forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA SPECIJAL 31 - Eternaut
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

lwood
Advanced MemberColombia
40590 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 08/12/2018 :  12:40:53  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by sumohrvat

Imam osjećaj da će mi se one korice, kalup, okvir...šta li je već,raspast nakon nekoliko izvlačenja i uvlačenja stripa . Osobno bi mi bilo puno praktičnije bez toga.
Šta vi mislite ?


Dizajn izdanja mi je vjerovatno zadnja rupa na svirali, ali od jučer vrtin po rukama ovo izdanje i ne mogu se načudit da neko može napravit nešto ovako dobro. Omot je poprilično čvrst i čini mi se da se ne bi triba raspast. Meni je ovo sa omoton i znak da se misli i na sitnice jer na ovaj način možeš jedinicu i dvicu stavit jednu kraj druge pa su i slagači zadovoljni.

Iznutra je još bolje. I laik kad usporedi staro i novo izdanje vidi razliku u otisku. Položeni format savršen, odabir papira za svaku pohvalu.
Bez ikakvog pretjerivanja, ovo je vjerovatno najlipše izdanje koje san ikad vidija.

stvarno odlično izgleda. razmišljan bi li uzea u idučoj turi

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page

srdjandj
Advanced MemberSerbia
22393 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 08/12/2018 :  14:33:21  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message  Reply with Quote
Meni jutros stiglo iz Alan Forda 1 i 2, stvarno jedinica prekrasno izgleda, svaka cast!

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member8458 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/12/2018 :  00:49:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Jedan je Eternaut, pa ma u koliko dijelova...😉
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Junior Member442 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 23/12/2018 :  19:03:53  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Za mene je ovo izdanje godine.
Ne mogu da verujem koliko je materijal dobar. Sad sam tek primetio malu posvetu Prattu na strani 252 novog izdanja, 132. strana starog (plakat na kome piše "Hugo Pratt jazz band"). U novom izdanju nema uvodnog teksta koji je napisao Mariano Chinelli, ali zato na kraju ima tekst Anne Kemper iz ZEIT magazina koji govori detaljnije o potresnoj sudbini Oesterheldove porodice.
Ponovo sam, za dve večeri, pročitao Eternauta. Utisak je poboljšan i pojačan novim izdanjem.

Edited by - JAH WOBBLE on 23/12/2018 19:05:01
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40590 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/12/2018 :  20:06:17  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Izdanje je odlično,koliko će potrajat hm,vidićemo.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member4468 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 28/12/2018 :  14:20:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Vidim da je na onoj prvootvorenoj temi oko broja 1 (iz 2008.) zadnji komentar prije ovog definitivnog izdanja objavljenog za vrijeme Interlibera pa se malo premišljah gdje s komentarom ali evo odlučih ovdje za sve nas kojima je čitanje ovog izdanja zapravo prvo čitanje. Pa tko kako odluči...

Spojleri sveprisutni!

Dakle, nisam uopće ljubitelj SF žanra ali nešto me navuklo da kupim strip, već 3-4 stranice previewa su bile dovoljne pa možda i činjenica da je argentinski, onda ipak i toliko pozitivnih komentara. Uglavnom, čitao sam ga sinoć 6 sati i jutros "dokusurio" za sat i pol.

Ocjene neće biti vrh vrhova jer nastojim biti što realniji ali dojam pri čitanju je sjajan. Što može biti bolje od toga da ne gledaš na sat, ne vrtiš internet na mobitelu, ne osjećaš umor već uzbuđen vrtiš stranice, imaš osjećaj da si suborac junaka oko ovoga Juana Salva iliti Eternauta, želiš da "pokokaju" sve vanzemaljce ili pred kraj strahuješ kako je upozorenje o dolasku u dio gdje ne pada snijeg zamka? Znači, odavno nisam bio ovako uključen u čitanje nekog stripa, ne pamtim da sam išta čitao 6 sati neprekidno (morao sam prekinuti noćas u 2, da ne bi poremetio dan i noć). Ta atmosfera je najveći plus a Oesterheld se dobro pozabavio time kakav je (bi bio) čovjek u neuobičajenim, izvanrednim situacijama, kako bi si ljudi na njihovom početku postali jedni drugima vukovi dok se ne uspostavi kakva-takva organizacija gdje se opet vrate zajedništvo i dobre ljudske osobine. Likovi izvrsni, meni najdraži Favalli.

Za mene je, pošto ne volim nešto vele SF, pozitivno što tu nema klišeja. Gledano iz mog kuta. Svi pričaju o klišejima ali to su ljubitelji SF-a, oni su "prežvakali" tko zna koliko filmova i stripova slične tematike. Ja nisam, ne znam što bi bio klišej u SF-u. I stoga je dojam drukčiji; nije to kao u Texu da scenarij epizode mogu usporediti sa scenarijima još desetak njih.
Što se tiče scenarija Eternauta, ima nelogičnosti i ostalih sitnih zamjerki koje bih sad stavio u peti plan naspram dvjema glavnima vezanim za temeljnu ideju a to je da je putnik kroz vrijeme došao u godinu 1959. nekom strip scenaristu za stol i odlučio mu ispričati svoju priču.
Prvo, preletjevši topic iz 2008., stalno osvježavan novim komentarima, kao glavnu kritiku sam zapazio kraj. I, zaista, putnik kroz vrijeme, nam priča sve do najsitnijeg detalja o ratu sa izvanzemaljcima, dođe do trenutka kad je ušao u onaj (vremenski) stroj i pokrenuo neki mehanizam koji ga je odveo "u kontinuum 4" i onda prepriča razgovor s jednom "Rukom" te za kraj kaže da je još dugo tražio, svakakva strašna bića ispitivao o ženi i kćeri, vidio nevjerojatne stvari i bio svjedok raznim veličanstvenim doživljajima (ovdje se treba sjetiti da je na početku rekao da mu je naziv Eternaut dao filozof s kraja 21. stoljeća). I nešto se opet tamo negdje valjda pokrenulo i hop i eto ga kod strip autora. Dakle, taj kraj je užasno zbrzan, čini se da je zapravo najbolje, ono najviše što SF može ponuditi neispričano. Možda je Oesterheld bio pod pritiskom da strip privede kraju a možda mu se nije dalo razglabati o svemu tome jer je težište bilo na dotad ispričanome.
I, sad, druga zamjerka je da je Eternaut došao u sobu strip autora vrlo pronicljivo, zbog tog što je vidio Hruščova na naslovnici nekih novina, primijetivši da se "nalazi" oko 1957. godine. Strip-autor ostaje nijem još pod utjecajem šoka. Tek nakon čitave priče Eternautu "proradi mozak" ali ga je morao pokrenuti strip-autor pitavši ga kad se sve ispričano dogodilo (što je, realno, mogao učiniti i nakon tri rečenice priče ali eto...). Kad ovaj odgovori 1963., a on njemu da je sad 1959., on se sjeti da to znači da su mu žena i kćer još živi. A nije mu to palo na pamet na početku kad je sam zaključio da se nalazi "oko 1957.". Tad ga nije obuzela sreća zbog spoznaje da može kući.
Shvaćam da je trebalo naći neke postavke da bi strip bio ovakav kakav jest: prepričavanje prošlosti a ne događanje iz sadašnjosti, ali tu je moglo bolje. Dojam je tako jači, da se sve događa u sadašnjosti izostao bi tako moćni uvodni i završni dio, dvostruki šok strip autora.

Inače, vidljiva je činjenica da je strip izlazio u novinama jer se često stavlja pred kraj kaiša neki uzbuđujući crtež ili Eternautova rečenica (tipa, parafraziram, "Ali kako smo samo bili naivni jer to nije bilo ništa prema onome što nas je tek čekalo") koji tjera na kupovinu nastavka pa tako i nas na okretanje stranica.

Za kraj ću reći da sam komentirao samo Eternaut 1 (dvicu čitam idućih dana). Znamo da je dvica izašla dvadesetak godina kasnije, ako dobro shvaćam možda ju autor ne bi ni pisao da nije bilo tog političkog poriva. Postoji li on ovdje, je li djelo vizionarsko ili ne, na koji način jest, to bih sve ostavio po strani.

Eternaut 1 je, koliko god bio loš okus zbog nabrojanih nedostataka, po meni imao dobar kraj (u Bonelliju takav kraj teško da bih smatrao dobrim, npr. baš u Zagorovoj SF epizodi "Princ vilenjaka"), otvoren kraj gdje se strip scenarist pita koji se vrag dogodio, je li poludio, je li, nakon što Eternaut reče da ga ne poznaje, sad sve na njemu, mora li on "upaliti" alarm da će se za 4 godine dogoditi invazija na Zemlju?

P: 8, S: 9, C: 9, N: 9

Eto, malo razmišljanja i dojmova zbrda-zdola ali da ostane negdje zabilježeno, budući da lako zaboravljam sadržaje stripova iako je Eternaut unutar onog što sam dosad pročitao sigurno nešto jedinstveno.

Fibrino izdanje je perfektno, kutijica odlična kao i kod Brodecka, u cijelom izdanju možda, ali samo možda sam zapazio jedan tipfeler, sve najbolje uglavnom.

Tko se ne slaže s metodom "leti" iz jednadžbe

Edited by - Dwayne_Looney on 28/12/2018 14:30:13
Go to Top of Page

Kerempir
Average Member

599 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 28/12/2018 :  15:55:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Lijepo rečeno, sve bih potpisalo. Baš me zanima kako ćeš komentirati fvojku.
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member4468 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 28/12/2018 :  16:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kerempir

Lijepo rečeno, sve bih potpisalo. Baš me zanima kako ćeš komentirati fvojku.Hvala, Kerempir.
Često sam svojim mišljenjima u manjini ali teško da može biti i blizu, a da ne kažem bolja, od jedinice jer ovo je stvarno pokazatelj da otvoreni kraj nekad može biti i pun pogodak. A i Markos se izgleda dugo premišljao da li da ju objavi. Znači, ne očekujem puno ali ako mi se ne svidi nastojat ću je "odvojiti" od prvog dijela i da me Eternaut asocira na vrlo, vrlo dobar strip.

Tko se ne slaže s metodom "leti" iz jednadžbe
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1901 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/12/2018 :  17:01:46  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
Po prvi put čitam Eternauta. Baš, baš dobar strip, a tek sam na 150 strana (novog izdanja,)
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

8456 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 28/12/2018 :  17:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
nadam se da ce ovo biti strip godine. posle torpeda da dobro potre zlo
Go to Top of Page

Kerempir
Average Member

599 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 28/12/2018 :  20:58:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Hm, bolje da sam pročitaš hoće li pobijediti dobro ili zlo.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member13933 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 29/12/2018 :  21:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Uzeo sam i ja oba dijela, nadam se da će mi odgovarati.
Ono što sam pregledao na fibrinim stranicama i što je besplatno mi je dobro ležalo, zato sam i uzeo,ta apokaliptična atmosfera mi zaista paše.

If I had all the money in the world,I'd probably burn it all.If a smile could save the world,You know I'd heal you all.
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40590 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/12/2018 :  22:15:56  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Također prvi put čitan Eternauta i strip je remek djelo.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member13933 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 29/12/2018 :  22:28:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Nisam još počeo čitati, zapravo pročitao sam nešto malo na fibrinim stranicama
https://www.fibra.hr/preview/EternautNovoIzdanjePreview.pdf
Baš me zanima kako će mi pasati ovaj reprint prvog broja, dosat čudna dimenzija "vodoravan".

If I had all the money in the world,I'd probably burn it all.If a smile could save the world,You know I'd heal you all.
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40590 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/12/2018 :  22:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Odličan,paše stripu.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member13933 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 29/12/2018 :  22:45:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Javim dojmove kada krenem s čitanjem i po završetku.
Iako kada vidim komentare ovdje siguran sam da će mi se svidjeti,mada ni to nije mjerilo neko,kod mene često puta bude suprotno, ako ne paše uvijek postoje aukcije.

If I had all the money in the world,I'd probably burn it all.If a smile could save the world,You know I'd heal you all.
Go to Top of Page

vknez
Average MemberCroatia
511 Posts

Member since 02/09/2009

Posted - 05/01/2019 :  01:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send vknez a Private Message  Reply with Quote
5/5
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
14062 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 25/02/2019 :  20:28:54  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
čitam i maksimalno uživam!!!
kako je ovo sjajan strip;pa još u perfektnom izdanju;slobodno mogu reći posle stotinak stranica - za mene je ovo bez imalo dvoumljenja strip izdanje godine!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
15068 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 25/02/2019 :  22:33:15  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
tek sad ga čitaš?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
14062 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 26/02/2019 :  14:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

tek sad ga čitaš?


da,kupio sam ga pre par meseci,ali je tek sad stigao na red.
pričam o ovom izdanju.

a ono staro sam čitao kad je izašlo,2008. godine.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 26/02/2019 14:40:30
Go to Top of Page

Kerempir
Average Member

599 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 26/02/2019 :  16:37:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Ok, ja isto mislio da prvi put uopće čitaš što bi me iznenadilo. :-)
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
14062 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 26/02/2019 :  17:04:22  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
pa sto puta sam rekao da su mi dva najbolja strip Eternaut i Nadzirači - teško da bih tako nešto izjavljivao a da nisam pročitao ovo Osterhildovo remek delo.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Vid
Senior Member

Slovenia
1207 Posts

Member since 07/10/2004

Posted - 01/03/2019 :  16:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Vid a Private Message  Reply with Quote
Prvo izdanje Eternauta prije deset godina na 4. mjestu u izboru za strip godine, novo izdanje prošle godine na drugom. Za 10 godina očekujemo definitivno izdanje koje če uzeti sigurnu pobijedu :)

Edited by - Vid on 01/03/2019 16:59:57
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
14062 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/03/2019 :  17:04:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Jedan od napoznatijih,najpriznatijih,najhvaljenijih stripova ikad,nakon deset godina od prvog objavljivanja na ovim prostorima doživeo je reizdanje,primereno svom kvalitetu.
SF iz pera legendarnog argentinskog scenariste Hektora Germana Osterhelda (Mort Sinder,Narednik Kirk,Erni Pajk,Če) i olovke njegovog sunarodnika Franciska Solano Lopeza (Niper) započinje partijom karata između četvorice prijatelja u jednoj četrvti Buenos Airesa krajem 50-ih prošlog veka;partije tokom koje započinje da pada fluorescentni sneg koji momentalno ubija,a koji predstavlja početak invazije vanzemaljaca na našu planetu.Sve ostalo je legenda.
Sam strip je miks naučne fantastike,tematike preživljavanja i ratnog žanra - SF uglavnom volim,ali dobar ratni, te strip preživljavanja u ekstremnim okolnostima, obožavam - pa još kad je sve to sa odličnim izvođenjem,istim takvim crtežom i maestralnom završnicom,ne može bolje. Ne treba da naglašavam da se napetost može seći nožem koliko je prisutna.
Veliki plus za strip je i što je ekonomski itekako isplativ - bogami sam ga čitao tri dana po nekoliko časova.

Samo izdanje je,rekoh već,topčina - u svakom pogledu.
Jedan od najboljih stripova koje sam čitao.Lektira.

5+/5

*prvi put kad sam čitao Eternaut,bio sam neviđeno oduševljen;dugo vremena mi je Eternaut bio uz Nadzirače ubedljivo naj strip.
Nakon novog čitanja,oduševljenje nije baš toooliko,odnosno u jednom kratkom delu stripa, radnja mi je bila malo razvučena,a našao sam ovaj put i par zamerki.Osim toga,od te 2008. sam pročitao mnogo fantastični naslova,tako da sad ne bih smeo reći da mi je Eternaut u top 2 stripa,ali svakako jeste u 10.

*priča sa Osterheldom i ćerkama je izuzetno potresna,ali iz mog ugla viđenja,mislim da je njihova žrtva bespotrebna,te da su,vulgarno rečeno,pojele govno sa tim njihovim revolucionarstvom.

*i opet ću ponoviti - za mene,kraj stripa je savršen!!!
Čini mi se,sve druge opcije bi bile manje dobre.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 10/03/2019 17:07:33
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member4019 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 11/03/2019 :  07:57:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Jedan od napoznatijih,najpriznatijih,najhvaljenijih stripova ikad,nakon deset godina od prvog objavljivanja na ovim prostorima doživeo je reizdanje,primereno svom kvalitetu.
SF iz pera legendarnog argentinskog scenariste Hektora Germana Osterhelda (Mort Sinder,Narednik Kirk,Erni Pajk,Če) i olovke njegovog sunarodnika Franciska Solano Lopeza (Niper) započinje partijom karata između četvorice prijatelja u jednoj četrvti Buenos Airesa krajem 50-ih prošlog veka;partije tokom koje započinje da pada fluorescentni sneg koji momentalno ubija,a koji predstavlja početak invazije vanzemaljaca na našu planetu.Sve ostalo je legenda.
Sam strip je miks naučne fantastike,tematike preživljavanja i ratnog žanra - SF uglavnom volim,ali dobar ratni, te strip preživljavanja u ekstremnim okolnostima, obožavam - pa još kad je sve to sa odličnim izvođenjem,istim takvim crtežom i maestralnom završnicom,ne može bolje. Ne treba da naglašavam da se napetost može seći nožem koliko je prisutna.
Veliki plus za strip je i što je ekonomski itekako isplativ - bogami sam ga čitao tri dana po nekoliko časova.

Samo izdanje je,rekoh već,topčina - u svakom pogledu.
Jedan od najboljih stripova koje sam čitao.Lektira.

5+/5

*prvi put kad sam čitao Eternaut,bio sam neviđeno oduševljen;dugo vremena mi je Eternaut bio uz Nadzirače ubedljivo naj strip.
Nakon novog čitanja,oduševljenje nije baš toooliko,odnosno u jednom kratkom delu stripa, radnja mi je bila malo razvučena,a našao sam ovaj put i par zamerki.Osim toga,od te 2008. sam pročitao mnogo fantastični naslova,tako da sad ne bih smeo reći da mi je Eternaut u top 2 stripa,ali svakako jeste u 10.

*priča sa Osterheldom i ćerkama je izuzetno potresna,ali iz mog ugla viđenja,mislim da je njihova žrtva bespotrebna,te da su,vulgarno rečeno,pojele govno sa tim njihovim revolucionarstvom.

*i opet ću ponoviti - za mene,kraj stripa je savršen!!!
Čini mi se,sve druge opcije bi bile manje dobre.


Koji su to stripovi ispred Eternauta bas me zanima
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000