forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 draperovi dnevnici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 4

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 23/05/2023 : 17:41:57  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Nakon 2 mjeseca tišine na ovom topicu, vraćaju se recenzije u punom jeku.

William Goldman : The Princess BrideTravanj je bio značajan mjesec i dogodile su se neke bitne stvari pa sam ih htio obilježiti čitanjem jednog prigodnog romana vezanoga za to. Privlačila me ova knjiga već neko vrijeme i bio sam željan nečeg ležernijeg i avanturističkog. Poznati film nastao po ovom predlošku nisam gledao do sada tako da bilo je ovo putovanje otvorena uma.

Ne može se baš čovjek adekvatno pripremiti na čitanje ovog romana jer odmah na početku se skuži da je jako neklasičan. Autor je vrlo umješno ubacio sebe kao lika, na način kakvog se ne bi posramio niti Stephen King. No, nije on lik glavne radnje. Sad zvuči malo komplicirano. Uglavnom, roman je osmišljen kao Goldmanov editor's cut puno duljeg romana fikcionalnog Morgensterna. Iako djeluje kao nepotrebno kompliciranje, ipak donekle to do kraja knjiga produbi knjigu i ostavi jedan drukčiji dojam. Isto tako pomaže dati materijala za diskusiju o utjecaju književnog djela na pisca i čitatelja, umjetnička pristranost i percepcija kreativnosti. Sama radnja o naslovnoj princezi je smještena u fiktivnu državu u period nalik kasnijem srednjem vijeku. Tu ima tipičnih postava likova, gotovo stereotipno preuzetih iz bajki i drugih klasičnih priča.

No, nije sve ovdje klasično i rasterećeno ozbiljnijih emocija i konotacija. Likovi nisu crno-bijelo karakterizirano i postoji jasna autorska kritika i satira u prikazu situacija i likova. U tako ležernom tonu još jače odzvoni tragedija, opasnost ili unutarnja borba kod likova. A tih stvari ima podosta u ovom romanu. Goldmanovi komentari u editiranju tog fiktivnog djela daju sjajan dojam "knjige u knjizi" i obogaćuju čitateljev dojam pročitanog. Sama radnja, njeni zapleti i raspleti su sveukupno na visokom nivou odrađeni i vrlo su pitki, a opet na svoj način originalni i dovoljno duboki da ne zabrazde u generičnost.

Sve u svemu, jako dobar odabir za čitanje i svakako knjiga oko koje se stvara fama s pravom. Iako u ovakvom odabiru settinga originalnost možda malo trpi i postanu stvari proceduralne i predvidljive, ipak treba odati priznanje Goldmanu. Isto tako kroz njegovu perspektivu se otkrije ta pristranost i kompletna privrženost pisanoj riječi i s tog nekakvog literarnog stava jako dobro moderno djelo. Veselim se vidjeti filmsku adaptaciju, a nekog dana ću se vjerojatno i ponovno vratiti ovome.

4.5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11039 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/06/2023 : 03:00:58  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

Raymond Chandler: The Big Sleep / Veliki sanKad sam već u fazi čitanja krimića i misterija, onda bi bio red da uvrstim u red čitanja i klasike žanra. Listajući bilo koju listu top krimića otkrit će se među naslovima i ovaj popularni roman. Ovo je prvi roman u kojem se pojavljuje Philip Marlowe, Chandlerov poznati privatni detektiv koji istražuje i njuška svakojake tajne i zakulisne igre u Los Angelesu 30-ih i 40-ih.

Roman je napisan u 1939. te je vrlo vjeran produkt svojega doba. Pod time mislim da ima dosta zastarjelog žargona i fraza koje u originalu mi nisu bile toliko poznate. Usto, karakterizacija likova i odnosi u društvu su podosta konzervativni i zastarjeli tj. žene su ovdje najčešće tihe, povučene te koriste uglavnom svoj šarm kako bi postigle što žele. Tipično noirovski. Marlowe je vrlo blizak stereotip privatnog detektiva u bogataškom gradu. Vrlo pričljiv, dosjetljiv i ne pretjerano povučen, sklon uvući se u konflikte brzinom munje. Prevladava u njemu neki čudan, prikriven, ali vrlo old school smisao za pravdu. Čitajući roman iz njegove perspektive teško je bilo dobiti na objektivnosti, a zbog kratkoće romana, sporedni likovi i njihove smicalice se vrlo sporo i razlomljeno odmotavaju i otkrivaju. Premda roman ima oko 180 stranica i čini se kao neki easy read, zbog dosta otegotnog i zamršenog postavljanja misterija i njegovog rješavanja nije bilo baš najtečnije.

Premda ima jako dobrih interakcija među likovima i cijela ta starinska atmosfera zna biti zavodljiva, ipak ne mogu reći da sam se nešto pretjerano udubio i da me nešto pretjerano zaintrigrao ovaj roman. Zašto? Prije svega, i nakon pročitanog romana cijeli misterij i radnja te ono što se izdogađalo su dosta nejasni, magloviti i nepotrebno razvučeni. Od vrlo skromnog setupa do odlaska u dužinu i širinu, Marlowljev zadatak i njegovo otpetljavanje dosta zamršenih odnosa u L.A.-u nije ostavilo nekakav konkretan i koherentan dojam. Ni za što što se događalo ovdje me nije bilo pretjerano briga jer se ni ne stvara takva relacija prema čitatelju. Upravo zbog toga nekakva osrednja ocjena ovome. Možda bolje funkcionira u filmu ovo, morat ću pogledati. I dalje preporuka za neke kojima bolje sjeda noir i koji vole nepouzdane pripovjedače.

2.5/5Ni film nije nista bolji. Meni nista nije bilo jasno i uopste mi nije seo film sto bi se reklo iako je opstepoznato da sam veliki ljubitelj noir zanra.
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 25/06/2023 : 13:29:17  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Kazuo Ishiguro : An Artist of The Floating World / Umjetnik plutajućeg svijeta
Nastavlja se čitanje ovog japansko-britanskog nobelovca. Prva knjiga u opusu je bila vrlo atmosferičan i decentan uvod u karijeru. Naravno da sada očekivanja ipak malo i rastu. Umjetnik plutajućeg svijeta je knjiga koja je umnogome slična debitantskom romanu, ali koja sadržajem, pisanjem i atmosferom ipak pokazuje značajan napredak.

Pratimo gospodina Onoa koji se tijekom posjeta svojih kćeri prisjeća svoje mladosti i godina koje su formirale njegovu karijeru renomiranog slikara. Slično kao i s prvim romanom i ovdje je izražen element nepouzdanog pripovjedača te su prisutni brojni nepravilni i labavno povezani vremenski skokovi. Otprilike kao neka struja svijesti u puno urednijem i laganijem ritmu. I ovdje Ishiguro prikazuje postratni Japan te sukob tradicija i modernih viđenja. Osjeti se taj duh jedne ere koja prolazi. Također pitanje je i zacijeljenih rana, gubitaka te sazrijevanja nekih svjetonazora koji su u raskoraku s obzirom na dva različita povijesna perioda.

Sviđa mi se kako Ishiguro prikazuje Japan s dvije strane 2.svjetskog rata i kako su se neke stvari izmijenile i kako se to odražava na gradove, ljude i njihova djela. Kako se i naš glavni lik osjeća staro, imamo osjećaj kao i da nacija s njim stari i prepušta mjesto nekoj novijoj državi i ljudima. Ono što jako volim je kad pisci pišu o umjetnosti pa i ovdje imamo priče o slikarstvu, stvaralačkom procesu te sukobima među ideologijama. Prikazuje se zorno život umjetnika, neka njegova ograničenja te preispitivanje autoriteta i doktrina u umjetnosti.

Sve navedeno se proteže na tek 200 stranica, ali nikada prezgusnuto. Ovo je lagan roman, meditativnog raspoloženja, koji u svakom trenu može skliznuti u razne sfere razmišljanja. No, vrlo je uvjerljivo i dojmljivo pratiti lika iz tako bliske perspektive. Jedina zamjerka romanu je da neke svoje priče i niti iz prošlosti ne završi adekvatno, odnosno za neke stvari sam htio znati kako su završile. No, opet ne može sve biti napisano, nije tako u životu. Bilo je jako dobro čitanje i možda sam ipak htio još nekoliko desetaka stranica da se još bolje razgrana ta kompleksna Onova prošlost i njen odnos prema njoj.

U svakom slučaju značajan skok u kvaliteti i sjajan roman s brojnim temama koje vrlo strpljivo obrađuje i na realan način prikazuje.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 17/07/2023 : 19:09:41  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Robert Galbraith : Troubled Blood / Nemirna krvJednom godišnje, ili tako nekako, volim uzeti u ruke novu knjigu iz serijala kojeg potpisuje JK Rowling, iako pod pseudonimom. Već ranije postoji i recenzija prethodne knjige. Dojmovi su bili prilično dobri, ali ovaj se serijal svakako izdvaja od drugih krimića po duljini i elokventnosti pisanja, što je nekada i prijeporna točka. S ovim romanom je JK nadmašila i samu sebe jer se roman odvija na nešto više od 1000 stranica. Reklo bi se previše.

No, neporeciva kvaliteta ovog serijala je upravo spisateljičina sposobnost pripovjedanja i stvaranja likova koje smo mogli susresti u jednom drugom serijalu koji je pisala. Tako i ovdje, glavni likovi Strike i Robin žive svoj život s poslom, ali i izvan njega i detaljno se uđe u perspektive te se stekne dojam kako im slučaj remeti svakodnevnicu i prožima sve sfere života. Tu je i nedostavna natruha privlačnosti, ali ni to nije baš sve tako glatko. Sami misterij, odnosno glavni slučaj je dosta zamršen i naoko nerješiv. No, samom dubinom zamršenosti i svim akterima povezanima s njima provlači se i jedna društvena opservacija jer prisutni su likovi iz svih slojeva društva. Što se tiče tog karakternog dijela roman je definitivni pogodak.

Ono što malo snižava dojam je neminovni prazan hod. Iako volim to što je JK opisala ovo dosta u skladu s realnosti i realnim ritmom, opet je nekako neujednačeno prema kraju. Dosta je bilo neizvjesnosti i polaganog razmišljanja da se na kraju stekne dojam da je razrješenje došlo vrlo naglo i brzo. Uz nešto bolji i striktniji editing vjerojatno bismo pričali o boljem romanu. Ipak, neporeciv je užitak kojeg sam imao čitajući ovu knjigu. Volim tu britansku atmosferu i opisivanje njihovog mentaliteta kroz knjige i paše mi u toj sferi krimića. Uistinu je kvalitetno i duboko napisano, ali nekada i preopširno. No, kad pogledam u retrospektivi, stvarno svih 5 knjiga drži jako dobar standard kvalitete.

4/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 02/08/2023 : 18:51:22  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Jo Nesbo : Krvavi MjesecZadnjih 10-ak godina kako sam aktivniji u čitanju uvijek sam volio pročitati s vremenom i dobar krimić. Malo razbibrige, a ako se potrefi, bude i napeto. Skandinavci su već višestruko opjevani heroji tog žanra, a od autora koji su i danas aktivni Nesba ih izdvojio kao jednog od najboljih. Fama definitivno postoji, a nakon više od 10 pročitanih njegovih knjiga, rekao bih da je i opravdana. Njegov serijal o detektivu Harryju Holeu sada broji i 13 knjiga i promptno sam checkirao kakva je ova najnovija.

Premisa je dosta slična kao i u ostalim krimićima. Pojavi se nekoliko gnjusnih zločina, sumnja se baca na serijskog ubojicu, a glavni detektiv je u nekoj vrsti osobne krize i pijanstva. Nesbo je stvorio Holea kao dekadentnog i oronulog detektiva koji ima dosta nerazjašnjenih unutarnjih sukoba i nosi teret tragedija njemu bliskih ljudi. U takvoj norveškoj tmurnoj atmosferi zasigurno je plodno tlo za sastaviti napetu, krimi priču. Uglavnom to ova knjiga uspijeva biti. Iako ima i dio iz perspektive ubojice, ipak postoji određena neizvjesnost i utrka s vremenom.

No, nekako imam osjećaj da mi ovakvi romani sve slabije sjedaju. Ili se možda kvaliteta malo razvodnila. Teško je održati kontinuitet kvalitete i biti jednako domišljat nakon 13 knjiga. Činjenica je da je struktura radnje sad već previše predvidljiva i da to donekle kvari dojam. Isto tako nije bilo tu neke velike filozofije i mudrih twistova kakve je ovaj autor znao bacati. Ono po čemu ova knjiga ipak zaslužuje dosta dobre ocjene su likovi i njihovi kompleksni odnosi i psiha. Čak i sporedni likovi ovdje imaju dosta dobro izražen karakter i motivacije.

I dalje mi je gušt pročitati Nesba i dobrano me zadrži na svojim stranicama, ali ipak mi se čini da je kvaliteta pala. Vrlo dobar roman u svom žanru, pored moderne hiperprodukcije zasigurno stoji još i bolje. Sad sam se pomalo zasitio krimića i vrijeme je za odmak prema drugim žanrovima i povratak u literarnu prošlost. Ovim dnevnicima sad predstoji par klasika.

4/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 29/08/2023 : 16:15:19  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
John Kennedy Toole : A Confederacy of Dunces / Urota tupanaVeć sami naslov dosta toga obećava. Kennedy Toole je jedan od onih umjetnika koji su nažalost prekratko ostali s nama i koji je svoje traume i emocije na svakojake načine preslikavao u svojim djelima. Hrvatski prijevod je podosta oštar te u originalu nekako nježnije i šarolikije zvuči. Ova knjiga je s vremenom dobivala na popularnosti i ostala je kao jedan od jako vjernih relikta svog doba. Imam osjećaj da je američka književnost u tom periodu bila itekako plodna i dalo bi se tu izvući puno potencijalnih klasika.

Knjiga prati Ignatiusa Reillyja koji je po svemu neka vrsta antijunaka. Pretio, besposleni usidjelica koji živi itekako komotan život na račun svoje umirovljene i ne tako bogate stare majke. Usto je socijalno neprilagođen i sa svojom vizijom pravde se suočava sa svijetom. Sve je to upakirano u komično izdanje te se u tim bizarnim scenama i okršajima čovjek dobro nasmije, ali istovremeno je prilično jezivo koliko je osude i kritike upakirano tu i koliko je ostvarivo vidjeti ovakve živote. No, Toole nekako ekspertno hrani čitatelja informacijama i emocijama pa sve dobiva smisao i oblik modernog pikarskog romana. Je li Ignatius Don Quijote svog vremena je teško za reći, ali svakako da je čovjek sa svojom misijom i da ide kontra svih.

No, nije samo Ignatius ovdje zanimljiv i jedini fokus. U romanu se prikazuju i drugi likovi iz nižih slojeva društva koji improviziraju na svoj način. Sporedne likove mahom obilježava neuspjeh i nevjerojatan smisao za nesreću, žargonski rečeno pravi su baksuzi. New Orleans kao osebujniji grad s jakom mediteranskom ostavštinom je jako dobro mjesto radnje za ovakav roman i osjeti se taj socijalni aspekt koji Toole ovdje ukazuje. Jako dobro je i uvedena i opisana ta hladnoratovska američka paranoja i sami politički sustav je ovdje isto izvrnut naglavce te okrutno iskritiziran.

Ovaj roman se ne čita samo zbog radnje. Ona je decentna i zanimljiva te se na kraju jako genijalno razrješi. Roman vrlo čvrsto uzme čitatelja i natjera ga da preispita svoj sustav vrijednosti. No, sve to je odrađeno kroz prizmu humoristične proze. Pravo je umijeće u takvoj prozi odraditi britku kritiku i karakternu studiju kakvu je Toole ovdje napravio. Moderna odiseja, borba protiv vjetrenjača, dekadencija i komedija situacije. Sve je to ova knjiga i mogu reći da sam i podjednako guštao u tome, ali i ostao zapanjen kako je Toole pomalo proročki prikazao društvo. Današnja situacija je još sličnija romanu i ovo bi djelo trebalo doživjeti drugu mladost i prikazati socijalnu otuđenost kao lekciju za društvo.

5/5

I sell the fact that I can't be bought

Edited by - don_draper on 29/08/2023 16:16:36
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 06/09/2023 : 20:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Mikhail Bulgakov : Majstor i MargaritaRed je na kultne romane iz 20. stoljeeća i nakon čistog američkog modernzima zapao me onaj s druge strane željezne zavjese. Bulgakov je jedan od onih spisatelja čija se slava razotkrila prilično kasno, ponajviše zbog kontroverzi koje je podizao svojim djelima. Jedan od glavnih razloga za tu cenzuru je upravo ovaj, njegov najpoznatiji i najhvaljeniji roman. No, od razotkrivanja Majstor i Margarita su uzdrmali modernu kulturu i postali jedna od najutjecajnijih knjiga stoljeća.

Prilično je očito zašto je roman digao toliko prašine. Riječ je o prilično otvorenoj kritici sovjetskog režima i mentaliteta koji je tad vladao te njegovom nametanju ideologije, u ovom slučaju ateizma. Kao što mnogi znaju centralni događaj ovog romana je dolazak misterioznog Wolanda u Moskvu koji je zapravo vrag, a sa soboom dovodi svoju vjernu svitu pomagača. Kroz natprirodne događaje i izvedbe ova ekipa napravi kaos i pomutnju u Moskvi, manipulirajuči ljudima, remeteći famoznu birokraciju i slično. Paralelno se knjiga bavi pričom o Ponciju Pilatu kroz pomalo izmijenjene događaje i postavke.

Bulgakov na vrlo lucidan i umjetnički perfidan način progovara o velikim egzistencijalnim i religijskim pitanjima, premda satiričan i ponekad šeretski stil romana to mogu prikazati olakim. Motivi i likovi u ovoj knjizi se redaju u sjajnoj bujici kreativnosti i nekada je teško pohvatati što se sve dogodilo. No, Bulgakov to jako dobro žonglira i knjiga nikada ne pada u kvaliteti znatno.

Simbolistički, filozofski, ali i literarno, vrlo značajan i kvalitetan roman. Kroz neobične događaje, faustovsku inspiraciju i vrlo hrabre i direktne kritike i komparacije, Bulgakov je kreirao uistinu roman temeljac za mnoge kulturne pravce i inspiracije. Možda je nekada prezasitan sa svojom satirom, nevjerojatnim i nadnaravnim, ipak je vrlo fino tempirano i pitko štivo.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member3153 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 23/09/2023 : 23:55:11  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Kazuo Ishiguro : Remains of The Day / Na kraju danaNastavlja se plan pročitati cjelokupni opus ovog nobelovca. Vrlo mi je zanimljivo kod njega kako je inkorporirao svoje japansko porijeklo i korijene s britanskim stilom u skladu s njegovom drugom domovinom. Teme su mu misaono vrlo interesantne, atmosfera unikatna i likovi vrlo dobro razloženi i kompleksni.

U ovom, možda i najpoznatijem, djelu Ishiguro je kao pripovjedača stavio britanskog batlera na zalasku karijere (otuda i naziv knjige). Ispočetka se čini kao dnevnik batlera i ne odiše nekom uzbudljivosti i zanimljivosti. No, knjiga je vrlo slojevita, puna metafora i umetnutih dragulja u svojoj fabuli. Kroz prisjećanja batlera rekapituliraju se povijesne epizode i periodi, ali je dobra kvaka u tome što je pripovjedač vrlo pristran, vrlo lojalan i to nekako nijansira te sve dojmove i priče.

Proza je divno napisana, tema je zanimljiva, a cijela atmosfera je vrlo opipljiva čitajući ovaj roman. Ishiguro si je zadao priličan zadatak, ali je svojom vještinom i emocionalnom inteligencijom uspio kreirati slojevit, značajan i vrlo dubok roman. Iz male perspektive pokrivaju se svjetske struje i događanja. Uistinu svaki čovjek može biti svemir za sebe.

Remekdjelo elegantne proze i zanimljivog promišljanja. Ovakav roman neće sjesti svima, ali kvaliteta mu je neporeciva. Svakim romanom zasada se Ishiguro nadmašuje. Ovaj roman tematski je evolucija i nadogradnja na prethodni roman i imam osjećaj da bih mogao čitati još njegovih knjiga na sličnu tematiku. Ali, poštovat će se kronologija i uskoro se već nastavlja pratiti ovog fascinantnog autora.

5/5

I sell the fact that I can't be bought

Edited by - don_draper on 23/09/2023 23:55:36
Go to Top of Page
Page: of 4  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000