forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Walter Simonson
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 03/02/2021 : 00:36:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Pisao sam već o njemu na drugim forumima, a ne volim da kopiram samog sebe, pa ću ovde usvojiti drugačiji pristup.

Prvi put sam postao svestan tog imena u prvoj polovini 90-ih, i to preko nemačkog izdanja Thora. Tada nisam znao taj jezik, ali su me slike dojmile na način kako me taj strip (Thor) nikad nije dojmio (a čitao sam sve što je izlazilo ovde u Stripoteci). Posle sam saznao da je Simonson bio objavljivan kod nas, ali te radove sam nekako bio preskočio u detinjstvu. Jedan nisam bio preskočio, doduše, već samo nisam znao da je on bio umešan. Postoji jedan period Thora na kome je takođe radio pre tog čuvenog run-a sa kojim se poistovećuje, gde je samo radio postavke, nastavljajući rad i način pripovedanja Johna Busceme, koji je crtao naslov pre njega. DeZuniga je bio tušer, a njegov pristup je vrlo "nametljiv". Što je još gore, naši su to objavili u nekom hendikepiranom obliku, gde su dve table bile sabijene na istu stranu Stripoteke, i to na vrlo proizvoljan način. Eto, čovek razmišljao deset godina o kompoziciji u stripu i putanji oka preko table, a mi smo to odbacili u cugu!


(Iz '83. ili '84. Simonson drugi sleva, desno od njega Arthur Adams*, skroz desno... ajde, pogađajte! )

Vremenom sam stekao utisak da je on među širom publikom najpotcenjeniji od svih umetnika koji su radili za Veliku dvojku (Marvel i DC) - ili je možda "najnepoznatiji" bolja reč ovde? Ali među profesionalcima - to je potpuno druga priča. Postoje mnogi mogući razlozi za ovo prvo, ali, kako ja ovde ne pišem doktorsku disertaciju, tom pitanju ću se posvetiti samo ovlašno. Jedan razlog bi mogao biti u skromnosti. Kao i njegov vršnjak - i sličan primer u toj relativnoj zapostavljenosti - Jose Luis Garcia-Lopez, Simonson je izuzetno skromna osoba, i ne zanima ga samopromocija. I ne zanima ga rad izvan stripa. Kada su ga zvali da se pojavi u jednoj sceni prvog filma o Thoru, pristao je samo zato što je njegova žena - editor i pisac stripova, Louise - rešila da se odazove.


(Balrog; iz studentskih dana, pre početka karijere u stripu)

Drugi razlog, možda i bitniji, je što Simonson ima autorski pristup u mejnstrim stripu, što je nesrećno srednje tlo koje ne privlači previše ni jednu ni drugu stranu. Jedan "kritičar" (ili je bar tako nazvao sam sebe) je skoro napisao, govoreći o Simonsonovom najnovijem radu, Ragnarok, da ovaj tu otkriva da mu je srce u superherojskom žanru. Ovo je, naravno, potpuno pogrešno. Iako je radio godinama, i čak decenijama, u okruženju superherojskog stripa, Simonson beži od njega kada god je to moguće. Njegova ljubav su naučna fantastika, istorija, mit i legende.A jednom sam čuo i da je neko (Rob Liefeld**?) rekao kako je American Flagg! izuzetno uticajan strip, i kako je njime Chaykin uticao i na svoje kolege Simonsona i Millera. I to je pogrešno, naravno. Simonson jeste nešto stariji od Chaykina, ali to nije posebno bitno; ono što jeste bitno je da se on kao crtač i autor formirao ranije, i prirodnije je pretpostaviti uticaj u suprotnom pravcu. Njegova dela to dobro dokazuju, i to bi bilo lako vidljivo čak i da sam Chaykin nije potvrdio više puta (tj. Simonsonov uticaj).

Iz više različitih izvora sam čuo priču kako je, negde tokom 1972, Simonson došao u prostorije DC-ja (a mislim da su se tada zvali National) da traži posao, i poneo je sa sobom svoj studentski rad koji je trebalo da izađe u fanzinu lokalnog naučnofantastičnog udruženja. Chaykin se priseća kako je Michael Kaluta ušao u prostoriju pokazujući sebi nesvojstven entuzijazam, s obzirom da je obično bio gotovo agresivno kul, držeći i ruci primerak pomenutog rada, i praćen od strane samog Simonsona. Kaluta je odneo taj rad nekome, i na kraju je Walter završio kod Carmine-a Infantina, čuvenog crtača i tada izdavača za DC. Ovome se rad veoma dopao, i čak je našao sličnost sa Krigsteinom - sa čijim opusom Simonson tada ipak nije bio upoznat, prema sopstvenim rečima. U svakom slučaju, dobio je posao.

Taj rad se može naći u kolekciji Star Slammers od IDW-a, a može se praktično u celosti videti i u epizodi Cartoonist Kayfabe-a.Što se uticaja tiče, oni su neuobičajeni za jednog američkog autora. Carl Barks i Kirby su verovatno najveći po pitanju impresije, i čemu bi strip trebalo da teži, ali u crtačkom smislu, stripski uzori su više evropski nego američki. Najveći od svih je Jim Holdaway, prvi crtač na Modesty Blaise, koji je umro relativno mlad. Mezieres, Moebius, Palacios, Toppi, Druillet... Kako je Simonson završio umetničku akademiju, tu su i američki ilustratori, pre svega N.C.Wyeth i Howard Pyle. Što se pisanja tiče - što je preuzeo negde na prelazu u 80-e - njegov najveći uzor je bio mentor i urednik Archie Goodwin. I nekih par hiljada knjiga koje je pročitao.

Njegov diplomski rad je kasnije postao Star Slammers, i to je bio jedan od mojih prvih susreta sa tablom - čitavom sekvencom, zapravo - koja me je totalno oduvala, i to pre svega konceptualno, jer sam shvatio da gledam nešto što se ne može uraditi ni u filmu, ni u književnosti, ni u čistoj ilustraciji, bar ne u tom obliku.

I njegova karijera je puna takvih stvari, ali, kako njega zapravo niko nikad nije mogao zaista da kopira - kao što niko ne može zaista da kopira Corbena - većina njih je banalizovana. Simonson je prvi za koga znam (što ne mora i da znači da je zaista, ali je sigurno "jedan od") koji je upotrebio triptih, gde naslovne ilustracije tri epizode čine jednu sliku kad se sastave (na X-Factoru); prvi je upotrebio pojam događaja koji se proteže kroz više naslova jedne od dve velike kompanije (Thor i Večna zima); prvi - zapravo drugi, ali njegova verzija je bila daleko bolja i uticajnija - je upotrebio samo spleš stranice u jednom glavnotokovskom stripu, a sledeća generacija crtača (tj. Image) je to rabila do apsurda...Prema Chaykinu (u predgovoru za knjigu The Art of Walter Simonson, gde su sakupljeni njegovi rani radovi za DC), Walt se prvi formirao kao crtač u toj generaciji i imao je "grafičke ideje do kojih su mnogi došli znatno kasnije, a neki nikada". Simonson je, po njemu, prvi uneo - ili bar uspešno primenio - naučnu metodologiju u pravljenju stripa. Povodom toga, Michel Fiffe je ovo jako lepo rekao, pa ću ja samo da ga citiram (s prevodom, naravno):

quote:
Mnogo ljubavi i priznanja je upućeno Simonsonu od strane i fanova i profesionalaca... ali, kako rekoh, ne dovoljno, i ne izbliza dovoljno iz pravih razloga. Ok, "Ujka Walt" crta kul Thora i ima titulu "najboljeg čoveka u industriji" - to su neki najširi opisi - ali on je u suštini jedan od najvećih mislilaca medija, i bio je to decenijama. Decenijama. Nije u pitanju kratak period početničke sreće ili vrhunca karijere.
...
Simonson nije proučavan sa istom strogoćom kao njegove kolege Chaykin, Miller, i Moore. Što je čudno, kada se uzme u obzir da primenjuje u svom radu isti nivo veštine i promišljanja kao i ovi divovi, ako ne i veći.

(Ostatak u sledećem poruci.)


*najveći od svih talenata koji su se pojavili u američkom stripu tokom 80-ih; pominjem to jer znam da nije ovde mnogo poznat; na nesreću (ili, da li?), jako je spor crtač, i retko je crtao stripove u poslednjih 20 godina.

**nadam se da je ovo jedini put da ga pominjem na ovom forumu . Šta god mislio o njegovim crtačkim sposobnostima, on je fan sve trojice pomenutih; trebalo bi da zna bolje.

Napomena: nije Simonson pisao sve od pokazanih tabli, koji su tu samo kao primeri crteža kroz razne faze karijere.


The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.

Edited by - ridiculus on 03/02/2021 20:55:12

jaki
Advanced MemberCroatia
24606 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 03/02/2021 : 01:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Simonson u jugi Thor u Stripoteci u premontiranim tablama.Mislim da je u ponekoj epizodi pisalo John Buscema umjesto Simonson?
Manhunter u Laseru i Star Slammers u Vjesnikovu Maxiju.


Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11039 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2021 : 02:05:29  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Svaka cast na topicu ridiculus!

Evo i dva dobra videa:Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 03/02/2021 : 05:01:57  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Simonson u jugi Thor u Stripoteci u premontiranim tablama.Mislim da je u ponekoj epizodi pisalo John Buscema umjesto Simonson?
Manhunter u Laseru i Star Slammers u Vjesnikovu Maxiju.

Manhunter je jedan od razloga zašto sam ovo uopšte napisao. Juče se u online prodavnicama pojavilo novo, luksuzno izdanje.

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 03/02/2021 : 05:04:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Svaka cast na topicu ridiculus!

Evo i dva dobra videa:Jesu informativni, ali spojleri će ubiti nekog neopreznog!


The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 03/02/2021 : 22:27:29  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus


(Iz '83. ili '84. Simonson drugi sleva, desno od njega Arthur Adams*, skroz desno... ajde, pogađajte! )Skroz desno je mladi Mike Mignola.

Primeri idu ovim redom (posle ilustracije Balroga iz 1965):
Alien (1979);
Uncanny X-Men/New Teen Titans (1982), gde je samo crtao olovkom;
Mighty Thor (1983-87)
Michael Moorcock's Multiverse (1997)
Ragnarok (2014-)

Saradnja sa upisivačem i dizajnerom John-om Workmanom traje od kraja 70-ih. Radili su zajedno jedan kraći strip za DC, koji je objavljen sa nekoliko godina zakašnjenja, pa su se potom ponovo našli na Alien-u za Heavy Metal. Važno je napomenuti da Workman uvek radi po Simonsonovim uputstvima, i da ovaj određuje gde će biti postavljeni baloni i zvučni efekti.

A Simonson je uveo tipografiju u američki strip do visina koje nisu bile ranije viđene. Primeri za to su vidljivi u Manhunteru, pa i još ranije, u njegovom diplomskom radu. Još je Eisner koristio tekst kao deo slike, a Wally Wood je eksperimentisao sa zvučnim efektima, ali ni jedan ni drugi nisu ovoliko uživali u dizajnu i obliku slova. Pre nego što je upoznao Workmana, Simonson je sve upisivao sam.

Čak i njegov potpis, jedan od najkarakterističnijih u svetu stripa, upućuje na tu ljubav. Taj je rađen u obliku brontosaurusa.Ovo je zato što, pre nego što je odlučio da se bavi stripom, Simonson želeo da bude paleontolog. Dvojica američkih crtača koja najviše uživaju u crtanju dinosaurusa su verovatno on i Arthur Adams.

Pošto sam ranije čitao dosta japanskih stripova, a Simonsona čitam još od devedesetih, primetio sam neke formalne sličnosti koje se retko pominju. Sama estetika je drugačija, neka mešavina kirbijevske dinamike i evropskog senzibiliteta, ali to ne poništava srodnost sa japanskim stripom koja je dublja i dugotrajnija od onog što se obično pripisuje Franku Milleru.

- prominentnost zvučnih efekta i tipografije;
- dinamika i "linije pokreta" (pogotovo kasnije u karijeri);
- fokus na kretanju oka preko table i kako to utiče na narativ;
- teme i motivi iz japanske istorije i kulture;

Iako Simonson nije pisao Manhuntera - Archie Goodwin jeste - taj kratki serijal iz 1973-4. je otac i majka svih ninđi u američkom stripu, bez koga bi Millerov Daredevil verovatno bio vrlo drugačiji. Pokupio je sve (tada najprestižnije) nagrade Shazam u te dve godine, ili barem sve koje je legitimno mogao. (Ako treba objaviti bitne stvari iz istorije stripa, Manhunter je kanditat po difoltu, a jako dobro se drži i danas kao priča za sebe.)Nekoliko godina kasnije su Goodwin i Simonson uradili priču o japanskim samurajima za nesrećni Atlas, priču koja se zasniva na dobrom poznavanju japanske kulture.

Krajem decenije, u jednoj od epizoda serijala Captain Fear (pirati iz 18. veka), Simonson koristi ninđu (ali, opet, David Michelinie je bio scenarista).

Krajem 80-ih, na Fantastičnoj četvorci je očigledno bio inspirisan Katsuhirom Otomom.

Jedna epizoda stripa Path (za CrossGen) koju je on crtao, bavi se Japanom (i Vikinzima).

Jedna priča iz antologije povezanih priča The Judas Coin - gde je svaka rađena drugačijim crtačkim stilom - je inspirisana mangom i animeom.

Ragnarok sadrži mnoge japanske elemente u dizajnu oklopa i oružja.

Da ne pominjem da je više puta izjavio da mu je omiljen strip, sad pod stare dane, Usagi Yojimbo.(Biće još jedan deo, jer moram i ja da odmorim malo!)


The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 04/02/2021 : 00:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
A mogu ovde da komentarišem i ovo:

quote:
Originally posted by Mr. Bushido


Simonsonov Orion je remek-djelo, ali mislim da to nije baš dobra usporedba. Jedan od razloga zašto je Orion bio toliko dobar je taj što ga je Simonson pisao i crtao.Orion je meni najdraži od svih dužih radova Simonsona, i mislim da su njegovi vrhunci nedostižni, i crtački i narativno i tematski. Međutim, postoje dve stvari zbog kojih bih oklevao da ga nazovem remek-delom. (Možda tri, ali to treće je relativno zanemarljivo.)

1. Kolor u početnim epizodama je vrlo mutan. Nisam siguran da je to do Sherilyn Van Valkenburgh; možda je do procesa separacije? Ne znam, ali, u svakom slučaju, postaje bolji... a onda, u 9. epizodi dolazi Tatjana Wood i sve je dobro. Ali ni to nije nešto što rekolorisanje ne može da reši - s tim što ne bih dirao Tatjanin deo.

Na primer, iz epizode #2:2. Najveći problem: nema pravi završetak. Vraća stvari u status quo zato što je Simonsonu isteklo vreme, i morao je da završi.

A to je šteta, jer je planirao 5 godina priče, i videli smo samo polovinu toga. Neke stvari koje se pojavljuju u pozadini nisu stigle da budu upotrebljene kako je Simonson namerio. Evo šta je skoro izjavio Ron Marz:

quote:
Da li bi bila jeres kad bih rekao da mislim da su Walt-ovi Novi bogovi čak bolji od Kirbijevih? Briljantan, veoma potcenjen run koji se prebrzo završio, i meni deluje kao pravi nastavak onoga što je Kirbi započeo. Ispovest: Walt mi je tokom večere rekao kuda bi serija išla da se nastavila, i šta bi se desilo u epskom broju 50. Svi smo siromašniji što se to nikad nije dogodilo.


Marz je stavio Oriona na drugo mesto liste najboljih stripova o/sa bogovima. A prvo? Simonsonov Thor. Ja bih se tu dvoumio, doduše. Thor je duži i kompletniji i tu je Simonson imao potpunu slobodu da uradi šta želi (videti tačku 3), ali Orion je u najboljim trenucima nenadjebiv. A takvih trenutaka ima... mnogo.

Hajde da dam kontekst ovome o čemu pričamo: Orion je bio serijal 2000-2002, u 25 epizoda. Negde oko 17. ili 18. sveske su u menadžmentu shvatili da se ne prodaje kako su očekivali, i Simonsona su njegov urednik, glavni urednik, i izdavač odveli na večeru da mu saopšte tu vest. Inače, to nije praksa - obično se samo pošalje poruka ili (e-)pismo - ali svi su cenili to što je radio. Dali su mu vremena još nekoliko meseci da koliko-toliko zaokruži priču.

I, na kraju:

3. neophodni krosoveri, tj. događaji. Ovde je upao jedan sa Džokerom. Možete misliti! Jeste Simonson to donekle izvukao, ali moglo je i bez tog dela.


The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11039 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/02/2021 : 01:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

A mogu ovde da komentarišem i ovo:

A to je šteta, jer je planirao 5 godina priče, i videli smo samo polovinu toga. Neke stvari koje se pojavljuju u pozadini nisu stigle da budu upotrebljene kako je Simonson namerio. Evo šta je skoro izjavio Ron Marz:

quote:
Da li bi bila jeres kad bih rekao da mislim da su Walt-ovi Novi bogovi čak bolji od Kirbijevih? Briljantan, veoma potcenjen run koji se prebrzo završio, i meni deluje kao pravi nastavak onoga što je Kirbi započeo. Ispovest: Walt mi je tokom večere rekao kuda bi serija išla da se nastavila, i šta bi se desilo u epskom broju 50. Svi smo siromašniji što se to nikad nije dogodilo.


Marz je stavio Oriona na drugo mesto liste najboljih stripova o/sa bogovima. A prvo? Simonsonov Thor. Ja bih se tu dvoumio, doduše. Thor je duži i kompletniji i tu je Simonson imao potpunu slobodu da uradi šta želi (videti tačku 3), ali Orion je u najboljim trenucima nenadjebiv. A takvih trenutaka ima... mnogo.

Hajde da dam kontekst ovome o čemu pričamo: Orion je bio serijal 2000-2002, u 25 epizoda. Negde oko 17. ili 18. sveske su u menadžmentu shvatili da se ne prodaje kako su očekivali, i Simonsona su njegov urednik, glavni urednik, i izdavač odveli na večeru da mu saopšte tu vest. Inače, to nije praksa - obično se samo pošalje poruka ili (e-)pismo - ali svi su cenili to što je radio. Dali su mu vremena još nekoliko meseci da koliko-toliko zaokruži priču.Zaista steta sto Simonson nije mogao da izvede i zavrsi serijal onako kako je zelo. Steta sto mu nisu dali lufta barem do 30.broja da kako tako zaokruzi pricu. Steta. Crtacki deluje stvarno spekakularno.


Voleo bih da vidim taj njegov Orion Omnibus objavljen u domacem izdanju. A naravno pre toga i Kirbijeve Nove Bogove.


Vidim da se ovde spominje i Promethea Alana Mura i J.H. Williamsa, to je koliko se secam Markos rekao da ce objaviti Fibra. Verujem da ce to biti pravi spekatkl. Inace taj strip, Promethea , je imao velikog uticaja na filozofiju i stil pisanja scenariste Nica Pizzolata u prvoj sezoni HBO-ove antologijske serije True Detective. Pisao je o tome na nekom topiku Mr.Bushido, dobro se secam.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
8895 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 04/02/2021 : 07:47:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je za True Detective u pitanju Top 10 a ne Promethea.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 04/02/2021 : 20:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Vidim da se ovde spominje i Promethea Alana Mura i J.H. Williamsa, to je koliko se secam Markos rekao da ce objaviti Fibra. Verujem da ce to biti pravi spekatkl. Inace taj strip, Promethea , je imao velikog uticaja na filozofiju i stil pisanja scenariste Nica Pizzolata u prvoj sezoni HBO-ove antologijske serije True Detective. Pisao je o tome na nekom topiku Mr.Bushido, dobro se secam.Promethea je čudan strip. Meta-strip. Mnogi koji vole* Moore-ov rad je ne vole. Ja sam još u toku sa čitanjem (ali to je više zbog toga što imam i milion drugih obaveza), pa sam hteo da je ostavim za drugo vreme i drugi topik.

Više mi ona deluje kao nešto što bi imalo veliki filozofski uticaj, od bilo čega drugog iz America's Best Comics. Ali stvari često nisu kako izgledaju, pa je sve moguće. Gledao sam prvu sezonu True Detective, ali ne pada mi na pamet o čemu bi moglo ovde da se radi. Davno je to bilo. Nek kaže Bushido ako zna.


*sad bih rekao "a ko ne voli Moore-ov rad?" ali počeče da se javljaju ljudi, znam, znam.

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 04/02/2021 : 22:26:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Kad smo već kod Oriona, jedna stvar mi je pala na pamet. Znate li čega generalno nema u kolekcijama, u odnosu na originalne sveščice?

Ne, znam da DC-jeve kolekcije često nemaju nikakav uvod, pa ni tabelu sadržaja, ali to je nešto drugo. Ono što nijedna kolekcija nema (uz možda izuzetak nekog egzotičnog, "apsolutnog" izdanja) to su originalna pisma čitalaca i reč urednika.

U većini slučajeva ova su samo artefakt vremena u kome su nastala, ali postoji mala i probrana grupa koja bi mogla biti interesantna i danas. Mark Gruenwald je početkom 80-ih dao Simonsonu odrešene ruke da radi sa Thorom šta god želi, čak i da ga ubije i zameni nekim drugim. Ispalo je tako da je na kraju Simonson praktično bio zadužen za sve na tom naslovu - sve sem kolora. Zadužen i za odabir pisama koja će se objaviti i odgovaranje na ista. I te stranice su bile pune korisnih informacija koje se ne mogu naći nigde drugde: anegdota, inspiracija, i razmišljanja. Isto važi i za Oriona. Pokazaću naknadno nešto od toga.

A prva naslovnica koju je uradio pošto je kompletno preuzeo Thora je jedna od najlegendarnijih u istoriji američkog stripa, čiji efekat svi žele da kopiraju evo već skoro 40 godina.Ovo, naravno, nije bio prvi put, čak ni u Marvelu, da likovi imaju interakciju sa naslovom ili logoom. Steranko je nacrtao Hulka koji na plećima, poput Atlasa, drži masivni logo. Ali ta slika nije imala silovitost ove, a ovo biće na slici čak nije ni Thor. Ili jeste? To je bila dilema čitalaca tada, ali većina onih koji su kupovali Marvelove stripove kupila je i taj prvi broj (zapravo, Thor #337). Nije bilo nikakve reklame, nije bilo napisano "Hickman Simonson je došao, Hickman Simonson u vašem domu i srcima zauvek!" na svakom ćošku. Samo ova naslovnica i usmena reč onih koji su čitali.

I stavljen je novi logo, koji je uradio grafički dizajner Alex Jay (iz studija Continuity Neala Adamsa) po Simonsonovim uputstvima. Sledeća naslovnica:Sličnom slikom, koju je crtao Kirby, počinje Thor kao nezavisni naslov, pošto je preimenovan iz Journey into Mystery - samo što su na njoj bili Thor i Hercules.

A ostalo je istorija. Ono što je meni problematično u njoj je sledeća činjenica: da Simonson nije radio Thora, malo ljudi bi danas uopšte znalo njegovo ime, iako je to samo jedan od mnogo vrhunaca u njegovoj karijeri, i vrlo često je njegova verzija nečeg bila i najbolja verzija. Manhunter je bio jedan od najuticajnijih i najboljih stripova prve polovine 70-ih, ali tada fandom nije postojao u nekom organizovanijem obliku, i uticaj je izvršen pre svega na kolege. Alien je bio jezivo prodavan, ali taj strip je kupovala masovna publika (dakle, ne klasični fanovi stripa) zbog fame oko filma, a nju imena umetnika nisu mnogo zanimala.

Jedan od razloga zašto je Alien ispao toliko dobro je verovatno sloboda koja je data Goodwinu i Simonsonu. Niko iz filmskog studija nije visio nad njihovim glavama, i tada još nije bilo potrebe da se kupuju prava na prikazivanje nečijeg izgleda. (Sterankov Outland je sličan primer stripa koji je bio objavljen za Heavy Metal i koga je nakon toga vreme (skoro) zaboravilo, zato što nikad nije reprintovan - iako je tu Steranko bio crtački bolji nego ikad u karijeri.) A sve su to bile pogodnosti nezamislive kada se radi o stripovima rađenim po licencama danas.

Kad smo već kod njih, kraj 70-ih i početak 80-ih je bilo doba SF-a za Simonsona. Adaptacija filma Close Encounters of the Third Kind, te Battlestar Galactica, Star Wars, i, na kraju tog niza, originalni grafički roman Star Slammers. Galactica je bio prvi (po redosledu publikacije) strip koji je počeo i da piše.Reći ću samo još koju reč o njegovoj verziji Fantastične četvorke. Suviše kratak run, i ovde suviše nezapažen - možda i zato što je iz tog vremena ranih 90-ih, slično kao i Daredevil Ann Nocenti i Romite Juniora (koji, doduše, uopšte nije "kratak") - ali bez njega mi Hickmanov run izgleda nemoguć. Senzibilitet je drugačiji, ali koncepti su slični. Čovek koji je decenijama proučavao Fantastic Four kaže da je Walt doneo kraj kontinuiteta u taj naslov, a time i Marvel, koji je potom sve više počeo da liči na DC (mada je i obrnuto tačno). Doduše, Walt je samo reagovao na svoje okruženje, jer je praktično Marvel sam sebe bio saterao u ćorsokak. Poznata situacija? (Pomenuti sajt je ovde.)

Epizoda #352 je posebno vredna pomena, jer predstavlja vrhunac onoga što se može uraditi samo u stripu. Dve linije priče, koje se prepliću, i jedna se čita hronološki, kako okrećete stranice, a druga je borba u vremenu između Reeda Richardsa i Doctora Dooma, koja se mora čitati prateći njihovo kretanje (npr. sa strane 15 skočite na 8, pa na 2... pa na naslovnicu od pre dve sveske! ), ako želite da razumete šta se događa.

quote:
FF352 je primer Simonsonovog genija: revolucionarna ideja koju niko nije uspeo da kopira, priča koja se može čitati stranu po stranu ili prateći vremenske skokove.


Pretprošle godine (2019), kada je na festivalu stripa u španskom gradu Avilesu dodeljena nagrada stranom autoru za životno delo, u konkurenciji su bili Talbot, Tardi, Crumb, Chaykin... i Simonson, koji je i pobedio. Ta njegova popularnost na španskom govornom području mi je uvek bila fascinantna, ali nekako i normalna.Za mene Orion #11 još uvek sadrži najmoćniju akcionu scenu u istoriji zapadnog stripa. Nadmašuje čak i Oriona #5, koji bi trebalo da ima najbolju borbu, 30 godina anticipiranu do tog trenutka.

P.S. Čita se "Sajmonson", da ne bude zabune. Pisao sam "Simonson" samo zato što sam sva imena pisao u originalu, radi doslednosti. Njegovi deda i baba po (mislim) očevoj strani su iz Norveške, i tamo bi se to ime čitalo sa "i", ali on je Amerikanac druge generacije.

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.

Edited by - ridiculus on 04/02/2021 22:32:22
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11161 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 04/02/2021 : 23:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Napokon sam uhvatio malo vremena i pročitao cijeli ovaj topic. Svaka čast na ovako detaljnom pregledu Simonsonove karijere, baš je gušt čitati i kao što već rekoh na jednom drugom topicu, iz tvojih postova stvarno svašta naučim.

Moj dodir sa Simonsonom je nažalost kriminalno mal s obzirom da sam čitao samo Thora (a i to nisam do kraja jer sam imao ono preglomazno Omnibus izdanje s kojim je praktički nemoguće rukovati koliko je težak). Strašno dobar strip, iako mi je na momente znao biti donekle previše usporen. No i unatoč tome je naprosto prelijep što se tiče crteža. Milina ga je gledati, od prve do zadnje table. Uvijek mi je ostavljao dojam kao da se u stvari radi o klasičnom fantasy stripu igrom slučaja smještenom u superherojski svijet. Najbolja stvar u svemu tome i jest to što funkcionira kao čistokrvni fantasy, no bez problema stoji unutar Marvelovog univerzuma.

Btw, čitam nešto o njegovom Fantastic Four upravo i naiđem na ovo, kad si već spominjao dinosaure
"In issue #345 he depicted dinosaurs with feathers, two decades before this idea gained mainstream acceptance among paleontologists. Simonson's decision to depict the dinosaurs in this manner was inspired by Gregory S. Paul's then-controversial book, Predatory Dinosaurs of the World, in which Paul theorized that dinosaurs had feathers. Because this idea was met with skepticism from the scientific community at the time, Simonson decided to compromise by depicting the dinosaurs with a small amount of feathers, rather than covered with them."

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11039 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 05/02/2021 : 04:24:13  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Mislim da je za True Detective u pitanju Top 10 a ne Promethea.U pravu je deers, pogresih.

@ridiculus samo nastavi s pisanjem, molim te, ovo je prezabavno za citanje! Bukvalno kao neka enciklopedija/istorija americkog mejnstrim stripa.

Sto se tice Simonsonovog prezimena mislio sam da se cita bas tako kao sto se i pise, a ne Sajmonson.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1990 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 05/02/2021 : 10:09:47  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Meni su ovi članci super za čitati, ali stripovi izgledaju grozno, grozno. Recimo ova naslovnica Oriona sa tim tipom koji trči, stisnutim zubima, golemim nožusinama: nema linije na njoj koja ne vrišti: ODSTUPI, SLUČAJNI PROLAZNIČE, IZA OVE NASLOVNICE VLADA APSOLUTNI TREŠ!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11161 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/02/2021 : 10:39:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ridiculus će ti odgovorit kad se oporavi od moždanog udara koji si mu zadao ovom izjavom

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1990 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 05/02/2021 : 10:52:40  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ha, možda se treba naviknuti na takav specifičan stil. Kao na mange. Nije kao onaj Steranko od neki dan, gdje me odmah neki žalac ubo u srce kad sam vidio kako lijepo i atraktivno izgleda.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 05/02/2021 : 13:42:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Ridiculus će ti odgovorit kad se oporavi od moždanog udara koji si mu zadao ovom izjavomEh, podcenjuješ me, Paka . Čuo sam dovoljno sličnih komentara u životu, iako ne toliko kao za Corbena ili Millera. Nema smisla ubeđivati se previše - čak i kada se neke stvari mogu dokazati, ostaju različita očekivanja, senzibiliteti, ukusi.

Međutim, to se uklapa u nešto drugo što sam hteo da kažem, ali sada nemam vremena za opširan odgovor, pa ću ostaviti za večeras.

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 05/02/2021 : 21:45:50  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Meni su ovi članci super za čitati, ali stripovi izgledaju grozno, grozno. Recimo ova naslovnica Oriona sa tim tipom koji trči, stisnutim zubima, golemim nožusinama: nema linije na njoj koja ne vrišti: ODSTUPI, SLUČAJNI PROLAZNIČE, IZA OVE NASLOVNICE VLADA APSOLUTNI TREŠ!Na stranu to što ni meni ova naslovnica ne izgleda vredna pomena (u svoju odbranu, nisam je ja ni stavio! ), mislim da problem nije do toga. Može biti donekle do nepoznavanja tematike - npr. (50-ogodišnji spojler) Orionov "pravo lice" jeste ružno i podložnije je besu nego većina drugih i poza je varijacija na kirbijevski dinamizam - ali ipak mislim da ovde imamo neslaganje na dubljem nivou.

Ukratko, pošto je Orion bog (a ne superheroj), logično mi je da su linije slobodnije i oblici samo što ne eksplodiraju. "Realizam" to ne može da postigne. Novi bogovi su alegorija - možda i najveća u američkom stripu ikada - i, ko pokuša da ih shvati bukvalno, neće stići daleko. U tu svrhu, ovaj strip je tuširan četkicom, za razliku od Thora, rađenog penkalom. Obične ljude je Simonson crtao drugačije.

Sjajno da sam gore pomenuo pisma čitalaca jer sada možemo da se vratimo na njih. Neka čovek sam brani sebe! (Prvo pismo je bolje preskočiti, zbog spojlera.)


(Iz Oriona #15)

Sve ovo na stranu, očigledno je da Simonson nije majstor crtanja ljudi i živih bića poput Johna Busceme ili Garcia-Lopeza - svega šaka ljudi jeste. Takođe, jednom je lično izjavio da John Byrne bolje crta perspektivu od njega, i to je tačno. Byrne je crtao dve epizode Oriona, dok su Walter i žena mu bili u Australiji i na Novom zelandu na nekim konvencijama. te epizode su odlične, ali Byrneov crtež posle Simonsonovog deluje donekle pitomo. Da budem pošten prema njemu, ovde je rezultat MNOGO bolji nego u njegovim solo radovima iz tog vremena. Možda zato što ga je na Orionu tuširao Terry Austin, a upisivač je bio John Workman. Ali čak i sam Byrne je ovde doneo neka zanimljiva vizuelna rešenja, plus što crta obične ljude, kao i Ligu pravde, a za klasične superheroje, Byrne je tata mata.

Simonsonovi najjači aduti, na crtačkom planu, su kompozicija i osećaj za ritam scene, i tu mu je retko ko u istoriji američkog stripa ravan. Zato većina njegovih tabli izgleda dobro danas, a izgledaće dobro i za 100 godina. Kako jednom reče Bill Sienkiewicz, "stilovi se menjaju ali dizajn je večan." ("Dizajn" ne u smislu izgleda likova i objekata, već u smislu kompozicije, strukture tabli. Jedinstvo u različitosti - najveći cilj svake umetnosti.)

Inače, zašto bi sami umetnici cenili ovaj strip vrlo visoko?

Inače, omnibus Oriona se obično ne preporučuje, ne sada kada postoje trade paperback-ovi. Dobar deo epizoda je imao dodate kratke priče, koje su u omnibusu štampane na kraju knjige, iako tematski ili narativno imaju veze sa epizodom uz koju su originalno bili. Ove kasnije zbirke ih vraćaju na pravo mesto.


The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
11062 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 05/02/2021 : 21:57:41  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Kako čitam Millera, tako sam naletio i na RoboCop versus Terminator kojeg je crtao ovaj Simonson.
Dobar crtež.


Have mercy
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11161 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/02/2021 : 07:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Da nije bilo ovog topica, vjerojatno nikad ne bih pročitao Manhuntera. Međutim, zadnjih par dana sam malo po malo čitao preko skenova i strašno mi se svidjelo, i priča i crtež. Malo širi osvrt ću napisati tamo za onaj svoj topic, a sinoć sam na kraju završio na ebayu i sasvim neplanirano uzeo ovo


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
6431 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 06/02/2021 : 09:59:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Taj Manhunter je i mene privukao, samo ne znam kad ću naći vremena još i za njega.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1990 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 06/02/2021 : 20:51:37  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus


Meni je taj Manhunter sumnjiv zbog ove slike. Kakvi su mu ovo rukavi? Kakve su to čizme?? Šta će mu te narukvice? Ta maska? Zašto liči na porno Zoroa?? Šta je onaj mitraljez dolje u dnu koji puca sam od sebe???

Zahvaljujući Ridiculusovoj analizi, ali i ovom odgovoru na pisma čitatelja vidim da je riječ o čovjeku koji voli strip i kuži ga i volio imat neki njegov strip u rukama da vidim osobno, ali opet.. taj strip mi djeluje vrlo strano, skoro neshvatljivo. Nešto kao kabuki teatar (nedavno sam čitao MWa pa eto ). Možda su ti američki superherojski stripovi nešto što nikad ne bi mogao voljeti ali mogu cijeniti? Sad sve ovisi o Pakinom osvrtu..

Edited by - pcoro on 06/02/2021 20:52:39
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11161 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/02/2021 : 20:55:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ma ovo i nije superherojski strip. Više je neki Indiana Jones / James Bond hibrid Čista zabava.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 06/02/2021 : 20:58:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Kako čitam Millera, tako sam naletio i na RoboCop versus Terminator kojeg je crtao ovaj Simonson.
Dobar crtež.

Taj strip je pravi spektakl, poput holivudskih blokbastera. Jedina stvar koja mi se ne sviđa je kolor, ali to je česta boljka američkih stripova iz 90-ih.

Trebalo je da Miller i Simonson zajedno rade jednu horor priču o Daredevilu, negde posle Born Again. Nažalost, projekat je odložen, a onda su obojica bili zauzeti drugim stvarima i nikad ništa nije proizašlo iz njega. Ali postoji scenario za jednu epizodu (od zamišljene dve), i može se pročitati ovde. Umešan je i Dr. Strange.

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.

Edited by - ridiculus on 06/02/2021 21:00:41
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1205 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 06/02/2021 : 21:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01
a sinoć sam na kraju završio na ebayu i sasvim neplanirano uzeo ovo

Zašto ebay kad je to izašlo pre neki dan?

The Zeal of Fools offends at any time,
But most of all, the Zeal of Fools in ryme.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11161 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/02/2021 : 21:02:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Novi novcati sam uzeo, jedna knjižara ima profil na ebayu pa sam kupio preko njih. Prijateljica mi živi u Londonu pa često naručim stripove na njenu adresu i onda mi ona sve to donese kad dolazi nazad kući Tako izbjegnem poštarinu, a i na engleskom ebayu se zna naći svega i svačega za stvarno male novce... Ovo me izašlo 11 funti i besplatna poštarina, nekih 90 kn. Jeftinije nego i na amazonu i na bookdepositoryju.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000