forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 tralalaa ,bla,bla ,bla ,bla
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 45

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/09/2009 : 20:33:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
U pravu si, uopce nisam na ti. Ali spreman sam slusati i nauciti, pa ako imas rješenje pomocu kojeg bi Vedran mogao uvesti kartice a da cijena stripa ostane ista, kao i vedranova/izdavaceva zarada, rado cu ga cuti.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Markos
Pa nije bas tako. Naravno da je do vas, kao sto je i do mene. Da Vedran ima marze od 30 i više posto na npr. Fibrine i Libellus stripove (a u ostalim knjizarama je to minimum) onda bi mogao davati i popuste i uvesti kartice. Samo onda bi cijena stripa zbog toga morala biti veca. Dakle, vrlo jednostavno, ako ja kao izdavac hocu da Vedran ima kartice, onda mu moram dati veci rabat. Meni je, medutim, važnije da te cijene budu najmanje moguce, a oni kupci koji hoce platiti karticom mogu kupiti te iste stripove u knjizarama koje imaju kartice, ali po vecoj cijeni. Pa neka svatko procijeni što mu je isplativije - npr. From Hell u Profilu za 350 kuna karticom ili u Libellusu za 280 kn gotovine.

Nije tocno. Ne poznajem tvoju situaciju u ducanu Libellus, kao sto ni ti dobro ne poznajes nasu, pa necu ni komentirati
nesto u tvoje ime, ali u svoje ime mogu reci da to nije tocno. Cinjenica je da Vedran radi s malim marzama u odnosu na druge.
No ne moze biti do nas kad smo mi vise puta razgovarali na tu temu, i bili spremni naci kompromis pa i oko cijene.
I Vedran nikad nije rekao (barem meni nije) da je glavni problem cijena, vec mu je glavni problem bio sto je on zelio imati
sve stripove u opciji placanja karticom, dakle i stare, a to je po njegovom misljenu iziskivalo previse posla.
No dalje necu pisati u ovom pravcu jer se kao i obicno mogu otvarati teme koje po meni nemaju mjesta na forumu.

Ti navodis primjer Profila i ducana, i izdanja From Hell s razlikom cijene od 25%.
Izdanja u ducanu placena karticom nisu morala biti skuplja od 5% koliko je uglavnom najveci iznos karticnih naknada.
Dakle cijena izdanja se mogla dici za 5%, i ta bi cijena bila za placanje karticama, gotovinsko placanje imalo bi popust,
pa bi ta cijena bila ova sadasnja, i svi bi mogli biti zadovoljni.
I tko je tu onda na gubitku? Nitko! Kupci koji su i do sada kupovali gotovinom imaju cijenu kao i do sada, prodavac ima
jednaku marzu, izdavac ima jednak dio kao i do sada, a kupci koji placaju karticama (koji do sad ni ne postoje) dobili su
mogucnost da kupovinom na karticu flekisbilnije rasporede svoje troskove oko stripova.

I na kraju, Slobo u Darkwoodu radi s istim marzama, a katkad ima i dosta nezgodne situacije s tecajem eura i dinara,
no koliko znam svejedno nudi mogucnost kupovine na kartice, ili se varam?

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:31:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by Dado
Izdanja u ducanu placena karticom nisu morala biti skuplja od 5% koliko je uglavnom najveci iznos karticnih naknada.
Dakle cijena izdanja se mogla dici za 5%, i ta bi cijena bila za placanje karticama, gotovinsko placanje imalo bi popust,
pa bi ta cijena bila ova sadasnja, i svi bi mogli biti zadovoljni.
I tko je tu onda na gubitku? Nitko! Kupci koji su i do sada kupovali gotovinom imaju cijenu kao i do sada, prodavac ima
jednaku marzu, izdavac ima jednak dio kao i do sada, a kupci koji placaju karticama (koji do sad ni ne postoje) dobili su
mogucnost da kupovinom na karticu flekisbilnije rasporede svoje troskove oko stripova.

tocno tako...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 03:26:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

U pravu si, uopce nisam na ti. Ali spreman sam slusati i nauciti, pa ako imas rjesenje pomocu kojeg bi Vedran mogao uvesti kartice a da cijena stripa ostane ista, kao i vedranova/izdavaceva zarada, rado cu ga cuti.

Ne postoji nitko na svijetu tko zna sve, no najvaznije je da postoji volja za ucenjem. Nazalost, na ovome forumu ima jako puno «strucnjaka» koji se bakcu sa svim i svacim a da veze nemaju o onome sto pricaju i onda bi se svakog od njih trebalo ispravljati da takva sranja ne postanu nekakva uvrijezena «istina», no nazalost nema se dovoljno vremena za takvo nesto pa kojekakvi nonsensi prolaze i postaju nesto sto drugima u usima ostane odzvanjati kao fakt jer nitko nije ponudio argumente koji ce to adekvatno pobiti. No sto se moze... Ajde da se vratim na bit ovoga gore sto si napisao. Dakle, trazis - citiram: «rjesenje pomocu kojeg bi Vedran mogao uvesti kartice a da cijena stripa ostane ista, kao i vedranova/izdavaceva zarada».

Gle, ne da cu ponuditi rjesenje pomocu kojeg ce bi Vedran (odnosno bilo koji vlasnik striparnice) mogao uvesti kartice a da i cijena stripa i Vedranova/izdavaceva zarada ostanu iste, nego cu ponuditi rjesenje pomocu kojeg ce Vedranova zarada po uvodjenju kartica biti cak i visa (ili u najgorem slucaju ostati ista), a izdavaceva zarada ce ostati potpuno identicna onoj dosadasnjoj.

Krenimo otpocetka.

U Hrvatskoj i svijetu najrasprostranjenije su 4 vrste kreditnih kartica (sto obicnih, sto revolving): Mastercard, Visa, American Express i Diners. Njihov udjel u rasprostranjenosti u Hrvatskoj je otprilike sljedeci: Visa i Mastercard zajedno oko 45-50%, Amex oko 30-35% i Diners oko 15-20% (nemojte me hvatati za par posto gore-dolje jer ovaj podatak i nije nesto pretjerano krucijalan za ovu pricu). Napomena samo da uz ove cetiri kartice, svi POS aparati primaju i obicne debitne kartice. E sad, da bi vama banka instalirala POS aparat potrebno je, naravno, nazvati osobu iz vase poslovne banke (ili neke druge), potpisati ugovor s njom i aparat je kod vas u roku 48 sati (a mozda i ranije, ovisno o kojoj se banci radi). U ugovoru su najbitnije dvije stvari: provizija koju placate za svaku pojedinu karticu + razdoblje nakon kojeg vam banka uplacuje promet napravljen po svakoj od pojedinih kartica. Naravno, ove stavke poprilicno ovise od samog prometa, no mi cemo ovdje uzeti da se radi o pocetku rada s karticama (kako ustvari i jest) i ukalkulirat cemo najgore moguce opcije.

Mastercard i Visa imaju najnize provizije od svih kreditnih kartica i one za pocetnike iznose maksimalno 3%. Amex ima nesto visu proviziju i ona iznosi oko 4% za pocetnike, a daleko najvisu proviziju uzima Diners i ona je oko 5%. Debitne maestro kartice se vrte oko 2.5%. Naravno, nikome ne preporucam da se obrati jednoj banci i «popusi» prve ponudjene uvjete. Treba se zatraziti ponuda od minimalno 3 banke (sugeriram 5) i potom usporediti ponude. Kako je kriza u svijetu, i banke su prisiljene «skinuti gace» i sigurno ce dati dobre uvjete. Kad vidite koja je banka najpovoljnija, otici cete do nje i kazati osobi s kojom pregovarate kako imate od druge banke ponudu bolju za npr. 0,4 %, no da su vam oni ipak najdrazi, najposlovniji bla bla bla, i da cete potpisati ugovor s njima ako oni meciraju te uvjete. Naravno, oni ce na to pristati i vi cete u konacnici doci na uvjete od npr. Mastercard/Visa 2,5%; Amex 3,7% & Diners 4,9%. Debitni maestro zavrtio bi se sigurno oko 2%. Rok placanja koji bi se bez problema mogao dogovoriti je 15-20 dana, sto je sasvim okej (za pocetak, ofkors).

Uzimajuci sve ovo u obzir, matematika je prilicno jasna i evo sto Vedran treba napraviti:

1. Osnovna cijena stripa bi se podigla za 5,27 %, a popust na gotovinsko placanje bio bi 5%. Na taj nacin i Vedran, i kupci i izdavaci bili bi na istome kao do sada. Cijena za gotovinu ista, marza ista, zarada ista.
2. Svi oni koji bi placali karticom morali bi platiti vecu cijenu u iznosu od 5,27% u odnosu na onu gotovinsku (sto je potpuno uobicajeno), no za to bi dobili odredjene beneficije. Naime, korisnici revolving kartica mogli bi to placati na rate, a najveca prednost jest ta sto svi korisnici kartica mogu sami odrediti kada zele da im mjesecni racun dodje na naplatu i svi - naravno - odrede onaj datum do kojeg ce im leci placa za prethodni mjesec. Dakle, to znaci da ako meni placa lijeze na tekuci 15. u mjesecu i ako mi racun dolazi na naplatu 20. u mjesecu, ja mogu stripove kupiti 21. u tekucem mjesecu, a platit cu ih tek po lijeganju place, dakle za mjesec dana. Takva kupovina unaprijed vrijedi tih 5,27% vise cijene, a o prednostima revolving kartica necu ni govoriti jer bi mi to odnijelo previse vremena. Dakle, idemo rezimirati sve ovo: kupac karticom moze kupiti stripove koji imaju za 5,27 % visu cijenu, no za to dobivaju mogucnost brze kupovine ili kupovine na rate itd. S druge strane, Vedran svakom transakcijom napravljenom karticnim putem ne da ne gubi, nego cak i zaradjuje. Naime, podsjetimo se, on je gotovinske cijene podigao za 5,27% i za svaku transakciju Visom/Mastercardom morat ce platiti samo oko 2.5-3% provizije, za svaki Amex 3,5-4% i za svaki Diners do 5%, a to znaci ne da ne gubi, nego cak i ostvaruje dodatnu zaradu. Kao treca strana, izdavacima bi bilo potpuno identicno jer njihove cijene prema Vedranu ostaju iste. Ukratko, opet win/win situacija jer, podsjetimo se, kartice na kojima bi Vedran cak i dodatno mogao zaraditi (Mastercard/Visa, Amex) drze 80-ak % karticnog trzista u Hrvatskoj, a ako bi ga Diners zajebavao uvijek se moze odluciti da tu karticu ni ne stavi kao opciju za placanje.

Naravno, uvodjenjem kartica Vedran bi morao unijeti apsolutno sve prodajne sifre artikala jos jednom jer bi ih zbog razlicitih cijena morao razdvojiti. Dakle, npr. za strip XY koji kosta 100 kn morao bi imati opciju kucanja po toj cijeni (cash) i po cijeni od npr. 105,50 kn (kartica). Takvo dodatno unosenje trazi i odredjeno vrijeme da bi se to napravilo i treba vidjeti postoji li objektivna mogucnost da se to napravi.

Na kraju, da se vratimo na onu tvoju usporedbu s From Hell. On sada kosta 280 kn u Libellusu za gotovinsko placanje, a da Vedran uvede karticno placanje on bi tamo kostao 295 kn, a to je drasticno manje od opcije koju si ti bio naveo (Profil: 350 kn). Zbog toga sam ti i rekao da je ocito da nisi na ti s karticnim poslovanjem.

Na kraju, i laiku je jasno da bi uvodjenje karticnog placanja u Libellus bio sjajna stvar za sve. Kupci bi imali opciju kupovine na odgodu i to bi placali otprilike 5,27% posto vise u odnosu na gotovinsko placanje. Svi oni kojima je tih 5,27% povecanja puno digli bi cash s bankomata i tako platili te iste stripove po cijenama nizima za 5%, odnosno po cijenama koje su identicne onima koje su bile i dotad. Vedran i izdavaci bi imali razloga za zadovoljstvo zbog nekoliko razloga, a ja cu navesti samo one najocitije. Naime, ljudi zele stripove sto prije i sretni su ako ih mogu uzeti danas, a platiti tek npr. za 25 dana. Nadalje, ljudima je psiholoski puno lakse provuci karticu nego izbrojati lovu (pogotovo puno love), a da ne govorim da sve manje ljudi nosi sa sobom velike kolicine novca nego gotovo sve uzima na karticu. Nadalje, kad imate karticu, lakse cete se odluciti za opciju «ajde molim te ubaci mi jos i ta dva stripa» jer niste limitirani cashom u dzepu, a sve to bi u konacnici povecalo promet sto bi bila sjajna vijest i za Vedrana i za izdavace.

Na kraju, kad se sve ovako poslozi, vidljivo je da bi uvodjenjem kartica i Vedran i svi ostali (kupci, izdavaci) jako puno profitirali te mi nije jasno zbog cega on to nije napravio jos prije nekoliko godina i upravo to je ono sto Dadi i meni predstavlja nedokucivi misterij.

Eto, vjerujem da sam sad sve objasnio, no ako je nesto ostalo nejasno (ipak sam nabrzinu ovo srocio) - tu sam (imajte obzira na eventualno kasnjenje pri odgovaranju jer dosta mi je toga na ledjima u posljednje vrijeme).

And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 10:25:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Odlicno si to raspisao, sve je savršeno jasno. I slazem se sa vecinom svega, ali bottom line je da za uvodenje kartica MORA dignuti cijene - a to sigurno nije ono što kupci zele - uostalom, to su ovdje i napisali ("znam da vam uzmu par posto, ali..." dakle karticari uzmu par posto DUCANU, a ne KUPCU). Kupci hoce kupiti stripove karticom po istoj cijeni kao i gotovinom, a to nije moguce bez dizanja marzi, na to sam mislio. Ova opcija da se digne cijena pa se da popust na gotovinu je ocita, ali nisam siguran koliko bi to imalo efekta (npr. ja osobno nikad ne kupujem karticom ono što ima popust na gotovinu, jer mi uglavnom nema smisla). Primjer s From Hellom je bio pretjeran, ali mi je posluzio samo kao ilustracija kolika je razlika u zaradi izmedju ostalih knjizara i vedrana i kako ne moze dati popuste iako ljudi to ocekuju (imajuci u vidu cifru koju iskeširaju).

Trouble will find me
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 08/09/2009 : 11:52:43  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message
Mislim da sam prije više od godinu dana pokrenuo slicnu temu,placanje preko kartica.
I to se upravo odnosilo na izdavacku kucu Libellus,odnosno striparnicu Libellus.
Jer sam tamo i trošio najviše novca,a odgovor je bio da se o tome razmišlja al na tom je i ostalo.
Ja bi rekao da zbog nemara, to do danas nije niti promjenilo.
Još jednom cu napomenuti kao i onda,svi koji kupuju na kartice su spremni platitit vecu cijenu robe.
Znaci nedajem gotovinu odmah nego mi to dolazi na naplatu iduci mjesec ili možda na nekoliko obroka pa nevidim razlog po kojem bi placao istu cijenu kao i kupac koji placa gotovinom!
Nije to ništa strano ni nenormalno,takva je trgovina!!

Edited by - no1 on 08/09/2009 11:54:19
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 08/09/2009 : 12:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message
quote:

Odlicno si to raspisao, sve je savršeno jasno. I slazem se sa vecinom svega, ali bottom line je da za uvodenje kartica MORA dignuti cijene - a to sigurno nije ono što kupci zele - uostalom, to su ovdje i napisali ("znam da vam uzmu par posto, ali..." dakle karticari uzmu par posto DUCANU, a ne KUPCU). Kupci hoce kupiti stripove karticom po istoj cijeni kao i gotovinom, a to nije moguce bez dizanja marzi, na to sam mislio. Ova opcija da se digne cijena pa se da popust na gotovinu je ocita, ali nisam siguran koliko bi to imalo efekta (npr. ja osobno nikad ne kupujem karticom ono što ima popust na gotovinu, jer mi uglavnom nema smisla). Primjer s From Hellom je bio pretjeran, ali mi je posluzio samo kao ilustracija kolika je razlika u zaradi izmedju ostalih knjizara i vedrana i kako ne moze dati popuste iako ljudi to ocekuju (imajuci u vidu cifru koju iskeširaju).

Nijedan kupac koji kupuje robu karticom ne ocekuje da ce platiti cijenu kao na gotovinu nego da ce ona biti uvecana za nekoliko %,recimo American ima ugovor s 200tinjak trgovina gdje je cijena za gotovinu i na rate ista.Al to je sad nebitno,ulavnom svi koji su ikada kupovali na kartice znaju da je cijena nešto veca.
Navest cu ti jedan pimjer,recimo kupim stripova u vrijednosti 900kuna,odnosno oni toliko stoje za gotovinu.
A ja ih želim provuci na 5rata,ali cijena je sada karikiram uvecana za 10% odnosno oni sada stoje 990kn.
Znaci platicu oko 18kn mjeseco na kamatu što i nije neki iznos kada znamo da nisam dao gotovinu odmah.
A ovo što kažeš da ti nema smisla nešto kupavati na karticu kada imaš popust na gotovinu,pa naravno da nema al ovdje se neradi o popustu nego o tome da ljudi nemaju odma toliki iznos pa im je jednostavno lakše na ovaj nacin!

Edited by - no1 on 08/09/2009 12:12:57
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 12:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by no1
Navest cu ti jedan pimjer,recimo kupim stripova u vrijednosti 900kuna,odnosno oni toliko stoje za gotovinu.
A ja ih želim provuci na 5rata,ali cijena je sada karikiram uvecana za 10% odnosno oni sada stoje 990kn.
Znaci platicu oko 18kn mjeseco na kamatu što i nije neki iznos kada znamo da nisam dao gotovinu odmah.
A ovo što kažeš da ti nema smisla nešto kupavati na karticu kada imaš popust na gotovinu,pa naravno da nema al ovdje se neradi o popustu nego o tome da ljudi nemaju odma toliki iznos pa im je jednostavno lakše na ovaj nacin!

A ne znam, meni to nema smisla. U cemu je smisao kupiti 9 stripova za 990 kuna odmah i placati taj iznos na rate 5 mjeseci, umjesto kupiti 10 stripova za isti novac, ali ne odmah, nego svaki mjesec po dva? Mislim, opcenito mi je taj princip "nema veze sto cu na kraju platiti više, bitno da sad platim malo" glup.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 12:47:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

Eh...

Gle, uvodjenjem kartica kupcima se daje opcija: mogu kupovati za cash po istoj cijeni, ili kupovati karticom po cijeni koja je 5,27% visa (u najgorem scenariju). Tko od kupaca ima kakve preferense ni ti ni ja ne znamo, a ne mozemo ni znati dok se tako nesto ne uvede i potom provjeri. Nekome je svejedno platiti 105,50 kn u odnosu na 100 kn, ako zna da ce tako dobiti nesto sto ce platiti tek za 25 dana, a da ne govorim u mogucnosti otplacivanja na rate. Ljudi koji koriste tu opciju bez problema ce platiti banci njen dio kamata jer znaju da im to omogucava slobodniju raspodjelu sredstava tijekom vise mjeseci. Ako su to spremni placati banci onda su sigurno spremni odredjeni iznos platiti i prodajnom mjestu kako bi mogli koristiti tu beneficiju. Takva kupovina posebno je vazna u kriznim vremenima poput ovih danasnjih i sigurno bi polucila kvalitetne rezultate.

Bottom line svega jest da uvodjenjem karticnog poslovanja nitko ne bi bio ostecen i svi bi imali koristi. Nakon par mjeseci od uvodjenja moglo bi se jasno sagledati kakav je rezultat postignut i onda bi se moglo dalje igrati s cijenom (pa tako, sukladno pokazateljima, onaj hipotetski omjer 105,50/100 kn moze postati i 103/100 kn, ovisno o zastupljenosti pojedine kartice, prometu itd.) jer ce za to postojati adekvatni parametri (tu pogotovo mislim na izdanja koja ce tek izaci i za koja se tek treba formirati cijena). Ima tu iho-ho scenarija, no to vec spada u poslovnu poduzetnicku domenu i ne pada mi na pamet pisati o tome na forumu jer smatram da to citateljima nije interesatno i da se tice iskljucivo izdavaca i vlasnika striparnice. Ako postoji za to interes, moj mail i moj broj mobitela nisu tajni i lako me se moze dobiti. Isto tako, vjerujem da mogu poprilicno pomoci i oko pocetnog iznosa provizije.

Ukratko, triple win situacija. Nadam se, Marko, da ces i ti to uvidjeti jer ce svaki tako prodani primjerak i tebi, i Libellusu, i Vedranu, i svakome XY izdavacu zlata vrijediti, a svakome kupcu bilo kakva dodatna opcija (placanje na odgodu uz smijesno malu razliku u cijeni) u ovo jebeno vrijeme potrebna je poput korice kruha...

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 12:59:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by no1

A ne znam, meni to nema smisla. U cemu je smisao kupiti 9 stripova za 990 kuna odmah i placati taj iznos na rate 5 mjeseci, umjesto kupiti 10 stripova za isti novac, ali ne odmah, nego svaki mjesec po dva? Mislim, opcenito mi je taj princip "nema veze sto cu na kraju platiti vise, bitno da sad platim malo" glup.

Je li ti palo na pamet da netko nesto zeli odmah, a ne svaki mjesec po nekakav mali dio? Je li ti palo na pamet da zbog postojanja 2 i pol striparnice u Hrvatskoj nekome iz npr. Cavtata, Zupanje, Knina, Pule itd. nije bas lako dolaziti npr. u ZG svaki mjesec i kupovati po dva stripa, nego zeli da kad dodje u ZG jednom u pola godine kupi 20-30 stripova odjednom jer zna da mu je trosak puta tu najveca stavka? E sad, ako dodje jednom, kolika je vjerojatnost da moze roknuti 2500 kn u jednoj kupovini u kesu? Kolika je vjerojatnost da ce pedantno stediti i ostavljati sa strane odredjeni iznos kako bi za 6 mjeseci imao dovoljno casha za kupovinu na taj nacin? Vrlo mala, zar ne... Vrlo mala jer ce se uvijek naci nesto "hitnije", "vaznije" itd., a na ovaj nacin, covjek potrosi unaprijed na ono sto voli (stripove) i onda je prisiljen stedjeti, a proizvod (stripove) vec ima u svojim rukama. E tu je bit kupovine na kartice i na rate. Covjek to kupi i otplati za npr. 4, 6, 9 mjeseci, a tu kamatu ni ne osjeti jer mu je u odnosu na trosak puta ona poput misa u odnosu na slona...

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 13:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Mislim, opcenito mi je taj princip "nema veze sto cu na kraju platiti više, bitno da sad platim malo" glup.

Istrazivanje poriva koji nekoga poticu na kupovinu i proucavanje psihologije kupaca prakticki su vec postali znanost, a rezultati tih proucavanja i istrazivanja pobijaju ovu tvoju recenicu koju si gore naveo.

Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 08/09/2009 : 13:07:45  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message
quote:
Originally posted by Gaston

quote:

quote:
Originally posted by no1

A ne znam, meni to nema smisla. U cemu je smisao kupiti 9 stripova za 990 kuna odmah i placati taj iznos na rate 5 mjeseci, umjesto kupiti 10 stripova za isti novac, ali ne odmah, nego svaki mjesec po dva? Mislim, opcenito mi je taj princip "nema veze sto cu na kraju platiti vise, bitno da sad platim malo" glup.

Je li ti palo na pamet da netko nesto zeli odmah, a ne svaki mjesec po nekakav mali dio? Je li ti palo na pamet da zbog postojanja 2 i pol striparnice u Hrvatskoj nekome iz npr. Cavtata, Zupanje, Knina, Pule itd. nije bas lako dolaziti npr. u ZG svaki mjesec i kupovati po dva stripa, nego zeli da kad dodje u ZG jednom u pola godine kupi 20-30 stripova odjednom jer zna da mu je trosak puta tu najveca stavka? E sad, ako dodje jednom, kolika je vjerojatnost da moze roknuti 2500 kn u jednoj kupovini u kesu? Kolika je vjerojatnost da ce pedantno stediti i ostavljati sa strane odredjeni iznos kako bi za 6 mjeseci imao dovoljno casha za kupovinu na taj nacin? Vrlo mala, zar ne... Vrlo mala jer ce se uvijek naci nesto "hitnije", "vaznije" itd., a na ovaj nacin, covjek potrosi unaprijed na ono sto voli (stripove) i onda je prisiljen stedjeti, a proizvod (stripove) vec ima u svojim rukama. E tu je bit kupovine na kartice i na rate. Covjek to kupi i otplati za npr. 4, 6, 9 mjeseci, a tu kamatu ni ne osjeti jer mu je u odnosu na trosak puta ona poput misa u odnosu na slona...

U potpunosti se slažem s tobom!!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 13:11:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Ma meni je jasno da bi se s karticama povecala prodaja, nisam ja protiv toga, tako da nemam što uvidjeti;) Samo sam mislio da bi za uvodjenje kartica trebalo dignuti cijene - jer tu proviziju koju karticari uzimaju netko mora platiti - ili kupac, ili nabavljac ili trgovac - a u tom trokutu obicno nastrada kupac. Što se mene tice, meni je ovaj model dobar (tocnije, vec je u upotrebi u SNK). Mada, kad bolje razmislim, cini mi se da nijedna knjizara za koju znam nema razlicite cijene za gotovinu i za karticu. Profil, Algoritam i ostali, svi oni imaju istu cijenu. Ili se varam?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 13:13:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

Je, u pravu si, nisam na to mislio. Kao sto rekoh, gledam na to iz svoje perspektive, a buduci da nemam takvih problema, onda mi to nije ni palo na pamet.

Trouble will find me
Go to Top of Page

no1
Senior Member

Croatia
1322 Posts

Member since 16/06/2005

Posted - 08/09/2009 : 13:16:44  Show Profile Show Extended Profile  Send no1 a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by no1

A ne znam, meni to nema smisla. U cemu je smisao kupiti 9 stripova za 990 kuna odmah i placati taj iznos na rate 5 mjeseci, umjesto kupiti 10 stripova za isti novac, ali ne odmah, nego svaki mjesec po dva? Mislim, opcenito mi je taj princip "nema veze sto cu na kraju platiti više, bitno da sad platim malo" glup.

Rekao sam da karikiram,znaci nigdje to ne ide na 10% ako uzimaš na nekoliko rata,nego bi to bilo najviše 45 do 50kuna što dolazi do 10kn po mjesecu.
E sad meni najbliža striparnica je Djakovo koja je 40tak km od mene(Vinkovci)da bi dolazio tamo svaki mjesec po dva stripa to bi me sigurno koštalo više od deset kuna(gorivo,vrijeme,cuga)
A ako ih narucujem u Zagrebu poštarina za stripove opet prelazi 10kn.
"Glup ti je princi"pa da imamo lovu sigurno nitko nebi kupovao na kartice!
A kao što Gaston kaže, netko nešto želi odmah neda mu se cekati,blagoslovljen si ako nisi jedan od tih.
Jer ja ako nešto želim želim to odmah,ebiga takav sam!
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 13:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

Mada, kad bolje razmislim, cini mi se da nijedna knjizara za koju znam nema razlicite cijene za gotovinu i za karticu. Profil, Algoritam i ostali, svi oni imaju istu cijenu. Ili se varam?

Nema, u pravu si, a znas zasto? Zato sto su tu proviziju vec uracunali u cijenu. Dakle, ako im je nabavna cijena npr. 100 kn, a poslovna politika takva da im marza mora biti npr 25%, lako se dodje do cijene od 125 kn. Na to dodaju jos prosjecnu karticarsku proviziju od npr. 3 % i dobiju konacnu maloprodajnu cijenu od npr. 129 kn. Na taj nacin oni ce u najgoroj situaciji ispuniti svoj zacrtani plan od 25% marze, a u slucaju da im omjer onih koji kupuju za cash i onih koji kupuju na kartice npr. 50/50 cak ce ostvariti i dodatnu zaradu, a shop manager ce se moci hvaliti svojim nadredjenima.

Tako nesto moze napraviti i Vedran (naravno, samo za stripove koji ce tek izaci) jer tko bi od kupaca mogao primijetiti kad bi on na nove stripove dodao jos npr. 2,5%? Nitko, je li tako, no po meni to nije korektno prema onima koji mogu bez problema placati cashom i zato je najpostenija opcija imati razlicite cijene. Oni koji kupuju gotovinom imat ce bolje uvjete, a oni koji kupuju karticom imat ce neznatno losiju cijenu, no nece morati odjednom staviti u pogon sva svoja sredstva, nego ce to raditi uz odgodu.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 13:28:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by no1
A ako ih narucujem u Zagrebu poštarina za stripove opet prelazi 10kn.
"Glup ti je princi"pa da imamo lovu sigurno nitko nebi kupovao na kartice!
A kao što Gaston kaže, netko nešto želi odmah neda mu se cekati,blagoslovljen si ako nisi jedan od tih.
Jer ja ako nešto želim želim to odmah,ebiga takav sam!

Ma ja sam isto uzasno nestrpljiv, hocu odmah i hocu sve, samo ne kupujem ako nemam cim. Ne znam, takav sam. Mada, to je vjerojatno tako jer si to mogu priuštiti. Jedino što sam kupio na rate je stan, jer tu nisam imao ama baš nikakvog drugog izbora. Uglavnom, da ne duljim, prihvacam vaše argumente.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 13:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

quote:

Je, u pravu si, nisam na to mislio. Kao sto rekoh, gledam na to iz svoje perspektive, a buduci da nemam takvih problema, onda mi to nije ni palo na pamet.

Shvacam, ali bas to je ono sto nitko od nas ne smije dopustiti. To sto meni nesto nije problem ne znaci da nije i nekome drugom. I zato treba razgovarati s kupcima, slusati njihove ideje, pohvale, kritike, sugestije itd. jer jedino na taj nacin moze se kreirati nesto sto ce u konacnici poluciti uspjeh (kako za prodavaca i izdavaca, tako i za kupca). Kupac je BOG! Njemu se sve treba podrediti i zato je jako bitno znati slusati jer on je uvijek u pravu, a korektnost i brigu prema njemu on uzvraca lojalnoscu, a od toga nema nista vece i vaznije! U trgovini, naravno.

Go to Top of Page

shommy
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 03/09/2006

Posted - 08/09/2009 : 13:51:36  Show Profile Show Extended Profile  Send shommy a Private Message
Samo mala digresija na ovu temu:)
svuda gde placam karticom nemam nikavo povecanje cene,cak i radim u radnji koja ima takav vid placanja i to je normalno da ide na teret kuce,jer vecina kupaca smatra kesh i ako imaju toliko sredstava na kartici(ovo vazi za debitne kartice a ne za kreditne)i ne zele da placaju vecu cenu.
Smatram da je zgodnije da se ne setkam okolo sa keshom u dzepovima kada idem kupovati stripove za 100+evra vec sa karticom koja ima chip i pin kod i zasto bih placao bilo kakvu proviziju vishe ako imam dovoljno na racunu.
Ima smisla nekome ko nema kesha pa ce mu doci na naplatu za mesec dva onda ok,postujem i takav stav ljudi iako meni to nema bas buno smisla ali ok,razumem krizu da se nesto kupi sad pa sad ili ako nece biti u situaciji u skorije vreme skoknuti do striparnice a zeli izbegnuti cimanje postom(ostecenja pri transposrtu i sl).
Nadam se da nisam nikog smorio ovim postom.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 14:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

quote:

Mada, kad bolje razmislim, cini mi se da nijedna knjizara za koju znam nema razlicite cijene za gotovinu i za karticu. Profil, Algoritam i ostali, svi oni imaju istu cijenu. Ili se varam?

Nema, u pravu si, a znas zasto? Zato sto su tu proviziju vec uracunali u cijenu. Dakle, ako im je nabavna cijena npr. 100 kn, a poslovna politika takva da im marza mora biti npr 25%, lako se dodje do cijene od 125 kn. Na to dodaju jos prosjecnu karticarsku proviziju od npr. 3 % i dobiju konacnu maloprodajnu cijenu od npr. 129 kn. Na taj nacin oni ce u najgoroj situaciji ispuniti svoj zacrtani plan od 25% marze, a u slucaju da im omjer onih koji kupuju za cash i onih koji kupuju na kartice npr. 50/50 cak ce ostvariti i dodatnu zaradu, a shop manager ce se moci hvaliti svojim nadredjenima.

Tako nesto moze napraviti i Vedran (naravno, samo za stripove koji ce tek izaci) jer tko bi od kupaca mogao primijetiti kad bi on na nove stripove dodao jos npr. 2,5%? Nitko, je li tako, no po meni to nije korektno prema onima koji mogu bez problema placati cashom i zato je najpostenija opcija imati razlicite cijene. Oni koji kupuju gotovinom imat ce bolje uvjete, a oni koji kupuju karticom imat ce neznatno losiju cijenu, no nece morati odjednom staviti u pogon sva svoja sredstva, nego ce to raditi uz odgodu.

Jasno mi je da su oni to uracunali u cijenu (kao jos i stosta drugo, ali to je sad druga prica). No, ovo me podsjetilo na nešto drugo o cemu sam davno nešto cuo/citao. Naime, navodno, po zakonu o potrošacima, cijena za placanje gotovinom/karticom ne bi smjela biti razlicita. Nemam previše vremena to proucavati, nešto sam našao na internetu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=246550), mozda netko zna nešto više?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 14:04:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Originally posted by shommy

[b]svuda gde placam karticom nemam nikavo povecanje cene,cak i radim u radnji koja ima takav vid placanja i to je normalno da ide na teret kuce

Opticki da, no u biti ne. Nigdje to ne ide na teret kuce jer karticarsku proviziju ta kuca vec ugradi povrh svoje osnovne marze koju je zacrtala svojom politikom cijena, a koja se izracunava prema gotovinskom placanju. Dakle, ide na teret onih kupaca koji taj proizvod placaju gotovinom jer oni placaju extra marzu u odnosu na onu koja bi zadovoljila apetite kuce (i koja bi vrijedila da npr. nisu uveli opciju naplate karticama). Znam da sam sve ovo vec pojasnio par postova iznad, no nije zgorega ponoviti. Upravo zbog toga je najpostenije da postoje dvije cijene jer na taj nacin nijedan kupac ne moze biti ostecen.

Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 14:10:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:

quote:

quote:

Jasno mi je da su oni to uracunali u cijenu (kao jos i stosta drugo, ali to je sad druga prica). No, ovo me podsjetilo na nešto drugo o cemu sam davno nešto cuo/citao. Naime, navodno, po zakonu o potrošacima, cijena za placanje gotovinom/karticom ne bi smjela biti razlicita. Nemam previše vremena to proucavati, nešto sam našao na internetu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=246550), mozda netko zna nešto više?

Na svaki proizvod koji netko prodaje moze se odobriti rabat. Hoces li ga nazvati "rabat zbog lijepih ociju", "rabat na bujne grudi", "rabat zbog kolicine", "rabat za gotovinsko placanje", "rabat zbog toga sto netko navija za NK Rudes" itd. apsolutno nije bitno. Bitno je da isti proizvod moze imati razlicitu cijenu, a to je jedino potrebno za provodjenje ovakvih akcija.

Naravno, preduvjet je da svaka od tih cijena/opcija mora biti unesena u kasu.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29364 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/09/2009 : 14:12:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

quote:

Shvacam, ali bas to je ono sto nitko od nas ne smije dopustiti. To sto meni nesto nije problem ne znaci da nije i nekome drugom. I zato treba razgovarati s kupcima, slusati njihove ideje, pohvale, kritike, sugestije itd. jer jedino na taj nacin moze se kreirati nesto sto ce u konacnici poluciti uspjeh (kako za prodavaca i izdavaca, tako i za kupca). Kupac je BOG! Njemu se sve treba podrediti i zato je jako bitno znati slusati jer on je uvijek u pravu, a korektnost i brigu prema njemu on uzvraca lojalnoscu, a od toga nema nista vece i vaznije! U trgovini, naravno.

Meni se cini, iz razgovora s raznim ljudima koji rade u maloprodaji, da kupac uglavnom nije u pravu, ali buduci da on placa, onda se svi smiješe i glume da je, pa mu onda poslije psuju sve po spisku, nakon što ode:) Drugim rijecima, novac je bog, a ne kupac.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/09/2009 : 14:19:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gaston's Homepage  Send Gaston a Private Message
quote:
Meni se cini, iz razgovora s raznim ljudima koji rade u maloprodaji, da kupac uglavnom nije u pravu, ali buduci da on placa, onda se svi smiješe i glume da je, pa mu onda poslije psuju sve po spisku, nakon što ode:) Drugim rijecima, novac je bog, a ne kupac.

A mozda su ti prodavaci s kojima si pricao nadrkani pa im svaki kurac smeta? Uglavnom, ako im ne odgovara skakutati oko kupca onda neka promijene posao. Znam da je lakse lezati, nego raditi, no svijet se ne okrece na taj nacin... A da je novac "Bog", ne trebaju nam oni reci, je li tako? No cinjenica je da kupci drze novac i zamisli onda koliki su oni "Bogovi" kad drze "Boga" u ruci. Oni su "vrhovna Bozanstva"!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 14:35:51  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Pa da, robne kuce imaju ogromne rabate na svojim artiklima, za gotovinu i do 60%. Dok preko kartice jednokratno ili na otplatu punu cijenu. Mali ducani takoder imaju rabate na gotovinu (uvijek kupujem dvd-e i pc komponente za keš). Prodavaca ne dira hoce li kupac uzeti na karticu na otplatu jer banka isplacuje prodavacu cjelokupan iznos, a kreditira kupca. Razlika je samo u naplacivanju transakcija od strane banke. A kupac ce rade uzeti na otplatu nego odmah dati veliki iznos, makar je i veca cijena...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page
Page: of 45 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000