forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 31/05/2020 : 10:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BLACK HAMMER: Kompletan serijalScenarij: Jeff Lemire - 5,5
Crtež: Dean Ormston - 7
Ocjena: 62,5%
Izdavač: Dark Horse
Žanr: superherojski


Iako je najpoznatiji po svojim autorskim stripovima, Lemireu superherojski naslovi nisu nepoznanica. Njegov je run na Animal Manu za vrijeme DC-evog rebrandinga New52 jedan od zanimljivijih naslova koji su tada debitirali. Međutim, ništa slično ne mogu reći za Black Hammer, superherojski strip koji je "originalno" stvorio za Dark Horse. Ovo "originalno" sam stavio pod navodnike čisto da naglasim da ovdje zapravo i nema ništa originalno s obzirom da Black Hammer funkcionira kao Frankensteinovo čudovište sastavljeno od mnogobrojnih komadića likova, radnji i koncepata koje su drugi pisci već otprije upotrebljavali kod DC-a i Marvela.

Iskreno rečeno, krenulo je zapravo stvarno dobro. Prva priča "Origin" služi kao sasvim lijep uvod u Lemireov svijet i likove. Iako se odmah od početka vidjelo da su odlike glavnih likova zapravo copy/paste već postojećih popularnih superjunaka, sami zaplet je bio dovoljno zanimljiv da me navuče na čitanje. Sve to većinom pada u vodu za vrijeme druge priče "The Event" gdje Lemire odbacuje gotovo sve originalne ideje koje je do tada imao i jednostavno se služi već ispričanim pričama drugih strip autora kako bi održavao radnju Black Hammera. Ovo možda neće biti toliko velik minus nekome tko nije baš upoznat s mitologijom DC i Marvel univerzuma, međutim meni je strašno išlo na živce. Uskoro nakon toga dolazimo do priče "Age of Doom" i što je radnja odmicala dalje, to sam prepoznavao sve više elemenata stripova drugih autora, a sve manje Lemireovih originalnih ideja. Zadnjih 7-8 brojeva serijala sam pratio bez ikakvog interesa za samu priču, već čisto iz znatiželje da vidim koga je još Lemire pokrao.

Zapravo bi dosta često na internetu naišao na recenzije koje Black Hammer opisuju kao "moderno remek-djelo" ili kao "Watchmen današnjeg doba" i moram priznati da mi se gadi to vidjeti. Šta se mene tiče, Black Hammer je strip koji je krenuo intrigantno, al onda je otišao u skroz drugu krajnost i pod izlikom hommagea pokrao sve šta se moglo pokrasti. Kažem, nekome tko nije toliko upućen u superherojski svijet to možda i neće biti toliko očito, no meni je baš smetalo. Šteta jer Lemire je inače odličan autor koji zna napisati kvalitetne stripove i stvarno ne znam šta mu je ovo trebalo. Black Hammer je za mene definitivno jedan od neopravdano razvikanih stripova kojeg se diže u nebo puno više nego što bi trebalo.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:32:35
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7109 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 31/05/2020 : 14:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Slažem se da ga ne treba baš dizati u nebo kao nešto najbolje ikad, al idalje mislim da je L&K jedno sasvim lijepo ostavrenje vrijedno čitanja više puta kako bi se otkrili svi njegovi detalji Ne znam, možda mi je toliko dobro leglo zato što me stvarno podsjeća na očeve mu knjige s kojima L&K dijeli dosta toga, a meni takve stvari baš odgovaraju.


Meni takve stvari uglavnom ne odgovaraju i sigurno je i to jedan od razloga što mi se strip nije svidio.

Inače, pročitao sam Nextwave i ni to mi se nije baš svidjelo. Nekako se sve skupa trudi biti cool i smiješno, a ne uspijeva u tome. Likovi su dosta površno obrađeni i potpuno nezanimljivi, a radnja i razne fore koje se provlače kroz strip su tek mjestimično uspjele. Kužim da je to sve skupa nekakva parodija poznatijih Marvelovih superjunaka, i možda bi mi dojam bio drugačiji da sam više upoznat s tim svijetom, no ovako će brzo otići u zaborav. Crtež mi je ok i u biti sam zbog njega uspio izdurati strip do kraja.

Dosta me podsjetilo to sve skupa na The Umbrella Academy, s tim da mi je potonji puno zabavniji i maštovitiji.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 31/05/2020 : 23:25:29  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
NEXTWAVE: Agents of H.A.T.E. jes zabavan, ali ništa spektakularno.
Zabavu i ludilo je meni Ellis priuštio sa Desolation Jones, šteta što je brzo ukinut i nezavršen.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/06/2020 : 09:58:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SWAMP THING by Rick VeitchScenarij: Rick Veitch - 7,5
Crtež: Rick Veitch, Alfredo Alcala, Stephen Bissette, Tom Mandrake, Tom Yeates - 9
Ocjena: 82,5%
Izdavač: Vertigo
Žanr: horror / fantasy


Šta se mene tiče, Mooreov Swamp Thing ne treba nastavak. Lijepo je završen, sve priče i zapleti su dovedeni do zadovoljavajućeg kraja i ne zahtjevaju nikakva nova poglavlja. Međutim, strip industrija je takva kakva je i serijali moraju ići dalje, zahtjevala to priča ili ne. Veitchov run koji je došao direktno nakon Moorea stvarno nije loš, već jednostavno djeluje pomalo nepotrebno. Veitch priča sasvim nelošu priču koja se nadovezuje na neke elemente koje je uveo Moore, no daje im i svoj autorski pečat. Najveći njegov problem je neiskusnost na scenarističkom području, tako da mu objašnjenja i zapleti često znaju biti pomalo besmisleni i nedorečeni. Posebno se to osjeti u prvom trejdu, Regenesis, no stvari se malo po malo popravljaju kako radnja odmiče i Veitchov scenarij postaje sve konkretniji i kvalitetniji. Drugi trejd, Spontaneous Generation, predstavlja značajan porast kvalitete, dok radnja u trećem trejdu (Infernal Triangles) već djeluje kao koherentno djelo koje je gušt čitati. Prava je šteta što su ovi trejdovi već odavno out of print i kako stvari stoje, DC ih nema namjeru ponovno reprintati.

Međutim, najbolji dio Veitchovog runa je zadnji, onaj nedovršeni. Zbog ovih i onih razloga, Swamp Thing putuje unazad kroz vrijeme i pritom upoznaje plejadu raznih DC-evih likova iz prošlosti. Tako susreće Sgt. Rocka i Easy Company za vrijeme Drugog svjetskog rata, zatim Enemy Acea u Prvom svjetskom ratu, western junake Bat Lasha, El Diabla, Jonaha Hexa i ostale, Tomahawka za vrijeme Američke revolucije te naposlijetku Shining Knighta, Merlina i demona Etrigana u Arturijanskom Kamelotu. Veitch piše zanimljivu priču i gušt je pratiti glavnog nam junaka na ovom putovanju dok obilazi sve ove pomalo zaboravljene i slabo korištene likove. Međutim, s brojem 87 i Swamp Thingovim posjetom Kamelotu nažalost završava Veitchova priča. Pravog i suvislog kraja nema zbog Veitchovog konflikta s uredništvom DC-a koje mu nije dopustilo da objavi završno poglavlje (broj 88) u obliku u kojem ga je on zamislio. Naime, sljedeći dio priče koji je trebao donijeti susret Swamp Thinga i Isusa Krista nikad nije ugledao svjetlo dana. Nakon što je Veitch iznio prijedlog poglavlja uredništvu, oni su ga prihvatili i cijela sveska je bila ne samo napisana, već i nacrtana te djelomično tuširana kada su glavešine DC-a ipak promijenile mišljenje i rekle Veitchu da će morati smisliti nešto novo. Naravno, Veitch na to nije pristao i automatski je prekinuo angažman na serijalu. Neil Gaiman, koji ga je svakako trebao naslijediti nakon završetka ove priče, također je iz solidarnosti prema Veitchu odustao od pisanja Swamp Thinga. Scenarističko kormilo je nakon toga preuzeo Doug Wheeler i završio priču na ne baš zanimljiv ni kvalitetan način, a broj 88 nije imao nikakve sličnosti s originalnim Veitchovim planom.

Ukoliko vas zanima scenarij za Veitchov broj 88, te slike nacrtanih stranica, kao i skice i nedovršene verzije, detalje možete naći na ovom linku: https://ohdannyboy.blogspot.com/2011/10/morning-of-magician-swamp-thing-meets.htmlTakođer, napomenuo bih da za vrijeme ove priče također svjedočimo i smrti Matta Cablea čija duša u obliku gavrana prelazi u Dreaming, svijet Morpheusa od Vječnih. Sjećate se gavrana Matthewa iz Sandmana? Ovdje vidimo njegov origin Za kraj, Veitchov run nije na istoj razini kvalitete kao i Mooreov, ali iskreno, to ne treba ni očekivati. Veitch je meni osobno uvijek bio bolji crtač nego scenarist, a to se posebno vidi ovdje. No i unatoč svemu tome, smatram da je njegov run vrijedan čitanja jer donosi neke stvarno zanimljive ideje i koncepte, plus je prelijepo nacrtan. Dobar dio runa je skupljen u tri trejda koja vidite gore na slikama, dok završno poglavlje s putovanjem kroz vrijeme nije nikad skupljeno i moguće ga je pročitati samo preko skenova originalnih sveski.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:32:49
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 01/06/2020 : 10:56:02  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Jel taj scenario bar stavlja tačku na njegov run?
Pročitao bih i ja ovo, ako mogu vidjeti bar takstom kako bi to sve završilo.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/06/2020 : 11:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Jel taj scenario bar stavlja tačku na njegov run?
Pročitao bih i ja ovo, ako mogu vidjeti bar takstom kako bi to sve završilo.Taj scenario služi kao kraj priče s putovanjem kroz vrijeme, a je li to Veitch zamislio i kao kraj cijelog runa, to stvarno ne znam. Mislim, možda ima negdje informacija na netu (tj. vjerojatno ima), al sad se ne mogu točno sjetiti.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 01/06/2020 : 12:46:25  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Ok, hvala
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
9275 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 01/06/2020 : 12:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Imam to (zašto mislim da sam baš od tebe Paak to kupio?) i pročitao sam nakon Moorea i ničeg se skoro ne sjećam... Možda je stvarno bilo nezahvalno odmah nastaviti...

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/06/2020 : 14:08:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Imam to (zašto mislim da sam baš od tebe Paak to kupio?) i pročitao sam nakon Moorea i ničeg se skoro ne sjećam... Možda je stvarno bilo nezahvalno odmah nastaviti...Lako moguće. Imao sam cijeli Veitchev run na papiru, sva tri trejda i sveske ove zadnje priče, pa sam ih prodao, al ne znam kome Tako da moguće da su završili u tebe.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11684 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 01/06/2020 : 20:28:08  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Rick Veitchov Swamp thing stvarno deluje zanimljivo. Nisam znao za ovo za poslednje poglavlje i susret sa Isusom Hristom, steta sto DC to nije dopustio da se objavi.
Secam se da cim sam zavrsio sa citanjem Murovog Stvorenja u izdanju Darkvuda, sam zeleo odmah da citam i Vicov nastavak jer je Djole u predgovoru spominjao njegov run, medjutim Darkvud to nikad nije planirao da objavi.

Nadam se da ce barem DC, ako vec nece neki nas domaci izdavac, objaviti Omnibus ili neko reprintovano izdanje zajedno sa originalnim scenariom i nacrtanim tablama za taj famozni #88. Ja bih bio sigurni kupac. Kao i za sve kasnije runove na Swamp thingu. Od svih ,,superherojskih" likova, Swamp Thinga najvise volim.

Edited by - going going on 01/06/2020 20:28:41
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
1312 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 02/06/2020 : 11:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Slažem se da ga ne treba baš dizati u nebo kao nešto najbolje ikad, al idalje mislim da je L&K jedno sasvim lijepo ostavrenje vrijedno čitanja više puta kako bi se otkrili svi njegovi detalji Ne znam, možda mi je toliko dobro leglo zato što me stvarno podsjeća na očeve mu knjige s kojima L&K dijeli dosta toga, a meni takve stvari baš odgovaraju.Da, to je i kod mene bio slučaj. Isto bih stripu dao 9/10.
Čak me nisu ni toliko zasmetali likovi, koliko god da su nerijetko bili glupasti i cmoljavi. Jer takvi su tinejdžeri.
Obično tek u kasnoj retrospekciji shvatimo koliko smo bili blentavi i nezreli u tim pubertetskim godinama.
Kako King jednom reče: Ako ti se sviđalo biti tinejdžer, onda zbilja nešto nije u redu s tobom ;)
Kako meni netko reče: Previše citiraš Kinga i Bukowskog

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 02/06/2020 : 18:27:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BATWOMAN: ElegyScenarij: Greg Rucka - 8
Crtež: J. H. Williams III - 9,5
Ocjena: 87,5%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski


Ukoliko do sada niste upoznati s likom i djelom Batwoman, nema boljeg mjesta za početak od Elegy. Radi se o poprilično samostalnoj priči za čije čitanje ne trebate biti detaljno upoznati s mitologijom DC univerzuma i sasvim osnovno znanje o Batmanu će biti dovoljno. Iako bih rekao da se u osnovi radi u krimiću, nadnaravni elementi su također poprilično zastupljeni. Rucka odlično vodi radnju i u načelu nemam nekih velikih zamjerki osim što bi volio da je kraj malo manje otvoren, tj. bilo bi mi draže da je donekle konkretniji. Srećom, Rucka je već iskusan scenarist i zna odlično voditi priču te držati čitatelja zaokupljenog cijelo vrijeme. Sjajno nas upoznaje s Batwoman i njenom paletom popratnih likova, kako pozitivnih, tako i negativnih, a radnja koju nam prezentira je zanimljiva, maštovita i dugo pamtljiva nakon čitanja. Što se crteža tiče, svi vi koji ste upoznati s radovima J. H. Williamsa III znate što možete očekivati. Vi ostali, pravac na Google i bacite oko na njegove crteže. Čovjek je jedan od najoriginalnijih crtača današnjice i ovdje je fenomenalan. Kadriranje, boje, različiti stilovi crtanja, sve je tu i sve to zajedno izgleda stvarno odlično. Usudio bih se reći da je Elegy jedan od najljepše nacrtanih mainstream superherojskih stripova današnjice, a kad još uz to imamo i stvarno dobru radnju, teško je ne preporučiti čitanje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:33:01
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 04/06/2020 : 18:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
FINAL CRISISScenarij: Grant Morrison - 6
Crtež: J. G. Jones & Doug Mahnke - 8
Ocjena: 70%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski


Baš sam se nedavno zaželio DC eventova pa mi je palo na pamet da nema boljeg trenutka za ponovno pročitati Final Crisis. Prvi put sam ga čitao prije dobrih 6-7 godina, ako ne i više i ne mogu reći da sam baš bio zadovoljan. U načelu volim Morrisonove radove, ali ako ćemo iskreno, svjestan sam da nekad zna biti poprilično teško čitljiv. Glavni problem Final Crisisa leži u tome što se sastoji od dobrih ideja prezentiranih na loš način. Priča sama po sebi sadrži dovoljno zanimljivih i maštovitih elemenata da me zadrži zainteresiranim od početka do kraja, no sami scenarij je nekoherentan, razbacan, zbrzan i ostavlja previše neredan dojam da bi u spomenutim pozitivnim stvarima mogao uživati u potpunosti. Morrison narativ je kaotičan, često skače s lika na lika, dok dijalozi često ne djeluju niti malo prirodno te bi znao imati osjećaj kao da likovi govore u natuknicama. Međutim, trenuci koji su dobri, stvarno su dobri. Posebno se to odnosi na dijelove priče u kojima se pojavljuje Barry Allen, ali i na fenomenalni dvodijelni mini-serijal Superman Beyond koji upada u sredini ove velike priče. Morrison još jednom pokazuje da odlično razumije Supermana i ova dva broja čine daleko najkvalitetniji dio cijele Final Crisis sage. Također, strašno mi se sviđa povezanost prapovijesti DC univerzuma preko Anthroa, prvog čovjeka i post-apokaliptične budućnosti u kojoj susrećemo Kamandija.

Jones i Mahnke na crtežu rade vrlo dobar posao i znatno podižu ukupni dojam cijelog stripa. Posebno su mi u sjećanju ostali kadrovi u kojima su zastupljeni Atomic Knightsi, crtež u tim poglavljima odlično dočarava koliko je čovječanstvo blizu poraza od strane Darkseidove ruke. Za kraj, mislim da se Final Crisis negdje tijekom nastanka urušio pod svojom težinom i da je Morrison tu i tamo udario po kočnici, dobili bi puno kvalitetnije djelo.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:33:13
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
7359 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/06/2020 : 19:22:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

FINAL CRISIShttp://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=597.msg629415#msg629415
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 04/06/2020 : 19:28:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Vidim da se manje-više slažemo u svemu osim po pitanju crteža Ali da, mogu se poistovjetiti s dosta stvari koje si tu napisao. Zaboravih reći da FC ostavlja nešto bolji dojam ukoliko ga se čita kao jedno poglavlje fenomenalnog Morrisonovog Batmana, no slaba mu je to utjeha.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/06/2020 : 12:06:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HAWAIIAN DICK: Byrd of ParadiseScenarij: B. Clay Moore - 7,5
Crtež: Steven Griffin - 8
Ocjena: 77,5%
Izdavač: Image Comics
Žanr: krimić / noir


Honolulu, američki teritorij Havaji, 1953. godina. Šest godina prije negoli će Havaji postati pedeseta članica Sjedinjenih Američkih Država, inspektor Byrd uz pomoć policajca Mo Kalame i lokalne djevojke Kahami istražuje naizgled jednostavan slučaj otmice i ubojstva. Međutim, malo po malo će uvidjeti da su u igru upleteni i neki neočekivani igrači...

Krimić s elementima noira na Havajima 50'ih godina prošlog stoljeća? Mislim da ne trebam u detalje razlagati zašto me ovaj naslov privukao. Iza donekle neobičnog imena (izraz "private dick" u prenesenom značenju označava privatnog istražitelja) krije se dobra priča koja jednostavno mami atmosferom i mjestom na kojem se radnja odvija. Standardno za noir žanr, priča se sve više komplicira kako radnja odmiče, no B. Clay Moore ni u jednom trenutku ne gubi kontrolu nad zapletom. Rekao bih da je ovo sasvim pitak i zanimljiv krimić koji će svakako dobro leći ljubiteljima žanra. Pomalo neočekivano, pojavljuju se i neki nadnaravni elementi koji mi baš i nisu legli i više bi volio da se autor zadržao u granicama realnosti, ali i unatoč tome, Byrd of Paradise je strip vrijedan čitanja. Međutim, koliko god priča bila zanimljiva, prava zvijezda ovog naslova je crtač Steven Griffin. Istina, crtež sam po sebi možda i nije toliko očaravajuć, pogotovo uzmemo li u obzir nerijetke devijacije u licima, kao i u proporcijama glavnih likova (koje su tu i tamo nezgrapno izvedene), no fenomenalne boje ga uzdižu na viši nivo. Nekome će se ovakve boje možda činiti previše šarene, ali meni perfektno odgovaraju i izdvojio bi ih kao element Hawaiian Dicka koji ostavlja najupečatljiviji dojam. Nije stoga ni čudno što je Griffin tri godine za redom (2004., 2005. i 2006.) bio nominiran za Eisnerovu nagradu za najboljeg kolorista zbog svog angažmana na ovom serijalu. Ovdje navedena naslovnica nije stvarno mjerilo, te stoga ukoliko ste zainteresirani, preporučam da progooglate ovaj naslov i vidite koliko Griffinove boje znaju biti lijepe.

Byrd of Paradise je tek prvi od sveukupno četiri Hawaiian Dick mini-serijala koliko ih je do sada izašlo i jedva se čekam baciti na nastavak, The Last Resort.


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:34:30
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/06/2020 : 19:32:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
KILL THE MINOTAURScenarij: Christian Cantamessa, Chris Pasetto - 7,5
Crtež: Jean-Francois Beaulieu, Lukas Ketner - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: Image Comics
Žanr: povijesni fantasy


Kill the Minotaur je šestodijelni Imageov mini-serijal iz 2017. godine i služi kao sasvim pitka i zanimljiva avantura ispričana kao alternativna verzija klasičnog starogrčkog mita o Tezeju i Minotauru. U odnosu na originalni mit, autori nam ovdje donose neka zanimljiva odstupanja koja su vrlo dobro uklopljena u samu prirodu priče. Negdje na polovici serijala imamo i zanimljiv te pomalo neočekivan twist koji neću navoditi za slučaj da budete čitali. Likovi su sasvim lijepo karakterizirani i djeluju živo i uvjerljivo. Što se crteža tiče, mišljenja sam da su ljudi mogli biti malo bolje nacrtani, no zato se crtači iskupljuju prelijepim kadriranjem prirode i okoliša. Međutim, ono gdje najviše briljiraju je sam dizajn Labirinta na Kreti. Nacrtan je naprosto nevjerojatno maštovito i impresivno te djeluje baš onako kako bi očekivali da će izgledati mjesto gdje se isprepliću povijest i mitologija. Moram biti iskren i reći da za nijednog od spomenutih autora nisam ranije čuo, ali svi odreda su odradili sasvim korektan posao. Kill the Minotaur nije nikakvo remek-djelo niti to uopće pokušava biti, no ukoliko tražite nešto kratko, lijepo nacrtano i zabavno, plus ako ste ljubitelji povijesne tematike i grčke mitologije, preporučam čitanje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:34:50
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/06/2020 : 18:01:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE WIZARD'S TALEScenarij: Kurt Busiek - 8,5
Crtež: David T. Wenzel - 9,5
Ocjena: 90%
Izdavač: IDW
Žanr: fantasy / all ages


Dobrodošli u zemlju Vječne Noći. Njen vladar, zli čarobnjak Bafflerog Rumplewhisker, posljednji je u nizu iz loze zlih čarobnjaka koji stoljećima teroriziraju nedužne i bespomoćne seljake i ostale žitelje zemlje u kojoj svjetlost Sunca nije viđena već generacijama. Baš kao i njegov otac, djed, pradjed i mnogi drugi daleki preci, Bafflerog bi trebao danonoćno zagorčavati život svim ljudima Vječne Noći. Kažem "trebao bi", no Bafflerog to ne radi. Zašto, pitate se? Zašto Baffleroga nitko od ostalih zlih čarobnjaka ne može organski smisliti? Jednostavno rečeno - zato što je dobar. Zato što u njemu nema ni zrnca zla. A to za jednog zlog čarobnjaka može biti itekako veliki problem.

The Wizard's Tale je predivna bajka namijenjena svim uzrastima te u njoj jednako mogu uživati kako odrasli, tako i mladi čitatelji. Odavno je poznato da je Kurt Busiek veoma kvalitetan pisac, a ovdje nam pokazuje da je sposoban napisati i jednu pravu pravcatu bajku koja može dobro leći svim čitateljskim skupinama. The Wizard's Tale je u svojoj srži klasična priča o borbi dobra i zla, no Busiek se tu vješto poigrava s klišejima fantasy žanra i radnju čini svježom i modernom, a da pritom zadržava osjećaj svevremenosti. Posebno želim naglasiti i Wenzelov crtež koji je, jednom riječju, maestralan. Ovih par tabli što sam dolje okačio su tu čisto da vidite kako to otprilike izgleda, ali vjerujte mi da je strip nacrtan fenomenalno dobro. Maštovit je, bajkovit, krcat je detaljima i malim kadrovima koje ne primjećujemo na prvu. Svaka sličica je malo remek-djelo, bogato je ukrašena i apsolutno prelijepo obojana. Mišljenja sam da je ovo strip koji će dugo godina izdržavati test vremena i preporučio bi ga svima koji ne misle da su bajke samo za djecu, ali i kao lijep poklon mlađim čitateljima koji iz njega mogu puno toga naučiti. Nije da ikome stavljam bubu u uho (lažem, naravno da jesam ), ali bilo bi tako lijepo kad bi ovo vidjeli u domaćem izdanju. Bezvremena priča, predivan crtež i još bolji kolor, strip koji bi se svidio i velikima i malima - samo čeka domaće izdanje s dobrim prijevodom i na velikom formatu.


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/06/2020 12:35:05
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
3537 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/06/2020 : 00:58:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Topic je prepun odličnih predloga!

Ako ti se već toliko dopao The Wizard's Tale, overi Busiekov The Autumnlands. Takođe fantasy...
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/06/2020 : 09:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
The Autumnlands mi je već dugo u planu za čitanje, a nikako da krenem. Doć će na red prije ili kasnije

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/06/2020 : 15:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
STRIPOVSKA BALJEZGANJA #2

Za sve su krivi Alan Moore i Zack Snyder.

Godina je 2009. i na prvoj sam godini faksa. Garsonjera na Trešnjevci, treći kat ogromne zgradurine odma blizu pijace. U gradu ne znam nikoga. Od cile moje ekipe nitko nije doša studirat u Zagreb, svi su upisali fakultete ili u Splitu ili u Zadru ili ih uopće nisu upisali i ostali su doma, u Podgori. Ne znan koji je bio ni dan ni misec, al bilo je rano popodne i dopisivao sam se s jednim prijateljem priko MSN-a (sjećate se MSN-a?). Pričamo tako o svemu i svačemu, kad odjendom on spominje da je pogleda neki novi superherojski film i da mu je je bio skroz dobar. Kaže, zove se Watchmen. Ja onako neupućen nemam pojma o čemu se radi. Govori mi on da su glavni likovi Rorschach, Nite Owl, Doctor Manhattan i još neki drugi... Ja idalje nemam pojma o kome on to priča. Domet moje tadašnje upoznatosti sa stripovima su bili Zagor, Dylan Dog, Tex i nešto sitno Nathana Nevera, dok sam za Supermana, Batmana i ekipu zna isključivo priko filmova.

Kad smo završili dopisivanje, ne da mi đava mira i pogledam malo po internetu šta se može iskopat o Watchmenima. Gledam malo i nikako mi nije jasno kako se konstantno spominje da je to jedan od najutjecajnijih stripova svih vremena, a nigdi u njemu nema ni jednog jedinog junaka za kojeg sam čuo. Kratak sadržaj s interneta mi je djelovao dovoljno zanimljivo da mu dam šansu, no zbog svoje (ponekad i meni iritantne) navike, uvik prije gledanja filma koji je snimljen prema literarnom predlošku volim pročitat djelo u originalnom mediju. Ne znam jesam li se isti dan ili sutradan uputio u Stripovi na Kvadrat i tamo naša mekokoričeno izdanje Watchmena. Kupio sam ga, odnio u stan i počeo čitati. Mislim, glupo je ovako s ovolike vremenske distance uopće pokušati rekreirati osjećaje koji su mi se tada vrtili po glavi. Prvo sam bio zbunjen koliko je to drugačije od Zagora, koliko je kompliciranije, šire, grandioznije, drugačije... Ništa protiv Zagora, naravno, dan-danas znam tu i tamo pročitat pokoju epizodu, al s Watchmenima sam otkrio nešto šta mi je isti tren sjelo. Ne samo šta se tiče radnje, već i načina na koji je ona ispričana, načina na koji je sve to nacrtano... Watchmeni su mi otvorili vrata ne samo superherojskim stripovima, već i općenito američkim stripovima svih žanrova. Ko da su svi oni kiosk Bonelliji bili tek priprema za ovo. Uglavnom, nakon čitanja sam pogleda i film i usprkos svim negativnim stvarima koje se često spominju, meni je dobar.

Tako da eto, za sve su krivi Alan Moore i Zack Snyder.

P.S.
Za kraj, ovo dolje je moj post s foruma iz 2009. godine u kojem pišem dojmove nakon prvog čitanja Watchmena Mulac koji je do tada zna za svega par stripova s kioska otkriva nešto sasvim novo... Drago mi je da je post još tu, priko 10 godina kasnije. Nego, znate šta je smišno? Prošle godine sam nakon dugo vrimena opet pročita Watchmene i dojmovi su isti. Idalje me fascinira, idalje me očarava ko i nakon prvog čitanja.

quote:
Originally posted by Paka01

WATCHMEN

Evo još stojin i ne virujen kako je ovo bilo odlično... I stvarno se ne sićan kad sam zadnji put bija ovako oduševljen nekim stripom/knjigom. Ne izlaze mi iz glave one zadnje scene, Rorshachova smrt, odlazak Dr. Manhattena i na kraju, je li Rorshachov dnevnik pročitan? Dubok strip, puno podtema koje bi me nekad zainteresirale i više od glavne radnje (je li Hooded Justice zapravo onaj Rolf kakoveć, mentalni slom Mothmana)... Ma sve!

Ne znan šta da kažen više, predobro djelo, stvarno predobro.


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 08/06/2020 : 15:31:23  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Tako su mene dernule 2005. piratske verzije Godine prve, Betmen: Crno i bijelo i Sin Siti. Prije toga čitao ponekad pokojeg Dilana Doga koji bi mi pao šaka (i naravno, u djetinjstvu ostalu standardnu bonelijanu i ese-gese). Pogledam film Sin Siti i slučajno naletim u gradu na štandu na piratsku verziju stripa, reko' hajd da vidim kako to izgleda na papiru. Naravno, oduševim se i na sajmu knjiga u BL naletim na pirate ovih gore Betmena, pa kontam, da dam šansu i tome.
Nije više bilo povratka poslije toga :D
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7109 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 08/06/2020 : 15:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ja sam čitao sken Watchmena tamo nekad 2005./06. i isto me oduševio. Nikada ga nisam čitao u papirnatom izdanju i evo, baš danas mi stigle kviz-nagrade i među njima Čuvari. Čitati ću ih s velikim guštom.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11684 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/06/2020 : 01:48:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Paka naslov ne bi trebalo da bude Za sve su krivi Alan Moore i Zack Snyder vec za sve je kriv pa ime tvog prijatelja koji ti je rekao da je pogledao film.

Ja ne mogu tacno da se setim zasto sam pored Bonellija poceo da citam
i americke i francuske stripove.
Ali secam se da je bila 2012. i da sam nabavio u izdanju Belog Puta Nadzirace i prvi broj Sin Sitija i da je bio prolecni raspust u skoli i da sam ih oba progutao. I kao sto kazes to odusevljenje, secam se osecaja i fasciniranosti kada sam oba stripa procitao. Prelepo. Kakvo je to otkrovenje i odusevljenje bilo za jednog 15ogodisnjaka.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/06/2020 : 09:43:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Paka naslov ne bi trebalo da bude Za sve su krivi Alan Moore i Zack Snyder vec za sve je kriv pa ime tvog prijatelja koji ti je rekao da je pogledao film.
Hm, da, istina

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000