forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: HELLBOY 1 & 2
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

www2
Average MemberCroatia
983 Posts

Member since 11/02/2009

Posted - 10/03/2019 :  14:18:10  Show Profile Show Extended Profile  Send www2 a Private Message  Reply with Quote
Hvala ekipa
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1455 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 30/07/2019 :  15:52:09  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
"You're one microscopic cog
in his catastrophic plan
Designed and directed by
his red right hand"

Nick Cave je inspiraciju za svoju "crvenu desnicu" pronašao u Miltonovom Izgubljenom raju. Tamo ona simbolizira Božji gnjev. Kod Cavea nije baš najjasnije pripada li ta desnica Bogu ili Đavlu, kao što nije baš najjasnije kome Hellboy pripada. Hellboy pak nosi svoju "desnicu usuda" i upravo je debata o usudu i slobodnoj volji glavna filozovska nit ovog stripa. Mignola izvrće koncept kalvinističkog usuda: nije Bog taj koji je predodredio Hellboyjevu sudbinu, već Vrag. Međutim, Hellboy u više navrata odlučuje odbaciti svoju sudbinu, odbija biti (doduše na baš mikroskopski) zupčanik u tom već napisanom scenariju katastrofe. Može li on pobjeći od svoje sudbine? To je upravo pitanje koje goni glavnu fabularnu nit stripa. U čekanju na odgovor, mi se možemo zapitati gdje bi to on uopće mogao pobjeći?

"Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re going to have to serve somebody"

Kako kaže Dylan, ili su Božji ili si Đavlji sluga, odnosno možeš biti u službi Dobra ili u službi Zla, trećeg nema. Mignola je eksplicitan, Hellboy je doslovno u službi Dobra, tojest on radi u tajnoj državnoj službi koja se bori protiv zlih paranolmalnih sila. Njega je ta služba odgojila, dakle može se reći da čak ni njegovo služenje Dobru nije bilo njegov samostalni izbor, njegova slobodna volja. Kako strip odmiče i Hellboy saznaje sve više o svom pravom porijeklu, on dolazi pred sve veće i već kušnje. No je li Hellboyjevo odbijanje sudbine uistinu njegova volja, ili je i to uvjetovano društvenom okolinom koja ga je odgojila?

"You gotta help me keep the devil
Way down in the hole"

Treba li nam svima pomoć da bi bili dobri? U kojoj mjeri onda pojedinac posjeduje slobodnu volju? Mora li se uistinu pokoriti nekom autoritetu i ako da, poništava li to automatski njegovu slobodnu volju? Pitanja su to na koje naravno ne možemo ponuditi jednostavan, jednoznačan odgovor ni ja ni Hellboy, no već i postavljanje pitanja je nešto :)

Slobodna volja je ono što razlikuje ljude od zvijeri. Životinje ne posjeduju slobodnu volju, njihovo ponašanje je proizvod njihovih primarnih nagona. One također ne poznaju ni Dobro ni Zlo, i to je isključivo ljudska domena. Hellboy je strip pun kršćanske simbolike, a to što je heroj koji u službi Dobra spašava Svijet velika crvena zvijer sa repom i rogovima je naravno glavni intrigantni začin ovog stripa. Ostali začini su vizualni spektakl u kojem dominira crna boja (Frank Miller je Mignolim uzor, no učenik je po meni bolji crtač od učitelja), referenciranje raznih religijskih i poganskih legendi, kao i literarnih horor klasika poput Stokera i Poea, te prostodušni humor koji je u kontrastu sa bitkama većim od života i smrti o kojima se radi u stripu. Koncept stripa u stilu serije Dosjei X, u kojem se glavni, epski story arc presijeca sa kratkim "monster of the week" epizodama je također osvježavajući. Sve to su razlozi zašto Hellboy može biti intrigantan i onima (poput mene) koji nisu u svijetu američkog superjunačkog stripa.

Edited by - vukozec on 30/07/2019 15:52:35
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnikCroatia
4056 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 20/09/2019 :  19:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Nakon skoro dvije godine konačno sam ulovio vremena da pročitam ove prve dvije knjige do kraja. Nekako uvijek mislim da danas imam manje vremena za čitanje stripova, ali isto tako zaboravljam da sam u srednjoj prije 7-8 godina kupovao samo desetak fibri godišnje, pa shodno tome nije bilo čitalačkih zaostataka kao danas.

Anyway, kao klinac sam bio lud za del Torovm kriminalno podcijenjenom adaptacijom Hellboya (2004.), kojeg i danas smatram jednim od najboljih stripovskih filmova uopće, pa sam se samim time veoma veselio i ovom izdanju, misleći, hej, ako je film ispao dobar, normalno da će mi i izvorni predložak biti odličan. Nažalost, nije bilo tako. Daleko od toga da mi se strip nije svidio, ali je ipak vidljivo da su i del Toro i Ron Perlman napravili u osnovi isti, ali u izvedbi potpuno drugačiji "take on the character", i to je nekako osjetljivo utjecalo na čitalački doživljaj budući da sam očekivao da će film i strip biti manje-više isti. Smetale su me npr. i sitnice kao činjenica da Kroenen u stripu priča i nije ni izbliza toliki badass koliko u filmu.

To je problem koji sam imao sa prvim tomom koji sadrži dvije duže priče. U drugome tomu, koji većinom ima priče od 4 do 32 stranice, problem mi je predstavljalo konstantno ponavljanje jedne te iste šablone. Ono, dođe Hellboy u neku vukojebinu koju opsjeda neko čudovište i on ga onda brzinski riješi bez ikakve napetosti. Naravno, nisu sve priče jedanko kvalitetne, neke izvlači izvrsna atmosfera (Glave), druge imaju dobro razvijen scenarij (Leš), a neke su jednostavo bullshit (Varkolak), no u globalu drugi tom mi je malo slabiji od prvog.

Mignolin crtež je naravno fenomenalan. Jedinstveno kadriranje, jedinstvena stilizacija i samim time dobra atmosfera. Tek sam sad skužio da je on radio artwork za jedan disneyjev animirani film kojeg sam isto obožavao kao klinac, Atlantis (2001.)

Hellboy je u svakom slučaju dobar strip, ali vam se možda neće previše svidjeti ako ćete imati visoka očekivanja kao ja.

1. tom 7/10
2. tom 6/10

It's my will against yours, and you will lose
Go to Top of Page

don_draper
Average Member580 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 29/10/2019 :  19:31:11  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
1.knjiga
Ušao sam u ovo s velikim očekivanjima budući da je serijal jako nagrađivan i za Mignolu i ovaj run na Hellboyu se priča u superlativima. Prvi dio Sjeme uništenja nije bio pretjerano impresivan, crtež je na razini i ne guši se u minimalizmu te je dobar u umjetničkom izražaju. U početku likovi su uvedeni u priču navrat-nanos i sve se prilično jednostavno rješava. Drugi dio puno više pozadine daje i zanimljiviji je, ali isto tako previše toga želi ubaciti u prilično limitirani format pa sam opet stekao dojam da sam zakinut i da ću morati ubrzo pročitati i ostale knjige. S jednes strane volim što serijal "dozira" informacije o likovima i slojevito ih gradi, ali s ovom knjigom mi je problem bio to što nisam nazrio nikakvu kompleksnost i višedimenzionalnost. Nastavit ću ubrzo s ovim serijalom.
4/5
Go to Top of Page

don_draper
Average Member580 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 30/10/2019 :  13:30:26  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
2.knjiga
Brzo sam se prebacio na nastavak premda nije u pitanju direktan nastavak na 1.knjigu nego zbirka kratkih priča koje kronološki pokrivaju periode od samih početaka Hellboya do događaja koji se događaju ubrzo nakon Buđenja đavla. Moram reći da je ovo ipak malo bolje od 1.knjige, Mignola se puno bolje snašao u zadaći pisca kratkih priča, umjetnički je na višem nivou i daje puno vrijednih informacija o likovima i cijelom njihovom poslu i okruženju te upotpunjuje mnoge rupe u radnji koje su mi bile značajan nedostatak na početku serijala. Kako to inače bude sa zbirkama kratkih priča nisu mi baš sve bile bolje, ali nekako što sam dalje odmicao s knjigom to su one postajale sve bolje i zanimljivije i cjelovitije. Korak unaprijed u odnosu na 1.knjigu i definitivna odluka da nabavim i ostale knjige.
4.5/5
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000