Author |
Topic |
no1
Senior Member
Croatia
1322 Posts
Member since 16/06/2005 |
Posted - 08/09/2009 : 15:07:41
|
Ovaj topic ce otici u kurac,svatko iznosi neko svoje predloge,iskustva i druge budalaštine. Ovdje se samo traži da prodavac uvede karticno poslovanje,da covjek ima izbora,a oce li on kupovati na kartice je njegova stvar. Dajte ljudima izbor,a ne neka prepucavanja dali se to isplati ili ne!! |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 08/09/2009 : 16:16:21
|
Pitanje je dal Libellus može dobiti mogucnost placanjem karticama na rate jer koliko znam ni SNK to nema, a po informacijama koje sam tamo dobio niti ce dobiti jer su navodno mali(štagod to znacilo).
|
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 08/09/2009 : 16:29:31
|
quote: Originally posted by Bardho
Pitanje je dal Libellus moze dobiti mogucnost placanjem karticama na rate jer koliko znam ni SNK to nema, a po informacijama koje sam tamo dobio niti ce dobiti jer su navodno mali(stagod to znacilo).
Placanje na rate moze ici po dvije osnove: po mjestu prodaje i po vrsti kartice koju kupac posjeduje.
Da bi mjesto prodaje dobilo takav status potrebno je da prijedje odredjeni iznos transakcija. Na tu osnovu striparnica Libellus (kao i SNK, uostalom) sigurno ne moze racunati. S druge strane, postoji placanje na rate koje ne ovisi o prodajnom mjestu, nego o vasoj kartici. Dakle, jedino sto trebate jest uzeti revolving karticu (Visa, Mastercard) i moci cete sami odredjivati koliko cete i kako placati vase racune (mislim da je minimalni mjesecni iznos 5 % od ukupnog salda).
Dakle, da plasticno objasnim, radi se o sljedecem: vlasnik revolving kartice kupi danas nesto u vrijednosti 1000 kn, a placati to moze kako zeli, pazeci da rata koju uplati ne bude niza od 50 kn (ako je tocno da je minimum 5%). Dakle, ovisno o vasemu financijskom stanju, tih 1000 kn (uvecano za kamate, ofkors), mozete otplacivati na nacin da u 10. mjesecu platite npr. 100 kn, u 11. platite 200, u 12. dobijete nesto love od prodaje maslina pa platite 300 kn, u 1. ste bez icega i mozete platiti samo 50 kn, no zato u 2. slijedi preporod i placate 200 kn itd.
Nadam se da sam bio jasan. |
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10230 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 08/09/2009 : 16:29:39
|
Pitanje je dal Libellus može dobiti mogucnost placanjem karticama na rate jer koliko znam ni SNK to nema, a po informacijama koje sam tamo dobio niti ce dobiti jer su navodno mali(štagod to znacilo).
Svako ko uvede POS aparat dobiva mogucnost placanja revolving karticama na rate. Jedini razlog zašto SNK to nema je taj šta nemaju POS aparat, nego su(barem u starom ducanu) vukli klasicne slipove kroz "rucnu peglu".
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 08/09/2009 16:32:31 |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4341 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 08/09/2009 : 16:29:51
|
pohvala,za izdanja koja su jako lepa.sugestija,popravite ostrinu crteza i skena,zelim ostriji crtez,sto blizi originalu..verujem da se to moze uraditi.pozdrav |
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Posted - 08/09/2009 : 16:32:41
|
quote: Originally posted by dzoni
pohvala,za izdanja koja su jako lepa.sugestija,popravite ostrinu crteza i skena,zelim ostriji crtez,sto blizi originalu..verujem da se to moze uraditi.pozdrav
Hvala najljepsa na pohvalama.
Molim te, mozes li mi reci s ostrinom kojeg crteza nisi bio zadovoljan? |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 08/09/2009 : 16:38:52
|
quote: Originally posted by Gaston
Molim te, mozes li mi reci s ostrinom kojeg crteza nisi bio zadovoljan?
Ovo me podseca na scenu iz "Gladijatora":
"I have been told...of a certain sea snake... which has a very unusual method of attracting its prey..."
Izvnte što ja kao padobranac upadam ovde, nastavite samo. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 08/09/2009 : 17:55:32
|
Pitanje je dal Libellus moze dobiti mogucnost placanjem karticama na rate jer koliko znam ni SNK to nema, a po informacijama koje sam tamo dobio niti ce dobiti jer su navodno mali(stagod to znacilo).
Placanje na rate moze ici po dvije osnove: po mjestu prodaje i po vrsti kartice koju kupac posjeduje.
Da bi mjesto prodaje dobilo takav status potrebno je da prijedje odredjeni iznos transakcija. Na tu osnovu striparnica Libellus (kao i SNK, uostalom) sigurno ne moze racunati. S druge strane, postoji placanje na rate koje ne ovisi o prodajnom mjestu, nego o vasoj kartici. Dakle, jedino sto trebate jest uzeti revolving karticu (Visa, Mastercard) i moci cete sami odredjivati koliko cete i kako placati vase racune (mislim da je minimalni mjesecni iznos 5 % od ukupnog salda).
Dakle, da plasticno objasnim, radi se o sljedecem: vlasnik revolving kartice kupi danas nesto u vrijednosti 1000 kn, a placati to moze kako zeli, pazeci da rata koju uplati ne bude niza od 50 kn (ako je tocno da je minimum 5%). Dakle, ovisno o vasemu financijskom stanju, tih 1000 kn (uvecano za kamate, ofkors), mozete otplacivati na nacin da u 10. mjesecu platite npr. 100 kn, u 11. platite 200, u 12. dobijete nesto love od prodaje maslina pa platite 300 kn, u 1. ste bez icega i mozete platiti samo 50 kn, no zato u 2. slijedi preporod i placate 200 kn itd.
Nadam se da sam bio jasan.
Ok ja sam govorio o "klasicnim" karticama. |
|
|
stirling
New Member
Croatia
174 Posts
Member since 22/10/2008 |
Posted - 08/09/2009 : 17:58:39
|
Nadam se da sam bio jasan.
Samo dodatak na ovo što je Gaston napisao. Minimum rata, bez obzira na postotak otplate koji ste ugovorili, na Visi iznosi 100 kuna, a na Mastercard 200 kuna. |
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 08:35:45
|
quote: Originally posted by Markos
U pravu si, uopce nisam na ti. Ali spreman sam slusati i nauciti, pa ako imas rješenje pomocu kojeg bi Vedran mogao uvesti kartice a da cijena stripa ostane ista, kao i vedranova/izdavaceva zarada, rado cu ga cuti.
Dakle, Markos je u pravu. Uvodjenjem placanja karticama bi došlo do povecanja cijena stripova (za one koji žele platiti karticom). S jedne strane Libellus (izdavac) tvrdi da je kupac BOG i da želi olakšati život svojim kupcima , a istovremeno se od istih tih kupaca zahtijeva da trošak placanja karticama preuzmu na sebe, kako bi zarada izdavaca i striparnice mogla ostati ista.
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 09/09/2009 : 11:03:03
|
quote: Originally posted by surfer
U pravu si, uopce nisam na ti. Ali spreman sam slusati i nauciti, pa ako imas rješenje pomocu kojeg bi Vedran mogao uvesti kartice a da cijena stripa ostane ista, kao i vedranova/izdavaceva zarada, rado cu ga cuti.
Dakle, Markos je u pravu. Uvodjenjem placanja karticama bi došlo do povecanja cijena stripova (za one koji žele platiti karticom). S jedne strane Libellus (izdavac) tvrdi da je kupac BOG i da želi olakšati život svojim kupcima , a istovremeno se od istih tih kupaca zahtijeva da trošak placanja karticama preuzmu na sebe, kako bi zarada izdavaca i striparnice mogla ostati ista.
Ti si promasio cijeli smisao ovih pisanja ili namjerno pises gluposti. Markos je u svom primjeru vec naveo (primjer From Hella pri kupovini na karticu u Profilu) da ta izdanja pri kupovini karticom kostaju znatno vise. Dok bi uvodjenjem kartica i u Libellus izdanju kostala tek nesto vise. Dakle uvodjenjem kartica u Libellus oni koji kupuju na kartice dobili bi jeftinije cijene nego ih sada imaju pri placanju karticom. Sama izdanja ne bi poskupjela, jer oni koji do sad kupuju gotovinom (a takvi jedino i postoje u Libellusu) ne bi imali poskupljenje cijena vec bi ih izdanja kostala isto kao i sada. I ne vidim u cemu bi onda mogao biti problem za kupce. Jer sve sto bi dobili uvodjenjem kartica u Libellus bio bi samo plus za kupce.
Izdavacu Libellusu (a mislim i Fibri) ne ostaje ista zarada, kako si ti napisao vec prihod po prodanoj knjizi. A prihod i zarada su dva poprilicno razlicita pojma. Isto tako i striparnice Libellus i Darkwood rade s minimalnim marzama pa se tu moze prije pricati o prihodu nego o zaradi. No ta dva pojma ljudi cesto mijesaju u svojoj masti. |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
surfer
Average Member
Austria
967 Posts
Member since 09/05/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 11:22:56
|
quote: Originally posted by Dado
quote: Originally posted by surfer
Ti si promasio cijeli smisao ovih pisanja ili namjerno pises gluposti. Markos je u svom primjeru vec naveo (primjer From Hella pri kupovini na karticu u Profilu) da ta izdanja pri kupovini karticom kostaju znatno vise. Dok bi uvodjenjem kartica i u Libellus izdanju kostala tek nesto vise. Dakle uvodjenjem kartica u Libellus oni koji kupuju na kartice dobili bi jeftinije cijene nego ih sada imaju pri placanju karticom. Sama izdanja ne bi poskupjela, jer oni koji do sad kupuju gotovinom (a takvi jedino i postoje u Libellusu) ne bi imali poskupljenje cijena vec bi ih izdanja kostala isto kao i sada. I ne vidim u cemu bi onda mogao biti problem za kupce.
Jer sve sto bi dobili uvodjenjem kartica u Libellus bio bi samo plus za kupce.
Izdavacu Libellusu (a mislim i Fibri) ne ostaje ista zarada, kako si ti napisao vec prihod po prodanoj knjizi. A prihod i zarada su dva poprilicno razlicita pojma. Isto tako i striparnice Libellus i Darkwood rade s minimalnim marzama pa se tu moze prije pricati o prihodu nego o zaradi. No ta dva pojma ljudi cesto mijesaju u svojoj masti.
Prvo i osnovno, nisam promasio smisao, ne pisem gluposti i ne zelim se spustati na taj nivo komunikacije. ovo je moj zadnji post na ovu temu. ja ne pisem o profilu, vec o libellusu,gdje bi uvodjenjem placanja karticama doslo do povecanja cijena stripova. kupci koji zele platiti karticom bi platili vise nego do sada. to i sam priznajes u svom postu. vase marze me ne zanimaju, to je vasa stvar i nije za forum i mene to kao "outsidera" uopce ne zanima.
jasno da je izdavacu ostaje isti prihod, ne radi se o direktnoj zaradi, ona je planirana na osnovu tog prihoda.
eto, pa vi pisite sta hocete....
|
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
Member since 15/11/2001 |
Posted - 09/09/2009 : 11:32:32
|
quote: Originally posted by surfer kupci koji zele platiti karticom bi platili vise nego do sada.
procitaj ponovno sto si napisao i razmisli.
kupci ne bi platili vise nego do sada zato sto sad ne mogu placati karticama
odnosno platili bi manje nego do sada u odnosu na mjesta gdje se moze platiti karticom (dakle, profil)
ok? |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 09/09/2009 : 11:38:16
|
S obzirom da kako kazes ne pises namjerne gluposti (ima ljudi na forumu kojima je inace dosadno pa to cine), i s obzirom da nisi promasio smisao, molio bih te da nam svima pojasnis sto bi i na koji nacin kupci izgubili da se kojim slucajem uvedu u kartice u Libellus ducan? Sto bi izgubili u odnosu na ono sto danas imaju?
Cijena bi bila veca za kartice? Pa nije li to ona vec sada i to znatno veca? |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Posted - 09/09/2009 : 12:46:17
|
quote: Originally posted by surfer S jedne strane Libellus (izdavac) tvrdi da je kupac BOG i da želi olakšati život svojim kupcima , a istovremeno se od istih tih kupaca zahtijeva da trošak placanja karticama preuzmu na sebe, kako bi zarada izdavaca i striparnice mogla ostati ista.
He he he... Dobar si, dobar! Nice try, no ne padam ti ja na te fore. No da ne bi ostalo visjeti u zraku, sugeriram ti par lekcija iz prvog ili drugog razreda, a imaju naslov "Citanje s razumijevanjem".
No eto, kad vidim da ti treba pomoc oko toga, jos jednom cu taksativno nabrojati sve sto sam vec napisao u ovome topicu, cisto da ti ne moras traziti te udzbenike iz prvog ili drugog osnovne:
1.) Osnova uvodjenja kartica je davanje opcije kupcima da mogu odabrati na koji nacin zele nesto platiti;
2.) Takva opcija dovela bi do toga da bi za gotovinu cijena ostala ista, a za placanje karticom bila bi uvecana za 2-3 %, no za to bi kupci dobili opciju placanja s odgodom (na nacin koji oni sami odrede). S obzirom da je tih 2-3% doista minimalna naknada, u usporedbi s ostalim prodajnim mjestima na kojima se moze placati karticom (npr. Profil) usteda bi iznosila (za one koji placaju karticom) vise od 20%.
E sad, reci ti lijepo meni, dragi moj "surferu", cime bi striparnica Libellus uvodjenjem karticnog poslovanja ostetila one koji uvijek placaju karticom? Mozda cinjenicom sto bi dobili prodajno mjesto na kojem bi za placanje njima omiljenim nacinom placanja (karticom) dobili mogucnost kupovanja stripova po 20+% nizoj cijeni od one po kojoj su do sada morali placati tim sredstvom placanja na drugome prodajnom mjestu (Profilu)?
I da, na kraju, sto je tvoj osnovni motiv, my dear "surfer"? Nerazumijevanje procitanog?... Zloba?... Mrznja?... Vjeruj mi, nije me briga jer takvih padobranaca poput tebe ima ovdje poprilican broj. Logiraju se bez imena i prezimena i - gle cuda - vec na drugom-trecem postu krenu u ozbiljne rasprave... Koji ti je to nick? Drugi? Treci? Jedanaesti?... Srecom, ima nas koji smo prosli i Bunu i Bunicu i ne padamo na te fore. Tebi zelim sve najbolje i neka te dragi Bog cuva! I da, neka Sila bude s tobom! |
Edited by - Gaston on 09/09/2009 12:48:59 |
|
|
bacho
Junior Member
Croatia
439 Posts
Member since 19/08/2007 |
Posted - 09/09/2009 : 13:31:47
|
Doista sam veliki obožavatelj Libellusa (i izdavaca i trgovine). Stvarno nemam rijeci po pitanju profesionalnosti te ekipe. Odgovaraju na sve upite mailom, ljubazni u Gajevoj, neprikosnoveno pošteno vode Mafest...
Ali ovdje griješite! I izdavac i trgovina. Nelagodno mi vas je ?napasti?, ali...
Kartice su vaša nužnost. Prvo iz razloga što bez njih izgledate smiješno u poslovnom svijetu (a u svemu drugom ste pojam profesionalne poslovene politike). Drugo jer dolazi vrijeme kad ce baš gotovina biti skuplja (vani je osiguranje gotovine skupo, pa se baš potice bezgotovinsko placanje). Trece i najvažnije kartice poticu potrošnju (pogotovo kreditne), a to paše svima (vama, državi i potrošacima).
Ovo neka bude uvod, a sada na ono što vam moram predbaciti. Pogrešna je politika prebaciti sav teret uvodenja kartica na potrošaca. Kupca ne zanima trošak izdavaca i prodavatelja, on vidi samo cijenu, a ona je ili veca ili nejednaka onoj za gotovinu. Kao što je Gaston odlicno primjetio da u ekonomiji važnu ulogu ima ljudska priroda (...želim to odmah...), tako ta ista ljudska priroda ovdje koci kupca (potrošaca) da popegla tu karticu bez razmišljanja, jer je cijena nejednaka onoj za gotovinu. Normalan covijek koristi karticu samo kad kupuje vecu kolicinu proizvoda, a onda dolazi do klasicnog kalkuliranja koliko sam izdanja zbog te razlike cijene izgubio, i na koncu (u dosat velikom postotku) odusatajanja.
Govorite o 5 postotnom povecanju cijene za bezgotovinsku prodaju, radi povecanja troška (banka). Taj trošak doista postoji. Medutim, zlatno je pravilo svih izdavaca sajamski popusti. Primjerice Fibra je davala odlicne popuste na Mafestu, na neka (nova) izdanja njih je imao i Libellus, mislim i Beli Put. Smisao popusta je veca prodaja, a time i dodatna zarada. Naravno ona je manja za iznos popusta, ali je promet puno veci, pa ekonomski ima smisla. Opet cu ubaciti ljudsku prirodu. Na Mafest sam došao s 1.000,00 kn budžeta za stripove. Na koncu sam potrošio 1.850,00 (uh, što sam škrtav kad ovako pamtim brojke). Da je postojala mogucnost da provucem karticu gotovo sigurno bih potrošio duplo više. Prigoda je ono na što vi morate pucati, a potrošacu je kartica na kojoj ima dovoljno zalihe upravo to prigoda.
Ovdje ne mislim da trebate gomilati trošak (popust + trošak banke), vec suprotno, ukazujem da postoji mogucnost ukalkuliranja troška banke u (nikako na) postojecu cijenu. Ja rijetko odlazim u Zagreb (baš uvijek obidem Libellus), za te odlaske kao hrcak odvajam blesavu gotovinu i na koncu mogu potrošiti samo što imam. Meni bi pasalo da mogu doci recino dva put godišnje i nakupavati se stripova vrijednosti 2.500,00 kn (svaki put). To je 5 - 7 puta više nego što sad potrošim u Gajevoj, a krivac je iskljucivo gotovina.
Zapamtite, i kartica ima svoj trošak (9 - 11 % godišnja kamata), pa nije kupcima lako probaviti i još 5 % vecu cijenu. S njom treba pametno, ali, eto, ja to mogu priuštiti (uvijek se držim limita od 5000,00 kn, pa ispadne trošak kartice oko 250 mjesecno glavnice + 120,00 kn tromjesecno kamate; kako mi je u glavi taj iznos mjesecni uvijek potrošen, nemam osjecaj placanja). Ako vec mogu, dopustite da i nakupujem stripova koliko hocu uvodenjem kartice, ali i nediskriminiranjem. Imat cete 5% veci trošak, ali prodat cete zasigurno puno više izdanja, a time ne samo da cete pokriti taj trošak, nego ga necete ni osjetiti.
Vjerujem da na ovaj nacin razmišlja vecina konzumenata vaših izdanja. Prodaja uvodenjem kartica ce sigurno skociti, ali uvodenjem dodatnog haraca()utjecat cete da ne bude onolika kolika bi mogla biti. Na svoju štetu, iskljucivo.
Volio bi da nastavimo ovu temu, ali iskljucivo konstruktivnnim dijalogom što vam (Libellusu) je bila praksa do sada, ne bih samo volio da se pocmu lijepiti dobro poznati epiteti. Ekipa iz Libellusa ce ionako postupiti kako je njima najprimjerenije, ali dobro je da nas vole cuti...
|
I´m too old for this shit. |
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Posted - 09/09/2009 : 14:21:45
|
quote: Originally posted by bacho
Doista sam veliki obožavatelj Libellusa (i izdavaca i trgovine). Stvarno nemam rijeci po pitanju profesionalnosti te ekipe. Odgovaraju na sve upite mailom, ljubazni u Gajevoj, neprikosnoveno pošteno vode Mafest...
Hvala na lijepim rijecima i u nase ime (izdavacka kuca), i u ime striparnice (koju vodi Vedran), no moram te malo ispraviti: Udruga "Mozaik stripa" stoji iza MaFesta, a ne izdavacka kuca Libellus. Istina je da smo i Dado i ja clanovi te udruge, no MaFest ne organiziramo iskljucivo mi. Svoj veliki obol u tome daju i svi drugi clanovi Udruge, bas kao sto to rade i mnogi drugi vanjski suradnici koje ovdje necu spominjati jer bi mi uzelo previse vremena.
quote: Originally posted by bacho Ali ovdje griješite! I izdavac i trgovina. Nelagodno mi vas je ?napasti?, ali...
Nijedna konstruktivna kritika nije napad! Bas suprotno! Stoga, samo naprijed!...
quote: Originally posted by bacho Kartice su vaša nužnost. Prvo iz razloga što bez njih izgledate smiješno u poslovnom svijetu (a u svemu drugom ste pojam profesionalne poslovene politike). Drugo jer dolazi vrijeme kad ce baš gotovina biti skuplja (vani je osiguranje gotovine skupo, pa se baš potice bezgotovinsko placanje). Trece i najvažnije kartice poticu potrošnju (pogotovo kreditne), a to paše svima (vama, državi i potrošacima).
Potpisujem sve sto si napisao, uz jednu malu ogradu. Izdavacka kuca Libellus (dakle, Dado i ja) ni na koji nacin ne mozemo utjecati na to da striparnica Libellus (Vedran) uvede karticno placanje. Mi mozemo utjecati na izgled nasih izdanja, no na poslovnu politiku striparnice ne mozemo utjecati ni na koji nacin.
quote: Originally posted by bacho Ovo neka bude uvod, a sada na ono što vam moram predbaciti. Pogrešna je politika prebaciti sav teret uvodenja kartica na potrošaca. Kupca ne zanima trošak izdavaca i prodavatelja, on vidi samo cijenu, a ona je ili veca ili nejednaka onoj za gotovinu. Kao što je Gaston odlicno primjetio da u ekonomiji važnu ulogu ima ljudska priroda (...želim to odmah...), tako ta ista ljudska priroda ovdje koci kupca (potrošaca) da popegla tu karticu bez razmišljanja, jer je cijena nejednaka onoj za gotovinu. Normalan covijek koristi karticu samo kad kupuje vecu kolicinu proizvoda, a onda dolazi do klasicnog kalkuliranja koliko sam izdanja zbog te razlike cijene izgubio, i na koncu (u dosat velikom postotku) odusatajanja.
Gle, tu ima jedan dio koji nedostaje. Naime, apsolutno se slazem da je pogresna politika prebaciti sav teret na kupca, no to je izreceno u kontekstu da Vedranu i striparnici Libellus ne bi predstavljalo nikakav minus to sto bi se uvele kartice. To je bit, jer ovdje je sve krenulo od toga da striparnica Libellus ne moze uvesti kartice jer bi joj to bio dodatni trosak, a ja sam potom objasnio da to nije tocno. Uz to sam objasnio i pluseve koje bi cak i kupci-karticari uz to povecanje cijena imali, kako zbog mogucnosti odgode placanja, tako i zbog mogucnosti kupovanja karticom po nizoj cijeni od one koja je na konkurentskom prodajnom mjestu za istu vrstu placanja.
quote: Originally posted by bacho Govorite o 5 postotnom povecanju cijene za bezgotovinsku prodaju, radi povecanja troška (banka).
Rekao sam maksimalno 5%, a realno bi bilo, prema zastupljenosti kartica i iznosu provizije 2-3%. Dakle, umjesto 100 kn, cijena bi bila 102 ili 103 kn.
quote: Originally posted by bacho Ovdje ne mislim da trebate gomilati trošak (popust + trošak banke), vec suprotno, ukazujem da postoji mogucnost ukalkuliranja troška banke u (nikako na) postojecu cijenu. Ja rijetko odlazim u Zagreb (baš uvijek obidem Libellus), za te odlaske kao hrcak odvajam blesavu gotovinu i na koncu mogu potrošiti samo što imam. Meni bi pasalo da mogu doci recino dva put godišnje i nakupavati se stripova vrijednosti 2.500,00 kn (svaki put). To je 5 - 7 puta više nego što sad potrošim u Gajevoj, a krivac je iskljucivo gotovina.
Zapamtite, i kartica ima svoj trošak (9 - 11 % godišnja kamata), pa nije kupcima lako probaviti i još 5 % vecu cijenu. S njom treba pametno, ali, eto, ja to mogu priuštiti (uvijek se držim limita od 5000,00 kn, pa ispadne trošak kartice oko 250 mjesecno glavnice + 120,00 kn tromjesecno kamate; kako mi je u glavi taj iznos mjesecni uvijek potrošen, nemam osjecaj placanja). Ako vec mogu, dopustite da i nakupujem stripova koliko hocu uvodenjem kartice, ali i nediskriminiranjem. Imat cete 5% veci trošak, ali prodat cete zasigurno puno više izdanja, a time ne samo da cete pokriti taj trošak, nego ga necete ni osjetiti.
Vjerujem da na ovaj nacin razmišlja vecina konzumenata vaših izdanja. Prodaja uvodenjem kartica ce sigurno skociti, ali uvodenjem dodatnog haraca()utjecat cete da ne bude onolika kolika bi mogla biti. Na svoju štetu, iskljucivo.
Sve ovo sto si napisao je tocno, no opet, fali jedan preduvjet. Dakle, da bi uopce o tome pricali striparnica Libellus bi trebala htjeti uvesti kartice, a to, nazalost, nije slucaj! Nakon sto bi se te kartice uvele (a i to sam gore bio napisao) vidio bi se tocan ucinak i onda bi bez problema moglo doci do toga da sav teret preuzmu npr. striparnica i izdavacka kuca, jer bi uvidjeli da je na taj nacin promet znacajno skocio (a ja u to uopce ne sumnjam). Dakle, imali bi u najgorem slucaju situaciju da bi kupci koji bi kupovali karticom morali - ajmo to tako kazati - "pretrpjeti" diskriminaciju mjesec-dva (ako se to uopce moze nazvati diskriminacijom jer bi dosli u situaciju da mogu kupovati po nizoj cijeni od one koja je na dosadasnjim prodajnim mjestima, a na kojima se moze placati karticom), a potom bi, ako sve bude po planu i ako promet poraste sukladno ocekivanjima (u sto ne sumnjam) teret bez problema preuzele izdavacke kuce i striparnica jer bi vidjeli da i njima to donosi plus.
Eto, nadam se da sam sad jos bolje sve pojasnio, a tebi majstore cestitam na ovakvome postu! Da je vise ovakvih konstruktivnih prijedloga svima bi nam bilo bolje.
Naravno, o svemu ovome je bespredmetno pricati ako ne postoji zelja za uvodjenjem kartica od strane striparnice Libellus. |
|
|
bubo
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1399 Posts
Member since 16/02/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 14:22:20
|
quote: Originally posted by bacho
Ali ovdje griješite! I izdavac i trgovina. Nelagodno mi vas je ?napasti?, ali...
Kartice su vaša nužnost. Prvo iz razloga što bez njih izgledate smiješno u poslovnom svijetu (a u svemu drugom ste pojam profesionalne poslovene politike). Drugo jer dolazi vrijeme kad ce baš gotovina biti skuplja (vani je osiguranje gotovine skupo, pa se baš potice bezgotovinsko placanje). Trece i najvažnije kartice poticu potrošnju (pogotovo kreditne), a to paše svima (vama, državi i potrošacima).
Ovo neka bude uvod, a sada na ono što vam moram predbaciti. Pogrešna je politika prebaciti sav teret uvodenja kartica na potrošaca. Kupca ne zanima trošak izdavaca i prodavatelja, on vidi samo cijenu, a ona je ili veca ili nejednaka onoj za gotovinu. Kao što je Gaston odlicno primjetio da u ekonomiji važnu ulogu ima ljudska priroda (...želim to odmah...), tako ta ista ljudska priroda ovdje koci kupca (potrošaca) da popegla tu karticu bez razmišljanja, jer je cijena nejednaka onoj za gotovinu. Normalan covijek koristi karticu samo kad kupuje vecu kolicinu proizvoda, a onda dolazi do klasicnog kalkuliranja koliko sam izdanja zbog te razlike cijene izgubio, i na koncu (u dosat velikom postotku) odusatajanja.
Govorite o 5 postotnom povecanju cijene za bezgotovinsku prodaju, radi povecanja troška (banka). Taj trošak doista postoji. Medutim, zlatno je pravilo svih izdavaca sajamski popusti. Primjerice Fibra je davala odlicne popuste na Mafestu, na neka (nova) izdanja njih je imao i Libellus, mislim i Beli Put. Smisao popusta je veca prodaja, a time i dodatna zarada. Naravno ona je manja za iznos popusta, ali je promet puno veci, pa ekonomski ima smisla. Opet cu ubaciti ljudsku prirodu. Na Mafest sam došao s 1.000,00 kn budžeta za stripove. Na koncu sam potrošio 1.850,00 (uh, što sam škrtav kad ovako pamtim brojke). Da je postojala mogucnost da provucem karticu gotovo sigurno bih potrošio duplo više. Prigoda je ono na što vi morate pucati, a potrošacu je kartica na kojoj ima dovoljno zalihe upravo to prigoda.
Ovdje ne mislim da trebate gomilati trošak (popust + trošak banke), vec suprotno, ukazujem da postoji mogucnost ukalkuliranja troška banke u (nikako na) postojecu cijenu. Ja rijetko odlazim u Zagreb (baš uvijek obidem Libellus), za te odlaske kao hrcak odvajam blesavu gotovinu i na koncu mogu potrošiti samo što imam. Meni bi pasalo da mogu doci recino dva put godišnje i nakupavati se stripova vrijednosti 2.500,00 kn (svaki put). To je 5 - 7 puta više nego što sad potrošim u Gajevoj, a krivac je iskljucivo gotovina.
Volio bi da nastavimo ovu temu, ali iskljucivo konstruktivnnim dijalogom što vam (Libellusu) je bila praksa do sada, ne bih samo volio da se pocmu lijepiti dobro poznati epiteti. Ekipa iz Libellusa ce ionako postupiti kako je njima najprimjerenije, ali dobro je da nas vole cuti...
ja se ne bih složio cisto iz razloga zato gdje sam bilo šta uzimao na karticu(6-12 rata) uvijek je bilo skuplje za tih nekoliko procenata,ali kao što rece gaston mogao sam si u tom trenutku to priuštiti a to je bit svega. mislim da se vecina slaže sa mnom ,kartice bi morale biti stavljene u funkciju a samim tim ako prodaja naraste dovoljno mislim da bi momci iz libellusa i tih nekoliko procenata u buducnosti preuzeli na sebe. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 09/09/2009 : 14:24:16
|
bacho, mozda nisi citao bas sve redom, ili mozda nisi razumio bas sve. Ovo se sve razvuklo, pa cu probati odgovoriti tebi i onima koji razmisljaju na slican nacin, samo u kratkim crtama.
- Kartice su vaša nužnost.
Tocno, to smo sve pojasnili u prvom pisanju, kao odgovor na upit zasto nema placanja karticama.
- Pogrešna je politika prebaciti sav teret uvodenja kartica na potrošaca.
Pogresna je politika raditi s ovako malim marzama, pa je svejedno "jos uvijek" prakticiramo. Vjeruj mi, puno je jednostavnije dici cijene, raditi s vecim marzama i onda u to ukalkulirati i proviziju za kartice.
- Zlatno je pravilo svih izdavaca sajamski popusti. Smisao popusta je veca prodaja, a time i dodatna zarada. Naravno ona je manja za iznos popusta, ali je promet puno veci, pa ekonomski ima smisla.
Nisi nam nista novoga rekao oko "smisla" popusta. No znas li zasto mi ne prakticiramo popuste, osim kada radimo neke knjige iskljucivo za odredjeni festival? Zbog toga sto zelimo zastiti kupce koji nas u startu podrze. Po nama nebi bilo fer ni u redu da neko izdanje prodajemo 20-30% nize nego je to bilo prije par mjeseci kad je to izdanje objavljeno. Osim toga stripovi nisu roba siroke potrosnje koja se ionako svakodnevno prodaje u vecim kolicinama, jer je potreba za takvom robom svakodnevna i neminovna. No to je nase razmisljanje, dajem pravo svakome da misli drukcije.
- Zapamtite, i kartica ima svoj trošak
Naravno, kao i svaki oblik "kredita" ili "naknada", ovisno o kojim karticama je rijec. No svaki konzument ima mogucnost odabira placati gotovinom ili karticom, i on sam odlucuje koliko ce ga sto kostati. Vjeruj mi i Libellus ima jako puno svojih troskova koje nigdje ne vidis ni u jednoj knjizi jer nisu uracunati.
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 09/09/2009 : 14:25:09
|
Eh dok ja napisem post, neki napisu pet, sto ti je brzina... |
|
|
Topic |
|
|
|