forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Manga
 Goodnight Punpun
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

badseed
Junior Member308 Posts

Member since 11/06/2009

Posted - 03/11/2016 :  13:15:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit badseed's Homepage  Send badseed a Private Message  Reply with Quote
Goodnight Punpun (Oyasumi Punpun) manga je o odrastanju, postavljena u okvire M (Mature) ratinga. Nije sada tu neka riječ o pornjavi ili nekakvim brutalnijim stvarima, ali ima situacija koje nisu toliko mainstream za klasične slice of life mange.


Goodnight Punpun Vol. 1 + Vol. 2 + Vol. 3


Goodnight Punpun u engleskoj varijanti izlazi u knjigama koje skupljaju po dvije iz originalnog japanskog izdanja. Kako je sve zajedno riječ o 13 knjiga, ovo američko izdanje imati će 6 knjiga, dok će u toj zadnjoj biti i originalna trinaesta.

VIZ je za sada izbacio tri knjige, četvrta izlazi ovog mjeseca (studeni 2016). Kroz ovo što sam pročitao (sve tri), utisak mi je pozitivan. Riječ je o mangi koja na myanimelistu stoji tipa na petom mjestu od svih (seinen) mangi, te je blago reći da ima cult following - Ocjena: 9,1/10 - ‎26.028 glasova.

Prva stvar što "zapne" u oko je da su Punpun i njegovi bližnji nacrtani potpuno drugačije od svih ostalih likova - izgledaju kao nekakve karikirane ptičice napravljene u nekoliko linija. Sve ostalo je u kontrastu, na trenutke i genrijalno precizno nacrtano sa nekim gotovo fotografskim kadrovima. Neću u filozofiju čemu je on crtan na takav način, ali kada gledaš detaljni pregled osjećaja, odrastanja, nesnalaženja itd. - svako dijete u odrastanju na sebe može gledati kao da je totalno drugačije od ostalih.

Sama manga ima svoj specifičan vizualni ugođaj, jednostavno je treba uzeti u ruku da se dočara Asanova umjetnost.

Dok je Punpun glavni lik, gotovo se ravnomjerno prate životi njegovih bližnjih - rodbine i prijatelja te se mangaka na svoj način "obračunava" sa svim mogućim perspektivama odrastanja - prve ljubavi, prijateljstva, nekada mučne odnose unutar obitelji, filozofiranju o životu, masturbaciji, prvom seksu, personalnoj viziji boga, alkoholu, međusobnom natjecanju itd itd.

Prva knjiga mi je najbolje sjela, dok su druge dvije (stavimo na stranu odličan crtež) na trenutke malo zamorne (filozofije, depresije), ali riječ je o materijalu koji se ne može pustiti iz ruke - nekada te stvarno zanima rasplet određene situacije, dok u drugom slučaju čitaš iz čuđenja jer želiš vidjeti koja će se "ludost" desiti na narednim stranicama.

Par slika:

Horror filmovi od A do ŽNJ - http://www.horrorhr.com

pcoro
Junior Member

Croatia
313 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 11/01/2018 :  20:34:33  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Počeo s čitanjem ovoga, pročitao prvi trejd (230 stranica). Za sada je zanimljivo. Jesi li pročitao do kraja? Kakvi su utisci?
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member3693 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 14/04/2018 :  15:53:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
dobar je Punpun
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000