih lovaca forumaša , sva srića da dobro poznajem šumu .Rahazlame nemoj nikome ništa reć ,ovo sam samo tebi reka |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 20:54:39
|
I ja bih da izrazim zadovoljstvo odabirom novog naslovnicara. Sjajni radovi, moderan pristup, svakako nije bio neki moj prvi izbor, ali dobro je na kraju ispalo. Prva naslovnica mu je odmah po mom ukusu, a ovo sto je King kacio na prethodnim stranicama je jos i bolje. Sto se Rubinija tice, i meni je ova sa Supermajkom losa, ali sad odjednom svi zaboravise koliko je razbio sa prve 3 naslovnice americkog izdanja. Valjda je Supermajk prosto predosadna prica, koju DJ obozava iz ko zna kojih nostalgicnih razloga :), pa se covjeku nije dalo ni da razmisli sta da nacrta. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 30/08/2016 : 20:57:24
|
Supermike je top 5 priča za većinu starijih čitatelja Zagora tako da uopće nema dileme zašto je ušla u ovaj izbor. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 30/08/2016 : 21:03:32
|
Meni je važnije da je briljirao unutar korica, jedan od najbolje nacrtanih Zagora. |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 30/08/2016 : 21:07:41
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Supermike je top 5 priča za većinu starijih čitatelja Zagora tako da uopće nema dileme zašto je ušla u ovaj izbor.
Potpuno irelevantno. Usla je u izbor jer je DJ voli. :) |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 30/08/2016 : 21:07:44
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Meni je važnije da je briljirao unutar korica, jedan od najbolje nacrtanih Zagora.
To sigurno,mozda cak i najbolji Ferri! |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
|
PAJDO
Senior Member

Croatia
2237 Posts
Member since 10/04/2003 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/08/2016 : 21:31:57
|
Ma kakav bojkot Ferrija. To je sve Nollita, koji je svoje scenarije pisao u jednom dahu i slao na crtanje bez da bi ih imalo ušminkao, skratio, dotjerao (to je ta, neki će reći, simpatična nolitijanska razvučenost) niti je Zagora shvaćao kao serijal za bilo koga drugoga osim za djecu. Jedna od najboljih stvari koja se Zagoru dogodila je upravo odlazak tvorca Nollite. Toninelli je smanjio fantaziju svojim klasik Darkwood westernom, Capone i Sclavi stvorili epiku 80-ih, Boselli i Burattini to sve nadogradili pričama kojih se ni jedan ozbiljan stripoljubac i fan avanture ne bi smio sramiti imati na polici.  |
 |
|
Topic  |
|
|
|