forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 20/06/2020 :  23:51:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Danas je solar objavija moju recenziju Fractionovog Hawkeyea
https://www.stripovi.com/recenzije/album-album-klo-sp-17-oko-sokolovo/2449/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 25/06/2020 :  13:19:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
RASLScenarij: Jeff Smith - 8,5
Crtež: Jeff Smith - 8,5
Ocjena: 85%
Izdavač: CB
Žanr: Akcijski SF krimić


RASL je dokaz da Jeff Smith nije one hit wonder autor koji osim Bonea nema ništa drugo za ponuditi. Iako je on sam ovaj strip opisao kao "sci-fi noir", ja bih se usudio reći da noir elementi nisu skroz u prvom planu, već da kroz dobrih 450-ak stranica pratimo jednu izrazito kvalitetnu akcijsku priču u isto vrijeme ukorijenjenu u znanstvenu fantastiku, ali i prožetu elementima krimića. Glavni lik, kojeg u početku znamo jedino po akronimu RASL, za život zarađuje kradući i preprodavajući umjetnine iz paralelnih svemira. Uz pomoć posebnog uređaja koji mu omogućuje prelazak s jedne Zemlje na drugu, RASL životari od jednog trenutka do drugog, nikad se ne zadržavajući predugo na istom mjestu. Međutim, prošlost nikad nije daleko i vrlo brzo nam postaje jasno da njegove krađe umjetnina nisu jedini razlog zbog kojeg bježi s jednog svijeta na drugi. U tom se trenutku odmotava klupko puno dublje priče koja je prožeta prijateljstvom, mržnjom, znanošću, legendama, ljubavi i izdajom...

RASL je stvarno dobar strip. Ukoliko ste čitali Bone (a svesrdno se nadam da jeste), prepoznati ćete neke paralele u načinu prepričavanja i vođenja radnje, no budite sigurni da su ta dva stripa poprilično različita jedan od drugog. Dok je Bone prava fantasy bajka epskog karaktera namijenjena kako mladim, tako i starijim čitateljima, RASL je punokrvni akcijski SF film na papiru. Bez da otkrivam detalje, rekao bih da me tematski podsjeća na Nolanov film The Prestige, no stvarno ne želim previše prepričavati jer smatram da biste ovo svakako trebali pročitati. Autor nam na kraju priče ne otkriva odgovore na sva postavljena pitanja, već neke stvari ostavlja na maštu čitatelju. Meni sa takav pristup sviđa i rekao bih da Smith u svakom trenutku zna što radi, odnosno prazni hod ne postoji. Smithov crtež je meni uvijek lijep za vidjeti, bilo da je crno-bijel ili u boji. Baš kao i Bone, RASL je objavljen i u crno-bijelom izdanju i u koloru, a na vama je da se odlučite koja vam se varijanta više sviđa. Ja sam čitao obojano izdanje na koje nemam nikakve zamjerke i rado bih ga volio imati na polici.

Edited by - Paka01 on 25/06/2020 13:23:00
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 25/06/2020 :  21:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Još jedna recenzija je na sajtu! Ovaj put je to Challengers of the Unknown Must Die!
Prva kolaboracija Jepha Loeba i Tima Salea, bacite oko.

https://www.stripovi.com/recenzije/challengers-of-the-unknown-cotu-dc-1-challengers-of-the-unknown-must-die/2452/
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
3449 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 26/06/2020 :  00:05:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
RASL sam krenuo čitati u epizodama još nekad davno i bio mi je baš dobar. Pojma nemam zašto sam stao. Morat ću i to nekako ubaciti u raspored.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/06/2020 :  10:05:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SUPERMAN: What's So Funny 'bout Truth, Justice & American Way?Scenarij: Joe Kelley - 6,5
Crtež: Doug Mahnke & Lee Bermejo - 6,5
Ocjena: 65%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski


S obzirom da se ova priča često spominje kao moderni Superman klasik i jedna od najboljih done-in-one epizoda, očekivanja su bila donekle velika. Originalno objavljena 2001. godine u 775. broju Action Comicsa, "What's So Funny..." nam na svega 20ak stranica donosi sukob generacija, s jedne strane imamo Supermanov old-school pristup rješavanju zločina, dok s druge strane stoji The Elite, moderni tim brutalnih i nasilnih superheroja. Zvuči poznato? Da, i mene podsjeća na Kingdom Come, samo što je razlika u kvaliteti ogromna. Joe Kelley ovdje direktno napada stripove poput The Authority, no sve što postiže je to da zvuči kao umorni starac koji se ne snalazi u modernom svijetu. Superman ima svoju publiku i vjerojatno će je uvijek imati, a to što postoje i drugi pristupi superherojskom žanru ne bi trebalo nikoga zamarati, pa tako ni Kelleya. Sve ima svoju publiku. Konflikt staroga i novoga je tema koja je već 100 puta prožvakana (i to ne samo u stripovima) i teško je bilo za očekivati da ova priča može donijeti nešto novo po tom pitanju. Crtež je napadan, pretrpan nepotrebnim detaljima i za moj ukus previše drečavo koloriran. Sveukupni dojam - okej priča, ali debelo precijenjena.

Edited by - Paka01 on 26/06/2020 10:06:27
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/06/2020 :  10:30:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
WE CAN NEVER GO HOMEScenarij: Matthew Rosenberg & Patrick Kindlon - 5
Crtež: Josh Hood & Brian Level - 6,5
Ocjena: 57,5%
Izdavač: Black Mask Studios
Žanr: nadrealni akcijski triler


Jedini strip Matta Rosenberga koji sam do sada pročitao je stvarno odlični 4 Kids Walk Into a Bank (također u izdanju male kuće Black Mask Studios), tako da sam se zainteresirao kad sam vidio da je za istog izdavača radio još jedan mini-serijal. Suprotno očekivanjima, We Can Never Go Home je skoro pa potpuni promašaj. Volio bih reći da mi se nešto posebno svidjelo, ali jednostavno ne mogu. Još se od početka vidjelo da strip ne obećava, al kad je već toliko kratak (5 brojeva) natjerao sam se završiti ga do kraja.

Glavni likovi su dvoje tinejdžera; ona je ljepotica, a on je asocijalni panker. Rekla bi Avril: "He was a boy, she was a girl, can I make it any more obvious?". Ne, ozbiljno, preskočite ovaj strip i radije pročitajte par prvih strofa pjesme Sk8erBoi jer na trenutke mi se čini kao da je Rosenberg preuzeo inspiraciju baš od tamo. Naravno, stvari se mijenjaju nakon što glavni likovi počine nehotično ubojstvo i umjesto da se predaju policiji, odluče se dati u bijeg. Iako smo još na prvom broju mini-serijala, stvari ovdje naglo kreću nizbrdo. Od tada pa sve do kraja strip obiluje priglupim i totalno nerealnim odlukama koje niti jedna suvisla osoba, bilo da je u tinejdžerskim ili odraslim godinama, nikad ne bi napravila. Također, ne znam zašto su autori odlučili ubaciti i neke nadrealne elemente u igru s obzirom da niti pridonose priči, niti bi ona bila išta drugačija da tih elemenata nema. Karakterizacija? Najosnovnija moguća, likovi nemaju apsolutno nikakve dubine. Crtež je okej, ali ništa više od toga, ne bih ga nikad uspio izdvojiti iz mora sličnih prosječnih polu-indie derivata.

Preporučam da preskočite ovo i radije se uhvatite 4 Kids Walk Into a Bank jer je stvarno odličan. Pun je humora, zanimljivih i živopisnih likova, zabavan je i dugo ostaje u sjećanju nakon čitanja. Ukratko - sve što We Can Never Go Home nije.

Edited by - Paka01 on 27/06/2020 10:30:35
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 28/06/2020 :  15:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
REDScenarij: Warren Ellis - 7,5
Crtež: Cully Hamner - 7
Ocjena: 72,5%
Izdavač: Wildstorm
Žanr: akcijski


Frank Moses je bivši tajni agent CIA-e i jedino što želi od života je provesti mirovinu u miru i tišini, bez ikakvog kontakta s ostalim ljudima. Međutim, kad novi direktor CIA-e odluči da je Moses previše opasan da bi ga se ostavilo na životu, bivši će ubojica biti prisiljen vratiti se starim navikama koje uključuju ogromnu dozu oružja, nasilja i krvi.

RED je trodijelni akcijski mini-serijal koji se čita eksplozivno brzo. Radnja je pravocrtna, nema dubljih tema ni skrivenih značenja i ovo što sam naveo u prvom paragrafu je praktički sve što od ovog stripa možete očekivati. Teksta je malo, pucnjave i ubijanja je puno i to je to. No unatoč navedenom, Ellis nikad ne izlazi iz postavljenih granica i RED ni u jednom trenutku ne pokušava biti nešto više od čistokrvne akcije. Hamnerov crtež meni osobno i inače nije baš po guštu (iako doduše, dobar mi je na Blue Beetleu), no pripovijedanje mu je tečno i razumljivo. Ovo je strip koji se u ruke uzima kad vam se čita nešto za mozak na pašu, kad jednostavno želite ubiti vrijeme bez da se zamarate mnogobrojnim zapletima i podzapletima. Sami strip bi vjerojatno pao u zaborav da 2010. nije izašla filmska adaptacija s Bruceom Willisom, Morganom Freemanom, Johnom Malkovichem i Helen Mirren u glavnim ulogama. Nastavak filma, RED 2, izašao je tri godine kasnije.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/06/2020 :  09:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
ETERNALScenarij: Eric Zawadzki & Ryan K. Lindsay - 8
Crtež: Eric Zawadzki - 8
Ocjena: 80%
Izdavač: Black Mask Studios
Žanr: povijesni / nadnaravni


Eternal je sasvim neočekivano i ugodno iznenađenje koje na svega četrdesetak stranica donosi jednostavnu i zanimljivu priču smještenu u vikinško doba. Pratimo grupu žena ratnica (nažalost stvarno ne znam koji je konkretan hrvatski prijevod pojma "shieldmaiden") koje tijekom odsustva muškaraca brane svoje selo od napada tiranina. Meni osobno priča odiše arhaičnom, mirno-zlokobnom atmosferom koja me podsjeća na neke kratke Hellboyeve priče. S obzirom na mali broj stranica, priča ne ide previše u širinu, no to nadoknađuje već spomenutom atmosferom. Ne znam za vas, al meni dobro pogođen ugođaj priče nekad zna itekako podignuti sveukupni dojam stripa. Crtež je vrlo lijep te autor s vremena na vrijeme koristi ornamentalne okvire na kadrovima koji odlično pridonose sveukupnom vizualnom dojmu. Moram spomenuti i sasvim ugodan i nenapadan kolor koji odlično odgovara ovakvom tipu priče. Kao što rekoh, Eternal je kratko, ali upečatljivo djelo koje mi je sasvim lijepo leglo.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/07/2020 :  18:51:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
WONDER TWINSScenarij: Mark Russell - 8,5
Crtež: Stephen Byrne - 7,5
Ocjena: 80%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski


Mark Russell mi visoko kotira među trenutno aktualnim scenaristima i uvijek željno iščekujem njegove nove radove. Wonder Twinsi su mu jedan od novijih projekata i moram priznati da sam prije čitanja imao visoka očekivanja. Drago mi je što mogu reći da Russell ni ovaj put nije podbacio jer ovdje imamo jedan jako kvalitetan i zanimljiv naslov.

Za one koji ne znaju, Wonder Twins su Zan i Jayna, alienski brat i sestra koji su nastali kao dio DC-eve animirane TV serije "The All-New Super Friends Hour" u drugoj polovici 70ih godina. Kada je prošle godine Brian Michael Bendis aktivirao imprint Wonder Comics čiji su naslovi smješteni unutar mainstream DC univerzuma, Mark Russell je napisao ovaj izrazito dobro prihvaćeni dvanaestodijelni mini-serijal. Ako ste čitali Russellove radove, pogotovo The Flintstonese, znate otprilike kakav mu je stil pisanja. Wonder Twins nisu iznimka po tom pitanju tako da i ovdje imamo strip koji je baziran na humoru, dok je istovremeno prožet britkim i satirično-sarkastičnim komentarom današnjeg društva. Scenarij djeluje svježe, lepršavo i zanimljivo, lako se čita i iako nerijetko obrađuje nešto teže moralne dvojbe, generalno ima onaj neodoljivi feelgood učinak i jednostavno ga je gušt čitati. Dijalozi su pitki i zanimljivi, a humor meni osobno sasvim dobro pogađa poantu. Ako bih Wonder Twinse morao usporediti s nekim poznatijim djelom, rekao bih da je humor otprilike sličnog tona kao i onaj u Simpsonima.

Kao što rekoh, Wonder Twinsi su brat i sestra koji se igrom slučaja nađu na Zemlji i pritom "stažiraju" u Hall of Justice pod Supermanovim mentorstvom kako bi postali što bolji superjunaci. Osim Supermana, tu i tamo imamo pojavljivanja i ostalih članova JLA, no bitno je spomenuti da Russell gradi zanimljiv mikrokozmos u vidu srednje škole koju pohađaju Zan i Jayna. Sporedni likovi, kako prijatelji tako i negativci, su manje-više novi likovi osmišljeni za ovaj serijal tako da i novi čitatelji koji nisu previše upoznati s DC univerzumom mogu uživati u ovom naslovu. Preporuka, šta drugo da kažem, mislim da se nećete razočarati.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/07/2020 :  22:03:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Stigli smo lagano i do 5000 pregleda ove teme
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6095 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/07/2020 :  01:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
ALIENS vs. PREDATORScenarij: Randy Stradley - 7,5
Crtež: Phill Norwood, Chris Warner - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: Dark Horse
Žanr: akcijski SF


Dobrih petnaest godina prije nego što su ove dvije franšize odmjerile snage na filmskom platnu, Dark Horse ih je po prvi put upario u šestodijelnom mini-serijalu jednostavnog naziva "Aliens vs. Predator". Za razliku od filma koji je smješten na Zemlju, radnja stripa se odvija na friško koloniziranom planetu Ryushi gdje u donekle western maniri pratimo uzgajivače stoke koji su napustili Zemlju tražeći bolji život u bespućima svemira. Teški uvjeti na granicama civilizacije će za doseljenike postati još teži kada shvate da Predatori već godinama koriste Ryushi kao teritorij za uzgoj i lov Xenomorpha, tj. Aliena.

Moram priznati da sam ugodno iznenađen ovim stripom. Stilski više vuče na akcijsku stranu Predatora nego na horor elemente Aliena i sasvim lijepo dočarava atmosferu divljeg zapada u svemiru. Štih SF filmova iz 80-ih godina je također prisutan i to se najviše osjeti preko old school crteža i kolora (neki bi možda crtež i kolor nazvali zastarjelima, al meni se sviđaju). Radnja sasvim lijepo balansira između akcijskih sekvenci s jedne strane te mirnijih trenutaka s druge strane, dok su likovi solidno karakterizirani i dijalozi su im realni i uvjerljivi. Autor ne istražuje psihu glavnih likova u detalje, no to od jednog ovakvog naslova svakako ne bi trebalo ni očekivati. Gledajući ovaj naslov striktno kao akcijski SF, on ispunjava očekivanja i ni u jednom trenutku ne pokušava biti nešto više. Aliens vs. Predator predstavlja sami začetak ove crossover franšize i ukoliko ste ljubitelji spomenutih likova, vjerujem da će vam dobro sjesti. Ako niste, nema veze, strip je moguće sasvim normalno čitati i bez ikakvog predznanja o filmovima.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.1 seconds. Snitz Forums 2000