forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA 45 - Berlin
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12197 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 28/03/2021 :  21:07:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

U krivu si, ne samo da sam pročitao brojne D&Q naslove nego brojne i imam jer su izvanredni. Nigdje nisam napisao da su D&Q izdanja loša. I ovo što sam napisao vrijedi po mom mišljenju ne samo za neke D&Q naslove, nego i za neke naslove drugih izdavače, ali i za TV serije nekih TV kuća.


quote:
Originally posted by Peyo

A da D&Q ima izvanredna izdanja to znam odmalena, a imam maltene godina kao Broj Jedan.


Ok, s obzirom na ovo, sada su mi tvoje prethodne izjave o izdavačkoj kući Drawn & Quarterly još čudnije.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12197 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 28/03/2021 :  21:22:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Koliko sam knjiga pročitao, koliko sam dokumentaraca (nebrojeno) pogledao, TV serija i filmova na temu predratne Njemačke mogao bih i sebe nazvati poznavateljom povijesti Weimarske Republike. Uopće ne sporim niti sam osporavao da Jason Lutes to jest. 3 stranice refereci i nadahnuća na kraju ove knjige govori u prilog tome.

To što mislim da je rezultat osrednji povezano je s mojim razmišljanjem da se s obzirom na period koji obrađuje mogao napraviti puno bolji strip. Prvi TPB Berlina sam pročitao prije 20 godina i prodao sam ga nezadovoljan time što je previše prostora posvećeno likovima i događajima koji mi nisu bili osobito zanimljivi. Zbog pohvala kompletnom djelu očekivao sam zanimljivije nastavke, ali samo ovlaš su dotaknute neke meni zanimljive teme. TV serija Babylon Berlin koja dotiče neke iste teme mi je neusporedivo bolja i zanimljivija. Ako maknemo povijesni period u kojem se događa radnja i koncentriramo se na život samih likova moja ocjena za strip Berlin bi bila malo veća. A spomenute teme su univerzalne i nisu posebno vezane samo za to razdoblje. A danas je jako popularno spominjati ih i u pravilu radovi s tim temama dobivaju nagrade što neki autori obilato i uvjeren sam svjesno koriste.Ok, ako toliko dobro poznaješ povijest Weimarske Republike, onda ćeš se vjerojatno složiti da se teme koje si pobrojao uklapaju u navedeno povijesno razdoblje. I LGBT tematika, i rasizam, i narkomanija, kao i činjenica da su rat i loša ekonomska slika utjecali na obitelj kao instituciju. Mnoge su teme univerzalne, ali u ovom slučaju Lutes ne odskače od onoga što smo imali priliku vidjeti u povijesnim izvorima i radovima.

Također, ne vidim ništa problematično u tome što su spomenute teme sada popularne. Vremena se mijenjaju. Drago mi je što napokon i mainstream umjetnička djela progovaraju o drukčijim likovima iz pera drukčijih autora.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12197 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 28/03/2021 :  21:26:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

A malo mi ide Bušido više sa tom političkom korektnošću,rekao bih sad nešto na temu pederastije,rasizma i pomenutih stvari,ali neću,otkud znam,ne može se više nigde slobodno ni izražavati a da te ne okarakterišu kao homofoba,rasistu...a ne pije mi se ban.


Anto, politička korektnost ne postoji. To je izmišljotina.

Ili si šupak prema ljudima koji su drukčiji od tebe, ili nisi. Treća opcija ne postoji.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
7277 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/03/2021 :  22:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido
Ok, s obzirom na ovo, sada su mi tvoje prethodne izjave o izdavačkoj kući Drawn & Quarterly još čudnije.Provjerio sam malo, ostale su mi u sjećanju (ima li ičeg krhkijeg?) neke liste nominacija nagrada gdje je bilo puno D&Q naslova, ali sam vidio da Fantagraphics ima čak i više ovakvih sadržaja i kombinacija kakve sam spomenuo tako da to ide u prilog tvojim tvrdnjama u vezi D&Q-a.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
8366 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 28/03/2021 :  22:26:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Anto, politička korektnost ne postoji. To je izmišljotina.Ne bih se složio.

quote:
Originally posted by Mr. Bushido
Ili si šupak prema ljudima koji su drukčiji od tebe, ili nisi. Treća opcija ne postoji.Složio bih se

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
17827 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/03/2021 :  22:28:39  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
+1 na pakinja,ali ajde sad da ne idemo u oftopik.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
7277 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/03/2021 :  22:37:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Anto, politička korektnost ne postoji. To je izmišljotina.Složio bih se.

quote:
Originally posted by Mr. Bushido
Ili si šupak prema ljudima koji su drukčiji od tebe, ili nisi. Treća opcija ne postoji.Složio bih se
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member3428 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 28/03/2021 :  22:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Za mene je berlin remek djelo. Sve ono sto mu vi ovdje zamjerate ja smatram vrlinama. Fokusiranost na likove i njihove odnose gdje povijesni dogadjaji sluze samo kao kulisa je bit i najveca prednost ovog stripa. Njihova obicnost je dodatni plus.Ovo boldano.

No ne bih rekao da povijesni događaji služe samo kao kulisa. Fokus ovog stripa je itekako na povijesnoj zbilji toga doba, između ustalog i zato jer smo mi cijelo vrijeme itekako (pod)svijesni koliko su ti događaji bili dramatični, konfliktni, nevjerojatni i presudni za povijest ljudskog roda otad naovamo.

No da, to što se o tim dramatičnim okolnostima i događanjima priča kroz perspektivu svakodnevnice tzv. "običnih" ljudi jest najveća vrlina ovog se stripa, koju izgleda mnogi nažalost ne prepoznaju.

Edited by - vukozec on 28/03/2021 23:00:26
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
3640 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 28/03/2021 :  23:55:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Serija Babylon Berlin podjednako je krimi priča, koliko i dosta-obuhvatna slika jedne epohe, što je čini umetnički relevantnom.

Bar u ovom delu, koji sam gledao (http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=283.msg662835#msg662835).

Što se stripa Berlin tiče, posle serije me baš privlači tematika, možda ga i nabavim. Ako nije dosadan, verovatno je dobar, mada je "dosadnost" prilično subjektivna kategorija u ovakvom slučaju i uopšte.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
7277 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/03/2021 :  00:24:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Serija Babylon Berlin podjednako je krimi priča, koliko i dosta-obuhvatna slika jedne epohe, što je čini umetnički relevantnom.+1 (nije mi se dalo otpisivati, ali kada si već ti napisao).
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnikWestern Samoa
6211 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 19/05/2021 :  16:29:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
Baš mi se svidio "Berlin". S obzirom na ne baš oduševljene reakcije na forumu nisam imao prevelika očekivanja. A kako sam ga slučajno na aukciji dohvatio došao je i red za čitanje.

Ovo povijesno razdoblje između dva svjetska rata me uvijek zanimalo i privlačilo, a pogotovo taj kaos koji je vladao u Njemačkoj između ratova. Lutes nas ovdje i te kako uvlači u razdoblje u kojima se našao Berlin krajem 20-ih godina prošlog stoljeća. Izrazito zarazna priča, na početku s malo sporijim tempom dok se ne upoznamo s nekoliko likova koji su u središtu tih zbivanja. Likovi i njihovi odnosi su sasvim solidno karakterizirani. Nije da se možemo s njima poistovjetiti, ali to nije ni bit cijele ove priče. Glavni lik je u stvari sami grad, već tada središte umjetnosti i liberalnih načela koji se našao u vrtlogu povijesnih turbulentnih odnosa nakon pada carstva, uspostavljanja republike te borbe komunista i nacista za preuzimanje vlasti. U cijeloj toj zbrci pratimo sudbine jedne buduće slikarice biseksualke koja pokušava pronaći svoje mjesto u Berlinu, jednog idealista novinara čiji ideali padaju bacajući ga u depresiju nakon uspona nacizma, jedne radničke njemačke obitelji koja se raspada zbog različitih političkih svjetonazora, zatim i židovske obitelji koji polako gubi tlo pod nogama i još brojnih likova koji pokušavaju opstati u olujnim vremenima koji se nadvijaju nad Berlinom. Lutes sve to prikazuje nenametljivo, s takom lakoćom uopće ne forsirajući pojavu nacizma već na lagan, suptilan način pokazuje njihov polagani uspon koji će poslije dovesti do svima nama znanih nesagledivih posljedica.

Svakako djelo za svaku preporuku s tim da predlažem da se čita polagano, jer nije štivo koje se guta u dahu (ja sam ga čitao tjedan dana).

9/10
Go to Top of Page

Unngenant
New MemberSerbia
240 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 07/11/2021 :  15:35:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
Epski strip u svakom mogućem smislu...Nemam šta dodati osim, bukvalno jedne sitnice koja mi se jako svidela jer nije za očekivati da se time bavi (istorijski-kulturni presek)...a to su oni mali introspektivni oblačići što važnih što apsolutno nevažnih likova u stripu...iako i to ima svoj formu i cilj, jako mi se svideo kao dodavanje dodatnog layer u samom stripu...

Obavezno štivo sa ovim je Crvena RozaSvakako 5 ko vrata.

https://www.goodreads.com/user/show/7812972-marko-jovanovic

Edited by - Unngenant on 07/11/2021 15:35:39
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000