Author |
Topic |
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 13/06/2018 : 13:49:10
|
quote: Originally posted by 1Euro
sječam se jedne poslovice koju je rekao naš forumaš KRAS:
"radije ležim u sjeni za 100 eura nego da radim na suncu za 200"
ali to je bio neki drugi Kras, dok još nije postao kapitalist, sada radi za mirovinu i više nije faca kao nekad, počeo čovjek "gunđati" kao svi ostali
Pa evo trenutno lezim..odnosno polusjedim.pijem kavicu u sibeniku.gledam picice i svrljam po forumu..a lova pada Poso do jaja |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 13:53:15
|
Nije problem u natalitetu vec jednostavno ima previse starudije..jebote treba izdrzavat sve one njemacke babe sto zive po 100godina..da ih se umjetno ne drzi na zivotu.tj da umriru u 70tim ko na balkanu to bi se izravnalo |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 13/06/2018 : 13:55:33
|
quote: Originally posted by Beva
quote: Originally posted by 1Euro
quote: Originally posted by Beva Stric mi je cijeli život radio kao fizikalac, na pokretnoj traci u tvornici automobila u Francuskoj i sad ima mirovinu od 1500 eura.
u tome i je razlika. Danas se živi drukčije, ljudi razmišljaju drukčije. Zašto bi netko cijeli život radio kako bi onda imao 1500 eura mirovine? Nikoga ne zanima mirovina, pogotovo kada treba raditi cijeli život z anju, a i šta če ti onda? Onda si star i ne možeš isto tako uživati kada onda kad si mlad.
U Francuskoj je radni tjedan 35 sati, čini mi se. Uz to je imao 6 tjedana godišnjeg odmora. Nije da nije imao vremena za sebe :) I da, u penziju je otišao sa 62 godine. Kad ga usporedim s njegovim vršnjacima koji žive ovdje, djeluje puno vitalniji, a da ti i ne pričam koliko je manje opterećen glupostima. Zato što zna da država stoji iza njega.
A što se tiče ostaloga što si nabrojao, sve se to stigne uz normalno radno vrijeme :)
To je zato što u Francuskoj sindikati drže državu u talačkom odnosu. S tim da sve privilegije moraju doći nekome na naplatu, prije ili kasnije.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 13:58:02
|
quote: Originally posted by Poli
Koliko litara vode si im ovaj put prodao? :D
Evo tek sam na pola ture a zelenbaci suste..
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 13/06/2018 : 14:02:16
|
quote: Originally posted by tinton To je zato što u Francuskoj sindikati drže državu u talačkom odnosu. S tim da sve privilegije moraju doći nekome na naplatu, prije ili kasnije.
Mislim da će se Francuzi snaći :) Standard će pomalo opadati, ali će i dalje biti razmjerno visok.
A za prosječnog čovjeka snaga sindikata je dobra stvar. Kod nas je većina mirovina fizičkih radnika oko 150-200 eura. A opet država grca u dugovima, iako se ne razbacujemo kao Francuzi :) |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:05:12
|
quote: Originally posted by tinton To je zato što u Francuskoj sindikati drže državu u talačkom odnosu. S tim da sve privilegije moraju doći nekome na naplatu, prije ili kasnije.
Mislim da će se Francuzi snaći :) Standard će pomalo opadati, ali će i dalje biti razmjerno visok.
A za prosječnog čovjeka snaga sindikata je dobra stvar. Kod nas je većina mirovina fizičkih radnika oko 150-200 eura. A opet država grca u dugovima, iako se ne razbacujemo kao Francuzi :)
Ko ti brani da napadnes neku drzavu.svrgnes diktatora i uzmes mu puste milijarde..lako je glumit demokraciju i socijalu kad popalis pola svijeta |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:18:59
|
quote: Originally posted by KRAS Ko ti brani da napadnes neku drzavu.svrgnes diktatora i uzmes mu puste milijarde..lako je glumit demokraciju i socijalu kad popalis pola svijeta
Ima i toga, ali nije to ključno. Kako onda objašnjavaš visoke standarde Skandinavskih zemalja?
Glavni je problem mentalitet ljudi. I, kod nas, užasna politička situacija, ali to je povezano s mentalitetom. Kako država može napredovati kad građani (potpuno opravdano) nemaju nikakvo povjerenje u političke vođe, ali nitko ne nudi alternativu? I sad je to sve toliko isprepleteno da se nitko ni ne usudi nešto mijenjati jer većina ima kosture u ormaru koji će izaći na vidjelo ako pravna država profunkcionira. Kad bi svi odgovarali za svoje nezakonite djelatnosti, preko 90% naših političara bi bilo u problemima. Ali ako sve ostane kako jest, njima je dobro i jebe im se za narod. Pa dok ide tako... |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19768 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 13/06/2018 : 14:20:40
|
A za prosječnog čovjeka snaga sindikata je dobra stvar. Kod nas je većina mirovina fizičkih radnika oko 150-200 eura. A opet država grca u dugovima, iako se ne razbacujemo kao Francuzi :)
Naravno da se razbacujemo. Mirovine su niske jer nam je postotak ljudi u prijevremenoj mirovini bizarno visok. Da ne govorimo o povlaštenim braniteljskim mirovinama. Treća stvar je saniranje drugih rupa novcem namijenjenim za mirovine.
U svakom slučaju, Francuzi će se snaći prije svega zbog Macronovih reformi, kojima se protive, naravno, sindikati. Snaga sindikata je kratkoročno dobra za ljude koji se u njima nalaze, ali dugoročno ubija poduzetništvo i radna mjesta, potiče mediokritetstvo, a suzbija izvrsnost. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17829 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 13/06/2018 : 14:25:08
|
quote: Originally posted by KRAS
quote: Originally posted by Poli
Koliko litara vode si im ovaj put prodao? :D
Evo tek sam na pola ture a zelenbaci suste..
kapitalisto ja bih morao tri ormara pomjeriti da izleti ova lova
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:25:54
|
Lako... Da su skandinavci prosli u zadnjih sto godina ono sto su balkanci..pa da ih onda vidim Njemacku je amer izgradio marsalovim planom A ostali zapadnjaci su stare kolonialne i robovlasnicke sile Eto to je njihov uspjeh Jednostavbo ne priznajem da su oni nesto bolji od nas |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:31:32
|
quote: Originally posted by tinton
Naravno da se razbacujemo. Mirovine su niske jer nam je postotak ljudi u prijevremenoj mirovini bizarno visok. Da ne govorimo o povlaštenim braniteljskim mirovinama. Treća stvar je saniranje drugih rupa novcem namijenjenim za mirovine.
U svakom slučaju, Francuzi će se snaći prije svega zbog Macronovih reformi, kojima se protive, naravno, sindikati. Snaga sindikata je kratkoročno dobra za ljude koji se u njima nalaze, ali dugoročno ubija poduzetništvo i radna mjesta, potiče mediokritetstvo, a suzbija izvrsnost.
Ogromna većina radnika neće biti izvrsni u svom poslu. Pa kad je već tako, bolje da su zaštićeni nego da ih se izrabljuje. A izvrsni će naći način za biti izvrsni.
Ne kažem, ima puno istine u tome što govoriš, ali kod nas konkretno smo imali slučaj da čitlučki Dom zdravlja zbog čudne ravnateljice godinama nije bio u sindikatu. Ljudima se otvoreno prijetilo. Medicinska usluga nije bila bolja jer su zdravstveni radnici mrzili dolaziti na posao. Gomilu usluga ljudi su morali plaćati. Sad je nova ravnateljica, ništa se nije promijenilo u načinu financiranja, ali sad odjednom imaju potrebnu opremu i materijale, radnici smiju u sindikat i osjeti se razlika.
Evo, primjer kako je bilo:
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/starica-slomila-kuk-i-pozvala-hitnu-pomoc-kada-si-star-ni-hitnoj-pomoci-nisi-hitan/18984
I kako je sad:
https://www.vecernji.ba/vijesti/dom-zdravlja-veliku-pozornost-poklanja-poboljsanju-kvalitete-zdravstvenih-usluga-1207229
Nije ovdje stvar samo u sindikalnom članstvu, ali i to igra bitnu ulogu. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:37:17
|
Lako... Da su skandinavci prosli u zadnjih sto godina ono sto su balkanci..pa da ih onda vidim Njemacku je amer izgradio marsalovim planom A ostali zapadnjaci su stare kolonialne i robovlasnicke sile Eto to je njihov uspjeh Jednostavbo ne priznajem da su oni nesto bolji od nas
Možda nisu bolji, ali su u pogledu organiziranosti puno pametniji od nas. Možemo mi prepisati sto njemačkih zakona, što nam vrijedi kad ih ne znamo provoditi. Kod nas većina gleda individualnu korist ispred opće, a ne shvaćaju (ili ih nije briga) da je dugoročno bolje da svi imaju. Uvijek je: 'Gdje sam ja u tome?' I dok je tako, neće nam biti bolje. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15795 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 13/06/2018 : 14:39:15
|
quote: Originally posted by tinton
U svakom slučaju, Francuzi će se snaći prije svega zbog Macronovih reformi, kojima se protive, naravno, sindikati. Snaga sindikata je kratkoročno dobra za ljude koji se u njima nalaze, ali dugoročno ubija poduzetništvo i radna mjesta, potiče mediokritetstvo, a suzbija izvrsnost.
Braniteljske mirovine nisu povlastene. One su uoravo, samo to; braniteljske mirivine. Sta je trebalo te ljude potapsat po ramenu i reci im hvala, a sad ajte ca... |
Los cukar na fritulama! |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15795 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:47:03
|
Lako... Da su skandinavci prosli u zadnjih sto godina ono sto su balkanci..pa da ih onda vidim Njemacku je amer izgradio marsalovim planom A ostali zapadnjaci su stare kolonialne i robovlasnicke sile Eto to je njihov uspjeh Jednostavbo ne priznajem da su oni nesto bolji od nas
Nista nisu bolji... A recimo ja sam bio na nekom tecaju 7 dana u Konsbergu, Norveska, nisam mogao zivjeti od njihovog kukanja i usporedivanja Hrvatske i Norveske, u korist Hrvatske dakako, jer da znaju oni na kakvom predivnom mjestu mi zivimo... sto nije za cuditi se, sa snijegom od metra uokolo, kad ti je zora u 10:30 a sumrak u 15:00. Ajte vi zivite tu. Meni nema tih para za takvo sto. I da losa piva 100 kuna... |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:52:37
|
quote: Originally posted by ivanl Nista nisu bolji... A recimo ja sam bio na nekom tecaju 7 dana u Konsbergu, Norveska, nisam mogao zivjeti od njihovog kukanja i usporedivanja Hrvatske i Norveske, u korist Hrvatske dakako, jer da znaju oni na kakvom predivnom mjestu mi zivimo... sto nije za cuditi se, sa snijegom od metra uokolo, kad ti je zora u 10:30 a sumrak u 15:00. Ajte vi zivite tu. Meni nema tih para za takvo sto. I da losa piva 100 kuna...
I opet ostaju i žive tu.
Možemo se mi zavaravati koliko hoćemo da nam je super, ali od lijepe prirode se ne živi. Kad počnu Nijemci, Norvežani, Irci i ostali dolaziti i nastanjivati se ovdje, a ne obrnuto, tad ćemo moći reći da nam je dobro. Ovako je nekome dobro, nekome loše, ali u globalu lošije od svih tih nabrojanih zemalja. |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:56:18
|
Da, norveska pogotovo nije nikakav primjer uspjeha..jer dok nisu pocinili genocida nad kitovima i odkrili nafte bili su obicna zaledjena vukojebina u kojoj sabah ne rudi nit aksam pada... |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15795 Posts
Posted - 13/06/2018 : 14:57:56
|
Ni u ludilu, sta je najgore dolaze i kupuju nekretnine, a blesavi nas svit prodaje didovinu.... Neka njih gore. Ali vec je sve poremeceno, pa nema ispravka... |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
Posted - 13/06/2018 : 15:01:59
|
Da, norveska pogotovo nije nikakav primjer uspjeha..jer dok nisu pocinili genocida nad kitovima i odkrili nafte bili su obicna zaledjena vukojebina u kojoj sabah ne rudi nit aksam pada...
To su sve samo opravdanja. Mogli smo i mi iskoristiti prirodna bogatstva naših prostora, ali eto, nismo. Hercegovina je bogata boksitom, prije rata je kompanija 'Aluminij' iz Mostara poslovala s ogromnim uspjehom, a danas jedva opstaje i grca u dugovima jer se tu zapošljava po političkoj liniji. Ma, mogu do sutra s primjerima, da Norvešku vode naši političari, sve bi te pare od nafte otišle njima u džep, a narod bi preživljavao. |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 13/06/2018 : 15:02:35
|
quote: Originally posted by ivanl Nista nisu bolji... A recimo ja sam bio na nekom tecaju 7 dana u Konsbergu, Norveska, nisam mogao zivjeti od njihovog kukanja i usporedivanja Hrvatske i Norveske, u korist Hrvatske dakako, jer da znaju oni na kakvom predivnom mjestu mi zivimo... sto nije za cuditi se, sa snijegom od metra uokolo, kad ti je zora u 10:30 a sumrak u 15:00. Ajte vi zivite tu. Meni nema tih para za takvo sto. I da losa piva 100 kuna...
I opet ostaju i žive tu.
Možemo se mi zavaravati koliko hoćemo da nam je super, ali od lijepe prirode se ne živi. Kad počnu Nijemci, Norvežani, Irci i ostali dolaziti i nastanjivati se ovdje, a ne obrnuto, tad ćemo moći reći da nam je dobro. Ovako je nekome dobro, nekome loše, ali u globalu lošije od svih tih nabrojanih zemalja.
Evo dolaze arapi u bosnu..naravno ne ova sirotinja vec ovi sa parama..sume livade potoci rijeke i bijele muslimanke na izvolte...al dobro neka ih kazem ja.nek dodju i donesu lovu..svakako mozemo opet sve nacionalizirat kad se rasproda..ono sto je vazno.niko nemoze tu didovinu iscupat iz zemlje i odnijet |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6136 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47294 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 13/06/2018 : 15:05:10
|
quote: Originally posted by ivanl
Ni u ludilu, sta je najgore dolaze i kupuju nekretnine, a blesavi nas svit prodaje didovinu.... Neka njih gore. Ali vec je sve poremeceno, pa nema ispravka...
jedino ako je prodaje ispod cijene |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47294 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 13/06/2018 : 15:06:20
|
quote: Originally posted by ivanl
Ni u ludilu, sta je najgore dolaze i kupuju nekretnine, a blesavi nas svit prodaje didovinu....
Od nečeg se mora živjeti, nitko ne prodaje što mu je drago. A ovi dobiju super kuće za odmor.
da,win win situacija. kolike je ta prodaja spasila da ne odu odavde. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Topic |
|