Author |
Topic |
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 03/09/2010 : 13:38:43
|
quote: Originally posted by Kit Carson
E reko da cutim, pa ne mogu. Kada procitam da je DD edukativniji od Zagora, onda...
E,steta sto nisi izdrzao... |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 03/09/2010 : 13:44:34
|
quote: Originally posted by Pajtos WOW!WOW! Lepo receno!Ovako se brani Zagor,a ne vedrim nebom nad darkvudom ili clanskom kartom ZGUZ-a... Zagor jeste edukativan!
Ili SPREDA! |
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Posted - 03/09/2010 : 13:48:58
|
ALAN FORD je "opasno" edukativan!Nauci te da budes vedar,pozitivan,izdrzljiv! Nauci te da,kada shvatis mehanizam sistema,budes jak i sposoban da im pokazes gde je srednji prst... Da sam neki usrani diktator ili zadrigli kapitalist,zabranio bih AF svojoj omladini... |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 03/09/2010 : 13:55:37
|
A naucio sam ja kao dijete podosta i iz Zagora, ali mnogo toga nije bilo tocno :)
Recimo, tu sam prvi put cuo za dimne signale, kasnije naucio da se njima nije moglo ni blizu slati tako komplicirane poruke kao što Zagor i njegovi indijanci šalju...
Zatim, naucio sam nazive raznih plemena, ali pošto Darkwood nije stvarna lokacija, nisam naucio odakle je koje pleme...
Osim toga, još poneku zemljopisnu lokaciju i to je to što mi sad pada na pamet...
Noviji su scenaristi uveli dosta tocnih povijesnih podataka i da se štogod nauciti, ali klasicni Zagor je maštoviti strip za djecu kojem nije ni cilj educirati u tom smislu, ali se uz njega mogao steci nekakav osjecaj za pravdu i prijateljstvo (mada je, kako rekoh, cesto nepravedan prema Indijancima)...
Dylan je idealan strip za tinejdžere, jer su neke teme preteške za djecu (mada sam ga ja i tada citao)... Primjerice, tema nasilja u obitelji, kod nas je to još uvijek tabu tema o kojoj se jako malo prica... Sclavi je o takvim stvarima cesto pricao i ako išta imaš u glavi, naucit ceš da je to nešto loše... Ako mislite da se to podrazumijeva samo po sebi, samo razmislite koliko takvih nasilnika postoji... Zašto njima to ne izgleda pogrešno...
Ili odnos prema životinjama... Recimo, uz pomoc Dylana sam shvatio kako su sva živa bica važna i da svako ima neku svoju ulogu na ovom svijetu... Kasnije sam to proširio, pa danas, primjerice, ne ubijam šišmiša kad mi uleti u stan nego ga samo istjeram... A koliko ljudi muci pse i macke, ubija ih zbog užitka i slicno?
Puno vas zanemaruje koliko pogledi glavnog lika mogu utjecati na citatelja, a to je edukacija... Jer educirati znaci i odgajati...
Da napravim analogiju s vjerom, koliko vas smatra da Biblija ili Kuran nisu edukativne knjige jer se iz njih uci moralnosti i odnosu medu ljudima? Je li onda vjeronauk edukacija? Ja osobno nisam neki vjernik, ali ne sporim da se iz vjerskih knjiga može puno nauciti...
Nadam se da ce mi netko kontrirati argumentima, a ne uvijek istim frazama... Po mogucnosti potkrijepiti to ponekim primjerom iz vlastitog iskustva, kao što sam i ja ucinio... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 03/09/2010 : 13:58:18
|
quote: Originally posted by Pajtos
quote: Originally posted by grofica Varga
...Poanta je u tome da nije bitan nedovoljno ili dovoljno edukativan strip, vec je poanta da ce tele ostati tele ukoliko ga znatiželja ne navede da cita o svijetu oko sebe. Nabijem vas na lijane i geparde!...
WOW!WOW! Lepo receno!Ovako se brani Zagor,a ne vedrim nebom nad darkvudom ili clanskom kartom ZGUZ-a... Zagor jeste edukativan!
Sta ti imas protiv lepih vremenskih prilika nad Darkvudom? Meni je Zagor od pocetka druzenja sa njim bio edukativan strip. Kao klincu otv orila su mi se vrata nekih novih svetova i dalekih predela. Citanje stripova me je i navelo da postanem istoricar i to je susta istin a,ma kako to nekome zvucalo. A o istoriji USA i borbi starosedelaca sa evropskim doseljenicima sam mnogo naucio u legendarnom stripu "Price sa Divljeg zapada". To me je nateralo da kasnije procitam i ozbiljnije knjige o toj temi i utvrdim i prosirim svoje znanje. To sto sam danas magistar istorije unekoliko treba da zahvalim i bonelijevim stripovima...hvala im za to! |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:01:00
|
quote: Originally posted by pravedni
Sta ti imas protiv lepih vremenskih prilika nad Darkvudom? Meni je Zagor od pocetka druzenja sa njim bio edukativan strip. Kao klincu otv orila su mi se vrata nekih novih svetova i dalekih predela. Citanje stripova me je i navelo da postanem istoricar i to je susta istin a,ma kako to nekome zvucalo. A o istoriji USA i borbi starosedelaca sa evropskim doseljenicima sam mnogo naucio u legendarnom stripu "Price sa Divljeg zapada". To me je nateralo da kasnije procitam i ozbiljnije knjige o toj temi i utvrdim i prosirim svoje znanje. To sto sam danas magistar istorije unekoliko treba da zahvalim i bonelijevim stripovima...hvala im za to!
E ovo je super, konkretan primjer naucenog iz stripa... Ajmo više ovakvih stvari, a ne cudenja kako je neki strip edukativan, a drugi nije... |
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 03/09/2010 : 14:09:41
|
quote: Originally posted by Beva
A naucio sam ja kao dijete podosta i iz Zagora, ali mnogo toga nije bilo tocno :)
Recimo, tu sam prvi put cuo za dimne signale, kasnije naucio da se njima nije moglo ni blizu slati tako komplicirane poruke kao što Zagor i njegovi indijanci šalju...
Zatim, naucio sam nazive raznih plemena, ali pošto Darkwood nije stvarna lokacija, nisam naucio odakle je koje pleme...
Osim toga, još poneku zemljopisnu lokaciju i to je to što mi sad pada na pamet...
Noviji su scenaristi uveli dosta tocnih povijesnih podataka i da se štogod nauciti, ali klasicni Zagor je maštoviti strip za djecu kojem nije ni cilj educirati u tom smislu, ali se uz njega mogao steci nekakav osjecaj za pravdu i prijateljstvo (mada je, kako rekoh, cesto nepravedan prema Indijancima)...
Dylan je idealan strip za tinejdžere, jer su neke teme preteške za djecu (mada sam ga ja i tada citao)... Primjerice, tema nasilja u obitelji, kod nas je to još uvijek tabu tema o kojoj se jako malo prica... Sclavi je o takvim stvarima cesto pricao i ako išta imaš u glavi, naucit ceš da je to nešto loše... Ako mislite da se to podrazumijeva samo po sebi, samo razmislite koliko takvih nasilnika postoji... Zašto njima to ne izgleda pogrešno...
Ili odnos prema životinjama... Recimo, uz pomoc Dylana sam shvatio kako su sva živa bica važna i da svako ima neku svoju ulogu na ovom svijetu... Kasnije sam to proširio, pa danas, primjerice, ne ubijam šišmiša kad mi uleti u stan nego ga samo istjeram... A koliko ljudi muci pse i macke, ubija ih zbog užitka i slicno?
Puno vas zanemaruje koliko pogledi glavnog lika mogu utjecati na citatelja, a to je edukacija... Jer educirati znaci i odgajati...
Da napravim analogiju s vjerom, koliko vas smatra da Biblija ili Kuran nisu edukativne knjige jer se iz njih uci moralnosti i odnosu medu ljudima? Je li onda vjeronauk edukacija? Ja osobno nisam neki vjernik, ali ne sporim da se iz vjerskih knjiga može puno nauciti...
Nadam se da ce mi netko kontrirati argumentima, a ne uvijek istim frazama... Po mogucnosti potkrijepiti to ponekim primjerom iz vlastitog iskustva, kao što sam i ja ucinio...
vidi, stima to sto govoris, ali kod Dylana se oslanjas na psiholosku edukativnost, kod Zagija vise na geografsku i istorijsku. Moglo bi se i zamijeniti: -kod Dylana si saznao sve o Jacku Trbosjeku, razne dokumntacije govore nesto sasvim drugo. -u Svarcvaldu postoji mjesto(koje ne postoji) gdje zive ljudi vukovi i vjestice. Danas nema nikakvih opipljivih dokaza da je tako. -ima jos bezbroj dokaza, ovo su samo neki banalni primjeri...
predjimo na psihologiju. Moglo bi se iz Zagora nauciti da se vjeruje u pravdu, jednakost i slobodu svih naroda, pomaze slabima bez financijelnog interesa. Hrabrost,postenje i iskrenost, to su sve vrline. Zar ovo nije dovoljno edukativno, cak edukativnije od svega ostalog? Zar ovo nije dovoljno edukativno da bi se barem malo postao bolji covjek?
U sustini sve je relativno. Zavisi sta covjek vidi, i jos vaznije, sta zeli da vidi.
|
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 03/09/2010 : 14:09:53
|
Cuo si ga,mladi moj prijatelju. Zao mi je sto zbog brojnih obaveza nisam vise na sajtu,ali bice dana za megdana! Pozdrav tebi,Doci i ostalim ljubiteljima stripa! |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18881 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 03/09/2010 : 14:10:05
|
bravo pravedni,dosta tog pljuvanja po Zagoru,vidjelo se da te nema pa se ljudi opustili i dozvolili malcice previše za moj ukus...kao Zagor nije edukativan? odkud jim ta drskost?...Zagor je pocetak svega ljepog i ko kaže da lijane nebi uspjevale i u Sjevernoj Americi? možda ne tih Zagorovih godina ali danas uz sva zatopljenja i mjenjanje klime sigurno bi uspjevale? To je dokaz da je Zagor vec tih 60-tih bio pre vremena...kao neki prorok. Za ulazak u cudesni svjet crtanih romana Zagor je i više nego edukativan, ko klinac nisam se previše oduševljavao nad PIDZ i Kenom, dok su mi danas odlicni stripovi...a do njih možda nebi ni došao da nije postojao Zagor, iz tog polazi da je Zagor pocetak svega(ljepog) da se razumemo... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:20:20
|
quote: Originally posted by King Warrior
vidi, stima to sto govoris, ali kod Dylana se oslanjas na psiholosku edukativnost, kod Zagija vise na geografsku i istorijsku. Moglo bi se i zamijeniti: -kod Dylana si saznao sve o Jacku Trbosjeku, razne dokumntacije govore nesto sasvim drugo. -u Svarcvaldu postoji mjesto(koje ne postoji) gdje zive ljudi vukovi i vjestice. Danas nema nikakvih opipljivih dokaza da je tako. -ima jos bezbroj dokaza, ovo su samo neki banalni primjeri...
predjimo na psihologiju. Moglo bi se iz Zagora nauciti da se vjeruje u pravdu, jednakost i slobodu svih naroda, pomaze slabima bez financijelnog interesa. Hrabrost,postenje i iskrenost, to su sve vrline. Zar ovo nije dovoljno edukativno, cak edukativnije od svega ostalog? Zar ovo nije dovoljno edukativno da bi se barem malo postao bolji covjek?
U sustini sve je relativno. Zavisi sta covjek vidi, i jos vaznije, sta zeli da vidi.
Pa rekao sam da se uz Zagora može steci dobar osjecaj za pravdu i prijateljstvo...
Ali Bob je u prvom postu rekao da ga ne zanimaju takve stvari kao što su pravednost junaka i slicno...
Zato ja nisam navodio Dylanove osobine nego njegove stavove, i stavove i konkretne probleme o kojima se u epizodama pricalo... Znaci teme o kojima se treba i valja educirati...
I istina je, iz svakog stripa nauci se ponešto, ovisno o tome tko cita i kako shvaca procitano...
Ja sam najviše naucio od Dylana, pa je normalno da mi recenica 'DD nije edukativan strip' nema smisla...
Ali dobro, vidim da si nakon te prve izjave i sam zakljucio da se iz DD-a može nešto nauciti, znaci da nisam pisao u prazno...
A ima i u Zagoru takvih primjera, samo mi je cudno što ih Zagorovci ne spominju... Primjerice, Liberty Sam i ropstvo... |
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:24:26
|
Pozdrav i tebi,STARI moj prijatelju! Mah..CEO svet stripa je edukativan,ali volim da citam ovakve rasprave pa sipam ulje na vatru... |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 03/09/2010 : 14:25:36
|
quote: Originally posted by teller ....i ko kaže da lijane nebi uspjevale i u Sjevernoj Americi? možda ne tih Zagorovih godina ali danas uz sva zatopljenja i mjenjanje klime sigurno bi uspjevale?
Pa da, o tome i mozes da pricas, o lijanama...sigurno ne o ezoteriji ili teozofiji, ili mozda o hermeneutici? Nema tamo nikakvijeh metafizika za opterecivati mozak ...
Ali naravno, ni ja ne osporavam Zagora kao edukativno stivo! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 03/09/2010 : 14:32:36
|
quote: Originally posted by Beva @ DeeCay, znam da si se šalio o utjecajima horrora na mlade, pa puno više ubijanja ima u klasicnim avanturistickim stripovima... I to licemjernog, jer Zagoru je sasvim OK ubijati Indijance, dok se kod bijelaca uvijek trudi privesti ih na sud... Kakvu to poruku šalje djeci?
Gle, kod Zagora ima tih klasicnih stereotipa koje vidimo odvajkada u western pricama. Imamo li drugaciju situaciju kod westerna u zadnjih 100 godina? Naravno, cast i iznimkama. Nikad nije lijepo ubijati Indijance, to možemo vidjeti iz svakog djela (osim ako je lik zagriženi nacionalista koji mrzi crvenokošce), samo što su oni u vecini slucajeva prikazani kao barbari koji uvijek žele ubiti glavne junaka. A to je u biti samoobrana. Nezaobilazni stereotipi.
Ima puno više ubijanja u klasicnim pustolovnim stripovima? Da, ali nisu perverzna, bolesna, ni u tolikoj mjeri detaljno prikazana. Pogledaj s druge strane koliko je kroz Dylana Doga kao serijala profiltriralo likova "s mracne strane". Koliko je krvi proteklo i doslovnih scena komadanja i kanibalizma bilo prikazano? Uvijek imamo negdje tu poruku što je recimo dobro, a što zlo, no koliko je zapravo potrebno da predeš na mracnu stranu. Tu imamo seciranje ubojice, vidimo njegove misli i djela, možemo li ih uvijek poistovjetiti iskljucivo sa zlom? ILi da povjerujemo da smo mi opet možda veca cudovišta od cudovišta samih? Ili da kažem onu, "Gledaš li dugo u bezdan, i bezdan se zagleda u tebe".
quote:
Kažem, nije edukacija samo povijest i zemljopis... Recimo da je Dylan najedukativniji strip (uz Kena) na podrucju sociologije, a i psihologije...
DD je možda ipak malo strip za zrelije možda? Ponekad ima složeni potkontekst, koji se na prvi pogled ne nazire. Osobno, prije odredene dobi, ovako sugestivne snimke nasilja nad svim i svacim ne bi prikazivao svome djetetu. Pitanje je, koliko je on uopce zreo da može pojmiti neke stvari koji vidi unutra, odnosno može li on prepoznati te sociološke i psihološke elemente? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 03/09/2010 : 14:37:14
|
Zagor, tu uvijek pustim mozak na pašu... I to malo edukacije koje bi mi moglo uci u uho prebrisano je obicnim stereotipima pustolovnog stripa. Odnosno Zagor je dobar (rijetko kad pogriješi, a i onda se kaje - znaci pola mu se prašta), njegovi neprijatelji su pak (u 95%) jednostavno zli. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:42:53
|
quote: Originally posted by DeeCay
DD je možda ipak malo strip za zrelije možda? Ponekad ima složeni potkontekst, koji se na prvi pogled ne nazire. Osobno, prije odredene dobi, ovako sugestivne snimke nasilja nad svim i svacim ne bi prikazivao svome djetetu. Pitanje je, koliko je on uopce zreo da može pojmiti neke stvari koji vidi unutra, odnosno može li on prepoznati te sociološke i psihološke elemente?
Citao si 'Lov na vještice' pa znaš što Sclavi misli o tome :)
Ne znam, ja sam imao 7-8 godina kad sam citao 'Igru sa smrcu' ili 'Sablast u noci', pa niti su me te scene sablažnjavale, niti motivirale da pokušavam nešto slicno... Jer, ne možeš jednako pojmiti nacrtano nasilje i nasilje na filmu... Barem je sa mnom tako bilo... Groze Strašnog se nisam plašio, ali recimo scene iz Batmana kad Joker upadne u onu kiselinu jesam... Ili još banalniji primjer, plašio sam se onog Krona iz Smogovaca :)
Ali eto, King je došao do zakljucka da nece isto štivo na svakog jednako utjecati, i s tim se mogu samo složiti...
A Bobu hvala na pokretanju zanimljive rasprave, odavno nisam ovoliko sudjelovao u nekoj temi... |
Edited by - Beva on 03/09/2010 14:44:24 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:44:42
|
ako pogledamo definiciju edukativnosti, onda se moze reci da je Marti dva koplja ispred svih ostalih. E sad, to sto je kao strip postao sa vremenom skoro pa necitljiv, to je vec druga prica |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 14:53:54
|
quote: Originally posted by King Warrior
ako pogledamo definiciju edukativnosti, onda se moze reci da je Marti dva koplja ispred svih ostalih. E sad, to sto je kao strip postao sa vremenom skoro pa necitljiv, to je vec druga prica
Nisam našao definiciju na domacim jezicima, ali jesam na engleskom:
'Education in the largest sense is any act or experience that has a formative effect on the mind, character or physical ability of an individual. In its technical sense, education is the process by which society deliberately transmits its accumulated knowledge, skills and values from one generation to another.'
Dakle, moj slobodni prijevod:
'U najširem smislu edukacija predstavlja bilo koji cin ili iskustvo koji imaju formativno (obrazovno) djelovanje na um, karakter ili fizicke sposobnosti pojedinca. U tehnickom smislu, edukacija je proces kojim društvo svjesno prenosi znanje, vještine i vrijednosti s generacije na generaciju.' |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 03/09/2010 : 15:15:28
|
quote: Originally posted by Bob Rok
Za decu da, ali za tinejdzera ne Problem je sto se ostane na tom nivou edukacije. Nisam mnogo citao Dilana, pa ne mogu da tvrdim. Znam, recimo, u epizodi Fobija da kod Dilana mogu da se nauce nekoliko fobija i njihova strucna medicinska imena
Pa recimo ja ti mogu nabrojati mali milijon indijanskih plemena koji su postojali na podrucju Sjeverne Amerike. Ne razumijem tvoju poantu, znati nazive fobija je pametnije nego znati na koliko se plemena dijeli narod Irokeza?
@ Beva - subjektivan si. Sve te stvari o socijalnoj osjetljivosti vidiš u Dylanu a ne vidiš ih i u Zagoru. Tebe je Dylan naucio da voliš životinje. I mene je covjek koji živi u kolibici u mocvari naucio voljeti prirodu, biljke, životinje. Njegovo odbacivanje materijalnih vrednota me je naucilo skromnosti. Jest da je Zagor mlatio i ubijao svakog davla pa i indijance, ali nitko mi nije usadio prezir naspram onoga što smo im ucinili kroz povijest više od Zagora. Malo previše generaliziraš. Mislim, ovo ljeto sam skakala s klincima (rodacima), sa stijene visoke par metara u rijeku Zrmanju i vikala "aaahjaaaajk". Nakon toga su mi rekli da sam im najbolja rodica pa sam ih vodila na sladoled. Da sada zakljucimo kako Zagor širi ljubav u rodbinskim odnosima?! Nema smisla o takvim stvarima raspravljati, suviše su subjektivne. Ajmo se držati onoga o cemu je tu u principu rijec. O nekakvim stvarnim dogadajima, podacima, osobama koji se doticu ili koje su utkane u samu radnju.
quote: Originally posted by DeeCay Mada, priznajmo, u Zagoru je najmanje edukativnih cinjenica, a i sami autori priznaju da nisu obracali pažnju na stvarne cinjenice nakon što su kreirali Zagorov svijet (doduše, neki novi autori to su ispravili).
S ovim se ne slažem. Najmanje edukativnih cinjenica po meni ima u Nicku Raideru (barem u ovih prvih 50-tak brojeva koji su nam dostupni) i Bradu Barronu. Što to znaci obratiti pažnju na stvarne cinjenice kod kreiranja necijeg svijeta? Mislim, U New Yorku uistinu postoji odjel za umorstva i detektivi koji se bave istragom istih. Šuma s lijanama kod velikih jezera u Sjevernoj Americi ne postoji i to je fikcija. Isto tako, u Nicku Raideru je domet viditi na zidu plakat filma "Duboko grlo", dok se u Zagoru pojavio poprilican broj stvarnih ljudi i dogadaja, koji su nekako "edukativniji" od dubokog grla.
|
Edited by - grofica Varga on 03/09/2010 15:17:58 |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 15:27:41
|
quote: Originally posted by grofica Varga
@ Beva - subjektivan si. Sve te stvari o socijalnoj osjetljivosti vidiš u Dylanu a ne vidiš ih i u Zagoru. Tebe je Dylan naucio da voliš životinje. I mene je covjek koji živi u kolibici u mocvari naucio voljeti prirodu, biljke, životinje. Njegovo odbacivanje materijalnih vrednota me je naucilo skromnosti. Jest da je Zagor mlatio i ubijao svakog davla pa i indijance, ali nitko mi nije usadio prezir naspram onoga što smo im ucinili kroz povijest više od Zagora. Malo previše generaliziraš. Mislim, ovo ljeto sam skakala s klincima (rodacima), sa stijene visoke par metara u rijeku Zrmanju i vikala "aaahjaaaajk". Nakon toga su mi rekli da sam im najbolja rodica pa sam ih vodila na sladoled. Da sada zakljucimo kako Zagor širi ljubav u rodbinskim odnosima?! Nema smisla o takvim stvarima raspravljati, suviše su subjektivne. Ajmo se držati onoga o cemu je tu u principu rijec. O nekakvim stvarnim dogadajima, podacima, osobama koji se doticu ili koje su utkane u samu radnju.
Jesam, subjektivan sam jer sam ja od Dylana naucio puno... Ali ako si procitala sve što sam napisao, držao sam se samo konkretnih stvari koje sam naucio, a ne osjecaja za pravdu ili slicno... Zato npr. nisam spominjao cinjenice da je Dylan vegetarijanac ili ateist, jer to nema neku obrazovnu vrijednost samo po sebi...
Ali teme o kojima sam se raspisao imaju itekakvu obrazovnu vrijednost i cak se uce u srednjoj školi u psihologiji i sociologiji...
Ali eto, nisam ja citajuci Dylana postao strucnjak za to, samo je taj strip potakao moje zanimanje za neke stvari i u nekim pogledima me izgradio kao osobu... To ja smatram edukacijom...
A nisi ni ti citajuci Zagora postala strucnjak za americke Indijance, ali možda je Zagor probudio tvoje zanimanje za njih, pa s te strane djeluje itekako edukativno...
U biti, na temi je receno svašta, i sad bih volio da sam neke recenice drukcije formulirao, ali što je tu je... Razvila se diskusija i to ne može biti loše... |
|
|
Kit Carson
Advanced Member
Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 03/09/2010 : 17:01:41
|
Mora se razjasniti o kojoj vrsti edukacije se govori. Da li se govori o edukaciji deteta, tinejdzera ili odraslog coveka. U prethodnom postu nisam pomenuo MM koji je svakako edukativan, ali svakako nije za decu, jer ce im biti nerazumljiv, te ga zbog toga i nisam pomenuo. Zbog toga sam rekao trojka (Zagor, kom. Mark i Blek) su najedukativniji za decu. Sad citam da su podaci u stripovima netacni. Nemoguce! Pa da li vi mislite da kad dete procita strip odmah vrti po netu da li su podaci verodostojni?! To radimo samo mi pacenici. Klinci na taj nacin saznaju o recimo Indijancima, o njihovom nacinu oblacenja, o lovu, da i o dimnim signalima kao nacinu prenosenja poruka. To je njima nepoznato, a nece proveravati da li moze Zagor da prenese "Rat i mir" putem dimnih signala ili tam-tama. Blek, Mark - pa klincu ce biti dovoljno da sazna da su se nekad Amerikanci borili za slobodu.Nece proveravati verodostojnost bitaka. (Mozda ce i navijati za Engleze.)O tom vidu edukacije sam ja govorio. Za upoznavanje naroda u svom radu sam pomenuo cak i Asterixa (Vikinzi, Egipcani...). Sta mislite, da li je deci interesantno i poucno videti njihov nacin oblacenja, zivljenja i obicaja uopste?(retoricko pitanje)
Procitah da je i Dilan edukativan u socioloskom pogledu. Verovatno, ali se zato vracam na moju prvu recenicu da se treba razjasniti ko se edukuje.
Vidim kako je DD uticao na docU, ne pusi, ne pije, juri zenske... Ovaj nas isti takav. |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Posted - 03/09/2010 : 17:29:19
|
Procitah da je i Dilan edukativan u socioloskom pogledu. Verovatno, ali se zato vracam na moju prvu recenicu da se treba razjasniti ko se edukuje.
Pitanje je samo o edukativnosti, ne i o ciljanoj publici... Ali u pravu si, djeci nije bitna vjerodostojnost podataka u stripu... Odraslima jest, ali ne u tolikoj mjeri... Što se tice samog stripa, meni uopce nije bitna, ali ne mogu nauciti nešto ako podaci nisu vjerodostojni... Djeca mogu jer im je to sve novo...
Malo cu odmoriti od ove teme, rekao sam što sam htio, postajem i sebi dosadan :) |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3296 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 03/09/2010 : 18:11:23
|
Mora se razjasniti o kojoj vrsti edukacije se govori. Da li se govori o edukaciji deteta, tinejdzera ili odraslog coveka. U prethodnom postu nisam pomenuo MM koji je svakako edukativan, ali svakako nije za decu, jer ce im biti nerazumljiv, te ga zbog toga i nisam pomenuo. Zbog toga sam rekao trojka (Zagor, kom. Mark i Blek) su najedukativniji za decu. Sad citam da su podaci u stripovima netacni. Nemoguce! Pa da li vi mislite da kad dete procita strip odmah vrti po netu da li su podaci verodostojni?! To radimo samo mi pacenici. Klinci na taj nacin saznaju o recimo Indijancima, o njihovom nacinu oblacenja, o lovu, da i o dimnim signalima kao nacinu prenosenja poruka. To je njima nepoznato, a nece proveravati da li moze Zagor da prenese "Rat i mir" putem dimnih signala ili tam-tama. Blek, Mark - pa klincu ce biti dovoljno da sazna da su se nekad Amerikanci borili za slobodu.Nece proveravati verodostojnost bitaka. (Mozda ce i navijati za Engleze.)O tom vidu edukacije sam ja govorio. Za upoznavanje naroda u svom radu sam pomenuo cak i Asterixa (Vikinzi, Egipcani...). Sta mislite, da li je deci interesantno i poucno videti njihov nacin oblacenja, zivljenja i obicaja uopste?(retoricko pitanje)
Po tom kriterijumu su Kit Teler i Kapetan Miki ispred pomenute trojke. Em se deca mogu lakse identifikovati sa njima usled babyface glavnih junaka em su ti junaci po karakternim osobinama olicenje vrline i nevinosti : ne piju, ne puse, ne jedu masno, nemaju dodira sa kockom i ruletom, uctivi su, pomazu starijima da predju reku, ne urlaju, ne sede na hladnom betonu itd itd. A pride i u njima mozes da saznas mnogo toga o Indijancima (buduci da deca jos izvestan period nisu u stanju da tacno razluce sta je rat za nezavisnost, sta gradjanski rat a sta zahtev za zastitu zakonitosti). |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Posted - 03/09/2010 : 18:27:42
|
quote: Originally posted by Colt
Po tom kriterijumu su Kit Teler i Kapetan Miki ispred pomenute trojke. Em se deca mogu lakse identifikovati sa njima usled babyface glavnih junaka em su ti junaci po karakternim osobinama olicenje vrline i nevinosti : ne piju, ne puse, ne jedu masno, nemaju dodira sa kockom i ruletom, uctivi su, pomazu starijima da predju reku, ne urlaju, ne sede na hladnom betonu itd itd. A pride i u njima mozes da saznas mnogo toga o Indijancima (buduci da deca jos izvestan period nisu u stanju da tacno razluce sta je rat za nezavisnost, sta gradjanski rat a sta zahtev za zastitu zakonitosti).
Sreca pa ima jedan western junak u Bonelliju koji pije, pusi, sjedi na betonu i jede masno. Iz svih tih razloga je njegov strip edukativan i ne treba ga porediti sa ovom petoricom koji su nabrojani. |
|
|
Topic |
|
|
|