Author |
Topic  |
Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts
Member since 05/11/2001 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 26/03/2009 : 12:44:39
|
quote: Originally posted by Tex Willer
@teller Mozda je inferno mislio na ovo? Prednosti VC u odnosu na Ludens - bez namere da pokrecem raspravu,samo razmisljam naglas: 1)Uvek tacno na vreme najavljeni strip je na kiosku 2)Daleko siri izbor junaka,dok kod Ludensa i ono malo junaka mimo Zagora izlazi na kapaljku 3)Ne sakate stripove,kao sto je bio primer Zagorovog specijalca bez dodatka(tekstualni manje-vise, zbog Ramatha sam prekinuo da uzimam Ludensove specijalce,zatim MM na vecem broju strana i zbog toga manjak naslovnica,preskakanje brojeva npr.Dilan Dog pa naknadno vracanje na preskocene) 4)Ne igraju se s nervima kupaca - ajde ovo cemo u HC,aj' sad necemo vise nego cemo samo u SC. Na kraju me je ovo prebacivanje iz SC u HC pa opet u SC kostalo vise nego strip-albumi 5)Kakva-takva komunikacija s kupcima na forumu za razliku od Ludensa gde i ne postoji 6) Ocigledno ce i sajt vrlo brzo biti funkcionalan za razliku od Ludensovog
Nedostaci VC u odnosu na Ludens: 1) Blazina (daleko losiji dizajn,bar za moj ukus) 2) Stamparija koja ume vrlo cesto da zajebe stvar(najdrasticniji primer kol.Zagora). Jos uvek se nadam reprintu prvog i drugog broja. I taj slabiji otisak
Puno ovih tvrdnji ne drži vodu... Prvenstveno datumi izlaska, ako piše jedanput misecno onda je dozvoljeno odstupanje. Ako je "Veseli cetvrtak" onda je glupo da bude u petak mada me nije briga. Ako imaš vlastitu tiskaru onda bolje znaš kad ce biti gotovo nego kad ovisiš o milosti drugog. Ako radiš album onda se napravi hrbat kako dolikuje i nesmi ti se dogoditi da ti logo osvane u srid ilustracije na predlistu i zalistu. Kad bi po tome sudija prista bi kupovati odmah kod prvog albuma. A necu odustati. Za HC izdanja je u puno slucajeva bila kriva tiskara ( primjer je Ludensov Tex ) ali naravno i aljkavost Ludensa. Na drugu stranu i VC ima bisernih trenutaka sa HC izdanjem. Baš me zanima kakva bi prica bila da je maxi Zagor HC 100 kn? Zajednicki tiraž + korice = niža cijena ( ali kad se zajebe nešto nema popravka ). Ludens lipilo, VC kronicni nedostatak tinte. Recimo za mene je veliki plus što je izbacen dodatak sa Ramathom jer ovako imam odlicno nacrtan strip bez one gadosti na kraju. Itd. Itd. Itd.
Svi izdavaci imaju grešaka na izdanjima. Jedni se oko toga više zamaraju, drugi se uopce ne zamaraju. Stripove više ionako nitko ne cita. Bitno je kako izgledaju na polici i da koštaju onoliko koliko mi hocemo. Ako to njima nije isplativo, to nije naš problem.
Prvi put mi je drago da mi lajemo a ( izdavacke ) karavane prolaze. Dobro je dok dižu prašinu. Jebeno ce biti kad se prašina slegne a ne bude novih karavana. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 26/03/2009 : 13:05:03
|
A kad se ocekuje novo poskupljenje, verovatno ako evro skoci i stripovi ce još jednom ili više puta poskupeti?   |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7941 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 26/03/2009 : 13:13:41
|
quote: Originally posted by Renky Svi izdavaci imaju grešaka na izdanjima. Jedni se oko toga više zamaraju, drugi se uopce ne zamaraju. Stripove više ionako nitko ne cita. Bitno je kako izgledaju na polici i da koštaju onoliko koliko mi hocemo. Ako to njima nije isplativo, to nije naš problem.
Dobro receno, sve je više onih kojima je važan samo izgled, koji samo slažu i slažu na police da im lipo izgleda...a ne citaju skoro ništa. |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 26/03/2009 : 13:49:08
|
quote: Originally posted by Renky
Puno ovih tvrdnji ne drži vodu... Prvenstveno datumi izlaska, ako piše jedanput misecno onda je dozvoljeno odstupanje. Ako je "Veseli cetvrtak" onda je glupo da bude u petak mada me nije briga. Ako imaš vlastitu tiskaru onda bolje znaš kad ce biti gotovo nego kad ovisiš o milosti drugog. Ako radiš album onda se napravi hrbat kako dolikuje i nesmi ti se dogoditi da ti logo osvane u srid ilustracije na predlistu i zalistu. Kad bi po tome sudija prista bi kupovati odmah kod prvog albuma. A necu odustati. Za HC izdanja je u puno slucajeva bila kriva tiskara ( primjer je Ludensov Tex ) ali naravno i aljkavost Ludensa. Na drugu stranu i VC ima bisernih trenutaka sa HC izdanjem. Baš me zanima kakva bi prica bila da je maxi Zagor HC 100 kn? Zajednicki tiraž + korice = niža cijena ( ali kad se zajebe nešto nema popravka ). Ludens lipilo, VC kronicni nedostatak tinte. Recimo za mene je veliki plus što je izbacen dodatak sa Ramathom jer ovako imam odlicno nacrtan strip bez one gadosti na kraju. Itd. Itd. Itd.
Svi izdavaci imaju grešaka na izdanjima. Jedni se oko toga više zamaraju, drugi se uopce ne zamaraju. Stripove više ionako nitko ne cita. Bitno je kako izgledaju na polici i da koštaju onoliko koliko mi hocemo. Ako to njima nije isplativo, to nije naš problem.
Prvi put mi je drago da mi lajemo a ( izdavacke ) karavane prolaze. Dobro je dok dižu prašinu. Jebeno ce biti kad se prašina slegne a ne bude novih karavana.
Ne vidim da si neku oborio. 1)Ja sam reko da je prednost VC sto se tacno zna dan kad izlazi a nisam ulazio u razloge zasto je to tako.Samo sam konstatovao da to jeste prednost. 2)Nisi ni komentarisao 3)To sto je tebi plus sto nema dodatka s Ramathom jer se on tebi ne svidja ne znaci da nije trebao da izadje - jer su mnogi zeleli da ide kao i dosad sa dodatkom i mnogima se svidja da ide kao u originalu(bar taj stripovski dodatak nije izbacivan do ovog specijalca) 4) D&D su dali dobar primer sta se radi kad se zabrlja s nekim izdanjem(Mr No almanah 2,evo sad i Tex 19,20). Nisu rekli ajde neka ga ovaj ovako,pa cemo sledeci broj da uradimo kako valja. Ako mi je bio ponudjen izbor SC-HC tako je trebalo i da ostane. 5)Nisi ni pomenuo 6)Nisi ni pomenuo
A sto se tice brljanja po naslovnim i gresaka kod HC izdanja VC opet ne vidim u cemu se ne slazemo. Ja sam i otvorio topic - "Zagor-Kolekcionarsko izdanje????" A u trenutku inspiracije sam poprilicno popljuvao naslovnu kod "Cica". Bas Blazinu sam naveo kao veliku manu kod VC,cak i pre tinte i drugih stamparskih brljotina. |
 |
|
Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
Posted - 26/03/2009 : 13:57:19
|
quote: Originally posted by mpavin
quote: Originally posted by Renky Svi izdavaci imaju grešaka na izdanjima. Jedni se oko toga više zamaraju, drugi se uopce ne zamaraju. Stripove više ionako nitko ne cita. Bitno je kako izgledaju na polici i da koštaju onoliko koliko mi hocemo. Ako to njima nije isplativo, to nije naš problem.
Dobro receno, sve je više onih kojima je važan samo izgled, koji samo slažu i slažu na police da im lipo izgleda...a ne citaju skoro ništa.
Dal' stvarno mislis da ce neko da pljune lovu na skupa HC izdanja a da ih ne cita? Mozda samo onaj koji ih kupuje da bi ih posle preprodao po vecoj ceni. Ja svoje stripove citam kad god mogu na miru da legnem i uzivam u njima. Mali je problem kod nas malo matorijih sto ne mogu da sednem da citam strip pre nego sto prosetam i okupam dete,pre nego sto odradim posao za koji me placaju,pre nego da se vidim sa prijateljima i popijem nesto. Stripovi mi sigurno nisu na prvom mestu ali su mi najbitnija sporedna stvar na svetu. |
 |
|
mpavin
Advanced Member

Niue
7941 Posts
Member since 02/09/2005 |
Posted - 26/03/2009 : 14:45:13
|
A što je s onima koji samo dupliraju izdanja? Kupuju i HC i SC, više razlicitih edicija iako su to posve iste epizode. Sigurno ih nece ponovo citati. Evo i ti si sam reka da ti je to važno, kad si spomenuo Ludensova HC izdanja i to kako si sve mora minjati u SC ponovo. Zašto nisi ostavio svoj HC i nastavio kupovati SC dalje nego si iša preprodavati i sve prebacivati ponovo na SC? Ne izgledaju ti isto na polici? |
 |
|
Colt
stripovi.com kum

3298 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 26/03/2009 : 14:47:41
|
quote: Originally posted by srdjandj
quote: Originally posted by Colt
quote: [Nisam mislio na klince, jer retko koji klinac kupuje stripove, nece sad kupovati ni stariji.
Vrlo moguce. Koga uostalom briga za te neke troskove, da li su distributeri, spediteri i slicni korigovali cena usluga u odnosu na aktuelan kurs evra? Kada je strip krenuo, bio je 150, hocu da bude 150 dok ne umrem. Ali ako sto rekoh, nije tragedija ni ako propadne izdavac. Kupovace se Ludens i Libellus, kao sto se radilo i pre 2008, i citaoci su su svakom slucaju pokriveni.
Evo jutros pitam ženu na kiosku na kojem kupujem stripove, da li još neko osim mene tu kupuje, rekla mi je da ima još jedan koji kupuje, ali je jutros otkazao jer je poskupelo, ostala samo još jedna budala koja kupuje JA!
Pa ako sebe vidis kao budalu koja to kupuje... ako bi VC propao, voleo bih da sledece pokretanje Bonellija u Srbiji bude delo izdavaca iz Hrvatske ili Makedonije, tj Ludensa ili Varm Comicsa. Cisto radi cene, da vidimo koliko bi kostali novi brojevi na kiosku (pogotovo uzevsi u obzir pohlepu srpskih distributera). |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
nesha
Starting Member

68 Posts
Member since 28/11/2008 |
|
regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
Posted - 26/03/2009 : 15:09:12
|
Mene ce pogoditi ovo poskupljenje. Od nove godine sam ostao bez honorarnog posla, tako da sam prepolovio prihode, radim samo stalan posao. Sad problem je sto i tu kasni plata, ali ajde ni to nije najgore. Da neko ne shvati moj naredni post kao bilo kakvu politicku insinuaciju, ali danas su najavili da je Srbija u pregovorima sa MMF-om pristala da izmedju ostalog uvede dodatni porez od 6% na sva primanja iznad 12.000 dinara. Dakle sve penzije, honorari i plate bice dodatno oporezovani, sto ce jos vise smanjiti budzet. Ja cu moci da guram jos neko vreme sve junake kao sto sam do sada uzimao, ali vec sad razmisljam od cega u ovom trenutku da odustanem. Mislim da ce MR.NO biti prva zrtva skracivanja mog buddzeta, a za njim verovatno i Dampir. Kada dodje neko bolje vreme, nadam se da cu nadoknaditi te rupe. Ali plasim se da ce to biti samo prve zrtve, i da cu morati jos nesto da zrtvujem.
I da se zna ja razumem poskupljenje, moram da priznam da me je iznenadila visina poskupljenja, ali mi je jasno zasto je do toga doslo.
I jos nesto, ako neko zna, kakva ce biti cena u Darkvudu za izdanja pre poskupljenja. Da li neko zna da li su sva ranija izdanja VC i tamo poskupela ili samo nova? Jos jedno opazanje, u najavi narednog broja MM vidim istu cenu kao na cetvrtom broju. Da li to znaci da MM ne poskupljuje, ili to sto je u najavljenoj naslovnici nema veze. I da preporucim svima, drug mi je juce u Darkvudu kupio poslednju turu VC, popust je mislim 30 dinara po stripu. Dakle MR.NO je kostao 160 dinara. Dakle to je jedan dobar popust kojim ce se ublaziti poskupljenje, ali nazalost ljudi van Beograda nemaju tu srecu da uzivaju u ovom popustu. |
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 26/03/2009 : 15:21:30
|
quote: Originally posted by Renky
Prvi put mi je drago da mi lajemo a ( izdavacke ) karavane prolaze. Dobro je dok dižu prašinu. Jebeno ce biti kad se prašina slegne a ne bude novih karavana.
Ne vidim da si neku oborio. 1)Ja sam reko da je prednost VC sto se tacno zna dan kad izlazi a nisam ulazio u razloge zasto je to tako.Samo sam konstatovao da to jeste prednost. 2)Nisi ni komentarisao 3)To sto je tebi plus sto nema dodatka s Ramathom jer se on tebi ne svidja ne znaci da nije trebao da izadje - jer su mnogi zeleli da ide kao i dosad sa dodatkom i mnogima se svidja da ide kao u originalu(bar taj stripovski dodatak nije izbacivan do ovog specijalca) 4) D&D su dali dobar primer sta se radi kad se zabrlja s nekim izdanjem(Mr No almanah 2,evo sad i Tex 19,20). Nisu rekli ajde neka ga ovaj ovako,pa cemo sledeci broj da uradimo kako valja. Ako mi je bio ponudjen izbor SC-HC tako je trebalo i da ostane. 5)Nisi ni pomenuo 6)Nisi ni pomenuo
A sto se tice brljanja po naslovnim i gresaka kod HC izdanja VC opet ne vidim u cemu se ne slazemo. Ja sam i otvorio topic - "Zagor-Kolekcionarsko izdanje????" A u trenutku inspiracije sam poprilicno popljuvao naslovnu kod "Cica". Bas Blazinu sam naveo kao veliku manu kod VC,cak i pre tinte i drugih stamparskih brljotina.
Nije mi bila namjera uopce komentirati izjave nego konstatirati kako mnoge ne drže vodu. Vidi, ako je prednost tocan datum, onda ispada kako je mana ili nedostatak ako ne izlazi na tocan datum. Pri tome zaboravljaš da Ludens ima misecne edicije ili kako god i da nikad ne odreduju datume. Znaci ne može se govoriti o prednostima ili minusima uopceno vec samo sa subjektivnog gledišta pa sam anallogno tome spomenija da mi je draži specijalac bez Ramatha kao svoj subjektivni stav. A znajuci da je mnogim kolekcionarima taj dodatak bitan. Da sad ne analiziram ponovo sve pa u krug. Subjektivnost! O tome se radi.
Nisan ima namjeru komentirati ništa nego ovo o datumima izlaska di si totalno promašija temu a ono drugo je usput. Pa sad usput, vec ti je primjeceno kako spominješ HC i SC i izgled na polici do kojeg ti kao nije stalo a smeta te malo vako, malo nako.
Dalje, Dado i Dado su primjer za udžbenike zbog kojih sam cak i ja u ovim godinama prominija neke ( bar jednu sigurno i za to sam pohvaljen ) navike ali ih spominješ u totalno krivom kontekstu vracanja izdanja na ponovno tiskanje. To je idealan odnos ali ponovo procitaj moj post pa ceš vidit da si potpuno u krivu. Zbog cega?
Zbog toga što mnogi možda ne znaju da Ludens svoja HC izdanja radi na drugaciji nacin nego ostali izdavaci u HR. Naime, kad se tiska kiosk izdanje odvaja se dio tiraža ( mislim 200 komada ) i njih se kad stigne, zbog posebnog uveza, radi u HC. Dakle povecava se trošak za cijenu korica što i opravdava malu razliku u cijeni od kiosk izdanja. Odnosno takva izdanja su po svim mjerilima jeftina. I sad, ako se zajebe, pa izgrebe, zdrobi ili loše uveže ( što ne ovisi o Ludensu ) što se dogodilo nekoliko puta POPRAVKA VIŠE NEMA. Nije to zajebala tiskara pa da otisne novi tiraž o svom trošku. Nema u rezervi još 200 komada bez korica pa da uvezivac ispravi svoju grešku. Jednostavno STVAR PROPALA. Kako i hoce li itko za to odgovarati nas se ne tice. Mi nemamo HC izdanje a izdavac u takvom slucaju nije kriv. Ima tu rješenja ali i ovih 200 komada se ne može prodati tako da svak razuman nece na takva rješenja pomišljati a ako bi bili nerazumni takva bi izdanja koštala dvostruko ili trostruko više. A kakve bi onda primjedbe bile? Zbog toga san i spomenije u onom postu cijenu od 100 kn. Jel sad jasnije.
I osim toga, mišljenja sam da bi se Zagor u HC izdanju prodava i da je duplo skuplji pa izdavac nije iskoristija takvu opciju. Ajmo ga malo popljuvati i zbog toga. 
I stari moj Willeru, nemoj krivo shvatit, ali ovaj post nije upucen samo tebi... Iako te dovoljno poznajem da znam da ceš shvatit šta je pjesnik htio reci. Kad se zna pozadina puno stvari je jasnije. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
nesha
Starting Member

68 Posts
Posted - 26/03/2009 : 15:27:26
|
quote: Originally posted by regar
Mislim da ce MR.NO biti prva zrtva skracivanja mog buddzeta, a za njim verovatno i Dampir.
meni motivi nisu bili finansijske prirode ali je isto prvo pao mister no., a dampir se sa poslednja dva broja nominovao za izbacivanje od sledeceg broja. odustajem i od leo pulpa iako mi je neverovatno da je pobrao ovoliko simpatija na ovom forumu. a bio sam ubedjen da ce tex prvi leteti, a sve mi se vise i vise svidja. prosto mi je neverovatno da ga tek sada provaljujem.
|
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5551 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 26/03/2009 : 16:02:16
|
Stripovi mi sigurno nisu na prvom mestu ali su mi najbitnija sporedna stvar na svetu.
Da se ne ponavljam, tvoja nekolio zadnja posta potpisujem, a ovu recenicu citirim! |
 |
|
Ferri
Senior Member

Montenegro
1904 Posts
Member since 10/01/2004 |
Posted - 26/03/2009 : 16:02:44
|
Zao mi je onih kojima poskupljenje predstavlja problem i koji ce zbog tog razloga smanjiti ili prestati sa kupovinom. Jer bojim se da ne opade prodanost sto bi uticalo na stanje izdavaca i takodje na nas stripofile koji bismo bili skraceni na novim stvarima,i bojim se da ce ovo uticati na povecanje popularnosti to jest da ce se smanjiti priliv mladih-klinaca na uvucenja na strip sto je veoma vazno za buducnost stripova. Ali ovo poskupljenje je neminovno neznam kako neki mogu drugacije tvrditi. Za mene licno posto sam iz CG to poskupljenje nece uticati posto cijena u eurima ostaje ista. |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5551 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 26/03/2009 : 16:07:07
|
Stvarno ne mogu da razumem one koji kukaju za visoku cenu stripova, a popuše dve pakle cigareta dnevno Možda takvih ovde nema, ali pušaca svako ima, ali trebaju da znaju da i duvanski dim oštecuje i stripove ne samo njihova i tuda pluca |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 26/03/2009 : 16:07:45
|
Mene je obradovala vijest o novom tiražu, konkretno, Zagora. To mi je bija pokazatelj nekog omjera za druge junake ali i dokaz da strip možda može izaci iz geta. Sad me baš zanima kako ce sve to izgledati nakon poskupljenja iako smo svi mi navikli na ovo. Par dana kukamo, placemo a onda ili iskemijamo nešto ili se pomirimo sa sudbinom pa na kraju opet guramo. Koliko ko može |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19624 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 26/03/2009 : 16:22:08
|
a koliki je novi tiraž Zagora kod VC,nije valjda da je duplo viši od Ludensovog? i jel Tex osto na 10 000 ili ima i on viši tiraž, neke možda i to ne zanima previše ali mene je oduvjek, pa ne da volim matematiku ali cisto da vidim kakva se sudbina junaku i izdavacu izcrtava. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 26/03/2009 : 16:23:56
|
Paaaa... je. No to ne govori puno o sudbini, pogotovo ne o kvaliteti.    |
 |
|
nesha
Starting Member

68 Posts
|
goksi
Senior Member

Serbia
1965 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 26/03/2009 : 16:28:35
|
Pa naravno da to što se odlicno prodaje ne govori ništa o sudbini. Ni to što se prodaje duplo bolje od drugih opet ništa ne govori. Zapravo dobra prodaja i zarada nemaju nikakve veze. Isto tako kvalitet tu nema veze, to treba obavezno napomenuti. |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Posted - 26/03/2009 : 16:30:21
|
Ali je dobro ako se dobro prodaje pa može dijelom održavati i ono što se lošije prodaje. Ono o kvaliteti je zezanje. Ne ulazim u ta pitanja. |
 |
|
goksi
Senior Member

Serbia
1965 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 26/03/2009 : 16:34:04
|
?
Moj post je bio ironija.
Treba stvarno biti lud (ne odnosi se ovo na renky-a jer je njegov post iza ovog) pa pricati o propasti ili slicno tome kad se zna kako razvaljuju sa prodajom i kako se uvode nove edicije i slicne stvari. Smešno. |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19624 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 26/03/2009 : 16:37:49
|
ne treba bit onda doktor znanosti,da se ustanovi da bez Zagora pada i kiosk strip scena u ovom regionu...sad znam da ce nekima to težko pasti ali... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
|
Topic  |
|