Author |
Topic |
mushe_m
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
45 Posts
Member since 28/01/2022 |
Posted - 08/05/2022 : 11:39:58
|
Zdravo stripoljupci, imam jedan upit vezan za čuvanje stripova. Vlasnik sam solidne kolekcije stripova, uglavnom u izdanju Fibre i Darkwooda. Stripove čuvam u radnoj sobi. Primijetio sam kod stripova da se, ukoliko nisu nabijeni nakon nekog vremena pojavi valovitost u unutrašnjosti. Jako ih odgovorno čuvam, vlage u sobi nema, ne posuđujem ih nikome. Čak sam kupio i higrometar zbog toga. Zimi je vlažnost nešto niža, oko 30%, u proljeće i ljeti oko 50%. Skok u vlažnosti nije preko noći, nego u prelazu od desetak dana. Da li se vama isto dešava i kako ste stali ovome u kraj?
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26843 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 08/05/2022 : 12:07:53
|
quote: Originally posted by jaki
ne opterećuj se sitnicama.
Točno to.
Papir prirodno upija i otpušta vlagu, ovisno o uvjetima i vremenu... Ništa neće bit stripovima dok god ne stoje u prostoriji koja je baš puna vlage. Stripovi koje imam preko 10 godina redovito rade isto to, nekad su valovitiji, nekad su skroz ravnih listova i nikad im ništa nije bilo. Sve je to u redu. Glavno da nisu direktno na suncu i da nema prevelike vlage (a vidim da si napisao da nema). |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 08/05/2022 : 12:56:21
|
Ja sam se jedno vreme opterecivao time, jer je zid u sobi na strani gde je polica sa stripovima bio vlaznjikav, kao i plafon, pa sam stavio onaj mali skupljac vlage i to je resilo problem. Jednom mi je strip ostao na zadnjem sedistu kola i bio na suncu dva dana, postao je valovit ali sam to resio tako sto sam ga stavio ispod hrpe drugih tezih stripova i ispravio se za kratko vreme. Dakle, samo da nisu na direktnom suncu i da nema puno vlage (tipa podrumi i slicno).
Ono sto mene zivcira, a sto sam primetio kod nekih stripova koje imam, jeste da se vremenom otisak sa jedne stranice blago prekopira na drugu. To najcesce kod boneli svezaka, ali desilo mi se i sa jednom Fibrinom orkom, otvaram Fibrin Solitudinis Morbus kad ono na jednoj beloj strani obrisi crteza sa druge stranice, ali nista ozbiljno. Ne znam zasto se to desava, stripove uglavnom drzim vertikalno. Imam nekoliko starih strip revija i takodje primetio isto - na jednoj praznoj stranici kao da se otisak "kopirao" na sledecu stranu. Da li to tako treba zbog starosti, ili je uzrok vlaga, ili to sto su stripovi prignjeceni jedan uz drugi, ne znam...
|
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26843 Posts
Posted - 08/05/2022 : 13:01:01
|
Kod držanja HC stripova okomito(debljih stripova) postoji mogućnost da se knjižni blok iskrivi zbog težine. Meni se to dogodilo s Inkalom. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1753 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 08/05/2022 : 13:27:35
|
Stripove kupujem zato da ih čitam. Tako da se ne brinem previše ako se negdje malo udari, ako je ovakav, ako je onakav... Vjerujem da kad se stripovi kupuju da bi se samo držali na polici onda cijela priča oko stripova gubi smisao.
Činjenica je da čim pročitaš nov, tvrdoukiričen strip uvijek se hrbat malo iskrivi, to je (isto kao i Thanos) neizbježno.
Kad sve to prihvatiš (vlagu, oštećenja od čitanja, nevraćanje posuđenih stripova, ukošen hrbat, preslikane stranice, skupa izdanja, jeftina izdanja, strana izdanja, domaća izdanja, meki uvez, tvrdi uvez, loš uvez, glupog poštara, sporog poštara...)- ideš dalje! |
Oj, budi svoj! |
Edited by - Bachy on 08/05/2022 13:28:57 |
|
|
mushe_m
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
45 Posts
Posted - 08/05/2022 : 13:48:35
|
Hvala vam na odgovorima. Lakše mi je puno kad vidim da se to i drugim dešava, a ne samo meni, jer sam se bojao da nešto u okruženju kućnom ne odgovara stripovima, a puno je teže naći novi prostor u stanu od nekih 70 m2 nego promijeniti neku sitnicu tipa kupiti odvlaživač. Primijetio sam isključivo kod stripova sa masnim papirom ovaj slučaj talasanja. Uglavnom, drago mi je da je to normalna pojava, jer inače čuvam svoje stvari i bitno mi je da su u dobrom stanju. |
|
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11525 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13087 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 08/05/2022 : 14:54:46
|
Bilo je puno topica na tu temu tijekom godina, evo jedan zanimljiv Ivanlov upis vezano za temu:
quote: Originally posted by ivanl
Ako koga zanima, standard koji propisuje cuvanje knjiga i arhivske grade naziva se PD5454,2012...
Ali da ne filozifiramo, stvari stoje ovako;
Za arhivsku gradu uvjeti su strozi. I nalazu;
Optimalnu temperaturu od 13 do 20°c Relativnu vlaznost od 35 do 60 % rv-a
Za obicne knjiznice;
Temperatura od 20 do 22 °c, 18°c za skladiste, 20-22°C za citaonice. Relativnu vlaznost odnekih 55 % rv-a
Ono sto svi mozemo sa kucnim kolekcijama jest; -drzati sobnu temperaturu oko 20°c -drzati prostor cistim -ne izlagati stripove/knjige direktnoj svjetlosti, narocito ne suncu -drzati primjerke dalje od radijatora, ventilatora, peci... -redovno brisati prasinu -knjige/stripove drzati uspravno ili polozeno tijesno koricama jedne uz druge, ne ukosene
I to je to.
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
|
mushe_m
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
45 Posts
Posted - 08/05/2022 : 15:02:42
|
quote: Originally posted by zeljko
Valovitost= vlaga
Moguće, ali vlažnost mi nikad nije prešla 50% u sobi, što koliko sam istraživao, uopće nije previše. Mislim da se više radi o promjeni vlažnosti iz vrlo suhog u umjereno vlažan zrak. Objasnio sam da je zimi vlažnost osjetno niža, jer živim u zgradi s centralnim grijanjem. Zrak je bio čitavu zimu u rasponu od 30% +/- 5 %. Sad kako se više ne grije i češće otvara prozor vlažnost je oko 45-50% što je i dalje normalno, ali osjetan skok. Moguće da papir radi i prilagođava se promjeni vlažnosti. I drugim se dešava, znači normalna je pojava iako mi nije baš draga. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38122 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 08/05/2022 : 16:15:32
|
Kod držanja HC stripova okomito(debljih stripova) postoji mogućnost da se knjižni blok iskrivi zbog težine. Meni se to dogodilo s Inkalom.
Vidi se to i kod Zivih mrtvaca (ipak je to +1000 stranica i 3 kg).
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14008 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 08/05/2022 : 17:00:13
|
quote: Originally posted by Paka01
Vlažnost 90%? Pa di ti živiš, u (Zagorovoj) močvari?
Zna se da vampiri žive u pećinama, tako je i @Rakosi pronašao jednu sebi |
|
|
Edi B
Average Member
Croatia
802 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 08/05/2022 : 17:59:37
|
Ne brini ništa, to je sve normalno. Ja npr umjesto vremenske prognoze gledam u stripove, ako su blagi valovi znam da ce uskoro kiša i onda valovi postaju sve izraženiji kako kiša više natapa, a ako su ravni ko iz tiskare, bit ce bure. Ako su stranice negdi između malih valova i glanca, vrijeme je stabilno. Bez zajebancije, ozbiljan sam |
|
|
stripnik
Average Member
767 Posts
Member since 30/12/2010 |
Posted - 08/05/2022 : 18:03:53
|
Prestao sam sakupljati ZS i LMS iz dva razloga: To su abnormalne cijene i kosi hrbtovi. Kosi hrbat me ljuti do bola.
Alan Ford pak dobiva nekakvu anemičnu crvenu boju koja prelazi ako je na jakom svjetlu čak i narančastu. Anemija se vidi i u žutoj LMSa i ZSa.
Držim ih u dnevnoj sobi koja ima dosta svjetla. Ali u najtamnijem su dijelu i nisu na suncu. Ali banana. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 08/05/2022 : 21:36:39
|
U zadnje vrijeme sam se počeo misliti koliko uopće ovo skupljanje ima smisla i digitalna verzija mi je sve draža.
Ukoliko će se stripovi koristiti, što im je i nekakva namjena nema šanse da se ne oštete, dosta da kod stavljanja na policu HC strip 300-400 stranica 2-3kg težine malo teže spustiš i eto udubljenja na koricama. I ode status "glancer".
E sad, ne pere mene previše to glancer ili ne glancer, ali me pere što sam uložio u kolekciju toliko da bi mogao kupiti Teslu, a trajanje je vrlo upitno, tko zna što će biti s njima za 10-15 godina. Ne mislim zbog lošeg rukovanja već i od samog stajanja.
Ono što sam primijetio u zadnje vrijeme je da mi se na nekim "starijim" HC modernim primjercima 5+ godina počela odljepljivati plastifikacija. Što ako se i na drugima to krene dešavati? Nije baš da imamo nekakvu garanciju. Kolekciji bi mogla pasti vrijednost preko noći.
Bila bi fora da izdavači uz svaki kupljeni strip daju i pdf verziju u nižoj rezoluciji da ne bi nekome palo na pamet printati, ali dovoljno kvalitetno da se može čitati na tabletu.
Znam da je većini draže listati papirnate stranice, i meni je, ali često je tablet daleko praktičniji, od nošenja na plažu i bilo gdje vani do razlike u držanju 3-4kg u ruci ili 500gr. O listanju pod 90 stupnjeva i drugim čudesima bolje da i ne govorim. |
Edited by - stripofil on 08/05/2022 21:39:01 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26843 Posts
Posted - 08/05/2022 : 21:49:17
|
Tablet je dobar za stripove koje nemam ili ne želim imati fizički. Glupo je gledat ekran a imat taj isti strip na polici.
|
Edited by - jaki on 08/05/2022 21:50:15 |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 08/05/2022 : 22:18:16
|
Tablet je dobar za stripove koje nemam ili ne želim imati fizički. Glupo je gledat ekran a imat taj isti strip na polici.
Da ako ti je pri ruci i ako se radi o malom kompaktnom stripu kao što su bili ZS, LMS, AF, ali što ako nije?
Ideš na put dva tjedna, ponio bi par stripova za čitanje, ali svaki ima 2kg i za njih par treba mini kufer.
Druga situacija je ideš negdje na plažu, livadu, piknik, planinu... i sjedneš ispod drva u hladovinu i želiš malo čitati.
Treća situacija je kad uzmeš žive mrtvace u ruku i shvatiš da bi te tablet spasio. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26843 Posts
Posted - 08/05/2022 : 23:01:57
|
1.Blokove ne kupujem. 2.A ako bi išao na putovanje na tabletu bi čita stripove koje nemam u fizičkom obliku.
|
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Posted - 09/05/2022 : 02:13:15
|
1.Blokove ne kupujem. 2.A ako bi išao na putovanje na tabletu bi čita stripove koje nemam u fizičkom obliku.
eh lako tako, ja imam problem, sve što me zanima već imam u fizičkom obliku i stalno sam na putu.
zajebana situacija. |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6273 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 09/05/2022 : 20:24:04
|
Po meni ni tablet ni stripovi nisu za plažu tj GO općenito (BTW, moram si kupit e-ink čitač za knjige).
Ja si radije na GO uzmem 2-3 knjige i bok. Stripova treba uzet omanju hrpicu jer se jako brzo čitaju. :)
Ali općenito razmišljam kako smanjiti kolekciju jer mi je počelo zauzimati previše mjesta, pa stalno nešto pratim, kupujem, prodajem. Pa to što spominjete, krivo pogledaš neki strip i op, oštetio si ga (imam baš gadan OKP, ne samo prema stripovima). Ja svoje sve stripove deblje od 200injak strana tj vj čak i 160, držim položene, ne okomito-uspravno da se ne počnu odvajati...a kamoli npr Fibrine Mrtvace, pa to ko drži uspravno, nema šanse da su cijeli, vj se se krenu odvajat već nakon par mjeseci. A da ću ja sada za 500+ (ni ne znam koliko ih točno imam) HC stripova ići izrezivati kartončiće zadovljavajuće visine kako bi ih podstavio ispod samog knjižnog bloka i kako bi ih stavio uspravno, ma nema šanse.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 09/05/2022 : 20:27:28
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
a kamoli npr Fibrine Mrtvace, pa to ko drži uspravno, nema šanse da su cijeli, vj se se krenu odvajat već nakon par mjeseci.
Ja ih držim vertikalno i evo godinama im nije ništa. Malo sam se u početku brinuo, al sam kasnije shvatio da me nije baš toliko briga. Šta bude, bude. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15788 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 09/05/2022 : 21:17:08
|
quote: Originally posted by Paka01
quote: Originally posted by DiSkAcH
a kamoli npr Fibrine Mrtvace, pa to ko drži uspravno, nema šanse da su cijeli, vj se se krenu odvajat već nakon par mjeseci.
Ja ih držim vertikalno i evo godinama im nije ništa. Malo sam se u početku brinuo, al sam kasnije shvatio da me nije baš toliko briga. Šta bude, bude.
Od momenta izlaska svakog tog 'telefonskog imenika' ZM, drzim ih uspravno. 'Na noz'. Kao i uostalom sve druge albume, ovih par Tamica sto imam, i sve 5. Svi super. Glanc. Novi kao 'iz fabrike', a iscitani visekratno, svi... |
Los cukar na fritulama! |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6273 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 10/05/2022 : 06:58:09
|
Pa ne znam na koju foru su vama ti ''tel imenici'' kako velite cijeli bez odvajanja, ako sam ja to odvajanje primjetio na puno tanjim stripovima...pa čak i u gradskoj knjižnici su više manje sve Kolorke u OK do super stanju dok su Mrtvaci, integral Špageta i slične debeljuce u groznom stanju...jedva se drže na okupu tj i ne drže se baš nego krcate selotejpa. Meni su se čak jedni Mrtvaci na drugom čitanju odlijepili na jednom spoju (između 2 arka ili kakogod se to već kaže :) ) pa sam ih zalijepio, ne moram napominjat da općenito stripove i knjige čitam jako pažljivo zbog prije spomenutog OKP-a.
Vidio sam po slikama da dosta ljudi drži uspravno te debeljuce, ne znam, možda su neki primjerci bolje kvalitete. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Topic |
|