forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 118

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 20/08/2015 :  20:55:27  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Das Ene der Welt (Avant-Verlag 2009, 123 str., frz. La fin du monde 2008)

Wazema smo upoznali u serijalu Koma (Fibra) a Tirabosco je rođen u Rimu ali živi i radi u Švicarskoj. Njih dvojica su još surađivali na albumu Im Dunklen - U tami (Avant-Verlag 2012, frz. Sous-sols 2010)

Priča počinje skoro apokaliptično, kiša lije, pravi potop, žabe na putu. Tročlana obitelj je na putu za bolnicu, majka samo što nije rodila. Stablo na cesti, dolazi do udesa...Dvadeset godina kasnije upoznajemo djevojku rođenu te kobne noći. Osjeća se praznom, leži na podu i misli na majku koju nije nikad upoznala, u potrazi je za smislom života. Otac joj leži u komi, posjećuje ga i odlazi njegovoj kući kako bi se pobrinula o mački...

Jedna osobna priča o gubitku, o boli, o smislu života, ispričana lijepim slikama... Preporuka!
Have mercy
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/08/2015 :  12:11:22  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Hot Rock (Schreiber & Leser 96 str., frz. Pierre qui roule 2008)

Laxa smo upoznali u izdanju Fibre (Orao bez kandži)

Adaptacija romana Donalda Westlakea po kojem je početkom sedemdesetih snimljen film s R. Redfordom u glavnoj ulozi (The Hot Rock). Westlake je poznat našim čitateljima po svojim romanima o Parkeru koje je pisao pod pseudonimom Richard Stark. Dvije njegove adaptacije objavio je Darkwood.

Samo što je odležao zadnju kaznu John Dortmunder dobija novu ponudu za posao. Kompanjon Kelp mu nudi da ukradu dijamant iz muzeja za jednog afričkog veleposlanika. Posao koji donosi masnu zaradu a siguran ko umrt!...

Fina mješavina gangsterske akcije i komedije predivno nacrtana. Dobra je ova Noir-edicija...

Have mercy
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 22/08/2015 :  11:27:09  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Elftausend Jungfrauen (Rowohlt 2012, 200 str.)

U slobodnom prijevodu „Jedanaest tisuća djevica. Ralfa Königa smo imali u izdanjima Mentora (Osviješteni i Slatko malo) i u izdanju slovenačkog nakladnika Vige Vage knjige (Prototip).

Rođen je 1960. a stripove objavljuje od 1980., u početku u raznoraznim gay časopisima a uspijeh doživljava svojim albumom „Der bewegte Mann“ (Osviješteni). U svojim šaljivim, često i tužnim pričama uvijek se borio protiv predrasuda prema homoseksualcima i lezbijkama. Dobitnik je najvećih priznanja u svojoj zemlji kao i raznih međunarodnih priznanja.

Sveta Ursula je zaštitnica grada Kölna.
Godine 300 poslije Krista britanska princeza Ursula je hodočastila u Rim zajedno s 11000 tisuća djevica jer je htjela ustrajati u svojoj čistoći ne želeći se udati. U Rimu ih je trebao blagosoviti papa. U povratku ih je put odveo duž Rajne u grad Köln. A grad su upravo opsjedali strašni Huni koji i nisu baš vješti u ophođenju s ženama...

Dugo se nisam ovako dobro nasmijao kao čitajući ovih 200 stranica. Preporuka!
Have mercy
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/08/2015 :  14:49:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Nedavno sam, posle nekoliko godina, odlučio da nastavim sa Sendmenom - a stao sam na zadnjoj knjizi Belog puta - i konačno završim ovu stripovsku priču nad pričama, meta-priču, priču o pripovjedačima i činovima sanjanja i stvaranja. Sagu prepunu uznemirujućih, oniričkih (naravno!), beskrajno poetičnih i zamišljenih bisera... sjetimo se samo "24 sata", "Sna hiljadu mačaka", "Igram se tebe", "Lutkine kuće"...

Donekle sam bio razočaran završnom pričom, "Kindly ones". Međutim, razmislivši, sagledavši ostale epizode... i sjetivši se Gejmenovih riječi da suština Sendmena ne leži u velikim događajima i sagama, već u malim, dirljivim, neprimjećenim trenucima... shvatam da se, uprkos svemu, radi o jednom od najinteligentnijih i najpoetičnijih dijela devete umjetnosti, jednom eksperimentalnom, hrabrom, beskrajno šarmantnom radu, kome se možemo vraćati i vraćati, uvijek nalazeći ponešto novo. Tkanja Gejmenovog pripovjedanja su suptilna, višeslojna, dirljiva... karakteristična estetika Sendmena savršeni je pratilac njegove intelektualne suštine; rijetko gdje sam svjedočio uspješnijem prožimanju forme i sadržaja - podjednako briljantnih, nerazdvojivih.

Čini mi se da je ovo jedini BP serijal koji vrijedi ispratiti do kraja; te da je, u svakom smislu, daleko veći strip od svega ostalog što nam je ponuđeno kroz njihove edicije i grafičke novele...

Mnogo toga bi se moglo napisati o Sendmenu, i to bi bio valjan napor, ali utisci se roje, međusobno preklapaju, ne dozvoljavajući formiranje preciznih riječi i slika. Prerano je. Previše je perspektiva, zamisli, nedosanjanih snova i neostvarenih ideja, koji mame, dozivaju. Sendmenu se mora prići posvećeno, studiozno, u odgovarajućem raspoloženju, upijajući njegov duh i atmosferu - ili je bolje i ne prilaziti.

Iskreno, ovaj strip ne dobija dovoljnu pažnju kod naše publike, i ni izbliza se ne spominje i ne cijeni onoliko koliko bi trebao... da, divno je što dobijamo Absolute izdanje od Fibre, što DW nastavlja trejdove i šta sve ne - ali zanemarimo li kolekcionarski aspekt, slaganje po policama, fetišizam kožnih crnih... korica, ostaje nam malo ljubavi i razumijevanja prema ovome stripu. A zaista odskače od onoga što nam uobičajeno nude: po nezainteresovanosti za klasične narative, ili njihovom preispitivanju, oniričnosti, introvertnosti, meta-narativnom pristupu, mračnoj fantazmagoriji i fantastici, moralnim pozicijama i dilemama... Sendmen je atipičan (zanemarimo hrpu imitatora u Vertigo edicijama), stranac, tkanje sna, neuhvatljiv, mnogoznačan i beskrajan. Sendmen je gospodar onoga što nikada neće biti, ne može biti, ne postoji. Dok je većina naših stripova, kao i njegov brat Sudbina, o onome što jeste i što mora biti.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

sergej773
Senior MemberCuba
1922 Posts

Member since 03/06/2012

Posted - 22/08/2015 :  15:05:16  Show Profile Show Extended Profile  Send sergej773 a Private Message  Reply with Quote
Sendmen je odličan, najbolja sveska mi je zasigurno bila "24 sata".
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/08/2015 :  15:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
"24 sata" se ureže u sjećanje... strašno, strašno potresno... definitivno najbolja priča u serijalu koja funkcioniše kao čist horor.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod

Edited by - Mhejl on 22/08/2015 15:07:32
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
29690 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/08/2015 :  19:08:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

U slobodnom prijevodu „Jedanaest tisuća djevica. Ralfa Königa smo imali u izdanjima Mentora (Osviješteni i Slatko malo) i u izdanju slovenačkog nakladnika Vige Vage knjige (Prototip) ...... a prije 2 mjeseca dobili smo i ovoga Super paradise, cak se djeli besplatno (1.000 kom tiraz).
http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/strip-album-album-skuc-1-super-paradiz/33729/0/


I ovaj gore djeluje zabavno, nadam se i nekom "nasem jeziku".

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 22/08/2015 :  19:23:50  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Ovo sam nekako previdio, ispričavam se.

Have mercy
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11490 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/08/2015 :  19:24:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Donekle sam bio razočaran završnom pričom, "Kindly ones".


Hm, ali The Kindly Ones je predzadnja knjiga. Zadnja knjiga je The Wake.

Naravno, ako gledamo samo glavni serijal od 75 brojeva.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21647 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/08/2015 :  20:26:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl
Iskreno, ovaj strip ne dobija dovoljnu pažnju kod naše publike, i ni izbliza se ne spominje i ne cijeni onoliko koliko bi trebao... da, divno je što dobijamo Absolute izdanje od Fibre, što DW nastavlja trejdove i šta sve ne - ali zanemarimo li kolekcionarski aspekt, slaganje po policama, fetišizam kožnih crnih... korica, ostaje nam malo ljubavi i razumijevanja prema ovome stripu.


Pa ne znam baš da ga ljudi ne cijene... Ne znam kako si stekao takav dojam. Vjerujem da većinu odbija na momente "skandalozan" crtež (i na prvu loptu ako se ne zagriješ), no oni mudriji i iskusniji (i znatiželjiji) znaju da nije uvijek sve niti u estetici crteža, formi, ima puno toga u sadržaju i narativi. Tek u ovom novom serijalu Sandman: Overture, konačno su našli pravog crtača kakvog serijal i zaslužuje.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11490 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/08/2015 :  20:55:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
Originally posted by Mhejl
Iskreno, ovaj strip ne dobija dovoljnu pažnju kod naše publike, i ni izbliza se ne spominje i ne cijeni onoliko koliko bi trebao... da, divno je što dobijamo Absolute izdanje od Fibre, što DW nastavlja trejdove i šta sve ne - ali zanemarimo li kolekcionarski aspekt, slaganje po policama, fetišizam kožnih crnih... korica, ostaje nam malo ljubavi i razumijevanja prema ovome stripu.


Pa ne znam baš da ga ljudi ne cijene... Ne znam kako si stekao takav dojam. Vjerujem da većinu odbija na momente "skandalozan" crtež (i na prvu loptu ako se ne zagriješ), no oni mudriji i iskusniji (i znatiželjiji) znaju da nije uvijek sve niti u estetici crteža, formi, ima puno toga u sadržaju i narativi. Tek u ovom novom serijalu Sandman: Overture, konačno su našli pravog crtača kakvog serijal i zaslužuje.


Zašto je crtež problematičan?

Po meni, Sandman ima jednu od najboljih selekcija crtača, čiji raznovrsni stilovi sjajno prate teme i ideje koje čine srž ovog stripa.

Serijal je otpočetka imao crtače kakve zaslužuje, a J. H. Williams III je svojim doprinosom nastavio tradiciju.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/08/2015 :  21:02:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Da, shvatio sam da sam pogriješio navodeći Kindly ones kao poslednju Sendmenovu priču. No, to je zato jer taj trejd - za mene - i predstavlja kraj glavne, direktne priče o Sendmenu. The Wake je svojevrsni epilog, razriješavanje nekih narativnih niti, i ne posmatram ga kao samostalni story arc.

Dee, ja sam stekao taj utisak posmatrajući količinu diskusija i tekstova posvećenih drugim junacima, koji su nam predstavljeni na sličan način (npr. kroz edicije Belog puta), i samog Sendmena. Ni izbliza nije dobio onoliko pažnje koliko zaslužuje - naprimjer, zar tvoj tekst o serijalu nije jedini koji se dotiče Sendmena na ovom sajtu? Takođe, prateći ukuse, stripove koje ljudi navode kao najbolje, čak i oni koji prate stranu produkciju... Sendmen se javlja nedovoljno često. Imam osjećaj da je većina kupaca bila zainteresovanija za, recimo, Propovjednika i Grad greha (gledajući BP katalog), negoli za Sendmena, jer su bliži našem stripovskom referentnom okviru.

Što se tiče crteža - već sam rekao da ne smatram da je loš, i da je prožimanje forme i sadržine izvanredno. Jedine je crtež Kindly ones i Kaliope izazivao u meni jaku antipatiju, ali to je lični vrijednosni sud, nepotrepljen argumentima.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod

Edited by - Mhejl on 22/08/2015 21:09:16
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14556 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 22/08/2015 :  21:31:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Sandman je van svake kriticarsko diskusije..tu se nema sto oduzeti ni dodati...Full Circle ..to je to

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/08/2015 :  09:51:03  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Berlin – Steinerne Stadt (Carlsen Verlag 2003., 216 str., City of Stones 2000.)

Epohalno djelo Jasona Lutesa, trilogija o gradu Berlinu, zamišljeno u 24 poglavlja a na kojem radi 20 godina. Ovo je 1. dio trilogije, 2008 je izišao i 2 dio, Berlin – Bleierne Stadt (Berlin. City of Smokes). U međuvremenu u USA izlaze i prva poglavlja završnog 3. dijela (Berlin. City of Lights). U Njemačkoj bi se mogao pojaviti 2017.

Interview s autorom nakon što je u Njemačkoj izišao 1. dio
http://www.spiegel.de/kultur/literatur/us-comiczeichner-jason-lutes-das-hakenkreuz-ist-in-den-koepfen-der-menschen-a-302597.html

Divlji grad u divlje doba: 1928, deset godina nakon završetka 1. Svjetskog rata, mlada Martha dolazi u Berlin. Radnici i fašisti vode ulične borbe s policijom, iza propalih fasada prebivaju ratni veterani, studenti umjetnosti raspravljaju o ekspresionizmu i Novoj stvarnosti, nacisti maltretiraju ortodoksne židovske obitelji, jedan otac napušta ženu i djecu jer je ona „crvena“ – u svem ovom kaosu Martha upoznaje osjetno starijeg novinara Kurta Severinga koji piše za „Weltbühne“.

U prvih 8 poglavlja nazire se svjetska gospodarska kriza i početak propasti Weimarske republike, grad proživljava vrijeme radikalnih prevrata, nemira....Preporuka! Slijedi 2. dio...
Have mercy
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
13688 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/08/2015 :  16:05:22  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
Originally posted by Mhejl
Iskreno, ovaj strip ne dobija dovoljnu pažnju kod naše publike, i ni izbliza se ne spominje i ne cijeni onoliko koliko bi trebao... da, divno je što dobijamo Absolute izdanje od Fibre, što DW nastavlja trejdove i šta sve ne - ali zanemarimo li kolekcionarski aspekt, slaganje po policama, fetišizam kožnih crnih... korica, ostaje nam malo ljubavi i razumijevanja prema ovome stripu.


Pa ne znam baš da ga ljudi ne cijene... Ne znam kako si stekao takav dojam. Vjerujem da većinu odbija na momente "skandalozan" crtež (i na prvu loptu ako se ne zagriješ), no oni mudriji i iskusniji (i znatiželjiji) znaju da nije uvijek sve niti u estetici crteža, formi, ima puno toga u sadržaju i narativi. Tek u ovom novom serijalu Sandman: Overture, konačno su našli pravog crtača kakvog serijal i zaslužuje.


Zašto je crtež problematičan?

Po meni, Sandman ima jednu od najboljih selekcija crtača, čiji raznovrsni stilovi sjajno prate teme i ideje koje čine srž ovog stripa.

Serijal je otpočetka imao crtače kakve zaslužuje, a J. H. Williams III je svojim doprinosom nastavio tradiciju.


ne bih se složio sa ovim.

evo,čak i mene,stripofila sa povelikim iskustvom koji priči daje veliku prednost nad crtežom,Sendmen je dugo odbijao zbog svoje vizuelne komponente.I tek na preporuke nekoliko ljudi čije mišljenje izuzetno cenim,prevazišao sam odbojnost prema crtežu,i zagrizao (a veruj mi,mogu da podnesem svakakve crteže,ali ovaj iz Sendmena mi je bio izuzetno nedopadljiv).
Danas mi je Sendmen vrhunski strip,i potpuno sam svikao na njegove crtače i njihove radove na ovom serijalu, i iz današnje perspektive mogu slobodno reći i da mi se sviđaju i da su u velikoj meri adekvatni za ovakvu tematiku,ali i dalje tvrdim da je priča kvalitetom daleko iznad grafičkog prikaza ovog stripa.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11490 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/08/2015 :  17:20:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Epohalno djelo Jasona Lutesa, trilogija o gradu Berlinu, zamišljeno u 24 poglavlja a na kojem radi 20 godina. Ovo je 1. dio trilogije, 2008 je izišao i 2 dio, Berlin – Bleierne Stadt (Berlin. City of Smokes). U međuvremenu u USA izlaze i prva poglavlja završnog 3. dijela (Berlin. City of Lights). U Njemačkoj bi se mogao pojaviti 2017.


Lutes je nedavno u jednom intervjuu otkrio novi plan. Serijal će biti kompletiran u 22 broja, a ne 24.

Ideja je da 22. broj bude objavljen do kraja 2016. godine.

http://www.comicbookresources.com/article/interview-jason-lutes-talks-about-the-final-days-of-berlin

quote:
"Berlin" #1 was cover-dated April 1996. Can you believe you've devoted now nearly twenty years to this series? Is it still plotted out to run 24 issues?

No, I can't. And it's now slated to end with issue #22.

#19 is the first issue since early 2012, over three years ago, and you've produced only three issues in the last seven years. Obviously, the research involved is tremendous, but can I hope that we'll be seeing the final three chapters sooner rather than later?

It's been a hard past few years, no doubt about it. Suffice it to say that no one wants me to be done with this project as soon as possible more than I. My current goal is to have #22 at the printer by the end of 2016.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

trolodtroje
Advanced Member

3244 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 23/08/2015 :  20:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message  Reply with Quote
Lepage: Jednog prolječa u Černobilu

popotovanje umetnikov v Černobil leta 2008. Risarja, fotograf, pesnik, pevka....ker Černobil ni samo mesto za znastvenike, novinarje, nuklearne fizike in mirovnike.
Lepage je slikar.

Silna ljepota?
....mislio sam, da ču se suočavati sa opasnoću, sa smrti.....

.....a nametnuo mi se ŽIVOT.
:oD :oDGo to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 23/08/2015 :  21:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by izivko

Epohalno djelo Jasona Lutesa, trilogija o gradu Berlinu, zamišljeno u 24 poglavlja a na kojem radi 20 godina. Ovo je 1. dio trilogije, 2008 je izišao i 2 dio, Berlin – Bleierne Stadt (Berlin. City of Smokes). U međuvremenu u USA izlaze i prva poglavlja završnog 3. dijela (Berlin. City of Lights). U Njemačkoj bi se mogao pojaviti 2017.


Lutes je nedavno u jednom intervjuu otkrio novi plan. Serijal će biti kompletiran u 22 broja, a ne 24.

Ideja je da 22. broj bude objavljen do kraja 2016. godine.

http://www.comicbookresources.com/article/interview-jason-lutes-talks-about-the-final-days-of-berlin

quote:
"Berlin" #1 was cover-dated April 1996. Can you believe you've devoted now nearly twenty years to this series? Is it still plotted out to run 24 issues?

No, I can't. And it's now slated to end with issue #22.

#19 is the first issue since early 2012, over three years ago, and you've produced only three issues in the last seven years. Obviously, the research involved is tremendous, but can I hope that we'll be seeing the final three chapters sooner rather than later?

It's been a hard past few years, no doubt about it. Suffice it to say that no one wants me to be done with this project as soon as possible more than I. My current goal is to have #22 at the printer by the end of 2016.Da, razvuklo se to. Vjerovatno nije ni sanjao da će mu taj projekt uzeti na kraju više od 20 godina.

Have mercy
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 24/08/2015 :  23:03:27  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Još malo Schultheissa.
Woman on the River (Splitter Verlag 2013., 64 str.)

Dennis, nekada profi killer, izlazi iz zatvora nakon 35 godina robije. Vjeruje u drugu priliku i čezne za mirnim životom. Zahvaljujući ljubaznim susjedima uspijeva voditi miran život usprkos svojoj prošlosti koja ga još uvijek proganja. Ipak za vrijeme ljetnih vrućina zamjećuje jednu bijelu jahtu koja ga očara. Jedne večeri upoznaje ženu za njenim kormilom i spopadne ga želja da otkrije tajnu koja lebdi nad njom. Ali neke priče možda treba ostaviti u njihovoj tami ako se želi izbjeći opasnost da se kopa po prošlosti ili otvaraju stare rane...

Meni se ovo svidilo iako je radnja malo predvidiva, a malo mi je smetalo i ovo žuto-zelenilo koje dominira mada se radnja odvija u močvari. Preporuka!Have mercy
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 25/08/2015 :  18:56:06  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Slijede 2 djela od Marc-Antoinea Mathieua. Mislim da ga nismo imali priliku upoznati u našim izdanjima a radi se o veoma zanimljivom autoru. Rođen je 1959 a objavljuje od 1980. Poznat je prije svega po svom serijalu o namješteniku u Ministarstvu za humor, Juliusu Corentinu Acquefacquesu. Do sada je u Francuskoj izišlo 6 albuma. Ako koga zanima, mislim da su sva njegova djela objavljena u Njemačkoj, uglavnom Reprodukt.

Die Zeichnung Reprodukt 2003, 48 str., frz. Le dessin 2001)
U slobodnom prijevodu „Crtež“.

Kada mu umre prijatelj Édouard, slikar Émile iz njegove stvaralačke zaostavštine uzima jedan mali crtež za uspomenu. Ni ne sluti da će ga ta slika koja nosi ime „Reflection“ zabaviti cijeli život. Neupadljivi crtež se ispostavi kao jedinstvena slagalica koja svoje pravo bogatstvo tek postepeno otkriva a potraga za tajnom koju nosi crtež postat će smisao njegovog života...

Jako neobična priča... Preporuka!Have mercy
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8155 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 25/08/2015 :  19:09:08  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
3 Sekunden (Reprodukt 2012., 80 str., frz. 3'' 2011)

3 sekunde: toliko vremena je potrebno svjetlosti da prijeđe 900.000 km, projektilu da leti 1 km, dahu, suzi, eksploziji, SMS-poruci...

Čovjek dobija SMS poruku, drugi na njega cilja oružjem, i žena koja prestrašena ispušta kutiju za puder: Priča se uvijek iznova vraća na ovu zamrznutu scenu. Iza toga se pak krije drama mnogo većih razmjera koja ovaj stan ostavlja daleko iza sebe...

Mathieu nas ponovo zapanjuje: Njegov triler je ispričan u jednom jedinom dugačkom zumu, pri čemu refleksije na zrcala, prozore ili metal pogled promatrača vode stalno u druge smjerove i druge detalje i tako u realnom vremenu od 3 sekunde otkrivaju važne indicije jedne zavjere. Na čitatelju je da sastavi ovu vrtoglavu slagalicu.

Nevjerovatno djelo! Moram priznati da u 2 čitanja nisam ni na tragu nekog rješenja. Slijede nova čitanja...Preporuka!Have mercy
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6619 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/08/2015 :  19:18:43  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Uh ovaj strip 3 sekunde deluje bas interesantno! Bilo bi lepo kada bio ovo Darkvud ili Fibra ili Komiko objavili kod nas
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
3986 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 25/08/2015 :  19:52:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
I meni ova 2 djela Marc-Antoinea Mathieua djeluju vrlo zanimljivo, intrigantno.

Još jedan glas za njihovo objavljivanje.
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2618 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 25/08/2015 :  22:33:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Pridružujem se lobiranju za Mathieua.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2822 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 26/08/2015 :  00:09:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
HAWKEYE BY MATT FRACTION & DAVID AJA

Na poslednji, 22. broj ove sjajne serije čekali smo mesecima, takav delay ne pamtim još od All-Star Supermana... Elem, preko šest meseci odlaganja, da sam na kraju zaboravio da ovo nisam pročitao do kraja. Overih završne #21-22 i imam veoma dobre utiske.Prvo, ovo je (bio) jedan od najinovativnijih runova u sklopu Marvel NOW!, što crtački (Aja, ali nikako ostali crtači!), što scenaristički. Fraction se podigao na svoj najviši nivo, smestivši superherojštinu, i to ne čak ni pravu superherojštinu, na prvom mestu u - jednu zgradu (iako ima i akcije na putovanjima). Dalje, naslov je mogao da bude i Hawkeyes, jer pratimo Clinta Burtona, ali i Mladu Osvetnicu Kate Bishop, takođe, što je, koliko znam, jedinstven slučaj; Hawkeye Stariji i Hawkeye Mlađi, tj. Mlađa.

Aja se dobrano oslanja na dva najbolja - Millerova, naravno - Batmana. Kompozicija tabli neodoljivo vuče na TDKR, čak i premašuje legendarnih 4x4 kvadrata, kao recimo...A sam crtež nalikuje Mazzucchellijevom iz Year One... Međutim, zahvaljujući idejama iz scenarija, Aja se odvaja od istog i iskoračuje u jedan posve eksperimentalan izraz. Recimo, jedan broj čitamo očima jednog - psa! Drugi je na jeziku gluvonemih, treći je nalik starim arkadnim video-igrama, itd., što je zahtevalo da se crtač ozbiljno zamisli kako bi odgovorio izazovu, tj. pomenutim aspektima pripovedanja.Još, ove inovacije nisu tu tek da bi se dešavalo nešto drugačije, već su na veoma lep način "upakovane" u celinu, premda su drugi crtači "popunjavali" prostor, kako bi Aja mogao na miru da se posveti ključnim brojevima i tu Hawkeye ozbiljno škripi, jer neke brojeve kao da su crtala deca predškolskog uzrasta. Mene oduševljava usvajanje sveprisutne indie poetike u Marvelovo okrilje, ali nekada su postojali kriterijumi... Ipak, da se preživeti.

Scenaristički, ovo je nešto što bih nazvao superherojština iz komšiluka... Clint se na početku oporavlja od povrede, spašava jednog psa i ulazi u naizgled bezazlen sukob s lokalnom ruskom mafijom, koja na prevaru dolazi u posed čitavog bloka zgrada, osim jedne; tu kupuje Hawkeye i manje-više primat u priči odnosi borba stanara, na čelu sa Purpendicular - neće se Deep Purple naljutiti, I guess... - Strelcima... Odnosno, od jednog trenutka, StrelcEm, jer Kate napušta Clinta i odlazi da radi solo (kao privatni detektiv) na drugi kraj SAD, čime Fraction na sjajan način evocira seriju West Coast Avengers. Dalje, ovde Kate opravdano dobija drugog crtača, odnosno crtačicu, Annie Wu. (A onda opet Strelcima - jer se pojavljuje Clintov brat...)

Još jedan vrhunski aspekt ove serije je kolor, za koji je bio zadužen najbolji kolorista out there, Matt Hollingsworth. On je veoma jednostavnom, ljubičasto-žutom paletom (ko je rekao Asterios Polyp i još jednom David Mazzucchelli...) zaokružio gotovo drugarsku atmosferu u kojoj se priča odvija, a valja pomenuti i sjajne, sjajne naslovne strane, takođe.

Ovo je, uz Captain Marvel Kelly-Sue DeConnick, Ms. Marvel G. Willow Wilson, pa i - početnog makar - Waidovog Daredevila, neki-novi-Marvel koji "pije vodu". (Ovo što rade sa glavnim junacima me odavno ne zanima...) Dakle, preporuka. Odlična zabava i svojevrsno osveženje.

https://www.facebook.com/s3prelistavanje
https://www.instagram.com/s3prelistavanje
Go to Top of Page
Page: of 118 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000