forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Prije ću kupiti...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

ridiculus
Senior Member

1693 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 27/05/2022 : 11:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Crtež ti i nije baš nešto, no priča ti je zanimljiva. Hoćeš li ga kupiti?

Pa u tome i jeste problem, ono što ti zoveš pričom ja smeštam u crtež. Što znači da, statistički gledano, moje učetvovanje u anketi ne bi imalo smisla jer bih morao da se merim prema tvojim terminima, dok ja pod njima mislim na nešto drugo.

Kako uopšte može "priča" da te povuče na prvih 5-6 stranica? Mene može da povuče jedino ako znam o čemu se radi, kada gledam celinu - pročitao sam neki prikaz ili sinopsis - pa istrajavam iako mi se detalji ne dopadaju. Ako mi se detalji dopadaju, to bi trebalo da znači da mi se dopada kako crtač pripoveda - i to kod mene spada pod "crtež".

Tontov odgovor je najtačniji, naravno.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12496 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 27/05/2022 : 11:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
ako idem u striparnicu i uzmem u ruke neki strip kojeg do sada nisam poznavao imam na raspolaganju 5 sekundi da ga prolistam i ono što če me privuči je crtež, jer crtež mogu odmah vidjeti da li mi se sviđa ili ne, a za priču ne možeš odmah (5 sekundi) znati da li je dobra ili nije.
Ali zbog toga (jer uvijek najprije pogledam crtež) sam izbjegavao npr Ken parkera koji mi je bio ODPOČETKA ružno nacrtan, pa sam ga izbjegavao sve dok mu nisam jednom iz dosade dao šansu i počeo ga čitati i skužio kako se radi o dobrom stripu pa sam onda kupio još par drugih njegovih stripova i vidio da su sve priče super i na kraju sam nabavio i pročitao cijeli serijal.
Dok npr Kapetan Miki koji ima lijep crtež, ne mogu ga više čitati jer je dosadan do bola, ono da počneš vikati koliko je to bez veze. Isto tako mogu kupiti Asterixa, Lucky Luke,...jer je crtež super a priče bezvezne ali nije uvijek tako. Npr Plave Bluze je i crtež super i priča super, pa onda se nadam da če se i kod Asterixa, Lucky Luke,...poklopiti, no ako se ne svejedno imam lijep crtež što je manje gore da imaš ružan crtež i užasnu priču. Kod crteža barem ne riskiraš puno, jer ako je crtež dobar i priča loša svejedno imaš 50-50 dok kod ružnog crteža ako je i priča loša nemaš ništa. Zato uvijek če me najprije privuči crtež. A često je to i povezano. Npr slovenski autor MIKI MUSTER (on je sam radio i priču i crtež) i njegovi početci su bili dosta loši (loš crtež i loša priča) a kasnije je popravio i crtež i priču, tako da često uz dobar crtež ide i dobra priča, osim npr kod Ken Parkera npr....
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/05/2022 : 11:07:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:

A života ti, priča je priča i crtež je crtež.

Upravo ne.

I crtež priča priču.

Pa... da? Crtež priča priču, može biti dobru priču, može biti lošu priču. Stoga opet pitanje, prednost dobroj priči koju priča crtež koji ti nije po guštu ili prednost nezanimljivoj priči koju priča crtež koji ti se sviđa? Ja ću se u većini slučajeva latiti recimo "Zašto sam ubio Pierrea" koji mi ima super priču, no crtež mi nije baš po guštu, dok ću s druge strane rado preskočiti Magnusov omnibus kod kojeg mi j crtež odličan, no priče su mi u potpunosti nezanimljive.

quote:

A priča nikako ne može da te privuče stripu, jer je upoznaš tek kad pročitaš strip. A crtež može, jer je dovoljno videti uzorak.

Možemo tako u nedogled.
Gledanje uzorka crteža je isto što i čitanje uzorka teksta. U oba slučaja moraš "konzumirati" dio stripa kako bi stekao nekakav sud.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/05/2022 : 11:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:

Crtež ti i nije baš nešto, no priča ti je zanimljiva. Hoćeš li ga kupiti?

Pa u tome i jeste problem, ono što ti zoveš pričom ja smeštam u crtež. Što znači da, statistički gledano, moje učetvovanje u anketi ne bi imalo smisla jer bih morao da se merim prema tvojim terminima, dok ja pod njima mislim na nešto drugo.

Pa valjda svatko glasa po svojim kriterijima

quote:

Kako uopšte može "priča" da te povuče na prvih 5-6 stranica?

Svašta, pa naravno da može Gomilu puta sam se odlučio kupiti ili ne kupiti neki strip na osnovu previewa recimo... Nekad sam dobro odlučio, nekad sam loše odlučio. Nekad priča krene odlično na početku pa na kraju skroz opadne, nekad bude obrnuto. Nekad crtež u početku bude fenomenalan pa kasnije bude sve slabiji, a nekad je baš suprotno.

quote:

Naravno, to uopće nije upitno.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 11:11:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by 1Euro
Isto tako mogu kupiti Asterixa, Lucky Luke,...jer je crtež super a priče bezvezne ali nije uvijek tako.

Proširuje se lista loših stripova na s.comu.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 11:13:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Naravno, to uopće nije upitno.

+1, ali u anketi nema takvog odgovora.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/05/2022 : 11:14:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Pa da sam stavio odgovor "prednost dajem onim stripovima kod kojih mi štima oboje" onda bi svi glasali za to Jer je to, naravno, najlogičniji izbor.
Normalna stvar da svi tražimo stripove gdje nam svi segmenti odgovaraju, no ovo sam postavio baš zbog stripova kod kojih nam jedan od segmenata nije skroz po guštu.

Edited by - Paka01 on 27/05/2022 11:15:14
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12496 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 27/05/2022 : 11:15:35  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
ako gledate najavu nekog novog bonelli stripa, oni uvijek stave 3-5 stranica stripa kao preview i kod tih 3-5 stranica ti ne možeš vidjeti kakva je priča o čemu se radi, dok možeš vidjeti kakav je crtež. I na osnovu tih 3-5 stranica iz crteža dobivaš više podataka nego iz teksta. Jer možeš vidjeti tko su neprijatelji( indijanci, meksikanci,..) gdje se dešava (snijeg, pustinja,...) takve stvari znaju više privuči čitatelja nego onaj tekst iz oblačiča "baci pištolj razbojniče" ili "ahhhh pogođen sam" ili "brdo krumpirča i odrezak debeo dva prsta"
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1693 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 27/05/2022 : 11:21:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Ti Paka, pod "crtežom" misliš samo na stil. I to ne bilo koji stil, već stil reprezentacije, kako crtač predstavlja ljude i objekte i prirodu i scenografiju uopšte. Koliko lepo ili koliko realno ili koliko duhovito ili koliko neprijatno ili šta god. Taj aspekt crteža je lako prepoznatljiv, i nema mnogo veze sa pričom - mogao bi se strip sastojati samo od pin-apova, taj stil bi ostao prepoznatljiv.

Taj aspekt meni nikad nije najbitniji u stripu, kao što mi scenografija i kostimi nisu najbitniji na filmu. Ali neću da prihvatim to kao glavnu odrednicu crteža jer se time čini straobalna nepravda prema svemu onom što mnogi crtači stripova rade mimo toga.

Osim toga, strip ne mora uopšte da ima priču ili može ova da bude minimalna. Strip može da bude esej (iako nema mnogo dobrih); može da bude studija karaktera.

Edited by - ridiculus on 27/05/2022 11:27:24
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12549 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 27/05/2022 : 11:27:26  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Strip je simbioza price i crteza. Zakurac ako je dobro i jedno i drugo ako nije kompatibilno. Dakle realno, nijedna opcija.

Ovo bi bilo i moje mišljenje. Dakle opcija 3 koje nema.

Have mercy
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/05/2022 : 11:42:01  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja ću se u većini slučajeva latiti recimo "Zašto sam ubio Pierrea" koji mi ima super priču, no crtež mi nije baš po guštu, dok ću s druge strane rado preskočiti Magnusov omnibus kod kojeg mi j crtež odličan, no priče su mi u potpunosti nezanimljive.

Pa dobro, Magnus i jeste ekstreman primer crtača, koji je delom protraćio talenat na bezvezne kvazierotske stripove. Zato sam i rekao da je reč "loš" trebalo izbaciti iz pitanja.

Ja bih pre uzeo trade ili omnibus, gde su crtači Buscema, Byrne, Kane, Romita Sr, Lopez ili Moebius, Toppi, Micheluzzi, Breccia, Franken, znajući da će da uleti poneka slabija priča/epizoda, nego što bih se odlučio da kupim strip koji se bavi pedofilijom i njenim posledicama (a vizuelno me ne privlači) - na tu temu bih pre pogledao neki film ili eventualno, pročitao psihološki roman, ako je od pisca koji vredi.

To je ta "razlika", među konzumentima stripova, na koju ciljaš?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 11:53:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ja bih pre uzeo trade ili omnibus, gde su crtači Buscema, Byrne, Kane, Romita Sr, Lopez ili Moebius, Toppi, Micheluzzi, Breccia, Franken, znajući da će da uleti poneka slabija priča/epizoda, nego što bih se odlučio da kupim strip koji se bavi pedofilijom i njenim posledicama (a vizuelno me ne privlači) - na tu temu bih pre pogledao neki film ili eventualno, pročitao psihološki roman, ako je od pisca koji vredi.

+1

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6280 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 27/05/2022 : 12:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
1 bez razmišljanja, priča mi je najbitnija.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1693 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 27/05/2022 : 12:08:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote

Šta je ovde crtež, a šta priča? I ko može iz gornjeg primera (ili čak i nekoliko sličnih, na gomili) da zaključi kakva je priča Jimmy-ja Corrigana, ili čak koje su teme, ili kakva je poruka (ako je ima)? Ako bi slučajno moglo da se to zaključi iz jedne ili nekoliko tabli, onda bi to bila vrlo jednostavna priča, da ne kažem banalna.

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/05/2022 : 12:42:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Isto tako mogu kupiti Asterixa, Lucky Luke,...jer je crtež super a priče bezvezne ali nije uvijek tako.

Sta, nisi dosad znao da je Asterix bezveze?

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/05/2022 : 12:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A života ti, priča je priča i crtež je crtež.

Upravo ne.

I crtež priča priču.

A priča nikako ne može da te privuče stripu, jer je upoznaš tek kad pročitaš strip. A crtež može, jer je dovoljno videti uzorak.

Priča može da te privuče, ne stripu, nego kupovini, ako si pre toga pročitao strip u digitalnom piratskom formatu ili ga pozajmio.

Pre čitanja, može da te privuče priča, ako ti neko kaže o čemu se radi ili ako je ishvali neko kome veruješ, ali te onda nije privukla priča, već nečija priča o priči.

Isto mislimo. I najednostavnije receno.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/05/2022 : 12:48:30  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Šta je ovde crtež, a šta priča?

Stvarno, neka Paka objasni, nek razdvoji.

Ako može na ovom primeru, moći će na svakom.
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4741 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 27/05/2022 : 13:01:59  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Ni iz random table Zagora nebi skužili priču, a kamoli iz ovog ekstrema. Međutim, ovi koji su glasali za opciju 2 bi rekli: "crtež je loš, ne zanima me."

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 13:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy
Međutim, ovi koji su glasali za opciju 2 bi rekli: "crtež je loš, ne zanima me."

Ne znam po čemu si to zaključio u ime opcije 2?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 13:09:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:

quote:

Sta, nisi dosad znao da je Asterix bezveze?

Nadam se da misli samo na neke epizode.
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4741 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 27/05/2022 : 13:12:01  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Međutim, ovi koji su glasali za opciju 2 bi rekli: "crtež je loš, ne zanima me."

Po tome što većina ljudi koji prednost daju crtežu, prvenstveno vole konvencionalan, figurativan i ne-eksperimentalan crtež, što ovaj gore baš i nije.

Go kneel and weep
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/05/2022 : 13:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ni iz random table Zagora nebi skužili priču, a kamoli iz ovog ekstrema. Međutim, ovi koji su glasali za opciju 2 bi rekli: "crtež je loš, ne zanima me."

Ah, ispada onda da je samo priča ta koja privlači ovom autoru. A da oni koji cene dobar crtež, po pravilu, ne znaju šta je dobar crtež.

Obe stvari netačne potpuno.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/05/2022 : 13:15:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Po tome što većina ljudi koji prednost daju crtežu, prvenstveno vole konvencionalan, figurativan i ne-eksperimentalan crtež, što ovaj gore baš i nije.

Moguće je da si u pravu, ali ovo je zasada ipak samo tvoja pretpostavka.
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 27/05/2022 : 14:22:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by vice

Jasno je da je u pitanju čista subjektivnost. Dobar/odličan crtež i priča su u ovom slučaju izrazito individualne.

U mom slučaju, mogu istaknit ovo - počeja san čitat stripove ka mali zbog crteža, a nastavija san čitat stripove kroz ostatak života zbog priče.

Koje stripove sada čitaš?

Čitaš li iste stripove kao prije ili si neke prestao čitati?

Čitan sve (mislin na sve škole stripa), a nijedan naslov iz čitalačke prošlosti nisan skroz izbrisa sa svoje liste.

Inače, naravno da ima stripova u kojima crtež dominira narativom naspram dijaloga. Nije priča samo tekst, ali okosnica je da među nama ima onih koji temu, motiv i štoriju stavljaju pred samim stilom i narativnom morfologijom crteža.

I to je ok.

Ukoliko me određena tema zanima, zašto bih radije pogleda film ili pročita knjigu mjesto stripa s "lošim" crtežom? To šta ja to okarakteriziram kao loš crtež ne znači da ne uživam u vizualnoj formi stripa kao i vi, a stječem dojam da ovdje neki, poput tebe Peyo nastupaju defenzivno kao da ih to osobno vrijeđa? Jesam li pretjera u tome ili tu ima istine?

I dalje smo svi stripofili, drukčiji kriteriji i pristup to ne mijenjaju.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/05/2022 : 15:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Nisi u pravu, bar kod mog primjera. Ja nemam favorizirani stil crtanja. Nesto sto mi je lijepo i dobro nacrtano nalazim u svim i svakakvim stilovima. Naravno, prvo to moram vidjeti. Ne mozes znati da je nesto lijepo/dobro nacrtano na racun preporuke, recimo. A cim vidis nekakav crtez, odmah znas na cemu si. Kod price nikako. Meni zaista dobar crtez 'izvuce' losnjikavu pricu. Strip = vizualni medij!

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000