forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Mac Coy
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

dovlajoe
Junior Member

Serbia
381 Posts

Member since 11/01/2019

Posted - 04/04/2023 : 20:07:23  Show Profile Show Extended Profile  Send dovlajoe a Private Message  Reply with Quote
Zanimljiva mi je ova diskusija i analiza Palaciosovpg crteža koju sam retroaktivno ispratio. Ovakav vid razmene stavova o temi vezanoj za strip je dobrodošao na forumu i doprinosi da izoštrimo i učinimo objektivnijim lične percepcije i stavove (zar ne, Alekse?), a ne da izaziva revolt neistomišljenika. A što se tiče predstavljanja konjske glave, sapi (dupeta) i dobošara...ono je najblaže rečeno groteskno. Ispada da je autor,verovatno nesvesno, prenatrpanim kadrom uspeo da zamaskira brojne manjkavosti i da ih skloni iz fokusa čitaoca.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10358 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 04/04/2023 : 20:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto
Jebo me pas u guzicu ako ikad više budem pisao o crtanju na forumu.

Ako je to zbog mene molim te piši i dalje o crtanju.

Ti si mi jedan od omiljenih forumaša.

Ne znam čime sam toliko uzrujao Bevu, ali nemojte odustati od pisanja o bilo čemu jer imate što reći.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 04/04/2023 : 20:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by Tonto
Jebo me pas u guzicu ako ikad više budem pisao o crtanju na forumu.

Ako je to zbog mene molim te piši i dalje o crtanju.

Ti si mi jedan od omiljenih forumaša.

Ne znam čime sam toliko uzrujao Bevu, ali nemojte odustati od pisanja o bilo čemu jer imate što reći.

Ma pusti, digao sam se na livu nogu. Idemo dalje.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/04/2023 : 20:25:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisi me uzrujao, nego si ti jedan od forumaša čije se mišljenje inače cijeni, pa kad napišeš:

quote:

Nakon rasprave o Gospodarima ječma još jedna "kvalitetna" rasprava.

Što će tek biti u sezoni kiselih krastavaca?

Can’t wait!

uzet ću to malo ozbiljnije nego da je to napisao netko do čijeg mišljenja mi nimalo nije stalo. A sve to jer si ti raspravu doživio kao napad na Palaciosa i kukanje o kvaliteti crteža.

Ponavljam se, ali rasprava je (po mom mišljenju barem) bila jako zanimljiva ljudima koje crtež zanima s tehničke strane. Ne znam stvarno za što bi forum trebao služiti, ali po meni za rasprave o crtežu na strip forumu mora biti mjesta. A čovjeku lako splasne entuzijazam kad mu se, nakon što se potrudi i napiše nešto smisleno, odgovori da piše gluposti, pa makar i preneseno kako si ti to napisao kritizirajući "kvalitetnu" raspravu.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/04/2023 : 20:46:19  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nemoj da se neko uzrujava, ja sigurno ne.

Groteskno je stvarno, vidi kako ovaj konj ima male sapi. Još da je u istoj perspektivi kao Palaciosov, sapi bi bile još manje, a glava veća.

I dalje ne kažem da je savršeno, naprotiv, ali baš da je groteskno. Mislim da bi nekima bilo lakše da premere i procene anatomiju, kad bi (nacrtani) konj stajao paralelno sa stranicom i strogo na ravnom. I još da nema likova ispred, da se sve vidi.

Edited by - alexts on 04/04/2023 20:50:54
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/04/2023 : 21:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Nije problem u konju, koliko u vitezu koji je ogroman, pa zato konj djeluje neproporcionalno:

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

dovlajoe
Junior Member

Serbia
381 Posts

Member since 11/01/2019

Posted - 04/04/2023 : 21:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dovlajoe a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast Alekse na trudu da pronađeš sliku sa gotovo istim kadrom konja i jahača/ice na usponu. Ali meni i dalje škripe proporcije problematične grupice na Palaciosovom crtežu.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/04/2023 : 21:30:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dovlajoe

Svaka čast Alekse na trudu da pronađeš sliku sa gotovo istim kadrom konja i jahača/ice na usponu. Ali meni i dalje škripe proporcije problematične grupice na Palaciosovom crtežu.

Praktično je nemoguće naći istu pozu, da konj ide malo uzbrdo, a da je pogled posmatrača pod 45 u odnosu na pravac kretanja i možda par stepeni odozgo. Da bi se videlo tačno da li nešto i šta ne štima. Po meni nema drastične greške, sapi padaju pri blagom nagibu, možda malo veće ili samo duže.

Otprilike samo ovo sam našao. Ovom konju fali da korakne napred.

Škripe razne stvari, na mnogim njegovim crtežima.

Edited by - alexts on 04/04/2023 21:33:02
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 04/04/2023 : 21:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts
Škripe razne stvari, na mnogim njegovim crtežima.

Tako je, alekse, samo kad nešto usereš onda to ispravljaš, a on to ne radi.

Ajde da probam objasnit na svom primjeru.
Nekidan sam nacrtao kadar u kojem sam konobara nacrtao nižeg od kauboja, a u prethodnim kadrovima je nacrtan za glavu viši od kauboja.

... i sad sam ja to mogao opravdavati samom sebi kako se konobar sagnuo, kako se kauboj ispravio, itd. Ne, nisam zadovoljan sjedni i popravi.

Doduše meni je lakše jer danas postoji fotošop pa se tamo daju popraviti takve stvari, ali da ga nema crtao bi ponovo sve dok nisam zadovoljan.

Go to Top of Page

loureed
Starting Member

13 Posts

Member since 29/12/2005

Posted - 04/04/2023 : 22:04:05  Show Profile Show Extended Profile  Send loureed a Private Message  Reply with Quote
Ono sto je Divlja Horda u svetu filma to je Mek Koj u svetu stripa . Nekad groteksne figure i drecave boje naglasavaju povremene nadrealne scene .
Go to Top of Page

loureed
Starting Member

13 Posts

Member since 29/12/2005

Posted - 04/04/2023 : 22:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Send loureed a Private Message  Reply with Quote
Groteskne
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/04/2023 : 22:07:11  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Upravo sam pre neki dan čoveku pregledao ceo strip, sa primedbama na greške i predloženim izmenama, označenim na grubo. On će to ispraviti u fotošopu, ali je ipak bilo bolje da je video i popravljao to u olovci, pre tuširanja i kolorisanja.

Mislim da na levoj ruci konobara treba jasnije da se vidi gde je lakat, koji bi prema položaju šake trebalo da je malo više u levo.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 04/04/2023 : 22:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Naravno da bi bilo bolje, ali neke stvari ne vidiš odma, pogotovo kad dugo blejiš u isti kadar...izgubiš percepciju.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/04/2023 : 22:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 04/04/2023 : 22:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
E sad tu strogocu primjeni na palaciosu... ne bi ti dva zivota bila dosta.

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10358 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 04/04/2023 : 23:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:

Nisi me uzrujao, nego si ti jedan od forumaša čije se mišljenje inače cijeni, pa kad napišeš:

quote:

Nakon rasprave o Gospodarima ječma još jedna "kvalitetna" rasprava.

Što će tek biti u sezoni kiselih krastavaca?

Can’t wait!

uzet ću to malo ozbiljnije nego da je to napisao netko do čijeg mišljenja mi nimalo nije stalo. A sve to jer si ti raspravu doživio kao napad na Palaciosa i kukanje o kvaliteti crteža.

Ponavljam se, ali rasprava je (po mom mišljenju barem) bila jako zanimljiva ljudima koje crtež zanima s tehničke strane. Ne znam stvarno za što bi forum trebao služiti, ali po meni za rasprave o crtežu na strip forumu mora biti mjesta. A čovjeku lako splasne entuzijazam kad mu se, nakon što se potrudi i napiše nešto smisleno, odgovori da piše gluposti, pa makar i preneseno kako si ti to napisao kritizirajući "kvalitetnu" raspravu.

Puno impliciraš što je netko htio reći (u ovom slučaju ja) i na temelju toga donosiš zaključke koji nisu točni.

Mada ne mogu reći da se to nije moglo i tako shvatiti kako si napisao.

Nisam ni u jednom trenutku (preneseno ili nepreneseno) pomislio da pišete gluposti, nego jednostavno nisam vidio neki smisao u tome da otkrivate pogreške u crtežu bilo Palaciosa ili nekog drugog crtača osim ako vas to ne zabavlja (da ne kažem zbog viška vremena). Naime greške u crtežu možete naći kod velikog broja pa i najpoznatijih autora. Ne vidim u tome neko otkriće.

Mnogi od crtača nisu bili perfekcionisti ili pak dovoljno talentirani da ih ne rade.

Sam Giraud u intervjuu s Numom Sadoulom kaže:

“Nakon toliko godina u ovom poslu, smatram da su neki crteži loši – imaju pogreške u proporcijama, netočna lica…: “Blueberry” je za mene bio naukovanje!

http://bdzoom.com/47677/patrimoine/pour-se-souvenir-de-jean-giraud%E2%80%A6/

A što se tiče "kvalitetne" rasprave oko sasvim dobrog prijevoda Gospodari ječma (gdje je stinky sve lijepo objasnio) mislim da je bila također suvišna. A ako i nije bila suvišna, bolje da ste toliko vremena utrošili na analizu samog stripa umjesto na točnost prijevoda naslova stripa.

Ako se već želi analizirati prijevod predlažem da otvorite topic u kojem bi analizirali koliko ima istine u pomalo već mitskim (po meni i pretjeranim) navodima:
1. Srpska izdanja imaju bolje prijevode
2. Srpska izdanja imaju bolje prijevode humorističnih stripova.

A ako su vam pogreške u crtežima poznatih autora toliko zanimljive i za to predlažem da otvorite poseban topic.

Edited by - Peyo on 04/04/2023 23:04:33
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/04/2023 : 23:07:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Takođe, ako pogledamo odozgo kauboja, konobara i šank i vidimo gde su u odnosu na nas posmatrače-čitaoce, možemo da zaključimo da nam je kauboj prilično bliži i da ne bi trebalo da se opterećuješ da su odnosi njihovih visina, kao da stoje jedan pored drugog.

Edited by - alexts on 04/04/2023 23:08:01
Go to Top of Page

knauso
New Member

299 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 05/04/2023 : 10:46:52  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
Ne razumem ovo o odnosu ljudi koji stoje u prvom planu i onih malo dalje.
Nisu svi ljudi iste visine, me moramo uzeti ovog iz prvog plana i proporcionalno ga smanjiti.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 05/04/2023 : 11:11:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by knauso

Nisu svi ljudi iste visine, me moramo uzeti ovog iz prvog plana i proporcionalno ga smanjiti.

Nisam ni hteo da komentarišem kad je Beva ženu na konju, postavio pored muškarca na konju, kako bi pokazao kako je on "ogroman". A idealne je veličine u odnosu na nju, baš kako treba. Likovi ispred konja su očigledno sa namerom manji.

Više sam zato stao u odbranu crteža, ne zato što je Palacios vrhunski crtač, bez mane, već što mu se nedovoljno stručnim komentarima na njegov račun i površnim opservacijama stavlja na teret i što jeste mana i što (prilično sigurno) nije.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 05/04/2023 : 13:28:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zar nije rečeno da je u prethodnim kadrovima barmen nacrtan viši od kauboja. To znači da itekako triba obratiti pažnju kod kasnijih crteža. Da je ovo jedino pojavljivanje onda može biti manje bitno.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8308 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 05/04/2023 : 13:41:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:

Zar nije rečeno da je u prethodnim kadrovima barmen nacrtan viši od kauboja. To znači da itekako triba obratiti pažnju kod kasnijih crteža. Da je ovo jedino pojavljivanje onda može biti manje bitno.

Hvala.

Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12534 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 05/04/2023 : 14:13:39  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Onda je skroz nebitno.

Have mercy
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8038 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 05/04/2023 : 14:14:47  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Treba, nego samo da ne ispusti iz vida pri tome udaljenost - da ne pegla i doteruje visine (u mm), kao da su jedan uz drugog.
Go to Top of Page

logo111
Senior Member

Croatia
2841 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 05/04/2023 : 20:18:42  Show Profile Show Extended Profile  Send logo111 a Private Message  Reply with Quote
Pa dajte ljudi Palacios je vrhunski umjetnik a ne "estetski kirurg" da sve mora peglati u mm.

Daj bože samo da je više takvih.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12534 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 06/04/2023 : 10:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Tonto,prazna birtija, ne vidim druge goste.

Have mercy
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000