Author |
Topic |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
Posted - 08/03/2017 : 23:49:28
|
Poštovani citaoci, za novosadski Sajam knjiga iz štampe izlazi nova knjiga Komikovog "Prvog izbora", koju već dugo spremamo. U pitanju je životno delo Glina Dilona, mlađeg brata nedavno preminulog Stiva "Propovednika" Dilona. Knjiga je štampana na najluksuznijem papiru koji smo koristili kod Kitaja bluza, Rebetika i Slejna.
O delu:
Nao Braun je hafu (polu-Japanka, polu-Engleskinja), ima dvadeset osam godina i nije joj dobro. Pati od opsesivno-kompulsivnog poremećaja i očajnički se bori protiv poriva da povredi ljude oko sebe. Ali to nije ono što ona želi da bude. Nao ima snove. Želi da umiri svoj mahniti um; želi da se bavi dizajnom i ilustracijom; želi da pronađe ljubav, savršenu ljubav. Njen život i dalje ide nizbrdo. Momak je otkačio, a posao s igračkama je propao. No, Nao sreće Gregorija, zanimljivog majstora za veš-mašine, i Reja, učitelja crtanja u Budističkom centru. Počinje da crta i meditira kako bi opustila um i otvorila srce. I polako shvata: život, ipak, nije crno-beo... više je nekako braon.
„Raskošno nacrtan i strastveno digresivan!” — The New York Times
„Dilon slika snažnu priču u savršenom skladu sa gotovo sinematskim crtežom koji podseća na Mila Manaru, ali sa daleko ekspresivnijim likovima. Trijumf grafičkog romana za odrasle. Nezaobilazno štivo.” — Publishers Weekly
„Remek-delo, apsolutna preporuka!” — Comic Book Resources
„Ljubomoran sam na crtež, čak sam još ljubomorniji na naraciju, a tek što sam popizdeo zbog akvarela! Po mom mišljenju, Glin je najveći aktivni stripovski umetnik današnjice u Engleskoj. Tamo negde početkom sedamdesetih, kad sam ja crtao stripove, sve se svodilo na testosteron, oružje i grudi. Srećan sam što vidim da su grafički romani danas jednako važni u svetu umetnosti kao i bilo šta drugo što se može videti u galeriji Tejt. Ova knjiga je najbolji primer toga. Nao je knjiga u kojoj se na predivnom vikendu slikanja u akvarelu sreću Herman Hese i Norman Rokvel! Rezultat je jednostavno čaroban.“ - Jamie Hewlett
Tehnički podaci:
Glin Dilon: NAO BRAUN "Prvi izbor" Strana: 208 Format: B5 Štampa: u boji Povez: tvrdi Cena: 1900 din
|
www.komiko.rs www.zlatnodoba.com info@komiko.rs |
Edited by - KOMIKO on 15/03/2017 16:17:14
|
|
www2
Senior Member
Croatia
1049 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
Member since 08/05/2004 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17052 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21136 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 08/06/2017 : 12:20:41
|
tematika "ljudske psihe" je uvek bila odličan teren za stvaranje sjajnih knjiga,filmova,stripova.Ali meni lično,ne toliko interesantan žanr (možda će mi biti jednog dana kad i sam malo poludim).
Oko Nao Braun sam se prilično razmišljao da li da je uzmem.Izašla je u slično vreme kad i Epileptičar,sa kojim sam se opekao (u smislu da me je razočarao),i tada sam odustao od Fibrinog izdanja;kad se pojavilo Komikovo,opet sam uzeo u razmatranje eventualnu nabavku.Na kraju je ipak prevagnuo Dilonov crtež koji me je totalno kupio i Komikova akcija na kojoj sam uzeo Nao po ekstra povoljnoj ceni. A onda sam (pre samog čitanja) opet pomislio da sam se sigurno zeznuo,pogotovu kad sam video da ima i nekih uplitanja budizma u stripu. Retko se varam u procenama da li će mi se strip dopasti ili ne,a srećom,ovde je taj instikt zakazao.Strip mi se baš dopao.
Nao Braun je jako lepa i topla psihološka drama sa predivnim crtežom.A Nao je jedna totalno opičena devojka koja me je skroz kupila!Međupriča sa Piktorom je još jedan plus za strip. Jedino mi se ne sviđa deo sa budističkim centrom.Jebeni budisti,nikad mi nisu bili dragi.Izvinjavam se zbog političke nekorektnosti.
4/5
Preporuka. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21136 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 08/06/2017 : 12:21:36
|
SPOJLER
ko po vama je otac? Stiv,Gregori ili neko treći? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 08/06/2017 12:21:55 |
|
|
Manny
Average Member
572 Posts
Member since 21/08/2011 |
Posted - 02/04/2018 : 16:36:48
|
Uzeo sam ovaj strip ne znajući o čemu se radi, i vau, vau, kakva tema, gotovo idealna za strip (a opet se sa njom nisam susretao ranije u ovom medijumu). Priča o dobru i zlu u nama, o dobrim i zilim mislima, o opsesivno-kompulzivnim poremećajima, o ljudima koji nas okružuju kad nam je dobro i kad nije, o familiji, o pripadanju i nepripadanju, o životu kakav jeste, ako ga gledamo otvorenih očiju. Ima puno simbolike u gotovo svakoj sceni, Glin je to minuciozno razradio i nijedan oblik nije slučajan, i nijedna rečenica nije višak. Crtež je isto predivan, čitao bih rado ovaj strip i da priča nije tako jaka, a jeste. Ono što mi je malo nategnuto je priča oko Piktora, prepoznajem simboliku i paralelu, ali čini mi se da bi priča funkcionisala i bez te paralele. No, ovako mi ostaje možda misterije za neko naknadno ponovno čitanje.
|
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1697 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 06/09/2019 : 22:56:44
|
Ne znam da li je neko obratio pažnju, ja sam sasvim slučajno (lupom) pročitao natpise na podeljcima na veš mašini na nadlovnici. Zanimljiv “uvod” u strip, |
|
|
|
Topic |
|