forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Mini prikazi by koze123
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

koze123
Average Member663 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 04/04/2021 :  17:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Betmen: Zlo dobaScenario: Skot Snajder i drugi

Crtež: Greg Kapulo i drugi

Ocena: 6/10

Graveyard Shift predstavlja treći tom Snajderovog i Kapulovog trka po numeraciji ČK, dok je u Americi izašao kao šesti trejd, odmah nakon dvotomne Godine nulte koja nama tek sleduje. Ovaj tom je u suštini zbirka kratkih priča koje se tematski ne uklapaju u neku od većih celina ovog dvojca, a opet referiraju na događaje koji su se desili pre, kao i predstavljaju događaje koji ubrzo slede. Kao takve, ove priče se mogu čitati redosledom kojom ih je ČK izbacila, ali će neki čitaoci naići na činjenice i događaje koji su im nepoznanica, te im može pomalo smanjiti i užitak pri čitanju.

Zlo doba, kao i svaka zbirka priča različitih autora, varira kvalitetom. Činjenica je da je u pitanju slabiji tom od prethodne dve narativne celine (Saga o Sovama i Smrt porodice), ali opet nudi zabavu na više mesta, kao i uvod u Godinu nultu. Tako, prva priča, Rešenost skoro je u potpunosti priča o Harper i njenom bratu (koje smo imali prilike da vidimo ranije), ali i Betmena koji se bori sa svojim gubicima. Ti gubici neće biti poznati svima, jer su se desili pre ovog trka, a naravno u pitanju je smrt Demijana Vejna, njegovog sina i trećeg Robina. Ovog događaja najviše se dotiču sami Snajder i Kapulo u odličnoj dvodelnoj priči Niko i ništa, gde Glineni razvija svoj dijabolični plan, sve dok je Betmen još pod jakim utiskom gubitka koji nije spreman da preboli. Sablasna svetla je kratka priča gde Supermen i Betmen rešavaju jedan natprirodni slučaj zajedno, opet referirajući na Demijanovu smrt i postavljajući je u sam centar zbivanja - simpatična pričica sa malo drugačijim crtežom. Meni najinteresantnija priča (pored pomenute priče sa Glinenim) je Kavezi, koja je originalno izašla kao Annual #2, samim tim se prostire na većem broju stranica i nudi jednog potpuno "novog" negativca sa jako interesantnom motivacijom i lepo osmišljenim završetkom. Jedino što mi ovde nije baš leglo je sam crtež, za koji je zadužen Wes Craig i samo zamišljam koliko bi divno i zastrašujuće bilo da je tu ulogu preuzeo Kapulo koji je majstor za crtanje horora. Inače kadriranje je izuzetno, posebno kada se dođe do samog kraja epizode i tako pogađa jednu emotivnu notu. Skromni predstavlja još jedan "običan" Betmenov detektivski slučaj, ne preterano interesantan, a opet se donekle poziva i na dogašaje iz tadašnjeg New52 univerzuma, sa kojim čitaoci sa ovog podneblja mahom nisu upoznati (kao recimo hapšenje Džima Gordona koje se desilo u serijali Batman: Eternal). I za sam kraj tu je nulta epizoda, naknadno izašla kao uvod u već pomenutu Godinu nultu koja nam daje samo ukus onoga što ćemo tek iskusiti, stavljajući Crvene Kacige u prvi plan i samog Brusa koji još nije postao Betmen.

Sve u svemu, u pitanju je solidna zbirka priča, slabijeg kvaliteta nego pretodna dva toma, ali opet vredna pažnje. Neko je ranije spomenuo kako bi želeo da vidi više "običnih", ni po čemu specijalnih Betmenovih priča, lišenih težine i važnosti koja je podosta česta u objavljenim Betmenima na našem prostoru. U tom slučaju ovo je strip za vas, nekoliko "random" slučajeva iz različitih perioda Betmenove karijere, koji se kroz često sitnice povezuju sa N52 univerzumom. Takođe imamo prilike da vidimo veliki broj crtača, kako dobrih tako i osrednjih. Meni je prijalo čitanje, buduči da sam baš bio raspoložen za kratke priče, i mislim da će se ovaj tom kotirati među čitaocima čisto kao "solidan" i ništa više od toga.

Edited by - koze123 on 04/04/2021 17:28:04
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7476 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 04/04/2021 :  19:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ako ti se sviđaju takve kolekcije kraćih modernih priča, preporučam ti svakako izdanje Batman by Tom King & Lee Weeks (moj osvrt je ovdje) u kojem je sadržano nekoliko stvarno vrlo dobrih i odličnih priča koje bi ti mogle sasvim lijepo leći.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

koze123
Average Member663 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 05/04/2021 :  00:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Ako ti se sviđaju takve kolekcije kraćih modernih priča, preporučam ti svakako izdanje Batman by Tom King & Lee Weeks (moj osvrt je ovdje) u kojem je sadržano nekoliko stvarno vrlo dobrih i odličnih priča koje bi ti mogle sasvim lijepo leći.


Odlično, mogao bih da probam, hvala! Videću neki sken pa da uguram u "raspored".
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2565 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 05/04/2021 :  00:17:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
trenutno izlazi i batman black and white volume 5
Go to Top of Page

koze123
Average Member663 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 06/04/2021 :  22:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Balkanska ArenaScenario: Filip Tiro

Crtež: Žorže Migel

Ocena: 8/10

Nekako sam danas dobio želju da konačno pročitam Balkansku Arenu i u potpunosti mi se isplatilo! U pitanju je stvarno jako dobar triler, koji od samog starta uvlači čitaoca u priču i upoznaje ga i približava mu niz likova za koje se brzo vezuje, kako bi predstavio stravičnu ideju od koje se ledi krv u žilama. Najjezivije je videti mesta iz našeg regiona, pa samim tim i zamisliti radnju tako blizu, što dobija dodatnu dimemziju strašnog, zbog čega se ovaj strip lako može smestiti u ediciju pod nazivom Crno ogledalo.

Pandemonijum nisam još čitao, ali mi nekako iz privjua deluje da je u pitanju drugačija vrsta "horora" - dok je ovde više u pitanju ta realna i izopačena ljudska strana, prikazivanje korumpiranosti i bespomoćnosti roditelja, tamo mi deluje da se više ide ka natrpirodnom - ali ću to morati da proverim. Ovde priča kreće u jednom smeru, pokazuje disfunkcionalne porodične odnose i na taj način nas uvlači u njihove živote, te odjednom naglo prebacuje radnju na totalno drugu stranu i najveći roditeljski strah. Žao mi je što nismo imali prilike da u još par stranica vidimo reakciju i delovanje Franka, oca, i što Anto spominje pri kraju je nedostajalo nekoliko stranica kako bi se ovakva priča dostojno završila. Najmraćniji (i najteži) deo je svakako glavnina koja se dešava na ostrvu, ta transformacija i lomljenje jednog deteta na komade, oduzimanje njegove ljudskosti i pre nego što je spoznao pravu sreću... Taj deo me je opasno pogodio, a mislim da će i roditeljima biti još mučniji. Moram priznati da mi crtež nije nešto poseban, previše mi je generički i nije mi uhvatio dovoljno dobro facijalne ekspresije i emocije likova koliko sam očekivao. Takođe i scene borbi su mi malo bile "veštačke" i neprirodne, ali i bolje tako. Nije loš, samo solidan i služi svrsi.

Zaključak je jednostavan - jako mi je bilo mučno čitati ovaj strip i na momente mi se prevrtao želudac od određenih scena (tj. ideja u pozadini tih scena), ali smatram da je u pitanju jako dobra stvar, nezaobilazna za sve ljubitelje trilera. Čita se u jednom dahu, bez prekida, obiluje interesantnim i mračnim idejama, ali se izuzetno isplati prčitati ga do kraja. Poslednjih par stranica mi se ne uklapa u potpunosti, i mislim da su autori mogli da ga ostave da bude tmurnije (u stilu čitavog stripa), tako da mi je ta sama završnica na momenat klizila u patetiku ali se sve to prebrzo završilo kako ne bi otišlo u tom smeru. Svakako nakon čitanja ostaje taj neprijatan "after taste" što je odličan pokazatelj da su autori u potpunosti uspeli da prenesu ono što su želeli i da kod čitaoca pobude emocije.


Moja preporuka svima, nabavljate Arenu, nećete se pokajati! Inače, izdanje je čista desetka, nadam se da ćemo još imati prilike da vidimo neke naslove u ovoj ediciji. A ja kad opet budem raspoložen za neku težinu uzimam Pandemonijum.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000