forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Tex Willer
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 224

tex2
Advanced MemberCroatia
16035 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 14/07/2018 :  10:26:14  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Stao sam malo sa čitanjem zbog SP, sad je na redu Španjolska kopča, za koju mi još nitko nije rekao ništa osim da je najgori Tex ikad, a onda Mješanac, idući tjedan 😉

quote:
Originally posted by darkwoodaxe

ok :)
yama je sam po sebi treš s tata bonelli/galep rukopisom, ova espectro glupost kao da je iz kante za smeće slučajno naljepljena na prvi dio priče kojeg bi već zaboravio poput još jednog bisera, tj. španjolske kopče.
kako ti se sviđa mješanac?

Go to Top of Page

Combatrock
Senior Member1970 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 15/07/2018 :  07:52:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Nije kopca najlosija ikad iako se oseca snazna pretenzija da bude. Dug je to serijal da kopca ponese tu laskavu titulu. A Caananski rudnici ne zna se ko pije ko placa a crtez je dobar. Onako malo karikaturalno.

dok srce kuca u nama
Go to Top of Page

darkwoodaxe
Average Member

Croatia
851 Posts

Member since 23/10/2006

Posted - 15/07/2018 :  09:08:14  Show Profile Show Extended Profile  Send darkwoodaxe a Private Message  Reply with Quote
slažem se u potpunosti.
ima tu još bedastih priča, samo teško je popamtiti i sve dobre epizode, a kamoli ove koje teže zaboravu.radi se o broju 364 iz 91. godine, dakle zlatno doba texa, između zs i sd, neposredno pred sastanak sa smrću i klopke u rudniku.
što reći, skriveni biser :)
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

3115 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 16/07/2018 :  15:06:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Tex gigant: Capitan Jack (br. 31)
P: 6, S: 6, C: 9, N: 6


Ne volim baš priče čija se radnja temelji na stvarnim povijesnim događajima i ličnostima jer je nezgodno glavne junake ubaciti u kontekst zbivanja. I onda kad prvo pažljivo pročitaš predgovor samo mi je u glavi usporedba koliko prikazano u stripu prati povijest... Atmosfera u stripu odlična zahvaljujući Breccinom crtežu a za radnju dojam je da je kraj zbrzan a Tex je na kraju ispao superheroj, on i Carson su pobili pola plemena.

Kad tvoj brod pocne puštati korijene u nepokretnosti luke, otisni na pucinu.

Edited by - Dwayne_Looney on 16/07/2018 15:07:10
Go to Top of Page

stojsins
Starting Member

Serbia
8 Posts

Member since 15/02/2018

Posted - 16/07/2018 :  18:14:51  Show Profile Show Extended Profile  Send stojsins a Private Message  Reply with Quote
Capitan Jack će biti sledeći Veliki Teks u izdanju Veselog četvrtka. Nadam se da će izaći krajem godine...

Lajke kere varošanke, kera sam i sam, odlicno vas znam...
Go to Top of Page

Combatrock
Senior Member1970 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 16/07/2018 :  20:15:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
A sto ne idu redom? Biraju po licnim afinitetima, opstem utisku, kvalietu crteza ili nema veze?

dok srce kuca u nama
Go to Top of Page

stojsins
Starting Member

Serbia
8 Posts

Member since 15/02/2018

Posted - 17/07/2018 :  06:16:32  Show Profile Show Extended Profile  Send stojsins a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Combatrock

A sto ne idu redom? Biraju po licnim afinitetima, opstem utisku, kvalietu crteza ili nema veze?


Biraju kako im se hoće... To je po meni mana VČ jer serijale istumbaju (izuzev redovnih brojeva), nikada neznaš šta ide sledeće...

Lajke kere varošanke, kera sam i sam, odlicno vas znam...
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

1134 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 17/07/2018 :  14:30:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Tajanstvena planina


Ocena: 4,8
Nemam običaj da dajem ocene ovih početnih, kratkih Teksovih priča, ali me je ova podstakla gomilom totalnih nelogičnosti, koje je tata-Boneli uneo u nju.
Kratak sadržaj:
Teks i Kit Viler lutaju jugom Teksasa (?) i tamo nailaze na grotlo ugašenog vulkana, u kome se ispostavlja da ima ljudi - Indijanaca tipa Asteka, koji obožavaju Sunce i prinose mu ljudske žrtve, a koji imaju kao robove pleme Pima (njih stotinak).
Obožavaoci Sunca žive u piramidi u centru kratera (koji nije veći od nekoliko storina metara u prečniku), Pime na uzvisini na obodu, stražari su po obodu kratera, a jedini prolaz je kroz usek pri dnu kratera (spolja).
Obožavaoci Sunca zarobe Kita, koga hoće da žrtvuju zajedno sa ćerkom poglavice Pima, a Teks treba da ih oslobodi.

Šta su nelogičnosti (samo postojanje takvih plemena, način izgradnje piramide i svega ostalog - ne komentarišem)?
Prvo... Pima ima oko stotinak - što znači da ovih drugih mora biti bar 200, da bi ih držali u pokornosti.
Od tih 200 - jedva da se videlo nekih 30-tak, a nije jasno ni gde bi se toliki smestili u onoj piramidi, koja je, inače, u stripu prikazana kako uglavnom zvrji prazna (prazni hodnici i prostorije).
Pime za vladajuće pleme obradjuju zemlju i gaje stoku - koju zemlju, kada je krater minijaturan i kamenit, a nijedna biljka nije prikazana (doduše, videlo se u jednom kadru nekoliko ovaca kako pasu travu, negde)?
Vrhovni vodja Obožavaoca Sunca je bradati strac(!), hipnotičkih moći.
Očekivao sam objašnjenje - da se radi o nekom bivšem madjioničaru koji se nametnuo OS-ima i koji je nastavio njihovu tradiciju, ali ne.
Za Đanluiđija je to normalan izgled jednog Indijanca.
Teks čim udje - pomaže jednom od ratnika i pridobija njegovu četu na svoju stranu (četu od 50-tak ratnika, od kojih se videlo, uvrh-glave - desetak).
A najludja stvar je, što kod Obožavaoca Sunca ne postoji nijedna žena - nijedna jedina nije prikazana.
Pa kako se razmnožavaju - kao amebe?


Nasuprot ovakvim temama (Đanluiđi obično napravi par klasičnih vestern priča, pa onda jednu ovakvu, misteriju), u "običnim" vestern pričama mi je Đani sasvim dobar.
Radjene su u klasičnom maniru, koji mladji čitaoci zovu "naivnim", a u stvari su takve storije mnogo bliže stvarnosti Divljeg zapada, nego današnje, sa nabudženim likovima i više mrtvih nego u Staljingradskoj bici.
Ovde ima više omašaja nego pogodaka (što je i realnost pucanja onim krbuljama iz XIX veka), krimosi često pobegnu od hvatanja, često ih Teks i ne predaje šerifima (što je danas nezamislivo), a da ne govorim o onim minijaturama, koje su ubačene u radnju, a koje odlično pokazuju da se u stvarnosti mogu dogoditi i scene koje nemaju veze sa glavnom radnjom, a koje su danas u potpunosti nestale (sve je do detalja isplanirano, nema ničega što može da poremeti plan glavnih junaka, a pogotovo ne neke glupe sitnice).EDIT:
Ovo sam zaboravio - u jednom kadru, iz prethodne priče, stoji:
"Ali Rejeva nada se ubrzo pokazala uzaludnom. Na šapi konja su vidljivi znaci ujeda zmije i malo kasnije,...."
Konjska šapa?
Ah, Sandra, Sandra,...

Edited by - Kontrast 2 on 17/07/2018 14:44:10
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnicaGermany
747 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 17/07/2018 :  15:26:59  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
MISLIM DA NEMA SPOJLERA ALI ZA SVAKI SLUČAJ


MISTERIOZNI TOTEM (G.L. Bonelli, Galleppini) 5,3,4,4 40%

Evo i mene malo na Texu. Zagorove porođajne muke sam već odavno apsolvirala. Imam potrebu baciti oko i na Texove. Krenula sam u to dobre volje i nadam se da to neće graničiti s mazohizmom.

Ova epizoda ima sve osobine prastarog stripa. Prvo što upada u oko je starinski crtež koji je prilagođen striscia formatu. Uz to imamo i dugačke dijelove naracije koje preskaču radnju koja bi kroz sliku i dijalog djelovala prerazvučeno za tempo koji nameće striscia. Osim jednih te istih kadrova puškaranja, kamenjara i jahanja, čak i lice Indijanke Tesah ukazuje na davna vremena. Skroz baca na glumice tog doba. (Ava Gardner i te starinske klasične ljepotice.)

Naivnosti ima na pretek. Indijanac Vučji Zub se uopće nije trebao uortačiti s Kofinom da bi se dokopao blaga. Ne vidim razlog zašto sam nije mogao ukrasti medaljon. Bačen je u funkciju sporednog lika iako od njega sve počinje. Bez njega Kofin ne bi ni znao za medaljon, a bez njegovog umijeća čitanja znakova Kofin bi i dan danas jahao po kamenjaru tražeći totem. Ali to je tako, dramaturgija, brzi tempo i stotine sitnih preokreta na malom broju stranica su bitniji od logike.

Medaljon koji je „mapa“ blaga, tajanstveni totem, blago, tajna skrovišta koja se otvaraju na poluge ipak daju ovoj pričici neki šarm. Baš me zanima daljini razvoj Texa, kada će postati rendžer, kada će upoznati Karsona, što će biti s konjem Dinamitom...
Go to Top of Page
Page: of 224 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000