Mislim da je Bonelli za Marvel institucija,ipak mi marvelovi stripovi tj.velika vecina njih djeluje kao reklama za igracku tj.nekog strašnog neprijatelja ili jarana od raznih mutanata i manova.Povraca mise na njih UARRRRRRRRRRRGHHHHH
a gledaš americke filmove? recimo meni oni nisu sranja nego americka propaganda, dok su europski filmovi, poglavito što se mene tice francuski i engleski puno bolji.
americki stripovi nisu sranja, kao što nisu ni sva ostala. svaki strip ima svoju osobnost i kao takav je predstavljen publici. ukoliko ti misliš da su americki stripovi sranja, predlažem ti da napraviš ti jedan strip i predstaviš ga nama ovdje na forumu. pa da vidimo što ce reci pucanstvo foruma za tvoj strip.
Volim americke, talijanske a bome i japanske... Nikad mi se nije desilo da ih idem previše usporedivati u smislu kvalitete, kvantitete, etc... Nema smisla, svaki ima svoju atmosferu, mane i vrline. Svaki fan ima i razlog zašto se vezao za te stripove. Vecina ekipe nije ni upoznala u potpunosti sve strane da bi mogla suditi pravilno, uvijek ce biti onaj subjektivni osjecaj kod najdražih i nerazumijevanje kod drugih. Savršen primjer americkih je Marvel gdje ce se redovno spominjati Spidey. Jel itko uopce citao u komadu neku njegovu sagu, bilo koji dobar broj a da nije ultimate spidey ili pobrkane edicije slobodne dalmacije? Gotovo pa jedini Marvelov junak koji nam je i bio dostupan, al to nije razlog da se sudi cijela kuca sa masom drugih junaka i fantasticnim novim Civil War-om. Treba biti fan brate da se razume neke stvari. Americki i japanski su trenutno najpoznatiji i najrašireniji, tj. masa koja ne cita stripove previše ce znati o cemu se prica. Ne treba vrijedati, ako se vec nešto nekome ne svida, nek se navedu lijepi razlozi a u nedostatku argumenata neka se muci. E! :PPPPP
Idem rade nešto procitati u stripovskom obliku nego da citam ovih 6 stranica ove ofucane teme koja je pocela iskricom, a sada vec zahvatilo pola exjuge. I par mjesta u Americi...
Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Originally posted by mifugo cemu ruganje nekomu zato što nema struje?
Zato što je on iz TEŠNJA našao pricati kakva je caršija Sarajevo! Mislim da je normalno snabdjevanje vodom i strujom za neko naselje ipak bitnije od prodavnice stripova...
za raspravu je posve nebitno je li kolega iz Bosne, Hrvatske ili Estonije...
Jeste ako se uhvati mog grada i onog šta ja radim u njemu, a ja nemam pojma odakle je on i šta je radio, pa odakle daje sebi za pravo da meni komentariše. Kaže necu doci i gotovo. A ne, on je ponosan što ima 900 stripova i kad god kiša padne mora u kaljacama na posao, i ja i moja izložba možemo se pušiti. Nešto slicno kao s tobom i tvojim pricama o prijevodu.
Imamo prostor, imamo domenu, samo nam trebaju vaši radovi: http://www.stripopeka.com/ ||| A na ulici sa svake strane/filijale, uredi/iz njih plaze birokrate/jao ljudi, pa ja se bojim! ||| Lavirint in English: http://tinyurl.com/y93gym ||| A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama.
Originally posted by stinky upravo percepcijom uradiš taj korak i ograniciš sve te bespotrebne varijacije predmeta koji te okružuju (samim tim cinom, tim srezavanjem ili ogranicenjem, nisi ujedno i sebe ogranicio /u tom smislu u kojem to tebe muci)
Opet se vracamo na to da meni razlicite price i junaci nisu samo varijacije na temu, a tebi jesu. No dobro, razumijemo se. ;)
Imamo prostor, imamo domenu, samo nam trebaju vaši radovi: http://www.stripopeka.com/ ||| A na ulici sa svake strane/filijale, uredi/iz njih plaze birokrate/jao ljudi, pa ja se bojim! ||| Lavirint in English: http://tinyurl.com/y93gym ||| A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama.
Samo da brata stinkyja ukorim zbog Dr Zistisa - onakve tehnike onesposobljavanja ne poznaje ni Steven Seagal, a strip je crtao Marcello.
Talijani su mi drazi jer sam odrastao na Bonellijevim stripovima, ali americki likovi, ma koliko vizuelno licili na ucesnike drag queens-parade", imaju vise nijansi nego Talijani.
"All hail the spider! A hardy breed is he! Tra la la!"
Hogar, Snupi, KOnan, Fles Gordon, Redov Bili, Rip Kirbi ............. su ti sranje??? ---------------------------------------------------------------- Hogara sam kupio, ne dam ga nikome, Rip Kirbi-a sam citao davno, mislim da još uvijek može proci, kao i Redov Bili.
Redov Bili koji danas izlazi u novinama je, da budem u duhu ovog topika, zesce sranje. Bas kao i Garfild, Denis napast i Krisov zlosrecni Hogar. Vreme ih je pregazilo.
No, Pastisov Pearls before swine su do dzadza
Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. Ne uzimajte tudu rec u svoja usta. Uzmeš li tudu rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudio.
OK,covjek se malo zaletio sa nespretnim naslovom topica i krenule su paljbe.To razumijem.. Medutim,isto tako je cinjenica da je u zadnje vrijeme moderno pljuvati po Bonelliju tako da ispada kako su oni koji ga citaju neka niža vrsta i sl.Posebno tu prednjace pljuvanja po Zagoru,MisterNO-u i Texu. Kao ZAgor je smiješan sa onim crvenim kostimom,Chicom i kolibom usred mocvare..Pa da,i meni je smiješan,ali isto tako su mi smiješne i Supermanove gace i cizme te njegovo kuglanju Jupierom i Saturnom,,smiješne su mi one legije raznih xyz-manova(možda uskoro izmisle i Pizza-mana),Hulkove hlace koje se-gle cuda-uvijek identicno pocijepaju.Smiješno mi je kad Batman po 189. put pošalje Jokera u Arkhama(nakon što ovaj kao i uvijek pobije pola Gothama)i kad po 398.put oplakuje smrt svojih roditelja.
Kad smo kod Texa, on ima nekoliko odlicnih prica koje mogu ici rame uz rame sa bilo kojim westernom.Nizzi jest loš,ali radije cu citati strip koji crtaju Ticci,Marcello,Civitelli,Ortiz,Font nego remek djela koje crtaju Steve Dillon,Malcolm JOnes III,onaj koji crta prvi trejd Hellblazera itd.Claudio Villa npr. crta bolje naslovnice od 95%posto amera i slobodno bi mogao raditi u Marvelu. Da ne govorim o tandemu Berardi/Milazzo,Sclaviju,Boselliju,Castelliniju,Mariju itd.Po cemu su oni lošiji u odnosu na Amerikance,Francuze itd.?Samo zato jer rade za Bonelli?Po meni,upravo je ovakvo razmišljanje ogranicavanje.
Da se razumijemo,vjerujem kako su Preacher,Watchmen ili npr .SaNDMAN nekima odlicni,evo npr. kad mi zveles i jgoran5 koji su procitali tonu stripova raznih produkcija to kažu ja im vjerujem,mada su meni i dalje loši.I naravno da i u Boenelliju ima ogromno smeca(baš kao i kod Francuza,Argentinaca i Japanaca) ali Zagor,Tex i MIsterNO su klasicni avanturisticki stripovi koji me i dan danas zabavljaju i u kojima uživam(što ne znaci da citam samo njih). I zato malo više tolerancije i bice sve OK!
Bond.James Bond.
Eto Aco je skužio u cemu je poanta.Potpisujem.
The reward for honor will not come in this life...
Majmune jedan o kakvoj ti vodi i struji pricas pa nije 93". I ti si prvi poceo o nekakvoj pismenosti strip publike u BIH,kada strip knjizaru nema provincija poput moje to je normalno,jer nema nigdje,ali kada tvoja carsija od 500-600000 stanovnika nema onda je to tuga i jad,pardon to je pismenost strip publike. Tuzla koja nije ni blizu carsija kao tvoja ima sasvim solidnu strip knjizaru.
Killexu, ja znam dobro koja je godina, tebi izgleda nije jasno u kojem vremenu živiš. Prvo, u BiH i Sarajevu fali obicnih knjižara a kamoli da se specijalizuju za stripove koje u ovoj zemlji niko i ne izdaje. Za knjige i knjižare donekle krivim PDV i nesposobnost naših politicara, ali za stripove ne trebam nikoga drugog kriviti nego naš NEPISMEN narod. Naš svijet NE ZNA šta je strip, a ni tebi to nije jasno koliko god ih imao u kolekciji. Tuzlu nisam posjetio otkako je ta knjižara otvorena, ali ako je kako je zamišljam, bolje je Mirsi, Željku jednom i drugom, te ostalim prodavcima u Sarajevu koji valjaju stripove sa pijacnog štanda, jer makar placaju manje prinose. A cuvaj ti tu svoju caršiju, lijepo ti stoji.
OK,covjek se malo zaletio sa nespretnim naslovom topica i krenule su paljbe.To razumijem.. Medutim,isto tako je cinjenica da je u zadnje vrijeme moderno pljuvati po Bonelliju tako da ispada kako su oni koji ga citaju neka niža vrsta i sl.Posebno tu prednjace pljuvanja po Zagoru,MisterNO-u i Texu. Kao ZAgor je smiješan sa onim crvenim kostimom,Chicom i kolibom usred mocvare..Pa da,i meni je smiješan,ali isto tako su mi smiješne i Supermanove gace i cizme te njegovo kuglanju Jupierom i Saturnom,,smiješne su mi one legije raznih xyz-manova(možda uskoro izmisle i Pizza-mana),Hulkove hlace koje se-gle cuda-uvijek identicno pocijepaju.Smiješno mi je kad Batman po 189. put pošalje Jokera u Arkhama(nakon što ovaj kao i uvijek pobije pola Gothama)i kad po 398.put oplakuje smrt svojih roditelja.
Kad smo kod Texa, on ima nekoliko odlicnih prica koje mogu ici rame uz rame sa bilo kojim westernom.Nizzi jest loš,ali radije cu citati strip koji crtaju Ticci,Marcello,Civitelli,Ortiz,Font nego remek djela koje crtaju Steve Dillon,Malcolm JOnes III,onaj koji crta prvi trejd Hellblazera itd.Claudio Villa npr. crta bolje naslovnice od 95%posto amera i slobodno bi mogao raditi u Marvelu. Da ne govorim o tandemu Berardi/Milazzo,Sclaviju,Boselliju,Castelliniju,Mariju itd.Po cemu su oni lošiji u odnosu na Amerikance,Francuze itd.?Samo zato jer rade za Bonelli?Po meni,upravo je ovakvo razmišljanje ogranicavanje.
Da se razumijemo,vjerujem kako su Preacher,Watchmen ili npr .SaNDMAN nekima odlicni,evo npr. kad mi zveles i jgoran5 koji su procitali tonu stripova raznih produkcija to kažu ja im vjerujem,mada su meni i dalje loši.I naravno da i u Boenelliju ima ogromno smeca(baš kao i kod Francuza,Argentinaca i Japanaca) ali Zagor,Tex i MIsterNO su klasicni avanturisticki stripovi koji me i dan danas zabavljaju i u kojima uživam(što ne znaci da citam samo njih). I zato malo više tolerancije i bice sve OK!
Bond.James Bond.
slažem se..ja isto tako citam i zagora i mister noa i texa jer sam na njima odrastao i ful su mi ok..da ne pricam o malom rendžeru koji mi je super a mislio sam da ga necu moci procitati.recimo marka i bleka nemogu citati a o ciku da ne pricam..jednostavno sam se uhvatio da samo prelistavam stranice a ne citam ih..ali nije mi se dogodilo niti jednom da sam ih popljuvao...o ukusima se ne raspravlja,to je besmislena naprava... sto se tice amera,pogotovo preachera,njega sam procitao samo zbog ennisa jer nevolim dillonov crtež,jebga..i nije uopce loš
I ja se potpuno slažem s onim što je napisao Aco, a i ne samo s time, jer su mnogi forumaši pokazali zrela razmišljanja u vezi teme ovog topica. Ja uglavnom citam Bonellija, jer ga najviše volim i jednostavno nemam potrebe citati više Francuskih i Americkih stripova, najviše zato što imam i drugih hobija i obaveza u životu koje me takoder zanimaju i ispunjavaju. Ali daleko od toga da ne volim, npr americki strip. Skoro sve što sam uspio procitati, uglavnom na preporuku, bilo mi je super i opet cu s guštom, prvom prilikom, procitati bilo koje americko izdanje.
'Moj je dojam, za koji doista nemam egzaktnih argumenata, da nigdje nema toliko banalnosti i trivijalnsti kao u tekstovima na ekranima'
koliko još ovakvih debilnih topica cemo morati otrpiti prije nego se tome stane na kraj? killexe moj dragi, nikoga ne boli kurac što ti misliš o americkom, europskom ili ikojem drugom stripu. ako tebe veseli samo bonelli, onda super, drži se njega, ali ne pljuj po necem što ne razumješ (jer vjerojatno nisi ni citao).... dobar strip je uvijek dobar strip bez obzira iz okvira koje granice je izašao; a ako tebi i nije dobro nešto što nekom drugom možda jest i dalje nema osnovanog razloga za pokretanje ovakvog posta
____________________________ Skip the dramatic pauses. I can only give a shit for very short intervals.
e ljudi upravo sam procitao 100 bullets TPB 10 - Decayed i The Exterminators prvi trade i onda se ulogujem na ovaj forum i vidim kako je neko to nazvao "americkim sranjima"..neznam dali je izjava za smeh ili za zaljenje. da i ja sam nekada mislio da je dylan dog najbolji strip na svetu, ali isto tako sam nekada mislio da je moj tata najjaci covek na svetu i da meni u zivotu nista ne treba sem vozacke dozvole da bih bio sretan. e sad mali komentar na polemiku filozofa na ovoj temi. stinky, istina je da se treba ograniciti i fokusirati na uzi krug necega sta te cini sretnim, ali prvo treba otkriti sta te zaista cini sretnim, sta ti uistinu trazis u stripovima! neki su rodjeni kolekcionari, te ih prica pa niti crtez ne zanimaju preterano, vec da imaju sto vishe i da imaju sto vrednije artikle na svojim policama, to su ljudi koji skupljaju sve. neki traze prozor, tj izlaz iz sumorne svakodnevice, zivota koji ide 100 na sat i svakodnevnih obaveza i pritisaka zivota, za njih je idealan zagor i boneli jer ih vracaju bar na sat - dva u bezbrizno detinjstvo. a neki poput mene jednostavno zele dobru pricu. kazes da su to sve varijacije na istu temu. mene upravo te varijacije zanimaju, a ne tema! jedna te ista prica se moze prepricati na toliko drugacijih nacina, isti tok dogadjaja isprican iz drugacijih uglova nece izazvati isti efekat. ja trazim taj pravi ugao! zato sam se ogranicio trenutno na vertigo i par naslova od wildstorma, image comicsa..medjutim to ne znaci da ako ne otkrijem nesto bolje da necu prekriziti vertigo i preci na to nesto novo, bolje.
devojke su lude za mnom, prosle noci jedna je satima kucala na moja vrata ali je nisam pustio da....izadje
ja se samo ne bih složio da je sve varijacija na istu temu. :)
vangogo, oborim te induktivno-asocijativnom modalnom logikom, tu dolje, malo niže
komentar ti je ok, promatran kao opce mjesto medutim, kao odgovor meni vec ulazi u zbrku, miješanje dva reda jer ja i nisam pricao o tebi i jesi li ti otkrio ili ne što te cini sretnim u stripu dao sam opcu formulu za srecu (koja glasi ogranicenje) i povrh toga, da ne budem škrt, dao sam i poseban slucaj - baš moj. i on je nacelno takav, bonelli-petorka. kao što vidiš, ja sam vec našao što tražim u stripu tako da tvoja sumnja nije opravdana (u ovom slucaju; prihvacam tvoju sumnju u tebe samog)
i sad, što vas smjerne tragace bode, muci, kopka - "što ako itd" pa ja ne poricem mogucnost postojanja još boljih stripova. samo, sama mogucnost je još uvijek ništa - to je kilavo. puste apstrakcije. za nedorecene tipove. kao što rekoh, ne jurcam za time. to ostavljam tebi. to su ti, van gože, hvatanja duge. nikad kraja. uvijek možeš misliti da postoji još bolje. i dobro, ti se hoceš igrati tog lovaca, ja ne. barem ne u tom smislu. jer, ako si pažljivo citao, ja rekoh da, premda imam vec isklesane dragulje, nije da necu procitati nešto što me zadesi. ako p, onda q ako mi uleti presveto srce, onda ga procitam no, to su sve slabašne implikacije, dok genkameni receno - zanima me DD, MM, Zagor, MNO, Ken hvataš tu distinkciju?
i ne zaboravi, ovdje pricamo samo o stripovima. a postoje i druge stvari na svijetu. postoji li mogucnost hvatanja tog "boljeg" kroz druge stvari? postoji. i t d u beskrajna bulažnjenja
ok stinky, mislim da sam razumeo o cemu govorish. u redu je sta god ti daje zadovoljstvo. cela ova polemika i nije bila usmerena prema tebi, vec prema onimam koji se ogranice ali daju sebi za pravo da druge stvari o kojima pojma nemaju, niti su ih ikada citali - nazivaju sranjima i da ih pljuju.
devojke su lude za mnom, prosle noci jedna je satima kucala na moja vrata ali je nisam pustio da....izadje