Author |
Topic  |
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 31/10/2009 : 17:16:25
|
Ma, razumin ja tebe, al kazen, tu ima svakojakih opcija samo je pitanje tko ima volje za guranje istih....Premda i dalje mislim da je pitanje ne-izdavanja stripa od strane vecih izdavaca samo stvar narodne percepcije. Od 10 knjiga domacih autora koje izdavac X izda godisnje, komodno bi mogo izbacit 4 i novce koje je ulozio u to ulozit u domaci strip. Knjizevnosti ne bi naskodilo, a domacem bi stripu pomoglo....al i ti i ja znamo da bi mogli ovako divanit do kraja vremena...triba nesto napravit  |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 31/10/2009 : 18:46:29
|
Nemam vremena pisati dugacak post, pa cu ukratko:
Prije par mjeseci je Udruga Durica objavila topic u kojem poziva domace autore da nam pošalju svoje radove jel, eto - pokrecemo domacu strip reviju (regionalnu). Odaziv - nisam ocekivao da ce nas mladi neafirmirani autori zatrpati materijalima, ali odaziv je u konacnici jako slab.
Dobru je paralelu povukao jedan moj prijatelj koji svira u jednom punk bandu - da je njima netko prija par godina ponudio besplatno objaviti album bili bi presretni. Sa stripom ocito nije tako.
S druge strane, izrazito sam ponosan što ce za nas crtati Simon Sanda (Simao s foruma, ima nekoliko topica s njegovim radovima) i Maja Duvnjak, koja drži i strip-radionice.
Ne bi više, žurim... :) |
itsyourworldyoucanchangeit |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29680 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 31/10/2009 : 20:54:23
|
Što se cudimo percepciji stripa u javnosti, pa pogledajmo samo što se objavljuje zadnjih 20 godina i koliko tu ima stripova koji nadilaze okvire gikovskog fendoma? Koliko ima naslova koji su relevatni, koji su aktualni, koji su zanimljivi ne-stripovskoj, odrasloj, knjizevnoj publici ? Koliko je stripova objavljeno koje biste mogli bez imalo ustezanja preporuciti nekom ljubitelju lijepe umjetnosti, dobre knjige, dobre slike, dobrog kazališta, dobrog filma?
Sto se domaceg stripa tice, kad nece veliki izdavaci, hoce mali. Fibra ima velike planove po tom pitanju, do kraja godine izlaze 4 domaca stripa, a dogodine, nadam se, još bar toliko, i to, što je najvažnije, ne samo licencni, ne samo reprinti, nego i nekoliko stripova u vlastitoj produkciji. Sve se moze, samo treba imati volje. |
Trouble will find me |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 01/11/2009 : 11:32:21
|
quote: Originally posted by Markos
Sto se domaceg stripa tice, kad nece veliki izdavaci, hoce mali. Fibra ima velike planove po tom pitanju, do kraja godine izlaze 4 domaca stripa, a dogodine, nadam se, još bar toliko, i to, što je najvažnije, ne samo licencni, ne samo reprinti, nego i nekoliko stripova u vlastitoj produkciji. Sve se moze, samo treba imati volje.
jedva cekam da vidim te stvari. Bas me interesuje u kojem stilu/pravcu idu ti albumi.Mozda taj potez pokrene vecu lavinu i kod ostalih izdavaca. |
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 02/11/2009 : 15:14:57
|
quote: Originally posted by King Warrior
3. Domaci stripovi
Sta mislite o stripovima domacih autora koji su bili namjenjeni za nase trziste? Poznato je da dosta domacih autora/crtaca/scenarista, radi za strane izdavacke kuce, ali da li ima perspektive izdavati stripve namjenjeno za domace trziste? Kakvi bi stripovi trebali biti da bi dozivjeli veci uspjeh,one-shot,serija,nesto novo ili?Sta mislite uopste o stripovima koji su do sada izasli?
ja sam recimo uvek za seriju. Ona vezuje citaoca na duže staze. Pogledajte šta rade telenovele. Pored naravno kvaliteta stripa mora se dakle voditi racuna i o plasmanu istog. Ako se serija ufura u dnevne novine to je onda bingo. krajem osamdesetih Washington Post je krenuo u akciju kresanja troškova pa je eliminisao stranicu sa stripovima. Usledila je bura protesta citalaca za koje je uredništvo mislilo da im ta stranica ne znaci. Ispostavilo se da se novina i prodaje jednim delom zahvaljujuci tim stripovima na veliku žalost strašnih urednika dnenopoliticke redakcije. Isti bi bio slucaj i kod nas. A kakav bi strip morao biti? Pa...prvo bi morao biti napisan dobar scenario. Zatim bi na osnovu takvog scenarija trebalo uraditi dobar crtež i takav crtež dobro odštampati.
|
 |
|
masni
Senior Member

Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 02/11/2009 : 16:13:16
|
Ja mislim da bi najbolje upalilo kada bi domaci autori crtali nesto na temu epske fantazije to sada pali , i dobro je primljeno i kod mladje i starije publike. |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25984 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 02/11/2009 : 16:38:20
|
quote: Originally posted by masni
Ja mislim da bi najbolje upalilo kada bi domaci autori crtali nesto na temu epske fantazije to sada pali , i dobro je primljeno i kod mladje i starije publike.
Moguce.
Mada, ja ovako sa daljine i neinformisan, mislim da bi najbolje bilo da domaci autori pocnu da RADE nešto. Da zaborave strane angažmane, cifre sa više nula i slicno. Mislim da ima nebrojeno dobrih i talentovanih ljudi koji znaju svoj posao,ali ih "mrzi" da krenu zato što im trud ne bi bio placen "primereno". Cast izuzecima, naravno.
Evo primer koji je Alen izneo: da ja umem da crtam, ja bih im poslao ODMAH svoje radove, i cekao da budu objavljeni. Pa ako iz toga budem imao neku korist-super, ako ne- pa bice jednog dana.
Ne znam, možda se varam, ali ako zaboravimo ove naše "elitare" (Kerac, Parlov, Janjetov...), koji skoro, pa i ne spadaju u "domace" umetnike, mora da postoje neki neafirmisani i dobri crtaci. Ili ne? |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 02/11/2009 : 19:51:48
|
Ima,gomila.Crtali bi i za "dž",ali nemaju za koga.Tiraži revija koje se oslanjaju na mlade snage se uglavnom razdele,tek se poneko zezne pa zapravo i plati svoj primerak.Zato i izlaze jednom godišnje ili jednom u dve godine. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 02/11/2009 : 20:34:42
|
Ili, ako im je najamnicki rad miliji, da se jave Dekari, pa ako se stilski uklapaju, da ih stavimo na Zabavu za celu porodicu. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
 |
|
drakulloni
Senior Member

1317 Posts
Member since 25/09/2009 |
Posted - 03/11/2009 : 13:15:48
|
Bas sad listam po netu. Ima bas dosta domacih sajtova koji objavljuju tekstove o stripovima. To moze da predstavlja nekakav indikator o tome koliko je strip, kao mediji, zastupljen u nasem drustvu. Nije to nista preterano, daleko od toga. Ali ipak predstavlja znacajan pomak u odnosu na predhodne godine. Pa i broj izdavaca, njihove aktivnosti... sve to moze da nas raduje i daje nadu u buducnost domaceg stripa. Kada se stvar malo zahukta i kad izdavaci stanu na noge, imace vise prostora i za domace autore i njihove projekte vezane za domace trziste. Doduse, nisam upucen kakva je situacija u drugim zemljama na Balkanu, ali predpostavljam da je sve to slicno.
Dobar primer za razvoj domace strip scene predstavlja, dugo najavljivani, strip magazin Dinamit. Mozda se o tome vec i pisalo, ali hajde malo da vas podsetim. Magazin je zamisljen poput britanskog 2000AD. Kolor stampa, koja treba da objedini domace autore i da ozivi neke stare i zaboravljene junake. Najave prvog broja, pocele su jos prosle godine, a prvi broj je trebao da se pojavi tokom 2009. Ne znam dokle je dogurala cela ta prica.
Evo, ako neko ima nekakve informacije neka javi.
|
Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 03/11/2009 : 15:50:16
|
Crossover je sastajanje junaka unutar jedne ili iz razlicitih izdavackih kuca u jednoj ili vise epizoda. U Americi skoro svakodnevno dolazi do susreta junaka iz iste izdavacke kuce, a ima i vise serijala kao npr. Superman/Batman. Sto se tice crossovera izmedju izdavackih kuca, tu su najpoznatiji Superman(DC)/Spider-Man(Marvel) sedamdesetih godina, kao i sredinom devedesetih mini-serijal DC vs Marvel u stilu Street-Fightera,koji se zavrsio amalgamom(ukrstanjem)junaka iz razlicitih univerzuma i novim kratkotrajnim serijalima koji su izasli u jedan ili dva broja. U sustini crossoveri u USA idu pa skoro svi na isti kalup,sastanak junaka,nesporazum,udruzivanje protiv dva negativca protivnika svakog od junaka,pobjeda nad zlom,divljenje jedan drugom i sklapanje prijateljstva.Da moze i drugacije pokazao je Alan Moore u grafickim novelama "Liga izuzetnih dzentlmena", gdje je uzeo likove iz literarnih dijela i povezao ih u jednu pricu. Sto se tice Bonellija tu su crossoveri sa drugim izdavackim kucama skroz rijetki.Ima izuzetaka kao pojavljivanja nekih karaktera u jednoj epizodi Ken Parkera i DD "Direktan prenos". Unutar same kuce je bilo vise njih,mada je sam Bonelli protiv crossovera. Evo liste: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=7830
4. Sta mislite o crossoverima i koje bi ste zeljeli da vidite? |
Edited by - King Warrior on 03/11/2009 17:02:00 |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 03/11/2009 : 16:42:13
|
Generalno sam anti-crossover iz prostog razloga što još uvijek nisam naišao ni na jedan smislen i dobro napisan/nacrtan od pocetka do kraja (mada sam cuo puno hvale za Batman: Brave and the Bold crtice ali i stripove). I nekako nikako ne ubrajam Ligu u taj kalup iz prostog razloga što niko od tih likova koje je Moore koristio nije postao poznat u stripu prije nego u drugim medijima. S druge strane neke crossovere i dalje citam zbog nekih likova koji su inace (nezasluženo) zapostavljeni i koji upravo u takvim prilikama zasijaju i preuzmu stage od glavnih junaka. To se posebno vidi u "major events" serijalima gdje imamo glavni crossover - novi serijal (zadnji je Blackest Night u DCu) i onda svaki junak unutar svog redovnog serijala doprinese (sic!) glavnoj katastrofi (Batman: Blackest Night, Superman: Blackest Night, štatigajaznam: Blackest Night...). Što je samo po sebi pogrešno na tako mnogo nivoa da ih je preteško i nabrojati (nemoguce je pohvatati kontinuitet, nemoguce je shvatiti šta se tacno dogodilo, nemoguce je procitati citave tirade monologa koji bezuspješno pokušavaju objasniti šta se dogodilo...), ali ostaje cinjenica da ovi (cesto sitni) likovi zasijaju i onda dobiju samostalnu seriju. Meni je najdraži primjer u posljednje vrijeme Blue Beetle koji je nakon posljednje (finalne?) krize u DC-u dobio vlastiti serijal - i neko vrijeme bio najbolji mladi superherojski strip serijal, temama koje obraduje prevazilazeci mnoge naslove koji su izlazili (i izlaze) puno duže. Na žalost, sada je gurnut kao jebeni dodatak onom idiotskom vremenskom putniku Booster Goldu, ali to je sasvim druga prica. Od Bonellija se najbolje sjecam DD/MM crossovera u onoj epizodi... Kraj svijeta? Jer sam taj strip kupio na prvom putu u Italiju... vjerovatno ga još uvijek negdje imam kod kuce... toliko o tome. |
 |
|
Born To Run
Average Member

901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 03/11/2009 : 16:47:39
|
quote: Originally posted by mlLandj3 Pa...prvo bi morao biti napisan dobar scenario. Zatim bi na osnovu takvog scenarija trebalo uraditi dobar crtež i takav crtež dobro odštampati.
samo da kvotujem ovu mudrost da se ne izgubi u moru teksta.  |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25984 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 03/11/2009 : 17:11:25
|
Crossoveri su nešto najdebilnije u svetu stripa (98% onog što sam procitao je takvo), tipicno mlacenje prazne slame da bi se namlatile pare. Liga definitivno nije crossover, kako god da se gleda na taj strip. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 03/11/2009 : 17:12:31
|
DC "Major Events" su meni i dalje poslastica godine. Imam ih sve od prve krise.Marvelovi me ne privlace toliko,vjerovatno zato sto sam fan od dosta DC karaktera, a kod Marvela mi nijedan junak nije nesto posebno drag(Gambit je izuzetak) pored cinjenice sto sam godinama pratio dosta serijala. Nisam citao novog Blue Beetle,ali bilo mi je drago kad mu je odzvonilo pred infinite(stari BB). Cijeli karakter mi je bio kao cirkuski clown.
Ovi najpoznatiji Bonelli crossoveri tj. DD&MM 1 i 2, su po meni katastrofalni. |
Edited by - King Warrior on 03/11/2009 17:16:31 |
 |
|
Misko iz Darwooda
New Member

171 Posts
Member since 26/02/2007 |
|
Death
Senior Member

Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
|
karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 03/11/2009 : 20:18:21
|
sto se Bonelli produkcije tice, nisam naisao na dobar crossover |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2368 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 03/11/2009 : 20:38:54
|
Ja imam dva crossover-a sa istim junacima,ali drugog izdavaca.to su Spawn-Batman(Image),i Batman-Spawn(DC),Mislim da je Spawn broj 10,upravo sporan iz tih razloga,osim što se pojavluje Cerebus,pojavljuju se(djelomicno)i cijeli niz što Marvel,što DC junaka,a postoji i Spawn-Scorpion(koji nisam uspio nabaviti),a imam i sliku Spawn-Spiderman(no neznam da li postoji takav strip).Imam još i Spawn-Angela,te Spawn-Witchblade. |
#!?? |
 |
|
alanford
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Member since 31/03/2009 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 03/11/2009 : 21:00:15
|
quote: Originally posted by bvagner3
Ja imam dva crossover-a sa istim junacima,ali drugog izdavaca.to su Spawn-Batman(Image),i Batman-Spawn(DC),Mislim da je Spawn broj 10,upravo sporan iz tih razloga,osim što se pojavluje Cerebus,pojavljuju se(djelomicno)i cijeli niz što Marvel,što DC junaka,a postoji i Spawn-Scorpion(koji nisam uspio nabaviti),a imam i sliku Spawn-Spiderman(no neznam da li postoji takav strip).Imam još i Spawn-Angela,te Spawn-Witchblade.
koliko se sjecam likovi iz DC/Marvel se ne pojavljuju u Spawn 10. Spawn/Batman 1 i 2,Angela se poajvljuje cik puta izmedju ostalih i u mini seriji, kao i Medieval Spawn/Witchblade sam citao. Ovo zadnje mi se dopalo u ono vrijeme i djelimicno Imageov crossover sa Batmanom, DCijev samo zbog crteza katastrofa. Za Spawn/Spidey nisam cuo. Uopste 90tih sam se palio na crossovere, sa danasnje tacke gledista ne vise... |
Edited by - King Warrior on 03/11/2009 21:01:54 |
 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2368 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 03/11/2009 : 21:41:23
|
Ma u Spawn br.10 osim Cerebusa se junaci pojavljuju djelomicno(scena -gdje iz kaveza vire njihove ruke)razlicitih junaka DC,Marvela,(pa scena-"djelomicno"u sjeni se vidi obris Supermana).Uglavnom cijela epizoda je zbrkana bez nekog smisla i uopce ne fali u serijalu,zbog nekog razloga,navodno spora oko autorskih prava,broj nije reprintan cak ni u Americi(pa nikakvo cudo da nije objavljen kod nas),ja sam ga nabavio prije desetak godina,cuo sam da je sada vec malo teže doci do tog broja,no zanimljiva je cinjenica da je neobjavljivanje reprinata,i spor moguce nastao upravo zbog crossovera.A i ja mislim da je DC-ev crtež Batman-Spawn,(u usporedbi sa Image-ovom verzijom) sam po sebi katastrofa,zavolio sam Spawn prvenstveno zbog odlicnog crteža Todda McFarlanea,iako ni kasniji autori/crtaci nisu bili loši,no cuo sam da je strip u zadnje vrijeme malo u problemima,što pad naklade,što potražnje,što kvalitete,a tu su i sudski sporovi,ali ja ih svakako podržavam,i nadam se oporavku.Opcenito Image Comic ima bizarne-horor junake(slicno kao Chaos comics-ov Evil Ernie),npr. Pitt,Kiss-Pshico circus(po grupi),Ozzy Osbourne(po pjevacu),a mnogi likovi iz Spawn-a su dobili svoje vlastite serijale,kao npr Violator,Savage Dragon itd.,97g.je snimljen film(po meni loš),teško da ce sada biti remakea ili nastavka,napravljene su i PS-igrice,za jedinicu i za dvojku(Spawn Armageddon),imam još(našao poslje),osim slika crossovera Spawn-Spiderman,još i Spawn-Hulk,Spawn-Alien,Spawn-Superman,za zadnje dvije sam siguran da se radi samo o slikama |
#!?? |
Edited by - bvagner3 on 04/11/2009 21:31:28 |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 04/11/2009 : 22:08:03
|
Ja sam procitao jedino MN/MM i nije mi se baš svidio... ali ideja nije tako loša, ali treba naci nekoga da od dobre ideje napravi dobar strip. |
. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 04/11/2009 : 22:10:46
|
Nije na temu, ali:
Spawn 10 je esej protiv najamnicckog rada, a u korist stripova kojima su vlasnici njihovi autori. Dave Sim, autor Cerebusa i veliki prorok autorskog stripa, podrzzao je tad relativno novog Spawna crossoverom s Cerebusom i sve su DC/Marvel junake utrpali u chuzu da se naglasi (suptilno, je l') esloboda istih.
E, onda je relativno vrzo nakon toga McFarlane pocceo na najamnom principu uposljavati crtacce (Capulla), scenariste itd i time postao ekvivalent DC/Marvela u Simovim occima te mu je ovaj zabranio da se spomenuta epizoda ikad reprizira.
mcn
PS A crossoveri ... Americcki mi idu na kurac jer su uglavnom lossi (svrha im je tucca) i besmisleni (tucci se moraju i oni cciji scenaristi najradije to ne bi, ali eto kad je obavezno), ali kad se Natacha pojavi u nekom drugom Dupuis stripu meni bude drago. Nisam, dakle, imun. |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
Edited by - mcn on 04/11/2009 22:12:45 |
 |
|
Topic  |
|
|
|