forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 108

vukozec
Senior Member1096 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 18/05/2019 :  19:56:17  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Ken Parker, epizoda PRAVA GOSPODA

Zanimljiva epizoda o južnjačkim dizidentima koji se ni nakon poraza Juga u Am. Građanskom ratu ne predaju već poduzimaju terorističke akcije i kuju prevrat. Berardiju u doba kad je pisao scenarij su sasvim sigurno umjesto južnjačkih terorista iz prošlih vremena na pameti bili puno mu bliži RAF i Crvene brigade, odnosno turbulentne talijanske i evropske sedamdesete. Njegov stav je jasan. Premda prema južnjačkim prevratnicima u stripu pokazuje simpatije, već od uvodne scene je jasno da je glavni lik ove priče, južnjački kapetan Collins proklet. Noćima nema mira zbog suboraca koje je ostavio da umru dok je on pobjegao. Time nam je dano do znanja da premda on nije zao kao neki ljudi koje je unajmio za svoje ciljeve, Collins je čovjek sa manom. On iskreno vjeruje da su njegovi ideali koji ga motiviraju iskreni. On se ne osvrće ni za kim tko mu stane na put do tog njegovog višeg cilja jer cilj opravdava sredstvo, već Collinsa muči jedino kad iznevjeri svoje suborce, a time i svoje ideale i samog sebe.

U današnjim novinama ovo piše na temu zadnjeg filma o Marvelovim Osvetnicima "Ideološki sukob Osvetnika i Thanosa istovremeno je i sukob moralne filozofije. I dok Kapetan Amerika zastupa Kantov moralni ozakon, po kojem se ne smije žrtvovati nikoga jer je svaki život bitan, Thanos je prigrlio filozofiju Johna Stuarta Milla po kojoj je cilj uvijek veće dobro za veći broj ljudi. "

Otprilike to je ono čime se bavi i epizoda Prava gospoda. Berardijev komentar terostičkih metoda je na tragu Kantova koda. Kapetan Collins je zbog svojih djela proklet i na kraju stripa ga mora stići neminovna kazna. Prave gospode među teoristima ne može biti, njihovi ideali uvijek imaju falingu, zato je i lik koji s iskrenim poštovanjem izgovara naslov epizode kao opis Collinsa, na kraju dvolični izdajnik koji mu je zabio nož u leđa. Je li Berardijev stav ispravan ili je on tek obični komformist, salonski ljevičar koji će deklamantarno biti za bolje društvo, ali koji će uvijek radije odabrati zaštitu vlastitog komfora, nego poduzeti (ili odobriti) pravu akciju? E to je pitanje o kojem se raspravlja već dugo, dugo (da se razumijemo, i ja se u životu vodim Kantovim kodom).

Odmaknimo se od političkog aspekta priče i Berardijevog svjetonazora, i promotrimo čisto tehničku izvedbu priče. U ovoj epizodi nominalni junak se pojavljuje tek nakon što više od trećine epizode prođe i služi da bi pokretao akcijski dio priče. Tu je i Pinkertonov agent za comic relief, dinamika epizode je sjajna. Uvijek kažem da me Berardi sa svojim stilom djeluje kao filmski/tv scenarist i upravo zbog toga mi je drag. Naravno ne bi mi bio drag da nije u toj izvedbi vješt - on je Hitchcock među strip autorima: žanrovski autor koji svoje priče obogaćuje sa vrckavim trikovima koji pozivaju publiku da se aktivno uključi u pračenje priče. Što se tiče Milazza, on mi je najdraži u eksplozivnim akcijskim prizorima koji protresu priču taman kad postane suhoparna.

Uglavnom, epizoda Prava gospoda je prava stvar.

Edited by - vukozec on 18/05/2019 20:10:01
Go to Top of Page
Page: of 108 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000