Author |
Topic  |
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 21/02/2023 : 23:27:02
|
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by Paka01
quote: Originally posted by tinton
U ovom zadnjem prikazanom razgovoru iz grupe, Paka postavlja ključno pitanje. Ako je problem postojao s autorskim pravima, taj dio zabrane bi čak i možda bio legitiman/legalan/opravdan. No to pada u vodu ako se u Srbiji ne smiju prodavati Fibrini stripovi s worldwide pravima. I čini se da nitko od izdavača iz Udruge nije voljan odgovoriti zašto je tako.
Da, nitko ne želi odgovoriti na to. Namjerno to pitam ispočetka i ispočetka i nikako da dobijem odgovor.
ne želi?? a ko ti to od nas prisutnih može dati odgovor? koliko znam,Bora i Vuk nisu na temi.
Pričamo o razgovoru u facebook grupi, ne tu na forumu. S tim da izgleda da je neki poluodgovor sada već dan (citirao Aleksandar), samo meni suština i dalje nije jasna. Recimo da je zaista stripova koji imaju worldwide prava zanemariva količina, može li ta zanemariva količina biti prodavana u Srbiji ili ne? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 21/02/2023 : 23:43:39
|
U ovom zadnjem prikazanom razgovoru iz grupe, Paka postavlja ključno pitanje. Ako je problem postojao s autorskim pravima, taj dio zabrane bi čak i možda bio legitiman/legalan/opravdan. No to pada u vodu ako se u Srbiji ne smiju prodavati Fibrini stripovi s worldwide pravima. I čini se da nitko od izdavača iz Udruge nije voljan odgovoriti zašto je tako.
Pretpostavljam da bi prvo trebalo da se utvrdi na šta Fibra 2023. ima worldwide prava. Meni se čini da je napisano da stripovi hrvatskih autora, npr, smeju da se prodaju u Srbiji i da se spor vodi oko licenciranih stripova.
Inače, cela ova priča oko neverovatnog presedana vezanog za nemogućnost prodaje određenih hrvatskih izdanja u Srbiji je neverovatna zato što se to već događa na polju knjiga. Hrvatsko izdanje Murakamija, Pamuka, Bakmana itd ne može da se vidi po knjižarama u Srbiji, pogotovu ne pored srpskog pandana, pa da se tom prilikom vrši poređenje cene, dizajna, prevoda, truda itd. Svako prodaje na svojoj teritoriji i ne događa se da, ako se ukaže prilika, strano izdanje bude u istom položaju kao i domaća verzija (ili povoljnijem ako se omogući veliki popust pa knjigu uzimaju i oni kojima je bitna cena a ne jezik, jer je verovatno neće ni čitati), bez obzira na to da li bi srpska/hrvatska nacionalna manjina više volela da to delo pročita na svom jeziku i koliko poreza država gubi. Naravno da u obe države u prodaji postoji solidan broj knjiga na jeziku druge države, ali nije česta situacija da su udarni/aktuelni/u pripremi naslovi ravnopravno zastupljeni na oba tržišta.
A što se tiče prava, sve i da je Hans/Fransoa/Glen naredio da ne sme da bude zvanične prodaje na drugom tržištu i poslao dopis kako će se ubuduće tretirati licence, krajnjem korisniku (naročito ako je kolekcionar) to ništa ne znači i sve se svodi na:
"Da, kupili smo ekskluzivna prava za Srbiju na taj naslov i..." "Taj naslov je najavila i Fibra, koliko znam..." "Možda, onda imaju prava za hrvatsko tržište dok mi..." "Izvini, ali to mene apsolutno ne zanima, ko ima prava za koju zemlju, ekskluzive i te gluposti. Ja hoću da taj strip od Fibre bude u prodaji u Srbiji, po ceni po kojoj su se i do sada nabavljala njihova izdanja. Te priče o pravima i ugovorima kod mene ne pale."
Samim tim je sav taj "hoću da mi neko razjasni priču oko prava" deo praktično suvišan jer kupce koji bi bili pogođeni takvim razvojem situacije to ni ne zanima, i tu im se nema šta zameriti. Izdavač želi da "zaštiti" licencu koju je uzeo, kupac ima prava da misli da bi taj strip mogao da se nađe na našem tržištu u boljem hrvatskom izdanju, jeftinijem hrvatskom izdanju (naročito ako je u pitanju ogroman popust), aktuelnijem hrvatskom izdanju (jer bi možda želeo odmah da ga pročita a srpsko izlazi tek za Sajam) itd, i kolizija je neminovna. |
Edited by - Colt on 21/02/2023 23:46:30 |
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 22/02/2023 : 00:02:31
|
quote: Originally posted by Betmen987
A jel postoji način da fibra organizuje (sad možda preterujem) neki kombi gde će da stavi, ne znam, 396 poručenih stripova i predje vranicu, plati carinu, i to raspodeli ljudima, kao fizičko lice?
Postoji. Ima vise ekipa za "selidbu" koje ti prevezu sta god hoces (a da je legalno :) preko granice i naplate po kilogramu. Nema carine, nema PDV-a, nema nicega. Jedino je pitanje da li bi Markos hteo da saradjuje sa njima (mnogo su jeftiniji od Hrvatske poste :) Pola Srbije tako kupuje tehnicku robu iz Nemacke, Madjarske, i Austrije, a vidim na Facebooku da postoji i nekoliko "Hrvata". |
 |
|
Agarthi Comics
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
350 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 22/02/2023 : 00:06:53
|
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by Paka01
Da, nitko ne želi odgovoriti na to. Namjerno to pitam ispočetka i ispočetka i nikako da dobijem odgovor.
ne želi?? a ko ti to od nas prisutnih može dati odgovor? koliko znam,Bora i Vuk nisu na temi.
Sve što ima worldwide prava se legalno može prodavati bilo gdje. Sve što je ograničeno na teritoriju, se prodaje legalno samo na toj teritoriji. Sve ostalo je pitanje ili džentlmenskog dogovora ili eldorado ponašanja. S obzirom da je počelo sa ovim drugim, na isti način treba i odgovoriti. Resetovati postavke na nulti univerzum, pa vidjeti gdje smo. Očigledno su se određeni početnici preračunali... |
https://agarthicomics.ba/ www.stripovi.ba |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2433 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 22/02/2023 : 00:09:59
|
Colt, hvala na učešću.
Može jedno pitanje? Jel licenca ima rok? I da li ti kao izdavač smeš da prodaješ izdanja i kada istekne licencni period a ti ne obnoviš? I da li distributeri/striparnice/knjižare imaju prava da prodaju taj strip, ako neki drugi srpski izdavač uzme licencu za taj strip za narednih x godina?
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 22/02/2023 00:14:14 |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 22/02/2023 : 00:12:05
|
quote: Originally posted by Colt
Samim tim je sav taj "hoću da mi neko razjasni priču oko prava" deo praktično suvišan jer kupce koji bi bili pogođeni takvim razvojem situacije to ni ne zanima, i tu im se nema šta zameriti.
Pa to je vjerojatno točno za kupce. Ja tu nastupam kao osoba koja nije kupac i generalno nemam nekog svojeg interesa u cijeloj priči, nego sam samo vrlo znatiželjan.
|
|
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Posted - 22/02/2023 : 00:15:10
|
quote: Originally posted by borg
Colt, hvala na učešću.
Može jedno pitanje? Jel licenca ima rok? I da li ti kao izdavač smeš da prodaješ izdanja i kada istekne licencni period a ti ne obnoviš? I da li distributeri/striparnice/knjižarr imaju prava da prodaju taj strip, ako neki drugi srpski izdavač uzme licencu za taj strip za narednih x godina?
Može, samo izaberi to jedno. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2433 Posts
|
Manny
Average Member

572 Posts
Member since 21/08/2011 |
Posted - 22/02/2023 : 00:24:51
|
quote: Originally posted by Colt Inače, cela ova priča oko neverovatnog presedana vezanog za nemogućnost prodaje određenih hrvatskih izdanja u Srbiji je neverovatna zato što se to već događa na polju knjiga. Hrvatsko izdanje Murakamija, Pamuka, Bakmana itd ne može da se vidi po knjižarama u Srbiji, pogotovu ne pored srpskog pandana, pa da se tom prilikom vrši poređenje cene, dizajna, prevoda, truda itd.
Ovo je sad već pitanje da li je to zato što ne postoji interes hrvatskih izdavača da se takmiče u toj utakmici ili zato što postoji lobi udruge srpskih izdavača knjiga koji to sprečava. Velika je razlika između ta dva. Na polju knjiga je mnogo teže da se izdavači nadmeću, dok je strip zbog svog vizuelnog aspekta, u posve drugačijoj situaciji.
Ovo što se sada radi na polju stripa je na nivou - hajde da isteramo iz lige Dinamo i Hajduk, pa će titulu uvek da dobiju Zvezda i Partizan.
|
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Posted - 22/02/2023 : 00:26:40
|
Da. Često se obnovi, za neku manju sumu. Ne bi trebalo, samo što to nije naročito izraženo, obično se licenca uzme nakon što se prethodno izdanje rasproda a prvobitni izdavač ne produži licencu. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2433 Posts
Posted - 22/02/2023 : 01:36:51
|
Posle ovoga pitanja te neću više smarati.
Jel planirate da prijavljujete davaocima prava srpske izdavače koji i dalje distribuiraju svoja izdanja van Srbije?
Valja se rešiti i domaće konkurencije.
|
Resistance is futile. |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 22/02/2023 : 05:17:23
|
Samim tim je sav taj "hoću da mi neko razjasni priču oko prava" deo praktično suvišan jer kupce koji bi bili pogođeni takvim razvojem situacije to ni ne zanima, i tu im se nema šta zameriti.
Pa to je vjerojatno točno za kupce. Ja tu nastupam kao osoba koja nije kupac i generalno nemam nekog svojeg interesa u cijeloj priči, nego sam samo vrlo znatiželjan.
Nadan se da se i ti i Paka zajebavate sa ovon "Nije nam jasno" pričon. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
Saale
Starting Member
76 Posts
Member since 26/09/2022 |
Posted - 22/02/2023 : 07:18:27
|
To je sledeća faza, trenutno prijavljujemo čitaoce koji više neće da kupuju naše stripove.
Kralj |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9282 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 22/02/2023 : 07:22:51
|
Pretpostavljam da bi prvo trebalo da se utvrdi na šta Fibra 2023. ima worldwide prava. Meni se čini da je napisano da stripovi hrvatskih autora, npr, smeju da se prodaju u Srbiji i da se spor vodi oko licenciranih stripova.
Inače, cela ova priča oko neverovatnog presedana vezanog za nemogućnost prodaje određenih hrvatskih izdanja u Srbiji je neverovatna zato što se to već događa na polju knjiga. Hrvatsko izdanje Murakamija, Pamuka, Bakmana itd ne može da se vidi po knjižarama u Srbiji, pogotovu ne pored srpskog pandana, pa da se tom prilikom vrši poređenje cene, dizajna, prevoda, truda itd. Svako prodaje na svojoj teritoriji i ne događa se da, ako se ukaže prilika, strano izdanje bude u istom položaju kao i domaća verzija (ili povoljnijem ako se omogući veliki popust pa knjigu uzimaju i oni kojima je bitna cena a ne jezik, jer je verovatno neće ni čitati), bez obzira na to da li bi srpska/hrvatska nacionalna manjina više volela da to delo pročita na svom jeziku i koliko poreza država gubi. Naravno da u obe države u prodaji postoji solidan broj knjiga na jeziku druge države, ali nije česta situacija da su udarni/aktuelni/u pripremi naslovi ravnopravno zastupljeni na oba tržišta.
A što se tiče prava, sve i da je Hans/Fransoa/Glen naredio da ne sme da bude zvanične prodaje na drugom tržištu i poslao dopis kako će se ubuduće tretirati licence, krajnjem korisniku (naročito ako je kolekcionar) to ništa ne znači i sve se svodi na:
"Da, kupili smo ekskluzivna prava za Srbiju na taj naslov i..." "Taj naslov je najavila i Fibra, koliko znam..." "Možda, onda imaju prava za hrvatsko tržište dok mi..." "Izvini, ali to mene apsolutno ne zanima, ko ima prava za koju zemlju, ekskluzive i te gluposti. Ja hoću da taj strip od Fibre bude u prodaji u Srbiji, po ceni po kojoj su se i do sada nabavljala njihova izdanja. Te priče o pravima i ugovorima kod mene ne pale."
Samim tim je sav taj "hoću da mi neko razjasni priču oko prava" deo praktično suvišan jer kupce koji bi bili pogođeni takvim razvojem situacije to ni ne zanima, i tu im se nema šta zameriti. Izdavač želi da "zaštiti" licencu koju je uzeo, kupac ima prava da misli da bi taj strip mogao da se nađe na našem tržištu u boljem hrvatskom izdanju, jeftinijem hrvatskom izdanju (naročito ako je u pitanju ogroman popust), aktuelnijem hrvatskom izdanju (jer bi možda želeo odmah da ga pročita a srpsko izlazi tek za Sajam) itd, i kolizija je neminovna.
Stvarno mi nije jasna svrha posta koji objašnjava razjašnjeno, a posebno deo koji se bavi psihoanalizom kolekcionara koji "hoće svoju Fibru" i ne interesuju ih nikakva prava.
Objasni ti ovaj deo - zašto AF ne bi mogao da uvozi integrale Jugurte, Lestera Koknija, Nove Novatora, Nataše, Kubitusa, Plavih bluza, Maningovog Tarzana, Groo-a? Ko je nosilac prava na ove naslove u Srbiji i za kad su tačno planirani - molim brz i konkretan odgovor na ovo posebno.
Zašto AF ne može da uvozi Bosonu, Strip reviju, Maurovićeve albume?
Ovo oko preklapanja je prilično jasno. |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41160 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2433 Posts
Posted - 22/02/2023 : 08:39:54
|
Ma Colt kaže najviše od svih, iako se frlja sarkazmom, al u pozitivnoj konotaciji.
Meni je sasvim dovoljno što mi je odgovorio. I više nemam pitanja i dileme u vezi udruge.
Sad samo ostaje najlakši način naći za dobaviti Fibre. ;)
|
Resistance is futile. |
 |
|
Betmen987
New Member

Serbia
187 Posts
Member since 27/10/2020 |
Posted - 22/02/2023 : 09:04:30
|
Nisam za to znao, al tako nešto mi se motalo lo glavi kad sam postavio ovde I da, trebalo bi da matko ima saradnju s njima.
quote: Originally posted by blueberry9
quote: Originally posted by Betmen987
A jel postoji način da fibra organizuje (sad možda preterujem) neki kombi gde će da stavi, ne znam, 396 poručenih stripova i predje vranicu, plati carinu, i to raspodeli ljudima, kao fizičko lice?
Postoji. Ima vise ekipa za "selidbu" koje ti prevezu sta god hoces (a da je legalno :) preko granice i naplate po kilogramu. Nema carine, nema PDV-a, nema nicega. Jedino je pitanje da li bi Markos hteo da saradjuje sa njima (mnogo su jeftiniji od Hrvatske poste :) Pola Srbije tako kupuje tehnicku robu iz Nemacke, Madjarske, i Austrije, a vidim na Facebooku da postoji i nekoliko "Hrvata".
|
Neka neko izda American Vampire... |
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Posted - 22/02/2023 : 09:30:18
|
Ma i taj Osmo koji tera stripove iz Srbije u Hrvatsku, valjda bi mogao da tera nesto i u suprotnom smeru, da mu ne zvrji prazan kombi :) |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 22/02/2023 : 09:46:20
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Nadan se da se i ti i Paka zajebavate sa ovon "Nije nam jasno" pričon.
Pa ja sam lijepo napisao što konkretno me zanima. Suština je, vjerujem, svima jasna. Mene ne zanima suština, nego detalji. |
|
 |
|
axle munshine
Senior Member

Serbia
2402 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 22/02/2023 : 09:58:07
|
To je sledeća faza, trenutno prijavljujemo čitaoce koji više neće da kupuju naše stripove.
Tako treba... i da ih sudskom presudom obavežete na doživotnu kupovinu...  |
...BD, c'est la vie... |
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
jagodanbg
Advanced Member

3000 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
john connor
Senior Member

Serbia
2973 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 22/02/2023 : 10:33:39
|
Nije rat, to je nastavak antipergama...ali ljudima to ne smeta, Vc je ispravan, nije u Udruzi zabranitelja. To sto zabranio Pergam, kao BiH izdavaca, valjda nije problem, samo Fibra vazna...opet selektivno... |
 |
|
Topic  |
|