Author |
Topic  |
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 29/10/2024 : 09:56:48
|
quote: Originally posted by Beva
quote: Originally posted by lwood
Argentina je od nekad jedne od najbogatijih drzava postala sprdacina. Ne moze joj nista pomoc. Desetljeca krive politike su ucinila svoje.
Pa da, i ovo što sad rade su očajničke mjere u nadi da će kroz 5-10 godina stvari biti bolje. Željeti nešto slično u SAD koje su miljama ispred Argentine po meni nema nimalo smisla.
Ka da je Hr bolja,milijun opcina,gradova,podrucnih skola s 1 ucenikom,milijardu udruga ,ministara,sabornika,crkva,kuraca palaca. Sve to triba razjurit. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2796 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 29/10/2024 : 10:45:11
|
quote: Originally posted by lwood
Ka da je Hr bolja,milijun opcina,gradova,podrucnih skola s 1 ucenikom,milijardu udruga ,ministara,sabornika,crkva,kuraca palaca. Sve to triba razjurit.
Hrvatska po veličini javnog sektora stoji lošije od Argentine:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector_size
Sad zamisli kad u Argentini koja ionako nema robustan javni sektor rade radikalne rezove, rezultat je kratkoročna katastrofa. Dugoročno ćemo vidjeti.
SAD također imaju dosta manji javni sektor od Hrvatske.
Edit: A to bi se sve svakako relativno brzo moglo riješiti bez velikih rezova da ima političke volje. Zaposlenike koji idu u mirovinu ne mijenjaš novima osim ako nije baš potreba i kroz par mandata ćeš dobiti manji javni sektor. I naljutiti birače koji su se planirali uhljebiti :D |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
Edited by - Beva on 29/10/2024 11:04:29 |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 29/10/2024 : 11:06:01
|
quote: Originally posted by BevaA inače mi je bizarno da se od najbogatijeg čovjeka na svijetu traži da sreže troškove vlade. Upravo zbog postojanja super-bogatih individualaca poput njega razlike između bogatih i siromašnih sve su veće.

Pa, ako mislis na to da su ljudi poput Muska pretvorili Zapad u ono sto danas jest i ako to usporedjujes s mjestima na Zemlji gdje nitko nije napravio nista, onda si apsolutno u pravu - zbog takvih su razlike izmedju bogatih i siromasnih sve vece. Bez takvih bismo svi bili u kamenom dobu i ne bi bilo nikakvih razlika.
Kad su se 'Plodovi gnjeva' (1940.) prikazivali u Rusiji, Rusi su sa zudnjom gledali kakvu odjecu Ameri imaju i kakve aute voze. I stvar se otada nije promijenila, nego je, bas kako ti kazes, razlika izmedju bogatih i siromasnih sve veca - da bilo kome u zemljama koje Trump sasvim tocno iako mrvicu odvec iskreno zove "shithole countries" pokazujes zivot "siromasnih" na Zapadu, oni bi za time ceznuli kao za nedostiznim snom.
(Kakve bi veze, i da jesi u pravu, to imalo s rezovima troskova drzavnog aparata ostavit cemo po strani, jer ocito nisi osobito duboko o tome razmisljao.) |
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8226 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 29/10/2024 : 11:44:39
|
quote: Originally posted by tinton
Predsjednički kandidati u pravilu vode kampanju i po državama koje nisu kompetitivne za njih jer mogu izvući glasače ostale utrke itd. Tako i u New Yorku ima nekoliko važnih kongresnih utrka. Ne kažem da je to jedini ili presudni razlog zašto je Trump tamo, ali imalo je ulogu svakako.
sve to je jasno i u montanu je par puta išao zbog senatske utrke mislim da bi i demokratima bilo pametno održati velike skupove u new yorku i kaliforniji međutim, ja sam se pitao što je trumpova namjera bila s tim i takvim skupom normalnim ljudima je trebao dobar želudac za pogledati sve te govornike, toliko suludih stvari je izrečeno, ne samo od ovog komičara, a sve skupa je toliko podsjećalo na fašističke manifestacije, da to sada prepoznaju i oni koji su vrtili glavom na primjedbe da trump i njegov pokret imaju puno dodirnih točaka s fašizmom ako pogledaš ecov esej o vječnom fašizmu, trumpov maga pokret je na tom skupu imao preklapanja po svim točkama - za razliku od manjih skupova u kojima je to koncentrirano samo na trumpa i njegove govorancije ja jedino nisam uočio 'novogovor' - vjerojatno zato što moj engleski nije toliko dobar da prepoznam tako nešto da skratim, što god da mu je bila namjera, izazvao je suprotan efekt portorikanci će sada masovno na birališta, a prodrmali su malo i one koji su mislili da ih se izbori ne tiču
jedini cilj koji je (možda) ostvario je elektrificiranje svoje tvrde baze, pa ako izgubi izbore, da ih može lakše nahuškat na nasilje |
if you tolerate this, then your children will be next |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Posted - 29/10/2024 : 12:01:56
|
quote: Originally posted by culture vulture

Bizarno mi je jer se njemu vjeruje da će to uraditi za opće dobro, a lik je najbogatiji na svijetu, broj 1. Ne postaje se najbogatiji na svijetu radom za opće dobro, upravo suprotno.
A Reaganova "trickle down" ekonomija je uzrok sve većih razlika. "Dajmo bogatima još više u vidu poreznih olakšica pa će se to preliti na sve". S obzirom koliko ljudi tvrdi da je u SAD srednja klasa bila najjača 60-ih i 70-ih 20. stoljeća, vidimo da "trickle down" baš i ne radi. Čak je i Trumpu slogan Make America Great Again, da je tako "great" sada ne bi to prolazilo. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 29/10/2024 : 12:42:26
|
Ljudi svašta tvrde, ali koji podaci tvrde da je srednja klasa bila najjača 70-ih? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 29/10/2024 : 12:54:48
|
Beva, još jedno pitanje, na što misliš kada kažeš da se najbogatijim čovjekom postaje 'upravo suprotno' od borbe za opće dobro? Mislim sve najgore o Musku, pogotovo o njegovom ponašanju u zadnje dvije godine, ali ne vidim kako su Tesla, SpaceX etc. suprotni općem dobru?
|
|
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Posted - 29/10/2024 : 13:15:54
|
Bizarno mi je jer se njemu vjeruje da će to uraditi za opće dobro, a lik je najbogatiji na svijetu, broj 1. Ne postaje se najbogatiji na svijetu radom za opće dobro, upravo suprotno.
A Reaganova "trickle down" ekonomija je uzrok sve većih razlika. "Dajmo bogatima još više u vidu poreznih olakšica pa će se to preliti na sve". S obzirom koliko ljudi tvrdi da je u SAD srednja klasa bila najjača 60-ih i 70-ih 20. stoljeća, vidimo da "trickle down" baš i ne radi. Čak je i Trumpu slogan Make America Great Again, da je tako "great" sada ne bi to prolazilo.
Ne, reklo bi se da se najbogatijim covjekom na svijetu postaje tako sto se ode u Ameriku, zaradi dvije diplome iz neceg korisnog, a onda, bas kao u tvojoj viziji idealnog svijeta, ostane tamo kao ilegalni imigrant i stvori niz biznisa ni iz cega osim vlastitih sposobnosti i biznis akumena.
S druge strane ideolosko-demagosko-partijskog spektra imamo, medjutim, jednog drugog multimilijardera koji nikakav fakultet nije zavrsio, ali mu je mamica poznavala velike biznismene pa mu je narihtala veliki posao, za koji je uzeo tudji proizvod i prodao ga pod svoj i prvo to masno naplatio toj firmi pa onda nastavio naplacivati javnim ustanovama poput skola i fakulteta, stvarajuci na tome ne samo carstvo nego i, koliko god je mogao, monopol.
Kojeg bi od tih multimilijardera ti simpatizirao da nisu politicki opredjeljeni?
Smeta ti sto je prvi kupio neku socijalnu mrezu pa njome upravlja kako on misli da bi trebalo? I sto je otvoreno stao uz nekog predsjednickog kandidata? Ali ti ne smeta sto je drugi pokupovao prakticki sve znanstvenike u svijetu, pola plodne zemlje u Americi, sto u nerazvijenim dijelovima svijeta gura gnjusne agende vezane uz kontrolu broja stanovnika, a u razvijenim gnjusno laboratorijsko meso, sto ga se, kao osobu sa srednjoskolskim obrazovanjem, konzultira oko svega od klimatskih promjena do epidemioloskih mjera? Bizarno ti je da bi se prvom vjerovalo da ce raditi za opce dobro ukoliko mu se da mogucnost odlucivanja o sudbinama birokrata? Ali ti nije bizarno sto se potonjem vjeruje cak i po pitanjima eksperimentalnih genskih terapija ili blokiranja Sunca? Neka socijalna mreza vs. blokiranje sunceve svjetlosti. Hm, sto se tebi cini vaznijim?
Kao osoba jako osjetljiva na "ideologiju" sa suprotne strane, nekako mi se cinis slijepim za ideologiju idolopoklonstvo sa svoje strane spektra. |
Edited by - culture vulture on 29/10/2024 13:24:37 |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Posted - 29/10/2024 : 13:24:09
|
Pa i Gates je istog mentalnog sklopa, hoće spašavati svijet. To je ta egomanija koja je potrebna da postaneš milijarder.
Koliko je to dobro, osobno mislim da nije. Previše se politika klanja bogatim individualcima.
A ne smeta mi kod Muska što je kupio Twitter, nego što mu je obećana pozicija u vladi. Naprosto mislim da mu motivi nisu tako bezazleni koliko wintermute misli. |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13028 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 29/10/2024 : 13:56:16
|
Kako se u Americi postaje predsjednikom? Moraš imati ogromnu lovu ili te guraju oni koji imaju ogromnu lovu pa onda upravlja s tobom i zarade još veću lovu. |
Have mercy |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13028 Posts
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Posted - 29/10/2024 : 14:28:43
|
Dobro, Beva, pa valjda shvacas razliku izmedju "superuspjesni poduzetnik koji pokrece cutting-edge technology firme" i "government official".
|
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Posted - 29/10/2024 : 14:41:10
|
quote: Originally posted by culture vulture
Dobro, Beva, pa valjda shvacas razliku izmedju "superuspjesni poduzetnik koji pokrece cutting-edge technology firme" i "government official".
70 milijuna u današnjim SAD i nisu neko bogatstvo, to sam htio reći.
Ako izivko misli da je Obama to stekao nezakonito, nek slobodno podastre dokaze. |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13028 Posts
Posted - 29/10/2024 : 14:54:37
|
Otkud meni dokazi, ne vodim ja CIA-u ili FBI?
Pa Ameri još ne znaju ni tko im je ubio Kennedyja! Niti tko im je srušio tornjeve! I po čijoj naredbi. |
Have mercy |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Posted - 29/10/2024 : 15:29:57
|
In December 2007, Money Magazine estimated Obama's net worth at $1.3 million (equivalent to $1.9 million in 2023). Their 2009 tax return showed a household income of $5.5 million—up from about $4.2 million in 2007 and $1.6 million in 2005—mostly from sales of his books.
Znači, platio čovjek uredno poreze i kad godišnje uprihodiš oko 5 milijuna, nakon 15-ak godina imaš vrijednost od 70 milijuna.
Ivica Zubac ima bogatstvo od preko 55 milijuna dolara. 70 milijuna dolara za bivšeg predsjednika koji zarađuje od prodaje knjiga, javnih nastupa i slično nije ništa čudno. |
 |
|
wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 29/10/2024 : 15:52:38
|
tinton, ken2: da, u pravu ste, kampanje se drze i zbog drugih trka u senatu i kongresu ili lokalnih i sl., zaboravio sam i taj razlog
O Musku znam dosta i o njemu sam pisao dovoljno, evo Beva sada pise za obojicu 
A o "bogatstvu" ne bih. Na to se potpuno drugacije gleda ovde nego u EU (Balkan i da ne pominjem) tako da je besmisleno i zapocinjati. Tinton iz UK i culture vulture (ziveo/zivi na zapadu) donekle a mozda i potpuno razumeju. |
Edited by - wintermute on 29/10/2024 15:54:01 |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Posted - 29/10/2024 : 16:00:18
|
Da bi se u SAD lagodno umirovio, moraš biti milijunaš.
Danas milijunaši nisu neki ultra bogataši nego ljudi sa solidnim primanjima koji su uštedjeli dovoljno za mirovinu. Nek me wintermute ispravi ako griješim, ali milijunaša u SAD ima popriličan broj i sam taj naziv nema istu težinu kao prije kad je milijun dolara bilo baš puno. Danas to pokrije desetak godina mirovine u Kaliforniji. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Posted - 29/10/2024 : 16:10:10
|
Čitao sam puno kako se tih godina s prosječnom plaćom relativno lako kupovala kuća. Ovi podaci to poprilično potkrjepljuju, samo se to proteže i na 80-te i 90te:
https://www.longtermtrends.net/home-price-median-annual-income-ratio/
Kao što i sam primječuješ, taj graf ne pokazuje da su se stvari poslije 70-ih krenule mijenjati na gore, nego tek u ovom stoljeću. Dapače, veliki porast cijena imaš tokom velike inflacije krajem 70-ih, a onda se upravo u Reaganovom prvom mandatu to stabilizira. Ne mislim reći da je Reagan nužno zaslužan za stabilizaciju (ali niti da nužno nije), nego da ovaj graf nikako ne potkrijepljuje tvoju tezu da su Reaganove politike za posljedicu imale erodiranje srednje klase.
Uostalom, ovo pokazuje samo taj jedan podatak da je danas teže kupiti kuću s medijalnom plaćom nego tada. To nije sveukupna statistika o blagostanju srednje klase. Cijene kuća su visoko jer ih se premalo gradi, a premalo ih se gradi jer je gradnja preregulirana, prije svega zakonima o zonama. Takvi zakoni, jasno, imaju svoje dobre strane, ali trade-off su visoke cijene nekretnina. Ali ono što je sigurno jest da to nema veze s 'trickle-down' ekonomijom.
|
|
 |
|
wintermute
Senior Member

USA
1859 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 29/10/2024 : 16:16:22
|
Da bi se u SAD lagodno umirovio, moraš biti milijunaš.
Danas milijunaši nisu neki ultra bogataši nego ljudi sa solidnim primanjima koji su uštedjeli dovoljno za mirovinu. Nek me wintermute ispravi ako griješim, ali milijunaša u SAD ima popriličan broj i sam taj naziv nema istu težinu kao prije kad je milijun dolara bilo baš puno. Danas to pokrije desetak godina mirovine u Kaliforniji.
Racunanje koliko novca je dovoljno za financial independence (preferiram taj termin a ne penzija jer penzije, u smislu kako se u svetu i tamo shvataju, ne postoje u USA) je matematicki trivijalna stvar. Samo mi reci koliko dugo ces da zivis, koliko hoces da trosis godisnje (ne zaboravi da predvidis i zdravstvene troskove tj. svoje zdravlje), kolika ce biti stopa inflacije svake godine to tvoje smrti i kolika ce biti stopa zarade tvog portfolija do tvoje smrti.
Znaci nije problem finansijska matematka nego, kao i skoro uvek, varijable iz realnog zivota koje ne mozemo znati. Ono sto mozemo je da testiramo nase pretpostavke na osnovu istorije marketa i medicinskih statistika ljudi slicnih nama (uz oprez) i da vidimo da li bi prezivele najvece turbulencije (svetske ratove, krahove, skidanje sa zlatnog standarda, teroristicke napade, pandemije...). Dodatnu neizvesnot unose potencijalne promene raznih zakona vezanih za pasivni prihod i oporezivanje ljudi koji ne rade.
A onda, kada se dobije neki broj, savetuje se da se on poveca, najbolje cak i udupla "za svaki slucaj".
Beva, u ballparku si ali je racunica komplikovanija (recimo da li i koliko hoces da pomognes ili ostavis deci i ostalom potomstvu i kako) i personalna za svakoga.
Dobar pocetak je uzeti "4% forever rule" (ili 25 x godisnji trosak). Recimo ako trosim $40000 godisnje, $1M ce mi trajati "vecno" (uz pravilno investiranje). Ili $40000 * 25 = $1M. "Vecno" = "necu nadziveti svoju ustedjevinu".
Keyword za search je "FIRE" (Financial Independence Retire Early pokret) "Video igrica" je https://www.firecalc.com Dobar forum je https://www.bogleheads.org |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 29/10/2024 : 17:15:24
|
Ne znan koliko je novaca dovoljno u usa(a i ne zanima me) al znan da ne postoji kolicina novaca koju ne bi spicka da je iman. Iljade,milijuni,milijarde.. Nema love koju ne bi uspija spickat za zivota  |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
Topic  |
|