Author |
Topic  |
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 02/09/2006 : 10:31:51
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
Back on topic :
Sta su vrezhe?
Tekst pesme ide ovako: "U vrezhama su stajale devojke..."
tesko da je back on tebi treba prijevod sa srpskog na srpski meni je inace taj pojam vezan s biljkama, stabljikama i slicno, ne znam tocno......nekako mi se cini s vinovom lozom narocito....
Nice view from Orthanc inspite of these psychotic trees. |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Posted - 02/09/2006 : 10:32:49
|
quote: Originally posted by manhunter
Kod mene se pod time misli na one "lijane" koje pustaju lubenice, bundeve i sl.
svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju
dakle to, tako je!...izdanci u hrv.....
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 02/09/2006 : 10:58:09
|
Pa i na srpskom bi to bili izdanci, ovo drugo ti je vise "narodski".
svega ovoga ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 02/09/2006 : 14:07:22
|
quote: Originally posted by zeraprinc
Obojica gresite. Vlasi nisu niti srbi, niti rumuni. Vlasi su vlasi. Vlasi su bili na prostroru Srbije, Bugarske, Rumunije, Ukrajine pre nego sto su ove drzave i postojale. Walachia je bila zaista mocna drzava, a onda smo dosli mi srbi, pa turci, pa ... ;))) Od jednog dela Walachije je nastala Srbija, od jednog Rumunija, od jednog... Dakle, ne potice vlaski od rumunskog, vec je obrnuto, ali su i srbi i rumuni hteli da vlahe prisvoje sebi...Mogao bih o tome danima, ali to nije teme, zar ne?
www.negotin-cafe.com
Znaci da sam ja onda ovde jedini starosedelac  |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17623 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 02/09/2006 : 15:32:42
|
Stalno slušam „da treba kidati vriježe koje puštaju jagode” ili neko drugo povrce, npr. krastavci . U istocnoj Hercegovini je ta rijec uobicajena, cesto je u upotrebi, pa mi je prilicno smiješno da neko ne zna šta znaci. A ne znam baš kako to neko prevodi kao izdanci, koliko ja znam izdanak se odnosi na nešto drugo. Ali teško da ima smisla na ovom forumu zapocinjati raspravu šta je izdanak . |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17623 Posts
Posted - 02/09/2006 : 15:33:02
|
Šta je potomac? (MM 60 Zemlja se trese, prva slika na strani 10: „nakon što sam u potomac bacio ostatke lisica”) |
Edited by - delboj on 02/09/2006 18:10:12 |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17623 Posts
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 02/09/2006 : 17:05:31
|
vreže su vreže, tako se svuda govorim recimo vreže od lubenice, paradajza itd...
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 02/09/2006 : 17:16:54
|
quote: Originally posted by delboj
Nek pogleda neko ko ima ovaj strip, ja stvarno nikad nisam cuo za tu rijec.
Washington, glavni grad USA, leži na reci Potomac. Ostatak zakljuci sam.
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25994 Posts
Posted - 02/09/2006 : 17:18:29
|
quote: Originally posted by srdjandj
vreže su vreže, tako se svuda govorim recimo vreže od lubenice, paradajza itd...
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Ja govorim o književnom jeziku, a ti ocigledno ne. Mislim da vrež (eto vidiš, kod tebe se kaže "vreže") nije književna vec rec iz naroda.
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17623 Posts
Posted - 02/09/2006 : 17:29:35
|
quote: Originally posted by delboj
Nek pogleda neko ko ima ovaj strip, ja stvarno nikad nisam cuo za tu rijec.
Washington, glavni grad USA, leži na reci Potomac. Ostatak zakljuci sam.
Hvala. Ne znam baš nazive tih americkih rijeka, mislio sam da je nešto drugo u pitanju. A mislim da se ovo na srpskom jeziku piše u transkribovanom obliku, ja sam na to navikao, pa me uvijek malo zbune ove origanlne verzije. |
Edited by - delboj on 02/09/2006 17:31:52 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17623 Posts
|
osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 02/09/2006 : 18:19:25
|
Dve hrvatske rijeci koje su me oduvek oduševljavale su cutilo (glagol cutati) i ošit. Inace, zanimljiva mi je prica o hiljadu i tisucu. Naime, u Dušanovom zakoniku se koristi iskljucivo "tisuca", dok se u mnogih hrvatskim dokumentima, a i u aktivnom danapnjem govoru u mnogim delovima zemlje mnogo cešce nalazi "hiljadu". Pa opet Nezavisna država, a ne neovisna...ali su mi ipak najzgodnije cutilo i ošit! |
 |
|
zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts
Member since 03/02/2004 |
Posted - 02/09/2006 : 18:59:15
|
quote: Originally posted by ---dp---
quote: Originally posted by zeraprinc
Obojica gresite. Vlasi nisu niti srbi, niti rumuni. Vlasi su vlasi. Vlasi su bili na prostroru Srbije, Bugarske, Rumunije, Ukrajine pre nego sto su ove drzave i postojale. Walachia je bila zaista mocna drzava, a onda smo dosli mi srbi, pa turci, pa ... ;))) Od jednog dela Walachije je nastala Srbija, od jednog Rumunija, od jednog... Dakle, ne potice vlaski od rumunskog, vec je obrnuto, ali su i srbi i rumuni hteli da vlahe prisvoje sebi...Mogao bih o tome danima, ali to nije teme, zar ne?
www.negotin-cafe.com
Znaci da sam ja onda ovde jedini starosedelac 
Zao mi je sto cu te razocarati, ali ima nas dvojica... ;)))
www.negotin-cafe.com |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
|
Stari borac
Average Member

Croatia
505 Posts
Member since 03/11/2004 |
Posted - 02/09/2006 : 22:19:43
|
quote: Originally posted by osim
Dve hrvatske rijeci koje su me oduvek oduševljavale su cutilo (glagol cutati) i ošit. Inace, zanimljiva mi je prica o hiljadu i tisucu. Naime, u Dušanovom zakoniku se koristi iskljucivo "tisuca", dok se u mnogih hrvatskim dokumentima, a i u aktivnom danapnjem govoru u mnogim delovima zemlje mnogo cešce nalazi "hiljadu". Pa opet Nezavisna država, a ne neovisna...ali su mi ipak najzgodnije cutilo i ošit!
Cutilo dolazi od cutjeti. Tisuca je slavenska rijec, zato je imaju ili su je imali svi slavenski jezici. "U mnogim hrvatskim dokumentima" našla se je nakon što je u 19. st. "dogovoren" jezicni standard na temelju štoksvske ijekavice. Ipak, nikada nije prevladala tisucu. Druga je stvar svakodnevni govor i dijalekti, tu je cesta. |
 |
|
Stari borac
Average Member

Croatia
505 Posts
Member since 03/11/2004 |
Posted - 02/09/2006 : 22:23:25
|
"U mnogim hrvatskim dokumentima" našla se je nakon što je u 19. st. "dogovoren" jezicni standard na temelju štokavske ijekavice. - lapsus, ovo se odnosi na rijec hiljada. |
 |
|
Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts
Posted - 02/09/2006 : 23:46:47
|
quote: Originally posted by Stari borac
quote: Originally posted by osim
Dve hrvatske rijeci koje su me oduvek oduševljavale su cutilo (glagol cutati) i ošit. Inace, zanimljiva mi je prica o hiljadu i tisucu. Naime, u Dušanovom zakoniku se koristi iskljucivo "tisuca", dok se u mnogih hrvatskim dokumentima, a i u aktivnom danapnjem govoru u mnogim delovima zemlje mnogo cešce nalazi "hiljadu". Pa opet Nezavisna država, a ne neovisna...ali su mi ipak najzgodnije cutilo i ošit!
Cutilo dolazi od cutjeti. Tisuca je slavenska rijec, zato je imaju ili su je imali svi slavenski jezici. "U mnogim hrvatskim dokumentima" našla se je nakon što je u 19. st. "dogovoren" jezicni standard na temelju štoksvske ijekavice. Ipak, nikada nije prevladala tisucu. Druga je stvar svakodnevni govor i dijalekti, tu je cesta.
dakako, u hrv. nema cutati....cutjeti ili osjecati.... ošit je pregradni, tanki zid ali i pregrada, opna opcenito (izmedju trbusne i prsne supljine npr.)... ovo drugo je stara prica ili kako su se srbi odrekli na tisuce slavenskih korijena i prihvatili na hiljade grckih, latinskih..... ali da se hiljadu govori danas cešce od tisucu u mnogim dijelovima RH je naravno glupost....gotovo nitko to više ne govori, samo mi u primorju ali kao "ijada" ili "iljada" u lokalnom govoru, jasno....
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 03/09/2006 : 00:05:55
|
quote: Originally posted by Curunir gotovo nitko to više ne govori, samo mi u primorju ali kao "ijada" ili "iljada" u lokalnom govoru, jasno....
i šta biste da nam nije nas bosanaca, ko bi vam tako lijepe rijeci širio 
A na ulici sa svake strane/filijale, uredi/iz njih plaze birokrate/jao ljudi, pa ja se bojim! ||| http://r2cu.wordpress.com/lavirint-comics-magazine/ ||| Fuck Censorship! ||| Recite NE cenzuri! |
 |
|
zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts
Member since 24/02/2006 |
Posted - 03/09/2006 : 00:49:13
|
da , a šta je KATAKLINTER ??? šta je ŠALAMBAJZER; a šta ŠTAMPAJZER ????
Ajmo rektori, lektori i ostali strucnjaci , lingvisti itd ....???????
Šalabajzer = Vucibatina = Probisvet = ... Moderni politicar?  |
 |
|
zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts
Posted - 03/09/2006 : 00:52:54
|
quote: Originally posted by Mailman
Hrvatski i srpski jezik nisu "isti", jer postoje neke gramaticke i druge razlike (npr: želim da radim/želim raditi, prednje/zadnje...), ali su sasvim dovoljno slicni.
A Plutonu je ime dala ova ženska: http://en.wikipedia.org/wiki/Venetia_Burney
How do you know that my dimwitted inexperience isn't merely a subtle form of manipulation, used to lower people's expectations, thereby enhancing my ability to effectively manuever within any given situation?
Pravopisom se manipulira i provodi neprirodna i bljutava centralizacija i standardizacija, a u cilju maksimalnog odvajanja navedenih jezika, koje bi buducim generacijama jasno dale do znanja da smo samo susjedi, porijeklom iz razlicitih galaksija.  |
 |
|
zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts
Posted - 03/09/2006 : 00:59:14
|
quote: Originally posted by Kruger
U suštini, srpski i hrvatski jezik su u 99% slucajeva isti, razlikuju se u narecju, e sad što se neko trudi da izmišlja nove reci i da napravi što vecu razliku izmedu ta dva jezika, to je vec druga stvar, meni licno je svejedno i ne vidim nikakvu razliku kad citam romane napisane na srpskom ili na hrvatskom jeziku. Šta da kažemo , na primer u Srbiji se kaže kuca, a u Hrvatskoj dom, ali zato mi kažemo domacica, a vi kucanica, eto samo da ne bi bilo isto, a u stvari isto je :)))
hrvatski i srpski jezik nisu isti jezici - dp - je dobro objasnio zamisli da se sretnu medjimurac i netko s otoka braca , ne bi se razumjeli , a oba su iz hrvatske sluzbeni jezih RH je taj koji je , a u cjeloj hrvatskoj se on najmanje prica , ali je sluzben , zasto je to tako ne treba postavljati pitanja koliko znam i danasnji sluzbeni jezik drzave srbije nije bas previse rasprostranjen po cijeloj srbiji
ako zelis podrobnije informacije o tome mozes se raspitati mailom
Formalno pravno si potpuno u pravu. |
Edited by - zlatkob on 03/09/2006 15:00:49 |
 |
|
zlatkob
Average Member

Croatia
633 Posts
Posted - 03/09/2006 : 01:01:27
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
a šta je "ošit"??? i kakve veze ima jesu li književni ili "narodni"? pa imamo i narodne književnike majku mu...
A na ulici sa svake strane/filijale, uredi/iz njih plaze birokrate/jao ljudi, pa ja se bojim! ||| http://r2cu.wordpress.com/lavirint-comics-magazine/ ||| Fuck Censorship! ||| Recite NE cenzuri!
U Srbiji se za "ošit" kaže "precaga". Za BiH ne znam |
 |
|
Topic  |
|